PDA

View Full Version : Sve o električnoj Gitari?

disco violence
04-07-2010, 09:08 AM
Ne?to sam razmi?ljao,sviram gitaru već jako dugo,a o samoj gitari o onome ?ta se sve u njoj nalazi znam jako malo.Ja sam jedan od onih ''ubodi kabl,sviraj i ni?ta ne diraj''.Ne?to me u poslednje vreme zainteresovalo da vi?e saznam o svom omiljenom instrumentu.Da li bi neko od foruma?a mogao u ?to kraćim crtama malo da teoreti?e na temu gitare.Npr. za?to neke gitare ko?taju 100,a druge 10000 eura.?ta je to ?to pravi toliku razliku u ceni.?ta je to ?to najvi?e utiče na zvuk?Elektronika?Koji su i za?to najbolji magneti i da li su bolji aktivni ili pasivni.Kvalitet izrade vrata?Na čega obratiti pa?nju pri kupovini gitare.
Mo?da ja malo i lupam,ali bi voleo kada bi nam neko ovde rastavio gitaru na proste činioce.Mo?da bi se ceo ovaj thread mogao preformulisati i ovako-Kada bi imali mogućnost da birate svaki i namanji delić gitare u nameri da sastavite istu za svoje potrebe koje bi delove i za?to odabrali?

meka
06-07-2010, 08:23 AM
Čivije
Pa hajde da krenemo od prostih stvari kao što su čivije. U najvećem broju slučajeva, one su krivac što se gitara (ne)raštimava, pa samim tim i razlika u ceni. Naravno, tu je i vrat koji može da diše ili slično, ali da ostanemo za početak na jednostavnijim varijantama.

Magneti
Ono što je sledeće po jednostavnosti je elektronika. Recimo za početak da su pasivni. Generalno su slabijeg izlaza od aktivnih (ne nužno, na primer QTuner (http://www.q-tuner.com/) je, ako se ne varam, najjači magnet trenutno). Kod njih važi jedno zlatno pravilo. Što tanja žica, to veća impedansa. Što duža žica, veća impedansa. Što veća impedansa, verovatno jači i izlaz. Aktivna elektronika ima nekoliko prednosti (za nekog možda koja od njih predstavlja i manu?). Prva je već naveliko poznata, jači izlaz. Toliko puta sam već pomenuo taj jači izlaz da je red da objasnim čemu to. Nije da će zvuk biti glasniji (ustvari, u većini slučajeva neće), nego će dobiti dodatnu "distorziju". Zamisli da možeš da prebacuješ između aktivnog i pasivnog magneta. Donekle sličan efekat bi dobio ako koristiš pasivan magnet i uključivao i isključivao volume boost. Donekle, zato što čim menjaš komponente menja se i frekventna karakteristika. Ako uzmeš, na primer JCM800 (ovo je već primer iz mog iskustva) i turiš pasivni magnet u njega, sjajan rock izlazi iz njega. EMG 85 ga već tera da urla metal. Ostatak elektronike je toliko jednostavan što se tiče zvuka da ne želim da objašnjavam. Koristi kvalitetno i završio si.

Kontrukcija gitare
Da ostanemo na 3 klasične izrade (zar postoji još koja? da, gitara iz jednog komada drveta, ali o tome nemam pojma): neck through, set neck i bolt on.

Neck through = gitara je kao leptir. To znači da su na letvu nalepili još dva "krila", pri čemu je ta letva vrat i srednji deo tela gitare. Možeš smatrati da je vrat dovoljno dugačak da je prošao kroz telo gitare (stvarno ne znam slikovitije objasniti). Ne znam ni jedan klasičan primer. Ima definitivno najveći sustain (najmanje spojeva, samim tim se energija vibracija najmanje gubi).
Set neck = vrat samo do nekle ulazi u telo, pri čemu je telo jedan komad drveta. Najveći broj Les Paul gitara je ovako pravljen. Kažu da telo iz komada daje najbolji zvuk (naravno, diskutabilno je šta je najbolje). Sustain još uvek dovoljno dobar, ali obično ne kao neck through.
Bolt on = vrat najmanje ulazi u telo gitare i zbog male površine koja ga drži za telo, vrat se šrafi u njega. Ako se ne varam, sve Fender gitare su ovako pravljene. Ima najmanji sustain, a da me ubiješ ako znam šta je pozitivno osim cene izrade (ne kudim, nego stvarno ne znam šta je dobro kod ovoga).

Drvo
Sve što izmeniš na gitari menja zvuk. Kada kažem sve, mislim bukvalno SVE, samo je stvar u tome da li je ljudsko uho u stanju da registruje promenu. Promena koja najviše utiče na izmenu zvuka je drvo, jer je cela gitara od njega. Hoću samo da naglasim da je izuzetno bitno koji materijali se koriste. Ovo toliko prevazilazi moje znanje da je najbolje da ti ništa ne kažem više. Drugar koji je profa na šumarskom fakultetu Banja Luke kaže da im je bio neki stručnjak (mislim da je u pitanju nemac) i birao je stabla za instrumente tako što ih je kuckao, nešto merio (boga pitaj kojim instrumentima) i ko zna šta radio pre nego što je odabrao stablo. Onako ukratko, neka drva daju lepše vibracije nego neka druga. Jedino što ja znam je da drvo ne sme imati čvorova, ali to zna i svako sa ulice da ti kaže. Drvo za kotnu ploču se bira što tvrđe i, naravno, utiče na zvuk. Sam inlay mislim da ne igra nikakvu ulogu.

Gitarista
Najbitniji deo gitare. Sve gore je sranje ako ovo zadnje nije kako treba. U domenu dovoljno svirljivih gitara (uvek možeš čoveku dati nešto što ne može ni da stisne), muzika će zvučati dovoljno dobro ako čovek zna da svira. Što je bolji zvuk gitare, bolje će i melodija zvučati. Ljudi obično zanemaruju ovo, ali gitara je tu da pomogne, ne da uradi.

Za kraj, nadam se da sam barem imalo pomogao informacijama.

Maiv
06-07-2010, 07:14 PM
Drugar koji je profa na ?umarskom fakultetu Banja Luke ka?e da im je bio neki stručnjak (mislim da je u pitanju nemac) i birao je stabla za instrumente tako ?to ih je kuckao, ne?to merio (boga pitaj kojim instrumentima) i ko zna ?ta radio pre nego ?to je odabrao stablo.

Malo za offtopic:wink:, za gudace instrumente je jako cijenjen Bosanski javor, vjerovatno je tip trazio to drvo...

disco violence
07-07-2010, 09:52 AM
Čivije
Pa hajde da krenemo od prostih stvari kao ?to su čivije. U najvećem broju slučajeva, one su krivac ?to se gitara (ne)ra?timava, pa samim tim i razlika u ceni. Naravno, tu je i vrat koji mo?e da di?e ili slično, ali da ostanemo za početak na jednostavnijim varijantama.

Magneti
Ono ?to je sledeće po jednostavnosti je elektronika. Recimo za početak da su pasivni. Generalno su slabijeg izlaza od aktivnih (ne nu?no, na primer QTuner (http://www.q-tuner.com/) je, ako se ne varam, najjači magnet trenutno). Kod njih va?i jedno zlatno pravilo. ?to tanja ?ica, to veća impedansa. ?to du?a ?ica, veća impedansa. ?to veća impedansa, verovatno jači i izlaz. Aktivna elektronika ima nekoliko prednosti (za nekog mo?da koja od njih predstavlja i manu?). Prva je već naveliko poznata, jači izlaz. Toliko puta sam već pomenuo taj jači izlaz da je red da objasnim čemu to. Nije da će zvuk biti glasniji (ustvari, u većini slučajeva neće), nego će dobiti dodatnu "distorziju". Zamisli da mo?e? da prebacuje? između aktivnog i pasivnog magneta. Donekle sličan efekat bi dobio ako koristi? pasivan magnet i uključivao i isključivao volume boost. Donekle, zato ?to čim menja? komponente menja se i frekventna karakteristika. Ako uzme?, na primer JCM800 (ovo je već primer iz mog iskustva) i turi? pasivni magnet u njega, sjajan rock izlazi iz njega. EMG 85 ga već tera da urla metal. Ostatak elektronike je toliko jednostavan ?to se tiče zvuka da ne ?elim da obja?njavam. Koristi kvalitetno i zavr?io si.

Kontrukcija gitare
Da ostanemo na 3 klasične izrade (zar postoji jo? koja? da, gitara iz jednog komada drveta, ali o tome nemam pojma): neck through, set neck i bolt on.

Neck through = gitara je kao leptir. To znači da su na letvu nalepili jo? dva "krila", pri čemu je ta letva vrat i srednji deo tela gitare. Mo?e? smatrati da je vrat dovoljno dugačak da je pro?ao kroz telo gitare (stvarno ne znam slikovitije objasniti). Ne znam ni jedan klasičan primer. Ima definitivno najveći sustain (najmanje spojeva, samim tim se energija vibracija najmanje gubi).
Set neck = vrat samo do nekle ulazi u telo, pri čemu je telo jedan komad drveta. Najveći broj Les Paul gitara je ovako pravljen. Ka?u da telo iz komada daje najbolji zvuk (naravno, diskutabilno je ?ta je najbolje). Sustain jo? uvek dovoljno dobar, ali obično ne kao neck through.
Bolt on = vrat najmanje ulazi u telo gitare i zbog male povr?ine koja ga dr?i za telo, vrat se ?rafi u njega. Ako se ne varam, sve Fender gitare su ovako pravljene. Ima najmanji sustain, a da me ubije? ako znam ?ta je pozitivno osim cene izrade (ne kudim, nego stvarno ne znam ?ta je dobro kod ovoga).

Drvo
Sve ?to izmeni? na gitari menja zvuk. Kada ka?em sve, mislim bukvalno SVE, samo je stvar u tome da li je ljudsko uho u stanju da registruje promenu. Promena koja najvi?e utiče na izmenu zvuka je drvo, jer je cela gitara od njega. Hoću samo da naglasim da je izuzetno bitno koji materijali se koriste. Ovo toliko prevazilazi moje znanje da je najbolje da ti ni?ta ne ka?em vi?e. Drugar koji je profa na ?umarskom fakultetu Banja Luke ka?e da im je bio neki stručnjak (mislim da je u pitanju nemac) i birao je stabla za instrumente tako ?to ih je kuckao, ne?to merio (boga pitaj kojim instrumentima) i ko zna ?ta radio pre nego ?to je odabrao stablo. Onako ukratko, neka drva daju lep?e vibracije nego neka druga. Jedino ?to ja znam je da drvo ne sme imati čvorova, ali to zna i svako sa ulice da ti ka?e. Drvo za kotnu ploču se bira ?to tvrđe i, naravno, utiče na zvuk. Sam inlay mislim da ne igra nikakvu ulogu.

Gitarista
Najbitniji deo gitare. Sve gore je sranje ako ovo zadnje nije kako treba. U domenu dovoljno svirljivih gitara (uvek mo?e? čoveku dati ne?to ?to ne mo?e ni da stisne), muzika će zvučati dovoljno dobro ako čovek zna da svira. ?to je bolji zvuk gitare, bolje će i melodija zvučati. Ljudi obično zanemaruju ovo, ali gitara je tu da pomogne, ne da uradi.

Za kraj, nadam se da sam barem imalo pomogao informacijama.
Lepo i jednostavno objasnjeno.Ja sam problem rastimavanja gitare delimicno resio stavljanjem u pogon jos jednog federa na kobilicu(na poledjini gitare).
A kada bi mogao da budzis(pimp my guitar) sta bi nabudzio,za neku zescu varijantu.Ja npr. stalno gledam gitaru Matthew Bellamy-a iz benda Muse i ne kontam cega tu sve ima.

google
07-07-2010, 10:58 AM
Mislim da je bolji zvuk sto se manje budzi. Meni je optimalna varijanta jedan magnet, bez potenciometara i prekidaca (od elektronike). Ne bi busio gitaru za flojd.

Ja imam neku matoru gitaru iz jednog dela, tesku kao smrt. Najbolje mi zvuci takva varijanta+ emg (koji su vrlo potcenjeni magneti).

disco violence
07-07-2010, 12:58 PM
Ovde ima svega,od najbolje gitare za blues,metal,,preko najboljih magneta,pretpojačala i pojačala.Samo je pitanje koliko im je verovati,a koliko je u pitanju marketing,mada za neke stvari su u pravu.
http://www.bestcovery.com/taxonomy/term/1459

sira
08-07-2010, 01:49 PM
E sad bi se ovdje moglo do besvjesti pisat o gitarama, aj ja ću se samo dotakniti pickupova, i to pasivnih
(aktivne magnete ne volim, kao ni lace senzor magnete),
mislim da svi znaju osnovnu podjelu na humbuckere i single coil, (klasični predstavnici su Fender i Gibson) svaki od njih može biti različito motan, sa različitim bakrenim žicama, različitim krajnjim otporom,opčenito humbuckeri daju tamniji i "glasniji" ton od singleova, namoti kod humbuckera su suprotno motani i tu nestaje brujanje, namoti ne moraju biti simetrično namotani (najčešće kod skupih i nisu), manje bruje, ali imaju i manju paletu zvukova koju daju,
najčešće se pri konstrukciji pickupa koriste AlNiCo (Aluminij-Nikal-Cobalt) slitina za magnete ili keramički, keramički su u pravilu mutniji, alnico daje prozračniji zvuk ali koristili su se i druge slitine CuNiFe npe kod Fendera u 70-im za Telecaster deluxe.

Fender za singleove ne koristi magnetnu pločicu već su sami valjčići (polepiece-ovi) u biti magneti oko kojih je namotana žica, Humbuckeri su skoro isključivo sa pločicom.

Ali evo, slika govori 1000 riječi pa pogledajte kako to u biti izgleda:

Tele bridge
http://www.stewmac.com/catalog/images_1lg/5965_1lg.jpg

Tele neck
http://www.stewmac.com/catalog/images_1lg/5964_1lg.jpg

Strat
http://www.stewmac.com/catalog/images_1lg/5967_1lg.jpg

Humbucker
http://www.stewmac.com/catalog/images_1lg/5961_1lg.jpg

sira
08-07-2010, 01:56 PM
Inaće sami zvuk koji električna gitara daje nastaje elektromagnetskom indukcijom (Gibanje vodiča u stalnom magnetskom polju prouzrokuje da struja poteće), i to na slijedeći način

?ica se nalazi u magnetnom polju, kad zatitra, kroz gitarsku ?icu poteće struja to strujanje sada proizvodi promjenjivo magnetsko polje koje se mjenja u skladu sa titranjem ?ice, i to magnetsko polje potjera kroz ?icu namota pickupa struju koju mi poslije pojačavamo u pojačalu.