View Full Version : Volite li digitalce?
Arthur
05-07-2010, 10:45 PM
Kakva su va?a iskustva sa digitalnim konzolama na live nastupima? Koje proizvođače preferirate? Moja iskustva se svode na par modela Yamahi i od skora D-show, i ostala su mi u prilično lo?em sećanju (yamahe manje, a digidesign vi?e)
dvuckovic
06-07-2010, 02:39 AM
3 godine na PM5D....
Milina...
Jedino cime bi ga zamjenio je (mozda) Midas Pro6.
Ja sam poceo da upotrebljavam digitaliju u vidu Drive racka, DBXovog. Digitalni mixer za moj band (tezga, bato:D) jos uvek je malo krupan zalogaj. Jedno dugme, jedna komanda, rulz:wink:
Bockie
06-07-2010, 11:00 AM
Ovo je bolesna sprava, A&H I-live...
http://www.comodo-mattina.com/Allen&Heath/iLive/2-0%20iLive%20-%20Feature/index_iLive.jpg
Ja za sada na Mackie analogiji...
Bitch
06-07-2010, 01:00 PM
au, ja sam cuo da je taj allenheath skoro negde crashirao.... mislim na Parnom Valjku, ventilatorima su ga hladili non stop, al nije vredelo....
...generalno, ja vise ne mogu da zamislim gigove bez digitalije. Cak i u klubovima! 01v96 za male venue, a za ostalo nesto vece. Preferiram yamahu u svakom slucaju, moze i Digico. jos yamahe mogu da se budze na wireless, pa da vidis uzivancije. mixer na binu a laptop u masu i vozi :wink:
Bockie
06-07-2010, 05:10 PM
Ne!
- Zviznuo im je Soundcraft VI-6 ili neki manji, otislo napajanje...
A u medjuvremenu pogledaj i reference list za I-live (http://www.ilive-digital.com/iLiveUserList.asp), ukakices se...:wink:
poz'
A koliko su zvucno uporedivi jeftini digitalci (01v/96 ili presonus) sa mixerima jeftinim a solidnim (mackie, a&h wizard)..... preampi, eq, suma...?
gregor z
06-07-2010, 07:25 PM
Radio na Yamahi LS7....O:K: ali konfuzno....a nisam probao PM5...
Prije par dana u Kini radio na Digidesign Venue - konfuzan pult do daske, ni vlasnik koji je bio veoma brz na njemu nije imao dobro mi?ljenje o njemu....
Za probleme koji se mogu pojaviti u live situaciji ima previ?e layera, nelogičan layout....previ?e tipkanja za moj ukus....ideja sa TDM plugsima je cool...ali ko ima u live situaciji vremena za to....
Digico-mmmmm, to mi je dosad najbolje od svega i sada ako je moguče radim samo sa tim, ....logičan layout, mo?e se veoma brzo reagirati....?to je u live-u najbitnije.....madi out...mo?e? snimiti cijeli koncert multitrack....i sledeči put ga jednostavno pustiti na PA i sve lijepo podesiti dok je band na ručku...:D
Inače se ne bavim live soundom aktivno, ali jo? uvijek radim jedan veliki projekt koji promovira Sloveniju po svijetu:
http://www.youtube.com/watch?v=MjTijqMm_24
Toliko od mene,
Pozdrav,
Gregor
spidermusic
10-07-2010, 01:04 PM
Ne volim ih previse, alisu korisni narocitokada u isto vreme nastupa vise bendova. Save funkcija je vrlo, vrlo zahvalana, kao i total recall.:)
SBaudio
14-07-2010, 10:09 PM
Arhture,kako bi na EXIT-u sa Rolandom m400?To je bio moj izbor (budzet i sl.)i meni je odlicno legao za razliku od ls9(slicnog cenovnog ranga)...Mislim da je allen heath trenutno najbolji izbor za pare koje kosta,pa onda Yamaha m7cl(allen heath i yamahu pm5d i ls9 ima moj rodjak Rajko Simic iz BG-a pa sam sve probao u akciji).Pozdrav od Sinise KG...:grin:
Arthur
14-07-2010, 10:45 PM
hoho siniša drži reč. Ma dobra spravica svakako, lep zvuk i pristojna ergonomija rada. I dalje je to digitalac koji po svojoj digitalnoj prirodi ima mana upravo u ultimativnoj ergonomiji, gde analogni stolovi još uvek caruju. Tako da je moj univerzalni sud o digitalcima da su gotivne igračke ako su u vlasništvu benda ili vlasnika sistema koji sam na njima radi. I realno su odlično rešenje za monitoring na masovnim događanjima.
Ah da, moram i sinišu, gore potpisanog SBAudio pohvaliti, divan jedan čovek :D
P.S : Radio sam u međuvremenu i na A&H Ilive T112, i oduševio se. Najviše mi je prijao do sada po preglednosti komadni i osnovnih kontrola, no nije ni on bez svojih bubica. :)
da pitam jos jednom............. jeftini digitalci (npr yamaha 01v/96) protiv mixera budzet klase (mackie, A&H wizard, zed, LX7) samo signal preamp, eq i suma (ono sto analogni i imaju samo)...
Arthur
14-07-2010, 11:29 PM
pa mislim da se logično nameće odgovor da ta njihova konverzija i ukupan sound quality ne može biti ukupno veći od onog što ti možeš u outboardu da nakrcaš u rack i sam izbor konvertera i sl. Dakle, pitanje je šta tačno želiš, i zašto bi se ograničavao na tako zatvorene sisteme.
ma generalno i predpostavljam da je tako.... jedino treba izmeriti sta se dobija a sta gubi (brzina rada i zvuk?)
Arthur
15-07-2010, 12:36 AM
pa gubi se brzina rada... meni je ubedljivo najveći gušt da radim na malom A&H MixWizu, ima sve što mi treba u životu za koncert, i užasno brzo se radi na njemu. Zvuk se takođe gubi ako imaš u vidu šta ti i koliko možeš da nakačiš na analogac
Tako da bem li ga, ja razumnu primenu digitalaca vidim samo u monitoringu na grupnim svirkama a i kao vlasništvo benda gde je već pola preseta namešteno.
SBaudio
15-07-2010, 11:17 AM
Mozda da se ja umesam malo u konverzaciju po ovom pitanju sa obzirom na (ne)srecno iskustvo sa spravama o kojima pricate.Generalno,sve sto je jeftino u okvirima digitalije lose zvuci(za razliku od analogije gde ima izuzetaka),i tu za istu cenu dobijate mnogo vise od analognih mixera.Ali sa povecanjem cene menja se situacija.Iole ozbiljniji dig.mixeri (koji spadaju u klasu 10 000e pa navise)imaju ozbiljne mic.preampove(vecina njih fizicki odvojene od samog mixera u obliku stage box-eva pa dobijate i dig.multicore sisteme)i sam pristup radu se svodi na logican redosled stvari(podsecaju na analogiju).Zvuk je tu takodje u prvom planu kao i stabilnost softvare-a i robusnost izrade(zbog touring-a).Naravno da ce proizvodjaci u takve konzole ugraditi svoje najbolje efekt procesore pa externi efekti gube smisao osim u slucaju navike na pojedine.ALI najbitnije od svega je covek koji radi sa njima.Problem u sukobu analogija vs.digitalija je NAVIKA!Jako je tesko(mogu reci skoro nemoguce)za par minuta savladati rad na dig.mixeru koga prvi put vidite a kod analogije to nije slucaj,zar ne?Nazalost u takvoj situaciji se nasao nas drug Arhtur(kao i mnogi drugi)i neka nam sam prenese kakav je osecaj bio...Licno mislim da covek koji se bavi profesionalno ovim poslom treba da poznaje oba sveta konzola pa onda da priusti sebi ono sto mu najvise odgovara(u okviru svojih mogucnosti),pa i muzicari imaju svoje instrumente,zasto ljudi koji rade ton nebi imali svoje mixere.Tada i bend zvuci mnogo bolje a i tonska proba je zadovoljstvo a ne mucenje.Nisu ljudi ludi kada salju rajder liste...:)
spidermusic
15-07-2010, 11:48 AM
Upravo, analogija ili digitalija je stvar ukusa i opredeljenja. Vecinom digitalne sprave odgovaraju vlasnicima sistema za ozvucavanje ili bendovima koji imaju svoje siteme za ozvucavanje. Kada se ispred digitalnog miksera nadje tonac koji ne poznaje njegove funkcije javljaju se problemi, koji se ogledaju u brzini i efikasnosti podesavanja parametra. To sam iskusio i na svojoj kozi.
Analogija je u tom smislu mnogo lasa i brza za koriscenje. U svom sistemu se uglavnom njom i koristim, a time olaksavam i drugima da brzo i lako dodju do zeljenog cilja.
Arthur
15-07-2010, 12:12 PM
Slažem se sa pričom o ceni i ponudi, ako se priđe višim ciframa, stvar ima smisla. Ja lično imam utisak da su digitalci (naročito jeftiniji) svakako osuđeni na manju brzinu izvođenja istih postupaka nego analogci, bez obzira ko rukuje njima. Eto konkretno primer vezan za tog Rolanda - da bi se došlo do tap delay dugmeta, potrebno je ispod LCD displeja 3 ili 4 puta stisnuti dugme koje te polako vodi kroz menije do te opcije. Pritom, čim se uhvatiš za EQ i poželiš da vidiš šta radiš, ovaj TAP meni je otišao, i moraš ponovo stiskati dugme 4 puta da bi do njega došao. Ovo smatram objektivnom manom. Na A&H T112 imaš malu indikaciju rada EQ iznad samih dugmića (lampica koja svetli u određenom položaju) pa ne moraš gledati LCD ekran uopšte (iako ti je tako bolji pregled). Takođe, osnovna objektivna mana većine digitalaca jeste aux sendovanje, gde se mora palili layer po layer ne bi li izveo send u realnom vremenu (bacanje rev ili dly na određeni kanal samo u određenom momentu, što ja jaako često imam potrebu da radim). Takođe, na ovaj način možeš izvesti samo jednu operaciju istovremeno, tojest sendovanje u jedan aux, za razliku od klasičnog pot analog slanja gde sa dve ruke možeš istovremeno sa dva pota poslati doboš u reverb i vokal u delay - jako često potrebno u dub-reggae muzici na akcentima i sl.
A sa druge strane jedna od najvećih muka meni lično, za koju priznajem da je stvar navike, jeste neophodnost prethodnog selektovanja kanala za koji podešavaš gain, eq ili dinamiku (pa neretko razjebem neki drugi kanal umesto da popravim prvi), kao i to da mi je ipak potrebno više od jedne tonske probe pa da zapamtim gde je "EQ display" dugme ili "compressor display", tako da zatiltujem počesto pogledom tražeći gde je koj moj. Ali ovo, kažem, ne spada u objektivne nego lične zamerke, jer nisam navikao na dotični model. Što je opet samo po sebi objektivna zamerka digitalcima generalno, na jako malo njih se možeš navići prilikom prve tonske probe.
SBaudio
15-07-2010, 12:50 PM
Ni ja ni ti se nismo setili da efekat(konkretno dilej)postavimo na jedan od 8 user define tastera i onda bi samo sa jednim tasterom odmah otvorio efekat,na drugi reverb i eto resenja....Jaka vam je anti digitalna struja na forumu ali buducnost gazi...Cim je Berhinger kupio Midas i ugasio Heritage seriju mixera kraj se naslucuje.Nenavijam nizakoga i planiram kupovinu jednog analognog mixera i efekt reka bas zbog ovakvih situacija kao na EXIT-u,a ti Arhture moras priznati da je zvuk bio vise nego pristojan kada sam ja radio sa mojom spravom,ali to je i stvar konstantnog rada sa istim set-up mixer-monitori-mic.-sistem,tako da neverujem da bi mnogo ljudi primetilo dali je analogija ili digitalija u pitanju.Meni se dopada Midas Verona i ako bog da...:)
Bitch
15-07-2010, 02:35 PM
meni je yamaha,bilo koja, zakon za brzinu i ergonomiju. u pravu ste, stvar navike, ja evo mogu brze da radim na digitalnoj yamahi nego na analognom pultu. Naravno, nije ni to oduvek bilo tako, ali sam koncept menija i fleksibilnost je super.
..da ne kazemo da su sva 4 banda fully parametric, nije single ili dual mid sweepable nego sve....
...a jos sam je ovih dana poterao da radi wireless. uzmes laptop, prosetas se na bilo koje mesto u sali i tweakujes sve. Pretty unbeatable zar ne :)
psionic
16-07-2010, 02:03 AM
I ja mislim da je Yamaha u polju digitalnih miksera jedna od boljih resenja... Prvi su poceli sa time, robustni regleri, dosta logican meni - Ove novije (bas taj o1v96 cini mi se) ima i touch sensitive fader pa cim ga pipnes - selektovao si kanal... Sto se pouzdanosti tice - tu nema price, radi 100% pouzdano... E sad - sta mislite o Tascamu D3200 - da li je to bar priblizno yamahinoj mikseti u smislu izdrzljivosti - da li ima iskustava ? Ovi u pozoristu retardi hoce taskama da mi uzmu jer kao imaju bolju ponudu za njega i lalala... Ja nesto i nisam siguran u kvalitet izrade, nikad ga nisam uzivo video - pa me zanima sta me ceka.
tascam je ok , nece da zaglupi, nije nestabilan , za godinu i nesto vise nije ni jednom pao... ima dosta routing opcija , a zvuk je solidan ..compresor , reverb , gate nisu sjajni , ali funkcionisu... izrada nije sjana , nije cvrst, potovi su mekani, ali ako ga ne nosis, ako je instaliran , ako nema nervoznih tonaca , udaraca, trajace...
neces se prevariti u tom slucaju , za tu cijenu dobijas solidnu spravu ...
trazi meter bridge , mnogo je laksa kontrola sa njim
mi ga koristimo u rep. kolima televizije i radi sasvim ok ....
Moritz
16-07-2010, 09:47 AM
Tascam je u odnosu na Yamahu (DM seriju) nesto jeftinije izrade sto je i logicno ako uzmemo u obzir i cenu za 32 fadera. Ali zvuk je na strani Tascama i preampi i konverteri, za efekte ne znam kakvi su na Tascamu ali su na Yamahi ocajni ( govorim za DM2000 i DM1000 ).
Radim svakodnevno na Yamaha DM 2000 i povremeno na DM 1000 za lokacijska snimanja, veoma su flexibilni i brzi mikseri i prilicno pouzdani, zvuk je neutralan do hladan sto se tice konvertera, ali su preampi " ako bas ne moram" karton. Cena za DM1000 je oko 5000 eura a za te pare imash Tascama 4800 ili 3200 sa dosta uotboarda , tako da ako je u pitanju pozoriste nemoj puno da razmisljas jer ga neces pomerati i nosati.
hehe, sad me podsetiste.....imam digitalni yamaha mixer, mislim prvi koji su napravili, DMP11, sa 2 spx90 unutra.....16bi makina:), stoji u racku i ponekad nesto odradi na doboshu (spx)
SBaudio
18-07-2010, 09:54 AM
Nas roland M 400 ima funkciju touch sensitive fader-i to sa podesavanjem osetljivosti selektovanja na dodir,interesantna funkcija ali ako imate naviku da drzite prste na siberima u toku rada nastaje konfuzija.Znam da i Digico ima tu opciju,a Yamaha o1v 96 nema....:)
blags
18-07-2010, 10:51 AM
Hmmm glede Tascama.Ok je to mixer za te pare.Ako mozes trazi da ti zbave 24 kanalnu verziju DM 4800 mislim da je oznaka.Nema setanja kroz layere,vise sendova,ima fat chanell pa je samim tim i brzi,meterbridge k`o sto rece moj drugar Manjina obavezan.
E sad glede zvuka.Prosjecan ili se barem meni to tako cini.Dobri reverbi,osrednji kompresori i meni licno cudan eq moze to i bolje ali za te pare ne.Sto se tice stabilnosti i tu je ok,mada je ovaj nas izgleda popusio malo groma onomad na Breninom koncertu pa mu se na display-u pojavljuju linije al kad se zagrije sve ok.Sta ces cijevna tehnologija ne moz` drugacije:):).
psionic
20-07-2010, 01:44 AM
Od taskama sam video onaj FW1804 i malo se uplasio da ovo nije takvo isto, samo malo vece... Ono je, za moj ukus, mnogo plasticno izradjeno - mislim na FW1804. Neku yamahu sa touch senzorima sam video negde i probao malo da radim sa njom, a sad da li je O1v96 ili neka slicna - ne znam... Mada bih se zakleo da je bas ta. Bila je prilicno stabilna u radu. Cak sam i rucno vukao reglere kao na analognoj - onako - na rez. Ocekivao sam probleme zbog motora, ali bez problema je radilo i nije izgledala da ce se raspasti :)
Ok, do septembra cemo videti sta cu izvuci... Trebalo bi da radim jedno 13 bubica, 7-8 mikrofona i bend ("vishak" ide na poseban analogni mikser - soundcraft K1)
Bitch
20-07-2010, 02:00 AM
, psionic, kakve veze ima FW1804 sa digitalnim mikserima?
@sbaudio
....nije bas da yamaha to nema :wink: cak i jeftiniji modeli, tipa 01v96 imaju to, samo sto nije totalno touch-selected tracks, zato sto su kapice na faderima plasticne a ne alu (citaj - nije provodnik) - ali ta funkcija postoji i na 01v96. ako samo mrvicu mrdnes fader (za 0.1dB) desice se ista stvar :)
SBaudio
20-07-2010, 10:11 AM
Radio sa njom vise puta ali nisam nasao na tu funkciju,a ako malo bolje procitas moj post videces da se odnosi samo na 01v96 a ne na celu yamahinu paletu dig.mixera.I na rolandu su plasticne kapice,mozda postoji neki drugi sistem prenosa informacije o kontaktu sa siberom na tom kanalu-nebih znao...:)
blags
20-07-2010, 10:21 AM
Od taskama sam video onaj FW1804 i malo se uplasio da ovo nije takvo isto, samo malo vece... Ono je, za moj ukus, mnogo plasticno izradjeno - mislim na FW1804. Neku yamahu sa touch senzorima sam video negde i probao malo da radim sa njom, a sad da li je O1v96 ili neka slicna - ne znam... Mada bih se zakleo da je bas ta. Bila je prilicno stabilna u radu. Cak sam i rucno vukao reglere kao na analognoj - onako - na rez. Ocekivao sam probleme zbog motora, ali bez problema je radilo i nije izgledala da ce se raspasti :)
Ok, do septembra cemo videti sta cu izvuci... Trebalo bi da radim jedno 13 bubica, 7-8 mikrofona i bend ("vishak" ide na poseban analogni mikser - soundcraft K1)
Bogami ima tu stosta da se radi.Poganjaj ih da ti zbave Yamahu M7CL 48-kanalnu verziju i zavrsio si pricu.Doduse jeste jedno 10 puta skuplja al`....
psionic
20-07-2010, 10:28 AM
Bogami ima tu stosta da se radi.Poganjaj ih da ti zbave Yamahu M7CL 48-kanalnu verziju i zavrsio si pricu.Doduse jeste jedno 10 puta skuplja al`....
Hah... Lepo bi bilo to da hoce vise para da daju, ali treba uzeti i sve te bubice kao i mikrofone (imamo samo 2 kom. i to AKG flex 450)... Trazimo resenje u tom nekom cenovnom rangu, kao DM3200
@Bitch - Pa znam da je FW1804 kartica firewire - ali pricam o nacinu izrade. I ona ima reglere i sve to i sve je nekako krto i klimavo. Zato kazem da ako su na taj fazon i mikser radili... Ali valjda nisu...
SBaudio
24-07-2010, 12:25 AM
Kolega Bitch procitao sam user manual Yamahe 01v-96,bio si u pravu,postoji opcija automatske selekcije kanala pomeranjem sibera samog kanala,ali se treba uci u set up i selektovati funkcija pa je malo "strana"korisnicima koji nemaju bas previse vremena za pravljene licne postavke na njemu.:)
Bitch
24-07-2010, 01:19 PM
Kolega Bitch procitao sam user manual Yamahe 01v-96,bio si u pravu,postoji opcija automatske selekcije kanala pomeranjem sibera samog kanala,ali se treba uci u set up i selektovati funkcija pa je malo "strana"korisnicima koji nemaju bas previse vremena za pravljene licne postavke na njemu.:)
ma da :) generalno je to na digitalijama issue. Ako se ima vremena treba prekopati sve. Jedino je tu analogija mozda u prednosti jer nema menija i kopanja, nego je sve ispred tebe.
SBaudio
24-07-2010, 05:19 PM
Ta stavka stoji,puno proizvodjaca i puno opcija ali....Nadam se nekom Midasu kad se skupe pare(ali nikako Venice)pa da se podsetim kako to bese...Nisam radio sa analogijom skoro 2 godine.....:)
Edi Prog
04-08-2010, 10:50 AM
Od svega ?to sam probao, najvi?e mi pa?e Soundcraft VI6, odradio turnejicu 15 dana na njemu, već drugi dan turneje sam se solidno snalazio na mixeru. Vrlo intuitivan i jednostavan mixer za rad.
SBaudio
05-08-2010, 10:09 AM
Odlicna sprava,generalno Studer je tu u velikoj meri poneo breme dizajna i software-a,ali posto su u istoj korporaciji(Harman Pro)bio je i logican takav razvoj dogadjaja.:)
Evo par fotografija sa poslednjeg sajma u Frankfurtu(slikao kolega Aleksandar iz Nemacke)Studera Viste 5 i Soundcrafta Vi4 pa uporedite sami...:grin:
Kal-el
08-08-2010, 09:23 PM
Drago mi da vidim live sound deo foruma!
Ja od digitalaca najvise radim na profile-u.
Prosle nedelje sam imao srecu da radim na Midas xl 8. Po meni najjaci digitalac ternutno!
Edi Prog
12-08-2010, 09:44 PM
Da, stvarno odlično da je dodan taj dio forumu. I super je da ima ovdje ljudi dosta visokog profila.
Di ste probali Midasa?
Arthur
12-08-2010, 11:29 PM
Ja u par navrata, Venice 24 i neki još veći. Po mom osećaju, EQ koji čita misli :)
Edi Prog
13-08-2010, 09:45 AM
Ja u par navrata, Venice 24 i neki jo? veći. Po mom osećaju, EQ koji čita misli :)
Barem Verona. Venice je dosta nepraktičan za rad.
Ali ovdje se priča o digitalijama....
lesha
13-08-2010, 09:27 PM
kao insajder u Artistu da kazem par reci o novom presonusu 24.4.2
ovaj mikser dolazi u prodaju tek za oko 14 dana, a iz centrale sam cuo da imamo vec 14 komada u pretplati, pre nego sto ga je iko probao uzivo, samo je vidjen na NAMM i u Frankfurtu!
cini mi se da je odnos karakteristika/cena/zvuk odlican.
manji brat sa 16 kanala nije tako dobro opremljen, ima puno razlika, EQ i dosta drugih stvari, ako je takva potraznja za njim, mozda ce vam biti interesantno da pogledate.
stavio sam namerno u Live Sound jer mi rekose da su ga prodali vise rentalcima (za manje i srednje evente) nego studio korisnicima, bar je takvo stanje za sada.
s obzirom na cenu ocekuju da ce ga uzimati i bendovi jer ce kod nas biti oko 3000? !!
evo par interesantnih demoa:
http://www.youtube.com/watch?v=dCH-E24qzE4
http://www.youtube.com/watch?v=v_E8SGTIaPs&feature=related
vise podataka imate na:
http://www.presonus.com/products/Detail.aspx?ProductId=59
http://www.presonus.com/media/images/productPhotos/studiolive24-back.jpg?TB_iframe=true&height=undefined&width=undefined
http://www.presonus.com/media/images/productPhotos/studiolive24-a.jpg?TB_iframe=true&height=undefined&width=undefined
karakteristike:
24 mic/line inputs with high-headroom Class A XMAX? mic preamplifiers
4 subgroups
Stereo/mono main out
10 auxiliary mixes
32-in/26-out FireWire digital recording interface (24-bit/44.1 kHz and 48 kHz)
Studio One Artist Digital Audio Workstation software for Mac? and PC
Capture? 1.1 recording software for Mac? and PC
Direct recording interface compatible with Logic?, Nuendo, Cubase, Sonar?, Digital Performer?, Ableton? Live, and more
24 channel strips
Trim control with ?20 to +20 dBV line/-15 to +65 dBu mic gain range (80dB!)
+48V phantom power switch for condenser microphones
FireWire Input Select
100 mm precision faders
Lighted Solo and Mute buttons
Access to Fat Channel functions
15-LED ladder metering + clip LED
Analog ?" insert (rear panel)
4 subgroup buses, each with:
Solo
Mute
Access to Fat Channel functions (except high-pass filter and phase reverse)
10 aux sends, each with
Solo
Pre/post-fader send
Output-level control
Access to Fat Channel functions (except phase reverse)
Mix and Mix/Pan Fat Channel metering
Available sources: 24 input channels, Aux A and B, Tape Input, Talkback
2 internal effects sends, each with:
Mute
Pre/post-fader send
Output-level control
Access to Fat Channel (except phase reverse)
Effects-send Select for Fat Channel metering
Mix button for aux-bus mixing and Fat Channel metering
Master Section
Aux Input A and B
Level Control and Select (Fat Channel metering) switch
Access to all Fat Channel functions (except phase reverse)
Talkback System
Mic Level control
Output Select ( Aux 1-2, 3-6, 7-10, Main)
Talk button
Rear-panel XLR mic input with level control and continuous 48V phantom power
2 Track In
Level control
Tape Input to Mains button
FireWire source on/off
Solo Bus
Cue Mix volume control
PFL/AFL and Solo In Place (SIP) buttons
Monitor Bus
Headphone-output level control
Control-room monitor-level control
Solo Bus to Monitor button
Tape Input to Monitor button
Main L/R FireWire Return to Monitor button
Main Mix to Monitor button
Fat Channel with rotary encoders:
Pan with dedicated 15-LED display
Stereo link for input channels, aux buses, and subgroups
Phase reverse (main channels only)
High-pass filter: 6 dB/oct., sweepable from Off to 1 kHz (main channels and aux?s only)
4-band fully parametric equalizer
Low EQ: sweepable from 36 Hz to 465 Hz, ?15 dB, switchable shelf or peaking
Low Mid EQ: sweepable from 90 Hz to 1.2 kHz, ?15 dB, variable Q 0.1 to 4.0
High Mid EQ: sweepable from 380 Hz to 5 kHz, ?15 dB, variable Q 0.1 to 4.0
High EQ: sweepable from 1.4 kHz to 18 kHz, ?15 dB, switchable shelf or peaking
Master EQ On/Off button
Gate: Threshold: 0 to ?84 dB, Attack: 0.02 to 500 ms, Release: 0.05 to 2 sec, Bandpass Key Filter: 40 Hz to 16 kHz, second-order resonant bandpass filter Q (0.7) with Key Listen function
Compressor: Threshold,-56 to 0 dB; Ratio 1:1 to 14:1, LIM=∞:1; Attack 0.2 to 150 ms; Release 2.5 to 900 ms; Makeup Gain 0 to 28 dB; Soft Knee switch; Auto Mode with 10 ms Attack and 150 ms Release
Limiter: variable Threshold -28 dBfs to 0, ∞:1 Ratio
Output Assign: 4 subgroups and main with post-EQ/post-dynamics option
All settings can be copied among channels and saved as user presets.
50 channel-strip presets for drums, bass, guitars, keyboards, and vocals
2 internal digital effects-processors, each with 50 customizable reverb and delay presets
31-band graphic equalizers
Assignable in four stereo pairs
Mono or stereo operation
Main outputs, aux outputs, subgroup outputs
Scene Store and Recall
Global Scene Storage: all current StudioLive settings
Up to 80 at a time
Automatic Global AutoStore
Individual channel-strip Scene storage
Up to 48 at a time, plus?
50 factory presets for instruments and vocal
Copy and Paste between channels
Customizable naming (for example, ?Saturday Gig? or ?Main Worship Service?)
Lockout mode to keep inspired amateurs from changing your settings
Metering/Displays
24 x 16- LED Fat Channel matrix:
Pre-dynamics/pre-fader input
Post-dynamics/post-fader output
Gain reduction
Aux 1-10 and EFX A/B output
Fader-position recall
8 x 15-LED main meter bank
Selected channel level
Selected channel gain reduction
Sub buses 1 to 4
Main stereo outputs
15-LED horizontal Pan/Balance display
64 x 194 LCD matrix
Effects parameters
Scene creation, storage, and recall
System menus
2-digit Channel Selected display
Input/Output
24 main inputs, each with XLR mic, ?" line, and ?" inserts
2 ?" stereo (L/R) aux inputs
1 XLR talkback-mic input with phantom power and level control
Unbalanced RCA stereo (L/R) tape inputs and outputs
XLR stereo (L/R) main outputs with level control
?" stereo (L/R) main outputs
XLR mono output with level control
?" stereo (L/R) control-room outputs
?" Headphone output
4 ?" subgroup outputs
10 ?" aux outputs
24 pre-insert, balanced direct outputs, Ch. 1-8, 9-16, 17-24 (DB25 sockets) S/PDIF digital out
2 FireWire 400 ports
Digitalia
High-definition analog-to-digital converters (118 dB dynamic range)
Unlimited-headroom, 32-bit floating point, digital mixing and effects processing
Internal sample frequency 44.1 kHz and 48 kHz
Physical
Rugged, non-flex steel chassis
100 mm long-throw faders
Military-grade, quick-touch buttons
BNC 12V lamp socket
Optional dust covers available
lesha
15-08-2010, 01:47 PM
...a jos sam je ovih dana poterao da radi wireless. uzmes laptop, prosetas se na bilo koje mesto u sali i tweakujes sve. Pretty unbeatable zar ne :)
evo primera kako studiolive 16 ili 24 mogu daljinski da se kontrolisu preko iPoda, iPada, ili laptopa uz pomoc VSL - virtual studiolive softvera
<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/GyNXCINbbPY?fs=1&hl=en_US&rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/GyNXCINbbPY?fs=1&hl=en_US&rel=0" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>
<object width="640" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/kq92-_DjDjk?fs=1&hl=en_US&rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/kq92-_DjDjk?fs=1&hl=en_US&rel=0" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object>
magnum
30-08-2010, 12:15 AM
Ja volim naprednu tehnologiju i sve to....ali ovo je beskorisno fakat', ova mixeta Presonus je dovoljna za live, super je, ja bih je uzeo 1000 posto, ali sta dobijate sa ovim ipod-om, kad sam u studiu tu sam ispred nje, a takodje i na live nastupima, e sad ko hoce malo da se zaludjuje bez veze nek izvoli....mislim nista nije receno:wc::bounce2:
magnum
30-08-2010, 12:35 AM
Mislim Lesha, kazi i sam, samo izmisle nesto i zalude te, a gde je da razmisljas malo na muziku (sad sam malo otisao, ali ne zameri)...kreativnosti malo brate....kreativnosti sta bese toooo ?????? A ovo, to mora malo da se proda ... a za koga, pa znas sta, svaka roba ima kupca, tako razmisljaju, pa kome uvale, a kupac, jadan, nezna ni sam zasto je to uzeo i sta ce mu, ali vili da je u trendu...nista licno, samo je ovo moj stav, ali lepo je videti inovaciju, ali svrha svega toga.... je.....?????
Bitch
30-08-2010, 01:35 AM
@magnum
odgovor je jako jednostavan. Cesto se desi da na vecim koncertima (a i na manjim) mixer ne moze da bude na idealnoj poziciji, na sredini izmedju array-a zvucnika. A kad te sateraju u cosak zna da se desi da bude vrlo neudobno i da je sound potpuno drugaciji nego negde normalno u dvorani/na trgu/ ...
e zato opalis remote, pa radis tako. Ili uradis dobar deo toga na mixeru pa se prosetas i vidis da li je ok. Isto tako ako hoces da vidis kako se nesto ponasa na delay liniji ili sl. opet je remote handy.
Za male prostore, male svirke.... i nije nesto potrebno. Mada ja eto uvek nosim sa sobom laptop pa u klubu radim sve sa njega wireless. Mixer pored mene (da mogu tokom svirke dok sviram da tweakujem delay i sl. a na tonskoj sve sredim sa laptopa.
Nekom treba, a nekom ne :)
pozZ
psionic
04-09-2010, 06:34 PM
Evo samo da se pofalim, dobismo taj Tascam DM3200. Juce je raspakovan, sad sledi mukotrpan proces povezivanja... Kao sto sam se i pribojavao, malko je finalna izrada sumnjiva, potenciometri su odlicni, kao i motori, ali generalno tasteri su tako jadni... Encoderi su isto tako iznenadjujuce dobri, s rezervom ona 4 poda, koji su nekako preosetljivi, mada video sam da se to moze stelovati. I tako, igranka je pocela :D
blags
04-09-2010, 11:12 PM
Ma izdrzace:).Ako je je uspio izdrzati mene i Boleta i jos par drugih međeda izdržaće i u pozoristu gdje su klimatski uslovi koliko toliko stabilniji a vjerujem i ljudi..Ono što je frka sa ovim mikserom jeste postojanje samo 4 analogna izlaza(pored glavnih).E sad jesu to multi izlazi mogu bit sta oćeš ali ih je malo,barem za neke situacije u kojima sam se nedavno našao,a da bi se nabavio neki AD/DA konverter pa da se iskoriste i Adat konekcije u ovom trenutku je,barem sa nasom nabavnom službom skoro pa nemoguće.
Malo OT, taman spajamo novi digitalac u programskoj re?iji radija - D&R Axum, ne znam koliko će bit jednostavnije za raditi na njemu, to će doći na red tek kad ga upogonimo ali da je priprema puno kompleksnija i kompliciranija, to je definitivno, mora? mu napraviti cijeli rack na koji idu svi ulazni i izlazni kanali, analogni i digitalni, engine je sa predpojačalima povezan mr?nim kabelima, mo?e ga se konfigurirati preko lokalne mre?e, ima opcije kompresora i eq relativno dobro rje?ene, imam osječaj da će se u početku te?ko bit naviknuti na to da ti nije uvijek sve pri ruci i da će se trebat pritiskati menu dugmad i pozivati na određeni ?iber ono ?ta ti treba, ali nakon vremena prilagodbe neće biti neki problem, ono ?ta me najvi?e mrzi je to da kad ovdje ne?to crkne neće biti uzmi lemilo i popravljaj nego plaći sine i spajaj analogiju :rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:
http://s7.tinypic.com/1jkakn_th.jpg
http://s7.tinypic.com/ieno5c_th.jpg
http://s7.tinypic.com/2lxedf8_th.jpg
psionic
09-09-2010, 04:23 PM
Ma izdrzace:).Ako je je uspio izdrzati mene i Boleta i jos par drugih međeda izdr?aće i u pozoristu gdje su klimatski uslovi koliko toliko stabilniji a vjerujem i ljudi..Ono ?to je frka sa ovim mikserom jeste postojanje samo 4 analogna izlaza(pored glavnih).E sad jesu to multi izlazi mogu bit sta oće? ali ih je malo,barem za neke situacije u kojima sam se nedavno na?ao,a da bi se nabavio neki AD/DA konverter pa da se iskoriste i Adat konekcije u ovom trenutku je,barem sa nasom nabavnom slu?bom skoro pa nemoguće.
Vec smo upregli A-D konvertor za dodatnih 8 ulaza. Trebalo nam je 24 fizickih ulaza, a imali smo 16 na mikseru. Focusrite Octopre MKII je tu zavrsio posao (bocnes opticki kabl u ADAT IN i to je to :) ). Kada se skupi sve, jos dokupi jedan D-A konvertor za jos 8 izlaza, ni priblizno nije ceni njegovog veceg izdanja - DM4800...
Skoro sam sve provalio na njemu, jako je intuitivan, mada sam ipak bacao cesto pogled u manual... Malo mi ide na nerve sto nema neku indikaciju u vidu lampice kada koristim enkodere za pan - nemam pojma sta su - da li su panorame, EQ ili kompresori ili... Mogli su da se otvore za jednu lampicu :)
Usput, touch sensitive fejderi mi idu na zivce, ne znam koliko ih ovde ljudi koristi, ali ja sam ih iskljucio...:banghead:
blags
10-09-2010, 11:25 PM
Vec smo upregli A-D konvertor za dodatnih 8 ulaza. Trebalo nam je 24 fizickih ulaza, a imali smo 16 na mikseru. Focusrite Octopre MKII je tu zavrsio posao (bocnes opticki kabl u ADAT IN i to je to :) ). Kada se skupi sve, jos dokupi jedan D-A konvertor za jos 8 izlaza, ni priblizno nije ceni njegovog veceg izdanja - DM4800...
Skoro sam sve provalio na njemu, jako je intuitivan, mada sam ipak bacao cesto pogled u manual... Malo mi ide na nerve sto nema neku indikaciju u vidu lampice kada koristim enkodere za pan - nemam pojma sta su - da li su panorame, EQ ili kompresori ili... Mogli su da se otvore za jednu lampicu :)
Usput, touch sensitive fejderi mi idu na zivce, ne znam koliko ih ovde ljudi koristi, ali ja sam ih iskljucio...:banghead:
Touch sensitive sta to bejase?Je l`to ono ti pipnes regler i automatski ga selektujes?Ako je to i ja sam to iskljucio na nasem mikseru.Mene to malo tripa i pravi mi frku glavi sa svim onim lampicama i stvarima na ekranu koji se mjenjaju za moj mozak enormnom brzinom.Odma` mi se alarm pali za neku prevaru i moram da pribjegnem fizickom obracunu sa mikserom a to u pola emisije raditi nije bas heh politicki korektno
Inace ne volim da radim u layerima,barem ne ovde na tv-u posto se kod nas u pojedinim trenutcima mjenjaju bukvalno u sekundi pa ti u vodu padnu sve tvoje pripreme i svi prijasnji dogovori al to je tv.
Eto vidis ti dobijes focusrite-a a ja ni behringera ne mogu dobiti.Mada mi odgovara ovakva situacija u pojedinim momentima(nemam vise ulaza,nemam vise izlaza ,stoga odjebi polupismeni,narcisoidni,wannabe Denis Latin i Olivera Kovacevic,postovani kolega novinaru)a opet ponekad mi zatrebaju da sebi olaksam posao.Sta ces ljudima je stvarno tesko ugoditi.:rotfl::rotfl::rotfl:
psionic
11-09-2010, 05:26 PM
Da, touch sensitive automatski odabere pipnuti kanal. Poludim kad vrtim neki parametar, a drugom rukom se mahinalno uhvatim za regler i odjednom vrtim isti efekat za neki deseti kanal :banghead: Kapiram da kada se izvezba neko, to moze biti korisno, ali ne znam, ja sam vise za "old school" pristup...
Ja sam vec pisao da do pre neki dan nismo imali vise od 3 mikrofona i 2 bubice i tako radili dobrih 10god., a sada - 20 AKG + Rode Lavalier bubica i 10 AKG wireless sr450 mikrofona... Ipak to rezira gosn. Bradic - ministar kulture, pa odjednom sve moze, svega ima...
I ovde smo (u pozoristu) u fazonu - bolje da nema, jer oni kad vide da imas nesto malo sa strane, odmah misle da mozes cuda nevidjena sa time da izvodis !
Uglavnom, kod nas se radi tako sto imas tekst pred sobom, pa vozi - malo je odstupanja od rezije, pa je ideja da se sve nasnima kao snapshot na mikseru i da se tokom predstave vozi na dugmice. Jos traju glumacke probe, pa ne mogu da odredim da li ce tako moci, ili ce ipak i ovde morati sve pesice.
blags
12-09-2010, 03:19 PM
[quote=psionic;286848
Uglavnom, kod nas se radi tako sto imas tekst pred sobom, pa vozi - malo je odstupanja od rezije, pa je ideja da se sve nasnima kao snapshot na mikseru i da se tokom predstave vozi na dugmice. Jos traju glumacke probe, pa ne mogu da odredim da li ce tako moci, ili ce ipak i ovde morati sve pesice.[/quote]
Sto se tice snapshota na tascamu ici ce to.Lijevo od displeja imas one dugmice sa kojima mozes drito prozivati snapshotove bez odlaska u meni.ime snapshota ti se ispise u vrhu displeja doduse malo je sitno,al` k`o sto rekoh ljudima je tesko udovoljiti.
psionic
11-10-2010, 05:21 PM
Evo mene ponovo sa Tascamom... Snimili smo scene i to sve lepo radi - ima cak i crossfade za snapshotove - lepo, ali ono sto mi ne ide u glavu, jel moguce da nema zasebnog EQa ni na BUSevima ni na AUXima ? Samo za kanal imam EQ... Ako hocu npr da 5 mikrofona posaljem na bus 1 i na bus 1 stavim eq, to ne mogu ? Jel ja nesto ne radim dobro ili tako to radi ?
blags
11-10-2010, 09:39 PM
Glede eq-a za busseve i auxe.Nema ih.Ono sto mozes uraditi jeste da ?ibnes taj buss ili aux nazad na kanal pa da na taj nacin radis eq.Znam ,znam guerilla zvuk al et` to se tako radi u ovim nasim pasivnim krajevima:wink:
psionic
13-10-2010, 05:48 AM
Glede eq-a za busseve i auxe.Nema ih.Ono sto mozes uraditi jeste da šibnes taj buss ili aux nazad na kanal pa da na taj nacin radis eq.Znam ,znam guerilla zvuk al et` to se tako radi u ovim nasim pasivnim krajevima:wink:
Uh, toga sam se i plasio. Kako sam zauzeo 23 od 24 kanala (sa sve digitalijama), to necu tako moci da izvedem. Problem je sto imam oko 90 scena i ne bih da u svaku posebno ulazim i menjam EQ postavke za neku grupu mikrofona. Znam da ima ona opcija da ne poziva iz memorije routovanje, postavku efekata i ostalo (sta god to bilo), ali nema da mu zabranim da u sceni ostavi EQ koji sam ja namestio, vec ga pozove sa sve scenom (snapshotom)... Ja sam mislio da te mikrofone bacim na neki BUS pa da se tu namestam... Ali nece tako moci.
Ne ide mi u glavu da nema EQ na bus kanalima. Do duse, ima dinamiku...
Moram samo da dodam da ovaj nacin rada sa snapshotovima zavrsava posao 100% ! Jako sam srecan sto ne moram rucno da zongliram :)
pozz
Kal-el
15-10-2010, 12:45 AM
Da, stvarno odlično da je dodan taj dio forumu. I super je da ima ovdje ljudi dosta visokog profila.
Di ste probali Midasa?
Na midasu sam radio dok sam bio na turniji sa KOL.
Otvarali smo za njih 10 koncerata.
u poslednje vreme sve cesce nailazim na Digico sd8. Super sljaka.
SBaudio
04-11-2010, 09:02 PM
Veceras sam probao Yamahu PM5D-RH i to je to...Nema bolje nema lepse...:grin:
Boki_R
06-11-2010, 02:39 AM
Obozavam digitalne miksere zbog preglednosti i mogucnosti memorisanja vise scena. Uglavnom radim sa Yamahama ali mi nisu strani ni ostali proizvodjaci.
Po meni, najveca mana je osetljivost na nestabilni napon mreze i relativno dug restart. Za bitnije koncerte obavezno predvideti nezavisno napajanje.
Burli
14-04-2011, 08:22 PM
U ovoj godini niko ni?ta ne pi?e o digitalnim mixerima, izgleda svi se vratili na analogiju...:D
Elem, kao bend imamo Yamahu 03D, za na?e potrebe odlična sprava ali đavo ne da mira.
Kolega mi je preporučio http://www.viscount.it/eng/products.asp?id=AAE1B86A3C7C11DE82D0000393C807AC pa me zanima da li neko od Vas je imao priliku da vidi o čemu se to radi, jer ja iskreno nisam ni čuo do skoro za ovaj produkt, a koristio bih ga za neke manje svirke?
Bockie
24-05-2011, 09:27 AM
Kakvo loodilo!!!
<iframe width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/2t9b4LWeE5E" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Nema safta bez soundcrafta! :D
Koske
15-02-2012, 01:46 PM
Hajde da se ozivimo ovu temu...
Lakoca rada i vernost zvuka jesu dva, najbitnija, parametra koji definisu digitalne miksere i stepen 'blizine' analognim mikserima. Oko toga smo se svi slozili.
:)
Od prvih digitalaca, koji su parametre za dati kanal drzali na jednom mestu ( ili ti ' idiot strip' ) do sve modernijeg izgleda, u pokusaju da se oponasa osecaj analognog miksera.
Neki samo svetle, neki rade nesto, dok neki zavijaju sarme. I svi znamo te sprave. SD8, D1 (Digico), Pm5D, LS9, 01-02V (Yamaha), VI-6, Si-3( Soundcraft ), Pro6 (Midas), V400 (Roland), StudioLive (Presonus). Svaki ima svoju cenu i za nju daje ono sto nam treba.
:)
E to je pitanje! "Sta ti treba?"
magnum
17-02-2012, 03:40 PM
Po meni ovo je sjajno ! Odlicna stvar sto je bezicno, lepo uzmes Ipad u toku svirke, poneses ga sa sobom, odes na sred sale cujes bend i podesis kako treba da zvuci u sali ! Kompaktno, malo efikasno, a mozes i da snimas odmah na Ipad-u 16-kanala i radi se odve veoma ozbiljne firme ! Da ne pricam mnogo sve ce vam biti jasno na klipu dole !!!
http://www.youtube.com/watch?v=3al9z4BIIGI&feature=related
Arthur
18-02-2012, 12:22 AM
ja moguda posvedočim da SI3 samo svetli, dok VI6 savija sarme. Pro6 mi je moćan, mada daleko od laganog za druženje na keca, Presonus savija sarme samo sa iPadom, inače ne radi :)
a ovo što je na gornjoj slici, počinje da mi izvlači osmeh :)
psionic
18-02-2012, 01:29 AM
Zao mi je sto se nisam rodio posle 20 godina od dana kada sam se rodio, da mogu da radim sa mikserima buducnosti :rotfl:
Gledao sam klip na YT i mogu samo da kazem: wooow :D
magnum
18-02-2012, 08:25 PM
Mnogo prosto za rad, svako ko je video klip odmah zna kako radi, mislim fizicki, dok na ovim digitalnim mikserima provalis gde je sta ima da potrosis silno vreme !!!
ja moguda posvedočim da SI3 samo svetli, dok VI6 savija sarme. Pro6 mi je moćan, mada daleko od laganog za dru?enje na keca, Presonus savija sarme samo sa iPadom, inače ne radi :)
a ovo ?to je na gornjoj slici, počinje da mi izvlači osmeh :)
Daj malo detaljnije o presonusu..... kako to realno zvuci?
Tiki the Boyler
12-04-2012, 08:04 PM
Ja sa PreSonusom imam jako dobra iskustva.
Zvučno korektan i dovoljno moćan da se izbori i sa krljavim razglasima i istom takvom opremom na bini.
Izuzetno lak za korišćenje (čak i kad radim dub bend + dva eksterna FX-a mogu da se izborim).
Jedino loše iskutvo je jedna blokada prilikom snimanja koncerta preko Mac-a, ali se ispostavilo da je u pitanju neispravan FW konektor na compu.
Dakle, ako zanemarimo mušičavost FW-a topla preporuka.
I da... apsolutni šampion cijene!
Arthur
13-04-2012, 03:59 AM
a kako šalješ istovremeno vokal u dly dok snare dubuješ u neki plate? ja još nisam vido digitalca koji to može, a nije da mi nije bilo potrebno.
Bockie
13-04-2012, 11:14 AM
Možda ne kapiram šta pitaš :confused: ali mixer ima dva 32bit DSP-a... Pa preko Efx A je npr dly a preko Efx B je rev npr... to su odvojeni interni sendovi, dakle i dalje ti ostaje 6 aux-a na raspolaganju... (na SL 16:4:2)
FX-e možeš da "vratiš" u main, ali i u grupe (1-4) za koje isto važi "fat channel" sa svim gate,comp,eq,fazama...
Arthur
13-04-2012, 12:08 PM
nisi me čini mi se skontao. Još nisam video digitalca kojem možeš da na jednom kanalu bude selektovan send za aux 1 a na drugom za aux 2 istovremeno. Uglavnom su sendovi globalni, pa tako kad kreneš da senduješ vokal u dly, tebi je ceo mixer na sendu za dly, a onda moraš da stisneš global send za aux 2, pa da možeš doboš da šalješ u plate. Što prvo nije istovremeno, a drugo, iole jeftinijim mixerima treba podosta vremena za bilo kakvu global promenu (mereno u milisekundama naravno)
Bockie
13-04-2012, 12:47 PM
Ne, brz je, momentalan... Druga je logika... Ali matori, pričamo o mixeru od oko 2000€...:wink: Evo, zvirni:
<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/qb2tuDsc00k" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
SumAnuT
15-04-2012, 03:11 PM
nisi me čini mi se skontao. Jo? nisam video digitalca kojem mo?e? da na jednom kanalu bude selektovan send za aux 1 a na drugom za aux 2 istovremeno. Uglavnom su sendovi globalni, pa tako kad krene? da senduje? vokal u dly, tebi je ceo mixer na sendu za dly, a onda mora? da stisne? global send za aux 2, pa da mo?e? dobo? da ?alje? u plate. ?to prvo nije istovremeno, a drugo, iole jeftinijim mixerima treba podosta vremena za bilo kakvu global promenu (mereno u milisekundama naravno)
Mozda mozes sa assignable encoder na yamahi, mada nisam probao ...
Arthur
16-04-2012, 11:44 AM
kolko znam, nemaju ga svi, a i ako imaju, samo vlasnik mixete ima vremena da se time bavi pre tonske probe.
Kad smo kod Yamahinih digitalaca, preksinoć u Zagrebu mi jedan takav nije uspeo sejvovati skoro pola postavke settinga, te je monitoring bio razjeban, kompresori razdešeni i gainovi pomereni. Bug ili majstor koji je sejvovo, nije nešto uspeo. Mada su neki kanali bili tačno sejvovani.
Tiki the Boyler
16-04-2012, 06:42 PM
Kao ?to rekoh... mogu da se izborim! Ne mogu istovremeno da ?aljem dva efekta, ali se jako brzo i tačno prebacuje. Krajnja solucija je slanje u jedan efekat jednom rukom, a regulisanje povrata drugog efekta drugom rukom. (znam da ne zvuči isto, al' jebga...)
U svakom slučaju... ?to reče Boki ovo je JEFTIN mikser i zaista mislim da radi za sve pare. Čak se zanosim mi?lju da pazarim jednu 24-orku za sebe. (U Srbiji i Hrvatskoj te jo? i dočekaju neki mikseri, ali u BiH je tuga pregolema.)
Arthur
17-04-2012, 04:18 AM
ma opušteno, dobra je sprava, malko ružnjikava sa tim led diodama, ali opet, za tu kintu nudi mnogo. A ovo što ja kukam oko dubovanja ne rade ni exponencijalno skuplji digitalci, jednsotavno to im je u krvi
Da li je neko probao stare Panasonic Ramse (DA7, konkretno)..... gde je to kad se poredi sa yamahama?
rockatansky
20-04-2012, 08:19 AM
?ta mislite ?to je bolja investicija (live i studio) yamaha dm 1000 ili presonus
Miha Blaze
03-05-2012, 04:59 PM
Da li je istina da Yamaha ls9 ume da ne zapamti sve presete po kanalima? Da li se ta nepouzdanost menja ako sejvujem na flash?
Imao sam skoro 30 kanala main mixa na 6 monitorskih grupa... radio i main i monitore, dobijao prijave kako kick ne postoji kod bubnjara, odjednom je bas bio dosta jaci, rastelovani mi bili kompresori... duvaci drugaciji nivoi... pomagajte?
Poz!:wink:
Arthur
03-05-2012, 05:04 PM
pročitaj moj reply samo par redova gore. Jedino ne znam tačno koji je model yamaje, sad ću da pogledam
Arthur
03-05-2012, 05:05 PM
radio sam na tom komadu ls9 koji si ti koristio sad na paliću pretpostavljam, meni do sad nije zabadao. I to sam više puta radio sa tim istim. Ovo što je mene prodalo je bio neki veći model, kojeg nisam viđao kod nas
Miha Blaze
03-05-2012, 05:13 PM
meni lepo Ivan debeli kaze da ta yamaha ume da ne zapamti gejnove i neka podesavanja... kao kad sejvujes na flash, sve bude ok... e sad ne znam dal se bend drugacije postavio (taj bas) ili je mikser u*ebo stvar... uglavnom, da je samo bilo na tome, bilo bi do jaja... al bas je tako klipovao stravicno da je razlgas na 2 pesme zvucao kao da sam ga produvao... a onda su zamenili kabl na basu...
SumAnuT
03-05-2012, 05:37 PM
gde si radio, na trenchu?
Bitch
03-05-2012, 06:11 PM
Svaki Yamahin digitalac ima na sebi nesto sto se zove Recall Safe. Uzasno zgodno (npr. Voditelj je na kanalu 17 i necete da menjate setting na svakoj sceni za taj kanal, on je uvek isti).
Znaci, kada dolazite na gig i sedate za neciju tudju Yamahu, pitajte ili preletite sami po Recall Safe stranama i proverite sta i kako stoji tamo. Ako je sve OK, nema brige. Nije mi se jos desilo nikad za sve godine da je neka Yamaha nesto pobrljala.
jos nesto, neki modeli snimaju patch i routing u poseban fajl, a ne u Scene fajl, tako da checkirajte i to.
PozZ ;)
Arthur
04-05-2012, 02:51 AM
istini za volju, tom prilikom u Zagrebu, meni je domaćin naknadno pokazao taj recall safe dugmić, i istina je da je na nekom od kanala bio upaljen, ali ne na svim kanalima koji su bili pogrešno save-ovani. Znači prvo smo primetili po tome da nije zapamtio fantome za diboxeve od klavijatura, iako je recimo gainove i farbe popamtio. Na vokalima nije popamtio sendove u monitore, ali je snimio eq. Na duvačima je popamtio EQ (mislim da je zapravo svuda popamtio EQ), ali je recimo razjebo (1000%), kompresor parametre.
Arthur
04-05-2012, 02:52 AM
na navedenim kanalima 100% nije bio upaljen recall safe. Dok na jednom od 3 vokala recimo jeste.
SumAnuT
04-05-2012, 01:36 PM
Znam da je nama dolazio lik da menja "maticnu plocu" od mixera, kazu da omatore kondenzatori pa pocne da brljavi nesto ...
Sa druge strane jedan sound tech se stalno zalio da ne radi mixer kako treba, posle je dosao drugi i nije imao nikakvih problema ...
Kod routinga i patcha je fora sto prvo treba sacuvati patch u posebnom meniju, posle odabrati taj pacth u sceni pa potom sacuvati scenu, u suptornom sve se vraca na default patch ...
Miha Blaze
06-05-2012, 02:57 PM
gde si radio, na trenchu?
da TrenchTown fest...
Nemam pojma, nije cak ni toliki problem da mi pobrljavi kad radim samo FOH, al kad radim i monitore sa FOH-a koji je 20 metaara od bine, to nije ni malo lepo...
sad znam za taj Recall safe, tako da sledeci put nece biti nista prepusteno slucaju ;)
SumAnuT
06-05-2012, 03:04 PM
Jesi ti radio poslednji dan?
Kal-el
29-06-2013, 05:39 AM
Pozz Rumski drugari,
Ja zavrsio prvi tour sa punim waves Ilok-om (16 svirki). Napunili smo sc 48 sa: Live Bundle, SSL, i API plugsima. Live mixanje ponovo postalo zanimljivo :)
Na sledecem turu nemam budzet za mixer, pa cu instaliram Multirack. Javljam kako sljaka cim istestiramo. Pozdrav!
Chewra
23-07-2013, 11:55 AM
Zdravo svima...citam vasu prepisku i pokusavam da saznam sto je vise o moguce o digitalcima....iskreno,nemam iskustva sa dig.mixerima..radio uglavnom na dynacordu pm3,stagemate 200,s.craftu...intaresuje me koji digitalac uzeti do 4000-5000eu sa bar 24ch,sa presetima ako ih ima po instrumentima...jedino sto sam provalio da presonus i beringer x32 spadaju tu negde u moju kategoriju..da li imate neki savet i sta je sa s.crftom si ?
Arthur
23-07-2013, 02:34 PM
nisam u toku sa s.craft cenama, ali mogu toplo preporučiti X32, iz ličnog iskustva. Presonusa bih zaobišao. Proveri i da li se pojavio neki midas u tom rangu cena
Tiki the Boyler
23-07-2013, 03:05 PM
Zdravo svima...citam vasu prepisku i pokusavam da saznam sto je vise o moguce o digitalcima....iskreno,nemam iskustva sa dig.mixerima..radio uglavnom na dynacordu pm3,stagemate 200,s.craftu...intaresuje me koji digitalac uzeti do 4000-5000eu sa bar 24ch,sa presetima ako ih ima po instrumentima...jedino sto sam provalio da presonus i beringer x32 spadaju tu negde u moju kategoriju..da li imate neki savet i sta je sa s.crftom si ?
Ako digitalac zami?lja? kao spravu na kojoj će? učitati gotov preset za svaki instrument i za nekoliko minuta napraviti strava sound - zaboravi ?to prije.
Rukovanje digitalnim mikserom zahtjeva jako puno znanja i razumijevanja problematike, zbog čega je u rukama profesionalca moćno oru?je. S druge strane, kod neiskusnih korisnika koji su navikli ?timati EQ na "tri sata" i "devet sati" samo napravi konfuziju i u krajnjoj instanci grozomoran sound.
Zato jo? jednom preispitaj svoje potrebe i mogućnosti.
Navodno se suska da ce a&H spustiti cene za GLD 80,jer izbacuju GLD 112,kazu da je to najbolja kupovina u tom rangu,e posle idu skuplje Yamaha,Midas...:confused:
Sky Net
24-07-2013, 07:12 AM
Ja koliko znam, Midasa je kupio Behringer, i dio tehnologije je implementiran u Behringer X32.
To je tacno,ipak bih voleo da neko ko je radio sa x32 podeli iskustva,nekako taj me behr odmah asocira na nesto lose,mozda da Artur napise kratak prikaz,pogotovo sto razmisljam o kupovini miksete koja bi mogla da radi i live i studio?:)
Arthur
24-07-2013, 12:31 PM
radi brzo, lepo i intuitivno. Jedan od najpreglednijih digitalaca, što je zgodno za ljude koji ga ne sreću često, već samo povremeno. Radi sve što treba da radi, ima podršku i za ipad remote, a sound mu je veoma pristojan, i čini mi se za klasu ozbiljniji od Presonusa. Ja ga lično za studio ipak nebih uzimao, i to ne zbog njega kao takvog, nego generalno volim da imam izbor preampa, pa onda i odvojeno konvertera, jer je to nešto što bi vremenom pimpovao i nadograđivao. Svi digitalci su zatvoreni sistemi sami po sebi tako da bi ih zaobilazio u tom smislu. a i x32 radi samo na 44-48khz sampling rate, a ja i dalje povremeno zalutam u višlje, kad mi je projekat veće ambicije ;)
Chewra
24-07-2013, 09:14 PM
U principu moje znanje se bazira vise na iskustvu(sviram nekih 17.god),e sad, nisam audio izenjer i realno nisam edukovan za taj posao,imam zavrsen FMU koji naravno nema veze sa produkcijom i sad se hvatam u kostac s tim,odradim po neki koncert u leskovcu,imam 10kw dynacord forym line sisteme i wec je neophodno da malo ozbiljnije udjem u materiju..voleo bih i da mi date neki savet,knjigu,link,sta god da dodjem do nekih informacija vezane za live sound,postavku,teh informacije..a sto se tice mixera nekako sam skeptik vezan za ime behringer...hrabre me Arthurove informacije..sto se tice preseta,znacili bi mi kao polazna tacka naravno da na njih ne bi trebao da se oslonim...
Pusti glasine u vezi Behringera.Za novac koliko kosta (velikim slovima) NE POSTOJI nista sto moze da mu parira.Kada je izasao razvila se diskusija oko zvuka,preamp sekcije,kao jel to midas,nije midas truc,mruc...Sva ta prica je suvisna.Ako dovoljno propratis komentare na netu,kao i komentare iz prve ruke,niko,ali bukvalno niko se jos nije pozalio na zvuk tog miksera.A iz iskustva live tonca,kad nema komentara po pitanju zvuka to dovoljno govori o kvalitetu istog ;) Po mnogima je zvucno bolji od presonusa,licno ne mogu to tvrditi jer nemam tolikog iskustva u poznatim uslovima sa njim ali i ako zvuci u klasi Presonusa onda nema greske sa njim.Po ergonomiji i funkcijama je put u visoko drustvo za Presonus.A sam zvuk presonusa je i vise nego zadovoljavajuci.Nedavno sam radio neki festival,default mikser nam je bio Midas Venice koji je zbog neozbiljnosti ekipe "popio" napon od 440v i raspao mu se trafo iste sekunde.U zamenu nam je uleteo Presonus,razglas je bio poprilicno ozbiljan,i gotovo da nije bilo razlike u zvuku u odnosu na MIDAS,to je bilo tu negde u toj situaciji.Cisto poredjenja dok nije stigao Presonus,uboli smo Mackie VLZ koji je bio tu pri ruci i iste sekunde ga ugasio koliko je smece od zvuka to bilo.Znaci presonus je bio sasvim na nivou zadatka.Beringer je po mnogima,da ne kazem svima sa kojima sa pricao i koji imaju iskustva sa njim mocniji od Presonusa a to je i vise nego ozbiljan nivo.Da budemo realni.
Na Beringerovom sajtu postoji download PC aplikacije za X32,odlicna je za upoznavanje sa softwerskim mogucnostima miksera.O kvalitetu zvuka sam ubedjen da je sva diskusija suvisna za novcanu kategoriju u kojoj se nalazi.A bogami i vecoj.
Za mene jednostavno nema premca zbog obilja mogucnosti koje pruza,digital snake-a,personal monitoringa itd,nevezano za sam zvuk.Na prvom mestu,mali ruter,wireles i setanje okolo sa laptopom u ruci i peglanje zvuka iz svake tacke.Sto da ne i sa sanka sa pivom ispred ;) Pre glasam za to nego za konzolu od 50soma.
Boki_R
20-01-2014, 08:47 PM
Pusti glasine u vezi Behringera.Za novac koliko kosta (velikim slovima) NE POSTOJI nista sto moze da mu parira.
bukvalno niko se jos nije pozalio na zvuk tog miksera.
Pre glasam za to nego za konzolu od 50soma.
:) Uz onaj Tikijev komentar moze i da se zatvori tema.
Digitalija pruza toliko prakticnih mogucnosti u Live okruzenju da analogija mora da se puno poboljsa. Ostaje i talje uvo koje mora na vreme da prepozna sve potencijalne zamke, a zvuk se gradi iz nule, bas kao i na analogiji.
BlasterMaster
20-01-2014, 10:06 PM
drugari ja sam jos pre naisao na ovaj klip, sad se podsetih pa reko da postavim, tu je malo detaljniji opis i iskustva i pros/cons 4 live digital mixera (dobro ne mora bas live da budu :) ) po meni je dosta subjektivna ocena doticnog lika ali definitivno i korisna... i bogami lepo trci uvo uz uvo sa ostalima ovaj berindzerac...
<iframe src="//www.youtube.com/embed/zaK-yaGB0BA" allowfullscreen="" frameborder="0" height="315" width="560"></iframe>
Tiki the Boyler
20-01-2014, 10:33 PM
Berind?erac PreSonusa pere uzdu? i poprijeko.
Sa SoundCraftom sam ga 1 na 1 imao na stolu prije nekoliko sedmica u Flucu u Beču. Zaključak hosta (sa kojim samo mogu da se slo?im) nakon ?to je čuo X32 u akciji: pa to je mnogo napredniji i bolji alat.
Sa Rolandom ga nisam imao priliku porediti, ali budući da je Roland tablet hibrid - ne znam ni koliko su uporedivi.
p.s. Jedina funkcija koja navodno nedostaje Behringeru u odnosu na SoundCrafta - postoji i dobija se klikom na jedan taster (kao i sve na X32), samo je dotični očigledno nije provalio :)
BlasterMaster
21-01-2014, 12:00 AM
bogami sto rece Alen sve sto sam na netu i od ljudi cuo su samo pohvale za berindzerca... mislim da je to ubedljivi bestbuy za nase podneblje... interesantno mi je sto dodje kao digitalni swiss-knife mixer :D dosta dosta korisna sprava koliko sam vidjao po lokalnim svirkama... jedino me interesuje da li moze da se koristi i u studijskim aplikacijama, da li moze da mu se nekako zaobidje preamp sekcija vec da se koristi kao daw kontroler/eq/processing, Artur rece da mu ne bi odgovarao, mene bas nekako privlaci kao jedino konkretno resenje za neki home setup, par jacih sprava u reku, x32 kao daw kontroler, pokretni fejderi spremni za sve programe, interni ruting promenljiv za potrebe korisnika... pre su mi oni avid control bili tu negde, samo ne rade sa novijim protokolima plus verovatno bolje (ili mozda gresim, ali jedino) na pt, zastarelo a i dalje skupo...i presonus mada samo ovaj novi 32ojka, kao totalno drugaciji softver i ruting itd...
branoy
21-01-2014, 12:13 AM
obozavamm,
imam korg d32xd, nisam cuo jace preampe. i analogni kompresor
Arthur
21-01-2014, 02:35 AM
X32 ne može da se koristi kao DAW kontrola, tj može samo 8 reglera, ovih sa VCA sekcije, ne mogu ovi kanalni. To me isto dodatno odbilo od kupovine. I nema direct oute fizičke (pre konvertera) tako da ti sistem u studiju ostaje malko zatvoren.
Poslije nekoliko godina sa dig. mikserima, sto na razglasima, sto na snimanjima;
Presonus nikad ne bi sebi kupio ( problem sa izlaznom impedansom koja po meni najvise utice na zvuk kod tog miksera, nemotorizovani faderi, bagovi na aux izlazima, bagovi na filterima, ili ih ne zapamti ili ti prikaze da je sve ok a ustvari nije...) i meni licno, ocajna ergonomija.
Tascam dm 3200, ( motorizovani faderi ) za novac koji kosta nudi jako mnogo i posteno radi.
Nekoliko godina vec stabilno radi i ni blizu nesigurnosti Presonusa.
Behringer ddx 3216 ( motorizovani faderi al gori digitron sa audio ulazima i izlazima ne postoji )
Yamaha 02r ( motorizovani faderi ) meni licno draga sprava, logicna ergonomija i pristojan zvuk, sad vec mator mikser, za bendove sa 8 line inputa i 8 micova nema jeftinije, sa cijenom najiskorisitiviji u studiju kao kontroler za DAW ( 16 ch a layeru sa Steinberg softverima ) pro toolsi ne rade...
Soundcraft si expression 32 , meni licno, iznenadjenje cijenom i funkcijom. Jeftina klasa dig. miksera a meni ergonomijom nalogicniji ( i najbrzi ) analognom manjem mikseru. Bez mnogo lampica koje treba da fasciniraju i bez mnogo tipkanja za ulazak u funkciju. Poredio sam EQ I comp. sa dig. LAWO miks. i kvalitet nije srazmjeran razilici cijena dve miksete. U tom cijenovnom rangu ,novog miksera, meni licno najisplativiji.
Behringer mi je ok sa ovom pricom i opcijama X 32 ali znajuci njihovu filozofiju izrade elemenata od jeftinih materijala, licno bi ga zaobisao jer ako se bude pokazao kao dede mu...hm. na kraju, u vecini rajdera vecih stranih bendova koji smo radili je u rajderu koji smo dobili od njih stajalo " ..and please no behringer equipment"
evo nekih interesantnih linkova za rad sa x32
http://www.youtube.com/watch?v=Xr-MGE09-PQ
http://www.youtube.com/watch?v=uRz8ktvMKto
[url]http://www.youtube.com/watch?v=dH4HE4al5s0
BlasterMaster
21-01-2014, 07:36 PM
Behringer mi je ok sa ovom pricom i opcijama X 32 ali znajuci njihovu filozofiju izrade elemenata od jeftinih materijala, licno bi ga zaobisao jer ako se bude pokazao kao dede mu...hm.
iskreno, ne slazem se, jer sam na tjubu pronasao dosta klipova kako se sastavljaju i proveravaju, i bogami lice na one klipove iz dynaudio fabrika ili bang&olufsen :D, totalno drugacije nego stari klip "trip to behrigner factory" gde bezivotni kinezi srafe razglase...ne kazem da su svi elementi u mixeru top noch ali definitivno se vidi da su se malo vise posvetili proizvodu i nista nisu gori od nekih jamaha ili soundcrafta...
a iskreno, takodje, ne pipa me vise floskula "sudeci po proslosti..." jer ne mora da znaci samo zbog imena da je nesto dobro ili lose, svaki proizvod je za sebe, ne mora da znaci da su svi nojmani najbolji a svi berindzeri losi :D
enivej, vezano za temu sad, drago mi je sto se dele ovde misljenja, ali i dalje ne vidim koje bi bilo idealno resenje za studijsku varijantu?
arture kazes da si odustao zbog ne mogucnosti da se koristi kao daw kontroler, malo mi cudno posto stalno neki klipovi kako se koristi sa kjubejsom, protulsom itd... soundcraft malo vise na ceni, nove jamahe papreno skupe, mislim po meni je koliko vidim a&h gsr24m najbolji ubedljivo ali i on je dosta skup, a o gld da ne pricam...
sta bi ste vi iskoristili za daw kontrolu trenutno, pricam o midi kontroli i eventualno recallu, flajin fejderima? koja bi opcija po vama bila najbolja?
ili da se sklapaju oni mali bcf-ovi u jedan pa mapiranja itd? :D
Arthur
21-01-2014, 11:46 PM
koristi se za usnimavanja na tim klipovima. Lepo radi i USB i FW konekcija. ALi fejderi ne kontrolišu svi kanale, već samo ovih 8 navedenih. Nemam neki stav o kontrolerima generalno, jako sam brz end precizan sa mišem i tastaturom, automatizacije mi ispadaju iz ruke :da: Možda oni Mackijevi koje koristi Ivan StudioTon?
drugo, a propo Behringera, ja imam par komada njihove stare opreme koje se nikad neću rešiti jer ne želim. Nit imaju problem sa quality controlom, nit rade loše spram cene, zapravo rade fantastično za cenu koju koštaju. Dalje, X32 nije Behringer produkt, nego novo čedo iz braka Midasa i Klark Teknika, obe firme priilično pouzdane po pitanju i kvaliteta izrade i soničnih kvaliteta.
E da, što se diskusije o digitalcima tiče, Yamahe 01-02 serije su mi prilično nezgodne ergonomski, LS9 i ovi veći M5CL i sl, već upotrebljivi, mada i oni pate od nekih teško dostupnih funkcija. A i jebo ih recall safe :D Soundcraft Si2 i Si3 prezirem zbog neverovatne sporosti i nepreglednosti, i nedostatka nekoliko osnovnih funkcija. Si compact-expression su već brži i dostupniji, ali i dalje imaju pipav interfejs (rotacione kontrole su mi prilično nezgodne i neprecizne) i sama ergononija mi i dalje nije toliko draga koliko prokleti x32 sa svojom view funkciijom i 7inčnim displajem. Nisam brži i praktičnij digitalac još sreo. Eventualno A&H iLive 112, koji je 3x skuplji a ima realno odličan zvuk.
Bitch
21-01-2014, 11:59 PM
Quite interesting :) ali dobro je da smo svi mi drugaciji.
Ja grdji zvuk na digitalnom mikseru nisam sreo od A&H iLive 112, jedva sam izgurao koncert... A imao sam vrlo lep ispeglan RCF razglas.
Ya sam stari fan Yamahe- daj mi bilo sta i to je to. Taj omrazeni LS9 meni radi najbolje od svega (ako smo u tom price range-u, ne pricam o PM5D).
Behringer za sada nije los - odlicno radi, mada mi je LS9 miliji i dalje. Naravno da ga X32 sije sta sve moze za te pare, naravno...
... Nisam znao da je Studioton Ivan na Mackie? Zar nije na Tascamima?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ja trenutno imam midas venice 160, i razmisljam o upgradeu (ne zvuka nego mogucnosti).....
Da li x32 (mozda compact verz) ili midas F pa sa laptopom (FW) sa waves native rackom, npr? Ova druga varijanta mi opet pod rukom, analogija, stari dobri midasovi eq/preampi, suma.... a efekte da vucem sa kompa (to bar nije skupu, mislim efekti :) )
u poslednje vreme bas pratim desavanja na live sceni posto mi je u planu kupovina live digitalnog miksera (ide leto,koncerti...).Svuda sam na forumima citao pozitivne kritike o X32,cak i tvrdokorni Ameri nemaju zamerke na ovaj mikser.Moramo da priznamo da su svi morali da spuste cene svojim proizvodima da bi bili konkurentni,evo na primer AH,Soundraft,Presonus...Da bi poboljsao zvuk (primetno) Z Joksimovic (tj. njegova ekipa Dejo,Sajic..) koriste eksterni DA koverter ,mislim da je Lavry, i preko Aes izlaza iz x32 ,dobijaju kvalitetniji zvuk.Ono sto je interesantno je da iz stage boxa mozete da povucete preko ADAT izlaza paralelene signale za npr. monitor mikser ili reportazna kola,pa vam ne treba veliki skupi spliter (naravno trebaju vam konvereteri ako idete analogno...).Uglavnom , svi kazu da je best bay i ready to play,znaci cak i ako nemate digitalne multikore,lan kablove, presonalne monotoringe,blablabla ukljucite mikser i direktno ubodete mikrofone u njega i vozi misko!
spartakus
22-01-2014, 01:26 PM
Dvoumim se da pitam a project mix ,dosta skromnija varijanta.,.
Bitch
22-01-2014, 02:51 PM
Dvoumim se da pitam a project mix ,dosta skromnija varijanta.,.
M-audio ProjectMix? to je zvucna karta sa faderima, nije digitalni mixer.
spartakus
22-01-2014, 06:47 PM
Greshka sory..
Arthur
23-01-2014, 01:21 AM
@Buzgde
interesting indeed, ja sam jedan od najboljih soundova u životu izvuko iz kameleonskog Manleya na velikoj bini, u lepom jednom amfiteatru, na tom Ilivetu. Nemam stvarno ništa protiv sounda yamaha, nikad nisam ništa primetio da mi smeta, osim te pomenute ergonomije, i opet, jebao ih recall safe :banghead:
@Off
ja sam na kraju iste ovakve balade odlučio da kupim Midas F24 zbog paralelne upotrebe u studiju i velike ljubavi sa tom firmom na koncertima. E sad to za FW još nisam uspeo da poteram jer nemam adekvatnu mašinu - laptop ipak mora biti prilično snažan (quad core, i5, i7 i sl), da bi mogao da povučeš iole pristojnu količinu plugova u tom bufferu. Čak mi studijski q6600 ne pruža dovoljno cpu snage da bi se baš opustio sa brojem plugova u toj situaciji. Trenutno sam bliži upgradeu te mašine i pakovanju u neki mobilni package pa da radim na miru, jer mislim da će adekvatan laptop koštati dobrano više.
Arthur
23-01-2014, 01:22 AM
e da, ja bi se zakleo da je Ivan na Mackije control a ne Tacam? Ivane?
i da, Project mix nije hrđav kao kontroler, i kupuje se sad za male pare, ali je KRIMINALAN kao zvučni interfejs.
BlasterMaster
23-01-2014, 05:42 PM
A&H qu16?
dobro izgleda... a Qu24? :)
<iframe width="560" height="315" src="//www.youtube.com/embed/CZgpmn0Tfpc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
ok, tesko ja kome se jedan Behringer spalio u studiju, drugi poslije 3 mjeseca prokrcao na live svirci, treci prestao da mjeri u prenosu, cetvrti popusio sa pola predpojacala mogu da nagovaram nekog , kupi to, sad je prekrsten u amera i svi ga hvale. Ja sam i dalje sumnjicav prema njima i to je meni i dalje nepouzdano da su tri oreola Midasa i K.T iznad.
Uvijek su oni bili sa politikom za malo para dobijas puno opcija, kanala... kao i sad i ne kazem da je sve od njih shit, cak meni zvuk nikad nije bio neki problem kod Behringera, izboris se s tim, nego to sto te mikser nece ili hoce zajebati i da li ce trajati....priznajem mjerni mikrofon, onaj visekanalni preamp za sluske za muzicare dok sviraju i 4 dvanaeske za git amp. ( i corava koka zrno ubode ) S druge strane, sa ovim X32 cini mi se da su konacno DOSJETILI, OSMISLILI pa je upotrebljivo a nisu samo lose PREKOPIRALI ....pa da se pomjerilo, pomjerilo se...
Yamaha 02 r sa kablom midi to usb ili bilo kojim intrefejsom sa midi in i out ima opciju u GM modu da kontrolise 16 kanala u layeru, (volume tj regler i jedan enkoder , pa sta izberes) tako da se mapingom moze podesiti sta ti treba u koliko hoces lajera kontrole kanala, grupa i odlicna je rezolucija...ali ne i u pro toolsima, za njih ili HUI protokol, avid, digidesign kontroleri, ali opet ne svi. pro toolsi su jako skrti sa kontrolom i na tome sa cim i kako rade pa ako puno ne platis, nece ni puno da moze :) Steinberg je otvoreniji....
Arthur
24-01-2014, 01:06 AM
dobro si rekao, nisu iskopirali nego ponešto imaju i drugi od njih da iskopiraju. E sad, čini mi se da ovo prave namerno ovako jeftino, da ne idu na maximalnu zaradu, jer su izbacili i podosta novih igračaka u MIDAS imperiji, od kojih čini mi se dobro zarađuju, te im ovo više služi da zajebava sektor jeftine opreme. Tako da kontam da će definitivno biti pouzdaniji od onog na što navikli.
na spisak pristojnih old-behringer sprava dodao bi i master EQ, onaj grafički, sa 31 band,
koji radi skromno, ali košta smešno malo para, te kad me ama baš ništa ne dočeka na gigu, a to je počesto, vadim njega iz torbe i čini mi razliku između života i smrti, naročito u borbi sa mikrofonijom. A imaju i onaj mali micro-amp za sluške, 1 stereo in i 4 out, koji košta 2k dinara. i RADI. I taj merni mic.
Kazu da je dobar ovaj novi midas 8pre AD-DA,nasledio konverter iz starog modela ,a dodali midas preamp...oko 350e!
wladymeer
02-02-2014, 12:03 PM
Drugari, koliko sam ispratio X32 compact i producer zapravo imaju sve iste funkcije kao i X32 samo manji broj ulaza/izlaza/fadera odnosno producer ekran?
Hvala unapred na odgovoru!
Arthur
02-02-2014, 06:23 PM
tako nekako. software i kvalitet i/o je isti.
wladymeer
02-02-2014, 08:56 PM
A ako je namenjen prvenstveno za live svirku, postoji li ijedan dobar razlog da se pre uzme Compact nego Producer?
Arthur
03-02-2014, 01:03 PM
e to nešto i mene žestoko bunila razlika u cenama, a nisam baš skontao na kraju. Osim što jedan nema scribble strips :)
wladymeer
12-02-2014, 10:18 PM
Raspitao se malo po drugim forumima i evo razlika izmedju Compact i Producera:
- scribble strips
- 7" vs 5" screen
- mute groups buttons
- Dedicated Scene Navigation Controls
- AES/EBU Stereo Digital Output
- Lamp connection
ispada da je to sve od razlika.
Arthur
13-02-2014, 05:35 PM
jedino ne znam šta su mu dedicated controls. Bez ovog ostalog mogu da živim, naročito u toj razlici u ceni. Ako se dobro sećam producer je oko 1.5k eura, a Compact pristojno preko 2k?
A I neke razlike preko remote uredjaja mogu da se smanje (mute grps).... S tim sto ne verujem da moze da bude ispod 1800e u Srbiji . Ako ima, javite :)
Arthur
13-02-2014, 06:50 PM
bogme, pogledah na tomanu, definitivno je 300e razlika. Taman da se počeškaš po glavi.
Mada ti ne moraš, manji je, rack mountable i jeftiniji :)
Tiki the Boyler
14-02-2014, 11:58 AM
U pitanju su kontrole za direktnu promjenu scena koje u većoj verziji stoje ispod ekrana.
Mala je razlika. Realno ovde samo presuđuje potreba za rack monta?om.
Arthur
15-02-2014, 03:02 AM
da se ne lažemo, presuđuje i tih 300e koje su dovoljne da kupiš kršetn kejs za njega :)
Arthur
15-02-2014, 03:03 AM
bar presudjuje klijenteli koja uopšte razmišlja o uređajima tog ranga ;)
wladymeer
18-02-2014, 02:14 PM
Da je Compact recimo 24-kanalni to bi bilo sasvim drugačije češkanje - ovako - stvarno ne vidim neki bitan razlog za pazar Compacta.
Nego sad pogledah A&H QU-16... Da li je iko imao iskustva sa tim novim A&H? Vidim da je slične cene pa ne znam da li ispada bolja kupovina kada se podvuče crta.
a sta rekoste za tascam dm3200 za live? Jel to klasa iznad x32 ili je vec prevazidjen stroj?
Tiki the Boyler
09-03-2014, 07:16 PM
Davno pro?lo vrijeme.
Bockie
09-03-2014, 08:05 PM
Mo?da bude nekom interesantno...
<iframe width="560" height="315" src="//www.youtube.com/embed/en84LnnGmjE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Nego sad pogledah A&H QU-16... Da li je iko imao iskustva sa tim novim A&H? Vidim da je slične cene pa ne znam da li ispada bolja kupovina kada se podvuče crta.
I mene zanima da li ko od forumasa ima da prijavi kakva iskustva sa qu-16? Po potpisu bi trebao biti kao i veca braca iLive i GLD(preampi,efekti,konverzija) u kompaktnijem izdanju,bar se medju svetskom rajom prica da je tako.Razmisljam da batalim planirane investicije u opremu i eventualno se odlucim za qu-16 kao all-in one resenje uz neke sitne kompromise koje bih morao napraviti u tom slucaju.Jos je frisko sve oko njega ali koliko vidim u kompaktnoj kategoriji do 16/24 kanala,sto se tice live funkcionalnosti stavljaju ga ispred x32 a oni koji su ga navodno poredili 1 na 1 i po kvalitetu zvuka i izrade mu daju prednost u odnosu na x32 .Posebno mi je interesantna qu-drive fora direktnog multikanalnog snimanja na usb drive,bez ikakvih potreba za kompom i mogucnost miksa direktno sa eksternog drajva(Istina video sam nedavno da je behringer opusteno maznuo foru i sprema update softwera za x32).
Razmisljajuci i o ne previse zahtevnim studijskim potrebama ovaj qu-16 mi je totalno zaokupirao paznju.Posebno interesantna je i cena ispod 2k jura za QU-16,prc skuplji je od producer a jeftiniji od compact-a x32 sto ga cini ozbiljnim game changerom u toj kategoriji.
Bilo bi sjajno da neko ko prvi bude imao kontakta sa njim podeli svoje utiske....
Evo nekoliko reci ,koristio i preprogramirao za neke drugare.
Plus :kompaktan.lak.jednostavan za rukovanje,svidja mi se eq,eff manje vise.
Minus:losa izrada,plastikice ruzne pod rukama,deluje jeftina kineska izrada,pun bagova(npr taj isti USB cas radi,cas ne radi,neki put odbije da prosledi signale na monitor,mali ekran..Mozda neka novija ver softwera ispravi nedostatke,po mom licnom misljenju bolja je kupovina x32...Ja ipak cekam Midas m32:)
Jel bio instaliran update firmware-a?Koliko sam pratio bilo je dosta problema sa njim jer su zurili da ga lansiraju pre vremena,pa dosta stvari nije bilo odradjeno,ukljucujuci i podrsku za win na kojoj jos rade.Navodno sa update-om firmware-a je dosta stvari doslo na svoje mesto....
Evo ga x32 I kod mene (producer). Za sada jedino sto mi smeta je behringerov logo
Arthur
19-03-2014, 11:25 PM
bravo! javi utiske dalje
bravo! javi utiske dalje
Sutra ce da padne test x32 vs midas venice160 vs AH qu16..... malo cemo se igrati, pa javljam dojmove....
Za sada sam jako prijatno iznenadjen onim sto cujem iz X32..... u shturom poredjenju sa midasom, ne mogu da kazem da je puno losiji (mislim naa preampe, to sam malo testirao), ali nisam radio neke merodavne testove
E bas i mene interesuje,pogotovo sto kazu da na sajmu u Frankfurtu, nista nije bilo spektakularno!
Malo je falilo da danas napljujem x32 na sva usta I da ga odmah bacim u oglase.....radio sam test 3 mixera I x32 je bio tanak, vrskav.... Pravi behringer. Medjutim, ne primetih da mi je ostao neki master eq I to drastican I exciter.... Elem....m ah vs midas vs x32.... Flat test - realno midas zategnutiji, sa lepom zdravom sredinom, mozda I blago istaknutom u odnosu na digitalce. Generalno zvuci bolje od oba, ali ne koliko sam ocekivao. Ah je blago zatvoren, kao da ima neku krpu preko, ali nishta strashno..... Ne mogu na tako kratko da kazem nesto izmedju qu16 I x32, ali mislim da sa oba moze da se radi I vise nego pristojno
Tiki the Boyler
21-03-2014, 11:13 AM
Bravo! Ja sam ga u inat sebi otprintao i na case! :D
Prva svirka, i snimak sa x32 - vise nego zadovoljan i ja i band.
zakljucak - nikad bolji zvuk, bolji odnosi u frontu..... sve kako treba..... efekti iznenadjujuce dobri..... da ga ne ureknemo samo :)
Nisam radio sa X32, ali zadnji put na nekom happeningu mog radija, je svirao neki ga?erski bend (i to neki koji očigledno ne ?tedi na opremi, sve je bilo po PS-u bubanj dw, bass musicman, gitara stratocaster iz 70-ih, u klavijature se ne razumin, ali bili su neki korgovi), i dovukao je svoj razglas i X32, mislim onaj največi, jer bio je komad pulta, i moram priznat da sam stvarno ostao prijatno iznenađen zvukom, zvučalo je čvrsto, zategnuto, bez ikakvih bodljikavih visokih, bass konkretan, kick taman kako treba bit. Izgleda da su u Behringeru stvarno dobro iskoristili kupnju Midasa
drzox
26-03-2014, 10:58 AM
Kakve su sve ove nove mixete u poredjenju sa Yamahom 02r i tascam DM24 (TC algoritmi reverba , eq i compresora)?
Bitch
26-03-2014, 04:29 PM
Nisam slusao tascam, ali meni svaka yamaha (osim prastare prve o1v) radi kao sat. Ali svaka.
Slicnosti sa ovima - yamaha nesto tvrdja j hladnija od behringera.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Tiki the Boyler
01-04-2014, 10:17 PM
Potpuno je neprimjereno porediti DM24, a pogotovo 02R sa X32 jer su generacijski ko tinejdžer i deda.
U prevodu... X32 je potpuno superioran u odnosu na te miksere.
drzox
08-04-2014, 10:59 AM
Potpuno je neprimjereno porediti DM24, a pogotovo 02R sa X32 jer su generacijski ko tinejd?er i deda.
U prevodu... X32 je potpuno superioran u odnosu na te miksere.
Ovo je vise pitanje nego komentar :).
Sta to ima X32 sto nema dm24 ili 02R . DM24:Compresor i gate i eq po svakom kanalu ,TC 3000 reverb algoritmi,4 stereo auxa ,8 buss, i relativno (za mene ) jasan routing i sve veoma brzo dostupn.Predpojacala ne mogu da poredim sa X32 jer ih nisam cuo ali ne mislim da je nebo i zemlja ?
telefon
09-04-2014, 06:47 PM
Sta to ima X32 sto nema dm24 ili 02R . DM24:Compresor i gate i eq po svakom kanalu ,TC 3000 reverb algoritmi,4 stereo auxa ,8 buss, i relativno (za mene ) jasan routing i sve veoma brzo dostupn.Predpojacala ne mogu da poredim sa X32 jer ih nisam cuo ali ne mislim da je nebo i zemlja ?
ima to x32....i ?arene led svjecice...sto je ?arenije to bolje zvuci...
to ti je ono "ko tele u ?arena vrata"
jbg..takav je marketing danas...
Tiki the Boyler
10-04-2014, 11:07 PM
- 16, odnosno 24 fizička preampa više u osnovnoj konfiguraciji
- pored comp/gate/EQ po kanalu ima mogućnost insertovanja dodatnog efekta na osam izabranih kanala (+ više opcija setovanja za sva tri navedena procesinga)
- 4 send /return efekta sa mnooogo više algoritama i mnogo više mogućnosti podešavanja istih nego bilo koji od dva navedena miksera + 4 stereo ili dual insert efekta (tipa - nezamislivi u eri DM24 a pogotovo 02R)
- 16 bus konfiguracija sa 16 odgovarajućih fizičkih (XLR balansiranih) izlaza (takođe u osnovnoj konfiguraciji)
- mnogo bolji routing sa daleko više opcija
- 9 reglera više u startu pod rukom koji su daleko bolje organizovani + mogućnost ekstremno brze promjene konfiguracije osnovne postavke reglera
- generalno mnogo brži interfejs sa pristupom svim operativnim funkcijama pritiskom na samo jedan taster
- dodatna potpuno programabilna sekcija za brzi pristup, sa 4 enkodera i osam tastera u tri layera u koju možeš izvući bilo koji parametar miksera
- FW / USB / AES interfejs u osnovnoj konfiguraciji miksera
- integrisan USB interfejs sa mogućnošću snimanja / reprodukcije (sa novim firmwareom će biti moguće snimanje 32 odvojena kanala direktno na USB stick)
- veći i pregledniji displej + šareni displejčići za budale koje nemaju vremena da lijepe kreparu po mikseru a vole da im sve piše
- mogućnost upotrebe namjenskog plug'n'play digitalnog multikor sistema
- mogućnost upotrebe do 48 plug'n'play monitorskih kontrolera od strane muzičara na stejdžu / studiju
- mogućnost daljinske (WiFi) kontrole bez potrebe za dodatnim računarom pomoću tableta i mobilnih telefona
- neuporedivo bolja cijena nego što su je DM24 i 02R imali kada su se pojavili na tržištu
Treba još nešto?
Btw, ako neko ima x32 compact, a menjao bi ga za producer, tu sam ;)
Arthur
19-06-2015, 06:12 AM
zboga radi zašto?? Scribble strip-ova??
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.