PDA

View Full Version : RAM u XP

Arthur
01-06-2010, 08:30 PM
Znam da je o ovome već bilo dosta priče, pa kontam da većina korisnika zna u čemu je trik - osim mene. Naime, ubo sam 4GB RAM-a u moju ma?inu, na kojoj teram XP 32bitni. Znam da neće videti svih 4, al mi je gomila ljudi reklo da bez trikova mo?e da vidi do 3.2GB, ?to je opet bolje od 2. Međutim, iako mi BIOS prijavljuje svih 4, XP na MyComputer properties, kao i Performances, mi izbacuje samo 2.8. Čitavih 8 megabajata vi?e nego ranije.

Kako da mu dodam jo? tih 400mb pa da mirno spavam?

diviner
01-06-2010, 09:04 PM
Nikako...

Jer to koliko ce winxp da ti vidi zavisi od broja uredjaja koje imas u racunaru (ako imas recimo dodatne audio karte, ili npr UADe, proporcionalno ce se smanjivati "vidljiva dostupna memorija"...jednostavno uredjaji koristo odredjeni deo memorije kao IO mape, operacije pristupa, alociranje).

Ovo vidljiva dostupna memorija sam namjerno napisao pod navodnicima, jer navodno, ti kao mozes da iskoristis istu, u kolicini u kojoj je vidi. Sto naravno nije tacno, jer cak i da vidi 3.5GB u General tabu My Computers-a, ti ces opet u praksi moci iskoristiti citavih 2.6-2.7GB i to samo u kombinaciji nekih plugina, kojima 2GB boundary nije izrazen (plugini ne barataju bas najbolje u modu kada XP sa 3GB switchom barata i adresira preko 2GB za aplikacije).

Zato smo i stavili u default ruDAW konfiguracije 2GB RAM, jer do sada vodeci se kao XPom kao default muzicke konfiguracije, vise od toga nema smisla (cak je kontraproduktivno jer se javlja gomila, doduse benignih, bagova, kada se adresira vise od 2GB rama).

Arthur
01-06-2010, 10:42 PM
pa jel da ostavljam ovih 4 u mašini il da vraćam 2?

DJeneral
02-06-2010, 11:45 AM
ma od viska glava ne boli...

diviner
02-06-2010, 03:36 PM
Kako hoces. Mozes vrnuti, a mozes ostaviti sa strane tih dodatnih 2GB, jer bi uskoro trebala biti gotova win7 64bit kombinacija (u kojoj opet nece neke stvari raditi, tj mora ponovo da se pravi mali kompromis). Ono sto je sigurno neces se ovajditi od tih dodatnih 2GB u 32bitnim sistemima sigurno :(

Arthur
03-06-2010, 09:40 AM
ma ja sam pokušao dole da dignem sedmicu 64bita, i cirkus opšti nastao. Uglavnom, nisam siguran do čega je, ali ASIO nekontrolisano skače i peakuje. Ovo prestane kad disablujem UAD-a, (saznao greškom), ali nisam ubeđen da je do toga. Takođe i kad zoom-in-out radim u Steinbergu, čuje se pucketanje i prekidanje. Tako da sam za sad odustao od 7ice. Pritom ja jedva da uopšte ponekad upalim poneki VSTi, meni vazda treba surova CPU snaga i harddisk brzina, a za to mi XP još uvek barem radi

diviner
04-06-2010, 05:29 PM
ma ja sam pokušao dole da dignem sedmicu 64bita, i cirkus opšti nastao. Uglavnom, nisam siguran do čega je, ali ASIO nekontrolisano skače i peakuje. Ovo prestane kad disablujem UAD-a, (saznao greškom), ali nisam ubeđen da je do toga. Takođe i kad zoom-in-out radim u Steinbergu, čuje se pucketanje i prekidanje. Tako da sam za sad odustao od 7ice. Pritom ja jedva da uopšte ponekad upalim poneki VSTi, meni vazda treba surova CPU snaga i harddisk brzina, a za to mi XP još uvek barem radi

Da li si pokusao te probleme sa ASIO da resis izmenom Firewire drajvera ( OHCI-compliant 1394 Host controller legacy treba da se izabere, umesto default drajvera) ?

Cesto zbog tih "naprednijih" win7 (zapravo oni poticu od viste) zna da bude problema u radu nekih FW audio interfejsa...

Svakako cu ovih dana gledati da uradim neke testove novog win7 64bit setupa, pa cu za te potrebe, ako bude u artistu, gledati da uzmem FF800 ili neki slican interfejs, pa cemo imati odgovore kako to radi. Poz

Arthur
04-06-2010, 10:10 PM
probao, legacy driver, na laptopu je recimo proradio odmah ff kako valja, al na mašini u studiju jok. Čak sam i starije verzije FF drivera probavao. Mislim da nije do toga.

Arthur
04-06-2010, 10:11 PM
probao, legacy driver, na laptopu je recimo proradio odmah ff kako valja, al na ma?ini u studiju jok. Čak sam i starije verzije FF drivera probavao. Mislim da nije do toga.

diviner
05-06-2010, 12:22 AM
Trebalo bi, osim ako si kacio FF na plocin FW kontroler (AGERE, koji ne radi sjajno sa FF) ?