View Full Version : Pitanje za poznavaoce MCI JH500
google
19-05-2010, 08:56 PM
Imam preamp MCI JH500 i svidja mi se zvuk koji se dobija kada se pojaca gejn, kad ide u crveno, preko nule, ili kako se to vec kaze... Sto se vise pojaca to bolje zvuci.
Ono sto me zanima je koliko samem da idem u crveno, a da ne smeta uredjaju?
Ma ja mislim da to ne bi trebalo štetiti uređaju. Onak, nemoj moje mišljenje uzeti kao zadnje jer nisam dovoljno potkovan, ali same komponente bi to trebale bez problema izdržati. Overload lampica se pali tad kad signal (u osnovi napon) pređe preko neke vrijednosti koja je u okvirima neiskrivljenog signala. Ako ti lupaš preko toga onda se zvuk počinje izobličavati (harmonici podivljaju i/ili se promjeni odnos frekvencija). Ako tebi takav zvuk odgovara - super. Cijela priča o headroom-u nekog uređaja je upravo ovdje. Neke sprave mogu više izdržati bez da iskrivljuju a neke odma počinju uništavati. Ja sam davno radio na MCI 600 pultu i znam da je to tenk sa fakat puno headrooma, a 500-tka se smatra još boljom, tako da se ne čudim da ti se sviđa prepucani signal.
Možda bi bila drugačija situacija da je cijela sprava temeljena na lampama. Onda bi se lampe eventualno mogle spržiti. Ali ostalo mislim da može izdržati. Naravno, sve to u razumnim granicama. Ma sve i da izađeš iz okvira razumnih granica, teoretski se može zamjenama komponenata povečati izdržljivost.
Veći ti je problem kako ti podnosi sljedeča sprava u nizu to što na ulazu dobiva preveliki signal.
google
20-05-2010, 07:19 AM
Ako ti lupaš preko toga onda se zvuk počinje izobličavati (harmonici podivljaju i/ili se promjeni odnos frekvencija). Ako tebi takav zvuk odgovara - super. U stvari, samo se detalji cuju izrazenije, npr. disanje i sl. Sve je mnogo vece i jasnije... svaki i najmanji sum se cuje odlicno. Nema nikakvog izoblicenja, radi neobicno. To sam dobio sa Neuman tlm 193.
Kada sam snimao gitaru sa pik apom na isti preamp, ne dobijem jos malo pa nista, imam utisak da je zvuk toplijii i nista vise. A kad sam snimao bas sa aktivnom elektronikom, nemam utisak cak ni da je taj zvuk topliji, koliko god da pojacam, nista bitno se ne desava...
Cijela priča o headroom-u nekog uređaja je upravo ovdje. Neke sprave mogu više izdržati bez da iskrivljuju a neke odma počinju uništavati. Ja sam davno radio na MCI 600 pultu i znam da je to tenk sa fakat puno headrooma,Koliko je to puno?
I kako smanjiti taj singnal bez gubitaka? Jedan elektronicar mi je rekao da ima konektor sa ugradjenim atenuatorom?
Koliko je to puno?
I kako smanjiti taj singnal bez gubitaka? Jedan elektronicar mi je rekao da ima konektor sa ugradjenim atenuatorom?
Pa sad, te?ko mi je kvantitativno ti odgovoriti ti na to koliko je to puno headrooma. Znam da mi je miks bio dosta gust i faderi su bili visoko, svaki je kanal vozio dosta glasne signale jer je tako i usnimljeno bilo u komp, a da je na masteru to fino disalo i bilo problema. Kad na pultu nema headrooma to se primjeti po tom nekom, kako da ti to opi?em... uh... kad ka?u da se mix počeo ru?iti... kao da dinamika počinje patiti i sve zvuči malo previ?e spr?eno. Jao stvarno ne znam opisati kako to zuči. Al zna? odmah čim čuje?.
To ?to ti je elektroničar rekao je opis pasivnog atenuatora. Na signal se stavi potenciometar koji smanjuje level. Jednostavna stvar. Isto ?to su i oni NanoPatch i slični monitor kontroleri. Siti?avanje signala. Da, ima toga i to poma?e. Samo ako ti iz svoje sprave izlazi? preglasno, al ono stvarno preglasno (?to se meni čini da u tvom slučaju nije po srijedi - tebi je vjerovatno lo?e kalibriran vu-metar) onda si već na izlazu previ?e distorzirao taj signal i to nikakav atenuator ne mo?e spasiti. To ti je kao da se s opro?tenjem posere? (znam, grozan sam al to mi prvo pada na pamet) i onda zamije?a? malo plave da promijeni? boju. Da, promijenit će? boju ali sastav ostaje isti. Atenuator mo?e sti?ati signal ali odnosi u njemu ostaju isti - dakle sva količina harmonika (alikvota) i nivo ?uma se zajedno s signalom ravnomjerno sti?aju.
google
21-05-2010, 06:30 AM
Izazim sa signalom koji zvuci dobro, jedino je prejak za digitalno snimanje pa ce da klipuje. Samo hocu da takav signal smanjim ispod o, da ga snimim.
Isto tako elektronicar ni je rekao da to mogu uraditi na ulazu muzicke kartice (imam EMU161m), jer kaze da ima neki potenciometar pre konvertora, tako nesto, koji digitalno kontrolise jacinu analognog signala, ako sa m dobro zapamtio...
U svakomslucaju ako sam shvatio poentu, sme se pojacati onoliko koliko dobro zvuci, cim pocne da izoblicava, a to izoblicenje ne zvuci, znaci da je previse.
Orjentaciono nekih 10 - 15 db moze ici u pik bez problema?
Bockie
21-05-2010, 10:42 AM
Moze! MCI mislim da moze cak i do +12db bez jace cujne distorzije. Prakticno se javlja vec efekat veoma blage kompresije,saturacije,cega vec, zato cujes taj dah bolje itd...
U principu nece stradati sprava dok god su te vrednosti sto kaze Shot u granici normale, cak i efekta radi mislim da moze da izdrzi +15-20 db, ali posle toga vec ne bih isao da ne zamirise preamp...:D
http://www.mcirecording.com/JH-500/JH-500D%20Specifications.pdf
Da i da dodam da headroom zavisi od voltaze na kojoj sto radi, a ista moze da varira od 5 do 24v na modulima JH500, pa samim tim je to promenljivo. Veca voltaza => veci headroom => kraci vek trajanja, odnosno brze "spaljivanje" elektronike...
Gore sam opisao stanje na 15v...
Dakle samo info koji je meni poznat, sigurno ce inzenjeri elektronike i poznavaoci ovo dublje objasniti...
poz'
analog
21-05-2010, 03:00 PM
JH500 ide na +/-36V, a ja moj teram na +/-32..
E sad, postoje regulatori ispred svakog opampa koji spustaju na +/-15V
Bockie
21-05-2010, 04:32 PM
JH500 ide na +/-36V, a ja moj teram na +/-32..
E sad, postoje regulatori ispred svakog opampa koji spustaju na +/-15V
Da,da, sorry, od 5V do 36V...
google
21-05-2010, 07:27 PM
Da i da dodam da headroom zavisi od voltaze na kojoj sto radi, a ista moze da varira od 5 do 24v na modulima JH500, pa samim tim je to promenljivo. Veca voltaza => veci headroom => kraci vek trMoj radi na 36V.
Bockie
22-05-2010, 09:02 AM
Da,da, sorry, od 5V do 36V...
.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.