Log in

View Full Version : Gadjajte

drzox
27-04-2010, 03:57 PM
Ovo je prvi put da pitam nekoga za komentar jer mi se dosada u principu sve moje gadilo,a ovo mi vec lici na nesto pa onda PUCAJTE:

http://rapidshare.com/files/380789088/Andjeo.mp3

http://rapidshare.com/files/380792964/Starica.mp3

Za obe me interesuje ocjena produkcije i svega sto se smatra neautorskim radom ,a za drugu me i posebno interesuje da li ima predzvuk nekog hitica ili nesto tako.
Unaprijed hvala

drzox
04-05-2010, 09:26 AM
Zar je tako ocajno da niko nema srca da kaze :((((((
ili trebam nekako drugacije postaviti pjesme ili ?????????????

DaBear
04-05-2010, 09:37 AM
Zar je tako ocajno da niko nema srca da kaze :((((((
ili trebam nekako drugacije postaviti pjesme ili ?????????????

pa malo ko ima vremena da sad skida pesme...stavi na you tube ili (jos bolje) na soundcoud - instant play, imas kontrolu, itd...i besplatno je !!

http://soundcloud.com/

drzox
04-05-2010, 10:27 AM
pa malo ko ima vremena da sad skida pesme...stavi na you tube ili (jos bolje) na soundcoud - instant play, imas kontrolu, itd...i besplatno je !!

http://soundcloud.com/

Pa to su mp3 od 6mb ,skine se za 1 minut po pjesmi sa danasnjim brzinama 2-3mb/s

google
04-05-2010, 10:37 AM
Preslusacu.

1. "Andjeo" Devojka je mutava. Miks je sprzen (valjda je to nesto sto je pozeljno, ja to mrzim). Ubuduce, cim otvori fajl i vidim da je "podsisan", necu ga ni slusati.

Gitara ili nesto sto grebe (ne cujem tacno sta je, bi trebalo da se utisa). Ostalo je smiksano.

Devojka koja peva prvu pesmu je solidan izvodjac, a los pevac (to moze da prodje). Mora da trenira izgovor glasova, da se potrudi. To je taj odvratni, ljigavi stil koji je toliko izraubovan da se ne moze podneti, ali neko to voli.

Ja to najiskrenije mrzim, ali mislim da ta pevacica moze imati svoju publiku.

Sad cu preslusati i drugu.

2. Druga bi se trebala ponovo miksati. A i trebalo bi uraditi bolji aranzman i ponovo svirati. Ova pesma ne valja.

Neka pistalica na solu sto podseca na harmoniku, zvuci vrlo lose, trebalo bi je izbrisati ili unistiti sa eq i compresorom.

a za drugu me i posebno interesuje da li ima predzvuk nekog hitica ili nesto takoNema, jbg. Ne pamti se bas nista kad se preslusaju pesme, nema melodije, harmonije, ideje, nicega.

Druga pesma je je kompletno losa. A izvodjac nije za pevaca, nema autoritet, gubi se u pesmi, ne dominira. Sama pesma nema nista u sebi na cemu bi se isplatilo raditi. Nema nista sto moze da zainteresuje slusaoca. Zapmtio sam samo da je neko negde bio, gde neko treci vise ne zivi. Ima n! pesama sa jednim istim tuznim stereotipom.

Oba snimka imaju neprijatne srednje, prvi moze da prodje, drugi se ne isplati raditi ponovo.

drzox
04-05-2010, 11:37 AM
Google hvala na komentarima,ovo u Starici je gitara svirana sa naprstkom.

EVO DaBear ,pa i ti opucaj:))

http://soundcloud.com/drzox/andjeo

http://soundcloud.com/drzox/starica

Bockie
04-05-2010, 11:56 AM
Google... Zaboga...
Ah...

Slicno je spanjolki Chenoi (http://www.youtube.com/watch?v=hZ645zJ9_ng), licno mi je prijao takav fazon, bar na nekom albumu iz 2005-6-te, sto je ultra retko da nesto sto je mladje od tamo nekih ranih devedesetih i osamdesetih a da ja upalim i slusam.
E sad, to vec skupo zvuci.

Mozda jeste malo "nabijen" snimak, vise volim kad malo "dise'... No to je stvar ukusa, a glupi klinci vole kad "gori".
Mislim da bi bilo dobro da je snimak malo vise stereo,pogotovo akustara,malo si sabio sve u centar,ali ni to nije greska,ako se planira dobar spot...
Sam uvod bi mogao malcice "uverljivije" da se opeva,samo malo vise daha (nikako tise) na prve reci u stihu.
Generalno joj ne bih brisao dah! To bi dalo onaj bitchy smek,a to uvek ide.
Dete odlicno peva.
Mix je odlican! Brucu dodaj prelaze bubnja,za 0.5db...
Svidja mi se,volim taj rock balada fazon,pa ako treba deca ovo da slusaju,onda je to A-ok!

Poz'

google
04-05-2010, 11:57 AM
Google hvala na komentarima,Nema na cemu. U drugoj su sve jedan ili dvojca odsvirali i odpevali?

Ovo sam zaboravio napisati u proslom postu... Razlika izmedju 1. i 2. pesme je u tome sto se u 2. cuje da je muzicar srecan dok svira, verovatno sam svira, peva, producira, miksa i aranzira svoju pesmu?

Prva je "hladnija", nekom se tu nesto ne radi, a u drugoj je opste veselje. To je vazno da ima pesma, samo treba da bude i jos nesto osim toga. :) Bar aranzman popravi, oni pratci zvuci sa klavijature ili sta je vec su ocajni. Bolje je da ih SVE izbrises, a ostavis vise prostara za gitaru, bolje ce zvucati. Ovako oni pojedu prostor u pesmi, a ne rade nista, osim sto smetaju. Probaj, to ce sigurno popraviti pesmu.

Mislim da je vise procesirano nego sto je potrebno.

Mozda jeste malo "nabijen" snimak, vise volim kad malo "dise'... No to je stvar ukusa, a glupi klinci vole kad "gori".Ja to vise ne mogu da podnesem, najiskrenije, ne salim se uopste.

Generalno joj ne bih brisao dah! To bi dalo onaj bitchy smek,a to uvek ide.'Sa ovim se slazem.

Bockie
04-05-2010, 12:43 PM
Drugoj pesmi odmah menjaj ime,evo skidam,nisam jos cuo ali ni jedan urednik nece pustiti fajl "Starica".

...Evo sad cujem... Pa ima vec bend Crvena jabuka...

Sound je ok!

MUzzY
04-05-2010, 01:33 PM
Andjeo - Mix je ok. Jeste malo napucan ali necu to da komentarisem posto ni ja to ne umem da uradim kako treba. Gitara ima odvratnu boju ... kao kroz tranzistor da se cuje. Bas mi se ne dopada.
Pevacica ... meni se stvarno ne dopada kako peva. Na nekoliko delova je falsh (malo ali opet falsh) i peva totalno bez ikakve emocije. Zvuci mi kao da je konstantno na granici sa dahom.
I nesto mi je prekratka pesma? Nema nikakav razvojni deo, ponavljanje teme.

Starica - Dobro zvuci. Slazem se sa google-om oko te gitare malo je "trapava". Ja bih jos malo ulozio truda da nadjem jos lepsu boju. Ova pesma mi bolje zvuci, sa boljom formom ali mi nije hit definitivno.

sira
04-05-2010, 01:36 PM
Mix neću komentirat, jer ne znam mixat :rotfl:

Pjevačica na prvom mi se ćini kao da jo? nije u?la u pubertet, je li to dijete pjeva?
Druga je OK napravljena, ali npr ja radim na radiju i takvih pjesama mi dođe dosta i zavr?e u bazi i glazbeni urednici ih nikad ne zavrte ako ne poznaju izvođača

drzox
04-05-2010, 08:58 PM
Nema na cemu. U drugoj su sve jedan ili dvojca odsvirali i odpevali?

.

Obe ove pjesme su uradjene kopmpletno sa loopovima,nema ni jednog instrumenta koji je odviran uzivo u mom studiu.
Andjeo je uradjen sa Ueberschall Pop (elastik) apsolutno sve,a Starica je poslozena od Royaliti free pjesme iz seta Smartsound Strata serija( Pop BEds ili neki slican ,ne sjecem se vise.),i onda sam jednostavno nasao pjesmu koja mi se svidja ,i slozio je po akordima od "Starice" i nesto vrlo malo izbacio ,inace sve sto je u toj Samrt pjesmi ima i u starici osim gitarskog sola ,kojeg sam opet slozio od loopva iz Liquid Guitar.
Inace "Andjeo " je pjesma koja je sad bila na Festivalu Melodije Mostara,i curica koja je pjeva ima nepunih 16 godina i slazem se da je vise izvodjac nego pjevac ali ako bude ucila naucice i predstavljati ono sto pjeva.
Ja se inace ne umaram puno ,vise od 1 h i sto si otpjevo otpjevo si.

E vec druga pjesma je autorski stara vise od 20 godina i pjevala je jedna mostarska grupa.Ja sam sad okupio par tih staraca i napravicemo album od jedno 10 pjesama skupivsi pjesme od svih Mostarskih grupa od 1980 do 1987.
Ovo treba da zvuci staro i sjetno,ovo je nastalo prije Crvene Jabuke i recimo da mnogo ljudi u Mostaru trazi bas ovu pjesmu na radio stanicama,a naravno da se hit ne pravi u studiju nego reklamom.
E sad jebeji ga ima li u pozadini harmonika ili nesto drugo smeta li ili ne ,veoma ne bitno ,a volio bi da cujem jos koji komentar,hajmo lesha ,arthure, dabear i ostala ekipa interesuje me i vase misljenje.

google
04-05-2010, 10:37 PM
ali ako bude ucila naucice i predstavljati ono sto pjeva.Moze da peva, to se cuje. Ima nekih problema koje moze ispraviti, ali ima i ono sto je za pevaca jedino bitno.
Ja se inace ne umaram puno ,vise od 1 h i sto si otpjevo otpjevo si.Tako se ne moze uraditi nesto ozbiljno, to je moje misljenje.

google
04-05-2010, 10:44 PM
ali ako bude ucila naucice i predstavljati ono sto pjeva.Moze da peva, to se cuje. Ima nekih problema koje moze ispraviti, ali ima i ono sto je za pevaca jedino bitno.
Ja se inace ne umaram puno ,vise od 1 h i sto si otpjevo otpjevo si.Tako se ne moze uraditi nesto ozbiljno, to je moje misljenje.
Ipak, probajte odsvirati te pesme, ovo sa seplovima je katastrofa, pogotovo u toj drugoj pesmi, kao istreseno iz dzaka. Ako hoces da ima neki filing i tsl. od semplova se necete ovajditi...

Zid
05-05-2010, 07:18 AM
Meni je zanimljivo.:wink:
Trebao si navesti na kojoj opremi si radio.

DaBear
05-05-2010, 08:32 AM
sta da kazem..?
Prva pesma - ja bi je uradio u totalno drugom fazonu ! `isti tempo, ali duplo brzi ritam, radilo bi super na neki euro beat...vokal bi nabio u Autotune (i onda bi zvucao kako treba), nista gitare, sve elektronika.. itd.. Ovako , ima jedno 1000 pesama koje zvuce isto.

Druga - ima jedno 3000 pesama koje (melodijski i harmonijski) zvuce ovako.

Produkcija - tanko, mlitavo, nije "tight", bubanj (njegov reverb / prosror) zvuci kao da je u nekoj ostavi...(ako je ceo loop - da se ocekivati).
Treba sve 'zategnuti" malo..
To su odprilke mogucnosti / rezultati kad se sastavljaju pesme od gotovih parcica - za kratko vreme!
Moze to i bolje, mnogo bolje, ali treba da se ulozi vreme....

navali !

drzox
05-05-2010, 02:31 PM
Meni je zanimljivo.:wink:
Trebao si navesti na kojoj opremi si radio.

Emu 1212m,TASCAM DM24,mic Peluso VTB ,Twin 710 preamp ,JBL 6820s,yamahe HS50 i PAudio razglas za slusanje (softube plugins i PCM nativ reverbi i Izotope Ozon na master kanalu,(neki preset) i jedno 10 sati po pjesmi.

DaBear naravno da ima 1000 do 3000 ovakvih pjesama ,meni je prvenstveno trebala ocjena produkcije ,daj malo vise alo imas vremena prodiskutuj pojedinacno pjesme ne samo bubanj(uglavnom je dark room na cijelom loopu u oba slucaja),malo mi prodiskutuj i vokale i ostalo i na kraju mi reci je li ovo kvalitet u nekih 70% danasnje produkcije.

MUzzY
05-05-2010, 04:51 PM
Domace ili svetske? ...
Ako je prvo onda da si blizu te cifre.

drzox
05-05-2010, 08:04 PM
Domace ili svetske? ...
Ako je prvo onda da si blizu te cifre.
Naravno domace ,ExYu sadasnje:)

google
05-05-2010, 09:25 PM
nema ni jednog instrumenta koji je odviran uzivo u mom studiu.

jednostavno sam nasao pjesmu koja mi se svidja ,i slozio je po akordima od "Starice" i nesto vrlo malo izbacio gitarskog sola ,kojeg sam opet slozio od loopva iz Liquid Guitar.

Ja se inace ne umaram puno ,vise od 1 h i sto si otpjevo otpjevo si.

Izotope Ozon na master kanalu,(neki preset)

E sad jebeji ga ima li u pozadini harmonika ili nesto drugo smeta li ili ne ,veoma ne bitno

Ako sam dobro razumeo, niko nista nije svirao (poslagao si za jedan dan lupove), niko nista nije producirao (opalio si neki preset), oko vokala se puno ne umara, (odpeva se sa sat vremena, pa sta bude), da li negde nesto smeta, nebitno. I onda ide pitanje:i na kraju mi reci je li ovo kvalitet u nekih 70% danasnje produkcije.To zvuci kao da je neko poslagao semplove za manje od 2.5 sata, a pevao oko 25 minuta i na sta je opalio neki preset na master sini- to je hohstapleraj a ne kvalitet.

Da li je 70% nase scene hostapleraj tog tipa? Da, i mnogo vise, verovatno preko 90%. Tako da situacija i nije tako losa, to je kvalitet kakav poseduje bar 90- 95%, ex- yu scene. Mada bi se trebao potruditi da upadnes u onih 5-10% koji su uz dobru reklamu imali i dobru pesmu i jedan ozbiljan rad iza sebe.

naravno da se hit ne pravi u studiju nego reklamom.
Srecom reklamiranje komercijalnih projekata na rumskom je besplatno. :D

drzox
05-05-2010, 10:35 PM
Ako sam dobro razumeo, niko nista nije svirao (poslagao si za jedan dan lupove), niko nista nije producirao (opalio si neki preset), oko vokala se puno ne umara, (odpeva se sa sat vremena, pa sta bude), da li negde nesto smeta, nebitno. I onda ide pitanje:To zvuci kao da je neko poslagao semplove za manje od 2.5 sata, a pevao oko 25 minuta i na sta je opalio neki preset na master sini- to je hohstapleraj a ne kvalitet.

Srecom reklamiranje komercijalnih projekata na rumskom je besplatno. :D

Dobri moj Google mislim da nisi dobro razumio,ali si i od samog pocetka napao,naravno ne zamjeram ti,trazio sam misljenja kompetentih ljudi a TI se ocito smatras kompententim i vjerovacu ti na rijec,ali nakon ovoliko paljbe daj mi link da ja poslasam nesto tvoje sto ti smatras da je dobro .
Dalje ja sam za autorski rad i studio dobio 600eura za pjesmu Andjeo i taman toliko sam i vremena portosio,karikirao sam da je to 10 sati,bilo je tu nekih 30-taK i tako ti to dodje na nekih
10 eura po satu sto ja mogu zaraditi i svirajuci i drzeci privatne casove iz informatike,dakle mizerija.(300 muzika i tekst +300 studijo)
DA si malo bolje procitao vidio bi da sam koristio royality free multitrack pjesme za Staricu ,dakle ljudi su svirali pjesmu ,dali kod mene u studiju ili negdje drugo ,svejedno je ,ja sam to samo malo poslozio po mojoj haermoniji.Evo ti link orginalne pjesme http://soundcloud.com/drzox/smart
Ja bolje nego sto je ovo(a mislim da puno razlike u produkciji izmedju orginala i Starice nema) nikad nebi mogao niti znam ikoga u blizoj i daljoj okolini exYu da moze odsvirati i napraviti nesto ovako,a ako ti smatras da i ovo nije dobro ,e j...ji ga onda ,:wink:
Na slican nacin uradjena je i Andjeo samo ne mogu da nadjem orginal.

balthazaar
05-05-2010, 11:07 PM
* obrisan post - rekao sam nešto za šta nije ni vrijeme ni mjesto

google
06-05-2010, 07:18 AM
ali si i od samog pocetka napaoOdakle ti ideja da sam te "napao", napisao sam iskreno sta sam cuo. Sam si rekao da si poslagao semplve za par sati i vokal za sat + preset od masteru. To nije produkcija, vec nacin da se zaradi. Slozio sam se sa tvojim misljenjem da pesma spada u 70% produkcije.

I dao sam glup savet: da se za to vreme koje si utrosio ne moze uraditi nista ozbiljno, bar ne na taj nacin.

dakle ljudi su svirali pjesmu ,dali kod mene u studiju ili negdje drugo ,svejedno jeNije, ali ne vredi da te ubedjujem. Ja mislim da bi bilo bolje da je ta pesma odsvirana, makar puno losije i snimljena sa gorom opremom od sepla. Zvucalo bi ubedljivije i lepse, a i to bi bila tvoja produkcija o kojoj bi se se daleko povoljnije izrazio.

Probaj da se sve odsvira i izproducira, bice bolje, mnogo bolje. Ako radis za novac, onda bolje seplovi, ako hoces da uradis nesto ozbiljnije, mora da se svira (jer ce onda zvucati kao pesma), ovako zvuci kao lose poslagani semplovi sa jednim presetom na master sini.

Ja bolje nego sto je ovo(a mislim da puno razlike u produkciji izmedju orginala i Starice nema) nikad nebi mogao niti znam ikoga u blizoj i daljoj okolini exYu da moze odsvirati i napraviti nesto ovako,a ako ti smatras da i ovo nije dobro ,e j...ji ga onda ,:wink:To sto je nekgde neko odsvirao neku svoju pesmu, nema veze sa tvojom produkcijom, jer je njihova produkcija, a ne tvoja. Pretpostavljam da te ne vredi ubedjivati ni u to? Ti si samo poslagao te semplove. Ja mislim da si te semplove lose poslagao, posto se bas i ne uklapaju najbolje. Semplovi za Andjela mogu da prodju, a na drugoj ne mogu.

Mozda bi bili bolje da sam delio neke komplimente, ali sam ti dao komentar za koji mislim da ce ti koristiti.:wink:

google
06-05-2010, 07:43 AM
trazio sam misljenja kompetentih ljudi

sta da kazem..?

To su odprilke mogucnosti / rezultati kad se sastavljaju pesme od gotovih parcica - za kratko vreme!
Moze to i bolje, mnogo bolje, ali treba da se ulozi vreme....

navali !To je jasno svima i kompetentnim i onim koji to nisu (kao npr. ja). :wink:

drzox
06-05-2010, 08:19 AM
To sto je nekgde neko odsvirao neku svoju pesmu, nema veze sa tvojom produkcijom, jer je njihova produkcija, a ne tvoja. Pretpostavljam da te ne vredi ubedjivati ni u to? Ti si samo poslagao te semplove. Ja mislim da si te semplove lose poslagao, posto se bas i ne uklapaju najbolje. Semplovi za Andjela mogu da prodju, a na drugoj ne mogu.

Mozda bi bili bolje da sam delio neke komplimente, ali sam ti dao komentar za koji mislim da ce ti koristiti.:wink:

Ma kakvi lazni komplimenti,veoma mi je vazna iskrenost i zahvaljujem na dobronamjernim savjetima:),samo jos jedno pitanje,
dali ti cujes razliku izmedju orginala http://soundcloud.com/drzox/smart
i starice http://soundcloud.com/drzox/starica ,jer ja je iskreno ne cujem(mozda sam subjektivan),ali kad kazem razlika onda mislim na recimo ,kupio si Cd od nekog benda koji je snimio sve u istom studiju i istoj opremi i mastering u istog covjeka i ti sad slusas zvuk ,a ne pjesme konkretno, to me vise interesuje nego da li je aranzman dobar ill ne.

google
06-05-2010, 08:55 AM
dali ti cujes razliku izmedju orginala http://soundcloud.com/drzox/smarti starice http://soundcloud.com/drzox/starica ,jer ja je iskreno ne cujem

to me vise interesuje nego da li je aranzman dobar ill ne.Glavna preuslov za dobru produkciju je dobar, nepretrpan aranzman. Od toga kolioko je pametno napisan aranzman zavisi koliko ce se sve dobro cuti i "raditi" jedno sa drugim. Ono sto odgovara jednoj pesmi ne mora da odgovara drugoj.

Nemoj vijati "produkciju", vec pesmu, aranzman, izvodjenje, i na kraju snimak, pa tek onda produkciju. Ako je sve makar solidno od toga sto sam pobrojao, SIGURNO ce zvucati, makar bila skromna oprema i solidni sviraci.

Ako toga nema, ne valja.

Bolje zvuci solidno odsvirano i snimljeno, nego "vrhunski semplovi". Vrhunski semplovi lice na Majkla Dzeksona, koliko je on bio lep onako iseckan, toliko je lepa i tvoja pesma.

dali ti cujes razliku izmedju orginala http://soundcloud.com/drzox/smarti starice http://soundcloud.com/drzox/starica ,jer ja je iskreno ne cujemTi pitas da se cuje razlika izmedju identicnih semplova? Original je bez vokala, sa pozadinskim instrumentima koji sviraju neke duge tonove, neka harmonika i sl. To lepo zvuci samo, bez vokala. Ako obratis paznju cuces da je original KOMPLETAN NEMA vise mesta, SAV prostor su popunili i zvuci ok.

Kad dodas vokal, to je VISAK, nisu ostavili PROSTOR, razumes li? Nema mesta u miksu i za vokal. A kad ga stavis, pocinje guzzva, ono sto je na originalu dobro zvucalo, sad smeta, kontas?

balthazaar
07-05-2010, 12:54 PM
Bolje zvuci solidno odsvirano i snimljeno, nego "vrhunski semplovi". Vrhunski semplovi lice na Majkla Dzeksona, koliko je on bio lep onako iseckan, toliko je lepa i tvoja pesma.

daj malo razlike tu, jer to nije isto nikako! Semplovi se sviraju!!! A lupovi su tuđi...a, đe uze Majkla D?eksona za zako smje?no poređenje...pod 1 - on nije uop?te bio isjeckan - već je imao samo jednu plastičnu operaciju - nosa! A ostalo je sasvim drugi vid medicinsih zahvata , a to je ubrizgavanje hormona...eto i tu se vidi koliko bilo ?ta kapira? i koliko ti je dobra predstava stvari..uz to ?to je Majkl D?ekson neponovljivi gospodar popularne muzike, a zamisli - nema ni jednu klasičnu bendovsku pjesmu...vjerovatno Quincy Jones i ekipa nisu imali tebe da im objasni? značaj korićenja "?ivih" instrumenata , pa se ne bi zajebavali sa raznim sintisajzerima , ritam ma?inama i čudima...

Maiv
07-05-2010, 01:08 PM
daj malo razlike tu, jer to nije isto nikako! Semplovi se sviraju!!! A lupovi su tuđi...

A i od lupova se mogu napraviti cuda ak ih se zlouporabi:D

google
07-05-2010, 07:01 PM
već je imao samo jednu plastičnu operaciju - nosa! Mozda nije imao ni tu jednu?:confused:
uz to ?to je Majkl D?ekson neponovljivi gospodar popularne muzike, a zamisli - nema ni jednu klasičnu bendovsku pjesmu...Pa sta?
vjerovatno Quincy Jones i ekipa nisu imali tebe da im objasni? značaj korićenja "?ivih" instrumenata , pa se ne bi zajebavali sa raznim sintisajzerima , ritam ma?inama i čudima...Ali zato imaju tebe, da ih podrzis.:D