View Full Version : Koje monitore za elektronsku muziku (kucni studio) ?
fliptrip
15-05-2010, 07:44 PM
Cao svima...
Pokusavam da nadjem monitore u cenovnim rangu od 500 - 800 eur.
I za pocetak strasno me zanima model KRK VXT8. Jos uvek nisam cuo ove zvucnike, ali mi treba misljenje nekoga ko ih je cuo ili ko ih poseduje. Pokusavam da nadjem nesto sto pri produkciji nece ulepsavati snimak, vec ga ciniti sto realnijim. Nesto sto ce imati bass (koji mi je potreban za elektronsku muziku - neki electro, progressive house, itd gde je bitno da se bass oseti.
Takodje mogu da priznam da Adam A7 ima veoma ostar zvuk, kao i da se srednji i visoki cuju perfektno, ali iskren da budem - kao da fali bass. ?!?
Adam mi je bio prva opcija... ali sada vise nisam siguran.
Kada slusas elektronsku muziku, a bassa nema, to je kao da slusas sluske koje su na stolu a ne na usima - dobro preterujem, ali nekako ne dize :(
Smatram da je cena dobrih monitora prilicno visoka pa je i sama kupovina prilicno RIZICNA igra. Bojim se da zvucnike koje cujem u radnji i koje odaberem kao najbolji izbor ne dozivim totalno drugacije u svom malom studiju (radnom okruzenju).
Takodje me zanima, da li monitori mogu da se koriste i za DJing ? Priznajem da s`vremena na vreme volim da cujem ono sto radim glasnije, kako bi osetio trip pesme - ali takodje mislim da Adam A7 i nije toliko glasan zvucnik. Ne bi` zeleo da me neko pogresno shvati - mislim da je to odlican model za neku drugu vrstu muzike. Nisam imao prilike da cujem A7X bass kod tog modela... Ako neko moze da uporedi sa A7 - bilo bi lepo.
Dobrodosli su svi predlozi oko odabira pravih zvucnika sa karakteristikama koje zadovoljavaju moje potrebe oko bassa, elektronske muzike i sto realnijeg zvuka...
Hvala unapred
google
15-05-2010, 08:15 PM
Pokusavam da nadjem nesto sto pri produkciji nece ulepsavati snimak, vec ga ciniti sto realnijim. Nesto sto ce imati bass (koji mi je potreban za elektronsku muziku - neki electro, progressive house, itd gde je bitno da se bass oseti.Hoces realan zvuk sa tvrdim i realnim subom? Spremi 1000- 2000 evra za polovne kutije.
Nesto sto ce imati bass (koji mi je potreban za elektronsku muziku - neki electro, progressive house, itd gde je bitno da se bass oseti.Dynaudio BM6a, oko 800 evra polovan.
Smatram da je cena dobrih monitora prilicno visoka pa je i sama kupovina prilicno RIZICNA igra. Bojim se da zvucnike koje cujem u radnji i koje odaberem kao najbolji izbor ne dozivim totalno drugacije u svom malom studiju (radnom okruzenju).To ce se sigurno desiti. Ako imas malu sobu, zaboravi na kutije koje imaju dosta basa, neces moci raditi na njima. A neces ih ni lako prodati.
milos
16-05-2010, 05:07 PM
Adam A7 zaista ima manjak bassa sto u nekim uslovima moze i biti dobro (nesredjena akustika, mala soba....)
Niske frekvencije uvek mozes proveriti na slusalicima.
Slusao sam KRK VXT6 pored A7 i nisu imali po meni nikakve sanse ( pomalo boomy i hifi) dok je Dynaudio BM5a imao onaj lep i utegnut bass ali se gubio u srednjima i visokima naspram A7.
Najbolje uzmi one najvece A8x ili kako se zovu .To su ako se dobro secam 9'' membrane sto bi trebalo da je dovoljno .
LAMPASH
16-05-2010, 05:30 PM
.......................................
Proton
19-05-2010, 11:23 PM
Sta mislis o ESI nEar 08
Cena ispod 400E par u playeru u bg-u
Ne razumem se u monitore, mogu samo da ti kazem da su veoma jaki i da imaju dobar bas. Jos ih nikad nisam pojacao preko 1/3 a i to je prejako.
Inace sam ih uzeo po preporuci ljudi koji na njima veoma ozbiljno rade progressive trance,
Najbolje ih poslusaj pa proceni sam. Mozda nisu ono sto trazis ali ih svakako uzmi u obzir.. za elektronsku muziku su odlicni
Bockie
20-05-2010, 11:22 AM
Takodje mogu da priznam da Adam A7 ima veoma ostar zvuk, kao i da se srednji i visoki cuju perfektno, ali iskren da budem - kao da fali bass. ?!?
Moguce, ali 7-ica vise nema novih...
Izasao je A7-X i mogu reci da su stvarno sada uspeli da naprave cudo.
Nas cenjeni clan foruma cika Lesha ih je o'ma nabavio , cuo sam ih i ono je stvarno fenomenalno,doduse malo skuplje (100 i neki evro vise za par) od stare 7ice, ali vredi svaki cent.
Sada bas vise nije problem...!
http://www.gear4music.com/media/23570/200/preview.jpg
fliptrip
22-05-2010, 06:26 PM
Sta mislis o ESI nEar 08
Cena ispod 400E par u playeru u bg-u
Nisam do sada razmisljao o ESI, ali raspitacu se malo, hvala na savetu :)
Izasao je A7-X i mogu reci da su stvarno sada uspeli da naprave cudo.
Nas cenjeni clan foruma cika Lesha ih je o'ma nabavio , cuo sam ih i ono je stvarno fenomenalno,doduse malo skuplje (100 i neki evro vise za par) od stare 7ice, ali vredi svaki cent.
Sada bas vise nije problem...!
A7 koje sam slusao su se prodavali kao polovni zvucnici, ali nisam bio zadovoljan. Poslusacu u Artistu A7X, pa ako je bas bolji, moguce je da cu se za njih opredeliti. Ne znam koja je cena za A8X ali ako nije previsoka, mozda bi i to doslo u obzir.
Najvise me je zanimalo kakvi su zvucnici KRK VXT8, mada sada trazim i Dynaudio kako bi ih cuo :)
Hvala na korisnim komentarima. :)
carnival day
25-05-2010, 10:16 PM
Cao svima...
Pokusavam da nadjem monitore u cenovnim rangu od 500 - 800 eur.
I za pocetak strasno me zanima model KRK VXT8. Jos uvek nisam cuo ove zvucnike, ali mi treba misljenje nekoga ko ih je cuo ili ko ih poseduje. Pokusavam da nadjem nesto sto pri produkciji nece ulepsavati snimak, vec ga ciniti sto realnijim. Nesto sto ce imati bass (koji mi je potreban za elektronsku muziku - neki electro, progressive house, itd gde je bitno da se bass oseti.
Kada slusas elektronsku muziku, a bassa nema, to je kao da slusas sluske koje su na stolu a ne na usima - dobro preterujem, ali nekako ne dize :(
Smatram da je cena dobrih monitora prilicno visoka pa je i sama kupovina prilicno RIZICNA igra. Bojim se da zvucnike koje cujem u radnji i koje odaberem kao najbolji izbor ne dozivim totalno drugacije u svom malom studiju (radnom okruzenju).
Takodje me zanima, da li monitori mogu da se koriste i za DJing ? Priznajem da s`vremena na vreme volim da cujem ono sto radim glasnije, kako bi osetio trip pesme - ali takodje mislim da Adam A7 i nije toliko glasan zvucnik. Ne bi` zeleo da me neko pogresno shvati - mislim da je to odlican model za neku drugu vrstu muzike. Nisam imao prilike da cujem A7X bass kod tog modela... Ako neko moze da uporedi sa A7 - bilo bi lepo.
Dobrodosli su svi predlozi oko odabira pravih zvucnika sa karakteristikama koje zadovoljavaju moje potrebe oko bassa, elektronske muzike i sto realnijeg zvuka...
Hvala unapred
Iskreno, ne razumem pitanje.
Pa o kakvim je to monitorima reč, kad treba da se biraju po tipu muzičkog materijala sa kojima se planira rad :( ?? SVAKI monitor (ako je reč o pravim studijskim monitorima) MORA isto da se ponaša sa BILO KOJIM muzičkim materijalom. To i jeste njegova suština. U suprotnom - to nije monitor. Po meni to nije ni pravi Hi-Fi, ali ok, to nije tema sada, a i nećemo o tužnim stvarima. Pa tim pre, ako se radi o rangu 500-800 evra. To je već ozbiljan alat, da bi mi diskutovali o tome kako će se ponašati i sa kakvim materijalom...
O basu. BESMISLENO je tražiti mnogo basa od male dvosistemske monitorske kutije. To i nije njen zadatak. Bas je bolje potražiti kod nekog studijskog sabvufera ili barem neke trosistemske studijske kutije. "Malo basa" znači da je to najverovatnije linearan bas. I to je dobro. I tako treba da bude kad je reč o malim studijskim monitorima...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.