Log in

View Full Version : Postavka hard diskova

boom.trass
25-04-2010, 04:02 AM
Pricalo se, ali...

Interesuje me kako napraviti najbolju postavku hard diskova i particija u kompjuteru koji treba da sluzi prvenstveno kao DAW, ali i kao racunar za opstu upotrebu (muzika, slike i slicno). Na raspolaganju su mi 2 nova WD sata II 320GB diska i stari WD ata 80GB.

Hvala!

Do sad sam radio sa dva 80GB diska. Na prvom sam imao dve particije po 40GB. Jedna za Program files, druga za banke VST instrumenata. Na drugom (jedna particija), imao sam Nuendo projects i My Documents(mp3, slike, word dokuments i sl.). Meni je to ok radilo. Ali pitam se, da li to moze bolje da se organizuje?

alavuk
25-04-2010, 10:15 AM
najbolje je da jedan hard ostavis totalno za kompjuterske potrepstine znaci sistemski neka ti bude taj od 80 gb-a sa dve particije po pola ,tu stavljaj slike , pesme i sve ostalo , dok ti taj od 320 sluzi (isto dve particije) za instalcije vst i radne fajlove tj projekte ...

66musicman
25-04-2010, 10:24 AM
Hmm!
Fali ti jos jedan HDD SATA II.
U ovom slucaju :
1.Prvi WD sata II 320GB particionisi na dve particije, prva particija 100.Gb i na njoj sistem i programi, druga particija
200.Gb i na njoj snimaj audio.
2.Drugi WD sata II 320GB ceo za semplove.
3.Stari WD ata 80GB slike. mp3 i ostalo.

Ako snimas u rezoluciji do 48.KHz i 24.Bit moze i ovako:
1.Prvi WD sata II 320GB, dve particije, prva 100.Gb i na njoj sistem i programi, druga particija 200.Gb i na njoj sve i svasta
2.Drugi WD sata II 320GB ceo za semplove.
3.Stari WD ata 80GB za snimanje i projekte sta svakodnevnim backup projekata.

Idealno je da kupis jos jedan WD sata II 320GB

Khan
25-04-2010, 01:31 PM
mojih 0.5.- :
01 Sys disk jedna particija, samo win i programi. Ako nesto pukne, fdisk, image copy i back in bussiness!
02 disk za snimanje audija odvojeno, opet radije bez particija. Vise particija= veca sansa da se fat tabela pre ili kasnije sjebe zbog pregrevanja, rada bez ups-a itd.
03 disk vst banke, i arhiva slika i ostalog
04 disk (ako bas imamo previse hardova na tavanu) samo za swap i temp. Neverovatno ubrzava rad.

Arthur
25-04-2010, 11:48 PM
objasni mi malo bolje to sa tim swap diskom ?

boom.trass
26-04-2010, 12:06 AM
A, da li bih mogao nekako stari ata 80GB hd da mi sluzi za tu neku opstu upotrebu, a ova dva nova od po 320GB da organizujem kao daw?
Da li je ok da na prvom hd-u 320GB napravim jednu particiju npr. od 100GB za instalacije i jednu particiju od ~200GB za banke vst instrumenata i semplove, a drugi hard 320GB, kao jedna particija da mi sluzi iskljucivo za usnimavanja, tj. nuendo projects/cubase songs?

Khan
27-04-2010, 05:04 PM
objasni mi malo bolje to sa tim swap diskom ?
Radi se o dosta starom hack-u, kada smo se jos mucili sa 8 kanala na isa bus-u sa 32MB rama, sada zbog jacine pc-a, problem nije toliki, ali za audio video korisnike, razlika je i dalje znacajna.
Elem, dok ja kuckam ove redove koji zauzimaju 11kb, komp trpa jos toliko u temp, dodaj na to endless undo/redo, to je 11kb*...endles, sve dok ne uradis save i ne zatvoris aplikaciju.
Ako pricamo o projektu od 2h, 64 kanala, 24bita na 96kHz to znaci mnogo jebenih giga sranja koje kompjeter gura gde stigne i upravo zbog kojih i moramo manijacki da radimo defrag. da toga nema, svaki novi projekt bi seo na kraj drugog i nema potrebe za defragmentacijom.
Ako sve to posaljes na fizicki odvojenu adresu, (zaseban HD) sistemski prodise i radi brze, audio rec disk postaje stvarno samo audio I/O i takodje radi brze, a smanjuje se i poreba za defrag istoga.8-)

Hollow Mind
27-04-2010, 10:24 PM
hmmm a kako to da se namudi?

Arthur
27-04-2010, 10:48 PM
da, stvarno, kako to izvesti?

branoy
28-04-2010, 01:42 AM
jbt u mene je na quadu 5 windowsa.. prvi je za muziku, instaliran xpsp2 i nis pipno nisam radi sve , drugi igre i na tom winu sve optimizovano grafa i te zeze, treci xp je samo za video i grafiku paint i to, cetvrti xpsp3 sa svim zezama ..tu sve zivo radim, satelit, tv.. i drle.. i 5 win7 x64 za muziku i sto.. sve to na 3 diska.. 2 sata 2 po 500gb i jedan sata 2 od 320gb.. isto particije imam.. i ovo vam je extra ako imate jaku masinu .. na njoj se ovo i ne oseti i sve lepo rasporedjeno i ulazis gde i sta tad zelis da radis :) malo vise dana instaliranja al nema diranja kasnije.. naravno na njemu nemam net, sve sto skidam i tipkam je na starom p4 i tu narezem i NOD32 je vec skeniro sto sam skinuo tako u ovaj ne sme upasti nikakav virus .. a crvi i onako nist nemogu bez mreze u njemu..
a to swaap.. moze se podesit u samom winnu pod my computer propertis mislim..

SumAnuT
28-04-2010, 09:38 AM
To podesavate u virtual memory, ali ne znam ako imate vec 4 gb rama, koliko ce racunar sta pisati po disku uopste, jer ljudi na racunarima sa puno rama ionako iskljucuju swap file ...

system properties>performance>setings>advanced>virtual memory> odaberete particiju i velicina swap fajla, koja moze biti i zasebna particija samo za swap, tipa prva particija na z disku od recimo 4 gb ...

66musicman
29-04-2010, 12:26 AM
To podesavate u virtual memory, ali ne znam ako imate vec 4 gb rama, koliko ce racunar sta pisati po disku uopste, jer ljudi na racunarima sa puno rama ionako iskljucuju swap file ...

system properties>performance>setings>advanced>virtual memory> odaberete particiju i velicina swap fajla, koja moze biti i zasebna particija samo za swap, tipa prva particija na z disku od recimo 4 gb ...

Zar ti je sa 4.Gb RAMA-a potreban uopste swap ?

SumAnuT
29-04-2010, 10:40 PM
Kazu da win i pored masu memorije voli da ima bar malo prostora na disku, pa valja ostaviti barem 512 mb ili tako nesto ...

Ne znam kako i zasto, samo znam da se to misljenje cesto javljalo kada sam jurio za tim tutorijalima za optimizaciju, a davno je to bilo ...

66musicman
30-04-2010, 05:10 AM
Veruj mi, vec oko 3-4.godine radim sa potpuno iskljucenim swap-om i to kad sam imao i 1.Gb RAM-a a i sad sa "samo" 2.Gb bez apsolutno nikakvih problema.
Sve to na XP pro SP3.

SumAnuT
30-04-2010, 01:22 PM
Ma naravno, i ja, sto kazes kad sam imao 1 gb vec sam iskljucivao i nisam imao problema, nego eto otkad sam to procitao, ostavim po 512 ili 1 gb ...

Dakle moze bez, al ako krene nesto da brljavi da znate da moze biti i to (u teoriji barem ) ...