Log in

View Full Version : Preinaka mog studija

ANITA
20-06-2010, 09:50 PM
Dakle, ovo je sada?nje stanje.
Očigledno funkcionira, dobro sam radila godinama u tom prostoru i na ovoj jedinoj točci gdje je zvuk stvarno ok (bilo kakvo pomicanje rezultiralo bi katastrofom). U vrijeme kad smo to radili, nisam imala niti dovoljno love, niti vremena da to napravimo kako treba.

Sad je vrijeme da napokon sredim prostor kako treba i rje?im se tih spu?vi koje su ubile svu prirodnost prostorije (i kradu kisik opasno).

Namjena ovog studija je prvenstveno meni ugodan prostor za skladanje i mixanje glazbe koja mora izaći van potpuno spremna za broadcast. Snimanje drugih glazbenika se svodi na akustičnu gitaru, violinu, glas i sl. I to opet samo za svrhe isporuke MOJE glazbe. Dakle, ovo nije studio u kojem mislim primarno snimati i raditi za tuđe projekte, stoga va?no mi je da je akustički maximalno dobro tretiran (koliko to ova nepovoljna soba mo?e biti), ali također da mi je ugodno boraviti u njemu satima i danima neprestano.

1. korak mi je dati na izradu novi stol, zatim staviti nova vrata koja vode na balkon (sa trostrukim izo staklom, gu?i do 50dB vanjske buke)... postaviti neku dobru tihu klimu.

Jedna moja mala ?elja:
Jako, jako ?elim negdje u sobu ukomponirati drvo. Da li samo na zid radi topline i ne neke funkcije (apsorbcijske ili difuzorske) ili u obliku difuzora, sve jedno, ali molim vas za neku sugestiju kako ubaciti ne?to drva u ovaj prostor. Gdje i ?to?

?to se tiče rasporeda stola i klavira, slobodno mjenjajte sve ?to je moguće da napravimo najbolji polo?aj.

Hvala unaprijed na svemu!

Jedva čekam započeti.

Evo slike sada?njeg stanja

ANITA
20-06-2010, 09:53 PM
S obzirom da se ovako uploadana slika ba? ne vidi, evo je i zazipane da se bolje vide dimenzije.

Visina je 263 cm.

ANITA
20-06-2010, 10:01 PM
Dakle, na?alost, to je prostor koji treba istovremeno slu?iti i za snimanje i za mixanje.
Mo?da mo?emo prostor modificirati po potrebi sa nekakvim pomičnim panelima, kada je potrebno snimanje. A u ostalo vrijeme da bude najidealnija moguća za skladanje i mixanje.

NLP
20-06-2010, 10:34 PM
Aha pa to nije sad samo raspored elemenata i orijentacije slušanja:)

Nema problem oko drveta, možeš imati sve iz drveta i absorbere i difuzore, čak je i poželjno.
Dakako se može akustika/uvjeti za snimanje miksanje prilagođavati sa mobilnim elementima.

Orijantacija slušanja bi u takvom slučaju bila dakako bolja po dužini.
Imaš posvuda neka vrata pa se može tko zakvačiti za zvučnike ali ako se do sad netko nije onda nek budu zvučnici tamo kod one stijene gdje imaš balkonska vrata...
Morala bi zakriti čim više kutova sa izolacijom - superchunks princip.
... onda zakrivaš i balkonska vrata ali može da je ovaj superchunks mobilan..

Ali najprije:

Kakvu sve opremu misliš unutra natrpati pa da je "must have"?
Imaš li kakvu susjednu prostorije gdje se mogu premaknuti "ne tako must have" stvari? ... vrata su dosta široka.
Kakav je to klavir ili je pianino ili je keyboard?

Kakve su specifikacije površina prostora (iz čega su zidovi, strop, nosivost)?
Ne trebaš se izolovati od susjeda (valjda ne ako do sada nisi trebala...)?
Imaš možda veču prosoriju na raspolaganju (valjda ne ali ko ne pita...)?
Kakav proračun je u pitanju?
Hočeš modularno ili ugradbenu akustiku (je li tvoj vlastiti prostor i ima smisla ugrađivati, misliš li se nekad preseliti u veči prostor i odvuči modularne elemente u taj drugi prostor...)?
To češ sve sama napraviti u DIY varijanti?

ANITA
21-06-2010, 07:44 AM
Orijantacija slu?anja bi u takvom slučaju bila dakako bolja po du?ini.
Ima? posvuda neka vrata pa se mo?e tko zakvačiti za zvučnike

Da. :mad: Mozes uzeti u obzir da ako preokrenemo ulazna vrata na vanjsko otvaranje, dobijem i to ne?to malo prostora.Mozemo i to napraviti.

nek budu zvučnici tamo kod one stijene gdje ima? balkonska vrata...

Jedini minus ove varijante mi je da su mi ulazna vrata na leđima... to je onako psiholo?ki... grozan osjećaj da mi netko dolazi s leđa, kad ga ne vidim.:ups: Mo?emo tako ako je to puno bolja varijanta nego OBRNUTO po duljini. Da li je svejedno po kojoj je duljini? Pa ako ulazna vrata preokrenem, ok je... ili si mislio da je ovo bolje zato da prve refleksije ne udaraju na zid gdje je radijator i staklena vrata?

Na ostalo odgovorim za nekoliko sati.

ANITA
21-06-2010, 08:30 PM
Kakvu sve opremu misli? unutra natrpati pa da je "must have"?

Na stolu će biti sve ?to koristim (u stolu jo? jedna klavijatura, preamp, rme hamerfall, mackie big knob, monitori 1 dynaudio bm 15A i druge koje planiram(avantone)... od ostalog digitalni klavir, mikrofon 1 ili 2, theremin i to je manje/vi?e to.

Ima? li kakvu susjednu prostorije gdje se mogu premaknuti "ne tako must have" stvari? ... vrata su dosta ?iroka.
Kakav je to klavir ili je pianino ili je keyboard?
Mogu negdje premjestiti stvari, da.

Klavir je digitalni Yamaha CLP 170 PE.

Kakve su specifikacije povr?ina prostora (iz čega su zidovi, strop, nosivost)?

Zidovi cigla, strop i pod beton.

Ima? mo?da veču prosoriju na raspolaganju (valjda ne ali ko ne pita...)?

Razmi?ljala sam čak i o tome da se prebacim u dnevnu sobu... ali ova soba je nekako odjeljena od ostatka stana, tako da mi je to super kad mi klijenti dolaze i za mir za rad. Dnevna je velika, ali ima ogromne prozore i vodi do kuhinje i dječje sobe... tako da... zapravo to i nije opcija.

Hoče? modularno ili ugradbenu akustiku (je li tvoj vlastiti prostor i ima smisla ugrađivati, misli? li se nekad preseliti u veči prostor i odvuči modularne elemente u taj drugi prostor...)?
To če? sve sama napraviti u DIY varijanti?
Moj vlastiti prostor je, ali planiram za nekoliko godina seliti, tako da...

?to je, po tvojem mi?ljenju, bolje, a ?to jeftinije?

Ne moramo ?tediti na u?trb kvalitete izvedenog, ali čisto da izbjegnem nepotrebno razbacivanje lovom.

NLP
22-06-2010, 11:25 AM
Da. :mad: Mozes uzeti u obzir da ako preokrenemo ulazna vrata na vanjsko otvaranje, dobijem i to ne?to malo prostora.Mozemo i to napraviti.

Ne bi bilo lo?e.

Jedini minus ove varijante mi je da su mi ulazna vrata na leđima... to je onako psiholo?ki... grozan osjećaj da mi netko dolazi s leđa, kad ga ne vidim.:ups: Mo?emo tako ako je to puno bolja varijanta nego OBRNUTO po duljini. Da li je svejedno po kojoj je duljini? Pa ako ulazna vrata preokrenem, ok je... ili si mislio da je ovo bolje zato da prve refleksije ne udaraju na zid gdje je radijator i staklena vrata?

Na ostalo odgovorim za nekoliko sati.

U večini slučajeva imaju vrata iza leđa i zbog toga da kad netko ulazi unutra da se ne zaleti u zvučnike, radni stol itd.

Svejedno po kojoj duljini.
Ma u radijator če uvijek ne?to udarati:(ako ne prve onda kasne a svakako če i da svira na nekim frekvencijama, odvisno kakav radijator ima?...

Staklena vrata če? itako "morati" da prerije? sa mobilnim absorberom/superchunksom dok slu?a?/miksa?...

ANITA
22-06-2010, 12:36 PM
Ok, vrata ćemo preokrenuti.
Mobilne apsorbere ćemo staviti na ostala dva kuta koja nemaju bas trapove. (bas trapovi koji sad postoje su napravljeni od gipsa, a iza je mineralna vuna.. ne sjecam se vise koliko debela.. ali i zrak i vuna, dakle, nije sve popunjeno.

Ono sto me sad zanima (ako postavimo sve po duljini) gdje da stavim apsorbere i koliko velike i debele (mislim da ću azmafon, pa mo?emo sa njim gledati kako i ?to) i gdje difuzore drvene i koje (to ću dati stolaru da mi napravi).

Radijator i vrata i drugi kut ce imati mobilne bas trapove (i za radijator nesto isto pomično takoder) a čak razmisljam staviit tu mali dvosjed taman ispred njega.

Ja nemam nikakvu ideju koliko toga i gdje mora ići. Koliko su veliki ti apsorberi, koliko debeli... gdje idu... isto tako i difuzori. To mi je najbitnije da saznam da mogu procjeniti da li mi tko moze dofurati azmafon ili cemo ići po njega ili nesto trece.

NLP
22-06-2010, 12:49 PM
Na stolu će biti sve što koristim (u stolu još jedna klavijatura, preamp, rme hamerfall, mackie big knob, monitori 1 dynaudio bm 15A i druge koje planiram(avantone)... od ostalog digitalni klavir, mikrofon 1 ili 2, theremin i to je manje/više to.

Nadam se da nemaš neki stari ogroman theremin:)
Oko modularne akustike i minimalizacije stola:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25103&page=19
prije je imao ovakav (slika) a onda ga je zminimalizirao jer je imao dipove oko klasičnih 90-110Hz: http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25103&page=19

Mogu negdje premjestiti stvari, da.

Klavir je digitalni Yamaha CLP 170 PE.

On ne može da se premješta/vozaka kad se sluša/miksa...:(

Zidovi cigla, strop i pod beton.

Pa to je dobro.

Razmišljala sam čak i o tome da se prebacim u dnevnu sobu... ali ova soba je nekako odjeljena od ostatka stana, tako da mi je to super kad mi klijenti dolaze i za mir za rad. Dnevna je velika, ali ima ogromne prozore i vodi do kuhinje i dječje sobe... tako da... zapravo to i nije opcija.

Dobro shvatam.

Moj vlastiti prostor je, ali planiram za nekoliko godina seliti, tako da...

Što je, po tvojem mišljenju, bolje, a što jeftinije?

Ne moramo štediti na uštrb kvalitete izvedenog, ali čisto da izbjegnem nepotrebno razbacivanje lovom.

Onda modularan princip.

Oboje može da bude dobro.
Samo se mora dobro smisliti plan kako.
Ako češ kupovati modularnu (realtraps, gik, ready...) na kraju če doči dosta skupo (takve prostorije od oka pa da bude nešto od akustike oko 8000- 10000€ + drugi troškovi, carina...).
Za kakve druge modularne elemente, manje skupe po naruđbi možeš poslati PM.

Ako se prave elementi/moduli u DIY izvedbi onda zna biti jeftinije odvisno koliko si zahtjevna oko izgleda, efektivnosti (konstrukcija), koliko imaš vremena i da se snađeš oko cjena kvalitetnih materijala.

NLP
22-06-2010, 12:51 PM
Druge odgovore mogu dati kroz nekoliko sati, sad letim dalje.

ANITA
22-06-2010, 08:05 PM
Veselim se svemu ?to će? napisati... i javljam da sam do kraja tjedna na putu, pa da ne misli? da nezahvalno ne odgovaram na tvoje postove, to je razlog. Ne znam koliko ću i hoću li tamo imati net dostupan.

Ima? i pm.
Vidimo se u ponedjeljak. :)

NLP
22-06-2010, 10:42 PM
Ok, vrata ćemo preokrenuti.
Mobilne apsorbere ćemo staviti na ostala dva kuta koja nemaju bas trapove. (bas trapovi koji sad postoje su napravljeni od gipsa, a iza je mineralna vuna.. ne sjecam se vise koliko debela.. ali i zrak i vuna, dakle, nije sve popunjeno.

Aha onda ste postoječe iskalkulisali/optimizirali na modalne frekvencije prostora?!

Ono sto me sad zanima (ako postavimo sve po duljini) gdje da stavim apsorbere i koliko velike i debele (mislim da ću azmafon, pa mo?emo sa njim gledati kako i ?to) i gdje difuzore drvene i koje (to ću dati stolaru da mi napravi).

Azmafon je manje gustoče i ne znam kako se pona?a u debljim slojevima i sendvič varijantama.

Radijator i vrata i drugi kut ce imati mobilne bas trapove (i za radijator nesto isto pomično takoder) a čak razmisljam staviit tu mali dvosjed taman ispred njega.

Da dobro.
Za razmislit: za?to dvosjed? da se malo odspava?
... ili samo da klijenti ili suradnici prisustvuju seansama i neče dremuckati?
Onda svakako lepi lični tabureji!!! (akustički gledano)
Sve ostalo je vi?e manje akustički "buster"!

Ja nemam nikakvu ideju koliko toga i gdje mora ići. Koliko su veliki ti apsorberi, koliko debeli... gdje idu... isto tako i difuzori. To mi je najbitnije da saznam da mogu procjeniti da li mi tko moze dofurati azmafon ili cemo ići po njega ili nesto trece.

Nizke frekvencije se rade nabiru u BA? SVIM KUTOVIMA/UGLOVIMA!!!
Princip LEDE dizajna mo?e? vidjeti kod navedenog Valetovog threada.
Tu nema nekakve velike pameti, na jednak princip savjetuju realtraps, gik, ready i svi ostali...
Ako si več radila u takvim tipovima prostorija onda zna? njihove prednosti i mane.

Ako hoče? ne?to kao ?to si se izrazila:
- "va?no mi je da je akustički maximalno dobro tretiran (koliko to ova nepovoljna soba mo?e biti), ali također da mi je ugodno boraviti u njemu satima i danima neprestano";
- "Ne moramo ?tediti na u?trb kvalitete izvedenog"...

... ba? sam sada "upleten" kod dva nova projekata i koristim kod dizajnova "dosta sve?ija" (pa nije ba? posve fri?ko iskreno rečeno:)) psihoakustička spoznanja oko difuzije i u malim prostorijama.
Takve vrlo uspje?ne dizajnove več nekoliko vremena pravi na? Boggy!

NLP
22-06-2010, 10:43 PM
Veselim se svemu ?to će? napisati... i javljam da sam do kraja tjedna na putu, pa da ne misli? da nezahvalno ne odgovaram na tvoje postove, to je razlog. Ne znam koliko ću i hoću li tamo imati net dostupan.

Ima? i pm.
Vidimo se u ponedjeljak. :)

Nema problema, prijatan put!
Kad dođe?, razmisli i reci ?to si zaključila.