PDA

View Full Version : Jel neko cuo za ovo-Analog warmth in the digital domain

disco violence
11-04-2010, 09:00 AM
One tip I got from Gearslutz:
Do following:
when your mix is ready in Nuendo/Cubase or any other program these are the steps:
1) for every channel turn the input level back untill it reaches -22dBFS individually
(in Cubase for example hold shift and turn the input knob back)
2) use the insert plug ins only on every channel you used to achieve the volumes you had before
Example: if you used Softube Techtube increase the output knob to reach the same level before you turned down the input gain knob
LET THE PLUG INS DO THEIR JOB AND BELIEVE ME YOU GET A TRANSPARENCY AND WARMTH YOU NEVER HAD BEFORE. In fact it's like working with an analogue console.
I know everyone have theit own preferences concerning using the type of plug ins.
I work with Softube and UAD only.
We can discuss about this for ages but one advise: USE YOUR EARS !!!!!!!!

google
11-04-2010, 09:14 AM
Cuo sam za to. Kako ti zvuci?

Treger
11-04-2010, 12:40 PM
i mene zanima..

Jan
11-04-2010, 06:27 PM
Gain Staging u digitalnim sistemima...pricao je Denyken o tome kako je pluginovima potreban headroom da bi bolje radili...
Moja literatura iz "digitalne obrade audio signala" na fakultetu kaze da treba u digitalnim sistemima usnimavati sa 20 db headroom-a...Znaci do -20...Meni to zvuci mnogo radikalno, ja snimam do oko -15. E sad zasto tako?
Zato sto ako mi je noga recimo udara u -10 db velike su mogucnosti da ce zbir svega na kraju da klipuje, a vec je milion puta receno (i ovde na forumu) kako pomeranje soft fader-a iz nekog razloga negativno utice na zvuk, elem prvo sto se radi u miksu treba da bude gain staging, znaci u digitalnom domenu nameste se svi gainovi da zbir svega zajedno u masteru na kraju ipak ima neki headroom. Kasnije kad se stavljaju plugins treba teziki ka tome da ono sto izlazi iz plugin-a ima isti gain kao ono sto je uslo itd, zato na kraju krajeva i sluzi make up gain pot na kompresoru da bi se nadomestili izgubljeni DB u kompresiji a ne da bi se snimak pojacavao do daske...Ne znam vise sta da kazem:)

Isto tako smatram da ako se svi kanali saberu u masteru pa klipuju, pa ako se tu stavi limiter da ne bi "klipovalo" ili se smanji master fader (govorim za DAW) da tu i dalje ima nekog klipovanja interno...Zato sve treba raditi sa malo vise headroom-a, za boga u 24 DB ima 144 DB dinamickog opsega sto je veliki dinamicki opseg.

Headroom u analognim sistemima je razlika u decibelima na skali nivoa signala od usvojene referentne vrednosti 0db (znaci onaj PEAK na mikserima) do tacke na kojoj nastaje klipovanje (odnosno ozbiljno izoblicenje, limit preko koga signal ne moze vise da ide).

U digitalnim sistemima na skali nivoa signala tacka 0 dbFS je postavljena na apsolutnom maksimumu amplitude koju sistem moze prihvatiti bez klipovanja (odsecanja). Headroom u digitalnim sistemima se definise kao razlika u dbFS od "uslovne" referentne vrednosti koju korisnik sam uzima (obicno se usvaja da headroom bude 20 DB ispod maksimume skale) i 0 DBfs, odnosno max. skale.

I to je to, odatle ta "pizdarija" zasto ostavljati -20db, zasto to raditi sa gain-om u Nuendu, ili bilo koji drugim pluginom koji regulise gain (sonalksis free g, ili gain u PT-u itd...)

I to je cela prica oko headrooma, headroom nije nesto neobjasnjivo...

EDIT: Da se dopunim, da ne bi bilo kako sam otisao iz krajnosti u krajnost...To sto je Disco napisao je grubo odradjeni Gain Staging u digitalnim sistemima (o kome je Denkyken vec pricao), a to je sve usko povezano sa headroom-om i kako plugins rade kad imaju vise headroom-a, kako ceo miks radi ako ima vise headroom-a po kanalu i na masteru blabla...