PDA

View Full Version : The End of YouTube ?

Mika Technika
08-03-2010, 10:57 PM
<object width="560" height="340"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/nIhO8LaIGDo&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/nIhO8LaIGDo&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="560" height="340"></embed></object>

alavuk
09-03-2010, 06:56 AM
sto je mnogo , mnogo je ...

DaBear
09-03-2010, 08:50 AM
sto je mnogo , mnogo je ...

nije mnogo !
Internet / youtube itd su UNISTILI sve biznise koji se zasnivaju na copyright-u!
muzika - filmska industrija - knjige, itd itd...

Svi uzimaju i gledaju i slusaju SVE za dzabe!! nema pretplate, nema clanarine, nista se ne placa..itd

Krajnje je vreme da se stane na put svemu tome. Od skoro su uveli i zabranu na veliki deo spotova da ne mogu vise da se embeduju na druge web sajtove (jer tako ne mogu da kontrolisu, ionaku bednu naplatu para, koja im omogucuje da te iste spotove drze tu !!)

Ima mnogo dokonih klinaca koji PO CEO DAN sede i kopiraju, distribuiraju itd i ne znaju kako je bilo pre - kad su se muzika i video i casopisi i knjige placali !!

A o software-u da ne pricam !!

alavuk
09-03-2010, 09:17 AM
potpuno si u pravu , ali ti isti mediji su stvorili to i sad kad su skontali da su sami sebe s...ali i sad ajde naplacuj ... ja sam za to da se sve plati uredno nikakva drama i jednostavno resenje jeste to disable-ovanje embedovanje na druge sajtove , ali mi je opet smesno to za sitne ribice u industrijskom poslu koji mnogo vise gube nego iko ...

Color
09-03-2010, 10:13 AM
nije mnogo !
Internet / youtube itd su UNISTILI sve biznise koji se zasnivaju na copyright-u!
muzika - filmska industrija - knjige, itd itd...

Svi uzimaju i gledaju i slusaju SVE za dzabe!! nema pretplate, nema clanarine, nista se ne placa..itd

Krajnje je vreme da se stane na put svemu tome. Od skoro su uveli i zabranu na veliki deo spotova da ne mogu vise da se embeduju na druge web sajtove (jer tako ne mogu da kontrolisu, ionaku bednu naplatu para, koja im omogucuje da te iste spotove drze tu !!)

Ima mnogo dokonih klinaca koji PO CEO DAN sede i kopiraju, distribuiraju itd i ne znaju kako je bilo pre - kad su se muzika i video i casopisi i knjige placali !!

A o software-u da ne pricam !!

Mislim da smo samo u prelaznom periodu... Predpostavljam da ce se sav copyright naplacivati preko mesecne pretplate za internet konekciju... ne postoji drugi nacin da se to resi...

Inace nemam nista protiv besplatne muzike i filmova i svega... Dobro poznajem autorski zakon, znam kako funkcionisu stvari....ali sve je vec prebudzeno i preskupo i cemu sve to!? Koji je smisao!?

Realno, mozes ti pogledati film na youtubu, ali ako zelis stvarno da ga dozivis, oticices u bioskop i kupiti ulaznicu. Isto tako sa muzikom...mogu ja kuci sebi da vrtim pesme i spotove na youtubu koliko hocu ali ce mi pravi dozivljaj biti kad odem na koncert... a mozda za nekoga ne bih u zivotu ni cuo da nema youtuba a u tom slucaju nikad ne bih ni pare ostavio za ulaznicu...

tako da kad sve izokrenes, saberes i oduzmes...sve jedno je

kejkz
09-03-2010, 11:03 AM
Gospodo, svi mediji u dvadesetom veku su nastali na nekom obliku piraterije onog prethodnog. Filmska, muzicka industrija, radio, televizija...Problem je sto su sadasnji nosioci prava izuzetno mocne figure, ali se nisu i ne mogu prilagoditi novom stanju preko noci, te zato pokusavaju restrikcijama zaustaviti proces virtuelizacije trzista. To je nemoguce, kao sto cete se i uveriti u godinama koje slede, i oni ce se morati prilagoditi situaciji u kojoj ce imati izbor da li ce nastaviti da plivaju ili ce se udaviti. A posto nisu od juce, verovatno ce zaplivati. Ako moze da opstaje iTunes, mogu i oni naci sebi nacin da zarade. Piraterije ce uvek biti, i sa tim se moraju pomiriti. Ali se mora poboljsati ponuda. Nosioci kopirajta ga i dalje uzimaju zdravo za gotovo i sve oblike distribucije koji odskacu od za njih standardnog smatraju za piratske i za svoj gubitak. Ali problem je sto sami ne nude alternativu na virtuelnom trzistu, te tako ne mogu ni ocekivati profit.
Kada bi sutra nestao youtube, za dva dana bi se formirao novi. Gde ima traznje, ima i ponude.

DaBear
09-03-2010, 11:18 AM
Gospodo, svi mediji u dvadesetom veku su nastali na nekom obliku piraterije onog prethodnog. Filmska, muzicka industrija, radio, televizija...Problem je sto su sadasnji nosioci prava izuzetno mocne figure, ali se nisu i ne mogu prilagoditi novom stanju preko noci, te zato pokusavaju restrikcijama zaustaviti proces virtuelizacije trzista. To je nemoguce, kao sto cete se i uveriti u godinama koje slede, i oni ce se morati prilagoditi situaciji u kojoj ce imati izbor da li ce nastaviti da plivaju ili ce se udaviti. A posto nisu od juce, verovatno ce zaplivati. Ako moze da opstaje iTunes, mogu i oni naci sebi nacin da zarade. Piraterije ce uvek biti, i sa tim se moraju pomiriti. Ali se mora poboljsati ponuda. Nosioci kopirajta ga i dalje uzimaju zdravo za gotovo i sve oblike distribucije koji odskacu od za njih standardnog smatraju za piratske i za svoj gubitak. Ali problem je sto sami ne nude alternativu na virtuelnom trzistu, te tako ne mogu ni ocekivati profit.
Kada bi sutra nestao youtube, za dva dana bi se formirao novi. Gde ima traznje, ima i ponude.

Zavaravas se....

Na iTunes ima i filmova da se kupi i rentira - SAMO NIKAD DO SADA U ISTORIJI NIEJ BILO OVAKO LAKO I BRZO DA SE NESTO PRONADJE / ISKOPIRA I DISTRIBUIRA.

Kompjuteri i hard diskovi su svima dostupni (jeftini) i sve je suvise lako i izazovno za mase...

Kad utrnu izvore sa kojih moze da se skida. bice (im) malo lakse. Pirata ce biti uvek, ali bolje neka ima "profesionalnih" pirata - koje ce da hapse i teraju u zatvor.
Ovako , SVI SU PIRATI !!!

boggy
09-03-2010, 11:34 AM
.........
Na iTunes ima i filmova da se kupi i rentira - SAMO NIKAD DO SADA U ISTORIJI NIEJ BILO OVAKO LAKO I BRZO DA SE NESTO PRONADJE / ISKOPIRA I DISTRIBUIRA.

Kompjuteri i hard diskovi su svima dostupni (jeftini) i sve je suvise lako i izazovno za mase...
........

Nekada su tako kukali da ce VHS da unisti Holivud... pa sam danas malko rezervisan... jer su se mozda opet "zatrcali"... vreme ce pokazati.

A sto se tice "lako i brzo"... i sama produkcija je postala izuzetno lagana i dostupna (skoro) svakome... pa je i ponuda povelika... pogledaj ovde: "zapanjujuci podaci !!! (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=33094)" :)

Ako sam dobro skapirao, tu si sam zakljucio da para ima ali da zaradjuju samo najveci (najbolji?). :D

pozdrav

bogi

DaBear
09-03-2010, 11:48 AM
Nekada su tako kukali da ce VHS da unisti Holivud... pa sam danas malko rezervisan... jer su se mozda opet "zatrcali"... vreme ce pokazati.

A sto se tice "lako i brzo"... i sama produkcija je postala izuzetno lagana i dostupna (skoro) svakome... pa je i ponuda povelika... pogledaj ovde: "zapanjujuci podaci !!! (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=33094)" :)

Ako sam dobro skapirao, tu si sam zakljucio da para ima ali da zaradjuju samo najveci (najbolji?). :D

pozdrav

bogi

Para ima ALI MANJE NEGO PRE, i sad SAMO oni na vrhu zaradjuju NESTO. Ostali (koji su pre samo ziveli od toga - vise nemogu da zive od toga, citaj: prezivljavaju!)
Sve ljude koje znam da su pre zaradjivali lepo od muzike, sad rade 10 puta vise da bi uzeli 5 puta manje (to. oni koji nisu promenili profesiju, jer ne znaju nista drugo da rade...)

A za film, i Martin Scorcese je skoro izjavio da se brine za buducnost filma, jer vise nema para kao pre.

Zaboravljas da VHS nije bio tako lak za kopiranje i distribuciju.
trebale su ti bar 2 VHS masine, pa kasete, (velike i teske)..nije moglo da se kopira za par minuta - nego REAL TIME, nije moglo da se salje (besplatno) ..treba posta, pa koverta itd...
Bilo je i tad pirata ALI MNOGO MANJE, i uglavnom su drzali video klubove...

boggy
09-03-2010, 11:54 AM
....

Zaboravljas da VHS nije bio tako lak za kopiranje i distribuciju.
trebale su ti bar 2 VHS masine, pa kasete, (velike i teske)..nije moglo da se kopira za par minuta - nego REAL TIME, nije moglo da se salje (besplatno) ..treba posta, pa koverta itd...
Bilo je i tad pirata ALI MNOGO MANJE, i uglavnom su drzali video klubove...
Ma kakvi zaboravljam... znam kako se kopira na VHS... nego navodim sta su TADA pricali... i koliko je to TADA bilo NEREALNO. Znaci kukanje, zapomaganje i preterivanje im nije strana osobina.... samo sam to hteo da kazem.

A sad... koliko je para bilo pre, a koliko sada... pa s obzirom na krizu koja sve pogadja... skoro da nikome ne cveta biznis preterano... i svi se dovijaju. Muzicka i filmska produkcija moraju biti pogodjene tom krizom jer zive SAMO od prihoda gradjana i njihove zelje da potrose novac na zabavu. A za trosenje novca na zabavu prvo treba da preostane za to, pa zatim treba da postoji zelja za zabavom... itd... itd... nije tako jednostavno.

Drugim recima... svima je lose.

pozdrav

bogi

kejkz
09-03-2010, 02:01 PM
Ovako , SVI SU PIRATI !!!
U tome je i problem, svi su pirati zato sto zakon tako kaze, a ne zato sto je to realnost. Digitalno u sebi nosi sasvim drugu realnost nego sto je ona u slovu zakona, a to je da se SVE moze BEZ ikakvih ogranicenja kopirati koliko god hoces, bez ikakvog gubitka kvaliteta. Da nema te mogucnosti, danasnji kompjuteri ne bi bili to sto jesu. Dakle, problem je sto nisu osmislili nikakvu iole ozbiljniju distribuciju, koja se po kvalitetu moze meriti sa piratskom. Danas na internetu lakse nadjes sta god da ti zatreba preko torenta nego preko oficijelnih kanala. Dakle, moraju naci nacin da na toj ogromnoj kolicini prenesenih podataka nekako zarade. Bilo da je u pitanju muzika, film ili nesto trece, potraznje ima, ali ponuda kaska. Zakoni se moraju menjati! Nema vise apsolutnog kopirajta, jer ga je nemoguce ostvariti. Cak i kada ga je moguce ostvariti, njegova cena bi bila prevelika u odnosu na dobit. Da, danas samo oni koji su izuzetno popularni mogu da se nadaju nekoj zaradi od muzike, i tako na neki nacin propada svako ko stvara nesto "alternativnije" ima manje sanse da isplati svoj rad preko oficijelnih kanala kao sto se pre moglo. Pravo je pitanje zasto svi oni koji se bave muzikom i od nje zive ne razmisljaju da nesto stvarno promene, da se prilagode trzistu koje se i samo menja izuzetno brzo? Kompjutere su svi prihvatili kada su im ubrzali posao i smanjili troskove, sada kada moraju menjati nacin zarade, to ide malo teze, to je jasna stvar, ali se nesto mora promeniti. Ovakvi zakoni to ne mogu, zato sto oni i dalje ne uvidjaju da je youtube, kao i svaki javni kanal, samo povrsina, a iza toga se krije piramida zarade kakva godisnje odnosi milione dolara 'potencijalne' zarade.

Zamrsen krug, slazem se, ali "zaustavljanje" piraterije na ovaj nacin ne bi na duze staze donelo nista, jer problem ne bi bio resen. Piraterija je takodje globalan problem, a ne lokalan, tako da svaka drzava ponaosob malo moze uraditi na ovom problemu.

boggy
09-03-2010, 02:30 PM
U tome je i problem, svi su pirati zato sto zakon tako kaze, a ne zato sto je to realnost. Digitalno u sebi nosi sasvim drugu realnost nego sto je ona u slovu zakona, a to je da se SVE moze BEZ ikakvih ogranicenja kopirati koliko god hoces, bez ikakvog gubitka kvaliteta. .......

DA... na neki nacin, tehnoloska nemogucnost kopiranja bez ostecenja je cuvala autorska prava sve ove godine, i za film i za muziku, i deluje da se sada po prvi put postavlja pitanje kako pravno zastititi autorska prava bez oslanjanja na (realno, tada) primitivnu tehnologiju... za sada ne vidim da uopste uzimaju pirateriju kao ozbiljan problem, s obzirom na nacin kako se sa piraterijom razracunavaju...

Digitalno je izgleda postiglo cilj.... sve je pojeftinjeno, kvalitet je poboljsan, ali je posao/zarada drasticno smanjen... i to nije prvi put da se desava...

pozdrav

bogi

Ilija Ilic
09-03-2010, 04:36 PM
Hocu moj deo, necu da me prevarite :D

MD
09-03-2010, 06:04 PM
Rockefeller: Internet is “Number One National Hazard” (http://www.infowars.com/rockefeller-internet-is-number-one-national-hazard/)

Kurt Nimmo
Infowars
March 23, 2009
According to the great-grandson of John D. Rockefeller, nephew of banker David Rockefeller, and former Senate Intelligence Committee Chairman Jay Rockefeller the internet represents a serious threat to national security. Rockefeller is not alone in this assessment. His belief that the internet is the “number one national hazard” to national security is shared by the former Director of National Intelligence Mike McConnell and Obama’s current director Admiral Dennis C. Blair.

:wink:

Bockie
10-03-2010, 12:26 AM
Do sada se od tog problema bezalo prelaskom na nove standarde pod geslom da u "bolji"... U eri HD-a, ne znam sta ce sad da izmisle... South park predlaze plahte i igranje sa vevericama... Pa, dobro...

Hmm... Gulas od veverica...:D

DADDY Z
11-03-2010, 12:29 PM
A za film, i Martin Scorcese je skoro izjavio da se brine za buducnost filma, jer vise nema para kao pre.

Bojim se da se njegov kolega Cameron ne bi slo?io sa ovom konstatacijom...

boggy
11-03-2010, 01:16 PM
Bojim se da se njegov kolega Cameron ne bi slo?io sa ovom konstatacijom...
Izgleda da (opet) nema para za svakog :p

pozdrav

bogi