Log in

View Full Version : amadeusvk - sredjivanje malog studija

amadeusvk
28-07-2010, 08:10 PM
kamena vuna o kojoj se priča,
da li mo?e proći presovana kamena vuna 8cm debljine, 100*50 koja se obično stavlja u pod ispod glazure u građevini i sl.
Pravim onaj samostojeći panel od drveta, u njega planiram ubacit jednu takvu kamenu vunu i prevući neki materijal preko mislim da bi to mogao bit "pli?" ?to imam... E sad, nigdje se nije puno pisalo o konkretno takvom panelu s takvom vunom, pa me interesira u ?to da umotam tu vunu da mi se ne pra?i po sobi, jer prostorija je u kući, ?ena, bebač itd... Negdje sam čitao da ubacim vunu u najlonsku vreću (npr onu za smeće?) ali koliko onda ta vuna gubi mogućnost absorbiranja? Ugl, takvi paneli slu?it će kao pomoć pri snimanju vokala da umanji feedback prostorije.

NLP
29-07-2010, 09:22 AM
... treba malo više čitati forum:) http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=32768&page=6

amadeusvk
29-07-2010, 11:32 AM
Pročitao sam ja to, ali na moju ?alost, nema odg na moje pitanje.
U međuvremenu sam presovanu kamenu ubacio u veliku vreću, oblo?io plahtom i zatvorio u drveni okov tankom tkaninom. Ne vidim ja tu nikakvog upijanja, odnosno ne čujem.
Sad imam u planu rastavit to sve, uklonit onaj najlon i ostavit umotanu vunu u plahti, zatim ubacit u okvir.. Mo?da bude ?to bolje?

NLP
29-07-2010, 11:52 AM
... pa tamo ti pi?e kakva tkanina bi bila dobra za to.
U najlon se naravno ne daje izolacija!
Onda naravno ne mo?e materijal upijati srednje i visoke frekvencije.
Najlon mo?e da bude samo kao membrana na ni?e frekvecije ali onda mora? da zna? koje frekvencije tangira? sa takvom membranom... ali to je več druga priča...
I uop?te absorberi na prvim refeksijskim povr?inama ili gobo paneli ne smiju da reflektiraju nego absorbiraju (drugo je sa absorberima po kutovima prostora i gdje nisu prve refleksione povr?ine...).

amadeusvk
29-07-2010, 12:27 PM
eo napravio sam ono drugo sto sam rekao; bez najlona, umotan u plahtu, preko pli?... isto ne osjetim ja tu puno... kao ?to sam već rekao, sku?i da odvoji kutak za pjevanje od ostatka sobe, al je soba u klincu pa ne poma?e to. visoka+kosina, piramidalna u ćo?ku, ormar pravi treću stranu, na njemu piramidalna i sad ovaj absorber iza leđa... ni?...
Morat ću čekat preselenje. načekat ću se.

boggy
29-07-2010, 12:37 PM
eo napravio sam ono drugo sto sam rekao; bez najlona, umotan u plahtu, preko pliš... isto ne osjetim ja tu puno... kao što sam već rekao, skuži da odvoji kutak za pjevanje od ostatka sobe, al je soba u klincu pa ne pomaže to. visoka+kosina, piramidalna u ćošku, ormar pravi treću stranu, na njemu piramidalna i sad ovaj absorber iza leđa... niš...
Morat ću čekat preselenje. načekat ću se.

To ponavljam u svakom petom postu... ne mozes jednim panelom nista ni napraviti... treba puno panela.. e sad ako ti soba ne moze da primi toliko panela... uzmi vecu sobu... i tako u krug... :trchi:

pozdrav

bogi

NLP
29-07-2010, 12:57 PM
aha pa ti priča? o jednom jedinom panelu, ja pomislih da priča? o principu kako ima? panele napravljene:)... pa da sa jednim panelom stvarno neče? da čuje? neku razliku:D

amadeusvk
29-07-2010, 01:02 PM
ma prima soba al kad bi imao vi?e panela, ne bi puno pomoglo: visina je negdje 3-3,20, pa se kosinom spu?ta na 2,20... a ja sam u kutu ispod kosine, a na betonu gore tj na kosini nema ni?ta. Mislim da bi morao i tu kačit ne?to..
Mislim da će mi bit najjednostavnije ljepit piramidalnu i tu (čitao sam sva pljuvanja po njoj al to mi dođe najjednostavnije) jer ovo s absorberom me iza?lo skuplje nego sam očekivao. Ne poku?avam dobit gluhu sobu već me ubi "room" efekt.

NLP
29-07-2010, 01:49 PM
E pa za?to misli? da se pljuje po pjeni?
Jer ne uklonjava taj "room efekt" u nizkimi i srednje nizkim, pjena če dosta absorbovati tek u srednjim i visokim a za taj jednostavan posao su stvarno preskupe.

Kupi te?ku izolaciju, sa?ij jastuke, naguraj u njih to i vje?aj ako ti ne treba estetika i neče? da se smorava?.

boggy
29-07-2010, 02:16 PM
...........
Mislim da će mi bit najjednostavnije ljepit piramidalnu i tu (čitao sam sva pljuvanja po njoj al to mi dođe najjednostavnije) jer ovo s absorberom me izašlo skuplje nego sam očekivao. Ne pokušavam dobit gluhu sobu već me ubi "room" efekt.

Nikada necu razumeti "logiku" ovog tipa:
"Nema veze sto mi to ne radi nista, cak i stetu pravi, bitno mi je da je jeftinije"

Prosli put mi je covek pricao da nema veze sto projekat studijske akustike nije doprineo skoro nista u njegovom studiju, vazno mu je da ga je dobio za dzabe! itd...

ali dobro... tvoje su pare, tvoj trud... sam odluci kako god zelis :D

Nenade, on prica o tapetarskom sundjeru, onom sto STETU pravi u sobi! ... ne misli on na "open cell"

pozdrav

bogi

amadeusvk
29-07-2010, 02:27 PM
ne znam koji sunđer, piramidalni je, relativno skup i kupljen u audiopro..
Upija, a o freq ne bih znao, iako mi se čini da niske freq odbija.
To ka?em da mi je najjednostavnije stavit na plafon (kosinu iznad mic) jer ne moram bu?it ni?ta, malo "super ljepila" i stoji.. Dal će ne?to pripomoć, sigurno da hoće, ali koliko, to je pitanje.
Nije bitna estetika, al opet neću ni da kačim deke i sl..
A prostorija u kojoj sam predviđena je za dječju sobu, čak se tu nalazi i ormar sa stvarima od ćerke (10mj) a uskoro će ona i ?ena da me izbace iz ove sobe pa kad budem pravio ne?to ?to će bit namjenski onda ću malo detaljnije uć u problem akustike. Za sad gledam da se rije?im jeke.
A ipak, s obzirom na prostoriju, mislim da nema tog absorbera koji meni mo?e pomoć :-)
eo poslikat ću 2-3 slike o čem se radi..

boggy
29-07-2010, 02:36 PM
ne znam koji sunđer, piramidalni je, relativno skup i kupljen u audiopro......
Onda moze biti i dobar.... ali svejedno... slabo ce raditi ista u sobi
"Jeku" koju ti bude apsorbovao.... to ce ti kasnije faliti za translatornost miksa i snimaka... itd...

Bassove i donji mid treba apsorbovati... da ne prave stojece talase... ostalo po ukusu (moze i nista posebno)

pozdrav

bogi

NLP
29-07-2010, 02:37 PM
... u tom primjeru nema ni potrebe ni za pjenom (bilo kakva bila pjena i ova iz audiopro nije drugačija, nije efikasna! ?teta para!).
Kupi si jedne bolje slu?alice (ionako če zatrebati) tako neče? nikog da ometa? a i seljenje če biti "stavi? u d?ep i napolje":D
Največi problem su neuravnote?ene nizke frekvencije u prostoru!
Mozak ne mo?e da izlju?tri ?to je ?to!
Srednje i nagore nisu tako...

amadeusvk
29-07-2010, 03:02 PM
haha sa translatornosti nemam problema, j mi se kako će negdje dalje da zvuči hahaha
?alim se afkors. Nekako mi je binije da nemam feedback sobe na snimku, a slu?alice imam kojima si podpoma?em koje su za moje potrebe (za sada) ok...
evo slike sobe

boggy
29-07-2010, 03:08 PM
Prebacih diskusiju u zaseban thread

pozdrav

bogi

p.s. hvala za slike :)

amadeusvk
29-07-2010, 03:12 PM
haha a gde se on sad nalazi? meni je u bookmarksu al na forumu ga ne nalazim

boggy
29-07-2010, 03:23 PM
haha a gde se on sad nalazi? meni je u bookmarksu al na forumu ga ne nalazim
pa upravo pisemo u tom novom threadu... mislim... nalazi se... pa ... OVDE!

pozdrav

bogi

amadeusvk
29-07-2010, 05:44 PM
ma ok!

NLP
29-07-2010, 08:46 PM
haha sa translatornosti nemam problema, j mi se kako će negdje dalje da zvuči hahaha
?alim se afkors. Nekako mi je binije da nemam feedback sobe na snimku, a slu?alice imam kojima si podpoma?em koje su za moje potrebe (za sada) ok...
evo slike sobe

Ipak samo da zna? da ta ?ivost, ambijent, reverberacija te specifične prostorije je manja ovira ka boljem mixu kao devijacije u nizkim regijama frekvencija.

Ako ti je do sada "nekako i?lo" potrpi jo? malo pa kad se preseli? mo?da nađe? permanentniji prostor u kojeg se isplati ulagati... hiljadu/dva evra za spu?vu ili da napravi? za slične pare dobre absorbere itd.
Pjenu če? ionako jednog dana baciti (ako če? se ozbiljnije baviti zvučnom produkcijom), dobre absorbere ne.

amadeusvk
29-07-2010, 09:58 PM
prvu tvoju rečenicu sam 3x pročitao, a ne mogu reć da sam ju u potpunosti shvatio. A ovo "preselenje"... :rotfl:
Treba ?ena da ode s porodiljnog radit, pa da bude kreditno sposobna, pa da se digne kredit, pa tlocrti, nacrti, dozvole za izgradnju prostorije u dvori?tu...
Dakle, to neće bit tako skoro, nekih god-dvije sigurno... ?ta da radim u te 2 god ima da popiii...
Nova ideja mi je sklepat jo? jedan isti absorber samostojeći i njime se dodatno ogradit, a na onu kosinu naljepit jednu piramidalnu. Mo?e li bit bolje imalo nego ?to je sada?

NLP
29-07-2010, 10:08 PM
Koju rečenicu oko ?ivosti prostora i da se mo?e raditi ako bi bile nizke tretirane?:) Pa dobro.
Gledaj rečeno ti je ?to da uradi? i ?to mo?e? očekivati od pjena, ?to nude dobro urađeni absorberi (koji se mogu preseliti bilo kamo) ... a na tebi je da odluči? ?to če?.

Tvoje zadnje pitanje: ne ni?ta značajno neče? postiči ali bit če neka razlika i osječaj da je bolje... to če te brzo proči:(

boggy
29-07-2010, 10:13 PM
prvu tvoju rečenicu sam 3x pročitao, a ne mogu reć da sam ju u potpunosti shvatio. A ovo "preselenje"... :rotfl:........

"ovira" mislim da se moze prevesti kao "prepreka"

Ipak samo da znaš da ta živost, ambijent, reverberacija te specifične prostorije je manja prepreka (ovira) ka boljem mixu nego devijacije u nizkim regijama frekvencija.

nadam se da sam pomogao

pozdrav

bogi

p.s. ne znam slovenacki, "prevodim" po smislu

amadeusvk
29-07-2010, 11:13 PM
prijevod je puno pomogao :-)
A to znam, sku?io sam to davno... Smiksao ne?to i sve bilo 5, odnesem u dnevnu na Hk uz inače svijetle zvučnike, a ono od bas gitare ne čujem pjesmu :-) Vratim na monitore, opet sve 5... Onda malo nju?kao i naučio da je to vi?a matematika i umjeće...

A nisam ja konkretan prijedlog dobio, osim da bje?im iz ove sobe :-)

NLP
30-07-2010, 10:33 PM
Pa napisano ti je konkretno ?to da napravi? (kvalitetne absorbere)... a onda to mo?e? i da odnese? drugdje ako ?eli?.
... recimo makar napravi oko sebe (izza zvučnika i izza leđa te levo i desno) veče mobilne gobo panele, iznad objesi jedan cloud i bolje če biti nego bilo koje rje?enje iz akustičke pjene.
Bit če mnogo bolje nego sada.

tomycrosound
08-11-2013, 05:59 PM
Lupio post u drugu temu, a vidim da postoji ova moja..
Dakle, "studio" u djecjoj sobi preselio u podrum. Visina 2,30 a na podu plocice.
Kao dodatna smetala par spravica za vjezbanje, cijev od ODVODA.
Imao sam veliki problem sa "boostom" na 70-75hz koji je parao usi. U coskove lijevo i desno od monitora postavio sam kamenu vunu ("tvrda", ali ipak mekana) od poda do stropa, ali od trokuta cca 50x50x70. Umanjio sam svoj problem za 70% i jos malo jace.
Dal postoje neki drugi problemi koje uhom jos nisam uocio, ne znam jos...
Imam rupu iznad vrata koju trebam zatvoriti nekim materijalom da umanji buku prema van kroz taj otvor. Neka jednostavna ideja?

Eomsy
08-11-2013, 06:28 PM
Lupio post u drugu temu, a vidim da postoji ova moja..
A ja odgovaram tamo :rolleyes: ...

Imam rupu iznad vrata koju trebam zatvoriti nekim materijalom da umanji buku prema van kroz taj otvor. Neka jednostavna ideja?
Kolika rupa?? Mo?da pur pjenom??? Lupam napamet!!!

tomycrosound
08-11-2013, 07:06 PM
Ah nisam vidio:. Vracam se onda tamo.. 20x 100, iznad zeljeznih vrata(predvidjeno za staklo)

Eomsy
08-11-2013, 07:33 PM
Ah nisam vidio:. Vracam se onda tamo.. 20x 100, iznad zeljeznih vrata(predvidjeno za staklo)
PVC prozor bi ti to najbolje ubio :wink: ....

tomycrosound
09-11-2013, 07:07 AM
Ah, ne ide ni to - odvodna cijev prolazi kroz taj otvor.
Jedno jos pitanje; imam par spuzvi (piramid,7cm) koje bih opalio na plafon.
Čime zaljepit!? Probao 4-5 razlicitih i nista.. Ne mogu ja drzat spuzvu gore 10min da uhvati..

Eomsy
09-11-2013, 07:35 AM
Ah, ne ide ni to - odvodna cijev prolazi kroz taj otvor.
Staklene cigle do cijevi, pa oko cijevi pur pjena, te onda knauf ili neke lajsne da sakrije? pure pjenu ...
Jedno jos pitanje; imam par spuzvi (piramid,7cm) koje bih opalio na plafon.
Čime zaljepit!? Probao 4-5 razlicitih i nista.. Ne mogu ja drzat spuzvu gore 10min da uhvati..
Obostrana ljepljiva traka :wink: ....

tomycrosound
09-11-2013, 03:00 PM
13699137001370113702
i panorama :)
13703

?ta je tu je; ima tog jos za poradit..

Ljepljiva traka, na plafonu (hrapavom), m2 spuzve od 7cm, mislis da ce drzat!?

Nocni-Ekspres
09-11-2013, 04:06 PM
Treba ti jos jedan Absorber iznad tebe na plafon jer kako vidi je cist zid ob betona i nije dobro.

Eomsy
09-11-2013, 04:39 PM
Ljepljiva traka, na plafonu (hrapavom), m2 spuzve od 7cm, mislis da ce drzat!?
U?erafi drvene lajsne na plafon, pa ljepljiva traka po njima. Ili stavi lijepilo na spu?ve, te nekom pločom i letvom to podboltati na stropu dok se ne osu?i :wink: ...

tomycrosound
09-11-2013, 05:27 PM
13704
Kazu da sve oko monitora (zvucnika) smeta, al evo nabacio i drugi par na stol, cisto za poslusat kako zvuci nesto i na njima.. Ne cujem da smetaju :-o

tomycrosound
14-11-2013, 06:32 AM
Spominjali su se materijali za prekrivanje mineralne (u mom slučaju staklene) vune.. Mikrofibru ne mogu pronać nigdje u većim komadima?!
Kod mene je tkanina obična za šivanje.. Vuna u absorberima po zidovima dodatno je umotana u stare plahte, neke su dodatno čak i u najonu, neke nisu..
A ova vuna pod-strop u dva ćoška prekrivena je samo tkaninom koja se vidi, s tim da je poduplana. Ima li straha od leteće mikro prašine po sobi ?!
Na zvučnicima (tj crnim, tamnim površinama) ne vidim prašinu..al, ako je mikro možda se ne vidi :-O
hm?

P.S.
s obzirom da mi je nick "amadeusvk" promjenjen, molio bih moderatora da u naslovu teme stari nick zamjeni novim, ako je moguće . Hvala.

Eomsy
16-11-2013, 07:39 AM
Spominjali su se materijali za prekrivanje mineralne (u mom slučaju staklene) vune.. Mikrofibru ne mogu pronać nigdje u većim komadima?!
Kod mene je tkanina obična za ?ivanje.. Vuna u absorberima po zidovima dodatno je umotana u stare plahte, neke su dodatno čak i u najonu, neke nisu..
A ova vuna pod-strop u dva ćo?ka prekrivena je samo tkaninom koja se vidi, s tim da je poduplana. Ima li straha od leteće mikro pra?ine po sobi ?!
Na zvučnicima (tj crnim, tamnim povr?inama) ne vidim pra?inu..al, ako je mikro mo?da se ne vidi :-O
hm?
. Hvala.

Pisalo se o tome. Tkaninu provjeri? tako da sa usisavačem sise? kroz tkaninu vunu na drugoj strani iste, ako prq?ina vune prolazi, tkanina nije dobra. Najlon se ne stavlja na absorbere jer se time radi membrana na absorberu koja rezonira na nekoj frekvi, a sam Bog zna kojoj .... Test usisavačem ti je najbolji. Zato se i zove mikrofibra, jer zaustavlja mikro pra?inu.

Sent from Predator's phone

tomycrosound
16-11-2013, 08:53 AM
Da, procitao sam i to u jednoj od tema u medjuvremenu..
A gdje da nadjem veliku mikrofibru!?

Problem s ljepljenjem par spuzvi na plafon ostaje. Probao 5 raznih ljepila - nista.

Eomsy
16-11-2013, 06:23 PM
Da, procitao sam i to u jednoj od tema u medjuvremenu..
A gdje da nadjem veliku mikrofibru!?
Od ove (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=32768&page=7) stranice na dalje je o mikrofibri i gdje je naći ... A ispitivanje kanine (usisavač ver?n) u ovom (http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=282239&postcount=94) postu

Problem s ljepljenjem par spuzvi na plafon ostaje. Probao 5 raznih ljepila - nista.

Probaj kako sam ti rekao, napravi drvene okvire po uzorku spu?ve, njih pri?erafi za plafon, te na njih spu?vu zaliijepi ili priheftaj (?teperica za tkaninu će koristiti) ...

tomycrosound
16-11-2013, 08:47 PM
Izbjegao bih busenje to je problem..
(Beton, prasina,.) Cak i usisavac kraj busilice ne uhvati sve..
Zaljepio danas 2 kom jedva nekako ;)

tomycrosound
17-11-2013, 01:32 PM
Testirao tkaninu tako da sam maramicu (za nos - ne papirnatu) poduplao, nategnuo preko crijeva usisavaca i prislonio na absorbere i superchunk., malo prosetao lijevo- desno. Testirao s prve 2 brzine - i nema nista! Ni trun!?
Kasnije citam kako se mikrprasina staklene vune ne vidi golim okom..,

Da li prasina staklene vune (mikro il ona krupnija) svjetluca ako se osvijetli pod odredjenim kutem?

Imao sam situaciju, sve poslozeno u prostoriji, tek onda unosio izrezanu vunu u coskove.., u jednom trenutku sve se srusi dolje (stakl. vuna). Kasnije sve usisano, obrisano.., al ponekad kao da se nesto mjestimicno svjetluca, pa me zabrinjava pomalo..