View Full Version : Once again, step one...
fliptrip
05-04-2010, 07:47 PM
Cao svima...
Posle duzeg vremena ponovo se pokusavam baciti na komponovanje pa mi treba par saveta. Naime, zelim da koristim Ableton, CuBase ili neki slican program koji ima mogucnost koriscenja VST instrumenata. U proslosti sam imao puuuno problema sa latencijom iako su proizvodjaci garantovali da latencija za te proizvode takoreci ni ne postoji. Izmedju ostalog radi se i o kartici M-Audio Audiophile FireWire koju sam koristio i na Intelu C2D (veoma razocaravajuce) - pri koriscenju klavijature (M-Audio Oxygen 61, uvek je postojao LAG tj latencija).... Inace, u proslosti sam najvise koristio Reason, zeleci nesto ozbiljnije.
Sada krecem sve ispocetka, pa mi trebaju ozbiljni saveti za racunar, OS i naravno dobru zvucnu kartu koja ce pratiti sve ovo.
Jos jednom da napomenem da zelim da radim elektronsku muziku, da koristim dosta VST istrumentanata i efekata. Nemam potrebu za snimanjem tj, ulazima za akusticne istrumente, mikrofone i sl. Bitno mi je da mogu da koristim USB klavijaturu, VST instrumente i da ne razmisljam da li ce postojati latencija i da li ce CPU biti "overlimit"...
Jednog dana bi na sve ovo povezao i Access Virus TI, ali do tada i obicna USB klavijatura ce biti od koristi...
P.S.
Vec neko vreme citam postove na ovom sajtu, ali nikako da nadjem odgovor na moje pitanje (ne kazem da ne postoji, ali imam utisak da cu mnogo lakse dobiti odgovor ako pitam direktno, pa mi ne zamerite ako sam ko zna koji po redi sa slicnim pitanjem)... Hvala unapred :)
fliptrip
06-04-2010, 07:23 AM
Moja zamisao je da koristim VST kao recimo na ovom videu:
http://www.youtube.com/watch?v=18AKNCtg3QU
Znaci treba mi preporuka za racunar, OS, zvucnu kartu, pa cak keyboard i monitore...
Hvala unapred...
akordeonista
06-04-2010, 09:39 AM
Sto se tice racunara, pogledaj RuDAW-ove ili pitaj Divinera da ti objasni sve podrobnije. Mozes i sam da pogledas malo, postoje tri varijante
http://rumski.com/index.php?categoryid=20
Za OS ne bih nista preporucivao kao najbolje, jedan ima jedno, drugi drugo itd. Pitanje je samo sta tebi konkretno treba od sistema. Ja radim na Win XP SP2 i sve mi radi u najboljem redu ali to ne znaci da je to najbolji OS, daleko od toga!
Za karticu mogu najtoplije da ti preporucim Emu 1212m. Na njoj imas po dva balansirana ulaza i izlaza, odlicne AD/DA konvertere (koristi isti cip kao i mnoooogo skuplji ProTools sistemi), ima i SPDIF i ADAT In/Out pa je ako ti zatreba fizickih ulaza i izlaza mozes prosiriti sa jos 8 kanala preko ADAT-a i 2 preko SPDIF-a. Odlicna karta za smesne pare!
fliptrip
09-04-2010, 10:07 AM
Moram da priznam da sam za pocetak svega, iako nisam planirao (al ajd` sad) kupio Virus TI Keyboard. Sledece sto planiram je bolji racunar. Zahvaljujem se na ponudi RuDAW racunara, ali s`obzirom da mi je posao koncipiran na distribuciji racunarske opreme, vise sam za varijantu da sam napravim konfiguraciju - samo je bilo pitanje koji platformu izabrati kako bi kvalitet zvuka bio sto bolji - sto cistiji zvuk i bez latencije... (pa tu jos uvek mucim muku, citajuci razne teme na forumu) - ako neko ima ideju, pomoc, sugestiju... VICITE NARODE !!! :)
Takodje uzimam u obzir i Emu 1212m. Da li je je to pravi izbor ? Koristio bi dosta VSTova... ?
Hvala svima na pomoci :)
diviner
09-04-2010, 04:23 PM
Za najjeftiniju kombinaciju za bazu racunara bi mogla sledeca kombinacija:
Gigabyte GA-H55-USB3 (mada tu plocu neces naci kod nas, pa ako ti nedostatak slotova ne predstavlja problem mozes uzeti H55M-USB3, mATX)
Core i3 530
Kingston 1333 DDR3 2GB module (sa Elpida chipovima gledaj da trazis, posto mogu da rade i preko 1700Mhz, sto ima znacaja samo ukoliko ces da klokujes procesor)
Za skuplju varijantu mozes ici na GA-P55-USB3 (sa nekom dodatnom FW kartom), ili pak na P55-UD4 , sa Core i5 750, a najskuplja ona koju koristimo u ruDAW XTM SE (GA-EX58-UD5 i i7 920).
Sto se tice OSa, tu ti je WinXP SP2, Win7 (64bit, jer 32bitnom varijantom ne dobijas nista, tj ostaje isti limit iskoriscenja memorije, kao i sa WinXP), kao i OSX Leopard, i OSX Snow (imas dosta upustava po netu kako instalirati iste, a ja sam ti dao sve platforme kao full kompatibilne za isti).
Mi radimo na novim ruDAW PRO i XTM (PRO ce sadrzati gore pomenutu i5 platformu, a XTM i7, dok ce ruDAW ONE ostati na trenutnoj platformi i nece se menjati jos neko vreme, jer prosto, i3 koji smo probali, mnogo kosta, a ne daje gotovo nista bolje performanse. Uz to postojeci ruDAW ONE sistemi rade savrseno u svim kombinacijama, pa zasto menjati nesto sto zaista radi posao).
fliptrip
11-04-2010, 05:19 PM
Odma na pocetku zelim da se zahvalim svima koji ucestvuju u ovom mom projektu formiranja kucnog studija... HVALA NARODE, pomoc je vise nego potrebna :)
Many thanx to Akordeonista & Diviner !!!
Konfiguracija koju zelim da kupim je sledeca (navescu samo bitne delove)
- GA EX58 EXTREME (maticna ploca)
- CPU Intel i7 940
- 8GB Rama
- HDD 2x SSD 64GB (za sistem) + SATA Internal Rack
(na jednom SSDu bi bio MAC OSX, na drugom bi bio Windows), hard diskovi bi se menjali preko Racka... Pored ovoga u racunaru bi bio jos jedan HDD od 1.5TB koji bi imao sve VSTove, Samplove, Loopove tj sve sto je potrebno za moje kreacije...
Na kraju dolazim PONOVO do pitanja... Koju kartu da koristim ? Na svim karticama pise da im je latencija ZERO ili Very low ili vec nesto slicno. Ne bi zeleo da ucim na svojim greskama pa mi treba savet. "Akordeonista" je pomenuo da je odlicna karta EMU 1212M, da li mozda treba uzeti u obzir recimo neku RME (gledam na netu kartu RME Digiface za koju pise da moze da se bira latencija ?!? ali pojima nemam sta to uopste znaci, a sa druge strane ne zelim da pucam neke ultra velike pare za nesto sto necu koristiti... Pretezno mi treba za elektronsku muziku i akusticne VSTove)...
Znaci sledeci korak je kartica... A kad i to (nadam se zajedno) izaberemo idemo dalje... na zvucnike... :) Svaka pomoc je dobrodosla...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.