PDA

View Full Version : Koolade ritam swing?

-Tom-
15-03-2010, 10:14 PM
Pozdrav Koolade

Prvo da ti se zahvalim ?ta si napravio tako dobre matrice preko koje je svaki verse zvučao dobro i ?ta sam imao tako kvalitetan hip-hop dok sam odrastao...istina da ste ti i Dash malo prevelike standardne postavili i danas mi ne pada na pamet slu?at 98% domaćeg hip-hopa al ?ta je tu je...bilo je dobro dok je trajalo :D

A drugo bi pitao ovako ko slu?ač obični ne?to oko tvog "zvuka". Evo recimo dok nisam imao pojma ?ta je uopće producent i nisam mario ko radi beatove, sjećam se da sam non stop slu?ao Workshopclass 11. Zato jer su neke stvari na tom mixtapeu bile ba?...ono, hip-hop zvuk New York 90e i to. Dani Odluke 3-u-1 instrumental, Dame i Gospodo kako se nadograđuje prema kraju, Ulično Znanje koje zvuči ko da je sa nekog demo Wu Tang tejpa stvar, Velikani...pa mislim da ne nabrajam, svako iole normalan zna koliko si ti kriv za tu eru HR hip-hopa...

E sad u tim stvarima meni je ostalo u uhu kako si imao ba? neki prepoznatljivi stil, ko recimo bas linija koja je često bila neko subwoofer pumpanje ili kako se to zove, uglavnom to tulavo pumpanje basa bi zvučalo odlično iz woofera u bunkeru, ba? u bubrege bi udaralo :)

Ali ono ?ta mi je skroz ostalo specifično je tvoj ritam, ne znam kako se to pravilno ka?e jer ne znam ni?ta o notama i tim glazbenim pravilima, ali način na koji si slagao kick i snare je poseban i prepoznatljiv. Kick koji bi udario odmah nakon snarea i "povukao" beat i to...

Recimo Kog Je Briga Za Vas...subwoofer bas, neki swing za kick, i onaj tu? sa snareom.

Jel to bio Fast Tracker? Kako si svirao ritam, cijelu stvar u?ivo pa onda poslagao da budu precizni ili nekako drugačije?

Eto toliko o tome i valjda će bit neki odgovor na ovo predugo i slabo definirano pitanje :D

koolade
29-04-2010, 10:16 AM
u tim starim stvarima kad se jos koristio fasttracker, koliko se sjecam, taj swing je bio radi triolske kvantizacije. e sad kako je to tocno islo u fasttrackeru... mislim kako sam doso do triolske kvantizacije, ne sjecam se vise tocno, ali znam da su bile triole u igri. kasnije sam poceo na to jos upisivat neka kasnjenja. opet koja je za to sifra bila u FT ne sjecam se tocno...
kasnije kad sam presao u cubase i ostale varijante bi cesto svirao na click ali ne bi nista kvantizirao vec bi ostavio kako je za prirodnim pomacima. prvu bi doduse uvijek rucno vratio na njeno mjesto...:)