Log in

View Full Version : Mono ili stereo???

Hepek
14-04-2010, 09:45 AM
Zanima me kada koristiti mono a kada stereo za send efekte, tj. reverb delay.....
Npr ako mi je dobo? mono da li stavljati stereo ili mono fx itd...

Maiv
14-04-2010, 09:54 AM
Pa ovisi sto zelis postici! Reverb i delay su uglavnom stereo. Igraj se pa vidi...

Hepek
14-04-2010, 10:19 AM
Ako mi je neki mono kanal na panorami skroz desno i ako stavim na njega stereo reverb onda taj reverb imam i na lijevoj strani pa ne znam da li to utice na samu sliku mixa kada natrpas 20 kanala koji su lijevo desno i na svakom imas stereo reverb.

Bilo bi dobro da mi neko recimo prenese svoje iskustvo, npr kako koristi reverb na mono kanalima gitare, dobo?a, hihata.....

DaBear
14-04-2010, 11:28 AM
Ako mi je neki mono kanal na panorami skroz desno i ako stavim na njega stereo reverb onda taj reverb imam i na lijevoj strani pa ne znam da li to utice na samu sliku mixa kada natrpas 20 kanala koji su lijevo desno i na svakom imas stereo reverb.

Bilo bi dobro da mi neko recimo prenese svoje iskustvo, npr kako koristi reverb na mono kanalima gitare, dobo?a, hihata.....

ja se gnusam kad je SVE stereo ! I u prirodi, ima vrlo malo stereo instrumenata !
Najbolje je da pazljivo sa panoramama, mono reverbima (na doticnim instrumentima - ak treba) napravis sliku, i onda na par stvari / instrumenata stavis "stereo" efekat.
Onda bolje dolazi do izrazaja.
Puno "faca"koje miksaju koriste samo delay (mono) umesto reverba, male kratke reverbe (mono) na nekim instrumentima...sve mora lepo da se slozi.

Novajlije narokaju sve stereo, hi hat (!??) sve u stereo reverbu, stero chorusu, stereo delay...sve ide levo desno..a nist u sedinu, sve je razvodnjeno, nema energiju.

NAJBOLJI NACIN ZA UCENJE:
SLUSALICE NA USHI I SLUSAJ NAJBOLJE MIKSEVE KOJE MOZES DA NADJES OD SVIH STILOVA MUZIKE. I ANALIZIRAJ...ANALIZIRAJ.
NIKO NA OVOM FORUMU ( A I NA NEKOM DRUGOM TI NEMOZE RECI TACNO STA DA RADIS - SVE JE DO TEBE, JER NIKO NE ZNA STA SI ZAMISLIO, KAKO HOCES DA TI SNIMAK ZVUCI)
UCI SE NA GRESKAMA, TREBA VREMENA I DA SE NAPRAVI PUNO GRESKI !!

Maiv
14-04-2010, 11:29 AM
Nema tu nekog brzinskog recepta, probaj svasta: mono signal i stereo reverb, obratno, sve mono, sve stereo, suhi signal s jedne strane a samo reverb na drugoj itd.

Ako zelis da neki instrument bude u nekom realisticnom prostoru onda trebas koristiti stereo reverb, ako zelis koristiti reverb kao efekt onda tu nema granice...

Maiv
14-04-2010, 11:39 AM
NAJBOLJI NACIN ZA UCENJE:
SLUSALICE NA USHI I SLUSAJ NAJBOLJE MIKSEVE KOJE MOZES DA NADJES OD SVIH STILOVA MUZIKE. I ANALIZIRAJ...ANALIZIRAJ.
NIKO NA OVOM FORUMU ( A I NA NEKOM DRUGOM TI NEMOZE RECI TACNO STA DA RADIS - SVE JE DO TEBE, JER NIKO NE ZNA STA SI ZAMISLIO, KAKO HOCES DA TI SNIMAK ZVUCI)
UCI SE NA GRESKAMA, TREBA VREMENA I DA SE NAPRAVI PUNO GRESKI !!

+1000

upravo to...puno igranja, istrazivanja pa i pogresaka da bi uopce shvatio što reverb radi mixu (dobro ili loše) kao i kod eq i kompresora radi se o sitnim promjenama koje znace mnogo...

btw. Pitanje za iskusnije ljude na forumu:

Stavljate li reverb odmah slusajuci cijeli mix ili ga trazite solo pa ga onda doradjujete da "sjedne" u mix?

Bockie
14-04-2010, 12:29 PM
Stavljate li reverb odmah slusajuci cijeli mix ili ga trazite solo pa ga onda doradjujete da "sjedne" u mix?

Vreme reverberacije je jako vazna stvar! Dakle nije svejedno koliko traje reverb i meni licno najvise prija da ga namestam "na bubnjevima",(ali to nije pravilo) i kada tako namestim vreme, onda preslusavam ceo mix,pa opet solo, pa opet ceo miks,pa opet solo, pa opet ceo mix, pa opet solo

Hepek
14-04-2010, 01:11 PM
Hvala ljudi, glava mi je ko bubanj:banghead: svaki dan exprimentisem analiziram, i jos sada radim neku pjesmu koju trebam zavrsiti a nesto mi ne stima, 100 puta sam je do sad mixo ponovo i ponovo....Vjerovatno je problem u mojim stereo reverbima:confused::rolleyes:

google
14-04-2010, 02:11 PM
Zanima me kada koristiti mono a kada stereo za send efekte, tj. reverb delay...Ja sam koristio jedan kratak send reverb u miksu, ili u centru ili skroz desno.

Imaju dve "strategije" koje rade posao, (bar iz mog iskstva). 1. je jedan send reverb.

2. Dva reverba jedan duzi (za prvi plan), sa vecim pri dilejem i duzim odjekom) i drugi za sve ostale instrumente, kratak odjek, mali pri dilej.

Prakticno "slozim" ta dva reverba. Prvo cujes onaj "iza", pa tek onda glavni reverb. Prakticno ne sviraju istovremeno, pa se bolje cuju.

Sve ostale kombinacije mi ne rade posao.

Od instrumenata imam par kanala mono i jedan (sporedni) mogu malo rasiriti radi slike. Nije mi dobra varijanta da sirim prvi plan. U prvi plan ide jedan ili dva instrumenta (mono) i bas, sve suvo ili kao sto sam opisao. Zavisi od reverba, ako reverb lepo zvuci, moze i malo da se pojaca...

Hnesto mi ne stima, 100 puta sam je do sad mixo ponovo i ponovo....Vjerovatno je problem u mojim stereo reverbimaGarantujem da je problem u samoj pesmi (kompzicija, aranzman, izvodjenje)...

Bockie
14-04-2010, 02:22 PM
Evo jedna mala skolica kako se radi sa kombinovanim reverbima u snimku:
Imas na bubnjevima odlican stereo live room ili ambience a na vokalu mono chamber sa pre delay-em... Suva erotika! P.S. prebacite na 480p bolji je i zvuk!

<object width="480" height="385">

<embed src="http://www.youtube.com/v/Kj7P5GWKrrQ&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></object>

Hepek
15-04-2010, 08:25 AM
evo mene trenutno zanima jedan ovakav mix, nesto ovako hocu da postignem
http://www.youtube.com/watch?v=E-MxKWFHu0s&feature=fvst

google
15-04-2010, 12:24 PM
evo mene trenutno zanima jedan ovakav mix, nesto ovako hocu da postignem
http://www.youtube.com/watch?v=E-MxKWFHu0s&feature=fvstMozes li uplodovati kako ti trenutno zvuci to sto radis?

Hepek
15-04-2010, 12:55 PM
Ne mogu sada, ponovo bubanj mjenjam i exprimentisem tako da prakticki nemam sta da stavim:grin:

Mogli
16-04-2010, 12:44 AM
Ajd da ne otvaram novu temu, postavio bi pitanje isto u vezi reverba - ako preko kompresovanog vokala ide reverb, da li i posle toga ide neka kompresija tako ofarbanog vokala ili nista ne dirati, tek u masteringu?

Bockie
16-04-2010, 12:19 PM
Ajd da ne otvaram novu temu, postavio bi pitanje isto u vezi reverba - ako preko kompresovanog vokala ide reverb, da li i posle toga ide neka kompresija tako ofarbanog vokala ili nista ne dirati, tek u masteringu?

Pravilo o tome ne postoji. Moze, sve moze...

Sa druge strane, mnogi svetski poznati producenti upravo govore o tome da izbegavaju preveliku kompresiju, cak pojedini da recimo vokale ne kompresuju u opste ili minimalno i da ih "vozaju" rucno... (ili automatizacijom). Prevelika kompresija ce bukvalno sahraniti "zivost" vokala...
...Mada u danasnjoj hip-trip-shit-gaga-brain-damage produkciji je to upravo "dobro"...!:banghead:

Ali, DA, moze, probaj,igraj se, experimentisi i sam donesi sud... !

Poz'

Hepek
16-04-2010, 01:04 PM
To je ziva istina da pravila nema, mene je recimo totalno zbunio demo projekt koji je dosao uz cubase5, na tom projektu cini mi se nema niti jednog send efekta, sve je stavljeno na insert, na vokalima gitarama itd.. na jednom dijelu ima gdje je stavljen prvo reverb pa poslije njega kompresor i to bas na vokalu.

a projekat zvuci odlicno, sve uradjeno sa cubase pluginovima i vst.

Ako neko mozda zna zasto je stavljen onaj maximizer na masteru, koji je prenapupao signal:confused:

Bockie
16-04-2010, 01:25 PM
Pa ne verujem da im je bila namera "brutalan mix" vec ok sound i momenat " vid' sta ja umem...".
:wink:

Hepek
16-04-2010, 01:38 PM
Sve je tamo na svom mjestu, ako nisi gledao projekt,pogledaj, mislim da je ono za pocetnike odlicna stvar, ja sam puno naucio iz onog8-)

Ima li mozda jos neki onakav projekt za d?....:D