View Full Version : Vreme reverberacije (RT60) u kontrolnim sobama
boggy
01-04-2010, 11:44 PM
Zanimljivo da se procita:
http://www.ebu.ch/en/technical/trev/trev_274-hoeg.pdf
pozdrav
bogi
analog
03-04-2010, 01:05 PM
da li mo?e poja?njenje ?ta je "Operational room response curve"?
?ta je "ISO Noise Rating Curve, NR 15, and should preferably not exceed NR 10." Odnosno koje su to vrednosti
boggy
03-04-2010, 01:26 PM
http://www.engineeringtoolbox.com/nr-noise-rating-d_60.html
Operational room response curve je frekventni odziv jednog kanala na mestu slusanja. Dati su okviri u kojima je kriterijum zadovoljen (nista ispod 50Hz nije definisano, ali i 50Hz je ozbiljan problem u maloj sobi).
pozdrav
bogi
analog
11-06-2010, 08:39 PM
Formula za potrebno vreme reverberacije, koje može da varira u izvasnoj meri prema onom grafikonu:
Tm = 0.25*(Room volume/Ref.volume(100))*1/3
Room Volume je zapremina m^3?
ref volume je šta?
hvala
pozdrav
boggy
11-06-2010, 09:34 PM
........
ref volume je ?ta?
......
100m3
pozdrav
bogi
analog
12-06-2010, 03:08 PM
Ne?to mi ne izlazi očekivani rezultat (Tm should lie in the range: 0.2 < Tm < 0.4 s), gde gre?im?
Zapremina sobe je 63m3
0,25*(63/100)*1/3 = 0.0525
boggy
13-06-2010, 06:27 AM
Preporuceni RT60 za tvoju sobu treba da bude 0.214s.
pozdrav
bogi
Znači nije X 1/3 nego je na potencu ^1/3.
analog
17-06-2010, 12:55 AM
Hvala!! :)
Pa ne postoji "najbolje rešenje", niti će ikada postojati. Postoji gomila "prihvatljivih" rešenja, pa ako se tvoj DIY rad nalazi u tom okviru - super. Uostalom, ljudi koji ovde po Forumu traže savete za izgradnju "studija" zapravo prave lične ateljee (prostore u kojima će lično snimati i miksati). Lični radni prostor. I svako ima pravo da ga organizuje po svom ćefu.
Ćef je tu jedini bitan parametar, a niko ko je koliko-toliko pošten nema obraza da ti garantuje da će zadovoljiti tvoj ćef. Kao što ni ti verovatno svojim klijentima ne možeš da garantuješ da će reverb na dobošu (koji si lično osmislio) da im obezbedi gomilu tezgi i para.
Pozdrav,
Vasa
Hallo vasa
ali kako se mogu sa tobom sloziti. Svako radi da napravi naj bolje. Di pocima diy a di prestaje.
Cilj je poznavati faktore koje su potrene da se ispuni statute rezije. Jer mjesto za snimanje zahtjeva duge mjere. A to je studio. Barem za mene.
Neko je sjeo i definiro je da rt 60 u reziji treba biti 0,3 sek. Tako da tonski technicar ima slicne uvjete. Jedan primjer.
Ns 10 su se iz mog znanja radi toga sto su dobre za onog koji je trazio kutiju koju mozes nositi svugdje sa sobom.
Mislim da sam citao da je tako pocelo sa ns 10.
Ovo ne uzmite milo za zdravo.
Pozz
denis
Moderator:
postovi su izvuceni iz offtopica na threadu "AKUSTICKI TRETMAN MOJE SOBE -Home theatre (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=36057)"
boggy
10-12-2010, 12:55 AM
.........
Neko je sjeo i definiro je da rt 60 u reziji treba biti 0,3 sek. Tako da tonski technicar ima slicne uvjete. Jedan primjer.
..............
300ms je za veliki studio, to je predugo vreme reverberacije za male sobe.
Preporuceni RT60 varira sa velicinom prostorije.
Imas to u sledecim dokumentima:
1. ITU-R BS.1116-1 Methods for the Subjective Assessment of Small Impairments in Audio Systems Including Multichannel Sound Systems (http://electronics.ihs.com/document/abstract/GTHEDAAAAAAAAAAA)
2. Subjective assessment of audio quality — the means and methods in the EBU (http://www.ebu.ch/en/technical/trev/trev_274-hoeg.pdf)
Ili
3. AES Technical Council, Document AESTD1001.1.01-10, "Multichannel surround sound systems and operations" (http://www.aes.org/technical/documents/AESTD1001.pdf)
O tome smo pricali ovde: http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=33486
pozdrav
bogi
300ms je za veliki studio, to je predugo vreme reverberacije za male sobe.
Preporuceni RT60 varira sa velicinom prostorije.
Imas to u sledecim dokumentima:
1. ITU-R BS.1116-1 Methods for the Subjective Assessment of Small Impairments in Audio Systems Including Multichannel Sound Systems (http://electronics.ihs.com/document/abstract/GTHEDAAAAAAAAAAA)
2. Subjective assessment of audio quality ? the means and methods in the EBU (http://www.ebu.ch/en/technical/trev/trev_274-hoeg.pdf)
Ili
3. AES Technical Council, Document AESTD1001.1.01-10, "Multichannel surround sound systems and operations" (http://www.aes.org/technical/documents/AESTD1001.pdf)
O tome smo pricali ovde: http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=33486
pozdrav
bogi
Hey Boggy
pa dobro sta sada nije ako cemo tocno onda po njemackoj normi DIN 15996
treba bi RT60 izmedju 200 Hz do 4kHz od 0,2 do 0,4. ovisno velici sobe da. i nije pre velik RT 60. tocka i nezelim se natezati oko toga.
znaci Poznato mi je to.
ja uzimam 0.3 i to je ok. za zahtjeve moje.
rado bi to i ja poslao link zaprao mogu ali mislim da ne zelis platiti 90 Euro za DIN 15996.
imam osjecaj da samo cekas nesto popraviti. za mene je to traziti dlaku u jajetu jer to sto napisem nije krivo.
Pozz Denis
boggy
10-12-2010, 01:56 PM
Hey Boggy
pa dobro sta sada nije ako cemo tocno onda po njemackoj normi DIN 15996
treba bi RT60 izmedju 200 Hz do 4kHz od 0,2 do 0,4. ovisno velici sobe da. i nije pre velik RT 60. tocka i nezelim se natezati oko toga.
znaci Poznato mi je to.
ja uzimam 0.3 i to je ok. za zahtjeve moje.
rado bi to i ja poslao link zaprao mogu ali mislim da ne zelis platiti 90 Euro za DIN 15996.
imam osjecaj da samo cekas nesto popraviti. za mene je to traziti dlaku u jajetu jer to sto napisem nije krivo.
Pozz Denis
300ms RT60 nije "dlaka u jajetu" pobogu! To ne vazi za sobu bilo koje zapremine!
Za sobicu u kojoj po standardu mora biti 180ms, razlika je povelika za slusaoca.
RT60 sme varirati +/-50ms oko proracunate vrednosti u oblasti od 200-8000Hz (uostalom postoji grafikon u dokumentima pa gledaj!), a kod "tebe" to varira +/-100ms, i u manjem opsegu, sto opet nije "sitnica".
Dobiti u nekoj bas maloj sobi konstatni RT60 od 300ms (200-4000Hz) nije nikakav problem i treba MNOGO manje materijala u odnosu na 180ms +/-50ms u opsegu 200-8000Hz (ako je to proracunata vrednost), i uopste nije lako odrzati ga konstantnim u trazenom opsegu.
DeMa ne natezem se nego siris pogresne informacije.
EBU - European Broadcast Union
ITU - International Telecommunication Union
AES - Audio Engineering Society
Sve navedene organizacije su INTERNACIONALNE ili EVROPSKE, u kojima su clanovi i Srbija, Hrvatska, Slovenija, Makedonija... cak i Nemacka!!!! Ne govorim o nemackoj LOKALNOJ standardizacionopj organizaciji (DIN - Deutsches Institut f?r Normung)
Zadnja dva su stavljena na uvid besplatno, prvi dokument se mora platiti. Imam sva tri, i u sva tri je formula za preporuceni RT60 ista. DIN 15996 ne nameravam da kupujem jer nije vazeci standard za ceo svet, a samim tim i Srbiju, pa mi je bezvredan, ali i sumnjam da nije u saglasnosti sa nadredjenim standardizacionim organizacijama, jer nema razloga da ne bude. Moguce je da citas zastareo dokument. A moguce je da nisi pazljivo procitao dokument...
pozdrav
bogi
p.s.
Evo i " EBU Tech. 3276 - Listening conditions for the assessment of sound programme material: monophonic and two–channel stereophonic (http://tech.ebu.ch/docs/tech/tech3276.pdf)" od maja 1998 (prilicno staro izdanje, i nije za surround)... ali su uslovi isti.. i tamo pise "To ensure that the acoustic environment remains “natural”, the value of Tm should increase with the size of the room."
Sve navedene organizacije su INTERNACIONALNE ili EVROPSKE, u kojima su clanovi i Srbija, Hrvatska, Slovenija, Makedonija... cak i Nemacka!!!! Ne govorim o nemackoj LOKALNOJ standardizacionopj organizaciji (DIN - Deutsches Institut f?r Normung)
[/U]"
sto se tice lokalnog tu se varas. Stvarno mi se neda tu prepucavati.
Jednostavo upravu si.
Ne sirim pogresen informacije nego dajem konkretan primjerak.
ako ti zelis da to sto ja napisem, moram potvrditi sa nekim linkom, ili litaraturom. Nije problem ako moram i to cu uciniti.
samo ne govori da je krivo sto kazem, jer ako neko ispuni 0,3 sekunde napravio dobro djelo.
Stalno spominjes Sobu od Massenburga, i tamo je 0,3s neznam do koje donje frekvencije.
a Soba je je veca definitivno.
jer sam znas da je norma ako vec moram tako, izmedju 0,2 do 0,4 sekunde.
tocnije srjedna reverbtime TM 0,25s na sobi od 100m?.
nista nije tu netocno ako definiram 0,3 za dobro.
Barem ti moras to tolerirati jer sam sebi uzimas zapravo postaviti svoje kriterije. Na osnovi iskustva ili sta vec.
pozz
Denis
Eto nešto na njemačkom pa ne znam jezik:
http://www.cc-music-online.de/media/DIR_22312/SSF_01_1_2002_v2.PDF
ali mi izgleda na brzo veoma slično kao EBU i AES preporuke.
I pominje se mnogoputa "Elektronische Laufbild und Tonbearbeitung in Film Video und Rundfunkbetrieben Anforderungen an den Arbeitsplatz" odnosno DIN 15996.
boggy
10-12-2010, 08:30 PM
Nenade, hvala, i koliko vidim, tu pise na samom pocetku (nemacki koji ne razumem mnogo da citam):
"Als Basis dienen vor allem die ITU-R-Empfehlung BS.775-1 [1], die den Weltstandard f?r eine Hierarchie einheitlicher diskreter Mehrkanalsysteme darstellt, sowie die Empfehlung ITU-R BS.1116-1 [13] und das Tech-Dokument der EBU 3276 [3], in denen die Grundanforderungen f?r H?rbedingungen bei der Bewertung von Programmen von Monofonie bis Mehrkanal-Stereofonie enthalten sind. Hieraus wurden die Angaben ?bernommen, deren Anwendung f?r die Mehrkanalwiedergabe als notwendig erachtet wird, um die „Grund-Audio-Qualit?t“ (Basic Audio Quality, gem?? [13]) zu gew?hrleisten 2."
Zato imamo Google translator (http://translate.google.com) koji kaze da gore pise (engleski):
"The basis is mainly the ITU-R Recommendation BS.775-1 [1], which represents the world standard for a single hierarchy of discrete multichannel systems, and the Recommendation ITU-R BS.1116-1 [13] and the EBU document Tech 3276 (http://tech.ebu.ch/docs/tech/tech3276.pdf) [3], in which the basic requirements for listening conditions in the evaluation of programs mentioned by Monofonie to multi-channel stereophonic are. From this The information was taken, the application for the multi-channel playback is considered necessary to the "basic audio quality" to ensure (Basic Audio Quality according to [13])2"
Eto...
Dokumenta koja su boldovana sam vec citirao u ranijim postovima, i ona jesu svetski standard... ma sta ti Denise licno mislio i zeleo, cak i nemci to kazu.
Prva dva se moraju kupiti (~25EUR/kom), treci je besplatan (slinkovao sam ga gore)
Bilo bi bolje da pazljivije citas, jer ovo je na nemackom.
Inace, letimicno sam pogledao (uz Google Trans.), u dokumentu je obradjen RT60 kao i u svim ostalim navedenim dokumentima.... samo je na nemackom.
Znaci, nema "specijalnog" nemackog "svemocnog" standarda po kome je trazeno da u svakoj kontrolnoj sobi bude prosecno 0.3s vreme reverberacije, bez obzira na korisnu zapreminu te kontrolne sobe... i nemacki dokument pise isto sto i nadredjeni standard.
pozdrav
bogi
p.s. Denise, jedino ti "IRT - Institut f?r Rundfunktechnik (http://www.irt.de/)" (Institute for Radio Technology) moze biti nije dovoljno merodavan kao DIN.... tu ti ne mogu pomoci...
Nadam se da če ljudi čitati.:rolleyes:
boggy
10-12-2010, 09:41 PM
sto se tice lokalnog tu se varas. Stvarno mi se neda tu prepucavati.
Uopste se ne prepucavam nego ti upravo dokazah argumentom. Standardi koje sam spominjao su svetski standardi, DIN je lokalni (nemacki) standard koji je sastavljen na osnovu svetskih.
(poznavanje standardizacionih organizacija su ipak neke osnovne stvari, da se razumemo)
Jednostavo upravu si.
ok
Ne sirim pogresen informacije nego dajem konkretan primjerak.
ako ti zelis da to sto ja napisem, moram potvrditi sa nekim linkom, ili litaraturom. Nije problem ako moram i to cu uciniti.
Pa ne bi bilo lose, kad god mogu ja ne stavljam svoju rec u prvi plan nego citiram literaturu odakle to moze isto da se procita. Takodje je pozeljno da pazljivo procitas tu literaturu, budes siguran da si je razumeo pre nego sto pocnes da je tumacis drugima u vidu saveta.
samo ne govori da je krivo sto kazem, jer ako neko ispuni 0,3 sekunde napravio dobro djelo.
Nije tacno! Zavisi od zapremine!
Preporuceni Tm se racuna iz:
Tm=0.25*(V/Vr)^1/3
Gde je V krajnja, korisna zapremina sobe, Vr je referentna zapremina od 100m3.
... i po toj formuli Tm=0.3s je preporucen za sobu krajnje (korisne!) zapremine 173m3 :shock:... sto bi svako voleo da ima... ali na zalost malo je njih koji se mogu pohvaliti toliko velikom rezijom.
To takodje znaci da ces u sobici koja ima u osnovi jedva 70m3 potrositi dva do cetiri puta manje apsorpcionog materijala da bi postigao osnovni RT60 od 0.3ms. :shock: sto jeste puno jeftinije.. sjajno!... :mrgreen: samo je potpuno pogresno...
A po formuli treba da je Tm manje od 0.2s (ako se racuna da se gubi zapremina usled akustickog tretmana)
Stalno spominjes Sobu od Massenburga, i tamo je 0,3s neznam do koje donje frekvencije.
Da, spominjem... to je ogroman prostor .... Na zalost, nikada detaljnija merenja nisu objavljena. Takodje, ti nemas toliku sobu, niti si Massenburg (koji moze zaobici svaki je*eni dokument na planeti ako ustanovi da mu je tako bolje... to je njegova licna stvar!!!!)
a Soba je je veca definitivno.
Nedostizna mnogima ovde...
jer sam znas da je norma ako vec moram tako, izmedju 0,2 do 0,4 sekunde.
Tu je propisana osnovna granica za SVE kontrolne sobe... ali kada se zamene granice preporucenog RT60 sa zapreminama (po formuli koju sam vec naveo), dobije se da su granice u kojima krajnja zapremina kontrolne sobe mora biti izmdju 51m3 (0.2s) i 410m3 (0.4s)... i to je sve sto taj uslov nama govori...
Takodje pisu uslovi za povrsinu 30 i 40m2 (krajnja povrsina posle tretmana) sto je opet nedostizno.
Ako se ide na prostore manje korisne zapremine od 50m3 (a o njima uglavnom govorimo) jedino je pravilno nastaviti proracun preporucenog Tm iz formule koju sam naveo ili coveku reci da ne pravi reziju u tako maloj sobi... sto je najpostenije.
Medjutim... to se nece desiti, rezija ce se praviti i u 3x2x2.6... osnovne sobe su danas prosecno 4x5x2.6, i to je donja granica (52m3, ili 0.2s)... tretman uzme od 30 do 50 posto zapremine i dobije se najvise 37m3 korisne zapremine, sto je po formuli za Tm 0.18s +/-50ms u opsegu 200Hz do 8000Hz. E to ne moze jeftino da se napravi... barem ne toliko jeftino kako ti pricas!
Znaci, Tm mora opadati sa korisnom zapreminom prostora, to je ideja preporuke za vreme reverberacije. Modelovanje opadanja RT60 sa smanjenjem korisne zapremine je naveden u formuli gore, i to je sva sustina poglavlja o vremenu reverberacije navedenih dokumenata (svi pisu istu stvar).
Ili da citiram dokument:
"To ensure that the acoustic environment remains “natural”, the value of Tm should increase with the size
of the room."
Evo i to cu... na nemackom uz google translator (nem' pojma na sta ce ispAdne!!! :mrgreen:)
"Um sicherzustellen, dass die akustische Umgebung "nat?rlich" bleibt, sollte der Wert von Tm mit der Gr??e des Raumes zu erh?hen."
[nadam se da je razumljivo]
tocnije srjedna reverbtime TM 0,25s na sobi od 100m?.
Ali ti nemas sobu od 100m3... nego od 50m3, nesto manju ili nesto vecu.
nista nije tu netocno ako definiram 0,3 za dobro.
na zalost to je potpuno pogresno tumacenje podataka, to ne moze tako za svaku sobu,... mislim... jbg... mozes ti da radis sta hoces, ali nije pravilno.
Barem ti moras to tolerirati jer sam sebi uzimas zapravo postaviti svoje kriterije. Na osnovi iskustva ili sta vec.
....
Ne postavljam u ovom slucaju "svoje" kriterijume nego tumacim kako su to drugi uradili... ona forumula Tm=0.25*(V/Vr)^1/3 nije tamo bez razloga!
Ti je cak ni ne spominjes (a izgleda ni ne koristis), video si je sigurno!
Znaci, imas ista dokumenta kao i mi i na nemackom, i tumacis ih pogresno/proizvoljno, te i na tome baziras "svoj jeftin metod"...
Bezrazlozno je i neprimereno da optuzujes druge (prvenstveno Nenada i mene) da smo "preskupi", "nekompetentni" i sta sve ne radis, zato sto se trudimo da radimo po svetskim standardima, dok ti radis po svojim proizvoljnim...
Besmisleno i bespotrebno... niko ti ne brani da pravis sta hoces i sta god zelis... to je tvoje... po kakvim god "standardima" zelis, ali te molim da ne insistiras vise od Nenada, svih ostalih, a i mene, da se slozimo s tobom, jer nisi u pravu.
pozdrav
bogi
boggy
10-12-2010, 09:43 PM
Nadam se da če ljudi čitati.:rolleyes:
Njihovi novci, njihov trud, njihov rad, njihove usi.... sasvim mi je svejedno da li ce citati ili ne... bitno je da dokument postoji, link postoji, moze se downloadovati cak besplatno (cene za ovakve papire mogu biti od 20-100EUR), pa ko hoce da cita nek cita... ko nece... ne mora. :D
pozdrav
bogi
hey
vaz dvojica koli sta citai ili tumaciti.
Genijalno dobro znate uzeti jednu stavku iz cjelokupnog zadrzaja.
i o njemu pisati satima. Iskrene se pitam kada raite.
a li nije me Briga.
pitaliste di sam i zato me nema.
jos nazad 2 Godine sam se isto tako natezao sa boggyem sto ne spominje RT60 i da je to elementarna stvar u akustici.
I natezao sam se, dami nije jasno kako moze davati savjete, a izostavljati u mojim ocima naj bitnije. i u ono vrijeme mi nije da zapravo. nego je pisao stranicama.
Tako da sada sto god zelite uspjeti sa tim da rastavljte moje rjecenice. sami pobijate stav vas koji ste imali do neki dan. i djelili savjete.
Dovoljno je pricano i receno.
pozz
Denis
boggy
04-03-2011, 06:08 PM
Evo jos par linkova iz BBC arhive, koji su vezani za ovu temu, izmedju ostalog sto sve opisuju (sira im je tematika od samo vremena reverberacije)
http://downloads.bbc.co.uk/rd/pubs/whp/whp-pdf-files/WHP021.pdf
http://downloads.bbc.co.uk/rd/pubs/archive/pdffiles/architectural-acoustics/bbc_guideacousticpractice.pdf
NLP, ako si ih vec postovao negde, sorry... mislim da nije lose da ih imamo na vise mesta.
pozdrav
bogi
Pa nemam ja prava na te publikacije:D
Ako treba nek se 30 puta objave jer ima stvarno dosta zanimivih informacija. Iz toga i sličnih izvora sam se počeo učiti pre 15 godina.:)
Moze li neko da objasni sta se desava?:confused:
Zasto je deo thread-a prebacen?
boggy
01-08-2011, 05:03 PM
Zato sto vise ima veze sa tvojom sobom za slusanje nego sa RT60 u sirem smislu
Deo diskusije je prebacen ovde: AKUSTICKI TRETMAN MOJE SOBE -Home theatre (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=36057)
awacs
01-08-2011, 05:07 PM
Cenim da to ima veze s tim što se tvoji postovi ne odnose na "kontrolnu sobu" nego na "sobu za slušanje muzike". Što nije isto.
Pozdrav,
Vasa
P.S. Boggy ima bržu tastaturu od moje
boggy
01-08-2011, 05:12 PM
Cenim da to ima veze s tim što se tvoji postovi ne odnose na "kontrolnu sobu" nego na "sobu za slušanje muzike". Što nije isto.
......
Uzgred budi receno, belosvetske preporuke cesto navode kontrolne sobe ali i sobe za kriticko slusanje u papirima koji se ticu ovoga. E sad, gde se tvoja radna sobica nalazi u svemu tome je samo pitanje tvoje demokraCke odluke, zar ne? :D
Zato sto vise ima veze sa tvojom sobom za slusanje nego sa RT60 u sirem smislu
Deo diskusije je prebacen ovde: AKUSTICKI TRETMAN MOJE SOBE -Home theatre (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=36057)
Povezujem RT60 sa mojom sobom,slusajuci muziku u njoj stekao sam neko iskustvo bas o RT60 zar je to zabranjeno?
Drugo premestio si na thread koji je zakljucan?
awacs
01-08-2011, 05:43 PM
Belosvetske preporuke cesto navode kontrolne sobe ali i sobe za kriticko slusanje u papirima koji se ticu ovoga. E sad, gde se tvoja radna sobica nalazi u svemu tome je samo pitanje tvoje demokraCke odluke, zar ne? :D
Jebiga, terminologija - critical listening je čudesan termin... da ne kažem kakav... Postoje dve vrste soba za slušanje - sobe u kojima "stvaraš zvuk" i one u kojima "uživaš u zvuku".
SOBA ZA KRITIČKO SLUŠANJE je kao ručni sat koji ti u isto vreme pokazuje mesečeve mene, dubinu ronjenja, visinu letenja, strane sveta i košta u PM. Vala i treba da košta u PM, ali onaj ko hoće da ga priušti obično ne kuca po forumima nego odvoji par desetina tisuć ojra i kupi ga da bi se kurčio pred društvom.
Sat za kritičko ronjenje, jebemliga... a inače možeš da roniš zarad gušta ili zarad rekorda. U oba slučaja ti nije nužan sat. Gušt se ne meri, a rekord ionako mere autorizovana lica...
Pozdrav,
Vasa
boggy
01-08-2011, 07:23 PM
Povezujem RT60 sa mojom sobom,
mozes to gde god zelis da povezujes, to je genericki pojam.
slusajuci muziku u njoj stekao sam neko iskustvo bas o RT60 zar je to zabranjeno?
Sigurno nije spektakularno znacajno za ovu virtuelnu zajednicu kaciti slike tvoje sobe na threadu koji se bavi vremenom reverberacije...
Rasporedjujemo postove na za to prigodna mesta, i to nije zabranjeno, naprotiv
Drugo premestio si na thread koji je zakljucan?
Nije zakljucan.
boggy
01-08-2011, 07:25 PM
Jebiga, terminologija - critical listening je čudesan termin... da ne kažem kakav... Postoje dve vrste soba za slušanje - sobe u kojima "stvaraš zvuk" i one u kojima "uživaš u zvuku".
SOBA ZA KRITIČKO SLUŠANJE je kao ručni sat koji ti u isto vreme pokazuje mesečeve mene, dubinu ronjenja, visinu letenja, strane sveta i košta u PM. Vala i treba da košta u PM, ali onaj ko hoće da ga priušti obično ne kuca po forumima nego odvoji par desetina tisuć ojra i kupi ga da bi se kurčio pred društvom.
Sat za kritičko ronjenje, jebemliga... a inače možeš da roniš zarad gušta ili zarad rekorda. U oba slučaja ti nije nužan sat. Gušt se ne meri, a rekord ionako mere autorizovana lica...
Pozdrav,
Vasa
Sve je to stvar psiholosko-demokratske odluke.... ako se osecam "kriticnim", onda mi i soba mora biti "soba za kriticno slusanje", jer sam, eto.... kritican...
Quote:
<TABLE border=0 cellSpacing=0 cellPadding=6 width="100%"><TBODY><TR><TD style="BORDER-BOTTOM: 1px inset; BORDER-LEFT: 1px inset; BORDER-TOP: 1px inset; BORDER-RIGHT: 1px inset" class=alt2>Originally Posted by Zoki http://rumski.com/forum/images/rupro/buttons/viewpost.gif (http://rumski.com/forum/showthread.php?p=310288#post310288)
Povezujem RT60 sa mojom sobom,
</TD></TR></TBODY></TABLE>
mozes to gde god zelis da povezujes, to je genericki pojam.
Boggy da li ti mene ne razumes ili ja treba da pisem na nekom drugom jeziku? Ovo je trebalo da quote-jesPovezujem RT60 sa mojom sobom,slusajuci muziku u njoj stekao sam neko iskustvo bas o RT60
Sigurno nije spektakularno znacajno za ovu virtuelnu zajednicu kaciti slike tvoje sobe na threadu koji se bavi vremenom reverberacije...
Dobro Boggy malo sam se zaneo izvinjavamo se... uostalom ova tema je nastala iz ... znas vec.
Nije zakljucan.
A zasto sada nije zakljucan?
boggy
01-08-2011, 07:59 PM
..........
A zasto sada nije zakljucan?
Oces da ga zakljucam?
Oces da ga zakljucam? :confused:
Ne razumem prvo ga zakljucas ..pa onda napravis
drugi thread u koji se ukljucim,pa onda vratis deo tog thread-a u prvobitni
koji je bio zakljucan pa ga onda odkljucas pa sada opet pretis da ces da ga zakljucas.:confused:
Stvarno ne razumem zasto si zkljucavao thread a sada stvarno ne razumem zasto si ga odkljucao?
boggy
01-08-2011, 08:30 PM
:confused:
Ne razumem prvo ga zakljucas ..pa onda napravis
drugi thread u koji se ukljucim,pa onda vratis deo tog thread-a u prvobitni
koji je bio zakljucan pa ga onda odkljucas pa sada opet pretis da ces da ga zakljucas.:confused:
.......
Probacu srpskim jezikom:
Drugi thread (ovaj u kome pisemo) u koji si se ukljucio nije bio namenjen za iskustva u sredjivanju akustike tvoje sobe, nego se tice generalne debate o vremenu reverberacije sto je inace odlika svake zatvorene prostorije, akusticki sredjene ili ne, tvoje ili ne.
U tom threadu nisi svojom tematikom doprineo ni na koji nacin u razumevanju i pojasnjavanju pojma "vreme reverberacije", koje bi pomoglo ostalim clanovima, nego se diskutovalo o svemu i svacemu sto (ti) mislis da je bitno za tvoju sobu.
Prosli put je tvoj thread (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=36057) zakljucan zbog prepucavanja, prepucavanje je sada okoncano, ako se ponovo nastavi, zakljucacu thread opet... sto je inace legitiman nacin zavrsetka neke diskusije kada dalja razmena poruka ne doprinosi istoj.
Inace, thread nisam pretio da cu da zakljucam, nego sam te radoznalo pitao sta bi ti zeleo, da li ipak da ga zakljucam, (posto ti je izgleda zasmetalo sto je sad otkljucan) ... i uveravam te da ga ne bi ponovo zakljucao cak i da si mi rekao da zelis da ostane zekljucan. Inace sam ga otkljucao da bi mogao da nastavis da pises ako zelis...
nadam se da sam jasno napisao.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.