Log in

View Full Version : Paypal uskoro i u Srbiji

STUDIOTON
24-04-2010, 10:36 AM
Izvor (http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=04&dd=24&nav_category=12&nav_id=426659)

vasko
24-04-2010, 11:48 AM
pa nista specijalno ne pise

kaze "ove godine bi napokon mogao da bude"mogao bi,a mozda i ne bi mogao

Dexxy
24-04-2010, 12:07 PM
To pricaju od kad i jos nista....

Sandzama
25-04-2010, 07:02 PM
Kad cujem ovakve naslove kao sto su majstori sa B92 smislili, zeludac mi se okrene. Ispadosmo lopovi i majmuni koji su na svim crnim listama ovoga sveta :shock: Ovo je sramota za profesiju novinara, Fuj!

Ovo realno nema veze sa telekomunikacijama, a ponajmanje sa KRADJAMA, nego sa carinskim i bankarskim sistemom Republike Srbije.

Paypal je BANKA i zato ne moze da funkcionise platni promet u ovakvoj kvazi-ekonomiji kao sto je nasa.

alavuk
25-04-2010, 10:35 PM
pa iskreno moglo je da se stavi samo slovenija i viza elektron da mozes da kupujes i primas pare iz inostranstva i gotovo :]

HeatMan
25-04-2010, 10:50 PM
Kad cujem ovakve naslove kao sto su majstori sa B92 smislili, zeludac mi se okrene. Ispadosmo lopovi i majmuni koji su na svim crnim listama ovoga sveta :shock: Ovo je sramota za profesiju novinara, Fuj!

Ovo realno nema veze sa telekomunikacijama, a ponajmanje sa KRADJAMA, nego sa carinskim i bankarskim sistemom Republike Srbije.

Paypal je BANKA i zato ne moze da funkcionise platni promet u ovakvoj kvazi-ekonomiji kao sto je nasa.

kad prochitam ovakve komentare sa neosnovanim pljuvanjem.. da je izvor vesti.sr ili tako neshto ne bi bio problem sigurno..

ajde josh jednom da stanem na stranu b92 i da probam ljudima da objasnim da oni samo prenose necenzurizanu istinu:

hteo da naruchim heritage h535 preko ebaya. pre toga sam naruchivao musicman stingray-a5 i sve je stiglo bez problema..

musicmanov prodavac je bila prodavnica iz new jersey-a, a heritageova is new yorka (drzave).

za musicmana sam iscimao drugara koji ima paypal preko nekog cheha.. i prodavac je bio upucen u sve to i sve je proshlo savrsheno

za heritage sam opet krenuo istim postupkom, medjutim prodavac mi je rekao da prihvataju samo bank transfer bez ucheshca treceg lica.. zashto? zato shto se previshe prevara desilo u poslednjih 10 godina u nashem regionu.. u "nashem" regionu.. u navedenim blokiranim su bili: srbija, albanija, bosna, cheshka, ukrajna itd..

koliko god da sam ih molio da bismo skratili muku oni su to odbijali.. jer ih je lichno neko iz srbije zajebao.

tako da, razmisli 2 puta pre no shto napishesh neshto.

pozdrav

Sandzama
25-04-2010, 11:44 PM
kad prochitam ovakve komentare sa neosnovanim pljuvanjem.. da je izvor vesti.sr ili tako neshto ne bi bio problem sigurno..

ajde josh jednom da stanem na stranu b92 i da probam ljudima da objasnim da oni samo prenose necenzurizanu istinu:

tako da, razmisli 2 puta pre no shto napishesh neshto.

pozdrav

Pa sta je istina? Da smo svi ovde prevaranti i lopovi i zbog toga nisu hteli da nam omoguce Pejpal i Ibej? :confused:

Ti svoju opremu nisi mogao da kupis SVOJIM Paypal nalogom jer ti trenutni bankarski i carinski sistem RS to ne dozvoljava a ne zato sto je nekog neko zajebao preko neta 90ih godina.

alavuk
26-04-2010, 12:20 AM
heatman-e covek je sve lepo rekao , radi se samo o bankarskom sistemu nista vise. vecina banak u srbiji i dalje radi swift i isban ... retko koja nudi normalno poslovanje tj transfer novaca sa kreditnom karticom ... kao sto rekox visa electron slovenija ebay premium nalog i teraj sefe ...

allegrosteva
27-04-2010, 10:42 AM
Ne stajem na stranu b92, ne daj boze ali da je istina da je bilo kradja 90-ih bilo je. Secam se da ko god je imao net je pokusavao sa onim generatorima bank account-a pa kome upali upali. Meni je drugar kao narucio zice i stigo mi je poziv za vojsku tako da vise nisam pokusavao ko zna sta bi mi jos stiglo da sam nastavio.
Off topic
narucio sam neke magnete preko wire transfera (oko 200e) koliko ce me odrati na carini?

Dexxy
27-04-2010, 11:59 AM
Zavisi ko tog dana radi na carini i kako je raspolozen...Drugo nista nije bitno...Tako ide kod nase carine, nema neka tabela pa da se zna konkretno, svaki put je drugacija carina. Nekad za mnogo skuplju robu bude smesno, a nekad za par diskova uzas..

liman021
12-10-2010, 12:17 PM
htedoh ovih dana uzeti neki program preko neta.likovi ga valjaju preko paypal-a.na moje pitanje da li postoji jos neka varijanta za placanje osim paypala nisam dobio odgovor.

DzoniPFC
16-10-2010, 09:30 PM
^I ja pokusavam da kupim program preko PayPal-a ali prodavac koristi samo takav nacin placanja i nema druge. :banghead:

Jebes Srbiju ! :mad:
Od 2007 slusam price "Paypal uskoro i u Srbiji" ma pojedite k...Problem je u Drzavi.
lets burn this mothafucka down.

Bota
18-10-2010, 08:30 PM
Kolega sa Visa karticom Hypo banke Banjaluka (doduse debitnom) dize pare u Srbiji sa Hypo bankomata bez provizije. Mozda je rjesenje da uzmete njihovu Visa Classic karticu i linkujete je za Paypal nalog.

liman021
18-10-2010, 08:44 PM
zvao pre par dana raiffeisen i erste banke ovde kod nas i rekose mi da taj naci placanja ne radi nijedna banka u srbiji.

magnum
19-10-2010, 10:02 AM
Ma bre "Sandzama", niko ne kaze da smo svi lopovi i prevaranti, ali je cinjenica da je ovde u Srbiji bilo dosta pojedinih prevara i ljudi nece brate da rizikuju dok se ne resi nacin placanja, znaci odes u banku platis oni vide da je novac legao i izvolte vas paket, prosto. Medjutim mene najvise ljuti znaci poludim kad cujem ove nase pedere sa carine. Kad kupis neki proizvod ako je npr. 100e, sa carinom i njihovom uslugom (pazi uslugom oni nam kao cine nesto) ispasce 200e koliko sam razumeo, pa ja opet necu kupiti nista preko pay-pal nego opet preko nekog dilera, opet one komunjarske fore sa carinama iz 70-tih godina. U fazonu evo omugucavamo vam da kupite preko pay-pal-a, i taman se poradujem tom naslovu, a sledece je, ali znate sledeci problem smo MI, kakvi kreteni :rotfl:

Khan
19-10-2010, 11:31 AM
Nemoguce je ostati pristojan kada se radi o ovoj temi.@#$%@#@#* ali, da pokusamo biti konstruktivni. Evo jedne nemacke radnje koja nije gadljiva na visa electron, sve mi je stizalo no prob., a sa carinom, naravno, ciganija, poslednji put su me pitali 'kol'ko para imas?' Radilo se o 3 paketa zica za oud.@#$%
http://saitenkatalog.de/
Imaju svasta.

magnum
19-10-2010, 02:34 PM
Ma da bre, cigansture,gledajte samo ovu kretenku ministarku sta prica:confused::lick::ike:, jel misli bre da smo svi mi kreteni, glupaci, nepismeni...kao smeska se i prica kako eto idemo napred dolazi paypal, a onda kaze mora carina i to duplo, pa onda i ako nebi bilo carine onda mora da se plati usluga i blablablabla, pa bre da uzmes budak samo.......eto to su "patrljci" "rupe" komunjarskre koji su jos ostali u nekim segmentima nazalost:banghead:

Matoree
19-10-2010, 02:52 PM
ova prica o paypalu traje godinama vec.. Ja koristim moneybookers i na vecini poznatih sajtova ga i ima.. ali opet treba nam taj paypal jbte :D

Bockie
19-10-2010, 04:29 PM
Ma da bre, cigansture,gledajte samo ovu kretenku ministarku sta prica:confused::lick::ike:, jel misli bre da smo svi mi kreteni, glupaci, nepismeni...kao smeska se i prica kako eto idemo napred dolazi paypal, a onda kaze mora carina i to duplo, pa onda i ako nebi bilo carine onda mora da se plati usluga i blablablabla, pa bre da uzmes budak samo.......eto to su "patrljci" "rupe" komunjarskre koji su jos ostali u nekim segmentima nazalost:banghead:

U nekim segmentima?!?!?

Komunjarska deca skinula kape i marame i obukli "nike" trenerice i sada "krupnim koracima, nezaustavljivo grabe ka" eu...

magnum
19-10-2010, 06:49 PM
Ma da bre, sve se slazem, nego taman mislim evo ide po malo napred, a mi se onda vratimo dva koraka nazad, kakva GLUPA NAJGLUPLJA zemlja, evo pogledajte ovu glupacu, svinjogojstvo...nek mi oprosta, ali ovakve stvari ne mogu da oprostim, pravi me budalom i glupakomi gleda me u oci (mislim na ministarku na klipu)

http://blip.tv/file/3531946?utm_source=player_embedded

Bockie
20-10-2010, 11:12 AM
Najbolje je "solarno" placanje...!
(pare na sunce)
:D

magnum
20-10-2010, 12:26 PM
Da da bravo:rotfl::grin:

yoloko
20-10-2010, 01:12 PM
ljudi, kad popunjavate obrazac na paypalu umesto Srbije stavite Hrvatsku i radice. Bar je tako sa intesa internet karticom proslo.
Ja sam u poslednjih pola godine tako imao 5 paypal uplata od kojih je najveca bila 60e. Verifikujte karticu, i mirni ste.
Krenite placati prvo na malo da na vas ne bi bacili oko ako u startu imate velike uplate.

Za obrnuti smer nisam probao, ali je verovatno situacija ista kao i u susednim zemljama koje placaju paypalom ali ne mogu primati novac.

eto

kejkz
20-10-2010, 05:50 PM
Ja sam probao sa Reifeissen Visa Virtuon, sa njom ne radi. Svejedno koju zemlju stavis... mada mogao bih probati ponovo, mozda sada radi.

boggy
07-09-2012, 02:23 PM
Ljajić: Pejpal sti?e u Srbiju 2013. (http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2012&mm=09&dd=07&nav_id=641084)

Everbeatz
07-09-2012, 03:08 PM
iduce godine ce biti 'paypal dolazi u srbiju 2014!!' i tako u krug...te vesti 'u najavi' mi najvise idu na zivce

fix3r
07-09-2012, 03:22 PM
Dr?ava Srbija uklonila je sve prepreke da ?Pej pal? internet, bezbednosni sistem za onlajn plaćanja, dođe u Srbiju

Bezbednosni sistem? Novinari su nam komedija opsta.

Ali kako ce da kukaju trgovci kad ih stisne PayPal... hehe...

boggy
07-09-2012, 03:26 PM
Bezbednosni sistem? Novinari su nam komedija opsta.

Ali kako ce da kukaju trgovci kad ih stisne PayPal... hehe...

Gotovo 100% ljudi na ovom forumu posmatra PayPal kao jos jedan vid kupovine(!?), iako ih vec ima sijaset.... zao mi je sto skoro niko ne vidi PayPal kao mogucnost zarade, pruzanjem usluga i prodajom robe putem interneta... ogroman potencijal stoji zamrznut i imobilisan zbog toga sto je nekoga mrzelo da ovo pitanje zakonski uredi...

Everbeatz
07-09-2012, 03:30 PM
Gotovo 100% ljudi na ovom forumu posmatra PayPal kao jos jedan vid kupovine(!?), iako ih vec ima sijaset.... zao mi je sto skoro niko ne vidi PayPal kao mogucnost zarade, pruzanjem usluga i prodajom robe putem interneta... ogroman potencijal stoji zamrznut i imobilisan zbog toga sto je nekoga mrzelo da ovo pitanje zakonski uredi...
Ja ga licno gledam kao mogucnost zarade u smislu olaksanja da mi iz stranih zemalja ljudi uplacuju, a ne da se drndam izokola i potpuno diskreditujem pred bilo kojim strancem koji stice utisak da sam na nekoj drugoj planeti...

boggy
07-09-2012, 03:33 PM
Ja ga licno gledam kao mogucnost zarade u smislu olaksanja da mi iz stranih zemalja ljudi uplacuju, a ne da se drndam izokola i potpuno diskreditujem pred bilo kojim strancem koji stice utisak da sam na nekoj drugoj planeti...

S obzirom na godine koje su prosle u "cekanju" (i koje jos mogu da prodju)... ovo vise ne moze da se prevede kao "nedostatak vizije", nego samo kao "namerna sabotaza"... s obzirom na stanje u kome se SADA nalazimo...

Everbeatz
07-09-2012, 03:35 PM
S obzirom na godine koje su prosle u "cekanju" (i koje jos mogu da prodju)... ovo vise ne moze da se prevede kao "nedostatak vizije", nego samo kao "namerna sabotaza"... s obzirom na stanje u kome se SADA nalazimo...
Upravo tako - biti na margini nekog osnovnog bankarstva i van tokova koji funkcionisu vec dugo vremena je bez komentara.
Meni je licno to OSNOVNI problem i nemas kome da se obratis, a 'oni' otezu i ne vidim razloge za to.
Potpuno namerno

fix3r
07-09-2012, 03:40 PM
Jel' postoji u Srbiji, tj. da li funkcionise, "direct debit" (ili koje god su mu ime nadenuli), gde firmi odobravas pristup tvom bankovnom racunu na mesecnom nivou za potrebe pretplate i slicno? Ako ne, PayPal ce biti skup i nezgrapan

boggy
07-09-2012, 03:50 PM
Jel' postoji u Srbiji, tj. da li funkcionise, "direct debit" (ili koje god su mu ime nadenuli), gde firmi odobravas pristup tvom bankovnom racunu na mesecnom nivou za potrebe pretplate i slicno? Ako ne, PayPal ce biti skup i nezgrapan

Ne znam.
Samo znam da je, za sada, Pay Pal jedini moguci nacin da se strancima omoguci "OnLine" placanje za nasu robu i usluge, kreditnom karticom... bez obaveznog odlaska u banku za "wired transfer" (swift)...

Problem je sto TO nemamo ceo ovaj period od kada su nam "skinuli" sankcije, osim sto su "nasi" zaboravili da "skinu" svoje sankcije. Nekada pomislim da sam "okupiran" i "potlacen" od sopstvenih sunarodnika...

S obzirom na nesumnjivi potencijal barem za windows programiranje... ogroman novac nikada nije usao u Srbiju jer jer to srbi nisu dozvoljavali... zakonima koji postoje od pre elementarne ideje interneta... i nisu menjani.

branoy
07-09-2012, 04:07 PM
paypal ne mozete rad tih vasih monopolista miskovica i ostalih, sta ce oni prodat ako vi budete preko neta narucivali haha.. kad u nas u bosni ima odkad, a drzava rastrojena na tri strane , jebe im se za paypal haha.

fix3r
07-09-2012, 04:26 PM
Ne znam.
Samo znam da je, za sada, Pay Pal jedini moguci nacin da se strancima omoguci "OnLine" placanje za nasu robu i usluge, kreditnom karticom... bez obaveznog odlaska u banku za "wired transfer" (swift)...

Problem je sto TO nemamo ceo ovaj period od kada su nam "skinuli" sankcije, osim sto su "nasi" zaboravili da "skinu" svoje sankcije. Nekada pomislim da sam "okupiran" i "potlacen" od sopstvenih sunarodnika...

S obzirom na nesumnjivi potencijal barem za windows programiranje... ogroman novac nikada nije usao u Srbiju jer jer to srbi nisu dozvoljavali... zakonima koji postoje od pre elementarne ideje interneta... i nisu menjani.

Zar smo mi stvarno toliko glupi/neuki/potplaceni/zakopani/nazadni/yebemligasta da ne mozemo da napravimo jedan payment gateway? Od tolikih vajnih startup prica i pricica po Srbiji svi rade neku boraniju i niko da se uhvati u kostac sa pravim problemima? Da ne pricam napamet, ne znam kakav je zakon u Srbiji i ko tu koga pravi ludim. Ali znam da smo verovatno jedina zemlja koja za nesto sto mozes sam da probas da uradis ti cekas nekog da ti dodje na gotovo i uzme celo trziste. Tj. ne da uzme, nego da mu poklonis milione pa i milijarde. Pa nije taj PayPal bogom dan da mora sa njima da se radi. Ovde se mali trgovci klone PayPal-a zato sto nemas pravo glasa, zalbe, mogu da ti zakljucaju racun kad god im se cefne bez objasnjenja itd.

Inace, pare lako ulaze u Srbiju. Ili barem jesu. Ja sam pre jednu deceniju radio za strane softverske firme registrovane u Srbiji, sasvim legalna shema, i novac je sasvim fino dolazio preko stranih banaka. Mislim da smo imali prve platne kartice Societe-a, samo sto su otvorili. A da je swift transfer smor, jeste (a i skup). Znam ljude iz BG-a koji lepo otvore "agenciju" u Americi pa shljakaju tako i onda periodicno povuku pare, bez da su fizicki tamo. Ali to je opet sve srpski stap i kanap.

boggy
07-09-2012, 04:38 PM
Zar smo mi stvarno toliko glupi/neuki/potplaceni/zakopani/nazadni/yebemligasta da ne mozemo da napravimo jedan payment gateway? Od tolikih vajnih startup prica i pricica po Srbiji svi rade neku boraniju i niko da se uhvati u kostac sa pravim problemima? Da ne pricam napamet, ne znam kakav je zakon u Srbiji i ko tu koga pravi ludim. Ali znam da smo verovatno jedina zemlja koja za nesto sto mozes sam da probas da uradis ti cekas nekog da ti dodje na gotovo i uzme celo trziste.

Paaaa.... promene imena ulica kada novi dodju na vlast...

Tj. ne da uzme, nego da mu poklonis milione pa i milijarde. Pa nije taj PayPal bogom dan da mora sa njima da se radi. Ovde se mali trgovci klone PayPal-a zato sto nemas pravo glasa, zalbe, mogu da ti zakljucaju racun kad god im se cefne bez objasnjenja itd.

Ma PayPal je vise figurativno iskoriscen za kritiku postojeceg sistema koji se NE ZELI da uklopi u nove mogucnosti za priliv novca (i naplate poreza!), iz samo sebi znanih razloga.
Problem je dubok i zapusten. Takodje vidim da nisu ni spomenuli promenu carinskog zakona, ne samo za uvoz, nego i za izvoz... ko je ikada pokusao da izveze neki aparat ili sta god kompleksnije od zita ili krompira... zna o cemu pricam.

Inace, pare lako ulaze u Srbiju. Ili barem jesu. Ja sam pre jednu deceniju radio za strane softverske firme registrovane u Srbiji, sasvim legalna shema, i novac je sasvim fino dolazio preko stranih banaka. Mislim da smo imali prve platne kartice Societe-a, samo sto su otvorili. A da je swift transfer smor, jeste (a i skup). Znam ljude iz BG-a koji lepo otvore "agenciju" u Americi pa shljakaju tako i onda periodicno povuku pare, bez da su fizicki tamo. Ali to je opet sve srpski stap i kanap.
Direktno karticom covek-na-coveka ne moze (jos uvek). Za firme je lakse... za firme sve postoji sto treba. Za obicnog coveka ne... a internet je upravo omogucio obicnom coveku da nesto "mrsi" pa da mu jos neko i plati za to... kad se sabere i pomnozi... nije lose na ovu krizu.

DADDY Z
07-09-2012, 05:20 PM
jel neko probao ovo:
www.moneybookers.com
i ako jeste kakva su iskustva?

Everbeatz
09-09-2012, 01:36 PM
jel neko probao ovo:
www.moneybookers.com (http://www.moneybookers.com)
i ako jeste kakva su iskustva?

Sudeci po 'odgovorima' nije :D, jesi mislio za slanje il' primanje? Slati je lako...

STUDIOTON
09-09-2012, 01:45 PM
ne znam na koju foru ali ja paypal godinama koristim preko hr naloga, banca intesa visa internet kartica .. non stop kupujem,sto robu,sto apps i software .. pre par meseci sam cak kupio avionsku kartu do USA , bez ikakvih problema

Everbeatz
09-09-2012, 01:52 PM
ne znam na koju foru ali ja paypal godinama koristim preko hr naloga, banca intesa visa internet kartica .. non stop kupujem,sto robu,sto apps i software .. pre par meseci sam cak kupio avionsku kartu do USA , bez ikakvih problema
E to mi nije jasno, i ja sam 'probao' da unesem HR ili SLO za zemlju, ali nije prihvatilo karticu (istu tu Intesa VISA) - odmah mi je javio da je kartica iz 'nepodrzane zemlje'

To nekom radi, nekom ne..

STUDIOTON
09-09-2012, 02:12 PM
pa kako sam cuo prva serija tih brojeva tj kartica je kompatibilna i radi na paypal.. ja sam medju prvima podneo zahtev kada je to omoguceno .. ali bez obzira, bas cudno .. ja naravno nista ne pitam,cutim i koristim najnormalnije uslugu :)

diviner
14-09-2012, 03:10 PM
www.njuz.net/srbija-dobila-kandidaturu-za-paypal/

boggy
25-10-2012, 09:10 AM
NBS: ?Pejpal? mo?e na tr?i?te (http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/349559/NBS-Pejpal-moze-na-trziste)

"Izmenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju, čija je izrada u toku, biće otklonjene sve dileme u vezi s kori?ćenjem usluga ?Pejpala? u Srbiji, po?to će se nedvosmisleno propisati da rezidenti mogu da vr?e plaćanje i naplatu preko tog servisa radi elektronske kupovine i prodaje roba i usluga u inostranstvu, saop?tila je NBS.

Iako propisima koji uređuju devizno poslovanje nije u potpunosti liberalizovano dr?anje deviza na računima kod banke u inostranstvu, to ne predstavlja ograničenje da rezidenti koriste usluge ?Pejpala?.

Naime, u slučaju kupovine i prodaje robe preko ovog elektronskog servisa, plaćanja i naplate se vr?e preko namenskih računa ?Pejpala?, a ne preko računa rezidenata kod banke, ?to znači da u regulativi neće postojati prepreka za dolazak elektronskog servisa i da će on zavisiti od objektivne zainteresovanosti ?Pejpala? za srpsko tr?i?te."

fix3r
25-10-2012, 10:05 AM
Uh...

pošto će se nedvosmisleno propisati da rezidenti mogu da vrše plaćanje i naplatu preko tog servisa radi elektronske kupovine i prodaje roba i usluga u inostranstvu

Eksplicitna dozvola PayPal-u? Sta sa drugim servisima? Nadam se da to nije dobro sroceno, inace je to katastrofalan potez.

plaćanja i naplate se vrše preko namenskih računa „Pejpala“, a ne preko računa rezidenata kod banke
Znaci nece moci da se veze PayPal za kreditnu karticu i bankovni racun, nego je "top up" - uplati pare PayPal-u pa onda plati istim? Bezveze. A i ne znam kako ce onda da verifikuju nalog, obzirom da to rade preko banke (mnogi nece da salju robu placenu paypal-om ako nije na verifikovanu adresu).

Slepci iz narodne banke, samo da im neko "ne odnese sve devize". One koje su sami izneli od pre 20 godina na ovamo, to nije bitno... bleh

Edit: mozda ne moze da se veze za bankovni racun jer u Srbiji nema "direct debit", tj automatskog regularnog skidanja sa racuna? Ili ima?

boggy
25-10-2012, 11:01 AM
..........
Slepci iz narodne banke, samo da im neko "ne odnese sve devize". One koje su sami izneli od pre 20 godina na ovamo, to nije bitno... bleh
......
mislim da ce se sredjivanje tih zakona razvlaciti barem desetak godina...
Poenta i jeste da neko "moze" da iznosi devize, ali ne svako.... :D

STUDIOTON
25-10-2012, 11:07 AM
Postoji alternativa za koriscenje paypal-a u Srbiji, servis www.entropay.com , registrujete se i napravite virtualnu visa karticu na koju vezete nasu karticu .. jednostavno je punite u zeljenom iznosu mislim da je od 15 do 250 eura .. i odete na paypal i ubacite .. Vrlo jednostavan "posrednik" fee koji uzima ovaj servis je zanemarljiv, a mozete sve, da kupujete na ebay , i vrsite druga placanja preko paypal-a ..

Everbeatz
25-10-2012, 11:11 AM
Postoji alternativa za koriscenje paypal-a u Srbiji, servis www.entropay.com (http://www.entropay.com) , registrujete se i napravite virtualnu visa karticu na koju vezete nasu karticu .. jednostavno je punite u zeljenom iznosu mislim da je od 15 do 250 eura .. i odete na paypal i ubacite .. Vrlo jednostavan "posrednik" fee koji uzima ovaj servis je zanemarljiv, a mozete sve, da kupujete na ebay , i vrsite druga placanja preko paypal-a ..
A primanje tj uplate?

vasko
25-10-2012, 11:31 AM
a mozete sve, da kupujete na ebay , i vrsite druga placanja preko paypal-a ..

to mozes (sve ove godine) i sa obicnim paypal nalogom gde si kao zemlju naveo hrvatsku ili sloveniju, samo ne zadrzavaj novac na njemu nego odmah potrosi

STUDIOTON
25-10-2012, 11:48 AM
Ne moze .. moglo je dok su bile stare intesine kartice, koju i ja i dalje koristim, i koje su stizale valjda tada iz Italije.. ali ubrzo je sve krenulo da se radi u Srbiji i sada vise ne moze(novije kartice, dok stare koje su radile rade i dalje..), bilo koja kartica iz Srbije, osim Amex bance intese, ne moze da se registruje i ubaci na paypal

Sada jedino sto moze je preko ovog servisa koji sam pomenuo kao posrednika ..

.. nisam siguran da li moze i uplate preko entropay-a jer nisam probao, ali trebalo bi da moze

Dexxy
25-10-2012, 01:21 PM
Da stara kartica radi...meni jos samo do decembra :(

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

STUDIOTON
25-10-2012, 01:24 PM
ja sam menjao pre mesec dana, automatski ce ti zameniti i odes da uzmes tu novu.. ta nova je sa istim brojevima, i radice ti i dalje, ne brini 8-)

Dexxy
25-10-2012, 01:24 PM
U onda super :)

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

MHz
06-11-2012, 09:28 PM
http://www.b92.net/tehnopolis/vesti.php?yyyy=2012&mm=11&nav_id=658101

boggy
06-11-2012, 10:24 PM
http://www.b92.net/tehnopolis/vesti.php?yyyy=2012&mm=11&nav_id=658101

"Vlada Srbije naredne sedmice usvojiće izmene Zakona o deviznom poslovanju kojim će biti omogućen dolazak u na?u zemlju svih kompanija koje pru?aju usluge plaćanja preko Interneta, uključujući i PayPal, najavio je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

On je, novinarima u Palati Srbija, rekao da će i dalje ostati zabrana otvaranja računa građana u inostranstvu zato ?to MMF i NBS smatraju da je to preuranjeno jer Srbija nije dovoljno ekonomski jaka.

"To nije prepreka za dolazak PayPal-a niti bilo kog drugog sistema za plaćanje preko interneta", ukazao je Dinkić."

mekonin
06-11-2012, 11:07 PM
http://www.njuz.net/paypal-dobija-ulicu-u-centru-beograda/

boggy
09-11-2012, 03:13 PM
Pej pal za početak nudi samo kupovinu (http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/352112/Pej-pal-za-pocetak-nudi-samo-kupovinu)

DaBear
09-11-2012, 03:48 PM
Pej pal za početak nudi samo kupovinu (http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/352112/Pej-pal-za-pocetak-nudi-samo-kupovinu)

Pa naravno - to je najbezbednije za PayPal trenutno...(jer oni snose / pokrivaju svo vracanje para prilikom sumnjivih transakcija).
Mi smo jos uvek zemlja van Evropskih i svetskih zakona...a i svest naseg prosecnog gradjanina jos uvek nije na dovoljno visokom nivou za neku postenu trgovinu.
Ljudi u Srbiji varaju ljude dok ih gledaju u ochi...a zamislite sta bi bilo kad krene prodaja "robe" preko PayPala i eBay...
(cast izuzetcima, kojih je jos uvek jako jako malo..)
A da ne pricam o carini i odiranju kod postarine / slanja kurirom itd..

Ovde su i slanje kurirom doveli do savrsenstva! Pre samo par godina je trebao account sa kurir kompanijom. I to samo za firme..a privatna lica su drali neki "agenti".
Sad napises gde ide paket, dimenzije i tezinu i web izbaci jedno 20 opcija (express / standard) i slozeno po ceni..sve zive kurir kompanije.odaberes koja ti je najbolja / najjeftinija, platis online, posalju ti mail 0 izprintas bar code i adresu i sutradan dodje cika i odnese. Posle pratis svaku fazu putovanja iz sata u sat na internetu..i sto je najinteresantnije - jeftino!!

Bice sve i kod nas...samo polako..kad je stigo McDonalds..stici ce i PayPal !!

awacs
09-11-2012, 04:43 PM
Mi smo jos uvek zemlja van Evropskih i svetskih zakona...a i svest naseg prosecnog gradjanina jos uvek nije na dovoljno visokom nivou za neku postenu trgovinu.
Ljudi u Srbiji varaju ljude dok ih gledaju u ochi...a zamislite sta bi bilo kad krene prodaja "robe" preko PayPala i eBay...
(cast izuzetcima, kojih je jos uvek jako jako malo..)

Pa sad... i Bosna je van evropskih i svetskih zakona, pa je ipak u PayPal sistemu, i to dvosmernom (ili grešim). A to mu dođe manje-više isti narod kao sa ove strane Drine, podjednako sklon kreativnom tumačenju poslovne etike. I kad mi neko kaže da politika PayPala nema veze sa opštom politikom ja se kiselo nasmejem.

Ne volim da generalizujem stvari, pa ni one koje se tiču etičnosti naroda kao takvih, ne bih se ni uključivao u ovu temu da me nisi povukao za jezik. A istina je da me je zajebalo mnogo više "mojih" nego "tuđih", a "moji" su svi od Vardara do Triglava. A nije da me ni "tuđi" nisu ponekad zajebali, samo sam sa "mojima" više sarađivao.

Nemam ništa protiv da neko od moderatora obriše ovaj post ako misli da prelazim granicu pristojnosti, ali ponele me emocije. Već duže vreme imam rezervisanih par stotina evrokupona za plaćanje nekolicine programa koje onako "karmički" želim da podržim makar simbolično.

Lakše bi mi bilo da nabavim deset grama heroina (koji NIKAD nisam trošio) nego Reaper, Redline Reverb i par Stillwell pluginova (koje prilično često trošim). Sve to zato što neko tamo sumnja u moje poštenje.

Malo je to qrac od ovce - neko "odande" me tera da budem nepošten šatro da ne bi dozvolio nepoštenima da budu nepošteni. U tom smislu nisu ništa bolji od ovih naših koji me svaki put naprave magarcem kad nešto platim na vreme (makar i morao da se "stisnem"), a onda oproste dugove svima koji nisu platili na vreme jer se nisu "stiskali".

Rekoh, ponele me emocije...

Pozdrav,

Vasa

boggy
09-11-2012, 05:31 PM
DaBear, to je oblik diskriminacije koji po pitanju Srbije postoji i spolja i iznutra. S jedne strane spolja uvek ima nekih spremnih za "kaznjavanje", a s druge strane uvek u Srbiji (interno) ima nadasve spremnih da ovim prvima daju veoma JAK "razlog" za "kaznjavanje"... to ("igranka bez prestanka") traje od kada je krenuo ceo haos... mi smo ovde samo irelevantni posmatraci koji nemo gledaju sta oni rade, i mozemo samo da cekamo da im dosadi, i ne treba neka inteligencija da se primeti shablon.
Losi ljudi postoje svuda, samo eto... u nasem slucaju su srpski losi ljudi veci problem od ostalih...

Znak
09-11-2012, 06:23 PM
Pa... pa... paranoja.

Niko nas ne ka?njava. Već nekoliko godina na?i zvaničnici objavljuju da su ispunjeni svi zakonski uslovi da se PayPal pojavi u Srbiji, a onda je pro?le nedelje objavljeno da će to biti urađeno u narednih sedam dana. A da PayPal (e-bay) ne voli nas ili nedajbo?e na?e pare, to je pa...pa...itd.

boggy
09-11-2012, 06:47 PM
Pa... pa... paranoja.
Niko nas ne ka?njava........
Jashta...

Znak
09-11-2012, 07:06 PM
Jashta...

Tako ja mislim, a to je ujedno i moje mi?ljenje, ?to bi rekao moj drug Mita, čiji se genijalni mozak na vreme pridru?io čuvenom "odlivu", zapaliv?i direktno na NZ.

awacs
09-11-2012, 07:18 PM
Već nekoliko godina na?i zvaničnici objavljuju da su ispunjeni svi zakonski uslovi da se PayPal pojavi u Srbiji, a onda je pro?le nedelje objavljeno da će to biti urađeno u narednih sedam dana. A da PayPal (e-bay) ne voli nas ili nedajbo?e na?e pare, to je pa...pa...itd.

PayPalu je do srpskih para stalo otprilike isto koliko i do albanskih, bosanskih, crnogorskih, hrvatskih, makedonskih i slovenačkih (abecednim redom). Male zemlje, besmislene ekonomije, pičkin dim od prometa (čak i kad se svi skupe na gomilu).

U tom smislu si potpuno u pravu - Bosna i Albanija kao US protektorati sigurno imaju zakonske okvire koji su kompatibilni sa PayPalom. Sad, da li imaju kvalitetniju zakonsku praksu (i.e. uterivanje dugova) od npr. Crne Gore, Makedonije i Srbije... ne znam. Ti zna??

Pozdrav,

Vasa

Znak
09-11-2012, 07:25 PM
U tom smislu si potpuno u pravu - Bosna i Albanija kao US protektorati sigurno imaju zakonske okvire koji su kompatibilni sa PayPalom. Sad, da li imaju kvalitetniju zakonsku praksu (i.e. uterivanje dugova) od npr. Crne Gore, Makedonije i Srbije... ne znam. Ti zna??

Pozdrav,

Vasa

Imaju probleme koji su im onemogućili da dobiju bezvizni re?im sa EU istovremeno kad i Srbija. To nije zato ?to nas Evropa voli a njih ne voli ili ka?njava.

boggy
09-11-2012, 07:27 PM
Tako ja mislim, a to je ujedno i moje mišljenje,.......
Nemam nista protiv da imas svoje misljenje, makar se ne slagao s njim, ali definitivno znam da je za ovih deset godina sporni zakon mogao da se promeni mnogo puta, da ja licno ne vidim niti jedan lokalni interes koji bi smetao Pay Pal-u u Srbiji. Takodje sad vidim da zakon nije bio promenjen cak ni dok je na vlasti bila nekakva politicka stranka koja se usudjuje da sebe naziva "demokratskom" (ne razumem se u domaca politicka desavanja preterano detaljno, niti zelim time da se bavim...).

Na stranu muzicka produkcija koja bi mogla da privuce neki novac u ovu sirotinjsku "teritoriju" putem Pay Pal-a, postojao je daleko veci (skoro nesaglediv iz perspektive Srbije) potencijal u IT inzenjeringu svake vrste, koji je prakticno sklonio srbe i Srbiju u periodu najveceg rasta, a da, da ponovim, ne postoji niti jedna interesna strana u Srbiji koja bi od toga imala ikakve koristi... takodje ni svetu ne bi smetalo, kao sto sada nikome ne smeta da snima filmove u Srbiji...

Eto ... takva besmislica za mene nije slucajna pojava, ali daleko sam od toga da smatram da ima ikakve vece vajde od toga, osim podizanja nivoa frustracije i siromastva u srba, a to je legitiman cilj za nekoga kome nefrustrirana i nesto manje siromasna Srbija smeta, ma kakvi da su njegovi motivi.

Ovaj thread, i skorasnji "rasplet" su prilicno dobra slika kako se taj problem NIJE zaboravio, ali je neko veoma AKTIVNO zaobilazio resavanje... svih ovih godina.

Znak
09-11-2012, 07:47 PM
ne postoji niti jedna interesna strana u Srbiji koja bi od toga imala ikakve koristi...

Onda se sve mo?e pripisati neznanju i neaktivnosti onih koji su bili u prilici da to promene. Ja sam ipak skloniji da verujem da su u pitanju lobiranja od strane nekog ovla?ćenog uvoznika nekih uređaja koji ne bi voleo da ja kupim te uređaje na e-bayu po ceni koja će sa transportom biti poprilično manja od njegove maloprodajne. E sad, ?to zbog njegove zabrinutosti ja uzgred neću moći da prodam svoje usluge strancima i tako unesem u zemlju mnogo vi?e nego ?to bih potro?io na te uređaje, zabole njega ćo?e.

Ali naravno, nisam stručan za stručne stvari pa su ovo samo moja laička nagađanja.

Everbeatz
09-11-2012, 08:06 PM
Ja sam ipak skloniji da verujem da su u pitanju lobiranja od strane nekog ovla?ćenog uvoznika nekih uređaja koji ne bi voleo da ja kupim te uređaje na e-bayu po ceni koja će sa transportom biti poprilično manja od njegove maloprodajne. E sad, ?to zbog njegove zabrinutosti ja uzgred neću moći da prodam svoje usluge strancima i tako unesem u zemlju mnogo vi?e nego ?to bih potro?io na te uređaje, zabole njega ćo?e.

Ali naravno, nisam stručan za stručne stvari pa su ovo samo moja laička nagađanja.
Ovo je i neka moja pretpostavka..

boggy
09-11-2012, 08:07 PM
Onda se sve može pripisati neznanju i neaktivnosti onih koji su bili u prilici da to promene.

Postavlja se pitanje zasto su bili neaktivni i zasto nisu obrazovani i zasto sebi dozvoljavaju neznanje, iako im SAMO to nije u opisu radnog mesta, sve ostalo im se moze oprostiti.

Ja sam ipak skloniji da verujem da su u pitanju lobiranja od strane nekog ovlašćenog uvoznika nekih uređaja koji ne bi voleo da ja kupim te uređaje na e-bayu po ceni koja će sa transportom biti poprilično manja od njegove maloprodajne.

Suvise malo verovatno, bilo je samo lobiranje na carini protiv Neckermann-a, slobodni uvoz do 100EUR, i u tome je "drzava" videla "pretnju"... te imamo ponizavajuce ogranicenje da mozemo uvoziti samo cackalicu bez carine za licne potrebe. pri tom ce me propitivati svakakve gluposti ako kupim dvadeset a ne jednu diodu ... jer eto tako mogu da se obogatim od preprodaje dioda od kojih svaka kosta 0.1EUR.
Internet trgovina polovnim spravama preko Ebay je irelevantna, jer od toga zaradjuje najvise Ebay i Pay Pal...

IT inzenjering su najvecim delom prodaja usluga... "slatka parica" ugrubo definisano... troskovi su najcesce enormno manji od novca koji se zaradi, a moze i kuci da se radi. Racunare imamo odavno, softver imamo (nebitno na koji nacin ga ljudi nabavljaju, edukovani smo za koriscenje, jer softver obicno obezbedjuje narucilac posla), moze da se radi kod kuce... ne treba ni akustika.... :D... a postojale su nesvakidasnje potrebe za tim. I sto je najvaznije, NE POSTOJI niti jedna interesna grupa koja bi za to lobirala da se NE DESI. Cak ni obavestajna sluzba koja se nekada definitivno suprotstavljala VoIP telefoniji, nema sta ovde da se buni, ili ja ne vidim da ima.

E sad.. rezime... kao sto si vec, usput, naveo u svom primeru, posledica je da su nam mladi inzenjeri naslonjeni na IT otisli u svet u enormnom broju, i to na ocigled svih politicara ovde u zadnjih petnaest godina...

E sad, što zbog njegove zabrinutosti ja uzgred neću moći da prodam svoje usluge strancima i tako unesem u zemlju mnogo više nego što bih potrošio na te uređaje, zabole njega ćoše.

Ja bas govorim o prilivu novca, ne o kupoprodaji... postoje razni nacini kupovine i to nije nikakav problem u Srbiji odavno... Visa kartice rade.
Problem je i u tome sto ljudi ne zele da prihvate da trgovina nije zaradjivanje novca, i da od toga niko nema koristi na duge staze osim trgovaca. Ne mozemo svi da budemo trgovci, definitivno, ili mozemo da pokusamo, pa da svi mi ostali ostanemo bez para pa da trgovci nemaju KOME da prodaju robu, kao sto je sada slucaj

EDIT:

Evo... da proracunam. Neka je otislo do sada samo 50000 IT inzenjera. Ajde da vidimo sta bi oni zaradili godisnje, cistog novca (posto su im troskovi skoro pa nikakvi). Neka im je godisnja BRUTO zarada najmizernija moguca za svetske okvire i neka je 30000EUR, i neka PLATE poreze i doprinose drzavi Srbiji 50%... bruto bi uslo u Srbiju milijardu i po eura, od toga pola bi islo za penzije, zdravstveno osiguranje i porez, a pola u opticaj za ekonomiju (trgovina itd). Pri tom godisnja zarada koju sam naveo je stvarno smesna, ali pokazuje da bi cak i to olaksalo puno zivot, i verovatno zakotrljalo neke druge delatnosti, kao sto je muzicka produkcija... jer puno IT inzenjera slusa muziku dok radi... najvise zbog koncentracije :shock:

EDIT2: Pod IT inzenjerom (u ovoj mojoj prici) se moze podrazumevati SVAKA delatnost koja bi mogla ponuditi nekakve usluge na internetu a to nije do sada radila zbog nedostakta Pay Pal-a. Jedino je potraznja bila veca za programiranjem, projektovanjem procesorskih ploca i td...

awacs
09-11-2012, 08:45 PM
Imaju probleme koji su im onemogućili da dobiju bezvizni re?im sa EU istovremeno kad i Srbija. To nije zato ?to nas Evropa voli a njih ne voli ili ka?njava.

Nisam razumeo da li hoće? da ka?e? kako su im ti problemi omogućili ili onemogućili da dobiju bezvizni re?im, ali nije ni va?no.

Ono ?to sam napisao tiče se nejednakog tretmana podjednako diskutabilnih poslovnih okru?enja. Po?to sam prilično siguran da npr. BiH ni po kom osnovu nije bezbednija za online trgovinu od Srbije, Makedonije ili Crne Gore.

Pozdrav,

Vasa

Znak
09-11-2012, 09:32 PM
Nisam razumeo da li hoće? da ka?e? kako su im ti problemi omogućili ili onemogućili da dobiju bezvizni re?im, ali nije ni va?no.

Ono ?to sam napisao tiče se nejednakog tretmana podjednako diskutabilnih poslovnih okru?enja. Po?to sam prilično siguran da npr. BiH ni po kom osnovu nije bezbednija za online trgovinu od Srbije, Makedonije ili Crne Gore.

Pozdrav,

Vasa

Koliko ja znam BiH i Albanija nemaju bezvizni re?im sa EU. Sad bi oni mogli da se ?ale kako je Srbija to nepravedno dobila pre njih (preko veze). A ?to se tiče PayPala, ne verujem da oni mere da li je poslovno okru?enje diskutabilno ili nije. Skoro sve zemlje u svetu su na njihovoj listi (da se toliko pla?e zloupotreba prvo bi SAD ispali sa liste, tamo bar ima prevaranata svih vrsta u lepim količinama). Ovde se radilo o tome da im zakon na?e dr?ave nije omogućio prisustvo na ovom tr?i?tu.

awacs
09-11-2012, 09:49 PM
A što se tiče PayPala, ne verujem da oni mere da li je poslovno okruženje diskutabilno ili nije. (...) Ovde se radilo o tome da im zakon naše države nije omogućio prisustvo na ovom tržištu.

Ma... manje slušaj devedestdvojku, više slušaj svoj mozak (pošto znam da ga imaš na pretek). To je jedino što mogu da ti preporučim.

Pozdrav,

Vasa

Znak
09-11-2012, 10:01 PM
Ma... manje slu?aj devedestdvojku, vi?e slu?aj svoj mozak. To je jedino ?to mogu da ti preporučim.

Pozdrav,

Vasa

Kao ?to rekoh, sve su ovo moja laička nagađanja. Vidim da trinaest godina imam problem sa naplatom od stranaca (mada je taj problem i pored svih brana i barijera manji nego problem sa naplatom od "domaćih"), a do sad nisam stekao utisak da se to de?ava zato ?to nas ceo svet mrzi. Naprotiv, ?ele da sarađuju s nama i to zaista i čine, PayPal or no PayPal.

awacs
09-11-2012, 10:28 PM
nisam stekao utisak da se to de?ava zato ?to nas ceo svet mrzi. Naprotiv, ?ele da sarađuju s nama i to zaista i čine, PayPal or no PayPal.

Ja nisam ni rekao da nas ceo svet mrzi, samo sam nagovestio da nam ne gleda "kroz prste". A i glupo mi je da vrtim celu priču ispočetka. A i zabole me za "ceo svet".

Pozdrav,

Vasa

boggy
09-11-2012, 10:29 PM
.........a do sad nisam stekao utisak da se to dešava zato što nas ceo svet mrzi. Naprotiv, žele da sarađuju s nama i to zaista i čine, PayPal or no PayPal.
Nisam rekao da nas mrzi ceo svet (cak ni implicitno)... cak ni nemam utisak da mene licno neki stranac mrzi (imam neke direktne kontakte)... i nije uopste rec o toliko banalnom procesu... ali ne bih da se udubljujem u dalju raspravu o tome i da izlazim iz okvira ove teme i celog foruma, vise nego sto vec jesam.

Znak
10-11-2012, 05:20 PM
Ma... manje slu?aj devedestdvojku,

Devedesetdvojka je ovog puta potpuno nedu?na, po?to je u mom slučaju indoktrinacija vr?ena par decenija ranije - bratstvo i jedinstvo, samoupravljanje, nesvrstanost, internacionalizam...

vi?e slu?aj svoj mozak (po?to znam da ga ima? na pretek).

Hvala za ovo, mada ja ba? ne?to nemam taj utisak. Samo mozgam, a rezultati mr?avi. Evo, ni PayPal ne daje pet para (pej pala) za moje mi?ljenje.

boggy
18-11-2012, 07:21 AM
"Izmenama Zakona o deviznom poslovanju koje je usvojila Vlada Srbije, otklonjene su pravne prepreke da građanima Srbije postane dostupan servis za plaćanje preko interneta ?Pejpal?. U Vladi nezvanično za ?Blic? ka?u da je realno očekivati dolazak ?Pejpala? u 2013, a veliku korist imaće i oni koji prodaju robu ili usluge u inostranstvo."

Dolazak ?Pejpala? u 2013, moguća i internet prodaja (http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/353587/Dolazak-Pejpala-u-2013-moguca-i-internet-prodaja)..........

disco violence
18-11-2012, 02:20 PM
Uklopimo se u ovo "Prema važećim propisima, plaćanja uvoznih dažbina oslobođena su fizička lica čije pošiljke ne prelaze vrednost od 70 evra, a stižu im od fizičkih lica iz inostranstva. Ukoliko se roba naručuje od pravnih lica iz inostranstva naplati uvoznih dažbina ne podležu pošiljke čija je vrednost do 50 evra......

....Za naš standard kupovina preko interneta i dalje je skupa. Uzećemo primer da kupac želi da naruči jaknu iz inostranstva koja koja kod trgovca košta 80 evra. Ako uzmemo da je transport plaćen recimo 10 evra onda će carinska osnovica biti 90 evra, jer cena transporta ulazi u carinsku osnovicu, pa će carina iznositi devet evra. Osnovica za plaćanje PDV-a je 99 evra. Pošto se PDV uglavnom plaća 20 odsto u našem primeru će to biti iznos 19,8 evra. Znači, ukupne dažbine će iznositi 9 evra + 19,8 evra = 28,8 evra (29 evra). Obračun se vrši u dinarima po zvaničnom kursu NBS."(skinuto sa Monda)

boggy
18-11-2012, 03:13 PM
verovatno ce se cekati jos deset godina da se promeni carinski zakon i da se skine ogranicenje za uvoz. Takodje treba smanjiti cenu spediterskih usluga i smanjiti proceduru.

O izvoznoj proceduri da i ne pricam..,... napravljena je da bi se prakticno zabranio izvoz bilo cega sto nije osnovna sirovina ili neki jednostavni proizvod,.... vrlo primitivno i okrenuto samo velikim postojecim proizvodjacima... a bajka o "malim i srednjim preduzecima" sluze da bi se dobile pare za piskaranje, slikanje i blebetanje u NVO.