Log in

View Full Version : Tax id?

Ficus
17-06-2010, 10:49 PM
Pozdrav,

Dobio sam od izdavacke kuce pdf dokument koji treba da potpisem...
E sad, problem je sto ne znam sta znaci TAX ID...
Pitao sam izdavaca i on je ovako objasnio:

Tax ID is your government given identification number at birth (for us in the USA it’s Social Security Number or SSN) you may have a VAT...if your a business, it’s the number the government gives you to identify the business and it’s used when filing taxes.

By law if I have to pay more than $600 USD to anyone..it is required I send them a 1099 form stating that I paid you $600 and you would then submit that form to your government when paying your taxes.

E sad, ja kontam da je to nesto na fazon maticnog broja? ili se varam?

Da li bi nekao mogao da mi objasni kako sve to funkcionise? Sta bih trebao da uradim da bi mozda neke sitne parice legle :rolleyes: ??

Hvala unapred :wink:

alavuk
17-06-2010, 11:03 PM
nesto kao sto je pib u srbiji (ako si odatle) inace to vazi za usa rezidente , ne znam kako se regulise to za non-usa rezidente verovatno usrece drzavnu poresku sluzbu :)

Ficus
18-06-2010, 04:04 PM
U Srbiji sam...

Da li bi neko mogao da mi objasni na koji nacin funkcionise placanje preko neta? Da li treba da napravim inernet karticu, otvorim racun? Sta, kako??? inace, slabo se razumem u te stvari...

Bilo bi dobro da Marko (Gramophonedzie) pomogne ako ima vremena, covek je ipak u tim vodama :)

Hvala unapred!

alavuk
18-06-2010, 08:27 PM
imas odgovor

DaBear
18-06-2010, 09:53 PM
U Srbiji sam...

Da li bi neko mogao da mi objasni na koji nacin funkcionise placanje preko neta? Da li treba da napravim inernet karticu, otvorim racun? Sta, kako??? inace, slabo se razumem u te stvari...

Bilo bi dobro da Marko (Gramophonedzie) pomogne ako ima vremena, covek je ipak u tim vodama :)

Hvala unapred!

to ti je tvoj "maticni broj" - da oni budu pokriveni kad pare napuste zemju, da ces ti da platis porez na to ovde.
A placanje "preko neta" - za to ne znam. Svima uplacuju pare na devizni racun koji im ti posaljes. Znaci - otvori devizni racun, sa nekom stranom bankom kod nas...mnogo su efikasniji nego nase banke (znam, jer sam uplacivao nekolicini ljudi pare iz Engleske i samo je bilo problema sa domacom bankom...)

alavuk
18-06-2010, 11:38 PM
napisao sam coveku sta sve treba da odradi da bi dobio pare , samo se nadam da ce se pridrzavati upustva :D

Ficus
20-06-2010, 02:35 PM
Alavuk hvala ti puno! Sad znam sta mi je ciniti... :)

alavuk
04-07-2010, 07:54 PM
;)

Braca
21-08-2010, 12:21 PM
Bojim se da smo prilicno lezerno presli preko teme Tax ID u konktekstu da treba da primi neku paru iz inostranstva. U Usa je to tako, svako ima Tax ID, ali u Srbiji nije tako, tek kad otvoris neku firmu, agenciju ili sta god, ti dobijes Tax ID ili ti poreski broj. E sad u njegovom pitanju nedostaje zbog cega on treba da dobije pare, sta je to uradio, da li je nesto uradio sto ima autorstvo ili je prodao nesto. Ako nema firmu ne moze ni da posalje tax ID, ali zato moze da primi pare na devizni racun to nije nikakav problem. Ako ima autorski ugovor onda taj koji isplacuje placa poreze, a njemu salje cistu kintu. POstoje i ugovori o izbegavanju dvostrukog oporezivanja koji zakljucuju zemloje bilaterlano, da ne davim sa time sada. E sad ono sto treba da se zna, mozes da primas pare preko deviznog racuna kolko god hoces, ali mora da postoji neki pravni osnov, jer kad recimo primis malo vise para to odmah proverava Uprava za pranje novca (Bnake su u obavezi da Narodnoj banci Srbije dostavljaju izvestaje, kao i poreskoj upravi, kao i upravi za sprecavanje pranja novca), a onaj ko primi pare morao bi na kraju godine da to prijavi poreskoj upravi kao godisnji prihod. Iz mog iskustva do sada poreska uprava se nesto ne bavi posebno ovom problematikom jer imaju preca posla, ali po zakonu sugurno imaju svi obavezu da prijavljuju prihode pa makar oni bili iz inostranstva. Naravno sve ovo ne vazi ako je u pitanju sitna kinta, juri se i proverava samo krupna kinta