PDA

View Full Version : Fantom G Expansije

psionic
17-03-2010, 03:06 PM
Kako da na Roland Fantomu G iskoristim expanziju ? Npr da li je moguce da svira jedan od 16 kanala u Studio modu, koje saljem sa kompa preko midija ? -

Koristio sam je u studio modu i kada posaljem midi na jedan od 16 kanala, dobijam da se sviraju interni zvuci - tj biram - sempl, patch - Ali nema nikako Expanzije . Klavijatura nije moja i potrebno mi je sazvakano uputstvo tako da hvala svakom ko se potrudi da objasni...

Ima obe expanzije (trube i bubanj)

psionic
18-03-2010, 04:35 PM
Bas niko ? :cry:

slowstar
24-03-2010, 12:49 AM
Desno od ekrana, dole imas dva dugmeta: EXP1 i EXP2, odaberi koju hoces, na ekranu "skroluj" do boje koja ti se dopada, ubaci je na jedan od internih MIDI kanala, i to je to....ne vidim problem.....
P.S. Postoje 3 (tri) arx expansion boarda za sada, a ne dva, tako da nema "OBE" a ta se ne zove "TRUBA" nego ARX BRASS sto podrazumeva SVE limene duvace, a ne samo "trube" kako si naveo...
Nadam se da sam pomogao.
P.S. pojave pogresnog imenovanja ili nazivanja su dosta prosirene, tako da na primer za desavanje u Guchi (o uzasa) kazu "Trubaci" iako tamo tesko da postoji i jedna truba!
U pitanju su "Flugelhorn" (krilni rogovi na Srpskom), tenor tube i bas tuba, a nema NIJEDNE TRUBE, a to zovu "trubaci"....
Drugo: za nosive racunare skoro SVI kazu "Laptop", a poslednji laptop je proizveden pre 20-ak godina, imao je crno - beli ekran, otprilike 5-6 incha dijagonale, eventualno 8, koristio je olovni akumulator, bio odvratno tezak, i imao dva usecena obla ulegnuca na dnu, kako bi stabilnije lezao na kolenima korisnika (otud "lap" u nazivu "Laptop"). Dakle "Laptopovi" tesko da postoje, u pitanju su tzv. "Notebook" racunari, ili njihovi manji, moderni derivati kao sto su "Subnotebook" ili "Netbook" a nikako "Laptop" izuzev u nekom muzeju. Izvinjavam se za off topic, i pozdravljam!

boggy
24-03-2010, 01:03 AM
...........
Drugo: za nosive racunare skoro SVI kazu "Laptop", a poslednji laptop je proizveden pre 20-ak godina, imao je crno - beli ekran, otprilike 5-6 incha dijagonale, eventualno 8, koristio je olovni akumulator, bio odvratno tezak, i imao dva usecena obla ulegnuca na dnu, kako bi stabilnije lezao na kolenima korisnika (otud "lap" u nazivu "Laptop"). Dakle "Laptopovi" tesko da postoje, u pitanju su tzv. "Notebook" racunari, ili njihovi manji, moderni derivati kao sto su "Subnotebook" ili "Netbook" a nikako "Laptop" izuzev u nekom muzeju. Izvinjavam se za off topic, i pozdravljam!

Da nastavimo sa spamovanjem teme...

Vise puta su mi upravo ovo (sto gore pises) objasnjavali, i cak i znam kako doticna (glomazna) sprava izgleda (video na nekom Sajmu Tehnike davno)... ali nikada nisam to uspeo da "naucim"... a koliko vidim ni wikipedija :shock:

Naime, trazenje reci "notebook computer" (samo "notebook" ne daje to sto hocemo)... pravi redirekciju na "laptop"

Evo dokaza: http://en.wikipedia.org/wiki/Notebook_computer#Notebook

S obzirom da nismo mi (srbi) izmislili ni laptop ni notebook (kao nazive, a i sire), preuzecu i dalje praksu sa wikipedia-e posto je rec o delu za englesko govorno podrucje, jer valjda oni znaju kako (im) se sta zove.

:da:

pozdrav

bogi

slowstar
24-03-2010, 01:22 AM
Boggy,
Zaboravljas da "Wikipediu" u skoro 100% slucajeva pisu, i dopunjavaju AMATERI, a ne lingvisti engleskog govornog podrucja. Milo mi je sto si se bar u prvom delu tvoga posta slozio samnom...
Pozdrav

boggy
24-03-2010, 01:42 AM
Boggy,
Zaboravljas da "Wikipediu" u skoro 100% slucajeva pisu, i dopunjavaju AMATERI, a ne lingvisti engleskog govornog podrucja. Milo mi je sto si se bar u prvom delu tvoga posta slozio samnom...
Kako god, meni je ok da koristim i izraz koji je njihovim amaterima sasvim normalan... drugim recima uspevam da zivim sa cinjenicom da notebook computer nazivam laptopom... a vidim da nisam jedini :)

A lingvistima (profesionalnim) niko ne brani da se ne slazu sa mnom... meni je najbitnije da me ljudi razumeju sta sam hteo da kazem...

pozdrav

bogi

psionic
28-03-2010, 12:23 AM
Desno od ekrana, dole imas dva dugmeta: EXP1 i EXP2, odaberi koju hoces, na ekranu "skroluj" do boje koja ti se dopada, ubaci je na jedan od internih MIDI kanala, i to je to....ne vidim problem.....

E pa bas to ubacivanje je skripalo, cim izadjem iz expanzije vrati se boja koja je bila tu pre toga, kao da nece da ubaci taj expansion... Ne znam da li sam rekao da sam u STUDIO modu ? Elem, provalio sam nesto, treba da se prvo udje u PART pa tamo se iskljuci keyb za interni midi a ukljuci za EXP za zadati kanal... Znam da zvucim kao laik - nemam bas mnogo iskustva sa ovim spravama, ali mi je trebalo sazvakano... Sad sam malo dublje zasao u manual i snalazim se... Da je klavijatura moja, proveo bih par noci drndajuci po njoj, ali taj fantom ce sacekati bolja vremena da bude moj :)

P.S. Postoje 3 (tri) arx expansion boarda za sada, a ne dva, tako da nema "OBE" a ta se ne zove "TRUBA" nego ARX BRASS sto podrazumeva SVE limene duvace, a ne samo "trube" kako si naveo...
Nadam se da sam pomogao.

Dobro, znam da sam rekao pogresno ali smo se razumeli :rotfl:
Truba je truba pa makar i ceo BRASS orkestar... Zargonska rec - Mislim, ima i saksofon - svakako nije truba...

Evo sad i ispravno - ARX-01 Drums Expansion Board i ARX-03 Brass Expansion Board. Ima i ARX-02 Piano ali taj nemam. Nisam mislio da cete uopste obratiti paznju na takve sitnice...
Svejedno hvala.

pozz