View Full Version : Synthovi
Pozdrav Koolade,
Zanima me sta najcesce koristis od synthova (sto softverskih, sto hardverskih), koji su tvoji omiljeni. Cuo sam neke ludachke zvukove na tvojim beat-ovima, pa me zanima.
Pozdrav
DaBear
13-03-2010, 07:00 PM
Pozdrav Koolade,
Zanima me sta najcesce koristis od synthova (sto softverskih, sto hardverskih), koji su tvoji omiljeni. Cuo sam neke ludachke zvukove na tvojim beat-ovima, pa me zanima.
Pozdrav
dodaj na ovo i ostale "alatke"... da vidimo sta sve tu ima. (i nema!)
pozdrav!
dodaj na ovo i ostale "alatke"... da vidimo sta sve tu ima. (i nema!)
pozdrav!
Mozda se varam, ali mislim da se Gosn. Koolade vise bavi kreativnim radom (pravljenjem instrumentala/beatova) nego miksovanjem i to, inzinjerskim delom, mada je miksao koliko znam neke albume.
Mene samo interesuje odakle vadi te sytnh bass-ove, i te krajnje interesantne zvukove za svoje beatove.
DaBear
13-03-2010, 08:37 PM
Mozda se varam, ali mislim da se Gosn. Koolade vise bavi kreativnim radom (pravljenjem instrumentala/beatova) nego miksovanjem i to, inzinjerskim delom, mada je miksao koliko znam neke albume.
Mene samo interesuje odakle vadi te sytnh bass-ove, i te krajnje interesantne zvukove za svoje beatove.
pa sigurno ima vise od jednog sintija ? To i mislim...
Alat je SVE..MPC? Lap top? Software / soft synth / gitara,,?
pa sigurno ima vise od jednog sintija ? To i mislim...
Alat je SVE..MPC? Lap top? Software / soft synth / gitara,,?
A too mislis, pa da , to je moje pitanje, sta koristi od sintija :)
koolade
14-03-2010, 05:55 AM
Oke, pa da pocnem...
imam MPC 4000 i palim ga nikad. evo ga stoji mi na polici prekriven da ne skuplja previse prasine.
Dakle sampliram softverski... Uglavnom Kontakt.
Dosta radim sa kontaktom i sa .nki. tipa cijelu Viennu sam prebacio u .nki format, jer mi je puno jednostavnije nego da otvaram Gigastudio. Dosta stvari vucem iz kontakta, klavire, rhodese, clavinete itd. U biti sve samplebased instrumente. Moram reci, previse sam se naviko na komodaciju koju ti pruza ctrl+s. Zato ni ne koristim MPC jer dok ucitam banku, program... vec sam zaboravio zasto sam ga palio. A na kraju bi ovako i onako sve zavrsilo u Nuendu. Sad kao nesto razmisljam da predjem na Cubase 5, no dobro, nema potrebe za zurbom... nece pobjeci... Koristim dosta softvera, tipa Atmosphere, Arturia Minimoog (i ostale od Arturie), Refx Vanguard mi je jedan od napetijih za ove vise trancy soundove sto su opet tako popularni unatrag zadnjih 5 godina...
No pretpostavljam da znate sve o softveru i da tu ne trebam previse nabrajati stvari, jer svi vise-manje imaju i koriste isto.
Jedino sto mozda nema svatko su Uad kartice. To su mi omiljeni plugovi sto se efekata tice. Ako imate priliku si to priustit isplatice vam se. Pa cak i samo Neve rs88 channel strip se isplati. Kad sam to cuo, odmah sam zaboravio na waves SSL :0---- koji mi se nikad nije ni svidio... ali zato Waves API rulz!
Od harwarea imam par sintova: Korg MS2000 (koji ima i svoju pricu za ispricat kad je bio posudjen Snoopovom bandu na koncertu u ZG), zatim Nord rack, Roland Juno106, Roland JX3P, Roland VK-7, Emu Mo' Phatt, Solina String Ensamble, pa Akai CD 3000, kojeg isto vise ne palim (ko hoce njegov je za 200 eura), zatim Fender pecision bas, Defender Stratooutcaster gitaru za 80 eura, koja radi skoro ko strat. Nju volim kombinirat sa wah pedalom i Marshallom. Od preampa imam Digidesign Pre, Great River ME-1NV. Od mikrofona, SE Gemini, Rhode K2, Shure SM57, kojeg obozavam koristit za clapove. Dosta onih clapova i cudnih iskombiniranih clap/perc/rim/snareova usnimavam live pa izrezem sto najbolje ispadne. Imam nesto prekusija tipa agogo bells, flex-a-tone, def... i tako. tako da kad te stvarcice cujete na mojoj mjuzi, to je usnimavano live. E da! Tu je naravno i taklbox kojeg obozavam kombinirat sa MS2000... eto to bi recimo bilo to. ako sam sta zaboravio, sjetit cu se vec...
pozz!
e da, ako znate kakav super novi softver samo javite, jer to uvijek volim chekirat....
koolade
14-03-2010, 06:03 AM
E da, sjetih se! Slusanje! Dynaudio BM6 i Behringer Truth B3031A (iznenadjujuce izvrsni monitori za tako malo para - mocni, a precizni).
i jos nesto, vidim koment da ja ne mixam... vise manje sve sto radim mixam sam. u zadnje vrijeme i snimanje odradjujem. sve radim u svom home studiju i vise nemam potrebu ici u neki "veliki" studio.
E da imam i Yamaha O2R. Prodajem za 900 eura... razmisljam o nekom analognom summing boxu ili nekom manjem vintage pultu...
koolade
14-03-2010, 06:06 AM
Ufff, BITNO!!!
Interface: RME multiface na PC dekstopu i Focusrite Saffire Pro 24 na MacBooku. Na macu su Cubase4 i Logic 8, nego sad ce da upgradeam na 9...
i jos nesto, vidim koment da ja ne mixam... vise manje sve sto radim mixam sam. u zadnje vrijeme i snimanje odradjujem. sve radim u svom home studiju i vise nemam potrebu ici u neki "veliki" studio.
Izvinjavam se, mislio sam da radis svoje stvari u "velikim" studijima i da se uglavnom fokusiras na kreativni deo.
Hvala na detaljnim odgovorima!
rasa01
14-03-2010, 04:48 PM
Edo i Koolade care! :grin: Pre svega veliko postovanje za Kooladea, i jedno pitanje... Da li znas mozda koji je ovo synth? http://www.youtube.com/watch?v=jKt1A3Okvgo Karakteristican je tebi i totalno je funky! mislim da si ga koristio u par bitova msm u povratak cigana...
koolade
14-03-2010, 09:41 PM
uff. ne bi znao tocno koji je to...mogo bi to cak bit neki soft sint. nego za povratak cigana sam koristio ms2000 i juno106, i talkbox sa ms2000, wah gitaru.... itd....
koolade
14-03-2010, 09:57 PM
Jan, nema problema. nitko se ne uvrijedi... :) istina je, prije smo radili u velikim studijima. doduse jos uvijek kada se radi neki veci projekt poput ede, onda izdavac inzistira na morris studiju. a tamo ssl G serija. uvijek je gust radit na tom pultu, ali stvarno kad odmjeris razliku u zvuku i razliku u cijeni opreme odnos izgleda ovako nekako: zvuk : cijena = 1 : 50 hehe! ja sam cak bio trazio da se zadnji edo ne mixa u morrisu, jer mi je u kompu vec sve dobro zvucalo, ali u menartu su inzistirali na studiju... moje iskustvo sa tim ssl-om je da mi se uvijek izgubi malo moje inicijalne dinamike. ima tu i do masteringa, ali uglavnom kad usporedjujem mix iz svog kompa i mix sa ssl-a, ovaj drugi uvijek ima malo manje dinamike i zvuci malo "sporije" sto i je karakteristika analogije. razlika se cuje u frekvencijama, naravno mix na ssl-u svuci skuplje, ali gube mi se neki momenti koji su meni opet bitni. ja volim ofarban zvuk, kad ne zvuci pre sterilno, ali volim i da je i brz. ufff! raspisah se!!
ssskansi
14-03-2010, 10:05 PM
Sjećam se i jednog beata di si svirao sa ručicom od prozora. A bogami i balonom.
:rotfl:
Jan, nema problema. nitko se ne uvrijedi... :) istina je, prije smo radili u velikim studijima. doduse jos uvijek kada se radi neki veci projekt poput ede, onda izdavac inzistira na morris studiju. a tamo ssl G serija. uvijek je gust radit na tom pultu, ali stvarno kad odmjeris razliku u zvuku i razliku u cijeni opreme odnos izgleda ovako nekako: zvuk : cijena = 1 : 50 hehe! ja sam cak bio trazio da se zadnji edo ne mixa u morrisu, jer mi je u kompu vec sve dobro zvucalo, ali u menartu su inzistirali na studiju... moje iskustvo sa tim ssl-om je da mi se uvijek izgubi malo moje inicijalne dinamike. ima tu i do masteringa, ali uglavnom kad usporedjujem mix iz svog kompa i mix sa ssl-a, ovaj drugi uvijek ima malo manje dinamike i zvuci malo "sporije" sto i je karakteristika analogije. razlika se cuje u frekvencijama, naravno mix na ssl-u svuci skuplje, ali gube mi se neki momenti koji su meni opet bitni. ja volim ofarban zvuk, kad ne zvuci pre sterilno, ali volim i da je i brz. ufff! raspisah se!!
Tako i treba, ako si se raspisao :) Nije mi problem da chitam sta pises :)
Pozdrav!
HeatMan
15-03-2010, 03:20 AM
ja volim ofarban zvuk, kad ne zvuci pre sterilno, ali volim i da je i brz.
pa radi onda pola pola.. :)
inache imamo skoro istu opremu osim shto sam ja malo vishe gitarista a ti malo vishe klavijaturista
koolade
15-03-2010, 08:25 AM
Sjećam se i jednog beata di si svirao sa ručicom od prozora. A bogami i balonom.
:rotfl:
aaaaaaaa Skansi!!!! Di si!!! nego ljudi ovo vam je covjek sto je produciro Dvornikov zadnji album! Jezz dobio i Porina za to jeli???
Nego da i rucica od prozora je bila perkusija, bilo je tu i casa i flasa i brushenje nozhova, lupanje dlanom po lavoru punom vode, bacanje zeca na napuhavanje po sobi, lupanje po radnom stolu, lupanje po stalku mikrofona, lupanje kamenjem sa plaze, kovanica u kartonskoj kutiji... e ljudi isprobajte kovanice u kartonskoj kutiji! odlicna fora!!!!
HeatMan
15-03-2010, 03:34 PM
hahha ja sam najdalje ishao kad sam udarao sebe po chelu i grudima.. i po plastichnim flashama hahahaha
ali ahahahah ruchica od prozora,. balon i zec na naduvavanje?
hahahah savrsheno
Sta si imao od opreme kad si poceo da se bavis muzikom? Na cemu su pravljeni beatovi iz "covjece ne ljuti se" i "lovci na subare" perioda? I jos ako mozes da kazes odakle poticu pad i lead na "follow" (juno?),mnogo volim tu pesmu. :grin:
ugljesa
15-03-2010, 09:37 PM
Sta si imao od opreme kad si poceo da se bavis muzikom?
+1
I mislis li da su zvukovi kvalitetniji na hardware-u u odnosu na software ?Sa obzirom na cenu dal' se isplati toliko . .:rolleyes:
koolade
16-03-2010, 07:21 AM
kad sam poceo imao sam PC, fasttracker i svoju glavu i srce. dobro, imao sam i ruke i noge i kosu. ovi pvi su lupali po tastaturi, drugi skakali po sobi, a kosa je samo zbog dozivljaja kada se talasala u ritmu... :)
na ovoj opremi su uradjeni svi moji raniji radovi.... sve do "svaki pas ima svoj dan".
nego sta sam ja sve radio sa tim fasttrackerom to su bila cuda. sam sam se sebi smijao, koja je to socijala bila, al opet to sto je izlazilo je mnogima bilo nesto najbolje sto sam napravio u svojoj karijeri. Beautiful je isto napravljen u fasstrackeru. inace, Beautiful je beat is 97.
pad i lead na follow je sa Mo'Phatt-a. ali sa jednim zanimljivim momentom. probaj stavit follow u reverse i cut ces sta sam inicijalno usnimio... :)
hardsint je po meni uvijek bolji od softa, ali koristim sve. nije razlika bas tako velika. ako uzimas hardsint, onda uzmi samo najbolje, tipa moog, clavia, access, dave smith. dalje ako uzimas hardsint preporucujem da to bude analogija tipa neki stari minimoog(nesto najbolje sta sam sviro u zivotu), roland jupiter i takve stvari... ali nije ni to bas tako bitno, jer ni ja nemam skoro nista od toga... hmmm... isplatit ce ti se jer ces opako zabrijat na bilo koju spravu koju uzmes. samo ne uzimaj smece, vec nesto sto ti se stvarno svidi!
silicon science
16-03-2010, 12:17 PM
Hey Koolade pozz
Radio si muziku za Bolesnu Bracu- Lovci na Shubare? :grin::grin: Pa to mi je omiljeni album od sve muzike sa ovih prostora :):)
Ako jesi, mozes li nesto reci o pravljenju albuma, o sintovima koje si koristio itd?
koolade
16-03-2010, 12:27 PM
Bratko, aj procitaj ovo sto sam napisao prije tvog posta jos jednom. Vidjet ces da tu nije bilo nikakvih sintova. Samo fasttracker i semplovi. Ali sta bi ja radio? Naso bi neki sample jednog tona npr. nekakvog rhodesa i onda bi ga u sekvenceru ukucao kao akord. Na Carobnoj fruli recimo sam na ono, najjeftiniji multimedija mikrofon (a sjeti se da je to bila i '99-a) usnimio par akorda sa svojom akusticnom gitarom iz djetinjstva, u cool editu na to nabacio wah efekt i kao takvo ubacio u sekvencer. itd... takve su bile kombinacije prije softsintova i prije no sto sam imao ikakav hardver... i Dash i Baby Dooks su radili istu stvar. tad smo svi bili jos na fasttrackeru. naravno bilo je i usnimavanja samplova sa ploca, rezanja istih itd... to je sto se beatova tice, a sto se tice snimanja, to se desilo u Morris Studiju. Sjecam se tada se jos snimalo na adat. Koje su to komplikacije bile. nije bilo editiranja vokala ko danas, nego sta si usnimio usnimio si. ako si htio ispravit neki lajn, to se radilo na punch ih - punch out. e sad si zamisli sta se desava kad punch in - punch out ne uspije....? refren se svaki posebno snimao, jer nije bilo paste copy itd...
DaBear
16-03-2010, 01:29 PM
Bratko, aj procitaj ovo sto sam napisao prije tvog posta jos jednom. Vidjet ces da tu nije bilo nikakvih sintova. Samo fasttracker i semplovi. Ali sta bi ja radio? Naso bi neki sample jednog tona npr. nekakvog rhodesa i onda bi ga u sekvenceru ukucao kao akord. Na Carobnoj fruli recimo sam na ono, najjeftiniji multimedija mikrofon (a sjeti se da je to bila i '99-a) usnimio par akorda sa svojom akusticnom gitarom iz djetinjstva, u cool editu na to nabacio wah efekt i kao takvo ubacio u sekvencer. itd... takve su bile kombinacije prije softsintova i prije no sto sam imao ikakav hardver... i Dash i Baby Dooks su radili istu stvar. tad smo svi bili jos na fasttrackeru. naravno bilo je i usnimavanja samplova sa ploca, rezanja istih itd... to je sto se beatova tice, a sto se tice snimanja, to se desilo u Morris Studiju. Sjecam se tada se jos snimalo na adat. Koje su to komplikacije bile. nije bilo editiranja vokala ko danas, nego sta si usnimio usnimio si. ako si htio ispravit neki lajn, to se radilo na punch ih - punch out. e sad si zamisli sta se desava kad punch in - punch out ne uspije....? refren se svaki posebno snimao, jer nije bilo paste copy itd...
Nasi (lenji) ljudi su zaboravili sta se sve da uraditi sa samplerom !!
Ne teba nista drugo ! Sve moze da bude i bubanj i synth i sta vec!!
Masta cini svasta!
I ne treba opaki kompjuter i konvertori da bi pesma ispala ok.
alavuk
16-03-2010, 01:41 PM
ja nikad nisam imao sempler ali sam zato imao fast tracker isto lovljenje semplova , pa sam isao po komsiluku da cimam za one decije sintove pa kad semplujes na neku gornju oktavu da bi dobio neki cudan bass tj zvuk , pa neki sint reverse/ping pong loop pa one heksa deci komande f10 i sl... pa ispadne pesma ...
nego kad smo kod fast tracker-a mali offtopic , si uspeo da pohvatas sve one sifre (F10 za tempo ako se secam i sl ...)???? :))
Moj prijatelj Big Boss (koji je uradio puno za Srpski rep, tipa Juice (domaci Juice) prvi album, Marcelo pola prvog albuma, Shorty, Suid i ne znam ko jos sve ne) i dan danas beatove radi u Mad Tracker-u :) I i dan danas ih delje
koolade
16-03-2010, 01:56 PM
naravno! cijelog sam ga bio provalio. imo ga u malom prstu. ono prsti samo lete po tastaturi dok upisujes. sad se vise niceg ne sjecam...
rasa01
16-03-2010, 07:14 PM
Koolade, ako nije frka, napisi jos neke soft. synth-ove, rhodes, piano itd. koji su se tebi pokazali kvalitetni i koje si koristio...
koolade
16-03-2010, 08:56 PM
atmosphere, scarbee vintage keyboard collection(rhodes, wurlitzer, clavinet), vienna orchestral, EW Ra, eW simphonic choires, oddity, vise manje sve od arturie, collosal, hypersonic, korg vintage collection... ma ima ih!! nego, to vise manje svi koriste.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.