Log in

View Full Version : Air gap izmedju zida i superchunks-a ?

aif
23-06-2010, 11:02 AM
Procesljao sam forum uzduz i poprijeko, ne samo ovaj, i imam neko misljenje, al opet covjek je proklet pa voli pitati za konkretan slucaj, ne zamjerite...

Dakle, imam superchunkse, uradjene kako treba...
Medjutim u novi prostor u koji sam usao zbog idiotluka arhitekte i njegovog eksperimenisanja i zidara koji su napravili totalno neravne zidove ne mogu superchunkse prilijepiti skroz do zida.

Najvise sto mogu, a da imam simetriju je da su superchunksi odmakunuti jedno 5cm od zida.

E sad, citao sam da neki kazu da je to pozeljno, drugi pak kazu da nije, kao i u svemu, podijeljena misljena :)
Ako je preporuceno da je absorber odmaknut od zida za svoju debljinu, a chunks je takodjer absorber, onda ima logike...S druge strane, nije rijec o prvim refleksijama, nego bassovima, koji se skupljaju po coskovima, pa onda i nema logike da ima air gap :):) ne znam, nisam toliki strucnjak, zato i pitam...

Zanima me da li time sto ne mogu biti skroz do zida gube na efikasnosti ?
Nije moj prostor, rentam pa ne mogu stemati zidove da napravim kako treba, sto bih uradio sa zadovoljstvom...

Inace chunksi mi idu od poda do plafona, upakovani u OSB, tanki, cini mi se 06mm, najgusca kamena vuna unutra...Fantasticno su uradjeni, odlicno radili u drugom prostoru, koji je imao ravne zidove i mogucnost postavljanja do zida :):)

Molim iskusnije kolege da prodiskutuju, i da mi kazu koje su mi alternative...
Hvala lijepa, unaprijed...

boggy
23-06-2010, 12:00 PM
...........

Dakle, imam superchunkse, uradjene kako treba...
Medjutim u novi prostor u koji sam usao zbog idiotluka arhitekte i njegovog eksperimenisanja i zidara koji su napravili totalno neravne zidove ne mogu superchunkse prilijepiti skroz do zida.
................

Zanima me da li time sto ne mogu biti skroz do zida gube na efikasnosti ?..........

Nece mnogo izgubiti na efikasnosti.
Druga stvar... mozes to probati... nista te ne kosta... posto su mobilni, koliko shvatam.
Treca stvar... nemamo obicaj da rusimo zidove :banghead: da bi stavili superchunks ili bilo kakvu drugu "bravurozu" moderne(?) akustike.... pogotovo NE u iznajmljenim prostorima. :mrgreen:

pozdrav

bogi

aif
23-06-2010, 12:37 PM
hahaha, fair enough boggy za stemanje...

da da, mobilni su, i naravno da cu probati kad sklopim sve, al reko da pitam na vrijeme dok je prazan prostor, dok nije sva oprema unesena da mogu eventualno neke korekcije raditi...

NLP
23-06-2010, 06:26 PM
... pa basovi se rado nabiru u kutovima ali znaš vazdušni/tlačni/pritisak valovi nizkih frekvencija su fizički poprilično veliki (343m/s : 50Hz = cca. 6,9 metara itd.):)
Ako je odmaknjen još od kuta toliko bolje ako ima superchunks vazdušno propustna leđa dakako onda zvuk ide kroz absorber pa airgap pa opet airgap pa opet natrag skroz absorber... malo karikirano...

aif
24-06-2010, 08:46 AM
ne, ne, odlicno si iskarikirao...
tom logikom sam i ja isao...vjerujem iz istih razloga se preporcuje absorbere odmaknuti od stijene za njihovu debljinu, da se nakon sto talas prodje kroz absorber refleksija od zid vrati i jos jednom zabije u njega...

ledja superchunksa su mi od osb-a 6mm...

NLP
25-06-2010, 10:16 PM
... da ali ako imaš "membranu" od OSB-ja 6mm onda ne znam kako če da se takav zatvoren absorber da ponaša... rezultat se težko predvidi, to češ moči otkriti mjerenjem ali najlaže je ako absorber ima vazdušno propustna leđa te da je u kutu (onda i nema veze da li je tamo amo...), sve ostalo je eksperimentisanje... alii 5cm nije nešto posebno, na neki frekvenciji če rezonovati/absorbirati još više pa to ne bi smelo biti štetno.

boggy
25-06-2010, 10:29 PM
... da ali ako ima? "membranu" od OSB-ja 6mm onda ne znam kako če da se takav zatvoren absorber da pona?a... rezultat se te?ko predvidi, to če? moči otkriti mjerenjem ali najla?e je ako absorber ima vazdu?no propustna leđa te da je u kutu (onda i nema veze da li je tamo amo...), sve ostalo je eksperimentisanje... alii 5cm nije ne?to posebno, na neki frekvenciji če rezonovati/absorbirati jo? vi?e pa to ne bi smelo biti ?tetno.
Da... skroz zatvoren superchunks je membranskog tipa i njemu je bitno da li mu prolazi pored vazduh ili ne.. na zalost mi ne mozemo znati (ili bolje, ne znamo) kako ce se to ponasati... ali sam vec rekao da nece puno pokvariti karakteristike (inace taj superchunk ne radi nista senzacionalno u sobi .. da budemo precizniji).... i rekoh vec da je najbolje da se proba... te ako "radi" makar toliko pristojno koliko je ranije... super

rusiti zidove zbog superchunksa svakako ne treba... ma sta mi teoretisali ovde :)

pozdrav

bogi

aif
28-06-2010, 02:18 PM
ma da, sve poenta je, upali - probaj - slusaj...tako ce i biti, samo da zavrsim abosrbere sto pravim pa da onda slusam cijelu pricu...

al ono sto sam skontao je da akustika dodje i kao droga i kao prokletstvo...sto vise kopas i sto vise znanja pohvatas dobijes zelju da to probas u praksi, i to je prica bez kraja, uvijek nadjes nesto - e mogao bi jos ovo, mogao bi jos ono...uhvatio sam sebe kako gledam da kupim mjerni mic....

jedino mi zao sto nisam bio bolji ucenik na casu fizike :) pa sad moram nadoknadjivati propusteno :)

vama max. respect za misljenje i savjete !
kad sve sklopim javim sta sam dobio, il izgubio :):)

NLP
30-06-2010, 12:14 AM
Evo dogovoreno.
Ako mo?e bez OSB leđa i da je vazdu?nopropustno napravi tako ako mo?e.
Ima? li kakav nacrt principa konstrukcije, fotke?

aif
05-07-2010, 09:05 AM
ej, uslikam pa okacim, neka frka spopala ovih dana...

moram biti iskren i reci da bi mi to bas bio problem, mislim na chunks-e...
ko ce ih sad raskovati, i skidati platno, fino su upakovani, to bi mi bas glavobolju zadalo...siguran sam da bi bilo bolje, al...

javim se kad sklopim sve sa absorberima, sa slikama nekim...