PDA

View Full Version : SPDIF - povremena distorzija

Edin
19-04-2010, 11:38 AM
Pozz svima,

imam jedan problem, a nisam toliko stručan pa mi treba pomoć.
U lancu imam spojen Line 6 X3 pro koji je preko SPDIF izlaza spojen na Audiophile 2496, a koja je opet na Gbyte ploči EP45DQ6 sa Core2Quadom i 4GB RAMa

SPDIF je na frekvenciji 96KHz i clock daje Line 6...
Buffer size 256 semplova

Kada u toj kombinaciji sviram bass ili gitaru direktno zvuk je perfektan bez ikakvih problema "ispada", klikova itd. Međutim, kada pokrenem Protoolse (7 Mpowered) i postim signal kroz njih, povremeno se pojavi distorzičan zvuk (samo dok ima signala) koji traje nekoliko desetaka sekundi i isčezne onako kako je i nastao. Pojavu ne mogu povezati sa nekom aktivnosti na kompjuteru, prema Protoolsima, ma?ina, diskovi i memorija su totalno neopterećeni.
Ako povećam buffer size na 512 opet isto...

Kada frekvenciju smanjim na 48KHz ili 44.1 ispada vi?e nema.

Kada Line 6 spojim analogno, zvuk k'o mlijeko...

Vjerujem da nije ni?ta do računara (ploča, processor, memorija) Da li je kartica zastarjela i vapi za bud?etskim rebalansom? Ima li neko pode?enje na koje moram posebno voditi računa?
Mo?da da uključim interni clock (Line 6 X3 Pro mo?e uzimati externi clock)
Hvala svima unaprijed...

Edin
19-04-2010, 07:20 PM
Problem riješen.

Naime u BIOS-u su bile uključene postavke za C1E, C2/C2E odnosno C4/C4E i TM2 tj. redukcija takta i energije procesora za halt stanja, power save mod i thermal monitoring. što je vjerovatno dovodilo do razlaza sa externim clockom SPDIF izvora.
Nakon što je sve to isključeno, nema nikakvih problema.