Log in

View Full Version : PCM 70 i 91...?

Bockie
06-05-2010, 05:07 PM
91 je duplo skuplji ,sad kao polovan, i znam sta je,ali cujem na par mesta da i 70-ka valja...

Ima li neko iskustvo sa oba,jel razlika ogromna?

Poz'

google
06-05-2010, 05:40 PM
Ja sam samo jednom cuo 70 kako radi. Fenomenalan zvuk, odmah bi uzeo da nadjem. Doduse, to je samo jedno slusanje, ali to je bas to sto mi treba.

Pre bi je uzeo nego PCM 91, ali nisam je vidjao po oglasima.

DzoniPFC
06-05-2010, 07:30 PM
PCM 70 naravno... jedan od najboljih reverb procesora.

Moritz
06-05-2010, 07:39 PM
Svaki ima farbu za sebe, nisu ni nalik jedan drugom. 70ka ima old school farbu. Treba imati oba :)

google
06-05-2010, 08:00 PM
Svaki ima farbu za sebe, nisu ni nalik jedan drugom. 70ka ima old school farbu. Treba imati oba :)Vaistinu. :D

Bockie
07-05-2010, 09:49 AM
Svaki ima farbu za sebe, nisu ni nalik jedan drugom. 70ka ima old school farbu. Treba imati oba :)

He,he, odlicno, onda valja bar poceti 70-kom...

clusterchord
07-05-2010, 12:53 PM
70 jest old school, ima taj meni magičan, prljaviji zvuk koji uvijek stoji u miksu.

kao reverb radi najbolje na manjim i srednjim prostorima (u odnosu na 91/300/480), znaci room, middle room, small i middle hall. fenomenalna na bubnju, loop-ovima, gitare lead, neki sintevi i neki vokali (ne svi).

medjutim radi i kao efekt, chorus/flanger.. i ima jedan od najbolih digitalnih delayova koje sam ikad cuo, ping pong, 6-tap.. sa difuzijom, filterima i panom za svaki tap i slicno... UBIJA na sintesajzerskim solo dionicama, sekvencer linijama i na gitarama (picking, lead i sl.). sve je to dosta toplo, i nekako s karakterom, i prolazi u miksu bez problema.

91 je za ove vece hallove,/plate-ove, i opcenito je finiji. gladji. puno veca difuzija, moderniji konverteri. nisam ga nikad imao dirketno pored svoje 300tke, ali cini mi se nesto tanji od 300/480, ali je to definitivno taj tip zvuka/algoritma, vrlo im je blizak. i opet mislim da ima soundova na kojima bi njegov karakter radio i bolje od njih.

u svakom slucaju dajem glas za tu kombinaciju 70+91, a ove druge hallove, realisticne, se uvijek moze potegnut sa nekog tc-a ili poco vss3.

Bockie
07-05-2010, 01:53 PM
Vrlo hvala cika Cluster...!

:thumbsup:

Mislim da ce mi to biti prva sledeca investicija... 70-ka...

Bitch
07-05-2010, 01:59 PM
sad sam vido tred
klaster ti je sve rekao, to je to :wink: 70 za hall room, darky varijante, a 91 ti je fancy plate i ostalo. moderno

jedino me iznenadilo to za multiefekat na 70, nisam nikad cackao to na njemu. Ja sam veeliki fan pcm 81, kakva divna FX masina! to, i jedan matori DSP4000, meni dosta :)

nema greske Boki sa 70-icom, zgotivices ga najstrasnije. jos pogotovo sto si old-school estetski orijentisan. bombica :wink:

pozZ

Bockie
07-05-2010, 03:35 PM
jos pogotovo sto si old-school estetski orijentisan.
pozZ

Yeah!

clusterchord
08-05-2010, 03:04 AM
Vrlo hvala cika Cluster...!

Mislim da ce mi to biti prva sledeca investicija... 70-ka...

nema na čemu :wink:

jedino me iznenadilo to za multiefekat na 70, nisam nikad cackao to na njemu.

pa tehnički, i nije multi-efekt. hoću reć, moze samo jednu stvar istovremeno - ili reverb, ili delay, ili chorus/flanger :)

za razliku od 81-ice koja ima dva chipa, jedan za reverb a drugi za jedan modulacioni ili delay efekt. al zvuci drugacije.

jako mi se svidja 81-ica kad ubacis Dual FX card , i potjeras reverb u delay.. i stavis na sint lead.. u la la. Dual fx card je pod OBAVEZNO imati ako imas PCM-81. postane nova sprava. toplo preporučam.

kravadinka
08-05-2010, 08:14 PM
Neko je jednom rekao da Julio Iglesias ne menja 70-icu kad god je u studiju, da li je istinito, nije ni vazno, njegovi vokali su uvek u magicnom prostoru, pa bih da verujem u to... :wink:
Mozda nisam od pomoci ako pomenem, ali PCM80 mi je uvek zvucao drugacije od PCM91, reci cu bolje, iako sam protiv tripovanja i trazenja magije tamo gde je nema, to je potvrdilo jos nekoliko para usiju, nekako svima deluje lepsi, pa ako cu napamet reci za PCM70 da sam za kupovinu te stare sprave u odnosu na PCM91 koji ces u narednih par godina i moci da nadjes, dok je 70-ica veoma retka. Na to cu dodati da sam cuo na kratko i PCM60, definitivno se ne moze rekonstruisati to danas, neki drugi umovi i drugo vreme je pravilo te sprave, to se mora sacuvati u tom obliku, naravno pored necega modernijeg. To je i bio razlog da sacuvam stari PCM80 i pored pluginova i raznih drugih resenja, ako je bar do tripovanja, tu volim da udovoljim sebi sa tom zvezdanom prasinom koja je tih godina toliko karakterisala Lexicon... :wave:

google
08-05-2010, 08:19 PM
pa ako cu napamet reci za PCM70 da sam za kupovinu te stare sprave u odnosu na PCM91 koji ces u narednih par godina i moci da nadjes, dok je 70-ica veoma retka. Nisam video u oglasima ni jednom, a pratio sam.