View Full Version : Koliko moze da se zaradi od online izdanja !!! Grafikon
DaBear
22-04-2010, 08:34 PM
FENOMENALAN grafikon, koji pokazuje koliko se (malo) zaradjuje od muzike danas...ima primeri za CD izdanje (samo-izdanje), mp3 download i streaming..
pogledati obavezno....SOKANTNE CIFRE I BROJKE!!!:shock::shock::shock:
http://www.informationisbeautiful.net/2010/how-much-do-music-artists-earn-online/
MINIMALNA MESECNA ZARADA U USA - $1,160 za to treba :
- CD u samoizdanju oko 140-150 komada
- CD preko labela (sa velikim tantijemima)- 1,160 komada
- CD preko labela (sa malim tantijemima)- 3,870 komada
- Napster / iTunes download - 1,229 komada
- Amazon / iTunes - track download, jedna pesma - 12,400 komada (!!)
- Rhapsody - streaming - 850.000 plays (!)
- Spotify - streaming - 4,500.000 plays !!!!!!!!
eejjj! za smrdljivih $1100 !!!
HeatMan
23-04-2010, 01:45 AM
uzas! e da sam to znao pre 10 godina... :/
sad je kasno i da se razmishlja o tome.. vecina nas ce zavrshiti na trafici
Meni se čini da je najpametnije izdati sam, pogotovo ako si orijentiran na underground i imas već formirano maleno trziste gdje prodaju mozes raditi preko vlastitog sitea bez velike promocije i distribucije, danas je ionako sve ionako online, youtube i ostalo.
A što se tiče zarade, naći dobar posao... za one orijentirane samo na glazbu kao zaradu, svirati gaže i pireve usput....
Kako se gleda ovo self pressed cd vani, ili self released? Da li se to odnosi na vlastitu izdavačku kuću, jer onda je to puno manja zarada, kad se plati sve drzavi ili se to odnosi na samostalno financiranje tiska i slobodnu prodaju, bez da je cd objavljen kroz label?
:)
yoloko
23-04-2010, 08:57 AM
a na koji period je mesecna zarada izracunata? za godinu dana ili?
koliko znam na beatportu se uzima oko 30%-50% od ukupne zarade, zavisno od dila
http://www.mnml.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=34271&highlight=downloads
DaBear
23-04-2010, 09:10 AM
a na koji period je mesecna zarada izracunata? za godinu dana ili?
koliko znam na beatportu se uzima oko 30%-50% od ukupne zarade, zavisno od dila
http://www.mnml.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=34271&highlight=downloads
mozda nisi razumeo - toliko treba da prodas SVAKOG MESECA da bi imao zaradu od $1160 (mesecni minimalac u Americi)
Ako se uzme u obzir da je "rok trajanja" pesme svega nekoliko meseci, lako je izracunati. Koliko treba vremena da se pesme napisu / programiraju / odsviraju / snime / odpevaju i smiksaju....i kolika je nagrada za to vreme.
yoloko
23-04-2010, 09:24 AM
aha da
ali sto se svega ovoga tice mislim da je problem ne udeo koji autor dobije vec kolicina downloada/kupovine, koja je mnogo manja u odnosu na pre.
od prodaje, autor ne moze ocekivati glavnu zaradu
to je bar jasno
DaBear
23-04-2010, 10:04 AM
aha da
ali sto se svega ovoga tice mislim da je problem ne udeo koji autor dobije vec kolicina downloada/kupovine, koja je mnogo manja u odnosu na pre.
od prodaje, autor ne moze ocekivati glavnu zaradu
to je bar jasno
pa za bedroom electronic producenta - sta ostaje?
kao DJ od tezgi? slabo i retko (ako uopste zna da DJ-ishe..)
od prodaje majca i trenerki sa svojim menom? tesko..
od kocerata..? hhmmm...
Pare su jos uvek tu od emitovanja na radiju i TV-u ALI to je rezervisano za HITOVE..kojih je malo, inace.
od muzike u filmu...ako nisi ultra poznat ili nemas svetski hit - nemoguce!
Solozabal
23-04-2010, 01:58 PM
pa za bedroom electronic producenta - sta ostaje?
kao DJ od tezgi? slabo i retko (ako uopste zna da DJ-ishe..)
od prodaje majca i trenerki sa svojim menom? tesko..
od kocerata..? hhmmm...
Pare su jos uvek tu od emitovanja na radiju i TV-u ALI to je rezervisano za HITOVE..kojih je malo, inace.
od muzike u filmu...ako nisi ultra poznat ili nemas svetski hit - nemoguce!
Situacija je identicna kao i sa malim trgovinama koje su se redom pozatvarale zbog velikih trgovackih centara. Prije je bilo za svih po malo, a sada samo najveci grabe i nikad im dosta. Eto nam kapitalizam..
vasko
23-04-2010, 04:35 PM
pa verovatno ta muzika toliko realno i vredi
jer klinci imaju gotov preset u mixeru i sekvenceru,nabodu napamet 5 midi nota i 4 kika 2 loopa i vozi gotova pesma,ajmo sledecu
i,a da...aj da smislimo neko jebacko ime za pesmu "blue andromeda strc prc featuring pera djoka radio edit"
i onda kaci na youtube,izdaj za label iz paragvaja,smaraj po fejsbuk i spejs i to je big idea
niko ih ne placa sto drkaju kanter,sto bi ih neko placao da drkaju cubase il fruti
Ngino
24-04-2010, 01:17 AM
Sta kazete na marljivo njegovanje jednog bonsai drvca?:D
Koga briga za jbn prodaju...
Bockie
26-04-2010, 10:54 AM
Zalosno i tacno...
silicon science
26-04-2010, 11:26 AM
U Gaming industriji ima posla koliko oces, i tu je buducnost u ovom poslu (po mom misljenju). I za muz'chare, sound dizajnere, terenske snimatelje, kompozitore itd...
darkstar
26-04-2010, 05:22 PM
U Gaming industriji ima posla koliko oces, i tu je buducnost u ovom poslu (po mom misljenju). I za muz'chare, sound dizajnere, terenske snimatelje, kompozitore itd...
slazem se.nabaci mi jedan posao,a da nije ns eipix.
silicon science
26-04-2010, 05:36 PM
slazem se.nabaci mi jedan posao,a da nije ns eipix.
Eh sad, "nabaci mi" :rotfl::rotfl:
darkstar
26-04-2010, 07:00 PM
govorim iz iskustva...odavde, ne mozemo ni da pridjemo visoj klasi zvuka za igre,da radimo na tome....
a buducnost jeste tu,ta industrija sahranjuje filmsku...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.