PDA

View Full Version : Quad tracking :)

MUzzY
11-05-2010, 03:08 PM
Drugari, treba mi savet.

Igram se sa gitarama u jednoj pesmi koju sam zavrsio i mucim muku sa naravno hevi ritam gitarama.
Aranzman je jednostavan: 2 ritam gitare sa slicnim deonicama koje se tu i tamo razikuju u obrtajima da bih dobio sto puniju zvucnu sliku. Posto je mas'an zvuk u pitanju i posto je stim u H duru (otvoreni D pa prebaceno sve u H zbog pevacice) ima doooosta "smeca". Sa farbama sam u principu zadovoljan ali zelim da dodam sto vise mogu detalja, tj. onoliko koliko mi tehnicki uslovi dozvoljavaju. Snimio sam deonice (i jos cu ih snimati dok ne budu "spot-on"), L i R gitara eksportovao sam samo zvuk pojacala bez box-a (revelver) i sad kombinujem polako impulse da u nadi da cu naci prave kombinacije.
Ono sto me interesuje (ah, napokon pitanje :D) je kako vi resavate tkz. quad tracking? Neke prostije rifove sam ranije snimao u 2-3 take-a pa kombinovao ali ovde je to jaaaako rizicno zbog melodije ritam gitara. Jednostavno zbog stima i kolicina nota (cesto su puni akordi ne samo 2-3 tona) dolazi do guzve i muljanja pa sam odlucio da kombinujem samo razlicite impulse i time obogatim ton medjutim cesto dobijem neprijatno sudaranje u srednjim koje donekle resim EQom ali zato ubijem ton tog impulsa i nikako nisam zadovoljan :(.

Kako panujete gitare? Da li koristite delay i kako? (ovo sam probao i dobijem uzasan phase efekat ... da znam, "odsviraj 2x") Da li koristite room mikrofone uopste? Imam dosta opcija usnimljenih pozicija. Recimo omiljena kombinacija mi je messa v30 cab sa sm57 off axis cone edge pozicija u kombinaciji sa royer 121 cone edge ali odmaknutim 0.5 - 1.0 incha (jbg. tako su ih oznacili u fajlovima).

Eto, ako je nekoga ne mrzi voleo bi da cujem neki savet :)

POZ!

MUzzY
11-05-2010, 05:14 PM
http://www.box.net/shared/ha3vjn3tef

Zaboravih da okacim primer ...

MD
11-05-2010, 06:11 PM
Koristi dva različita pojačala za svaku stranu, koja se dobro dopunjuju, recimo jedno vise srednji tonovi, drugi bas ili slicno....
Kad je potpuno isti gitarski lanac, često ne zvuči dobro...

Obicno se panira dvije skroz left right, a druge malo prema sredini... leveli ovisno kakav zvuk hoće?... najbitnije je dobro odsvirati....

Gitare su mi tu ok, sam karakter zvuka, samo je bubanj malo plastičan sa dosta rooma pa je sve malo nejasno... kick isto ne pa?e za moderni stil...

Stavi samo dvije gitare i ubaci neke klavijature da malo popune zvuk i daju malo komercijalni prizvuk.... tako bi ja...

Ovdje su gitare kao na reverbu, umjesto da su prezentne i naprijed kad je bubanj ionako dosta reverbiran, to se često de?ava kada dupla? sa potpuno istim gitarskim lancem...

Probaj jedne gitare sa manje drivea, radi definicije, a druge sa malo vi?e pa kombiniraj... neki čak dodaju clean gitare uz distorzirane....
Najče?će, kod quad trackinga, masa gitara ne dolazi iz previ?e drivea, vec se svira sa manje drivea a duplanjem se dobije masniji sound...

:)

MUzzY
11-05-2010, 06:20 PM
Nece biti klavijatura :) mozda stavim neku liniju gudaca.
Fali mi ... jos onog "bite"-a u srednjim. API eq mi je dosta tu pomogao ali hocu jos :) Takodje kad ima samo 1 track po gitari suvise su "2D" pokusavam malo da ih izdubim. Inace L gitara je 6505 a R messa DualRec samo oba idu kroz isti messa v30 box samo kombinujem mikrofone.

Sad cu da dodam jos impulse snimljenih ledja kutije pa kacim ;)

MD
11-05-2010, 06:26 PM
Fali mi ... jos onog "bite"-a u srednjim. API eq mi je dosta tu pomogao ali hocu jos :) Takodje kad ima samo 1 track po gitari suvise su "2D" pokusavam malo da ih izdubim. Inace L gitara je 6505 a R messa DualRec samo oba idu kroz isti messa v30 box samo kombinujem mikrofone.

Snimi pravo pojačalo, pa kombiniraj sa plug inom, pravo pojačalo će ti dati tu prezentnost ako mislimo na isto...

Ako su gitare 2d, sa ostalim instrumentima napravi 3d zvuk...

Gitare u ?e?ćoj glazbi su najče?će naprijed, suhe i prezentne... ovdje mi je nekakva gu?va... mozda da stavi? manje reverba na bubanj, da su dobo? i kick naprijed, ovako je sve nazad, jos ako stavis vokal na reverb...

Mislim da ti na snimci nisu problem gitare, nego bubanj... mada ovo ne zvuci lose za demo...

Čekaj, ovdje su samo dvije gitare ako kazes da je mesa na jednoj strani a peavey na drugoj, ili si na jednu stavio dvije mese, a na drugu dva peaveya?

MUzzY
11-05-2010, 06:34 PM

MUzzY
11-05-2010, 06:38 PM
Snimi pravo pojačalo, pa kombiniraj sa plug inom, pravo pojačalo će ti dati tu prezentnost ako mislimo na isto...

Ako su gitare 2d, sa ostalim instrumentima napravi 3d zvuk...

Gitare u ?e?ćoj glazbi su najče?će naprijed, suhe i prezentne... ovdje mi je nekakva gu?va... mozda da stavi? manje reverba na bubanj, da su dobo? i kick naprijed, ovako je sve nazad, jos ako stavis vokal na reverb...

Mislim da ti na snimci nisu problem gitare, nego bubanj... mada ovo ne zvuci lose za demo...

Čekaj, ovdje su samo dvije gitare ako kazes da je mesa na jednoj strani a peavey na drugoj, ili si na jednu stavio dvije mese, a na drugu dva peaveya?

Heh :) bi ja rado snimio pravo pojacalo al' nema se :(

1 messa u 2 varijante levo i 1 6505 u 2 varijante desno.

Bubnjevi idu na popravku definitivno, samo da vratim instalaciju BFD-a :) (ko me ter'o da probam mixosaurus...)

MD
11-05-2010, 06:46 PM
Heh :) bi ja rado snimio pravo pojacalo al' nema se :(

1 messa u 2 varijante levo i 1 6505 u 2 varijante desno.

Bubnjevi idu na popravku definitivno, samo da vratim instalaciju BFD-a :) (ko me ter'o da probam mixosaurus...)

Odlican je mixosaurus, samo mi je pregorio disk gdje je bio instaliran, nedugo nakon instalacije... sad moram opet instalirati....

Za pojačalo... imaš di snimke, odneses nekome na reamping i rijeseno...

Reamp box od radiala dođe nešto više do 100 eura mislim, a vrlo je koristan...

:D

MUzzY
11-05-2010, 07:04 PM
http://www.box.net/shared/ljj17ob7r0

Sa drugom kombinacijom mikrofona, i 2x odsvirano :) Eto, nije me mrzelo :D

Sto se snimanja pravog pojacala tice poslusacu te ali ako nesto konkretno budem mogao da uradim sa pesmom. Za sada moram ovako. (moooodey...)

MD
11-05-2010, 07:12 PM
Ma najbitnije je da je pjesma dobra (ovo je prekratko da bi se cula pjesma), a to kako zvuci, ljudi i često ne primjete ako je pjesma dobra.... osim ako ne ometa sam do?ivljaj pjesme...

Probaj eksportirati samo gitare pa stavi na net, tako će ljudi lakse komentirati sam zvuk....

MUzzY
11-05-2010, 08:08 PM
Meni ce da smeta ;)
samo gitare:http://www.box.net/shared/8avjd1vljm

Mada, u mixu one definitivno zvuce drugacije...

P.S
Ovaj reverb koji se cuje je od samih impulsa, nista nisam dodavao.

google
11-05-2010, 09:37 PM
http://www.box.net/shared/ha3vjn3tef

Zaboravih da okacim primer ...Gitare previse drndaju. Probaj da pravis pauze. Odsviras pa stanes. Ovak tipa aranzmana brzo umara i pocinje da se cuje konfuzno.

Arthur
11-05-2010, 10:18 PM
eto ja imam reamp box, pa ako skontaš neko pojačalo, javi se ;)

MUzzY
11-05-2010, 11:55 PM
Ti bese imas messu? :)

Inace imam te u glavi za ovu pesmu, al' kao sto rekoh samo ako uspem nesto konkretno da uradim sa njom.

Arthur
12-05-2010, 09:55 AM
nemam moju messu, to je bila rentirana :S imam jcm 900, a možda padne i neki valveking

MUzzY
12-05-2010, 11:45 PM
Valveking :( ... sto njega?

Nego, imas neki savet za mene povodom ovog mog pitanja?

Arthur
13-05-2010, 01:26 AM
nemam na čemu da čujem gajbi. Ako si dokon ovih dana javi se pa da baneš do studija sledeće nedelje da počujemo. Valveking pada u neku kompenzaciju, verovatno ću ga pustiti na prodaju. Dole sada stoji jedan jcm900, jcm800 i taj valveking

marcos
13-05-2010, 10:56 AM
meni pada na pamet da bi ovaj rif bolje zvučao kao kombinacija jako ?estokih gitara koje sviraju bazičnu harmoniju (samo prima i kvinta) i ritam, i relativno clean gitare koje razla?u rif onako kako si ti zamislio. S time da proba? ta dva zvuka stopiti.

Da se dobije zvučni zid distorzije i iznad njih ?to artikuliraniji zvuk kojeg pa?ljivo umiksa?....

MUzzY
13-05-2010, 01:18 PM
Upravo radim na tome! :) Problem rifa je sto ima dosta udvojenih tonova (sto unisono sto kroz oktave) zbog prirode stima. Prelepo zvuci na aksutari ali kad dodje crunch ... :) Pokusavam sad da nadjem blagi crunch za full akord. Videcu da li je bolje da ih posle turim zajedno sa teskim gitarama levo i desno ili njih blize sredini .... ili obrnuto.

google
13-05-2010, 01:22 PM
Upravo radim na tome! :) Problem rifa je sto ima dosta udvojenih tonova (sto unisono sto kroz oktave) zbog prirode stima. Prelepo zvuci na aksutari ali kad dodje crunch ... :) Pokusavam sad da nadjem blagi crunch za full akord. Videcu da li je bolje da ih posle turim zajedno sa teskim gitarama levo i desno ili njih blize sredini .... ili obrnuto.Probaj da namestis obican, normalan, neprebudzen ton i pojacas na 40% snage i snimis.

2. gitara nije nuzno potrebna, ako prva lepo i interesantno svira, bolje je neduplati, bolje ce izaci ostali instrumenti.

Snimi jednu dobru. Stavi taj fajl na dva kanala, levo i desno. Na jedan kanal stavi reverb da je 100% wet i taj kanal sa reverbom utisaj, tek da se cuje. zvucace bolje nego ovo sto si sad radio.

MUzzY
13-05-2010, 01:49 PM
Aranzmanski zelim 2 gitare. Harmonski su slicne ali dovoljno razlicite da dopune jedna drugu, prosto mi trebaju svi tonovi jer necu nikakve sintove, padove i sl. ...

google
13-05-2010, 01:55 PM
Aranzmanski zelim 2 gitare.Zelim i ja da Svetom vlada mir.:wink:

Harmonski su slicne ali dovoljno razlicite da dopune jedna drugu.

Nema se sta dopunjavati i ta jedna gitara svira vise tonova nego sto realno ima potrebe, prostor se brzo napuni, druga vec pocinje da pravi konfuziju, pocinje da smeta i ono sto je pre nije smetalo.

Treba ti oko 4 minuta da probas ovo sto sam ti preporucio. Cuces da sa jednom suvom gitarom na jednom kanalu i kracim reverbom od te iste gitare na drugom kanalu sve zvuci mnogo razgovetnije i punije. "Punocu" ne pravi gomila zbrke, vec PAMETAN aranzman. Ti moze ubaciti jos milion intrumenata, zvucace sve gore i gore. Trebas da otrpas aranzman i redukujes kanale, a ne da trpas nove i nove.

Napises DOBAR prvi glas. Snimis. Dodas bas i ritam, zvucace puno, ako je sekcija dobra. Jos dodas gitaru da ne smeta.

Gotovo.

jer necu nikakve sintove, padove i sl. ...
Sint. i sl. ti uopste ne treba, vec imas guzvu i sa jednom gitarom. I ta jedna bi morala da pravi pauzu u sviranju, a ne jos da trpas gomilu drugih instrumenata na guzvu i konfuziju.

Ajde, probaj, pa da nastavimo pricu...:wink:

MUzzY
13-05-2010, 01:59 PM
Ok, probacu ali kako ne kapiras da 2 girare sviraju dovoljno razlicito da to ne mogu nikako da kompenzujem samo jednom?

google
13-05-2010, 02:10 PM
Ok, probacu ali kako ne kapiras da 2 girare sviraju dovoljno razlicito da to ne mogu nikako da kompenzujem samo jednom?Uopste ne pricam o tome.

I ta jedna zauzima VISE PROSTORA NEGO STO TREBA. U startu imas manjak prostora U MIKSU, i sa tom jednom gitarom. Vec ta jedna gitara pravi zbrku, ali moze da prodje ta varijanta koju sam ti predlozio. Nije nesto, ali moze da prodje. Nista posebno, ali radi posao.

Ako hoces da zvuci bolje, moras se malo vise zamisliti nad aranzmanom. Kad ga sredis, treba tu gitaru malo drugacije snimiti. Kada i to uradis, bice mnogo bolje nego ta varijanta koju sam ti predlozio, ali za sada, nemas nista bolje.

P.S.
Kad slusas te dve gitare koje si snimio SAME, zvucace solidno. Problem je sto su pojele sav space, pa ce ostatak benda zvucati konfuzno i lose kad radi zajedno sa gitarama, a kad ubudzis i vokal, dobijas raspad sistema.

da to ne mogu nikako da kompenzujem samo jednom?Ako si bas toliko zape za dve gitare, onda na jednoj siraj akorde samo na prve tri zice, a na drugoj, samo na poslednje tri zice, ovako dve gitare koje degenjaju, ne rade posao, nista ne dobijas, osim zbrke.

Same zvuce ok. U miksu zvuce lose. Valjda si to primetio?

MUzzY
13-05-2010, 02:48 PM
Meni medjutim, zvuci obrnuto. Same imaju neki "room" ali to sam sredio kracenjem impulsa.
Uskoro cu dobiti vokal pa cu cuti kolika je guzva.
Ovo je po tvom savetu:http://www.box.net/shared/09tpxdfc8c verovatno nesto ne radim kako treba ali mi se u svakom slucaju ne dopada jer em gubim na stereo slici em mi prosto fali tonova koje zelim da cujem.

google
13-05-2010, 03:05 PM
Meni medjutim, zvuci obrnuto. Same imaju neki "room" ali to sam sredio kracenjem impulsa.
Uskoro cu dobiti vokal pa cu cuti kolika je guzva.
Ovo je po tvom savetu:http://www.box.net/shared/09tpxdfc8c verovatno nesto ne radim kako treba ali mi se u svakom slucaju ne dopada jer em gubim na stereo slici em mi prosto fali tonova koje zelim da cujem.
Nisi to dobro uradio.

Stavis gitaru skoz levo.
Drugu kopiras desno.
Na drugu stavis kratak reverb, 100% wet i utisas za recimo 20 db, da se tek cuje.

Treba da dobijes levo gitaru koja je glasna i desno kratak reverb od te gitare, koji se jedva cuje.

MUzzY
13-05-2010, 03:14 PM
To sam i uradio. Sto tisa desna (ta druga pod 100% reverbom) to gori stereo.

google
13-05-2010, 03:18 PM
Poenta je da se cuju i drugi instrumenti, a ne samo drndanje na gitari. Imas samo tri mogucnosti:
1. Da gitare prave pauze (da bi se culi i ostali instrumenti).
2. Da oslobodis jedan kanal (iz istog razloga).
3. Da napravis super male slicice svih instrumenata. (da bi oslobodis prostor). Da sve zvuci veliko i da sve drnda u isto vreme, nece da moze.

Uradio sam na brzinu to sam ti predlozio, sad cu uplodovati fajl. Samo fajl stavi u miks i pojacaj da se cuje. Trebalo bi da se cuju i gitara i ostali instrumenti.

http://www.mediafire.com/?hxm3mmwzjjk

MUzzY
13-05-2010, 04:16 PM
pa ... cuju se :) Ali to jednostavno ne zvuci onako kako zelim da zvuci.

MD
13-05-2010, 05:47 PM
pa ... cuju se :) Ali to jednostavno ne zvuci onako kako zelim da zvuci.

Koji drugi instrumenti, bas i bubanj?

google
13-05-2010, 06:13 PM
pa ... cuju se :) Ali to jednostavno ne zvuci onako kako zelim da zvuci.Sta ti zelis?

Ako hoces da ti gitare zvuce veliko, smanji sliku ostalim instrumentima. Ako hoces da se svi instrumenti cuju veliko, moras napisati nov aranzman.

Ako hoces da se svi instrumenti u ovom aranzmanu cuju veliko, od toga nema nista.

Nije dovoljno nesto zeleti, trebas znati i kako to da uradis i u cemu je problem u pesmi.

Kad instrument zvuci veliko? Kad ima dosta slobodnog prostora u miksu, pa se jasno cuje. Prostor mozes osloboditi na dva nacina:

1. sa eq, tako sto ces smanjiti spektar instrumentima koji su manje bitni.
2. tako sto ce instrumenti imati pauze. Gitara odsvira, stane. Vokal otpeva, saceka... Bas gitara svira kratko i odsecno, opet sa pauzama.

Takvi aranzmani su najlaksi za miks i tu je sreca potpuna.

Medjutim, to sto si ti okacio, nije arazman tog tipa, vec deciji, svi degenjaju dok ne popadaju. Niko nikad ni za kakve pare ne bi jednu sekundu prekinuo. Sa takvom svirkom ne mozes nista uraditi, osim da svaki instrument smanjis pa da se te malecke slicice ne guraju. Ali ce tako i zvucati- malecko.

Koji drugi instrumenti, bas i bubanj?Bubanj, bas i vokal. Napravio je velike gitare koje zauzmu ceo prostor i dobio konfuzan miks. Ima par nacina kako se to rascisti. Naveo sam tri. I cetvrti da se obrati Sai babi, to sam zaboravio.

Mozes uplodovati te fajlove od pesme pa cu smiksati i okaciti sta se od toga moze uraditi (a ne moze mnogo).

MD
13-05-2010, 06:35 PM
Exportiraj trake, gitare, bas i suh bubanj, pa stavi na net...

google
13-05-2010, 06:45 PM
Exportiraj trake, gitare, bas i suh bubanj, pa stavi na net... To sam i ja predlozio.

MUzzY
13-05-2010, 08:02 PM
Ok. Cim zavrsim sa instalacijom BFD-a posto ovakav bubanj nema smisla miksati.
Pod suve gitare mislis na DI ili kroz revalver?

google
13-05-2010, 08:08 PM
Ok. Cim zavrsim sa instalacijom BFD-a posto ovakav bubanj nema smisla miksati.Nema potrebe. Posalji samo midi fajl, pa cemo nabudziti vec neki bubanj. Jel i bas gitara vst? imas li kanal sa pevanjem?

Pod suve gitare mislis na DI ili kroz revalver?Uploduj ih kako su snimljene.

Ne moze se uraditi Bog zna sta, al' se moze pokusati- pa ti vidi sta ti odgovara.

Ali se moze uraditi samo neko seci usi krpi dupe resenje. Da bi se sve lepo culo, treba drugacije napisati. Ili zvati Sai babu da pripomogne.

MD
13-05-2010, 08:13 PM
Ok. Cim zavrsim sa instalacijom BFD-a posto ovakav bubanj nema smisla miksati.
Pod suve gitare mislis na DI ili kroz revalver?

Takve kroz revalver, bubanj mozes i takav kakav je, exportiraj ga sa tim samplovima... ako se sve zamijeni, onda nema smisla primjer... to je onda ko druga pjesma... trebaš vidjeti gdje ne stima sa ovim sto imas... sa bfd mozda bude super...

google
13-05-2010, 08:32 PM
Tsa bfd mozda bude super... Nece. Problem je sto je ispucao sav prostor na gitare. Moze da bira. ili ce gitare da naprave i po koju pauzu, ili ce sa eq da sece dok ne izadje sta bi hteo.

1. resenje je bolje samo treba raditi.

Arthur
13-05-2010, 10:15 PM
kolko je ovom googlu dosadno

google
13-05-2010, 10:36 PM
kolko je ovom googlu dosadnoRaskrinkao si me. :ups:

MUzzY
14-05-2010, 01:15 AM
http://www.sendspace.com/file/erlgue - trekovi

google
14-05-2010, 05:29 AM
http://www.sendspace.com/file/erlgue - trekoviDa li mozes uplodovati i midi fajl od bubnja? Ili i pojedinacne kanale bubnja?
Mad je bolje samo midi fajl. Na elementima se moze "ustedeti" malo prostor koji nedostaje u miksu, a sa ovom trakom gde je bubanj na jednom kanalu, ne moze uraditi nista drugo, osim da se taj prostor dobije redukcijom gitara. A to ne zelis, koliko sam shvatio.

MUzzY
14-05-2010, 08:29 AM
http://www.box.net/shared/l22ax7o21j - sitne promene u gitarama, plus ih sada ima samo po jedna levo i desno. Solo je dupliran jednim room mic-om. (mrzelo me da radim fade in/out izvinjavam se :) )

Evo ga i midi.

google
14-05-2010, 08:53 AM
BAs nije lose napisan. Samo treba da skratis tonove i bice bolje. Odsvira ton. Stane.

Bolje ce se cuti gitare. Obicno se niski tonovi sviraju krace. I nema potrebe da je stereo, bolje ce se cuti mono. To je neki vst?

Uploduj i solo i vokal.

MUzzY
14-05-2010, 08:58 AM
Trilian. Zato je stereo, al' dobro lako ga je prebaciti na mono.

google
14-05-2010, 09:46 AM
Ok. Evo smiksao sam na poslu na plastikanere, kad dodjem kuci, poslacu. To je miks samo panorama, volumen i edit.

Nema smisla ga raditi detaljno. Moces cuti sta mi je namera. Samo tako odsviraj i bice ok i bez miksa. Saljem veceras, kad se vratim. Uploduj i solo i pevaca. Pozz

MUzzY
14-05-2010, 10:11 AM
http://www.box.net/shared/jx5sedujhs - varijanta sa StudioDevil-om umesto Revalvera. JCM800 levo i desno ...

google
14-05-2010, 04:04 PM
Koji je tempo projekta? Smiksao sam primer, uploduj i solo , pa da zavrsim.

MUzzY
14-05-2010, 04:56 PM
77, ne treba ti solo. Samo mi pokazi to sto si zamislio.

google
14-05-2010, 05:01 PM
77, ne treba ti solo. Samo mi pokazi to sto si zamislio.Dobro.

Poslao sam ti link na pm.

Mancha
14-05-2010, 06:37 PM
Muzzy, bolje uploaduj Di trake, mislim da moze mnogo bolje od ovog revalvera

MUzzY
14-05-2010, 09:50 PM
Google, aj malo pojasni sta si radio u primerima koje si mi poslao? primeru 1 si pravio neke pauze i iskreno nemam pretstavu sta si hteo. primer 2 mi zvuci slicno mom?

google
14-05-2010, 10:09 PM
Google, aj malo pojasni sta si radio u primerima koje si mi poslao? Kako zvuce?

G primeru 1 si pravio neke pauze i iskreno nemam pretstavu sta si hteo. U prvom je prostor koji nedostaje napravljen tako sto instrumenti imaju pauze. To se treba odsvirati da bi zvucalo. Editingom sam napravio ono sto bi trebao raditi svirac. Odsviraj tako gitare.

primer 2 mi zvuci slicno mom?Tu je prostor dobijen pomocu eq. Slican jeste, ali se bolje cuju ostali instrumenti i nece biti zbrke kada uleti solo.

Miksao sam napamet, posto nisam imao solo, ali sam ostavio pristor i za njega. Uvezi taj miks i svoj solo u novi projekat.
Na solo gitaru stavi eq +3 db, 5.3kHz, q 2.8. a kosi filter - 20 db, na 40-80 Hz. Kreni od 30, pa polako vuci na gore, dok srednji ne izadju lepo i jasno,
Isto uradi i sa drugim primerom. Trebalo bi da sve svi instrumenti lepo cuju.

Ako/kada odsviras pesmu sa pauzama, onda po ugledu na drugi primer mozes smiksati i podesiti nivoe. Trebalo bi da zvuci solidno.

Moze se uradi i bolje kada bi se bubanj ponovo miksao. Ja sam ostavio taj tvoj bubanj, jer zvuk odgovara. Da trazim neki koji ce se uklopiti, pa da miksam ponovo, nema potrebe.

MD
15-05-2010, 02:17 AM
Evo nesto slicno originalnoj verziji samo sređeno malo da nije gužva.......

sira
15-05-2010, 01:37 PM
Evo da ne otvaram novu temu, pri snimanju gitara, do?ao sam do problema pri usnimavanju kolege drugog gitariste u bendu.

Ja snimam na prirodnom driveu pojačala u kombinaciji moja kanta od gitare i klon Voxa AC30 sviran na 2x12boxu u kojem su Alnico Philips Bombardier i Eminence Legend V128, i kako odsviram mikrofoni taj zvuk i snime
(Mikrofoni su AKG 414 B-ULS i SM57,
414 direkt u Layla Echo3G karticu,
SM provučen kroz Binson Lampa?ko predpojačalo)

On hoće da mu:

-gitara ima drive
-da taj drive zvuči čvrsto ?estoko i uvjerljivo
-da ima ono D?ND?N i da se lijepo čuju na snimci i akordi pri driveu.
Pojačalo mu je Peavey Classic 30 gitara Yamaha Pacifica s dva humbuckera sa Alnico magnetima

Ja iskreno ne znam kako da to napravim,
jer ono ?ta čujem u?ima, nije ono ?ta mikrofoni snime
koliko god ja mjenjao postavke i polo?aje mikrofona (414 je mutan a 57 tanak) ozvučivao sam sva tri zvučnika i Marvel Blue i Eminence Legend i Philips Bombardier ali vi?e manje uvijek imam isti rezultat, ako uspijem dobit čvrst D?ND?N onda su akordi ?lampavi, i obrnuto.

Ako snimim odvojeno po kanalima dionice di su akordi dobri a posebno ove ?e?će pa ručno pode?avam opet mi ta njegova gitara zvući nakaradno

Na kraju sam popizdio i rekao mu da kupi marshalla :lol:

google
15-05-2010, 01:41 PM
Ja iskreno ne znam kako da to napravim,
jer ono šta čujem ušima, nije ono šta mikrofoni snime

Trebas namestiti zvuk spram monitora, da zvuci dobro snimak, a ne da zvuci dobro kad slusas pojacalo, a snimak da nije upotrebljiv.

sira
15-05-2010, 01:56 PM
Nemam dobre monitore, u biti ih nemam uopće, jedino ?ta imam dobro su slu?alice (Akg 240SM)

Pustio sam ga da svira, uz stalno upaljeno snimanje i mjenjao postavke mikrofona i pojačala i ni sa jednom snimkom nismo zadovoljni, stalno je to neka ka?a ili gitara nije dovoljno energična, iako mu ja uporno tvrdim da se snima na prirodnom driveu on ne slu?a, pa već dolazim u kombinaciju Gitarist vs. producent. :rotfl:

google
15-05-2010, 02:08 PM
Nemam dobre monitore, u biti ih nemam uopće, jedino ?ta imam dobro su slu?alice (Akg 240SM)

Pustio sam ga da svira, uz stalno upaljeno snimanje i mjenjao postavke mikrofona i pojačala i ni sa jednom snimkom nismo zadovoljni, stalno je to neka ka?a ili gitara nije dovoljno energična, iako mu ja uporno tvrdim da se snima na prirodnom driveu on ne slu?a, pa već dolazim u kombinaciju Gitarist vs. producent. :rotfl:Bolje zvuci obican drajv na snimmku, ne mora biti suve pojacano, opet ce se snimiti dobro. Distorzija na snimku obicno najcesce zvuci kao komarac. Jednostavno fali tranzijenata, zvuk je tup, inertan, nedefinisan.

Sto vise distorzije, to ce se manje cuti ono sto na gitari najbolje zvuci.

Postoji samo jedan problem koji najcesce ima vecina gitarista.

MUzzY
15-05-2010, 02:14 PM
Evo nesto slicno originalnoj verziji samo sređeno malo da nije gu?va.......

Sper zvuce bubnjevi (osim hihat-a)! Sta si koristio? Kick je bas dobar! Jel' mozes malo detaljnije da napises sta si uradio osim promene bubnja?

MD
15-05-2010, 03:04 PM
Sper zvuce bubnjevi (osim hihat-a)! Sta si koristio? Kick je bas dobar! Jel' mozes malo detaljnije da napises sta si uradio osim promene bubnja?

Bubanj je addictive drums... sve ostalo sam deinstalirao zbog mixosaurusa...

Sve je u addictive drumsu, nisam koristio drumagog sa drugim samplovima jer sam i njega deinstalirao, stavljam novu verziju...

Kick je bez rooma, suh, boostan malo u višim frekvencijama... napravljen cut malo u nižima da ostavi mjesta za bas... transient designer da mu da malo attacka... i limiter, da ujednači udarce, jer je razlicit velocity u midi fileu...

Dobos je reverbiran, eq... spl attacker da mu da malo udarca, nasty vsc plugin sa nekim presetom i lexicon mono plate...

Na prijelazima je samo vst ssl channel, sa nekim presetom koji je odgovarao... malo eq u cubase na brzinu...

Fus je takav, da manje zauzima prostora, općenito i ne volim previše naglašen fus... mozda je malo plastičan, ali osim mixosaurusa, tako najčešće zvuči u drugim samplerima, a i nema ga na overheadu... tiši je, jer sam prvo mislio staviti suh dobos i kick naglašene, onako plastične moderne, a cinele tise... ali addictive drums nema bas neke takve samplove... pa sam isao na reverb, kao u tvojoj verziji...

Ostalo, gitare ti rade guzvu... previse je nota koje ponekad baš i ne zvuče dobro zajedno, pa se stvaraju neki cudni zvukovi u pozadini...

Mislim da bi bilo bolje da ovu gitaru sto svira konkretne riffove, ostavis na jačem driveu, a ovu drugu koja više prebire na nekom manjem i da vidis koje se note ne preklapaju dobro kada sviraju obadvije gitare....

Bas je softube tubetech kompresor, eqom ostavljeno mjesto za kick... waves max bass za neku tezinu.. i limitiran da bude ujednačen...

Gitare su na poslane na grupu, koja je eq, kompresor, limitirana... stereo eqom su malo odvojene gitare da budu sire...

Sve je to nabrzaka, ali sto smatram najbitnijim je da je equom u gitarama ostavljeno mjesto za dobos na reverbu, inače se reverbiran doboš i ne bi previše čuo u ovakvoj glazbi, pogotovo reverb...

I sve je ko master, napumpano... stereo enhancer, waves c4 da malo stegne baseve i l2...
S obzirom da je snimka ko nekakav brzinski master, radio sam sve tako da izdrzi veliki limiting... ovo bi se moglo jos vise nabiti...

Sviđaju mi se bas dionice....

E da, sve je na Edirol ma20d, malo sam preslusao na Adamima, pa mi se nije sviđalo kako zvuci, pa da ne kompliciram.... Alesise nisam ni palio... slusalice nisam koristio...

Zvuci ok na edirolima, znaci da bi trebalo zvucati ok na nekim prosječnim linijama i slično...

:grin:

MUzzY
15-05-2010, 03:29 PM
Bubanj je addictive drums... sve ostalo sam deinstalirao zbog mixosaurusa...

Sve je u addictive drumsu, nisam koristio drumagog sa drugim samplovima jer sam i njega deinstalirao, stavljam novu verziju...

Ja sam u prvoj verziji koristio AD ali su mi zvucali plitko, za fnalni mix ovo ce morati definitivno sve pojedinacno da se miksa i sredjuje sto znaci odlazak u studio.

Kick je bez rooma, suh, boostan malo u vi?im frekvencijama... napravljen cut malo u ni?ima da ostavi mjesta za bas... transient designer da mu da malo attacka... i limiter, da ujednači udarce, jer je razlicit velocity u midi fileu...
Dobos je reverbiran, eq... spl attacker da mu da malo udarca, nasty vsc plugin sa nekim presetom i lexicon mono plate...

Na prijelazima je samo vst ssl channel, sa nekim presetom koji je odgovarao... malo eq u cubase na brzinu...

Fus je takav, da manje zauzima prostora, općenito i ne volim previ?e nagla?en fus... mozda je malo plastičan, ali osim mixosaurusa, tako najče?će zvuči u drugim samplerima, a i nema ga na overheadu... ti?i je, jer sam prvo mislio staviti suh dobos i kick nagla?ene, onako plastične moderne, a cinele tise... ali addictive drums nema bas neke takve samplove... pa sam isao na reverb, kao u tvojoj verziji...

BFD ima bolje semplove ali mora se dosta raditi na tome da se izbegne "matematicki zvuk".

Ostalo, gitare ti rade guzvu... previse je nota koje ponekad ba? i ne zvuče dobro zajedno, pa se stvaraju neki cudni zvukovi u pozadini...

Mislim da bi bilo bolje da ovu gitaru sto svira konkretne riffove, ostavis na jačem driveu, a ovu drugu koja vi?e prebire na nekom manjem i da vidis koje se note ne preklapaju dobro kada sviraju obadvije gitare....

Nakon dosta eksperimentisanja sa luginovima, zicama i arnazmanima sta koja gitara treba da svira vidim da nema vajde da bude u ovom stimu. Dogovoricu se sa pevacicom da barem za stepen dignemo celu pesmu jer za ovaj stim treba bariton gitara (ili 7ica) a to nije izvdljivo nazalost.

Bas je softube tubetech kompresor, eqom ostavljeno mjesto za kick... waves max bass za neku tezinu.. i limitiran da bude ujednačen...

Ja sam na bas stavio samo api eq. Svaki compresor mi nekako ne zvuci... mada to opet mora u boljem studiju da se cuje.

Gitare su na poslane na grupu, koja je eq, kompresor, limitirana... stereo eqom su malo odvojene gitare da budu sire...

Sve je to nabrzaka, ali sto smatram najbitnijim je da je equom u gitarama ostavljeno mjesto za dobos na reverbu, inače se reverbiran dobo? i ne bi previ?e čuo u ovakvoj glazbi, pogotovo reverb...

A gde si sekao prostor za dobos? Kako stereo EQom dobijes na sirini?

Sviđaju mi se bas dionice....

Heh, sta ces, celista :D

E da, sve je na Edirol ma20d, malo sam preslusao na Adamima, pa mi se nije sviđalo kako zvuci, pa da ne kompliciram.... Alesise nisam ni palio... slusalice nisam koristio...

Zvuci ok na edirolima, znaci da bi trebalo zvucati ok na nekim prosječnim linijama i slično...

Zvuci jako dobro na mojim microlab 6c koji koristim za preslusavanje.

Dosta korisnih informacija, hvala ti!

MD
15-05-2010, 04:04 PM
[quote=MUzzY;279550]Ja sam u prvoj verziji koristio AD ali su mi zvucali plitko, za fnalni mix ovo ce morati definitivno sve pojedinacno da se miksa i sredjuje sto znaci odlazak u studio.

Addictive zauzimaju malo prostora ali zvuce dobro koliko i svi ostali sampleri. Meni zvuce ko dfhs, superior drummer, metal foundry i slicni...

Smatram da je sve te samplere lako napraviti da zvuce sami dobro, ali je problem da zvuče jednako dobro i nakon miksanja a pogotovo limitiranja. Pogotovo u nekakvoj metal glazbi, gdje je non stop distorzirani 'wall of sound' gitara i basa...

U metalu cesto koriste vec gotove samplove pa trigaju, bez previse velocity layera, koji se lako probijaju u gustom mixu, a zadrzavaju tranzijente u masteringu. Često ti samplovi zvuče plastično. Mislim da su Steven Slate samplovi dobri za to, bili su cak na snizenju i kostali su 20$ ali da je bilo znati pa kupiti....

BFD ima bolje semplove ali mora se dosta raditi na tome da se izbegne "matematicki zvuk".

Ima jeftinih elektronaca, alesis i onih njihovih modula. To je dobro za neku prirodnost, mada su malo problem činele. Ali to ručno možeš...
Moj bivsi bubnjar je imao neki roland elektronac, ali alesis modul dosta jeftiniji. Mislim da bi neki dobar modul super zvucao sa tim rolandima...

Nakon dosta eksperimentisanja sa luginovima, zicama i arnazmanima sta koja gitara treba da svira vidim da nema vajde da bude u ovom stimu. Dogovoricu se sa pevacicom da barem za stepen dignemo celu pesmu jer za ovaj stim treba bariton gitara (ili 7ica) a to nije izvdljivo nazalost.
A gde si sekao prostor za dobos? Kako stereo EQom dobijes na sirini?

Pa ovisi kakav zvuk ima doboš. Ako najbolje zvuči u nekom frekventnom području, onda mu tu napraviš mjesta a i mjesta za reverb, ako hoces da se čuje da je reverb na dobosu... Mada mi se čini da ovi moderni samplovi za triganje, skoro već obrađeni, dobro izlaze u bilo kakvoj buci...
A dodaj tome da limitiranje najviše djeluje na tranzijente doboša i slično... zatim na reverb itd...

Eq-om i općenito, dobiješ na širini više, što je veća razlika između left i right kanala. Recimo, ako su kanali potpuno isti, dobit ces mono. Kao da kopiras jednu traku na dva kanala.
Zbog toga se u modernoj gitarskoj glazbi, ritam gitare najčešće snimaju dva puta, left i right, bez obzira da je jedan gitarist u bandu. Iako se radi o istim dionicama, gitarist svaki put ne odsvira isto, tu dolazi do razlika koje rade stereo sliku. Pogotovo ako se koriste razlicita pojačala i slično.
Equom, mozes te razlike naglasiti...

Heh, sta ces, celista :D

Zvuci jako dobro na mojim microlab 6c koji koristim za preslusavanje.

Dosta korisnih informacija, hvala ti!

Ma kakve informacije, za svakoga vrijedi drugo, meni bolje zvuci jedno, tebi drugo... sjednes pred zvucnike na ciji si zvuk navikao i eksperimentiras dok ti ne zvuci dobro... mislim da je najbitniji monitoring te ako tebi zvuci dobro, da zvuci dobro i drugima... a ne da se namučiš, zvuči ti super, onda odneseš negdje, a ono bezveze... a sto se tice kompresora i ostalog, koristis ono sto ti omogucuje da zvuci onako kako si zamislio...

To je moje skromno mišljenje...

Mislim da je idealno imati uvjete za preslušavanje na kojima znaš ako zazvuči dobro, da je to to!
Neki ljudi rade super mikseve na kompjuterskim i slicnim zvucnicima... eno ultimate metal forum, stotine primjera... ljudi znaju zvuk na tim zvucnicima i jednostavno, znaju kad nesto dobro zvuci...

Ja sam jos u fazi nabadanja, mada sam navikao na zvuk ovih edirola, jer ih imam odavno a i slusam sve na njima... ali lakse se snalazim nego na alesisima ili adamima... mada svaki od tih ima svoju svrhu... ali bih volio i jedne monitore za sve... ovako kad prebacis sa jednih na druge, treba malo za naviknuti se na drugi zvuk, jer svi zvuce razlicito...

Ima onaj neki video tu na forumu, o onom nekom producentu elektronske glazbe, sto sve radi na slusalicama...

Mancha
15-05-2010, 05:05 PM
Evo mog "doprinosa" :)

http://www.box.net/shared/fdf6h6imk0

Cini mi se da je karakter pojacala ne bas najpogodniji za ovako nesto posto ima dosta "junk-a" koji nije moguce odstraniti eq-om, a da gitara i dalje zvuci dobro.

Inace, Alesis elektronac sa Slate semplovima je savrsen za tracking bubnjeva direktno u midi. Pre neki dan mi je bio ortak koji je prilicno dobar bubnjar, i stvarno lepo zvuci i zgodno je za obradu :)

MUzzY
15-05-2010, 07:11 PM
@MD: Da ne quoteujem (reci :D) sve sto si pisao, recicu ti samo hvala! Prosto, mozes da citas o ovome dugo vremena ali kad ti neko tako kao ti napise par konkretnih stvari, bude zaista lakse! Igram se jos sa aranziranjem gitarskih deonica. Neke nove ideje su mi pale na pamet pa cu okaciti kad probam.
Sad ce sve ici lakse, uspeo sam napokon da instaliram osX 1.6 na moj PC pa cu imati vise snage da izguram pluginove :D

@Mancha: Da, ima junk-a, bem ga. Mnogo ima do "prdeza" H zice, jednostavno ne mogu da imam zdrav stim ovako nisko :)
Mnogo su midlaste gitare, ne svidja mi se :( Slate semplovi? Gde si to nasao? :)

Mancha
15-05-2010, 07:28 PM
Kupio Slate :wink:
EX je bas bio dzaba, a jos sam dobio i Gog i Wave fileove.

Daj Di trake ako ih imas, da vidis kako rade free emulacije koje nemas na OSX-u kroz komercijalne Nebula cabinet programe.
Tu nema junk-a :wink:

MUzzY
16-05-2010, 01:27 AM
http://www.sendspace.com/file/g2mpid

DI gitare

Mancha
16-05-2010, 12:48 PM
Ovo je na brzinu, ali mi vec zvuci bolje od revalvera:

http://www.box.net/shared/jbqe58i03c

MUzzY
17-05-2010, 12:15 PM
Fini detalji u crunchu ali je previse lo gain :(

evo ga jedan amplitube3 test sa redwirez impuslima: http://www.box.net/shared/edbiglfmhz

Mancha
17-05-2010, 01:28 PM
Nesto je cudno sa Di trakama posto cim stavim vise gain-a, pocinje fizz (t.j. vise zvuci kao white noise) i to prilicno cujno. (cuje se i na tvojim Revalver i Amplitube primerima)
Zezao sam se sa gomilom DI traka sa raznih gitara i jos nisam naleteo na nesto nalik ovome.
Zato mi je onako low-gain zvucalo najbolje. Jeste manje "masno", ali je jedino tako dovoljno jasno i bez pomenute nuspojave.

MUzzY
17-05-2010, 02:27 PM
Da, izgleda da ga ova boss pedala koju moram da drzim u lancu urnise ton. (sluzi mi da sredi impeancu dok ne kupim ZBox)

MUzzY
19-05-2010, 01:52 PM
http://www.box.net/shared/jaipmr85q5

Malo Z-Noise malo Addictive drums ... malo Amplitube3 :)

MUzzY
12-06-2010, 06:10 PM
Posle gomile obaveza sedoh opet za ovaj projekat pa evo jednog od rezultata: http://www.box.net/shared/tmekk6sga0

Podigao sam stim, spustio tempo (mada mislim da je sad sporo) jos se igrao sa zNoise-om i frabama i doterivao Addictive. I bas je drugi (rock patch u Trilianu). Cini mi se da je cistije?

Pozdrav za celu ekipu! :)

google
12-06-2010, 06:43 PM
Ako hoces da se cuje cistije, samo napravi po neku pauzu i bolje ce izlaziti instrumenti.

LAMPASH
20-06-2010, 05:40 PM
Posle gomile obaveza sedoh opet za ovaj projekat pa evo jednog od rezultata: http://www.box.net/shared/tmekk6sga0

Podigao sam stim, spustio tempo (mada mislim da je sad sporo) jos se igrao sa zNoise-om i frabama i doterivao Addictive. I bas je drugi (rock patch u Trilianu). Cini mi se da je cistije?

Pozdrav za celu ekipu! :)
Ne cini ti se,cistije je 100 puta,mada mislim da nisi morao da spustas tempo.Jel' A3 simulira?:)

MUzzY
25-06-2010, 07:24 PM
I meni se cini. :)
Bice brze ali necu skoro snimati ovo, u procesu sam nabavke nove sekire :)

Nije A3, revalver. Krenuli su opet da ga updejtuju neke stvari se ispravljaju pa se igram sa njim opet. I dalje je za hi-gain neprevazidjen. Za crunch i maaalko jace StudioDevil! Najtoplija preporuka.

MUzzY
25-06-2010, 07:27 PM
I meni se cini. :)
Bice brze ali necu skoro snimati ovo, u procesu sam nabavke nove sekire :)

Nije A3, revalver. Krenuli su opet da ga updejtuju neke stvari se ispravljaju pa se igram sa njim opet. I dalje je za hi-gain neprevazidjen. Za crunch i maaalko jace StudioDevil! Najtoplija preporuka.