Log in

View Full Version : Bas- DI il pojačalo

choi
04-04-2010, 07:25 PM
alo ljudi,
dakle, kako preporučate usnimavanje basa. DI sa Great Riverom ili preko pojačala? plusevi, minusevi...
zahvaljujem

google
04-04-2010, 08:13 PM
Sta je Great River? :ups:

Ja sam uzeo bas gitaru, Yamaha rbx 765a, i snimam ga> u d box pa u preamp. Na eq preampa samo skidam za 4 db 30 Hz.

Vrlo sam zadovovoljan kako sve to zvuci. Probao sam mnogo skuplji model bas gitare ali pasivne, nije upotrebljiv snimak kada se na taj nacin radi.

Poenta je da su aktivne gitare mogle da se snime i dobro su zvucale d box + preamp, a pasivne ocajno. Verovatno cu probati isto to da snimim i preko pojacala, jedino sto mi nije potrebno, ovo radi bolje nego sto sam ocekivao.

choi
04-04-2010, 08:49 PM
great river je preamp koji radi i kao DI. konkretno, Great River ME1NV. eva baš sam maloprije naletio na informaciju da GR ima problema sa basevima s aktivnom elektronikom, dakle obratno od tvog iskustva. ne znam ni sam, treba vidit. thnx

google
04-04-2010, 09:15 PM
great river je preamp koji radi i kao DI. konkretno, Great River ME1NV. eva baš sam maloprije naletio na informaciju da GR ima problema sa basevima s aktivnom elektronikom, dakle obratno od tvog iskustva. ne znam ni sam, treba vidit. thnxAko je aktivni d box, moguce je. Ja sam snimao aktivnu bas gitaru u pasivni d box, pa u mikrofonski ulaz preampa (MCI JH 500). Pasivne gitare nikako nisu zvucale (strasno cuti), a aktivne jesu, bolje nego sto sam ocekivao..

Drugar mi je rekao da je slusao snimak> aktivni bas u aktivni d box, pa u mikrofonski ulaz na preampu i da je zvucao odlicno. :confused:

Pozajmi od nekog bas, probaj i za minut znas na cemu si.

sira
05-04-2010, 12:26 PM
Uzmi kontrabas, akustični, sve te električne neće zvučat kako treba :grin:

Moritz
05-04-2010, 12:50 PM
alo ljudi,
dakle, kako preporučate usnimavanje basa. DI sa Great Riverom ili preko pojačala? plusevi, minusevi...
zahvaljujem

I jedno i drugo zajedno. Snimi pa ces cuti plus i minus i jednog i drugog :)

clusterchord
05-04-2010, 01:51 PM
polazna logika je obično ova, pa su onda moguće varijacije:

aktivni bas -> pasivni D.I.

pasivni bas -> aktivni D.I.

a GR pretpojacalu imas dvije mogucnosti:

1. direktni HI-Z input, koji se na ulaznom stage-u de facto ponasa kao aktivni D.I. - zbog bufferinga i viskoe impedancije, u njega fenomenalno zvuči telecaster, rhodes, i ostali instrumenti sa pasivnom elektronikom, uklj. i bas.

medjutim dodao bih da taj ulaz nema problema sa aktivnom elektronikom. nisam doduse probao bas aktivni bas, ali vozim ga svaki dan sa sintesajzerima koji imaju dosta slican output kao aktiva na basu. i zvuci mrak.

ovdje zvuk prolazi kroz izlazni transformator , deklem umjerena farba od nelinearnosti, ovisno koliko ga "pržiš".

2. koristiš vanjski DI, i ides na mikrofonski ulaz. ovaj način daje više farbe, jer sada signal u GR prolazi kroz dva transformatora - ulazni mikrofonski i izlazni.

za aktivni bas, treba ispred staviti pasivni DI poput Radial JDI ili sl.

ako imas pasivni insturment, onda treba ici aktivni DI poput countrymana, u5, jdv, brick, ditto i sl..

dakle, ovaj setup jako ovisi o pravom izboru DI ispred GR, za insturment koji snimaš.

znam da na netu ima svega i svacega, al evo iz prve ruke- cak i u odnosu na neke vrlo poznate preampe poput apija, bass frekevencije na great riveru jednostavno *ebu kevu.

osobno razmisljam da nabavim Ditto, bas sam se nedavno o tome raspitivao, to je tube aktivni DI, da mogu malo dodati drive-a na rhodes, bas ili gitare, prije nego idem u GR. i time se mozda manje oslonim na plug poslije.

sto se tiče snimanja bas pojačala, to je fantastičan zvuk, ako radis neki rock/indie/metal itd ali kod nas rijetko imam projekt gdje mi se isplati s time zezati. vrlo sam zadovoljan sa DI plus SVX pluginom u paraleli.

ako ides na kombinaciju DI i mikrofon/pojacalo (sto je u pravilu najbolje), onda treba nakon snimanja u DAW-u podesiti fazu od dva signala, jer nece biti ista. i drugo, vidjeti koji od dva signala ostaviti da bude u najnizim frekvama, a koji malo highpass-irati. nije dobro ostaviti oba tamo skroz dole, jer onda zbroj djeluje prilicno nefokusirano i neravno.

e da, i ako nemas jako dobru sobu za snimanje, gdje nece biti nekakvih ogromnih stojnih valova od bass pojacala - zaboravi, i drž' se dobrog preampa, di-ja i pluginova. :wink:

HeatMan
05-04-2010, 02:35 PM
great river je preamp koji radi i kao DI. konkretno, Great River ME1NV. eva ba? sam maloprije naletio na informaciju da GR ima problema sa basevima s aktivnom elektronikom, dakle obratno od tvog iskustva. ne znam ni sam, treba vidit. thnx

nemam nikakvih problema. a snimam stalno music mana sting ray 5 preko great rivera.

poz

allegrosteva
05-04-2010, 04:37 PM
Najbolje resenje odnos cena-kvalitet zvuka-jednostavnost upotrebe-izdrzljivost-raznolikost upotrebe... A probao sam mnooooogo varijanti

http://www.tech21nyc.com/products/sansamp/rbi.html

choi
09-04-2010, 11:20 AM
e fala ljudi. snimili smo ove dane bas direktno. i da, fakat dobro zvuči. ofarbali smo ga sa gainom maksimalno i daje mu dosta ugodan bottom end bez da razvaljuje na najnižim tonovima. s basom smo za sada gotovi. vidjet ćemo kako će GR reagirati sa ostalim instrumentima.