Log in

View Full Version : Kucni studio poznatog snimatelja / producenta

DaBear
11-07-2010, 09:51 AM
Jerry Boys, http://www.jerryboys.com/disc.html poznati snimatelj, dobitnik mnogih Grammy nagrada za snimanje i produkciju, i vlasnik poznatog Livingstone studija,je opremio mali kucni studio.
Obratite paznju na nedostatak akusticnih tretmana (nema ih uopste !!)
Ali posto covek verovatno zna sta radi, ne treba mu nista bolje.
Oprema, minimalna ali dobro probrano (Pro Tools HD, naravno i malo outboarda)

za veliku HiRez sliku i pricu:
http://solidstatelogic.com/news/article.asp?ID=276&T=M

silicon science
11-07-2010, 10:15 AM
Jerry Boys, http://www.jerryboys.com/disc.html poznati snimatelj, dobitnik mnogih Grammy nagrada za snimanje i produkciju, i vlasnik poznatog Livingstone studija,je opremio mali kucni studio.
Obratite paznju na nedostatak akusticnih tretmana (nema ih uopste !!)
Ali posto covek verovatno zna sta radi, ne treba mu nista bolje.
Oprema, minimalna ali dobro probrano (Pro Tools HD, naravno i malo outboarda)

za veliku HiRez sliku i pricu:
http://solidstatelogic.com/news/article.asp?ID=276&T=M

Haha lichi malo na chika Slobu slowstara :rotfl::rotfl::rotfl::)

NLP
12-07-2010, 09:54 PM
Ma važno da je od SSL-a pokasirao za reklamu...
Pa što če mu akustika, možda da je čovjek več gluv:)
Ima dobre i rackove, drveni... manje resonancije... a oni grammyji su u biti audiofilski resonatori ima ih po netu, skupi su ko đavo ali akustika onda ne treba...:)
... zvučniki bi mogli da budu još niže ispod SSL-ke, kvare kadar...

A da možda nisu nabacali svu zanimivu opremu unutra i samo na brzinu slikali a možda da če ipak da nešto napravi?!

Hollow Mind
12-07-2010, 11:31 PM
iza monitoringa je staklo :shock:

TheBraco
13-07-2010, 08:32 AM
Va?no da je kuća u prirodi :), pa će slu?ati na dvori?tu ako otvori prozor:grin:.

DaBear
13-07-2010, 08:49 AM
Ma va?no da je od SSL-a pokasirao za reklamu...
Pa ?to če mu akustika, mo?da da je čovjek več gluv:)
Ima dobre i rackove, drveni... manje resonancije... a oni grammyji su u biti audiofilski resonatori ima ih po netu, skupi su ko đavo ali akustika onda ne treba...:)
... zvučniki bi mogli da budu jo? ni?e ispod SSL-ke, kvare kadar...

A da mo?da nisu nabacali svu zanimivu opremu unutra i samo na brzinu slikali a mo?da da če ipak da ne?to napravi?!

pa kad bi SSL svima davao pare za reklamu - sta bi im ostalo ?
On je njihov dugogodisnji klijent i cak je imao udela (dao predlog za frekvencije) za poznati SSL "brown Eq".
Sigurno je dobio popust, 20% max...nista vise od toga. Alo, ljudi - kapitalizam!

A sto se tice sobe, video sam desetine studija poznatih producenata i uglavnom, jako malo "akustike" (tretmana) tu ima.
Kad se neko bavi snimanjem i miksanjem preko 20 godina, tj zna sta da slusa i kako da slusa i sta da uzme u obzir. Dok neko ko je tek poceo i seo u najbolju sobu sa akustikom opet nece moci ni ni da pridje nekom iskusnijem..

boggy
13-07-2010, 03:03 PM
........
...........Dok neko ko je tek poceo i seo u najbolju sobu sa akustikom opet nece moci ni ni da pridje nekom iskusnijem..
Hoce, ako je talentovan, ali posle 20 godina rada u odlicnoj akustici.

pozdrav

bogi

SandRob
13-07-2010, 07:50 PM
Va?no da je kuća u prirodi :), pa će slu?ati na dvori?tu ako otvori prozor:grin:.

imao sam klijenta koji se razocarao kad je vidio da po studiju ne setaju koze i kokosi, obzirom da se studio nalazi na selu.

NLP
13-07-2010, 08:37 PM
pa kad bi SSL svima davao pare za reklamu - sta bi im ostalo ?
On je njihov dugogodisnji klijent i cak je imao udela (dao predlog za frekvencije) za poznati SSL "brown Eq".
Sigurno je dobio popust, 20% max...nista vise od toga. Alo, ljudi - kapitalizam!

A sto se tice sobe, video sam desetine studija poznatih producenata i uglavnom, jako malo "akustike" (tretmana) tu ima.
Kad se neko bavi snimanjem i miksanjem preko 20 godina, tj zna sta da slusa i kako da slusa i sta da uzme u obzir. Dok neko ko je tek poceo i seo u najbolju sobu sa akustikom opet nece moci ni ni da pridje nekom iskusnijem..

Pa da znam tpo je kapitalizam i ?to vredi dobra reklama, jo? bi mu morali doplatiti za to ne samo dati (ceo!) mikser!

Ma dobro video sam ja sva?ta oko poznatih producenata od dobro do nikakvo...
Alan Parsons recimo neče da pretirano koristi HW i posve je zadovoljan sa plug-inovima opet neko drugi ima drugačiju filozofiju...

Mo?e on da radi i 50 godina u odličnim akustičnim prostorijama a neče da napravi tako doma kao u dobroj prostoriji, inače ima i ?ablonski princip rada koji svaki producenat ima svoj...
... ne ka?em da če mu biti puno lak?e ali nije to to... a i u dana?nje vrijeme dosta nekvalitetne produkcije izgleda da jednima nije ni vi?e va?no...

DaBear
13-07-2010, 08:55 PM
ja mislim da nikada do sada nije bolje vazila izreka:
"koliko para toliko muzike!"
Budzeti za snimanje su jako mali, producentski fee je sve manji, nema vise royalties od prodaje (koje prodaje? ha ha ..)
i sad ce neko da drzi veliki mikser i hardware outboard (koji trosi puno struje i kvari se..) u velikoj prostoriji gde ga renta ubija i nista mu ne ostaje ?

A da ne pricam da se sada radi po 5 projekata paralelno i kad se javi neko od pre dva meseca i trazi "recall' a spreman da plati samo 1 sat za to..sta ocekivati ?
vremena se menjaju, nacin rada i snimanja itd...

Evo sinc sam upoznao lika, engineer, radi sa puno poznatih gitar bendova...glavna alatka mu je Pro Tools LE (!!?) Smatra da mu je nesto jace (PT HD) nepotrebno, kad se uzme u obzir koliko moze da naplati svoj rad...

bice sve vise i vise kucnih studija u kojima ce se odradjivati tezgice. A pre ce taj posao dobiti neko ko je poznat (da odradi u svom kucnom studiju) nego neki mladi i zeleni mrmota!!

PS - SSL se sutira u dupe od sece kad neko nesto kupi od njih, pa ga odmah stavljaju u "novosti dana" . Nije to bas tako sa "reklamiranjem". Samo se dobije popust, do 30%...u principu, oproste zaradu koju inace radnja napravi...

NLP
13-07-2010, 08:58 PM
E pa jeste!

boggy
13-07-2010, 09:06 PM
ja mislim da nikada do sada nije bolje vazila izreka:
"koliko para toliko muzike!"
Budzeti za snimanje su jako mali, producentski fee je sve manji, nema vise royalties od prodaje (koje prodaje? ha ha ..)
i sad ce neko da drzi veliki mikser i hardware outboard (koji trosi puno struje i kvari se..) u velikoj prostoriji gde ga renta ubija i nista mu ne ostaje ?

A da ne pricam da se sada radi po 5 projekata paralelno i kad se javi neko od pre dva meseca i trazi "recall' a spreman da plati samo 1 sat za to..sta ocekivati ?
vremena se menjaju, nacin rada i snimanja itd...

Evo sinc sam upoznao lika, engineer, radi sa puno poznatih gitar bendova...glavna alatka mu je Pro Tools LE (!!?) Smatra da mu je nesto jace (PT HD) nepotrebno, kad se uzme u obzir koliko moze da naplati svoj rad...

bice sve vise i vise kucnih studija u kojima ce se odradjivati tezgice. A pre ce taj posao dobiti neko ko je poznat (da odradi u svom kucnom studiju) nego neki mladi i zeleni mrmota!!

Slazem se sa svim sto si napisao, jedino primeti da to nema veze sa akustickim tretmanom. Cak i ako je prostorija male kvadrature, niska, trazi da se kvalitetno sredi ako zelis da brze zavrsavas posao (pricam bas o tom poslu koga "nema").

Mala prostorija je znacajno jeftinija za najam, nego min 30-100kvm bez stubova sa plafonom visokim 5m, znaci 150-500m3. I tu se moze naci znacajna usteda... a ne u akustickom tretmanu...

Ako imas problem sa odzivom u sobi, a ne miksas "napamet" nego onako kako "cujes" smiksaces pogresno... to je premnogo puta dokazana istina.

Slika, kojom si poceo thread sa starim producentom na njoj, ima samo jednu (ociglednu) namenu ... a to je da (nam) prikaze SSL sprave iza njega. Tako da ne vidim poentu u pokazivanju te slike, kao nekakvog "primera" (ne)sredjenog studija za clanove Foruma...

Ma sta mi zeleli, u akustici senzacija i spektakla nema... akustika je nauka koja pokusava da opise ponasanje jedne prirodne pojave koja se zove "zvuk" a to definitivno nema nikakve veze sa poslovnim odnosom starog producenta i firme SSL...

DaBear, malo je pretenciozno, ovde, u ovoj sekciji, postovima sugerisati clanovima da je akusticki tretman besmislica, izmisljotina i prevara, koja ljudima ne treba.... jer "evo vidite na slici, on moze bez akustike da radi..." (a na slici improvizovana reklama za SSL)

:rolleyes:

pozdrav

bogi

NLP
14-07-2010, 12:57 AM
... ne?to sam istra?ivao i kalkulisao... ako je iskusan producenat 3 i vi?eputa punoljetan ne treba mu akustika eto... i od difuzora treba biti uddaljen barem 3 valne du?ine... prevelika slučajnost... ima tu nečega... idem dalje proučavati taj paradoks...:D

Arthur
14-07-2010, 01:51 AM
... ne?to sam istra?ivao i kalkulisao... ako je iskusan producenat 3 i vi?eputa punoljetan ne treba mu akustika eto... i od difuzora treba biti uddaljen barem 3 valne du?ine... prevelika slučajnost... ima tu nečega... idem dalje proučavati taj paradoks...:D
nemaš ničim pametnijem da se baviš?

NLP
14-07-2010, 07:25 AM
... pa u dva noču oko threada poznatog producenta ispred jedne ssl-ke i nekoliko sprava raspoređenima po namje?taju ko turistični spominci... e pa NE nemam, ni?ta pametnije mi ne mo?e da padne na pamet!
... samo mi je jo? preostalo da se po?alim.

Miha Blaze
14-07-2010, 08:04 PM
nemate vi pojma, covek kad otvori prozore nema problema vise ni sa akustikom a ni sa pozadinskim vetrovima, sve ode napolje i ne vraca se... :rotfl:

boggy
14-07-2010, 08:10 PM
nemate vi pojma, covek kad otvori prozore nema problema vise ni sa akustikom a ni sa pozadinskim vetrovima, sve ode napolje i ne vraca se... :rotfl:
greshish shinko...
ode deda napoolje i ne vraca se... http://forum.bozoel.com/images/smilies/dedica.gif
sedne ispod treshnje i coolira :cool:

pozdrav

bogi

Miha Blaze
14-07-2010, 09:05 PM
btw, sta ce mu njegov home studio kad ima taj Livingstone studio?

cist marketing?!?

kapiram da ta varijanta ni ne postoji, samo dosli momci na slikanje sprava pa nazad na posao u ozbiljnom studiju :) sve deluje ko da je na brzaka namesteno, na o-ruk :)

pozdrav!

TheBraco
14-07-2010, 09:18 PM
greshish shinko...
ode deda napoolje i ne vraca se... http://forum.bozoel.com/images/smilies/dedica.gif
sedne ispod treshnje i coolira :cool:

pozdrav

bogi

Na to sam mislio u svom postu :rotfl:.

boggy
14-07-2010, 09:53 PM
Na to sam mislio u svom postu :rotfl:.
da... da... za*ole ga mnogo za akustiku... :da:

pozdrav

bogi

diviner
15-07-2010, 12:26 AM
DaBear, malo je pretenciozno, ovde, u ovoj sekciji, postovima sugerisati clanovima da je akusticki tretman besmislica, izmisljotina i prevara, koja ljudima ne treba.... jer "evo vidite na slici, on moze bez akustike da radi..." (a na slici improvizovana reklama za SSL)

:rolleyes:

pozdrav

bogi

Mislim da, iako je to tako izgledalo u njegovom prvom postu, DaBear nije hteo da naglasi tu notu, vec ono sto je rekao u nekom od sledecih tema: Muzika se danas radi ofrlje, jer mediokriteta i onih koji muziku prave samo da bi se zvali muzicarima i producentima ima sve vise (sto je omogucila tehnoloska rasprostranjenost alata koji za to sluze), a prave muzike sve manje. Na te efekte ocigledno nisu imuni ni oni veliki, ocigledno prihvatajuci pravila igre (jer zasto i ne bi, ako to moze iscediti jos koji dodatni euro, dolar, funtu).

Ti si dobro rekao, ne treba obezvredjivati akustiku kao nauku, potrebnu da kao karika u lancu, drzi dobro proizvod zvan dobra muzicka produkcija, ali isto tako ne treba (previse) mjesati akustiku kao empirijsku (bavi se opipljivim) nauku, sa onim sto je filozofija mase (sociologija to valjda izucava), i trenutnim stanjem u muzickom biznisu (htjeli ne htjeli, akustika postaje ne vise tako bitna, jer "smeta" kako bi se istant muzika proizvela sto je moguce brze, bila sto glasnija, i sto "siljatija").

Joj sta napisa...

Necu vise majke mi :) ...

psionic
16-07-2010, 01:52 AM
Bilo kako bilo, cikica ono ima kuci cisto kao hobi tj da slusa omiljene ploce :D Taj sigurno ne radi u takvom studiju... A pare od reklame uvek dobro dodju...