View Full Version : CPU Temp
Arthur
24-05-2010, 12:18 AM
Bud?io sam ovih dana ne?to ma?ine moje i od supruge mi, zamenio CPU, odneo u studio q6600 a njoj nakačio moj e6550 dual core. I po?to se nisam ranije bakćao sa takvim zahvatima, a naročito ne termalnim pastama, krene me danas paranoja oko temperatura. Skinuo sam neki RealTemp programčić koji navodno daje neke vrednosti za intele procesore. NA q6600 sam izmerio 40ak stepeni, ali na e6550 sad merim čitavih 70 stepeni celzijusa. ?to mu dođe za celih 9 stepeni vi?e nego ?to sam pročitao da je maximum za taj procesor, na raznim sajtovima koji imaju te podatke. Ma?ina dodu?e ceo dan radi samo FB i winamp, i radi kao stabilno, ne izgleda da je u nekom problemu, ali sam počeo da se brinem. Da li je to merenje valjano? Da li je ta max cifra tačna? wtf???
Arthur
24-05-2010, 12:34 AM
evo sad mi je i bios očitao 60 stepeni na dual coreu :?
Jesi dobro stavio cooler? Treba baš čvrsto stajati uz procesor... i termalnu pastu stavi...
Mozda ti je prevelika voltaža u biosu?
:)
don corleone
24-05-2010, 02:13 AM
Mozda nisi dobro namazao pastu. Pre nego sto je stavis moras lepo da izglancas i kuler i procesor da bi lepo legla.
@MD
Ne moze lose da stavi kuler :D ulazi samo na jednu stranu :rotfl:
Arthur
24-05-2010, 02:25 AM
stavio sam pastu (prethodno očistivši cooler i proc temeljno od stare!) , kako mi je drug savetovao, omanje zrnce pirinča veličine. Cooler sam uz dosta muke namestio i sad mi se doima jako stabilnim. Sad nešto čitam dalje o RealTempu, pominje neke kalibracije, sa merenjem temperature spoljnog vazduha i silna neka drndanja. Izgleda ti podaci nisu preterano tačni. Doduše, mene brine onih 60 iz Biosa, u idle stanju. I pritom još uvek nalazim neke meni nerazumljive podatke o tome koja je zapravo normalna temperatura rada za e6550.
Mozda nisi dobro namazao pastu. Pre nego sto je stavis moras lepo da izglancas i kuler i procesor da bi lepo legla.
@MD
Ne moze lose da stavi kuler :D ulazi samo na jednu stranu :rotfl:
Može... ovi noviji stock intelovi cooleri sjednu i bez da pravilno sjednu, olabave se i često ne prijanjaju dobro... i meni je dugo pokazivalo skoro 60 stupnjeva na dualcoreu kad sam ga prvi put instalirao, dok nisam stavio cooler kako treba....
:wink:
Cooler sam uz dosta muke namestio i sad mi se doima jako stabilnim.
E to ka?em, vidi da li ti dobro prijanja, jer zna nekad stajati ali krivo, ako sve no?ice ne uspije? ugurati... uglavnom treba biti skroz čvrsto postavljen, kada se dobro ugura...
Jesi vidio napon u biosu? Ako je prevelik napon na procesoru, grijat će se vi?e...
Arthur
24-05-2010, 02:45 AM
pa nisam mu dirao napon. Mislim da je na auto
probaću ujutru da mu oborim napon a ostavim množilac
pa nisam mu dirao napon. Mislim da je na auto
probaću ujutru da mu oborim napon a ostavim množilac
Ako si radio oc, onda podešavaj ručno napone jer će ti dizati voltažu na auto...
Arthur
24-05-2010, 03:06 AM
nisam radio oc. Samo sam iščupao iz jedne mašine fabrički setovane q6600 i ubacio je u moju mašinu, takođe na defaultu.
A u tu prvu ubacio moj e6550, i ništa nisam drugo dirao. I taj 6550 daje tu visoku vrednost, a q6600 u mojoj mašini daje nekih 40ak stepeni, što smatram normalnim
diviner
24-05-2010, 09:21 AM
To je sve ok. Zaboravih ti odgovoriti u PMu (starimo, starimo :) ). Realtemp i ostale stvarcice su totalno nonreal, tako da je moj generalni savet, raditi dok masina radi i ne obracati paznju na temperaturu (kada se ona prekoraci, racunar ce se svakako resetovati, ili ugasiti sama). Eventualno moze da se prati takt preko cpu-z, pa ako se isti spusta, to je znak da overtemperature downclock (ili kako li se zove ,da sada ne trazim strucan termin) spusta klok proca, usled prevelikog zagrevanja.
Arthur
24-05-2010, 10:32 AM
aha. Mirnije spavam ;)
znači nema nekog verodostojnog soft merenja?
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.