PDA

View Full Version : automatski mastering???

alek019
24-05-2010, 07:17 PM
Malo muke mučim sa ovim pa ajde da vam postavim pitanjce. Evo pronadjoh ovaj programčić pa ako imate vremena probajte i recite da li vredi.

Auto Audio mastering system

http://www.curioza.com/

21 dan radi u full verziji tako da se mo?e probati. Da ne bude zabune, ne mislim da se njime zamenjuje va?e znanje i umenje, vi?e me zanima koliko mo?e da poslu?i i kakvog je kvaliteta audio fajl obradjen ovim programčetom. Da vam bude lak?e a meni razumljivije recimo, na skali od 1-10, gde bi ste vi to smestili.

Maiv
24-05-2010, 07:26 PM
Vecina ljudi ce ti reci da nista ne valja :wink:
Ja cesto koristim samo njegov eq posto nemam ni sobu a ni uho da sam odradim bolje. Ak ti treba za neke home projekte a ne znas ili ne mozes bolje onda ga koristi, ak ti treba za komercijalne svrhe a imas neki budjet salji mix mastering studiju, oni ce uglavnom to odraditi bolje neg sto ces ti sam...

A bitno je i ono sto su tu vec mnogi ljudi rekli: Ne treba ocekivati cuda od masteringa, ako je mix los nece tu nikakav mastering pomoci.

google
24-05-2010, 07:28 PM
Da vam bude lakše a meni razumljivije recimo, na skali od 1-10, gde bi ste vi to smestili.

Na o.

Ne znam kako da ti kazem, ali mastering je potpuno uzaludna stvar, dzabe se lozis...

Dobar snimak prvo dolazi od dobre pesme, potom ide dobar aranzman, pa dobar muzicar. Ako je ima ovo troje, mozes snimiti sa foto aparatom, i zvuce.

Ako ima i dobar snimatelj, to je profi snimak.

Ako uy to ima i jos dobra oprema za snimanje, to je audiofilski snimak. Takvi snimci zvuce, bez obzira da li se miksali ili ne (dobro zvuce i sa i bez miksa samo je drugaciji tip umetnickog dela).

Oni se mogu, a i ne moraju masterovati, opet je u pitanju ukus.

Ako pobrojanog nema, ne vredi. Dakle, ako tvoja pesma ne zvuci, to je samo sto:
1. ili ne valja pesma
2. ili ne valja aranzman
3. ili nemas ono sto dobar svirac mora da ima (ne mislim na tehniku).

Sa ovim programcicem se ne vredi uopste zezati... :wink:

Vecina ljudi ce ti reci da nista ne valja Meni ne pada na pamet da instaliram to cudo. Nema svrhe...

alek019
24-05-2010, 07:48 PM
Da ne gubite vreme na instalaciju ako nećete, mada je programče malo.
Ako je recimo ovo ulazni mix

http://www.as-computer-software.com/mymusic/proba2_mix.mp3

mada tamo ima stotinjak setovanja po pitanju muyi;kih pravaca, recimo da je isti dobro izabran (konkretno ROCK)

iz programčeta izadje

http://www.as-computer-software.com/mymusic/proba2_aams.mp3

gde bi to na skali od 1-10 bilo?

p.s.
Ovde su vam audio fajlovi po minut.
Recimo da je mix OK (ponavljam,recimo).

google
24-05-2010, 07:58 PM
Ako je miks ok, u sta iskreno sumnjam, onda se malo kompresuju pikovi, malo pojacaju bas i harmonike, vrlo malo hi midle, odsece limiterom 2-3 db pikova sto pobegnu kompresoru i gotovo.

Jelo na stolu. :da:

Pravo da ti kazem, ne pada mi na pamet cak ni da slusam. Nek' bude jaka 8? Moze i 9...

Ma cista destka, nije beg cicija. :D

Maiv
24-05-2010, 07:58 PM
Na ovom kompu na kojem imam net su mi spojeni prosjecni "smece" zvucnici (kakve vecina ljudi i koristi) i na njima ovo iz aams zvuci bolje...e sad kak sta zvuci na monitorima ili nekim boljim zvucnicima :confused:
Mozes li ti to bolje odraditi s eq, kompresorom, limiterom?

google
24-05-2010, 08:36 PM
Mozes li ti to bolje odraditi s eq, kompresorom, limiterom?Ti bas svasta pitas. Naravno da ne mogu.

Zato i jest' izmisljen automatski mastering. :D

Maiv
24-05-2010, 08:43 PM
Ti bas svasta pitas. Naravno da ne mogu.

Zato i jest' izmisljen automatski mastering. :D

Ma nisam tebe pitao:D

Ak covjek ne moze bolje sam nek koristi auto...ko da ce ga itko ikad pitat kak je odradio mastering...

google
24-05-2010, 09:04 PM
Ma nisam tebe pitao:D

Ak covjek ne moze bolje sam nek koristi auto...ko da ce ga itko ikad pitat kak je odradio mastering...Tu gresis. U muzici mastering nije cak ni slag na tortu, vec ona tresnjica na slag.

Ukoliko nema torte, tresnjica je suvisna. sto bi rek'o Euklid. :D

Ti mozes staviti tresnjicu na, da prostis, izmet, ali neces od toga napraviti tortu. To ce biti g.v.o sa tresnjicom.

Moj savet je da se prvo potrudi oko pesme, ukoliko je kompozitor, ukoliko nije kompozitor, moze da solira od izlaska do zalaska Sunca, ali to nece biti pesma, vec solo bez kraja & konca.

Dakle, prvo se radi na pesmi, pa na aranzmanu, pa na izvodjenju, pa se snimi sa solidnom opremom i zvuci. Onda moze sa tim raditi sta hoce, a najbolje je da nista ne pipa, jer ce pokvariti.

Medjutim, ne znam zasto, svi se o'ma 'vataju za "mastering". Naprave makar sta, pa onda masterizuju, nebi li se dogodilo cudo. Cuda ne postoje, kao ni: vile, vestice & carobno dugme na plaginu.

Maiv
24-05-2010, 09:09 PM
Medjutim, ne znam zasto, svi se o'ma 'vataju za "mastering". Naprave makar sta, pa onda masterizuju, nebi li se dogodilo cudo. Cuda ne postoje, kao ni: vile, vestice & carobno dugme na plaginu.

Pa to sam i ja gore napisao...

A u aranzman i svirku se necu mjesati, mozda se covjeku bas svidja da bude sve kao veliki solo...:)

google
24-05-2010, 09:23 PM
Pa to sam i ja gore napisao...

A u aranzman i svirku se necu mjesati, mozda se covjeku bas svidja da bude sve kao veliki solo...:)Njemu se svidja bez obzira kako zvuci. Vazno je da mu je lepo dok solira i to je sve sto od zivota ocekuje.

Medjutim, resio je da napravi kompromis: da bi i drugima bilo lepo dok on solira, opalice preset na automatskom masteru i svi ce biti srecni, kao i on. Ako treba, izdvojice do 30 evra, za profi mastering, al' ima da zvuci. :da:

alek019
24-05-2010, 09:45 PM
Ovde je samo u pitanju moja dilema da li da ovo programče pazarim ili ne. Za moje potrebe (kućne) se trudim pronaći ne?to od tih alata. Nisam ljubitelj neke te?ke piraterije i ako su programčići korektni, ne ba? preskupi volim ih kupiti.

?to se tiče toga da li ja mogu ne?to sam na uvce po pitanju zvuka napraviti, odgovor je te?ko, fali dosta toga, da ne nabrajam ?ta sve.

Ipak hvala Maiv, hvala i na korektnosti.

?to se GOOGLE-ta tiče... stara priča...

google
24-05-2010, 09:55 PM
Ovde je samo u pitanju moja dilema da li da ovo programče pazarim ili ne. Bacanje para.

Za moje potrebe (kućne) se trudim pronaći nešto od tih alata.Ne treba ti, uopste.

Nisam ljubitelj neke teške piraterije i ako su programčići korektni, ne baš preskupi volim ih kupiti. Lepo. Mada ti to ne treba. Ali ako insistiras, ne vredi ti kvariti zadovoljstvo.

Što se GOOGLE-ta tiče... stara priča...U pravu si- ja sam stara budala koja prica u vetar. :da:

Opali solo. Pa preset. To je to. Sve moguce onom koji veruje... :D

Maiv
24-05-2010, 10:14 PM
Ovde je samo u pitanju moja dilema da li da ovo programče pazarim ili ne. Za moje potrebe (kućne) se trudim pronaći ne?to od tih alata. Nisam ljubitelj neke te?ke piraterije i ako su programčići korektni, ne ba? preskupi volim ih kupiti.

?to se tiče toga da li ja mogu ne?to sam na uvce po pitanju zvuka napraviti, odgovor je te?ko, fali dosta toga, da ne nabrajam ?ta sve.

Pa ako ti program odradjuje ono sto zelis zasto ga nebi koristio, poslusaj na vise raznih zvucnika pa zakljuci jeli to nivo koji zelis ili bi htio da tvoja muzika zvuci bolje...

Probaj postici dobar balans u mixu tako da ti aams sto manje odradjuje...znaci da ti ona krivulja ne bude pre daleko od preporucene.

Problem je cijelog auto mastering principa sto program gleda na frekvencije a ljudsko uho na instrument koji se u tom frekv. rasponu nalazi - npr. program ne moze znati hoce li podizanjem odredjene frekvencije izvuci cinelu ili hiss od vokala itd.

alek019
25-05-2010, 09:12 PM
Ja pazario ovaj programčić, za moj potrebe će valjda poslu?iti.