View Full Version : Zoom H4n alternative
Tomislav
24-06-2010, 10:49 AM
Pozdrav svima! Nisam čitao Rumski jako dugo... A sad imam jedno pitanje :)
Uskoro će mi trebati nekakav praktičan ručni stereo snimač. Snimao bih atmosfere (tipa gradska buka, šuma u proljeće :D )... Zanima me kakva su Vam iskustva sa Zoom H4n, Zoom H2, ovim nekim Tascam i Sony snimačima?
Nedavno sam za jedan klub kupio H4n i to mi se svidjelo kad je u pitanju snimanje atmosfera itd. Problem je što ga nisam stigao baš istestirati, i nisam ga imao prilike slušati na boljim zvučnicima.
Prvenstveno me zanimaju snimači sa ugrađenim stereo mikrofonom, jer mi je jako bitno da to sve skupa bude što jednostavnije za korištenje.
Hvala unaprijed na pomoći!
boggy
24-06-2010, 11:03 AM
Zdravo Tomislave, o tome se pricalo ovde: "Uređaj za snimanje poetskih večeri (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=33317&highlight=Zoom)"
pozdrav
bogi
Bockie
24-06-2010, 02:55 PM
Imao sam prilike da se poigram sa H4 (mada bez "n"). Sound je dosta dobar, korektan sasvim. Ali prvo mi je jako smetalo sto je sprava uzasno lose izradjena! Dugmici klimavi, celo kuciste pucketa dok se rukuje sa spravom,imam utisak da se raspada,a star je bio nedelju dana,dakle tek otpakovan... :(
Valjda je nesto bolja situacija sa "n" serijom...
Sa druge strane drugar gitarista je uzeo duplo jeftiniji Tascam 07 ili R-7,tako nesto,da snima probe i sprava ubitacno dobro radi! Mislim da nema xlr ulaze ima mini stereo jack pa moras napraviti ili kupiti kablic mini jack-xlr,ali je definitivno bolja sprava za samo snimanje.
Prvo ima analogni limiter koji super radi i mikrofoni su bolji pa cak i snimci sa proba zvuce skroz slusljivo i dobro. Mnogo bolje pakuje u Mp3, nema "leptirica" u snimku itd... Verovatno ima mnogo boljih od tog Zooma a da isto kosta...ona 100-ka je dobra recimo...Tascam je ipak firma...jbmlg...:rolleyes:
Za Sony ne znam, ali ne moze biti lose nikako,ali sigurno i kosta dosta...
Tomislav
24-06-2010, 04:21 PM
Zdravo Tomislave, o tome se pricalo ovde: "Uređaj za snimanje poetskih večeri (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=33317&highlight=Zoom)"
pozdrav
bogi
Hvala Boggy :) Kad sam pretraživao nisam učio, a i pričaju samo o Zoomu.
Hm, Tascam. Nisam ni probao, ni čuo, ali me zainteresiralo... U biti mi ni ne trebaju XLR-ovi. Bez toga mogu, samo da ima što kvalitetniji ugrađeni mikrofon, da to funkcionira besprijekorno.
Kvaliteta izrade H4n-a je puno bolja... Ali zvuk mi je dosta sličan. Mislim, zadovoljan sam zvukom, ali kad sam pokušavao s njim snimiti glas nikako mi nije odgovaralo. Nešto mi nedostaje, a nisam siguran što.
EDIT:
Zapravo, možda ni ja nisam najbolje objasnio što tražim... Stvar je u tome da H4n ima možda malo previše opcija. Kao prvo, ne treba mi XLR, ne trebaju mi nikakvi efekti. Najosnovnije stereo snimanje tona. Ako mi se posreći, pa ove godine upadnem na montažu na Akademiiji dramske umjetnosti, onda će mi trebati za snimanje šumova, foley zvukova itd. Eto :) Zato ga zapravo i kupujem.
Jel nekome sad palo nešto konkretno na pamet?
dreamteam
28-06-2010, 04:07 PM
Zoom H4n je odličan i vrlo popularan. Otprilike iste kvalitete s opcijama dodatnih omni mikrofona, duplog napajanja (litiumske punjive plus 2 xAA) i mini daljinskog upravljača je Tascam DR-100, skuplji za nekih 20% od H4n. Sony PCM-D50 je sam vrh, ali je podosta skup, robusan i težak. Mislim da se sva tri mogu bez problema koristiti u profesionalne svrhe. Zanimljiv izbor bi bio i Marantz PMD 620, ima ga prijatelj, jako je zadovoljan
TheBraco
14-07-2010, 11:55 AM
EDIT:
Zapravo, mo?da ni ja nisam najbolje objasnio ?to tra?im... Stvar je u tome da H4n ima mo?da malo previ?e opcija. Kao prvo, ne treba mi XLR, ne trebaju mi nikakvi efekti. Najosnovnije stereo snimanje tona. Ako mi se posreći, pa ove godine upadnem na monta?u na Akademiiji dramske umjetnosti, onda će mi trebati za snimanje ?umova, foley zvukova itd. Eto :) Zato ga zapravo i kupujem.
Jel nekome sad palo ne?to konkretno na pamet?
Onda H2
pecass
16-07-2010, 01:04 PM
Vidim da niko ne spominje MAudio Microtrack II koji ima u odnosu na H4 a pogotovo H 2 ima drasticno bolje konvertere i nema zujanje displeja kada baterije Go to DODO:banghead:
TheBraco
19-07-2010, 12:34 PM
Vidim da niko ne spominje MAudio Microtrack II koji ima u odnosu na H4 a pogotovo H 2 ima drasticno bolje konvertere i nema zujanje displeja kada baterije Go to DODO:banghead:
Ja imam H2 i nisam primjetio nikakvo zujenje. Mo?da nisam ispraznio baterije ako je to uzrok zujanja. Snimao sam i velike rezolucije glazbu i govor i meni zvuči ok. Obratim pa?nju pa ...
?to se tiće konvertera nisam uspoređivao sa ostalima tako da mi?ljenja nemam samo vjerujem na riječ.
LP
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.