Log in

View Full Version : Dve audio karte na jednom kompu - pitanje

akordeonista
18-03-2010, 01:50 PM
Pozdrav svima! Imam nekoliko pitanja u vezi snimanja!
1. Uskoro kolege i ja treba da snimamo neki koncert uzivo (svaki kanal posebno) pa me interesuje kako bi to bilo najbolje izvesti po vasem misljenju. Na bini ce biti 13-14 (mozda i 15) mikrofona a trenutno raspolazemo sa audio kartom Edirol FA101 i Emu1212m. To je trenutno 10 ulaza pa me interesuje, sta biste preporucili kao resenje za ostalih 4-5 ulaza? Meni pada na pamet kao najjeftinije resenje da dokupim Behringer ADA8000 i povezem ga preko Adat-a sa Emu1212m. Tako bismo imali ukupno 18 fizickih ulaza u komp. Da li je to dobra varijanta i ako mozete eventualno da preporucite neku alternativu?

2. Kako povezati ove dve karte (Edirol i Emu) na isti komp gde bi koristili Nuendo 3 a da mogu da snimaju istovremeno na svim kanalima koje poseduju (ovde imam na umu da je Emu prosiren sa Ada8000 na 10 ulaza)?

SumAnuT
23-03-2010, 03:44 PM
Ja sam pre par dana testirao par kartica, pa je u jednom momentu bilo aktivno 5 kartica na računaru (ruDAW-u) :)

Mislio sam da ce ti neko dati neko smislenije rešenje, koje svakako postoji samo se ja nisam bakcao oko toga kao ni ti, ali kad vec niko nema nista da kaze reci cu ti kako sam ja resio problem da mi dve karte budu aktivne na racunaru u sito vreme.

Instaliras dva sekvencera, u svakom odaberes drajver za zasebnu kartu, i snimas :)

Ja sam jedino tako mogao da u isto vreme i snimam i pustam signal sa jednog racunara ... a i ti ces moci da snimas signale sa dve kartice simultano ...

Znam da je sumanuto al eto :)

Arthur
23-03-2010, 06:48 PM
kako misliš dva sekvencera? Različita? Tipa Cubase i Nuendo? I šta ti garantuje sync između njih? Plašim se da je to dosta klimava postavka stvari.
Koliko ja vidim jedini način do sada na PC-u je da se odlučiš za jednu karticu koja će preko svojeg asio drajvera biti master, a da ostale isključivo digitalnim vezama (adat, spdif) ubodeš u nju, i obezbediš pre svega stabilan clock sync, da bi materijal bio upotrebljiv.

psionic
23-03-2010, 07:41 PM
kako misliš dva sekvencera? Različita? Tipa Cubase i Nuendo? I šta ti garantuje sync između njih? Plašim se da je to dosta klimava postavka stvari.
Koliko ja vidim jedini način do sada na PC-u je da se odlučiš za jednu karticu koja će preko svojeg asio drajvera biti master, a da ostale isključivo digitalnim vezama (adat, spdif) ubodeš u nju, i obezbediš pre svega stabilan clock sync, da bi materijal bio upotrebljiv.

A da li bi bilo moguce da npr upotrebi 2 programa sa 2 kartice (ako nema drugu varijantu) pa da npr kada zavrsi, sinkuje trake iz jednog i iz drugog programa? Isece tisinu koja predstavlja razliku u velicini bafera iz jedne i druge kartice na tejkovima iz jednog od sekvencera... Mozda ih ne potrefi bas u fazu ali bi snimci bili svakako upotrebljivi ?

SumAnuT
23-03-2010, 07:42 PM
Sta ce ti sync, jedan sekvencer (nuendo) snima jendu kartu sa svojim klokom, drugi sekvencer (cubase) snima drugu kartu ... posle spojis trake u jedan projekta i cao?

psionic
23-03-2010, 07:42 PM
.

psionic
23-03-2010, 07:43 PM
.

akordeonista
23-03-2010, 09:21 PM
Hvala na odgovorima ljudi!
SumAnuT-i, vec sam i bio skontao da cu to tako da radim (sa dva sekvencera) ili mozda eventualno budem koristio dva racunara ako bude neke zezancije na jednom racunaru. Interesovalo me je da li postoji neki nacin da se nateraju da rade dve karte na jednom kompu i to u jednom sekvenceru (bilo kom).
U svakom slucaju hvala na dobroj volji! :)

Arthur
23-03-2010, 09:46 PM
pod jedan, na koji način misliš da sinhrono pustiš snimanje u oba projekta?
pod dva, ako su to 2 različite karte, sa različitim clockovima međusobno nesinhronizovanim, nema šanse da i materijal iz njih bude u sinku.

biliv mi, proveo sam mladost izučavajući sinhronizacije :/

@akordeonista
ako želiš da uštediš sebi živce i preskočiš probleme sa sinhronizacijom, poslušaj me i veži 2 karte digitalno jednu na drugu, u jedan sekvencer i sve će raditi kako treba.

SumAnuT
23-03-2010, 10:17 PM
Arture, jel pričamo o vremenskoj, ili klok sinhronizaciji?

Ako pričamo o klok sinhronizaciji ne razumem zašto je ona potrebna, jer ni u jednom momentu te dve karte neće komunicirati jedna sa drugom? Klok sinhronizacija je potrebna kad dve kartice prebacuju signal izmedju sebe?

Ako pričamo o timeline sinhronizaciji čovek će posle da pomeri fajlove koji su napred-nazad i resice problem? Ovo nije dobro niti moguće rešenje ako će nešto raditi live, ali za čisto snimiti i posle pomeriti, šta može da bude problem?

Mozes li da objasnis molim te, izgleda ja nesto ovde propustam.

On će svakako spojiti dve karte u jednu, problem mu je treća, koju nema gde više digitalno da spoji, zato cela ova filozofija :)

Arthur
23-03-2010, 10:46 PM
evo gde je problem, pošto je teško skontati dok se opako ne upustiš u problematiku.

Teorijski model - ako jedan izvor zvuka snimaš sa dve različite zvučne karte, koje imaju sopstvene clockove, i uzmeš snimke sa njih i umetneš ih jedan pored drugog u playback, na bilo kojoj od te 2 zvučne karte, oni neće imati jedinstveno ni trajanje ni sinhronitet. Ja sam ovo shvatio snimajući klik iz nuenda na harddisk rekorder, gde zvučna od kompa nije bila u sinku sa harddisk snimačem (snimao sam analogno, znači uopšte sad ne pričam od digitalnoj vezi). Dakle, snimim clock iz nuenda tako na snimač externi, i vratim ga nazad na istu kartu u isti taj nuendo, i taj snimljeni klik se raspada sa samim sobom, tojest klikom od nuenda.

Drugi primer, snimao sam jedan koncert preko Onyxa i njegovih konvertera na laptop. Ortaci su isto tako snimali taj koncert sa Zoom field recorderom i njegovim mikrofonima. Oba sistema snimaju u isti samplerate, isti materijal. Kad su mi doneli fajlove sa tog Zoom-a, i kad sam ih ubacio kao neke ambience kanale preko mojeg Onyx snimka, oni nisu imali isto trajanje, niti su bili međusobno sinhroni.

Dakle, imperativ je da se shvati, da svaka sprava koja ima sopstveni clock (hd recorder, field recorder, zvučna karta), vrti neku samo sebi svojstvenu brzinu iako svi oni oficijelno rade na fixnim samplerateovima 44,48 ili štagod. Jedini način da se uspešno, i sinhrono snimi neki materijal na 2 različite sprave, jeste da i njihovi clockovi na neki način budu u sinku
Ono što bi on zatekao kad bi pokušao da snimi ovako kako si mu ti sad predložio, jeste da recimo ako snima bubanj naprimer, pola kanala snimi na jednoj a drugu polovinu na drugu, udarci uopšte ne bi bili na istim mestima, i to ne pričam o faznom pomeranju kroz mikrofone, nego o potpuno drugom samplerateu i samim tim trajanju fajloova. Procenti su u pitanju, ali sasvim dovoljno da ti na trajanju jedne pesme sve ode u tri lepe pičke materine.

SumAnuT
23-03-2010, 11:04 PM
eeeee, sad je jasno!

tnx :)

Arthur
23-03-2010, 11:08 PM
to je zapravo jitter, u svojoj osnovnoj formi. Nebitno dal ti nešto prebacuješ sa jednog na drugi, svaki clock ima sebi svojstven jitter, koji uzrokuje raznorodnost vremenskog zapisa zvuka. Te je jedini način, da zapravo nađeš način da ih sinkuješ :)

boggy
23-03-2010, 11:17 PM
to je zapravo jitter......

To je pre wander, ponekad ga zovu "spori jitter"

vise o tome imas na http://en.wikipedia.org/wiki/Wander

Samo jitter (brze varijacije sistemskog clocka) nece izazvati odstupanje i raspadanje na kraju, nego netacnost osnovnog clocka i njegove spore varijacije zbog bilo kojih razloga

Cak i da nema nikakvog wandera (fluktuacija vrednosti clocka nema), cak i da je sve stabilno... vec samo osnovne razlike u clockovima (od 47.999kHz do 48.001kHz) na dve razlicite karte mogu dovesti do raspadanja...

Zato i postoji sinhronizacija WC na svakom ozbiljnijem konvertoru (pre nego zbog drugacijeg zvucanja [BigBen] i potiskivanja jittera)

pozdrav

bogi

SumAnuT
23-03-2010, 11:21 PM
A može li ovo:

E-MU IN - ADAT - Behringer OUT
E-MU OUT - samo sinhronizacija - Edirol IN

i onda da snima u dva sekvencera?
Jel moze kubendo da snima kada ne daje on sync?

za ovo bi verovatno trebalo da uredjaji imaju tu word clock sinhronizaciju, sto nemaju ... jbg ne moze onda ...

eto ja tako malo sam sa sobom ... :)

boggy
23-03-2010, 11:31 PM
Pored WordClock sinhronizacije, koja nije dokumentovana niti standardizovana (da... nije jos uvek!), moze se koristiti S/P DIF ili AES3 za (samo) sinhronizaciju kod uredjaja koji imaju mogucnost sinhronizacije sa spoljnim uredjajima... odnosno bilo kakav ozbiljniji clock management.

pozdrav

bogi

akordeonista
23-03-2010, 11:37 PM
Cini mi se da je Arthur prevideo o kojim je kartama rec, dakle, u pitanju su Edirol FA101 i Emu1212m koji planiram da prosirim sa ADA8000.
Da li je moguce prosiriti Emu preko ADAT-a (koliko sam procitao mora da se poveze i In i Outda bi radila ADA8000) a sa Edirolom je sinhronizovati preko SPDIF-a?

SumAnuT
23-03-2010, 11:41 PM
Ako moze sync preko spdifa, onda ostaje samo pitanje da li cubase moze da snima ako nije njegov sync signal ...

Ma moze zasto ne moze, stavis edirol u "slave" mod i cubase ce raditi sa takvim podesavanjima i sinhronizovao si sve?

boggy
23-03-2010, 11:42 PM
Ako moze sync preko spdifa, onda ostaje samo pitanje da li cubase moze da snima ako nije njegov sync signal ...
Cubase ima (hardverski) clock? :shock:

pozdrav

bogi

p.s. ne poznajem program, ali definitivno nema nacina da softver generise clock koji ce upravljati hardverom... ne rade tako stvari. Isto tako, on board clock na motherboadu PC-a je najjeftiniji moguci izvor takta, napravljen samo da funkcionise, i nikakve zahteve po pitanju jittera nema... koristiti njega za ista sto nije samo funkcionisanje PC-a nije bas mudro.

akordeonista
23-03-2010, 11:44 PM
Ako bih koristio dva kompa za ovo "planinarenje", ima neka fora preko System Link-a u Cubase/Nuendo-u. Zna li neko nesto o ovome?

SumAnuT
23-03-2010, 11:47 PM
Cubase ima (hardverski) clock? :shock:

pozdrav

bogi

p.s. ne poznajem program, ali definitivno nema nacina da softver generise clock koji ce upravljati hardverom... ne rade tako stvari. Isto tako, on board clock na motherboadu PC-a je najjeftiniji moguci izvor takta, napravljen samo da funkcionise, i nikakve zahteve po pitanju jittera nema... koristiti njega za ista sto nije samo funkcionisanje PC-a nije bas mudro.

Ma lupio sam zestoko, cim sam usao u podesavanja shvatio sam da je to klok ustvari iz drajvera (tj uredjaja samog), a ne iz cubenda, dakle moguce je sasvim to sto hoce ...

Znam da u driverima ima da se izabere hosted i standalone, pa sam mislio da kada je hosted da cubase daje sinhronizaciju sam ...

Sori arkodeonista sto ti ispamovah temu, ali i mene ovo interesuje, a kao sto vidis nisam sve shvatio kako treba pa dok mi legne sve :)

akordeonista
23-03-2010, 11:57 PM
Ma nije problem, valjda cemo skontati nesto do kraja! :)

Arthur
24-03-2010, 01:21 AM
A može li ovo:

E-MU IN - ADAT - Behringer OUT
E-MU OUT - samo sinhronizacija - Edirol IN

i onda da snima u dva sekvencera?
Jel moze kubendo da snima kada ne daje on sync?

za ovo bi verovatno trebalo da uredjaji imaju tu word clock sinhronizaciju, sto nemaju ... jbg ne moze onda ...

eto ja tako malo sam sa sobom ... :)
ajd ovo malko pojasni?

a system link ionako fura preko adata, tako da je to isti đavo

akordeonista
24-03-2010, 09:10 AM
Zar ne moze System Link preko SPDIF-a?!
Ako sam dobro razumeo, ovde pise da moze:

"What is VST System Link?

VST System Link is a system for networking computers using Steinberg Virtual Studio Technology (VST) software and Audio Stream Input Output (ASIO) hardware. VST System Link enables the transfer of synchronization, transport, and audio data between two or more workstations equipped with compatible software and hardware over standard digital audio cabling systems such as ADAT, TDIF, AES/EBU, S/PDIF etc. And because it uses the audio stream itself, synchronization is completely sample accurate, even across multiple workstation configurations!"

kejkz
24-03-2010, 10:31 AM
Moze, on je pravljen za sinhronizaciju dva kompjutera

diviner
24-03-2010, 12:18 PM
Drugim rjecima, spdif je dovoljan za sinhronizaciju (koju radi zapravo system link) ?

kejkz
24-03-2010, 12:43 PM
Ma da, u sustini, system link samo shalje klok preko bilo koje vrste digitalne veze do drugog kompjutera i na taj nacin ih sinhronizuje.

Arthur
24-03-2010, 12:56 PM
pa ako imaš već spdif na raspolaganju, jebeš system link, ne treba ti on da bi bio u syncu. Ako imaš spdif, preko njega možeš prevući 2 kanala plus sync informaciju

boggy
24-03-2010, 01:03 PM
pa ako ima? već spdif na raspolaganju, jebe? system link, ne treba ti on da bi bio u syncu. Ako ima? spdif, preko njega mo?e? prevući 2 kanala plus sync informaciju

Pod uslovom da kartica to moze sama (sync)... ne treba joj nikakav Cubase

pozdrav

bogi

Arthur
24-03-2010, 02:19 PM
na to sam i mislio :)

akordeonista
24-03-2010, 04:18 PM
pa ako ima? već spdif na raspolaganju, jebe? system link, ne treba ti on da bi bio u syncu. Ako ima? spdif, preko njega mo?e? prevući 2 kanala plus sync informaciju

1. Mozes li mi konkretno objasniti kako to funkcionise, nisam nikada koristio SPDIF niti sam do sada imao potrebe da sinhronizujem dve karte.

2. Da li je ovo izvodljivo preko jednog kompa ili mi ipak trebaju dva?

3. Koji je najjeftiniji (a da normalno radi posao) SPDIF konverter, posto Edirol ima opticki a EMU analogni SPDIF In/Out? Ima li i gde kod nas da se nadje ovih uredjaja?

Arthur
24-03-2010, 04:42 PM
Evo sad sam seo i detaljno pogledao konfiguracije izlaza i ulaza svog hardwera koji si pomenuo. I plašim se da imam loše vesti :S Mislim da u toj postavci stvari, nećeš uspeti da završiš posao zbog par ograničenja koje taj setup ima.
Prvo, Edirol ima samo optički spdif, koji nije adat, nego je 2kanalni što ti omogućava ukupno 10 kanala sa njim i još nekom karticom vezanom na njega.
Drugo, Emu ima Adat i Spdif, i to je najšira konfiguracija, ali avaj, ima samo 2 kanala analogna.
Treće, Behringer ima 8 analogna, a podržava i Adat ali ne i spdif :/

Jedino što je možda, ali samo možda moguće, jeste sledeći setup - ubodeš 8 kanala analogno u Behringer. Izađeš sa njega digitalno ADAt kablom na EMU. Ubodeš još 2 kanala na EMU i to je jedan ASIO u recimo Nuendu. Iz EMU kartice, optičkim kablom odeš u Edirol, čisto synca radi, i u Edirol pobodeš još koliko ti kanala analognih treba, i to ti je drugi ASIO, koji teraš u recimo Cubase. Veliko pitanje je da li je ovo uopšte moguće, a zavisi direktno od mogućnosti samog EMU-a da na Optički ulaz prima ADAT signal, a na optički izlaz da šalje Spdif signal. Skoro sam siguran da je ovo nemoguće podesiti jer 99% kartica imaju izbor da li im optički I/O služe ili oba kao ADAT, ili oba kao SPDIF (pritom pod oba mislim na ulaz i izlaz). Tako da ako namestiš da ti je ADAT na inputima, skoro sam siguran da će i na outputima EMU-a biti ADAT, koji Edirol, nažalost, ne može da prepozna čak ni kao sync informaciju. Probaj to da namestiš, ali mislim da ti neće dati tu mogućnost. Čak i onda, ovo je jako nestabilna i loša konfiguracija, obzirom da je tu master clock celoj kompaniji, upravo najlošija sprava u lancu,a to je Behringer.
Moj topli savet ti je da razmislite o prodaji neke od tih igračaka i kupovini nečeg što vam može obezbediti dovoljan broj kanala.

akordeonista
24-03-2010, 07:15 PM
U nekom drugom Thread-u sam procitao da ADA8000 radi iskljucivo i samo ako su ukljuceni i In i Out na ADAT-u tako da nece moci sigurno ta varijanta da EMU na ulazu prima ADAT a na izlazu salje SPDIF! Jedino moguce resenje je upravo ono koje sam naveo u prethodnom postu, a to je da se u SPDIF lanac ukljuci i analog-digital konverter (tipa ovog http://www.m-audio.com/products/en_us/CO2.html ili neki slicni uredjaj ako ste imali iskustva sa njima). Tada bi iz EMU-a isli analogno do konvertera odakle bi izasli optickim kablovima do Edirola.
Pitanja:
1. Ponavljam pitanje (ako je neko imao iskustva sa istim), da li imate neki predlog za SPDIF (analog-digital) konverter i gde ga nabaviti kod nas?

2. Arthure, koji bi bio tvoj predlog za eventualnu zamenu hardvera?

Arthur
24-03-2010, 07:28 PM
Ne ponavljaj pitanja pre nego što detaljno pročitaš šta sam ti napisao. To pod jedan, to nije Analogno-Digitalni konverter, nego format konverter sa coaxial na optical SPDIF a pod dve neće ti nimalo pomoći u ovoj situaciji jer u gorenavedenom scenariju ADAT sa Behringera na EMU, što znači da je EMU u ADAT a ne SPDIF modu.

A što se predloga za hardware tiče, moraš biti precizan po pitanju zahteva (koliko kanala, koliko preampa) i pre svega, naravno, raspoloživog budžeta

akordeonista
24-03-2010, 09:10 PM
Nema potrebe za ljutnjom, samo se raspitujem! :) Jedino sto tek sad nista ne razumem! :cry:
Emu ima i ADAT (opticki) i SPDIF (coaxial) In/Out, pa mi nije jasno zasto ne bi moglo da iz koaksijalnog SPDIF-a sa Emu-a izvedem kabl do konvertera a onda od konvertera optickim kablom do Edirola, kao sto sam opisao u gornjem postu?
A sto se tice upgrade-a, nesto sto ima 8 ulaza a pozeljno je (ali za sada ne najbitnije) toliko i izlaza i ima mogucnost prosirenja (ADAT i SPDIF).

SumAnuT
24-03-2010, 10:40 PM
ajd ovo malko pojasni?

a system link ionako fura preko adata, tako da je to isti đavo

EMU i Behringera spoji ADAT vezom, da bi dobio 10 kanala preko EMUa.
Emu i Edirol spoji SPDIF vezom, samo da bi postavio emu kao master clock za edirola i sa emu+behringer snima u jednom sekvenceru, sa edirol u drugom?

Arthur
25-03-2010, 01:56 AM
e to sam vidiš prevideo, taj slobodni coax izlaz. Sorry za nadobudnost, i to neopravdanu ;) To bi ondak možda moglo da proradi. Al mnogo mi je to glupo, kupovati taj co2 i ada. Možda je pametnije prodati Edirola kao slepo crevo digitalije i kupiti recimo Maudio Profire2626. On je celih 500e, al ima 8 kanala i čak 2 adat porta na sebi (dodaš do 16 externih kanala). Ima i 8 preampa na sebi a bogami i SPDIF i Worclock sync izlaze.

akordeonista
25-03-2010, 01:15 PM
Ma opusteno Arthure, hvala ti u svakom slucaju sto se bar trudis da mi pomognes!:)
Sumanut-i, bas tako sam i mislio da povezem stvari.
Probelem oko prodaje Edirola je taj sto ta karta nije moja vec kolegina a on nije zainteresovan za prodaju iste a i rok je jako mali (snima se negde polovinom aprila) da bi se ulazilo u zezanciju oko prodaje.
Palo mi je napamet da kupim Profire 2626 ali mi se trenutno ne daje 500e za nesto sto mi treba jednom - dvaput godisnje! Kad smo vec kod te karte, interesuje me kakav je u odnosu na nju Focusrite Saffire Pro40? Kakve su razlike (osim sto M-Audio ima jedan ADAT I/O vise), preampi, konverteri itd.?

Arthur
25-03-2010, 09:16 PM
nisam upoređivao, al mogu samo da potvrdim da je sasvim dobar profire. Bolje rade konverteri nego na starijoj maudio bratiji, a preampi mi se čine sasvim čistim i normalnim. I ne zaboravi mogućnost ProTools-a, zbog kojeg sam je ja i kupio

akordeonista
25-03-2010, 09:36 PM
Da, ProTools sam zaboravio totalno! Mada u njemu nikad nisam ni radio, koja je konkretno razlika izmedju njega i nekog drugog sekvencera, naravno, pod uslovom da koriste istu kartu (u ovom slucaju ProFire2626)?
Inace, cena ProFire-a je oko 51.000 dinara dok je Saffire oko 44-45.000. Pretpostavljam da se za 50-60 eura vise isplati uzeti taj M-Audio, obzirom na to da ima dva ADAT-a i mogucnost ProTools-a. Mada me i Saffire zanima kako radi, i oni njegovi Plug-inovi, vrede li cemu?

Arthur
26-03-2010, 12:55 AM
ne bih znao reći ništa o plugovima, koristim UAD i ponešto od native-a, i nemam naviku čestog menjanja alata. ProTools, sekvencer ko i drugi, može svašta nešto, a opet ne može sve i tako ukrug. Ove verzije koje su dostupne su osiromašena verzija velikog HD protoolsa, no ipak možeš raditi u njemu i te projekte posle otvarati i na velikom sistemu, što nije mala prednost ako seliš projekte iz studija u studio. Ima sasvim simpatian audio editing, i trenutno nenadjebive warp mogućnosti sa elastic timeom, što je jedini razlog zašto sam posle mnogo godina Steinbergovanja, kompletno preselio recording i editing u PT, i to taj, sakati. Mix i dalje ne mogu da radim u njemu, imam previše ambiciozne projekte i broj kanala po pesmi, zašta ipak udaram u plafon dostupnih verzija PT, kao i to što mi njegov mixer ergonomski ne odgovara. Mislim da je Maudio ipak bolja kupovina.

psionic
26-03-2010, 02:53 AM
Da li bi se raspalo sve ako bi on snimio to "po seljacki" - mislim, zar su sva ta odstupanja od kloka i taj slow jitter toliko osetni i cujni u krajnjem zvuku ili mi treba gomila laboratorijske opreme da ustanovim blage varijacije u snimljenom materjalu ? Prosto mi zvuci nemoguce da bi dobio toliko primetna odstupanja ...?

@Arthur
A, da, napisao si da se klik raspadao iz nuenda... Dodje mi da probam i sam...

ProFire sam merkao dugo i na kraju sam se odlucio za MOTU... Imam i M-Audio Delta66 karticu, kao i M-Audio FastTrack i za njih i njihove drajvere imam samo reci hvale - MOTU je prilicno svojeglav za sada... :(

Arthur
26-03-2010, 03:09 AM
nema labaratorije, u toku jedne pesme, ode sve u tri lepe, kao dva magnetofona koja ne vrte istu brzinu. Znači uzmeš ambience snimljen na certu sa jednog snimača, i uzmeš direkt mikrofone snimljene na drugim, i spojiš te fajlove u nuendu po kanalima, i sve se raspada, direkt sa ambiencima.

Jan
31-03-2010, 06:24 PM
Arthure da te pitam nesto.
Razmisljao sam o RME-u i to, i posto def. necu snimati vise kanala, sracunao sam da cu uzeti RME HDSP 9632, mislim da ce mi, kao sto si mi ti rekao, to dobro vrsiti posao...
E sad moje pitanje je, ako imam i M-Audio 192 i RME 9632 u istom racunaru, da li ja mogu Spdif-om da ih vezem tako da mi u Cubase-u master asio naravno bude RME, a da povezivanjem sa M-audio preko spdif-a dobijem 2 dodatna out-a koja mogu istovremeno da koristim sa RME-ovim izlazima ili lose shvatam? te izlaze bih koristio za monitoring, jer monitoring radim preko miksera...
Isto me zanima da li preko Spdif-a mogu da saljem signal iz M-Audio u RME i da mi RME bude DA konvertor dok radim u Pro Tools-u.

Arthur
31-03-2010, 08:08 PM
ništa ne kontaš pogrešno, to o čemu ti pričaš je najnormalnije linkovanje kartica. Tako ja, na potpuno istom principu trentuno imam FF800 i MaudioProfire2626, obe vezane na FW , međusobno vezane ADAT kablom, i koristim sve ulaze i izlaze iz njih simultano, u svim pravcima. Kad snimam bubanj, pošto moram u Nuendo zbog broja kanala, pobodem inpute na FF, pa sledećih 8 na Maudio, optikom u FF, u nuedno asio.
Kad snimam gitare i slično, pobodem inpute u FF, jer mi se više sviđaju konverteri, pa optikom u maudio jer je on jedini mogući asio za PT.

Jan
31-03-2010, 08:18 PM
ni?ta ne konta? pogre?no, to o čemu ti priča? je najnormalnije linkovanje kartica. Tako ja, na potpuno istom principu trentuno imam FF800 i MaudioProfire2626, obe vezane na FW , međusobno vezane ADAT kablom, i koristim sve ulaze i izlaze iz njih simultano, u svim pravcima. Kad snimam bubanj, po?to moram u Nuendo zbog broja kanala, pobodem inpute na FF, pa sledećih 8 na Maudio, optikom u FF, u nuedno asio.
Kad snimam gitare i slično, pobodem inpute u FF, jer mi se vi?e sviđaju konverteri, pa optikom u maudio jer je on jedini mogući asio za PT.

Super, hvala!

akordeonista
14-04-2010, 10:46 PM
Evo me ponovo sa pitanjima! :)
U medjuvremenu sam kupio Focusrite Saffire Pro40 tako da cu imati na raspolaganju nju i Edirol FA101. Planiram da ih povezem preko SPDIF-a (opticki) kako bi bile u sinku.
E sad, posto mi do iduce nedelje nece biti na raspolaganju taj Edirol, hocu sa svojom Emu 1212m i Saffirom da isprobam kako cela ta zezancija sa dva kompa funkcionise. Saffire sam prikacio na laptop a Emu mi je u desktopu (naravno, a gde bi drugo i mogla :wink:), povezao sam ih optickim kablovima i u kontrol panelu Focusrite-a namestio da bude Internal Sync (kako bi on bio Master) a u Emu panelu namestio da sync dolazi sa External Source-a. Takodje, u Emu panelu sam cekirao da SPDIF radi preko optickih I/O.
Ako se ne varam sad bi to trebalo da radi kako treba, zar ne? Posto sam to tek veceras postavio tako ne mogu odmah da isprobam (komsije u zgradi ce mi poludeti) ali javljam sutra kako funkcionise!:mad:
E sad, interesuje me kako podesiti u sekvencerima (Nuendo 4 na oba kompa) System Link, kako bih kontrolisao oba kompa preko jednog?

Arthur
14-04-2010, 11:02 PM
2 poteza mišem i tastaturom - google - nuendo system link - i dobiješ ovo

http://www.musiciansnews.com/recording/47/vst_system_link_digital_audio_workstation_networki ng.shtml

akordeonista
14-04-2010, 11:15 PM
Ma znam i ja za Google, ima objasnjenje i u Help-u Nuenda ali mi ne polazi za rukom da ga pokrenem. Negde postoji neka caka a ja ne kapiram sta je vec lupam glavom o zid! :banghead: Mislio sam ako je neko koristio System Link mozda moze da mi kaze nesto konkretnije...

Arthur
14-04-2010, 11:19 PM
ja ga nisam koristio jer troši jedan kanal od ionako premalih 8 na taj svoj data.