View Full Version : URS Saturation ljubitelji :)
Pozdrav!
Zanima me vasa misljenja vezano za URS Saturaciju, odnosno misljenja ljubitelja.
Obicno trake koje snimam imaju 14-16 DB headroom-a, odnosno gledam da snimam do oko -12 dbFS max u konvertor. E sad nakon sto uradim gain staging itd gotovo da nijedna traka zasebno ne ide preko -14 db kako bih imao dovoljno headroom-a na masteru.
E sad nakon ovoga dolaze dileme sa URS saturatorom, obozavam saturaciju, na sve moguce nacine prljam sve kanale, ali sam primetio da kad je nivo nizak, tipa pik do -15 db da se efekat URS Saturatora jedva cuje pa cak i na drive 100%, tako da sam u zadnje vreme poceo da odvrcem input na pluginu kako bh mogo da pristojno "uprljam" kanale.
Moje pitanje je da li i vi ovako radite ili imate neki drugi pristup, ili me pak ushi varaju i ne treba da podizem input blizu 0dbFS u saturator kako bih dobio najbolje rezultate sa njim?
Pozdrav
kravadinka
17-07-2010, 10:05 AM
Urs Saturator ima odlicne review po netu, malo sam se igrao sa njim, ali nisam dobio ono sto sam ocekivao, sto ne znaci da je los, mozda moje usi traze nesto drugo.
Sto se tice jacine input signala, potpuno je normalno da ce plugin koji simulira saturaciju reagovati drugacije na razlicite ulazne jacine, tako i regulises i kontrolises saturaciju.
Ono sto me malo buni je taj headroom na masteru, nije da treba preprzavati trake do nule kao kad se snima analogno, ali spustati ih previse zbog nediranja mastera mi je vrlo diskutabilno.
Sto se tice saturatora, meni najbolje lezi McDSP AC1 i AC2, prvi kao class A preamp simulation, a drugi kao tape simulation, dok mi je najbolja tube simulacija PSP Saturator. Davno je bilo da sam cuo demo Duy DaD Valve, pa ne mogu da prosudim, ali PSP Saturator je najblizi onome sto moje usi cuju kao tube, a takodje vrlo dobro simulira i traku.
Kako prava simulacija zvuci u odnosu na ove pluginove, mogu da procenim samo po iskustvu koje imam sa lampom, dok je traka izasla iz upotrebe pre nego sam ja poceo ovime da se bavim, kao i AC1 i njegov presset za SSL gain stage, ali sam skoro preslusavao A-B test trake i PT, nisam cuo realnu razliku, tako da verujem da je sve sa saturatorima ili suptilno, ili u suprotnom vestacki.
Ipak, kako se sve svodi na little bit of this, and little bit of that, pa se rezultat stavljenog plugina po pravilu ne treba mnogo ni cuti, zapravo uopste, malo me smara to tripovanje: stavio sam, ali ga ne cujem, vazno je da je tamo, pa zato vise volim da ukompresujem malo jace sa nekim karakternim pluginom, nego da svugde i po default-u stavljam saturator, iako je i to neki vid vestacke saturacije u samom pluginu...
Everbeatz
17-07-2010, 10:40 AM
Pozdrav!
ali sam primetio da kad je nivo nizak, tipa pik do -15 db da se efekat URS Saturatora jedva cuje pa cak i na drive 100%, tako da sam u zadnje vreme poceo da odvrcem input na pluginu kako bh mogo da pristojno "uprljam" kanale.
Nije to bas alat s kojim ces "prljati" kanale - probaj neke gitarske pedale, itd za taj tip posla
URS sat dize distorziju u manjim procentima, cisto da bi se kanal suptilno "izdigao"
Ipak, kako se sve svodi na little bit of this, and little bit of that, pa se rezultat stavljenog plugina po pravilu ne treba mnogo ni cuti, zapravo uopste, malo me smara to tripovanje: stavio sam, ali ga ne cujem, vazno je da je tamo, pa zato vise volim da ukompresujem malo jace sa nekim karakternim pluginom, nego da svugde i po default-u stavljam saturator, iako je i to neki vid vestacke saturacije u samom pluginu...
Koristim McDSP AC kad sam u Pro Tools-u i definitivno je najjaci alat te vrste i naravno, sve je meni to jasno, inace i sve sto koristim koristim suptilno kad miksam muizku koja nije moj zanr (bude to ponekad neki pop/rok, dens, ma svasta...) i sa tim nemam problema. Zanr u kome ja uzivam je gritty east coast hiphop iz sredine 90-ih, gde je sve saturirano, sve je gurano i snimano hot ali to nije prshtanje kakvo bi danas postigli kad bi snimali hot u DAW naravno da ne zelim digitalno izoblicenje, ali kad jurim taj zvuk trudim se da iskoristim postojece alate na najbolji moguci nacin.
Ukljucio sam jedan rar fajl sa tri kratka primera.
Prva dva primera su pesme Gangstarr-a, miksane od strane Eddie Sancho-a i legendarnog DJ Premiera koliko se secam tada na MCI konzoli, i sve je saturirano do zla boga, na ivici neprijatnosti ali opet slatko, ako me razumes:)
Treci primer u rar-u je delic pesme kojeg sam ja miksao za jednog od clanova Wu Tang Familije kome miksam album, primetices da i tu ima svakakvih "gresaka" i saturacije, ali nema saturacije ko u prethodna dva primera (a nisam ni gadjao da tako zvuci), e o tome pricam, kad zelim da izvucem ekstremnu saturaciju iz necega (konkretno ovde URS, ovo moje je radjeno njime) moram da input guram blizu nule do -3 do -5 dbFS recimo. Dok recimo na (da se ogradim nemam iskustva sa analognim stolovima i tape rekorderima) stolu ili tape rekorderu dovoljno je da gurnemo signal u + 3 4 dbVU i vec cemo da imamo chujno izoblicenje, pa ako uzmemo u obzir da koliko sam video -18dbFS je ekvivalentno 0 dbVU i navodno je vecina pluginova napravljeno da emulira rad u dbVu rezimu, ulaskom sa -18 dbFS pa sve do nekih -10 dbFS u URS saturator se sa 100% drive-om jedva cuje izoblicenje a ja zelim da ga nagazim, i to uradim ulaskom sa nekih -3,4 dbFS u saturator (sto bi kapiram vec bilo mnogo +dbVU) tako da mi ta sva racunica nije jasna :) Odnosno da li je URS Saturator napravljen da emulira rad u dbVU okruzenju (kao recimo Waves V Comp), ili ga pak treba gurati dok ne dobijes/cujes ono sto zelis.
Nadam se da nisam bio previse konfuzan.
Evo i primera:
http://www.sendspace.com/file/a6q398
Nije to bas alat s kojim ces "prljati" kanale - probaj neke gitarske pedale, itd za taj tip posla
URS sat dize distorziju u manjim procentima, cisto da bi se kanal suptilno "izdigao"
Evo sad sam ukljucio primere na sta mislim!
Naravno! Koristim i gitarske efekte kad layerujem bass pa cak u bubanj po nekad i svasta, ali konkretno ovo sto sam postavio, mislim da je postizano tako sto su kanali miksani hot, i takodje hot snimani na trake. A nadam se da gitarski efekti ne mogu bolje da mi emuliraju tu vrstu distorzije (recimo na Guru-ovom glasu ovde) nego li neki tape saturator na ekstremnim podesavanjima
Everbeatz
17-07-2010, 11:05 AM
preslusao sam primere
njegov mix se razlikuje prvenstveno u tome sto je dobio bolje trake za mix:D:D...salim se
taj sound se po meni prvenstveno dobija
- odabirom dobrih semplova - koji su "mesnati", masni, itd i vec u startu zvuce dobro
- overloadom sempler outputa/konvertera - starija generacija semplera tipa SP1200
- tracking-om sempler outputa kroz neki, recimo Neve preamp, do momenta distorzije i saturacije
- overload individualnih kanala vintage mixera
- vintage outboard za procesiranje individualnih traka
- snimanje na tape po principu "too hot" :)
Kako god da okrenes svodi se na staru istinu da je analog gain ono sto se placa i da ima svojevrstan karakter u momentima sopstvene distorzije
U digitalu to moze da se uspesno emulira do odredjenih granica
poz
- odabirom dobrih semplova - koji su "mesnati", masni, itd i vec u startu zvuce dobro
- overloadom sempler outputa/konvertera - starija generacija semplera tipa SP1200
- tracking-om sempler outputa kroz neki, recimo Neve preamp, do momenta distorzije i saturacije
- overload individualnih kanala vintage mixera
- vintage outboard za procesiranje individualnih traka
Slazem sa svime, osim sto ovi primeri su iz 2000. godine, Primo je tad bio na MPC-u, a outboard koliko se secam je MCI konzola, sam Primo prica da mu je najbitnije da sve snima sto vise hot.
Danas Primo vise ne koristi MPC, kako on kaze koristi Pro Tools i Battery, Eddie Sancho miksa ITB (kao i vecina hiphop miksera) ali novi miksevi su im i dalje mesnati (do duse ne koliko i ovi stari) (Chuj zadnjeg Evidence-a ili Big Shug-a).
S obizorm da para nema za skupoceni starinski outboard a recimo imamo plugin koji emulira nekoliko preampa, tape-ove itd, zasto je nemoguce gurnuti ga da zvuci kao da emulira ekstremne vrednosti? Odnosno to se i desava donekle kad se opet kazem pojaca input u URS saturator (konkretno) ali onda se to kosi sa filozofijom -18dbFS itd, ali ja licno mislim da URS Saturator nije napravljen da operise sa tako niskim vrednostima.
Recimo Cytomic The Glue, ima knob za wet/dry, znaci predvideli su da njime ljudi rade paralelnu kompresiju, ako ti je signal koji u The Glue ulazi recimo oko -18dbFS sa maksimalnim Tresholdom ne mozes da napravis vise od 10 Db Gain redukcije, odnosno ne mozes da nagazis signal dovoljno, sto me navodi da verujem da i on nije zamisljen da radi o dbVu rezimu.
Jos jedna stvar vezana za celu pricu oko dbFS i dbVU, Waves SSL EQ recimo, ima analog dugme koje dodaje pre svega shum i harmonike, kad su mi kanali nisko na oko recimo -15 dbFS i imam recimo 7-8 Waves SSL EQ-a negde na kanalima, a najvisi pik mi na masteru udara u -6, kad stopiram projekat na master busu postoji jezivi shum koji dostize citavih -70-80 dbFS, kad su mi kanali vise hot taj shum je znatno manji, ali tolika kolicina shuma me tera da na samom pluginu dugme analog iskljucujem, sto me opet navodi da i taj plugin nije napravljen da operise sa tako niskim nivoima, sto me sve navodi da zakljucim da nikakav standard sa koliko headroom-a koji pluginovi rade zapravo ni ne postoji...Odatle moje pitanje vezano za URS saturator, da li je on efektniji kad mu se odvrne input
Everbeatz
17-07-2010, 11:21 AM
Slazem sa svime, osim sto ovi primeri su iz 2000. godine, Primo je tad bio na MPC-u, a outboard koliko se secam je MCI konzola, sam Primo prica da mu je najbitnije da sve snima sto vise hot.
Danas Primo vise ne koristi MPC, kako on kaze koristi Pro Tools i Battery, Eddie Sancho miksa ITB (kao i vecina hiphop miksera) ali novi miksevi su im i dalje mesnati (do duse ne koliko i ovi stari) (Chuj zadnjeg Evidence-a ili Big Shug-a).
S obizorm da para nema za skupoceni starinski outboard a recimo imamo plugin koji emulira nekoliko preampa, tape-ove itd, zasto je nemoguce gurnuti ga da zvuci kao da emulira ekstremne vrednosti?
To sto oni kazu da koriste PT, Battery, itd ja bi uzeo sa rezervom jer vecina ljudi koji se bave produkcijom su danas usli u marketing kampanje i reklamiranje necega sto mozda i ne koriste u tom opsegu..bar je to moje misljenje
Takodje, mixanje ITB je prilicno uspesno ako je prethodni tracking odradjen na nacin koji sam naveo gore - ostaje mu procentualno manji deo posla. Razlika izmedju njih i nas je u tome sta oni dobijaju za mix, tj sam kvalitet traka. Ako dobije npr. projekat iz Reason-a jasno je za cim ce posegnuti - analog gain, outboard i traka. Hybrid mixanje je nesto sto svi oni koriste, a za javnost mixaju 100% ITB:) Treba prodati sve te plugove...
To sto oni kazu da koriste PT, Battery, itd ja bi uzeo sa rezervom jer vecina ljudi koji se bave produkcijom su danas usli u marketing kampanje i reklamiranje necega sto mozda i ne koriste u tom opsegu..bar je to moje misljenje
Takodje, mixanje ITB je prilicno uspesno ako je prethodni tracking odradjen na nacin koji sam naveo gore - ostaje mu procentualno manji deo posla. Razlika izmedju njih i nas je u tome sta oni dobijaju za mix, tj sam kvalitet traka. Ako dobije npr. projekat iz Reason-a jasno je za cim ce posegnuti - analog gain, outboard i traka. Hybrid mixanje je nesto sto svi oni koriste, a za javnost mixaju 100% ITB:) Treba prodati sve te plugove...
Pa skoro sam isto vodio polemiku oko nekog Pro Tools tutorijala, kao mixing hiphop with Pro tools.
I ne secam se koji miksadzija je bio u pitanju, bitno ultra je poznat i radio je na brda chak 2Pac-ovima stvarima.
Demonstrira kako je radjena Kurupt-ova stvar.
Beat napravljen u Reasonu, istrekovan u Pro Tools (pri tom master efekti sa master fadera u reasonu nisu skinuti), jedino sto je snimljeno je bio glas i bas gitara, u samom projektu nikakav gain staging, vecina inputa i outputa na pluginovima klipuje.
A sto se Eddia tice, ipak ne verujem da je samo prica da rade ITB.
Zato sto sam na samom njegovom majspejsu video sliku "Lab" i na slici je komp i monitori...
Skoro sam producirao stvar i miksao na kojoj je Rock iz grupe Heltah Skeltah (nadam se da znas koliko su oni veliki u hiphopu, posto vidim da si upucen), oces da ti posaljem da vidis i cujes kako je snimljen vokal ? :)
Samo da dodam, nisam zagovornik teorije da hardver ne treba imati i da ne valja, samo sugerisem da zarada u muzici vise nije toliko velika pa da cak i velika imena prelaze na razne project studije itd, jer i konzumiranje muzike zavrsava u mp3 formatu na iPodu i na racunaru...
A moje pitanje je ovde bilo kako izvuci maksimum iz onoga sto imamo, i da li neko koristi doticni saturator i kako ga koristi, da li drzi drive na 100% pa dodaje input, ili pak blenda sa wet/dry kontrolom, da li suptilno dodaje drive itd :) Da se vratim na topic :) Sta vise URS Saturation ima Soft Clipping funkciju, kako napraviti soft clipping ako mu ne klipujes input, takodje kad mu zaklipujes input sa drive-om na 100% output ne klipuje, s toga predpostavljam da su ljudi iz URS zamislili da input treba podizati da bude hot kao sto bi radio na stolu ili tape rekorderu ili preampu, to su moja iskustva a mene zanimaju i tudja:)
Recimo Sound Toys Decapacitor sa vec malim pomeranjem drive-a pocinje da veoma chujno izoblicava
Everbeatz
17-07-2010, 12:00 PM
Pa skoro sam isto vodio polemiku oko nekog Pro Tools tutorijala, kao mixing hiphop with Pro tools.
I ne secam se koji miksadzija je bio u pitanju, bitno ultra je poznat i radio je na brda chak 2Pac-ovima stvarima.
Demonstrira kako je radjena Kurupt-ova stvar.
Beat napravljen u Reasonu, istrekovan u Pro Tools (pri tom master efekti sa master fadera u reasonu nisu skinuti), jedino sto je snimljeno je bio glas i bas gitara, u samom projektu nikakav gain staging, vecina inputa i outputa na pluginovima klipuje.
A sto se Eddia tice, ipak ne verujem da je samo prica da rade ITB.
Zato sto sam na samom njegovom majspejsu video sliku "Lab" i na slici je komp i monitori...
Skoro sam producirao stvar i miksao na kojoj je Rock iz grupe Heltah Skeltah (nadam se da znas koliko su oni veliki u hiphopu, posto vidim da si upucen), oces da ti posaljem da vidis i cujes kako je snimljen vokal ? :)
Samo da dodam, nisam zagovornik teorije da hardver ne treba imati i da ne valja, samo sugerisem da zarada u muzici vise nije toliko velika pa da cak i velika imena prelaze na razne project studije itd, jer i konzumiranje muzike zavrsava u mp3 formatu na iPodu i na racunaru...
A moje pitanje je ovde bilo kako izvuci maksimum iz onoga sto imamo, i da li neko koristi doticni saturator i kako ga koristi, da li drzi drive na 100% pa dodaje input, ili pak blenda sa wet/dry kontrolom, da li suptilno dodaje drive itd :) Da se vratim na topic :) Sta vise URS Saturation ima Soft Clipping funkciju, kako napraviti soft clipping ako mu ne klipujes input, takodje kad mu zaklipujes input sa drive-om na 100% output ne klipuje, s toga predpostavljam da su ljudi iz URS zamislili da input treba podizati da bude hot kao sto bi radio na stolu ili tape rekorderu ili preampu, to su moja iskustva a mene zanimaju i tudja:)
Recimo Sound Toys Decapacitor sa vec malim pomeranjem drive-a pocinje da veoma chujno izoblicava
Kazem samo da ako hoces da se priblizis soundu kao taj Primo track sto si postovao moras da koristis tu metodologiju rada.
Promenom nacina rada i metodologije, tj pristup koji se danas koristi - digital, pluginovi, dovodi do toga da se menja i sama estetika sounda. Pored toga, raznorazne "emulacije" u digitalu su samo matematicki modeli realnih sprava, nikako autenticna verzija hardvera. Da ne pominjem da su i ti matematicki modeli prilicno krnji u broju parametara koje su ubacili u algoritme - stoga to sve ni ne moze da zvuci blisko originalnim spravicama.
Digitalu treba jos evolucije, dorade, stagod, a ako zelis da upotrebis plugove da emuliraju analog studio treba da prodjes kroz neke detalje samog skolovanja kako se to tada radilo - bar sam ja tako morao:)
Elem, ako hoces da razgovaramo o konkretnijim tehnikama cujemo se preko PMa...da ne davim vise ljude ovde:D
kravadinka
17-07-2010, 12:00 PM
Ne volim tripovanja cuje se - ne cuje se, ali ovde razlika postoji, za moje usi koje ne shvataju ovaj tip muzickog izrazavanja ta razlika nije nista drugo nego razlika, nije bas da je losiji tvoj rad i ne znam ni ja koliko bi bio kad bih se uneo malo u zanrovske podele...
Generalno, ono sto mi se dopada u samom zvuku nevezano za stil muzike, ili cega vec, je taj masni i prenapumpani, prekompresovani zvuk koji zvace i sav puca od steroida, ustvari tacnije misica, jer nije nimalo iritantan za slusanje kao sto to ume biti kad je Hip Hop u pitanju sa debilno izdistorziranim kick-om i basom, preko krajnjih granica...
Malopre sam se opet igrao sa URS Saturatorom, misljenja sam da ne mozes dobiti to sa njim, ili sa nekim od pluginova, blizi je PSP prilicno, ali taj zvuk je vise kompresija nego samo saturacija i posto radis ITB predlozio bih ti da probas sa Abbey Road kompresorima, oni daju taj mesnati zvuk koji zvace i mljacka...
Sto se tice decibela i pravila, pisanih i nepisanih, lepo je poznavati ih, ali ne dozvoljavati im da se mesaju u ono sto se zove slusanje. Ne zamaraj se tehnickim detaljima i konstrukcijom samog plugina, slusaj i eksperimentisi, provlaci kroz neki lampaski preamp, kroz pluginove sa mnogo karaktera i trebalo bi da se dogodi nesto bitnije od same saturacije URS-a, koji samo teoretski daje te neke preampe, trake i lampe iz nekog tamo vremena, zvucno to nema mnogo veze sa ovim zvukom koji trazis...
Probaj Abbey Road RS 124, TG 12413 limitere...
Preslusaj prvi album Max Mutzke i cuces prilicno veliki sum, ali takodje i snimak koji pomera mozak, izlazi iz zvucnika daleko ispred svega drugog, a zvace i sabija kao retko sta. Nemci su u pitanju, na cemu je radjeno nisam siguran, ali se cini da je sve majka priroda, bez simulacija, verovatno neki studio koji je ostao u poslu sa opremom iz '60, '70 i 80'...
Rhino
17-07-2010, 01:50 PM
HEHE... Ne vjerujem da primo radi bez mpc-a danas... Mozda koristi bateri u 'za ponijeti' varijanti kad razradjuje neke ideje van kuce/studija... Ali sam gotovo siguran da sve informacije vraca na onaj njegov roger linn mpc cim stigne doma :) On je jednostavno ta generacija... Pricao sam davno o toj spravi kad je nekoc probah, jer i sam znas da se i ja ponajvise volim bavit hiphopom.. Nevjerovatno je koliko tu nema filozofije za sound hiphopa iz tih godina.. Malo mpc, malo jazz semplova sa plocha, malo osnovnog editinga drum trackova, malo anologni sto, malo ns10, malo bruka dobar mc, gotovo nista outboarda, dosta trackova u 'crveno' i eto ti saturacije te vrste... Jebem li ga... Funkcionisali su kao 'gerila' ali to je bila i poenta pokreta/ zvuka tad!
Rhino
17-07-2010, 02:13 PM
I da.... Meni licno ponajvise PSP 'lici' na taj zvuk od plugova... Kazem lici jer je simulacija donekle takva... Ne bi se bojao na tvom mjestu da odem na 100% wet ako treba, sto ne?.... Sto kaze kravadinka, vise slusaj, manje se bavi apotekom.:)
Btw, mozda je grijeh ali bih se smio kladiti da znas vise o teorijama i teoremama zvuka od samog premiera. Te crnje iz tog vremena u vecini slucajeva nit su znale sto je akord a kamoli sto drugo (ne kazem direktno za njega)... Isli su po emociji i energiji.. Ali imaju ono urodjeno africko jebemliga:)
Everbeatz
17-07-2010, 02:30 PM
Btw, mozda je grijeh ali bih se smio kladiti da znas vise o teorijama i teoremama zvuka od samog premiera. Te crnje iz tog vremena u vecini slucajeva nit su znale sto je akord a kamoli sto drugo (ne kazem direktno za njega)... Isli su po emociji i energiji.. Ali imaju ono urodjeno africko jebemliga:)
Ne bi slozio s ovim - znaju oni i vise nego sto mislimo, a kad ne znaju daju da uradi neko ko zna - greska moze da se javi, kao i osecaj, kad je samo stvaranje u pitanju, a kad dodjemo do tehnickih aspekata i te kako dobro poznaju sprave i sta se moze s njima uraditi...:)
Najveci deo same "tajne" tog sounda i jeste odabir semplova - a to su semplovi koji se uzimaju s ploca i koji su poreklom iz doba ciste analogije
@Kravadinka: I korisceni su Abbey Road kompresori u mom treku, obilato ih koristim!
Inace uopste mi nije ni bio cilj da jurim zvuk ona dva gore primera, nego sam ih stavio kao primere jako saturiranih, izoblicenih pesama, jer da sam jurio taj zvuk pa da sam ga i dobio, sumnjam da bi se njima dopalo da chuju tako izobliceni zvuk danas, jer bi u osnovi promenio totalno saund u odnosu na onaj koji je producent zeleo...
Nego eksperimentisuci sa URS-om kad sam u igranju jurio taj zvuk ovih gore primera sam dobio nesto slicno sa jakim inputom i drive-om oko 60-70% sa tape 15ips algoritmom, i kad budem uradio neki trek tako okacicu vam da cujete.
A ovaj moj primer sam okacio cisto da vidite sta sam radio sa URS saturatorom, inace taj vokal je snimljen na Rode NTK, obilato sam koristio URS saturaciju u motown algoritmu na vokalu i drumovima ali ne bas ekstremno... B
Inace beat je radjen na MPC-u kad smo kod toga, ja licno nemam MPC nikad nisam ni radio u njemu, ali cesto dobijam trekove sa MPC-a...
@Kravadinka: Pa da, opterecivao sam se dosta sa tim, te da imam headroom, te da izvucem maksimum iz plagina da mu ne dam prejak signal itd, ali sam ukapirao da se previse zaludjujem :) Svakako ne treba gaziti digitalni sistem i treba ostavljati headroom, ali ne treba biti opterecen time.
google
17-07-2010, 05:07 PM
Pravo da ti kazem, ja sam se pre odusevljavao sa slicnim sumulacijama... Posle sam se uverio da to uopste ne radi posao...
Da ne davim, dobro snimljen kanal zvuci bolje bez tih dodataka, a lose snimljen kanal nece zvucati bolje sa tim, vec malo drugacije.
Pravo da ti kazem, ja sam se pre odusevljavao sa slicnim sumulacijama... Posle sam se uverio da to uopste ne radi posao...
Da ne davim, dobro snimljen kanal zvuci bolje bez tih dodataka, a lose snimljen kanal nece zvucati bolje sa tim, vec malo drugacije.
Slazem se donekle...A kad bih morao da biram radio bih bez toga ali sa dobro snimljenim kanalom :)
google
17-07-2010, 05:42 PM
Slazem se donekle...A kad bih morao da biram radio bih bez toga ali sa dobro snimljenim kanalom :)Moze se dobro snimiti i bez nekog prevelikog novca datog za opremu. Mene je mrzilo da snimam i mislio sam da je brze i lakse uraditi sa vst, ali nije.
Ako radis sve sa sintovima, samo ziv glas, mislim da je gubljenje vremena na sinteticki kanal stavljati saturacije, nista se nece promeniti na bolje. A uzasno mnogo se vremena potrosi uzaludno...
Sa dobrim snimkom vokala i dobrim reverbom ces postici sasvim dobar zvuk. To se moze kupiti (otkinuti od usta), a vreme koje prodje u besmislenom isprobavanju svega i svacega odlazi nepovratno. :banghead:
DaBear
17-07-2010, 06:03 PM
[al ste se razprichali.....ko sto rece covek, manite se decibela i metra i gldanja u metre...slusajte malo vise.
I opet se provlajce neke teze ala "marketinske kampanje", zamazivanje ociju klincima itd....sve to nema veze sa zivotom !
Gomila hip hop producenata je presla in the box...i batalila MPC....kad savladaju osnove na Pro Toolsu ili nekom drugom software-u- onda skapiraju koliko je MPC spor, ogranichen itd...
da samo znate (i vidite) rupe od studija i krs od opreme na kojima se snimaju neke velike underground stvari (od Grime-a do HipHopa...) u londonu. Da ne poverujes na cemu ljudi rade..i slusaj..u i kako rade...i kako ne paze "ako ide u crveno" itd..SVE MU TO DAJE TAJ ZVUK...
Jedno vreme su se ljudi pitali kako loop sa sampling CD-a ne zvuci isto kao na pesmam od "velikih" producenata...ti njihovi loopovi su samplovani sa ploca (ne starih) koje su opet njih samplovali sa nekih drugih ploca...saberes 2-3 generacije degradiranja, kompresije i distorzije - i eto ga zvuk !
nemoj da ocekujes sve od plugova....provlaci trake kroz neke preampe, kasetofone, pedale (bypasovane) samo da ti malo 'zakrchi"...
i slusaj, jebes metre...
[al ste se razprichali.....ko sto rece covek, manite se decibela i metra i gldanja u metre...slusajte malo vise.
I opet se provlajce neke teze ala "marketinske kampanje", zamazivanje ociju klincima itd....sve to nema veze sa zivotom !
Gomila hip hop producenata je presla in the box...i batalila MPC....kad savladaju osnove na Pro Toolsu ili nekom drugom software-u- onda skapiraju koliko je MPC spor, ogranichen itd...
da samo znate (i vidite) rupe od studija i krs od opreme na kojima se snimaju neke velike underground stvari (od Grime-a do HipHopa...) u londonu. Da ne poverujes na cemu ljudi rade..i slusaj..u i kako rade...i kako ne paze "ako ide u crveno" itd..SVE MU TO DAJE TAJ ZVUK...
Jedno vreme su se ljudi pitali kako loop sa sampling CD-a ne zvuci isto kao na pesmam od "velikih" producenata...ti njihovi loopovi su samplovani sa ploca (ne starih) koje su opet njih samplovali sa nekih drugih ploca...saberes 2-3 generacije degradiranja, kompresije i distorzije - i eto ga zvuk !
nemoj da ocekujes sve od plugova....provlaci trake kroz neke preampe, kasetofone, pedale (bypasovane) samo da ti malo 'zakrchi"...
i slusaj, jebes metre...
Taj fazon, skroz realno...
Ja koliko sam u kontaktu a jesam u kontaktu sa nekim imenima iz USA hiphop-a svi su presli ITB...
Imam ovde SPL Pro Mike Servo Drive preamp iz sredine 90-ih, kapiram da bi mozda mogao kanale da guram malo u crveno kroz njega pa da vidim sta ce da se desi, razmisljao sam o tome, vidis lepo si me podsetio :)
google
17-07-2010, 08:40 PM
Imam ovde SPL Pro Mike Servo Drive preamp iz sredine 90-ih, kapiram da bi mozda mogao kanale da guram malo u crveno kroz njega pa da vidim sta ce da se desi, razmisljao sam o tome, vidis lepo si me podsetio :)Ja imam isto dobar preamp, probao sam... Opet isto- ako je dobro snimljeno, nema potrebe provlaciti, ako nije dobro snimljeno, nece zvucati kao da jeste.
Zvuci malo drugacije, nista specijalno.
Ja imam isto dobar preamp, probao sam... Opet isto- ako je dobro snimljeno, nema potrebe provlaciti, ako nije dobro snimljeno, nece zvucati kao da jeste.
Zvuci malo drugacije, nista specijalno.
Google, ne znam da li kapiras o polemisemo, ne dovodim kvalitet snimka i cistocu ni u jednom trenutku, ako si skinuo rar fajl koji sam postavio, govori se o "misicima" kako rece Kravadinka i distorziji/izoblicenju (pa samim tim i kompresijom, jer i kad se na stolu gurne kanal u crveno javlja se neka vrsta kompresije) prva dva primera i kako dobiti takav efekat ITB, konkretno ja za to koristim URS saturaciju.
Ni u jednom trenutku ne dovodim u pitanje kvalitet snimka i nezadovoljstvo istim, nego mi cisto zanima efekat. Kao kad bi recimo gitaru provukao kroz dist, ili kao recimo kad biras koji ces reverb i kakav staviti na snimak akusticne gitare ili vokala...Radi se o efektu zvuka kao da je nesto gurano u crveno (na stolu, na tape masini, na preampu) i pri tom to izoblicenje zvuci prijatno...
Inace slazem se da provlacenje kroz preamp zvuci samo malo drugacije, a sta ako ga ekstremno gurnes u izoblicenje, da li imas takve potrebe u muzici koju radis?
google
17-07-2010, 10:09 PM
Inace slazem se da provlacenje kroz preamp zvuci samo malo drugacije, a sta ako ga ekstremno gurnes u izoblicenje, da li imas takve potrebe u muzici koju radis?Ja redovno snimam u crveno koliko god moze, ali ne dobijam "izoblicenje", vec ne znam kako opisati, vrlo fini zvuk, detaljan, definisan, mozda malo preterano detaljan, ali mi odgovara. Nikakvo izoblicenje ne cujem, ni kada odvrnem premp do kraja.
Ne koristim "lampasa" ni mikrofon, ni preamp, a dobije se zvuk za koji sam verovao da se dobija od lampi, i sl. Cak koristim mikrofon sa ravnom karakteristikom (ako se to tako kaze)...
Ali nista se ne dobija "provlacenjem". Ako izvor ima detalja, preamp ih naglasi, istakne. Ako nema, preamp pojaca to sto ima u snimku (nista, ili probleme).
Uzalud gubis vreme i ocekujes nesto sto se sigurno nece desiti... Ostaje ti da se sam uveris. Uradi to sto pre, ustedeces vreme. :wink:
edit. Moguce je da se to izoblicenje dobije kod nekih jeftinijih uredjaja, da dobar sniamk provuku kroz neko djubre koje ga delom ubogalji, ali i doda neke farbe i sl? Ali za to opet moras imati nesto sto zvuci u startu i neku spravu, za koju ti niko nece reci sta je (verovatno neko tesko smece, za sitne pare)... Ovo nagadjam.
Ja redovno snimam u crveno koliko god moze, ali ne dobijam "izoblicenje", vec ne znam kako opisati, vrlo fini zvuk, detaljan, definisan, mozda malo preterano detaljan, ali mi odgovara. Nikakvo izoblicenje ne cujem, ni kada odvrnem premp do kraja.
Ne koristim "lampasa" ni mikrofon, ni preamp, a dobije se zvuk za koji sam verovao da se dobija od lampi, i sl. Cak koristim mikrofon sa ravnom karakteristikom (ako se to tako kaze)...
Ali nista se ne dobija "provlacenjem". Ako izvor ima detalja, preamp ih naglasi, istakne. Ako nema, preamp pojaca to sto ima u snimku (nista, ili probleme).
Uzalud gubis vreme i ocekujes nesto sto se sigurno nece desiti... Ostaje ti da se sam uveris. Uradi to sto pre, ustedeces vreme. :wink:
edit. Moguce je da se to izoblicenje dobije kod nekih jeftinijih uredjaja, da dobar sniamk provuku kroz neko djubre koje ga delom ubogalji, ali i doda neke farbe i sl? Ali za to opet moras imati nesto sto zvuci u startu i neku spravu, za koju ti niko nece reci sta je (verovatno neko tesko smece, za sitne pare)... Ovo nagadjam.
Au ne bih se slozio...Svaka sprava kad se jako gurne da izoblicenje, ovde se govori o tesko kompresiranoj muzici gde se skoro svaki kanal na outbordu gurao u crveno, pa zatim na tape mashinama gurao u crveno.
I ja redovno snimam u crveno, jer hvala Bogu imam dobar preamp i ne cujem anomalije, jasno mi je sta pricas...
E sad, neka izoblicenja prijaju nekim signalima, recimo bas gitaru tesko kompresovanoj muzici cesto layer-uju sa istim signalom bass gitare provucenim kroz neki dist da bi se probijala kroz snimak, a sta je distorzija nego li na srpski prevedeno izoblicenje.
Nije mi najjasnije sta hoces da kazes, ali nije dovoljno samo snimiti i ostaviti tako, treba pre svega sloziti frekvencije da to sve zvuci kompaktno (kao sto svi znamo) a nakon toga svako dodaje "zacine" kako hoce.
Ovo o cemu ja pricam je efekat distorzija, a ne magicni zvuk, isto kao sto je reverb ili delay efekat.
Recimo snimio sam glas, i zelim da krchi, ne zelim da zvuci super zelim da bude low fi kao da je snimljen na nekoj izlizanoj traci, a kako ce vokal da mi skripi i bude izoblicen ako sam ga samo snimio.
Mislim da bez veze vodimo ovu raspravu, skini fajl koji sam okacio i poslusaj primere i bice ti jasno o cemu pricam, a ono nije snimljeno lose, nego je smiksano da tako zvuci...
google
18-07-2010, 09:46 AM
recimo bas gitaru tesko kompresovanoj muzici Kompesor izbegavam gde god mogu, pre cu editingom doterati glasnocu vokala, nego kompresorom.
Nije mi najjasnije sta hoces da kazes, ali nije dovoljno samo snimiti i ostaviti tako, treba pre svega sloziti frekvencije da to sve zvuci kompaktno (kao sto svi znamo) a nakon toga svako dodaje "zacine" kako hoce.Neki transparentan eq radi posao najbolje. Trudim se da zadrzim originalni zvuk u sto vecoj meri. Zacini tog tipa samo upropaste dobar zvuk.
Verovatno radis neku elektricnu/tehno i sl. produkciju? Tu ima ogroman problem sa stilom (izrazom) pa se pokusava nadomestiti sa nekim efktima?
Recimo snimio sam glas, i zelim da krchi, ne zelim da zvuci super zelim da bude low fi kao da je snimljen na nekoj izlizanoj traci,Koristi neko djubre za snimak, tesko ces krcanje i izoblicenje sa hi endom.
Cuo sam zvuk koji me je podsetio na to sto pricas... Fender 15 w, lampas, jezivo prljav, a hoce i da krci (optimalno).
Preslusacu primere.
DaBear
18-07-2010, 11:13 AM
Kompesor izbegavam gde god mogu, pre cu editingom doterati glasnocu vokala, nego kompresorom.
kompresori se ne koriste SAMO da bi "doterali" glasnocu vokala ili ti instrumenata...to si valjda naucio do sada...ili nisi..? A?
google
18-07-2010, 11:50 AM
kompresori se ne koriste SAMO da bi "doterali" glasnocu vokala ili ti instrumenata...to si valjda naucio do sada...ili nisi..? A?Ne volim taj zvuk.
Evo nesto sam napikao, primjer nije bas nesto posto je sklepan u par minuta (trebalo bi jos malo s eq sredit)...
https://www.yousendit.com/download/T1VseVdvQTZwM214dnc9PQ
u pitanju je loop iz ezdrummera sa i bez efekata...
Tube tech kompresor=) redline preamp =) voxengo tapebus
Ako sam te dobro shvatio zelis preprzeni masni signal a da ga distorzija ne pojede?
Ak je to otprilike to sto trazis probaj se malo igrat s tim efektima. Mozes probat i voxengo lampthurster, ima zgodnu opciju za dodavanje pozadinskog ?uma...
pozz
Ne volim taj zvuk.
E pa to je druga prica, vidis da covjek bas voli i ganja taj zvuk...
Produkcija je davno prerasla tocku sto vjernijeg usnimavanja signala i prerasla u kreativni alat.:)
google
18-07-2010, 12:03 PM
E pa to je druga prica, vidis da covjek bas voli i ganja taj zvuk...
Produkcija je davno prerasla tocku sto vjernijeg usnimavanja signala i prerasla u kreativni alat.:)Uopste ne zelim realan snimak. Ali mi se ne svidja takav zvuk.
To sto pokusavaju ubaciti u snimak produkcije te vrste je ono sto fali a sto dolazi od coveka (pesme, sviraca i sl.). Verovatno bolja produkcija te vrste ima inteligentnije odabrane semplove i lupove koji uopste ne moraju biti dobro snimljeni. Trebaju imati nesto drugo.
Prva dva primera su pesme Gangstarr-a, miksane od strane Eddie Sancho-a i legendarnog DJ Premiera koliko se secam tada na MCI konzoli, i sve je saturirano do zla boga, na ivici neprijatnosti ali opet slatkoJa koristim MCI kao preamp. Nisam ubedjen da je to taj zvuk (u primerima), MCI radi mnogo bolje, ovde ima i gomila nekog suma i djubreta koje nije od MCI.
Dok recimo na (da se ogradim nemam iskustva sa analognim stolovima i tape rekorderima) stolu ili tape rekorderu dovoljno je da gurnemo signal u + 3 4 dbVU i vec cemo da imamo chujno izoblicenjeNa preampu +9 zvuci najnormalnije, dobija se potpuno drugi efekat od toga koji opisujes. Zvuci bolje, jasnije i detaljnije.
a ja zelim da ga nagazimUzmi obicno prljavo i matoro gitarsko pojacalo i dobices djubreta koliko god hoces. Bas sam skoro slusao jedno takvo. To je vrlo blizu toga sto si opisao. MCI radi sasvim drugacije, ima ogroman headrom, nema to sto ti treba.
Evo nesto sam napikao, primjer nije bas nesto posto je sklepan u par minuta (trebalo bi jos malo s eq sredit)...
https://www.yousendit.com/download/T1VseVdvQTZwM214dnc9PQ
u pitanju je loop iz ezdrummera sa i bez efekata...
Tube tech kompresor=) redline preamp =) voxengo tapebus
Ako sam te dobro shvatio zelis preprzeni masni signal a da ga distorzija ne pojede?
Ak je to otprilike to sto trazis probaj se malo igrat s tim efektima. Mozes probat i voxengo lampthurster, ima zgodnu opciju za dodavanje pozadinskog ?uma...
pozz
Odlicno je ovo, probacu! Tube tech kompresor koristim, redline preamp sam probao i nesto mi se tu nije dopalo (ali ti si super obradio ovaj loop), a za voxengo tapebus nisam ni znao da postoji.
Da, bas to hocu, ja donekle to i dobijam (ne zeli svako da mu pesma zvuci tako), jednu stvar sto sam radio pre godinu dana puca kolko je masna, ali sam je radio za sebe...OK, probacu i te Voxengo alate, ja od njih samo koristim r8brain i elephanta.
Odlicno je ovo, probacu! Tube tech kompresor koristim, redline preamp sam probao i nesto mi se tu nije dopalo (ali ti si super obradio ovaj loop), a za voxengo tapebus nisam ni znao da postoji.
Da, bas to hocu, ja donekle to i dobijam (ne zeli svako da mu pesma zvuci tako), jednu stvar sto sam radio pre godinu dana puca kolko je masna, ali sam je radio za sebe...OK, probacu i te Voxengo alate, ja od njih samo koristim r8brain i elephanta.
redline preamp - za taj efekt odvini drive i warmth, smanji clip i dodaj make up gain. dodatno se jos poigras s njegovim eq da nadjes pravu farbu
tapebus- saturate na max i dodajes polako rec gain koliko ti treba, po potrebi slozis eq...ja ga znam staviti i na kraju prije limitera da mi dodatno jos malo ofarba cijelu stvar (samo onda treba paziti, ima neke mastering presete pa kreni od njih)...dolje imas izbor od nekoliko vrsta tape emulacija, obavezno ih isprobaj
uzivaj, pozzz
kravadinka
18-07-2010, 02:13 PM
google, ti si brate razvalio...
Poceo sam da zapisujem, ovo se ne sme zagubiti...
google
18-07-2010, 02:31 PM
U pravu si, brate. Valjda bolje poznaju MCI oni koji ga nisu nikad ni videli ni culi od mene koji snimam svaki dan sa njim.
Tako to ide... :wink:
Ali nemoj dozvoliti da se zbunis, uzmi simulaciju trake i dobices skup zvuk. :D
U pravu si, brate. Valjda bolje poznaju MCI oni koji ga nisu nikad ni videli ni culi od mene koji snimam svaki dan sa njim.
Tako to ide... :wink:
Ali nemoj dozvoliti da se zbunis, uzmi simulaciju trake i dobices skup zvuk. :D
Gle ja nemam MCI niti sam ga ikada koristio, ali zato imam sluh i ako znam varijantu kako dobiti donekle zvuk kakav sam cuo na primjerima koje je poslao onda cu pomoci covjeku i dati neki doprinos temi...
Uopce me ne zanima jeli MCI, emulacije ili je zvuk izasao kroz moj usisavac, glavno da je covjek zadovoljan s ucinkom...a preserancije s opremom su mi se popele na vrh kifle...:banghead:
DaBear
18-07-2010, 03:50 PM
google, ti si brate razvalio...
Poceo sam da zapisujem, ovo se ne sme zagubiti...
Google za novog gosta foruma !! Covek je prava enciklopedija .....
silicon science
18-07-2010, 03:59 PM
Google za novog gosta foruma !! Covek je prava enciklopedija .....
Ja sumnjam da je on uopste stvarna lichnost ili ti chovek. Ozbiljnog sam misljenja da je to u stvari skripta, vesto napisana da se snalazi samostalno, i da puno govori a ne kaze nista :wink::wink:
Ja nisam ni u jednom trenutku rekao da traka daje skup zvuk (jesam li reko to gore?:confused:), niti sam rekao da bolje poznam MCI od Google-a (jesam li rekao:confused:), samo sam izneo cinjenicu da su prva dva primera miksana na MCI stolu (koji je (bio) u vlasnistvu producenta i jednog dela grupe cije su pesme) i da su audio trake koriscene, opet po recima doticnog producenta. S obzirom da mu je studio bio baziran na MCI stolu i da su ove dve pesme miksane tokom 1999-2000. godine u tom studiju, ja ne vidim spornost...Ni u jednom trenutku ne kazem da je zvuk na pesmama zvuk MCI-a, ja Google stvarno ti nijednu losu misao niti rec nisam uputio i nisam doneo u pitanje tvoje znanje, tako da smatram da nema mesta ironiji.
Gle ja nemam MCI niti sam ga ikada koristio, ali zato imam sluh i ako znam varijantu kako dobiti donekle zvuk kakav sam cuo na primjerima koje je poslao onda cu pomoci covjeku i dati neki doprinos temi...
Taj fazon, ja sam gotovo siguran da je zvuk na pesmama gore rezultat hot miksanja i tape saturacije jer je po njihovim recima sve snimano na audio trake i to sto je vise moguce hot...
Reko sam da za efekat slicnim tome (skoro pa ekstremna saturacija) koristim URS, zanimalo me je da li jos neko koristi isti plugin u slicne ili pak drugacije svrhe (jer ga koristim i kad miksam muziku gde nema nimalo chujne saturacije), i takodje sam reko da mora da mu se podigne input da bi dao veliko izoblicenje...
Maiv je izasao sa jos jednim predlogom, ja pozdravljam predlog, probao i dopada mi se i koristicu ga, Kravadinka je takodje izneo misljenja sa kojima se u glavnom slazem i mislim da tako i treba da funkcionise forum...
Takodje ako jos neko koristi URS saturaciju moze da kaze kako, na cemu je koristi, sta preferira itd...
Ja recimo kad miksam neki pop ili nesto sto zvuci moderno, dodajem do 15-20 drive-a i blendam na 50-70%, cisto kao zachin odredjenom kanalu...
google
18-07-2010, 05:02 PM
Ali nemas iskustvo.
Rekao da provlacenjem kroz MCI nece dobiti nista, jer sam to vec isprobao.
Da li me razumes?
Ja nisam ni u jednom trenutku rekao da traka daje skup zvuk (jesam li reko to gore?:confused:), niti sam rekao da bolje poznam MCI od Google-a (jesam li rekao:confused:), samo sam izneo cinjenicu da su prva dva primera miksana na MCI stolu (koji je (bio) u vlasnistvu producenta i jednog dela grupe cije su pesme) i da su audio trake koriscene, opet po recima doticnog producenta. S obzirom da mu je studio bio baziran na MCI stolu i da su ove dve pesme miksane tokom 1999-2000. godine u tom studiju, ja ne vidim spornost...Ni u jednom trenutku ne kazem da je zvuk na pesmama zvuk MCI-a, ja Google stvarno ti nijednu losu misao niti rec nisam uputio i nisam doneo u pitanje tvoje znanje, tako da smatram da nema mesta ironiji.Nisam mislio na tebe. Neces dobiti to sto hoces, ako me zelis razumeti. To je sva poenta price...
Ali nemas iskustvo.
Da li me razumes?
Nisam mislio na tebe. Neces dobiti to sto hoces, ako me zelis razumeti. To je sva poenta price...
Jasno, ako si ti vec probao i nista se bitno nije desilo, onda je verovatno i tako!
Ali nemas iskustvo.
Da li me razumes?
Razumijem te! Ja ga nisam provukao kroz MCI da ne dobijem nista, nego sam ga provukao kroz neke pluginove i dobio nesta, i to je otprilike to sto se trazi:rotfl:
google
18-07-2010, 05:42 PM
Razumijem te! Ja ga nisam provukao kroz MCI da ne dobijem nista, nego sam ga provukao kroz neke pluginove i dobio nesta, i to je otprilike to sto se trazi:rotfl:Super.
@ Google
Zelim da te upoznam i slikam.
google
18-07-2010, 07:45 PM
Bolje upoznaj neku devojku.
kravadinka
18-07-2010, 11:16 PM
Ovo mi se dopada, jedna od malobrojnih stvari koje kazes i imaju smisla... :wink:
Vidi, nemoj da se ljutis, juce sam drugaru rekao da sam na tvojoj strani, kako si ti samo nespretan u svojim izjavama, a sumnjam da si neznalica i zametenjak kako "izgledas" ovde, ali opet si pisao nesto i opet si me zabrinuo... :)
Ne znam, nekako i kad ne mogu da ti odolim a da ti ne napisem da si kralj, ili da si razvalio, i dalje si mi simpatican i vise sam na tvojoj strani nego sto nisam... :wink:
Ali, hajde malo procitaj sta si nakuckao pre nego sledeci put kliknes submit, ha? :grin:
Rhino
18-07-2010, 11:47 PM
Ne bi slozio s ovim - znaju oni i vise nego sto mislimo, a kad ne znaju daju da uradi neko ko zna - greska moze da se javi, kao i osecaj, kad je samo stvaranje u pitanju, a kad dodjemo do tehnickih aspekata i te kako dobro poznaju sprave i sta se moze s njima uraditi...:)
Najveci deo same "tajne" tog sounda i jeste odabir semplova - a to su semplovi koji se uzimaju s ploca i koji su poreklom iz doba ciste analogije
Nisam pricao konkretno o premieru kao jedinki. On je uvjek bio sempl delikates majstor sto se toga tice. Samo sam se kucajuci prisjetio nekih 'faca' iz garniture tog vremena hip hopa... Nista drugo.. Nego da ne offtopicujem... Ovaj Urs nisam mislim uopste ni probao iako ga imam instaliranog, tako da u tu diskusiju ne spadam dok ga jednog dana pristojno ne procackam.
Nisam pricao konkretno o premieru kao jedinki. On je uvjek bio sempl delikates majstor sto se toga tice. Samo sam se kucajuci prisjetio nekih 'faca' iz garniture tog vremena hip hopa... Nista drugo.. Nego da ne offtopicujem... Ovaj Urs nisam mislim uopste ni probao iako ga imam instaliranog, tako da u tu diskusiju ne spadam dok ga jednog dana pristojno ne procackam.
Meni on definitivno dodaje potreban grit na svemu, gotovo na svemu ga koristim...Ali kad zelim da se bash cuje izoblicenje moram da mu uguram input, jer cesto sa 100 drive-om ako je max pik na -15 dbFS recimo se skoro pa nista ne cuje, ili se makar u miksu nista znacajno ne desava. A ako pik u input ulazi do recimo -5 dbFS onda vec radi, svaki algoritam imas bash drugaciji karakter i svaki je upotrebljiv, gotovo sam sve algoritme njegove koristio do sada.
Probaj ga...
google
19-07-2010, 09:16 AM
Ovo mi se dopada, jedna od malobrojnih stvari koje kazes i imaju smisla... :wink:
Vidi, nemoj da se ljutis, juce sam drugaru rekao da sam na tvojoj strani, kako si ti samo nespretan u svojim izjavama, a sumnjam da si neznalica i zametenjak kako "izgledas" ovde, ali opet si pisao nesto i opet si me zabrinuo... :)
Ne znam, nekako i kad ne mogu da ti odolim a da ti ne napisem da si kralj, ili da si razvalio, i dalje si mi simpatican i vise sam na tvojoj strani nego sto nisam... :wink:
Ali, hajde malo procitaj sta si nakuckao pre nego sledeci put kliknes submit, ha? :grin:Jednostavnije je da citiras recenicu sa kojom se ne slazes i da das neki argument.
Sto se tice topline zvuka, postoji citava mitologija oko toga, koja nema veze sa mozgom.
Mrgud
19-07-2010, 11:28 AM
Primjetio sam kad se ovdje diskutuje o nekim plug-inovima odma na nekim vst forumima gdje je omogucen download ti isti plugovi izbijaju u prvi plan!
Ne, ne, ne... zelim tebe da upoznam:wink:
DaBear
19-07-2010, 03:11 PM
Primjetio sam kad se ovdje diskutuje o nekim plug-inovima odma na nekim vst forumima gdje je omogucen download ti isti plugovi izbijaju u prvi plan!
vidis sta je moc Rumskog !!!:D
Pa ipak je Rumski elitni forum...tko ne kupi plugin u roku od mjesec dana nakon sto izadje taj nije dostojan biti na forumu 8-)
Mrgud
19-07-2010, 05:07 PM
Pa ipak je Rumski elitni forum...tko ne kupi plugin u roku od mjesec dana nakon sto izadje taj nije dostojan biti na forumu 8-)
hehe ,vrlo zloban post!:)
Arthur
20-07-2010, 01:54 AM
google, opet smaraš. Ali ljudi ne vredi, možete vi njemu trubiti do prekosutra, opet će on udariti po svojem. Ne konta pa to ti je, i ne, ne vredi mu da čita pre nego što stisne submit, on je tačno to i želeo da napiše. Jedino što vredi je da jednostavno ignorišete to što on piše, a ja se svečano obavezujem da ću do daljnjeg brisati sve teme gde se ovoliko udalji od osnovnog topika. Suma sumarum ove 3 stranice je da je google dobar poznavalac svog MCI-a, i vaskolike univerzumske mudrosti kako se dostiže maximalna lepota i božanska čistoća zvuka i muzike, dok ostatak nu-age hopera i sličnih grešno veruje da postoji nešto lepo u devijacijama iste. Čista jeres. Obaška što čovek njegove inteligencije uporno odbija da prihvati da to o čemu on priča je izvlačenje iz konteksta teme. i To je čist slučaj, čovek priča o saturacija pluginovima, a ovaj odbacuje celu tematiku. Ne vredi druže google, jako ti želim da ti neko blizak i dobronameran pomogne nekom stručnom pomoći, mada sumnjam, jer moraš sam želeti promenu. Čini se da ipak na neki perverzni način uživaš u mentalnoj torturi ovog foruma, i njegovih članova, koji od cele prepiske sa tobom, stvarno nemaju nimalo benefita. A nemaš ni ti, osim neke tako tebi znane satisfakcije kvalitativnog poremećaja ličnosti.
Arthur
20-07-2010, 01:57 AM
on topik, uglavnom snimam svašta nešto što je već na izvoru vruće, pa mi retko treba neka dodatna saturacija. Tu i tamo mi uleti neka potreba za distom na nekom drugom izvoru zvuka kao FXom, i onda mi se dosta puta odlično pokaže Waves GTR stomp box. Ništa realistično, ali lako za kontrolu i upotrebljivije od gomile drugih koje sam probao.Bar meni
DADDY Z
20-07-2010, 06:59 AM
google, opet smara?. Ali ljudi ne vredi, mo?ete vi njemu trubiti do prekosutra, opet će on udariti po svojem. Ne konta pa to ti je, i ne, ne vredi mu da čita pre nego ?to stisne submit, on je tačno to i ?eleo da napi?e. Jedino ?to vredi je da jednostavno ignori?ete to ?to on pi?e, a ja se svečano obavezujem da ću do daljnjeg brisati sve teme gde se ovoliko udalji od osnovnog topika. Suma sumarum ove 3 stranice je da je google dobar poznavalac svog mci-a, i vaskolike univerzumske mudrosti kako se dosti?e maximalna lepota i bo?anska čistoća zvuka i muzike, dok ostatak nu-age hopera i sličnih gre?no veruje da postoji ne?to lepo u devijacijama iste. Čista jeres. Oba?ka ?to čovek njegove inteligencije uporno odbija da prihvati da to o čemu on priča je izvlačenje iz konteksta teme. I to je čist slučaj, čovek priča o saturacija pluginovima, a ovaj odbacuje celu tematiku. Ne vredi dru?e google, jako ti ?elim da ti neko blizak i dobronameran pomogne nekom stručnom pomoći, mada sumnjam, jer mora? sam ?eleti promenu. Čini se da ipak na neki perverzni način u?iva? u mentalnoj torturi ovog foruma, i njegovih članova, koji od cele prepiske sa tobom, stvarno nemaju nimalo benefita. A nema? ni ti, osim neke tako tebi znane satisfakcije kvalitativnog poremećaja ličnosti.
lajk !
Meni se mnogo svidja Ohmicide!
Ne za blagu saturaciju,nego onako...da sjebe sve!
Neki bass elektronski npr...i josh se menjaju preseti tonovima koje svirash,ma milina. :D
LAMPASH
20-07-2010, 07:43 PM
google, opet smara?. Ali ljudi ne vredi, mo?ete vi njemu trubiti do prekosutra, opet će on udariti po svojem. Ne konta pa to ti je, i ne, ne vredi mu da čita pre nego ?to stisne submit, on je tačno to i ?eleo da napi?e. Jedino ?to vredi je da jednostavno ignori?ete to ?to on pi?e, a ja se svečano obavezujem da ću do daljnjeg brisati sve teme gde se ovoliko udalji od osnovnog topika. Suma sumarum ove 3 stranice je da je google dobar poznavalac svog mci-a, i vaskolike univerzumske mudrosti kako se dosti?e maximalna lepota i bo?anska čistoća zvuka i muzike, dok ostatak nu-age hopera i sličnih gre?no veruje da postoji ne?to lepo u devijacijama iste. Čista jeres. Oba?ka ?to čovek njegove inteligencije uporno odbija da prihvati da to o čemu on priča je izvlačenje iz konteksta teme. I to je čist slučaj, čovek priča o saturacija pluginovima, a ovaj odbacuje celu tematiku. Ne vredi dru?e google, jako ti ?elim da ti neko blizak i dobronameran pomogne nekom stručnom pomoći, mada sumnjam, jer mora? sam ?eleti promenu. Čini se da ipak na neki perverzni način u?iva? u mentalnoj torturi ovog foruma, i njegovih članova, koji od cele prepiske sa tobom, stvarno nemaju nimalo benefita. A nema? ni ti, osim neke tako tebi znane satisfakcije kvalitativnog poremećaja ličnosti.
amen to that!!!
DzoniPFC
20-07-2010, 08:59 PM
Vyrsin V-Tape saturation je najbolji plugin za simulaciju trake.
ali nista poput prave Trake :)
p.s. probaj sa impulsima, postoje Studer A800 IR's i Revox B77 na netu.
Meni se mnogo svidja Ohmicide!
Ne za blagu saturaciju,nego onako...da sjebe sve!
Neki bass elektronski npr...i josh se menjaju preseti tonovima koje svirash,ma milina. :D
Ohmicide je vrh...ali za malo zecse akcije:D
Pa da,okachicju uskoro neki primer...Bash rezhe bass propisno. :taz:
Ponekad kroz njega provucem cijelu ritam sekciju i sam ga malo umiksam u pozadini da uprlja sve zajedno heheheh...brutalni efekt:wink:
analog
21-07-2010, 09:01 PM
Jel imate user manual za ohmnicide?
Mislim da postoji samo online verzija i za nju se moras registrirati, imas na sajtu neke video tutoriale a ima dosta tutoriala na youtubeu...
ovdje su dobro objasnjene neke stvari:
http://www.youtube.com/watch?v=q3uE5ZXWtQ4&feature=related
Pogledajte, tu (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?p=283446#post283446) je primer!
Na bassu je Ohmicide. :wink:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.