PDA

View Full Version : Sidechain

deluci
03-04-2010, 02:12 PM
Pozdrav drustvo.
Posto ja nisam u inzinjerskim vodama, ima jedna stvar koju ne mogu da shvatim, a ni da nadjem info neki pristojan.
Ako recmo iskoristim Cubase 5 sidechain, cisto za ducking, i preko tog kanala ili busa stavim jedan UAD-ov kompresor (oni na zalost nemaju sidechain je li.....), zanima me uticaj Cubase sidechain kompresora na UAD-ovu kompresiju, je li to previse extrremno, u smislu da li se dinamika mjenja previse zbog Cubase side chaina, ili u kratno sta se tacno desava..... Isplati li se koristiti na taj nacin ili da to izbjegavam da trazim neku alternativu.

Eto, ako bi neko mogao to da mi malo pojasni.
Hvala u naprijed.

milos
03-04-2010, 10:22 PM
Pozdrav drustvo.
Posto ja nisam u inzinjerskim vodama, ima jedna stvar koju ne mogu da shvatim, a ni da nadjem info neki pristojan.
Ako recmo iskoristim Cubase 5 sidechain, cisto za ducking, i preko tog kanala ili busa stavim jedan UAD-ov kompresor (oni na zalost nemaju sidechain je li.....), zanima me uticaj Cubase sidechain kompresora na UAD-ovu kompresiju, je li to previse extrremno, u smislu da li se dinamika mjenja previse zbog Cubase side chaina, ili u kratno sta se tacno desava..... Isplati li se koristiti na taj nacin ili da to izbjegavam da trazim neku alternativu.

Eto, ako bi neko mogao to da mi malo pojasni.
Hvala u naprijed.

Cek, sta ti je cilj ? Hoces da ubacis UAD kompresor na kraju lanca zato sto mislis da spada u visu klasu kompresora ili ?...

deluci
04-04-2010, 03:48 AM
Ma ne nego, hocu karakteristiku nekog UAD compressora na neki pad recimo, a hocu i sidechain, sad ja moram iskoristiti od cubesa compresor da bi uradio sidechain, pa onda UAD preko toga. Je li mi bitno sto radim tako, mislim da li da zaobilazim taj nacin ( da nije puno kompresora tu ) ili .....
Ja nesto razmisljam, sidechain utvari kompresuje samo volume tog kanala, ne dira dinamiku, ili ...... ?

alfom
04-04-2010, 10:52 AM
Ne kontam ?ta hoće?, odn. ne kontam za?to u kontekstu koji si opisao?
U svom tekstu si dao čak i recept kako to hoće?. Onda uradi tako pa nam javi ?ta si dobio.
Ali, radije bih ti preporučio da prouči? ovo :
http://www.kjaerhusaudio.com/gac-1.php
Tu ima? i dobar broj shemiranih algoritama (koje bira?) i mo?e? kvalitetno uraditi to ?to pretpostavljam da hoće?.

Elf
04-04-2010, 11:05 AM
Chovek lepo pita da li mozhe da stavi neki kompresor posle sidechaining kompresora da bi uticao na dinamiku samog signala jer onaj koji mu radi sidechain samo spushta signal u odnosu na neki izvor.
Naravno da mozhesh.Narochito ako je u pitanju neka elektronika.Nema pravila,isprobaj svaku kombinaciju i SLUSHAJ. :) Najbitnije je kako to zvuchi i da li ti se svidja.

Pozdrav.

silicon science
04-04-2010, 11:10 AM
Chovek lepo pita da li mozhe da stavi neki kompresor posle sidechaining kompresora da bi uticao na dinamiku samog signala jer onaj koji mu radi sidechain samo spushta signal u odnosu na neki izvor.
Naravno da mozhesh.Narochito ako je u pitanju neka elektronika.Nema pravila,isprobaj svaku kombinaciju i SLUSHAJ. :) Najbitnije je kako to zvuchi i da li ti se svidja.

Pozdrav.

Upravo to. Igraj se, experimentisi, slusaj, pa onda pitaj, pa opet isto... Najlakse ti A/B test, bez i sa UAD compa pa vidis sam :wink:

deluci
04-04-2010, 02:44 PM
Ne kontam ?ta hoće?, odn. ne kontam za?to u kontekstu koji si opisao?
U svom tekstu si dao čak i recept kako to hoće?. Onda uradi tako pa nam javi ?ta si dobio.
Ali, radije bih ti preporučio da prouči? ovo :
http://www.kjaerhusaudio.com/gac-1.php
Tu ima? i dobar broj shemiranih algoritama (koje bira?) i mo?e? kvalitetno uraditi to ?to pretpostavljam da hoće?.

Pa dobro, probat cu, mada je to samo jos jedan alat :)

Naravno da mozhesh.Narochito ako je u pitanju neka elektronika.Nema pravila,isprobaj svaku kombinaciju i SLUSHAJ. Najbitnije je kako to zvuchi i da li ti se svidja.

Pozdrav.

Pa jeste u pitanju je elektronika, bas sam zato i pitao, jer znam da tu svasta moze proci, ali sam opet htjeo da provjerim jesam li ja to skonto kako treba heheh.

Hvala puno.
Pa cemo da vidimo kako ide :)
Pozdrav iz pustinje :D

alfom
04-04-2010, 04:50 PM
... elektronika ..., ... tu svasta moze proci ...

Netačno! :)

deluci
05-04-2010, 05:21 AM
Netačno! :)

Pa cuo sam u nazad 12 godina svasta :D, pa zato i govorim, a ja sigurno ne bih postavljao ovakvo piranje da zelim da mi prodje "bilo sta" ;)