PDA

View Full Version : Monitori ZUJE......

fatboy
28-05-2010, 06:46 PM
Da, kupio sam par Genelec 8040A monitora i primetio sam da u novom stanu
gde je bolja struja imam blago zujanje u njima kada ih kacim direktno na zvucnu karticu (mali USB M-Audio Transit) a kada ih kacim na mixer u koji bodem zvucnu na jedan kanal
onda zujanja nema uopste...

U starom stanu (gde su i strujni vodovi pitaj boga kakvi) zujanje je jos jace
u svim varjantama, cak i preko mixera...

Zeleo bih da koristim monitore direktno na zvucnoj kartici uz eventualno
Level Pilot (TC Electronic ima odlican model) potenciometar za regulaciju jacine zvuka pa me interesuje kako da izbegnem ovaj neugodan efekat?

Ono sto cu takodje uraditi jeste i provera audio kablova koje su mi napravili u Player-u...

hvala unapred !

Maiv
28-05-2010, 07:19 PM
Kablovi? Ima li ta kartica balansirani izlaz? Neovisno o struji nebi trebao imati nikakvo zujanje...Ti se kriza kabl koji ide do zvucnika sa nekim stujnim kablom?

redroom
28-05-2010, 07:48 PM
koliko vidim iz specifikacija kartice (http://www.m-audio.com/products/en_us/Transit.html), nema balansiranog izlaza (3,5mm stereo jack output)
koristi prvi setup kad već nema? ?uma u toj varijanti:
kartica > mikser > monitori
ne znam stručni naziv za slijedeći ?tos, ali provjeri da li su ti strujni utikači od monitora, miksera i kompjutera/laptopa u?tekani u struju u istom smjeru (fazi?)
ne znam kako bi ti ovo drugačije objasnio, ne ku?im se toliko u struju, ali ElektroIvo i ostali majstori će znat o čemu govorim.
imao sam problem sa ?umom aktivnih monitora sve dok mi frend nije rekao za taj ?tos. nakon okretanja utikača u istom smjeru ?um je nestao :)

Solozabal
28-05-2010, 08:54 PM
Pokusaj odvojit naponske kabele monitora od ostalih komponenti (spoji ih na posebnu strujnu letvu) jer nikad neznas sta moze prenjet smetnje s te strane. Jedan od primjera je lose napajanje racunala koje zna biti dobar generator shuma..
Ako nije do toga pokusaj izolirat kontakte zemlje na uticnici prije nego spojis monitore.
Ako nije ni do toga onda vjerovatno dolazi sa signalne strane (zvucna ili kabeli)..

Bockie
29-05-2010, 09:33 AM
...mali USB M-Audio Transit)....

Cinjenica je da je ovo veoma cesta pojava na USB karticama! Moguce je resiti peglacima napona,zamenom i napajanja za neko nadrkano,ploca,tra,la,la...

Jedino efikasno resenje je di-box.

fatboy
30-05-2010, 05:07 PM
Pokuacu sa UPS uredjajem, mislim da je ovde problem prvenstveno struja jer i kada
je zvucnik bez canona tj samo prikljucen na struju on takodje zuji...

dvuckovic
30-05-2010, 09:05 PM
Pokuacu sa UPS uredjajem, mislim da je ovde problem prvenstveno struja jer i kada
je zvucnik bez canona tj samo prikljucen na struju on takodje zuji...

Ako ti zvucnik koji nema nista spojeno na input zuji, imas problem sa zvucnikom, tj. treba mu servis.

Mozes da provjeris i slijedecu stvar:

Spoji SVE uredjaje na istu uticnicu u zidu (znaci, BUKVALNO sve, monitor, printer, sve po redu), to ne smije da zuji.

sashavl
04-06-2010, 03:43 PM
uzemljenje te zeza, imas dva potencijala uzemljenja i izmedju njih imas protok struje koje se manifestuje kao zujanje, moras prvo proveriti da li je to zujanje 50Hz tj. od naizmenicne struje, ako jeste onda ti je neko napajanje lose, tj filterski kondenzatori u napajanju ne peglaju dovoljno napon, vrlo lako resenje moze biti jednostavnim okretanjem utikaca (jedan po jedan), to uglavnom upali, a ups bi definitivno trebao resiti problem, ali da zakacis sve na ups ne zamo racunar

ne znam da li taj m-audio transit ima svoje napajanje ali ako nema eto ti potencijalnog problema, masa na njemu, na bananici, je na drugom potencijalu od mase na mixeru, pojacalu, gde vec kacis m-audio

Maiv
05-06-2010, 06:27 PM
Imam i ja taj problem, jedan Adam mi lagano zuji...okretanje utikaca ne pomaze :(

problem se javlja kad spojim lcd monitor s kompom i strujom, kad je lcd istekan iz struje ili iz kompa taj problem nestaje :banghead: ...sve je spojeno na istu uticnicu, spajanje necg od toga na neku drugu uticnicu ne rijesava problem..

ima li itko ideju kako da to rijesim???

ELEKTROIVO
10-08-2010, 08:50 AM
ako si ti en pomaže okretanje utikača u letvi i prekrižio si ground loop kao izvor problema i zvučnik ti ne zuji kad niej išta uštekano u ulazni signalni konektor (možeš probat i uštekat kabel kojem češ drugi kraj kratko spojiti an masu nekim prikladnim metalnim predmetom), očito imaš problema sa potencijalom mase. ne baš najjeftiniji, ali najefikasniji način kao riješiti taj problem problem je ugradnja line out transformatora na izlaz iz kartice

Maiv
10-08-2010, 10:58 AM
Zuji mi zbog samsungovog 24" monitora:banghead:

Kad ga iskopcam iz graficke ili iz struje problem nestaje:confused:

diviner
10-08-2010, 11:28 AM
probaj da izoliras zemlja kontakte na uticnici monitora (prelepis selotepom na utikacu bocne limice) pa vidi ima li promjena...

boggy
10-08-2010, 11:52 AM
Zuji mi zbog samsungovog 24" monitora:banghead:

Kad ga iskopcam iz graficke ili iz struje problem nestaje:confused:
Ako je (mozda) taj samsungov monitor i TV, onda ti zuji zbog antene koja je zabodena u njega (to nam se vec jednom desilo).
Treba staviti razdvojni transformator na kabl od antene i to je to.
Ako nije to, onda pokusaj da napajas monitor iz iste uticnice iz koje napajas komp.
Ako nije ni to onda, probaj ovo sto ti je diviner (i ostali) savetovao... nema bas tu puno razloga...

pozdrav

bogi

Maiv
10-08-2010, 01:56 PM
Nije TV, znaci nema antene...

Sve je na istoj uticnici...

Probat cu ovo sto je Diviner napisao! Neobicno je to sto zuji samo jedan A7X:confused:

boggy
10-08-2010, 02:44 PM
.......Neobicno je to sto zuji samo jedan A7X:confused:
hm.... :confused: a da proveris audio kablove?

pozdrav

bogi

Maiv
10-08-2010, 04:48 PM
Ak zamjenim monitore, lijevi-desno, desni-lijevo, opet zuji onaj koji je i prije:confused:

Po nekakvoj logici da je pitanje u kablovima onda bi zujao uvijek onaj koji je lijevo tj. onaj koji je spojen na taj kabl ili?

Maiv
10-08-2010, 04:50 PM
Istekao sam samsunga (uf previse monitora, da se ljudi ne zbune :)) i onda tek skuzio da nemam izolirke, ustekam ga nazad i zujanja vise nema...ali se onda kroz neko vrijeme opet pojavilo:confused:

boggy
10-08-2010, 05:06 PM
..........
Po nekakvoj logici da je pitanje u kablovima onda bi zujao uvijek onaj koji je lijevo tj. onaj koji je spojen na taj kabl ili?
da... ako je do kabla ... zujace kabl ... nebitno na koji je monitor zakacen.

pozdrav

bogi

ELEKTROIVO
11-08-2010, 09:04 AM
jel ti to u ZG ili u BJ?

Midi
11-08-2010, 03:47 PM
Sada citam ovo i skuzim da se mozda ista stvar dogada i kod mojih novih Adam a5x, imam isto problem s jednim monitorom, koristim nebalansirani ulaz jer nisam jos kupio ovaj veliki kabel za balansirani i pojavljivao mi se zujanje u desnom, i to prvih 5-10 minuta upotrebe, al evo zadnjih 2 dana to nisam primjetio.

Maiv
11-08-2010, 08:01 PM
Na zalost trenutacno boravim u Slatini i tu mi je sve...

Ja imam balansirane kablove:banghead:

Dao sam ga ja cim sam ga kupio da mi to pogledaju, onda su to slali u Rijeku na servis i vratili mi nazad, tip je probao u ducanu i bilo je sve ok, kad sam dosao doma opet ista prica...

Uglavnom ima neke veze s tim Samsung monitorom?! To je 24"

...e da, kad ugasim komp zujanje iz zvucnika predje u dosta visoku frekvenciju i onda polako nestane

ELEKTROIVO
12-08-2010, 12:06 AM
moguće je da napajanje tog monitora stvara probleme, naime, svi ti consumer electronics aparati imaju SMPS napajanje (chopper). istina, uvi moderni pretvarači radena da frekvencijama reda nekoliko stotina kHz ili čak reda Mhz, ali im se ponekad pojavi potharmonik usljed opterećenja, "prljave struje", loših kondenzatora u napajanju, loše konstruiranog pretvaračkog ransformatora i slično. taj potharmonik može "pobjeći" nazad u mrežu i stvavrati ti probleme. događa se slična stvar kao kad imaš stari usisavač koji ima lošu ili dotrajalu supresiju na ulaznom kabelu pa ti se pojavi nekakvo VF istitravanje usljed preklapanja kontakata na kolektoru motora. po meni, možeš se spasiti na dva načina: ugradnja specijalnog odvojnog transformatora za struju i posebno uzemljenje (probaj googlat što je to balansirana struja, da sad tu nejdem off-topic). to rješenje u 99 % slučajeva rješava probleme sa šumovima, brumovima, zujkama i ostalim " bespatnim efektima" u studiju, naravno uz uvjet da je kabliranje studiaj odrađeno po PS-u, ali je i poprilično skupo. ima i jedno jednostavno rješenje sa filteriam za struju, maksimalno za snage do recimo 1,5 kW, to izađe do 50 eura po unitu u samogradnji (sam sklop košta oko 30 eura, ostalo je šminka). javi mi se na PM ako te to zanima, pa ču ti dat sav info, pa si to možeš i sam napravit

boggy
12-08-2010, 12:51 AM
moguće je da napajanje tog monitora stvara probleme................ po meni, možeš se spasiti na dva načina: ugradnja specijalnog odvojnog transformatora za struju i posebno uzemljenje (probaj googlat što je to balansirana struja, da sad tu nejdem off-topic).......

Razdvojni/izolacioni transformator NECE resiti probleme koji poticu od (eventualno) neispravnog napajackog modula u samom uredjaju, ma kakva njegova konstrukcija bila.

Izolacioni/razdvojni trafoi sluze za druge namene (odnosno resavanje drugih problema)... koje u ovom slucaju tesko da mogu da postoje, posto zuji samo jedan monitor.

Ako je sprava odnosno njen napajac neispravan, onda je ovlasceni servis neko ko bi trebao da se pozabavi ovim problemom...

ne treba kupovati nikakve dodatne uredjaje, dodatno trositi novac, drugim recima.

pozdrav

bogi

ELEKTROIVO
12-08-2010, 11:13 AM
neznam Boggy, uz dužno poštovanje prema starijem i iskusnijem kolegi poput tebe, ali imao sam već takvih iskustava.
u ovom slučaju se događa da taj samsungov monitor stvara problem u vidu stvaranja zujke u sistemu. ako ta zujka putuje po struji, u tom slučaju će se stvar bitno popraviti "balansiraom stujom" ili filtracijom.
balansiranu struju sam imao priliku implementirati u dva studija i svi takvi problemi su netragom nestali, naravno, uz odgovarajuće posebno uzemljenje samo za studio, a ovo jeftiniej rješenje koj sam predložio su pred nekoliko godina razni mutikaše ugrađivali u EURO konektor na strujnom kabelu, ljepo to ušminkali i prodavali po 100-njak eura kao vunder kabel za struju, osobito za pojačala, koji "stišava noise floor, smanjuje zujku i cjela sprava radi neusporedivo bolje"

slažem se sa tobom da je možda bolje da čovjek odnese taj Samsung u servis, odnosno da se žali da mu to stvara problem, samo, pitanje je hoće li mu to uvažiti i zamjeniti uređaj. ako mu i zamjene uređaj, i drugi koji dobije će mu vrlo vjerojatno stvarati isti problem

boggy
12-08-2010, 11:23 AM
............
slažem se sa tobom da je možda bolje da čovjek odnese taj Samsung u servis, odnosno da se žali da mu to stvara problem, samo, pitanje je hoće li mu to uvažiti i zamjeniti uređaj. ako mu i zamjene uređaj, i drugi koji dobije će mu vrlo vjerojatno stvarati isti problem
Samsung? :confused:

u pitanju je jedan ZVUCNIK koji zuji... od dva ... a ne VGA displej.
Ako zuji samo jedan,.... da li to treba razdvojinim trafoom resavati, ili se zvucnik odnese u servis da se vidi zasto taj jedan zuji?

BTW, nije mudro savetovati stabilizatore napona, UPS-ove ili razdvojne trafoe za napajanje monitorske sekcije (DAC, Monitor kontroler, monitorsko pojacalo, monitorski zvucnici), jedino ako korisniku nije preterano bitno sta ce posle cuti iz tih zvucnika.... no tada mu mozda ni ne smeta sto jedan kanal zuji.

pozdrav

bogi

ELEKTROIVO
12-08-2010, 01:31 PM
pa da, u pitanju je jedan zvučnik koji počne zujati kada radi monitor od kompa... znači da ili taj zvučnik (pojačalo od njega) ima problem sa supresijom smetnji ili monitor od kompa izbacuje previše smeća u struju....

hm... nije mudro savjetovati stabilizatore i slično?

u koliko sam studija bio a da nema nešto od te dodatne opreme? u jednom... i taj zuji...

ti želiš reći da stabilizatori napona, RFI filteri, i odvojni transformatori degradiraju performanse pojačala i/ili opreme opčenito?

neznam kako to onda uopće i radi kad uzmeš u obzir mrežne transformatore koji galvanski odvajaju, razne RFI filtere na euro konektorima (entry moduli), PFC i slično?
da ne spominjem kada imaš neki komad opreme koji radi na 110 V, pa onda ili moraš koristiti step-down transformator ili ugraditi novi transformator u sam uređaj.

možda sam još jako mlad i neuk pa mi očito nisu neke stvari jasne..... a možda i ono što UNITRODE, TI, MIT, National i ostali objavljuju u svojim seminarima, newsletterima i pubikacijama ne drži vodu...

Maiv
12-08-2010, 01:40 PM
Samsung? :confused:

u pitanju je jedan ZVUCNIK koji zuji... od dva ... a ne VGA displej.
Ako zuji samo jedan,.... da li to treba razdvojinim trafoom resavati, ili se zvucnik odnese u servis da se vidi zasto taj jedan zuji?

BTW, nije mudro savetovati stabilizatore napona, UPS-ove ili razdvojne trafoe za napajanje monitorske sekcije (DAC, Monitor kontroler, monitorsko pojacalo, monitorski zvucnici), jedino ako korisniku nije preterano bitno sta ce posle cuti iz tih zvucnika.... no tada mu mozda ni ne smeta sto jedan kanal zuji.

pozdrav

bogi
Da sazmem:

Kupio sam zvucnike i jedan je u startu zujao, ostavio sam ih par dana da rade (ne glasno) da vidim hoce li se sta promijeniti. Nakon toga vratio sam ga u trgovinu da mi ga servisiraju ili zamjene uvjeren da jedan zvucnik ne radi kako treba. Poslali su ga u Rijeku kod nekog ovlastenog servisera za Adam i javili se 2 tjedna kasnije da je zvucnik vracen i da je sve ok. Covjek koji radi u ducanu ga je probao i rekao da sve radi ok (naravno da radi kad nema tu interferenciju s monitorom). Kad sam ga doma spojio nazad pojavio se isti problem. Probao sam s okretanjem utikaca, spajanjem itd..i onda sam dosao do te spoznaje da mi smetnje izaziva monitor...

Ono sto mi nije jasno je zasto se to dogadja sam jednom zvucniku? Osim monitora moze biti nesto i sa plocom ili grafickom karticom. Zujanje prestaje ako istekam kabl od graficke kartice iz kompa ili ako monitor istekam iz struje.

Zujanje nije toliko glasno da bi ozbiljnije smetalo pri radu ali kad je tisina u sobi ipak se cuje, iritantno je i sto je u pitanju samo jedan zvucnik zbog stereo slike.

Probat cu posuditi od nekog neki drugi monitor da vidim hoce li problem nestati...

boggy
12-08-2010, 01:50 PM
pa da, u pitanju je jedan zvučnik koji počne zujati kada radi monitor od kompa... znači da ili taj zvučnik (pojačalo od njega) ima problem sa supresijom smetnji ili monitor od kompa izbacuje previše smeća u struju....

Ne, ne znaci. Ako jedan od para uspeva da se izbori sa tim smetnjama, a drugi ne... onda se ovaj drugi proglasava neispravnim i popravlja.

hm... nije mudro savjetovati stabilizatore i slično?

u koliko sam studija bio a da nema nešto od te dodatne opreme? u jednom... i taj zuji...

ti želiš reći da stabilizatori napona, RFI filteri, i odvojni transformatori degradiraju performanse pojačala i/ili opreme opčenito?

Menjaju performanse, bolje reci.
Originalno napajanje nekog uredjaja i karakteristike mrezne instalacije je nesto sto se ocekuje da korisnik ima u lancu... bez ikakvih medju stepena. Sve dodatno je njegov problem.

neznam kako to onda uopće i radi kad uzmeš u obzir mrežne transformatore koji galvanski odvajaju, razne RFI filtere na euro konektorima (entry moduli), PFC i slično?

Nista od toga nije ni prineti karakteristikama elektricne mreze. Takodje veoma malo postoji kvalitetnih uredjaja tog tipa na trzistu i nisu uopste jeftini.

da ne spominjem kada imaš neki komad opreme koji radi na 110 V, pa onda ili moraš koristiti step-down transformator ili ugraditi novi transformator u sam uređaj.

To sto mozes imati "neki komad opreme koji radi na 110V" je stvar tvog izbora, svi ozbiljniji moderni proizvodi se prave za oba naponska standarda.

možda sam još jako mlad i neuk pa mi očito nisu neke stvari jasne..... a možda i ono što UNITRODE, TI, MIT, National i ostali objavljuju u svojim seminarima, newsletterima i pubikacijama ne drži vodu...
Hm... navedi konkretno koji to "newsletteri" i "publikacije" navode eksplicitno da se koriste razdvojni transformatori ako jedan od zvucnika ima pojacalo koje zuji... a drugi ne

pozdrav

bogi

boggy
12-08-2010, 01:55 PM
.........

Probat cu posuditi od nekog neki drugi monitor da vidim hoce li problem nestati...
nije mi postalo jasno u threadu, da li ti koristis balansiranu konekciju ili ne?

pozdrav

bogi

Maiv
12-08-2010, 01:57 PM
Zvucna kartica i zvucnici su mi spojeni balansiranim kablom...ak na to mislis?

awacs
12-08-2010, 01:58 PM
He, a ja onako ko pravi Indijanac da pitam: da li su oba zvučnika recimo podjednako udaljena od računara? Ili recimo monitora? I da li recimo dotični zvučnik podjednako zuji ako se udalji od računara/monitora? Pre nego ?to bilo ko počne da se smeje neka ponovo pročita početak ovog posta :)

Pozdrav,

Vasa

boggy
12-08-2010, 02:02 PM
Zvucna kartica i zvucnici su mi spojeni balansiranim kablom...ak na to mislis?
... da, na to mislim... i jos jednom... kada zamenis kablove nastavi da zuji samo taj isti monitor?
Da li si probao fizicki da ih pomeris od grafickog monitora? da li se tada ista menja?

pozdrav

bogi

boggy
12-08-2010, 02:05 PM
......Pre nego što bilo ko počne da se smeje neka ponovo pročita početak ovog posta :)
....

Slicno pitanje sam i ja postavio ne videci prethodno sta si ti pitao... tako da cemo obojica biti indijanci kojima trebaju da se smeju "strucnjaci"... mada (najiskrenije) sumnjam da te to uopste moze utesiti :) :rolleyes:

pozdrav

bogi

Maiv
12-08-2010, 02:07 PM
Odspojim ih, stavim lijevi(koji zuji) na desnu stranu a desni na lijevu, ukopcam ih (znaci sad je svaki na kontra kablu) i dalje zuji ovaj koji je i zujao...kabl i pozicija ne mijenjaju nista...

Kladim se da tip na servisu nije uvidio nikakve probleme posto nije bilo ostalih dijelova lanca s kojima problem nastaje

boggy
12-08-2010, 02:13 PM
........

Kladim se da tip na servisu nije uvidio nikakve probleme posto nije bilo ostalih dijelova lanca s kojima problem nastaje
Da... to i mene brine.

pokusaj da vezes nebalansiranim kablom pa javi ako ima promena.

Takodje pokusaj da povezes balansiranim kablom kod koga si otkacio oklop na kablu sa pina 1 u konektoru prema zvucnicima (ako ti monitori nemaju "ground-lift" prekidac, to je jedini nacin) pa opet javi utiske.

Takodje proveri da li imas vezu za uzemljenje na kablovima za napajanje zvucnika... bez obzira sto sve moze da izgleda da je ispravno... proveri "zujalicom" na nekom multimetru

pozrav

bogi

ELEKTROIVO
12-08-2010, 03:13 PM
Ne, ne znaci. Ako jedan od para uspeva da se izbori sa tim smetnjama, a drugi ne... onda se ovaj drugi proglasava neispravnim i popravlja.

Menjaju performanse, bolje reci.
Originalno napajanje nekog uredjaja i karakteristike mrezne instalacije je nesto sto se ocekuje da korisnik ima u lancu... bez ikakvih medju stepena. Sve dodatno je njegov problem.

Nista od toga nije ni prineti karakteristikama elektricne mreze. Takodje veoma malo postoji kvalitetnih uredjaja tog tipa na trzistu i nisu uopste jeftini.

To sto mozes imati "neki komad opreme koji radi na 110V" je stvar tvog izbora, svi ozbiljniji moderni proizvodi se prave za oba naponska standarda.

Hm... navedi konkretno koji to "newsletteri" i "publikacije" navode eksplicitno da se koriste razdvojni transformatori ako jedan od zvucnika ima pojacalo koje zuji... a drugi ne

pozdrav

bogi

upravo radi toga što se problem manifestira samo kada radi monior od kompjutera nemožeš izbaciti iz računice njegov utjecaj... i zbog toga priču moraš gledati u paketu, a ne svaki zvučnik zasebno. to što samo jedan od njih potiho zuji može značiti da jednostavno ne guši dovoljno smetnje iz mreže. budući da je bio na servisu i da je tamo proglašen "ispravnim", govori samo to da u "laboratorijskim" uvjetima radi kako treba. ako se već utvrdilo gdje nastaje problem, odnosno, što stvara smetnju, ostaje samo pitanje kako če se ta zujka ukloniti.

a što se tiče 110V.... na tržištu još uvjek postoji puno visokokvalitetne opreme koja radi samo na 110V... jednostavno je namjenjena Američkom tržištu.... druga stvar što ej to došlo do naših prostora

ajde jedno glupo pitanje... na koji način ti razni stabilizatori i ostalo mjenjaju performanse? već sam nailazo na takve tvrdnje i nitko mi još nije ponudio argumente koji drže vodu

boggy
12-08-2010, 03:28 PM
........ajde jedno glupo pitanje... na koji način ti razni stabilizatori i ostalo degradiraju performanse? već sam nailazo na takve tvrdnje i nitko mi još nije ponudio argumente koji drže vodu
Ima vise nacina... recimo... jedan od faktora je u proracunu trafoa i odluci o izboru struje magnetizacije jezgra u proracunu.
Po standardnim tablicama koje koriste najveci deo firmi za izradu transformatora, svi podaci su bazirani na nekoj ekonomicnoj struji magnetizacije... koja savrseno odgovara halogenoj rasveti i zamrzivacima... ali ne sofisiticiranim audio monitoring sistemima.... takav transformator inace i kosta jeftinije jer se koristi manje i bakra i gvozdja (kao sto rekoh... tablice su "ekonomicne")

Ovo mnogima ne mora da smeta, ali s obzirom da ima ljudi kojima jako smeta u lancu monitoringa, onda je moja obaveza da to napomenem svima, bez ulazenja u to koliko koji korisnik realno cuje ili ne cuje prljavstinu koju unose lose ili nenamenski proracunati transformatori u raznoraznim "stabilizatorima", kada napajaju monitoring lanac.

pozdrav

bogi

awacs
12-08-2010, 03:29 PM
Takodje proveri da li imas vezu za uzemljenje na kablovima za napajanje zvucnika... bez obzira sto sve moze da izgleda da je ispravno... proveri "zujalicom" na nekom multimetru

ili prosto zameni strujne kablove na monitorima :)

Pozdrav,

Vasa

boggy
12-08-2010, 03:30 PM
.........
a ?to se tiče 110V.... na tr?i?tu jo? uvjek postoji puno visokokvalitetne opreme koja radi samo na 110V... jednostavno je namjenjena Američkom tr?i?tu.... druga stvar ?to ej to do?lo do na?ih prostora
....
nikakav problem... takva sprava ce raditi nepromenjeno i besprekorno ako se bude vratila u USA.... drugacije je cista lutrija .... jedino ako se koristi odgovarajuci transformator za 110V koji je specijalno dizajniran za tu namenu... sto je opet retkost i lutrija.

pozdrav

bogi

boggy
12-08-2010, 03:33 PM
ili prosto zameni strujne kablove na monitorima :)

Pozdrav,

Vasa
BRAVO!
Da... bas to!
Mudro zboris starche! http://forum.bozoel.com/images/smilies/dedica.gif
Nema sta... pravi si "indijanac"! http://forum.bozoel.com/images/smilies/drums.gif

:p

pozdrav

bogi

Maiv
12-08-2010, 03:39 PM
Ne mogu trenutno nabaviti nebalansirani kabl a i ovo s odspajanjem pina 1 nebi sad radio posto nemam ovdje lemilicu. Probat cu nesto od toga u dogledno vrijeme pa cu javiti.

Sumnjam da ima veze s uzemljenjem jer sam probao nekoliko razlicitih kablova i uticnica...

Malo sam se sad zezao s tim i nije to sam do monitora jer zujanje ipak ostaje...nesto tise ali ostaje.

Probao sam sad spojit korgov main out drito na zvucnik i ne cuje se nikakvo zujanje:D

Ima li to kakve veze s kompom, nejgovim napajanjem ili zvucnom karticom (edirol ua-25)?

Neovisno o svemu ne mora biti da je taj zvucnik kriv, mozda je samo osjetljiviji od drugog...

boggy
12-08-2010, 03:42 PM
........

Ima li to kakve veze s kompom, nejgovim napajanjem ili zvucnom karticom (edirol ua-25)?

to moze imati veze sa kompom i njegovim napajanjem, odnosno uzemljavanjem u samoj PC kutiji

Neovisno o svemu ne mora biti da je taj zvucnik kriv, mozda je samo osjetljiviji od drugog...
Sta god... vazno je da nisu ISTI... po mom iskustvu je to znacajno "otkrice".

pozdrav

bogi

ELEKTROIVO
14-08-2010, 12:59 PM
slažem se sa time oko loših transformatora, ali ako već ide na takve varijante, onda se naruči transformator specijalno po narudžbi..... pa neću valjda ić u dućan koji prodaje robu daleko istočnog porijekla tražit odvojni trafo ili nešt slično... za to postoje proizvođači transformatora koji ti naprave trafo po specifikaciji koju tražiš, a u mojoj bližoj okolici postoje tri proizvođača, tako da nije nikakav problem dobiti visokokvalitetni transformator kakav ti treba za pojedinu aplikaciju.

step-down trafoi iz npr. Chipoteke, oni kineski, auto-transformatori u pravilu naprave više štete nego koristi i tu tvoja tvrdnja stoji u potpunosti, ali ako se idu raditi takve intervencije za studjske ili Hi-Fi namjene, onda se to napravi kako treba.

a što se tiče raznih RFI filtera.... ima na tržištu kvalitetnih tzv. entry modula koji samo pomažu smanjenju noise-floora, isto tako nije neobična pojava ugradnje raznih feritnih bead-ova ili torosa u uređajima nakon ispravljanja i stabilizacije u napajanju, upravo u svrhu da sprava radi kako spada.....

boggy
14-08-2010, 01:28 PM
Eh... bilo bi super da sve sto ne valja potice samo iz Kine... tada bi bilo lako zaobici losu robu... na zalost nije tako... preterano trivijalizujes problematiku

............

a što se tiče raznih RFI filtera.... ima na tržištu kvalitetnih tzv. entry modula koji samo pomažu smanjenju noise-floora, isto tako nije neobična pojava ugradnje raznih feritnih bead-ova ili torosa u uređajima nakon ispravljanja i stabilizacije u napajanju, upravo u svrhu da sprava radi kako spada.....

Besmisleno je zalaziti u dizajn napajanja neke komercijalne sprave i smisljati sta se sve moze dodatno "utrpati" u neko napajanje, i time omoguci da sprava "radi kako spada", a da se pri tom ne obraca paznja na to u kom frekventnom opsegu predlozene komponente uopste rade. Ferrite beads nemaju mnogo veze sa cujnim fenomenom "zujanja", jer rade na sasvim drugom (necujnom) frekventnom opsegu, standardni torusni common mode chokes su najcesce u istom tom HF opsegu (ako nisu veliki poput torusnog trafoa za napajanje).... tako da u ovom slucaju nece pomoci ni malo.

Ponovicu, ako jedan od zvucnika NE ZUJI, a treba da je vrlo slican drugom koji, na zalost, zuji, onda je problem u tome koji nije slican onom drugom. I postavljam ti ponovo pitanje DA LI je tebi sasvim prihvatljivo da resavas problem zujanja jednog od monitora nacinom koji je skuplji od samih monitora, a da pri tom ne garantujes clanu foruma da ce zujanje prestati... nego mu samo savetujes DA PROBA na taj nacin.

"zujanje" je najcesce 50 ili 100Hz i a signal na liniji za napajanje u tom (konkretno) opsegu sluzi za prenos energije za napajanje uredjaja... njegovo potpuno potiskivanje se dobija kada iskljucis uredjaj (recimo)... ali tada on prestaje "da radi"... sto znaci.. spoljnom filtrom na liniji za napajanje NE MOZES potisnuti "zujanje" jer je u frekventom opsegu prenosa energije, koja je neophodna da bi uredjaj uopste radio.

Presecanje potencijalno formiranog ground loop-a moze zaustaviti zujanje, ako je ground loop uzrok. Ako nije (a izgleda da nije, mada cekamo da covek javi rezultate eksperimenata) ostaje samo da se vidi zasto taj monitor zuji a drugi ne... ako to nije moguce popraviti, onda se covek mora navici na zujanje, jer mu niko ne moze pomoci.

pozdrav

bogi

Maiv
14-08-2010, 01:55 PM
Uf, meni je problem sto se stvarno ne razumijem u elektroniku ali po nekom laickom zakljucivanju to bi trebao biti ground-loop problem i to vezan uz komp jer:

1. Monitor ne zuji dok se ne spoji nesto na ulaz.
2. Ne zuji dok se ne spoji izlaz iz zvucne kartice - spojio sam klavijaturu i nije bilo zujanja

Klavijatura je bila spojena istim kablom (balansiranim) ali sumnjam da ima balansirani izlaz (korg x50- plasticnjava za 400injak eura

Nabavit cu ovih dana lemilicu pa probat odspojit pin 1 na kablu...

pozz i puno hvala na pomoci

Matoree
14-08-2010, 09:15 PM
au bre ja se bas izlozio na ovu seriju adama, planirao da uzmem, al vidim dosta ljudi imaju problema :(

Maiv
14-08-2010, 10:18 PM
Ma zvucnici su super:wink: uzmi ih ako mozes, stvarno se isplate. Ovo je definitvno problem cijelokupnog lanca, ak si procitao cijeli post shvatit ces da se problem desava samo u specificnom spoju komponenata...

ELEKTROIVO
14-08-2010, 10:36 PM
ja ponekad možda i previše trivijaliziram neke stvari, ali isto tako ih nikada ni ne mistificiram..... no to ej druga tema...

prvo, ovo što ej jako skupo sam samo spomenuo, a ono što sam predložio košta oko 30 eura.

drugo, ako zujanje nastaje kao posljedica potharmmonika koji nastaje kao posljedica envelope HF istitravanja iz napajanja kompjuterskog monitora (što nije tako rijedak slučaj, to znam iz vlastitog iskustva, jer sam dosta radio na prijektiranju i proizvodnji takvih napajanja i znam da je to najteže "očistiti") i tom slučaju je filtar rješenje problema

zalaženje u napajanje nekog uređaja ili opčenito u neki uređaj?
pa to je osnova svih onih modifikacija koje se nalaze na forumima... istina, rijetko su kvalitetno dokumentirane, ali opet, da nema entuzijasta, nebi toga bilo. nebi bilo klonova, upgradeova kojekavih sprava itd...

usput, nisam nigdje spomenuo na kakve torose sam mislio.... definitivno ne na gotove prigušnice... prigušnicu možeš napraviti od ferita koji radi i na nižim frekvencijama, samo moraš koristiti visokopermeabilnu jezgru da bi malim brojem zavoja postigao veliki induktivitet

milos
15-08-2010, 10:22 AM
Da... to i mene brine.

pokusaj da vezes nebalansiranim kablom pa javi ako ima promena.

Takodje pokusaj da povezes balansiranim kablom kod koga si otkacio oklop na kablu sa pina 1 u konektoru prema zvucnicima (ako ti monitori nemaju "ground-lift" prekidac, to je jedini nacin) pa opet javi utiske.

pozrav

bogi
Meni je ground-lift prekidac resio problem zujanja na KRK VXT6 sa custom made nebalansiranim kablovima.

boggy
15-08-2010, 11:28 AM
Nema bas puno smisla modovati par monitora koji su kostali koliko su kostali... kad postoje skuplji koje ne treba modovati, kvalitetniji su i bolje se ponasaju u ovakvim situacijama. Uvek je tako... uvek postoji nesto bolje sto ne zahteva modifikacije i dobro (skupo!) je dizajnirano u startu... tako da je modovanje samim tim diskutabilno
E sad ako se zabada lemilica u novu spravu samo zbog zabave i hobija... s tim nemam problem,... ali ne treba odmah vestacki izmisljati smislenost takvih poteza... i necu to coveku savetovati jer nije avanturista, nego pokusava nesto da uradi sa novcem koji je investirao po mogucstvu da pri tom ne izgubi garanciju za monitore koje ima...

......
prvo, ovo što ej jako skupo sam samo spomenuo, a ono što sam predložio košta oko 30 eura.
.......
jbt... sto volim "jeftine" i "svemoguce" naprave... :shock: :banghead:
lekovi koji "lece" sve, pilule i cajevi za "mrsavljenje"... pune su novine reklama... :rolleyes:
.......definitivno ne na gotove prigušnice... prigušnicu možeš napraviti od ferita koji radi i na nižim frekvencijama, samo moraš koristiti visokopermeabilnu jezgru da bi malim brojem zavoja postigao veliki induktivitet .... i omoguciti filtraciju za struje do maksimalno par miliampera?! Sjajno! Nije nikakvo svetsko cudo namotati prigusnicu odredjene vrednosti... problem nastaje kada se zapitamo "a sta cemo s njom uraditi?" "cemu ce nam sluziti?" itd.

Citanjem biltena i aplikacija par proizvodjaca cipova ne mozes nauciti sustinu elektromagnetne kompatibilnosti (http://en.wikipedia.org/wiki/Electromagnetic_compatibility)... mozes se informisati samo o gradivnim elementima koji se koriste za to... bilteni i aplikacije su napisani u cilju reklamiranja proizvoda odredjene kompanije i ocekuju od citaoca predznanje.
Znaci, potrebna je daleko ozbiljnija literatura, pri tom, ozbiljni (akademski) kursevi iz Matematike, Elektromagnetike, Teorije elektricnih kola, i kojecega drugog nece biti stetni....

Medjutim, to nije tema ove rasprave :rolleyes:

pozdrav

bogi

Reinhardt
17-08-2010, 12:20 PM
mo?da će i moje iskustvo pomoći..

imao zujku u monitoringu,i nakon svih peripetija shvatio da
je problem u groundu na zvučnoj (PCI)

spajanjem zvučne na monitoring putem S/PDIF-a, rije?ilio sam sve muke:grin:

eto,nekada je najjednostavnije rije?enje i najbolje

i,btw, Elektroivo je odličan momak, i vrstan znalac, pa ne sumnjam u njegove iskrene namjere da pomogne čovjeku na najbolji način!!

Maiv
21-08-2010, 02:17 PM
:da:

Ne zuje vise!

Odlemio sam pin 1 na kablu i to je rijesilo problem.

Ima li to sad kakvog utjecaja na zvuk posto mi je sad jedan balansirani a drugi ne?

Malo sam sad slusao i ne zamjecujem nikakvu razliku...

Puno hvala svima na pomoci!!!!

boggy
21-08-2010, 03:47 PM
:da:

Ne zuje vise!

............
SJAJNO!!!! :trchi:
.......
Ima li to sad kakvog utjecaja na zvuk posto mi je sad jedan balansirani a drugi ne?
....

Ne bi trebalo, ali za svaku "sigurnost" odlemi pin "1" i na drugom :D

pozdrav

bogi

Maiv
21-08-2010, 04:47 PM
Ma da pa da mi pocne zujat:banghead::D

Bockie
23-08-2010, 10:18 AM
Ovo je cest problem pogotovo na USB kartama... Ja sam se zujke resio tako sto iz karte idem u DI-box, pa na DI-u "ground lift" i onda u zvucnike...

boggy
23-08-2010, 11:25 AM
...... Ja sam se zujke resio tako sto iz karte idem u DI-box, pa na DI-u "ground lift" i onda u zvucnike...

lele! :banghead:

:D

pozdrav

bogi

Bockie
23-08-2010, 11:32 AM
lele! :banghead:

pozdrav

bogi

Jbg...