View Full Version : Koje sluske za svakodnevno slusanje muzike ?
ugljesa
03-03-2010, 10:54 PM
Koje sluske mi predlazete da uzmem za svakodnevno slusanje muzike do neke normalne sume novca ??
U opticaju su samo one sto idu u uvo tj in-ear sluske..
Any ideas ?:rolleyes:
Koje sluske mi predlazete da uzmem za svakodnevno slusanje muzike do neke normalne sume novca ??
U opticaju su samo one sto idu u uvo tj in-ear sluske..
Any ideas ?:rolleyes:
Brate ti ear bud-ovi provereno unistavaju sluh
Arthur
04-03-2010, 09:27 AM
apsolutna istina. Ne koristiti sluške svaki dan osim ako ne zarađuješ debele pare a i onda redovno odmarati glavu.
Ponekad nocu kad radim neke skice, na velikim slusalicama imam utisak da me mozak boli :)
ugljesa
04-03-2010, 12:25 PM
Na koju foru unistavaju sluh ??Znam za ono da ne valja da se pojaca do maximuma ali to prvi put sada cujem da mogu da ostete sluh ..:confused::shock:
Aj nek mi malo pojasni to neko..a za ove Regular pa sta znam . .
Te ne mogu da koristim ni kad trcim,ni kad se sredim negde (namestim frizuru) jer ce mi je sjebati,a i uglavnom su glomazne . .
Mislim ovo pricam sa aspekta svakodnevne upotrebe . ...
ugljesa
04-03-2010, 01:17 PM
Ponekad nocu kad radim neke skice, na velikim slusalicama imam utisak da me mozak boli :)
Cek hoces time da kazes da sluske generalno ne valjaju ??
Prevelika upotreba slusalica generalno nije dobra.
A te in ear, ako mislis da valjaju kupi ih slobodno :) Mislim, ja ti prijateljski savet dajem iz najbolje namere :)
Pogledaj, ti stavis ono sranje u ushni kanal, ono ti napravi vakuum sa uhom iznutra i iz takve blizine ti pusta zvuk...Naravno da je stetno
"They've done some studies on it Oregon. Ear buds do cause more damage than headphones. These days, most portable music devices have a decibel limit by law, in most countries. The ear buds essentially "plug" off your ear and concentrate almost all their energy directly at your ear drum. Head phones ( not the cup cushion type) tend to bleed some of this sound energy off to the side, resulting is less hitting your eardrum at full volume so yes, ear buds are definitely worse for wear on your hearing."
ugljesa
04-03-2010, 04:40 PM
Pa znas kako,znam ja da ne valja ali kako kapiram sve ovo se odnosi na jacinu.Ispravite me ako gresim.Ok,aj onda koje sluske neke normalne da uzmem ??
Ne mozete mi reci da sad ne treba da uzimam uopste bilo kakve sluske jer ne valjaju generalno.Tipujem i da vi slusate muziku nekad u prevozu ili dok nesto radite na sluskama . .
E btw bilo bi dobro da imaju Noise Cancellation ( znaci ne cujete spoljasnju buku uopste sto je i te kako korisno !! ) :)
Pa znas kako,znam ja da ne valja ali kako kapiram sve ovo se odnosi na jacinu.Ispravite me ako gresim.Ok,aj onda koje sluske neke normalne da uzmem ??
Ne mozete mi reci da sad ne treba da uzimam uopste bilo kakve sluske jer ne valjaju generalno.Tipujem i da vi slusate muziku nekad u prevozu ili dok nesto radite na sluskama . .
E btw bilo bi dobro da imaju Noise Cancellation ( znaci ne cujete spoljasnju buku uopste sto je i te kako korisno !! ) :)
Tebi je tesko dokazati nesto:)
Slusalice kao slusalice nisu zdrave, a ear bud-ovi, to sto ti hoces jos vise nisu zdravi...Treba izbegavati slusalice, slusam muziku na slusalicama ali izbegavam
ugljesa
04-03-2010, 07:19 PM
Tebi je tesko dokazati nesto:)
Slusalice kao slusalice nisu zdrave, a ear bud-ovi, to sto ti hoces jos vise nisu zdravi...Treba izbegavati slusalice, slusam muziku na slusalicama ali izbegavam
Nismo se razumeli moj covece :)
Ukapirao sam ja da nisu zdrave i znam da ih treba izbegavati ali moram pazariti neke jer nema sluske za mp3 player :).
To kad sam rekao koje mi predlazete mislio sam na regular a ne na ear bud sluske . .
Arthur
04-03-2010, 10:08 PM
ja godinama već ne slušam muziku na slušalicama, izuzetno retko, otkad sam imao neplaniranu posetu ORL odelenju na VMA, zbog infarkta srednjeg uva. Jednostavno sam jednog jutra počeo da čujem distorziju na desnom uhu, kao da je crkla slušalica. Otišao na posao, nameštam neko gitarsko pojačalo, kažem čoveku, zujka ti lampa nešto. On me gleda bledo, ja odem u režiju, kad ono crko i desni monitor. E tad sam se zapitao, pa uzmem one slušalice, zamenim levu i desnu i skontam da mi je crklo desno uvo. Na VMA su mi radili sva moguća ispitivanja, rekli, čuješ ko slon, šta te muči? Ja reko fantomska distorzija na desnom uhu, oni kažu jebiga, batali sluške i odmori uši, mlad si (tad sam imao 25) i dali mi lekove od kojih sam jedva stajao na nogama pa sam morao da ih menjam nekim slabijima. Tada sam inače paralelno radio i na Velikom Bratu, sa slušalicama. Tih mesec dana to je bilo tako, dok se serijal nije završio a ja otišao na letovanje. Lekovi, letovanje i pauza, i uvo mi je bilo kao novo. I nikad više nisam slušao muziku u prevozu.
Arthur
04-03-2010, 10:09 PM
Suština problema sa slušanjem u prevozu je upravo to što se moraš nadjačavati sa spoljnim zvukom, koji je neretko glasan. I napominjem da u tom periodu kada sam imao taj problem, nisam slušao na slušalicama ništa glasno, samo redovno.
euphoric
04-03-2010, 11:19 PM
Nismo se razumeli moj covece :)
Ukapirao sam ja da nisu zdrave i znam da ih treba izbegavati ali moram pazariti neke jer nema sluske za mp3 player :).
To kad sam rekao koje mi predlazete mislio sam na regular a ne na ear bud sluske . .
Earbud sluske imaju i prednosti i mane.
Mana je svakako ovo gore opisano, sto je i tacno. Earbud bukvalno zacepe ushni otvor (ali ne naprave vakuum, jer je to gotovo ne moguce) i "pustaju" zvuk kroz ushni kanal direktno na bubnu opnu tako da imaju veci vazdusni pritisak na bubnu opnu (odatle i mnogo bolji zvuk, narocito u niskim frekvencijama, od klasicnih "bubica") sto moze biti stetno kada salje visoku amplitudu zvucnih talasa (tj. kada su veoma "glasne") jer tako dokazano moze da unisti celije receptora za sluh (koje se, na zalost, ne mogu regenerisati). Ipak do toga dolazi uglavnom u ekstremnim situacijama pri veoma glasnom svakodnevnom slusanju muzike (ili nekog drugog zvuka :) ) od vise sati..
Poznato je da vecina profesionalnih DJ-eva iz ovog razloga ima manje ili vise ostecen sluh. Naravno, na ostecenje sluha uticu i mnogi drugi faktori kao sto je ne redovna i slaba ishrana, manjak odmora i sna, velika fizicka iscrpljenost, razne upale i druge bolesti itd.
Sto se tice ostalih tipova slusalica, ni one nisu postedjene ovoga, ali u zavisnosti od okruzenja, njihovo "stetno" dejstvo po sluh je uglavnom manje od earbud tipa, ALI to ne mora da bude pravilo (i uglavnom nije).
Npr. uzmimo "obicne" earphone slusalice, u narodu popularne kao "bubice". Dokazano je da one imaju jos vece stetno dejstvo od earbud slusalica iz prostog razloga koju cu sada protumaciti.
Prvo moramo videti "prirodu" i tehniku koriscenja "bubica".
Tehnika kaze da se one takodje "kace" na slusnu skoljku i iako ne proizvode zvucni pritisak kao earbud slushke, ipak su u velikoj meri "opasne"zbog blizine celija receptora i zbog "uperenog" zvucnika direktno ka bubnoj opni kroz slusni kanal (ne treba se zavaravati da je stetno dejstvo manje, zato sto one ne "zacepe" taj slusni kanal kao earbud slusalice). Priroda koriscenja "bubica" (kao i earbud slusalica) je uglavnom vezana za upotrebu u "glasnom okruzenju". Uglavnom ih upotrbljavamo sa mp3 plejerima, telefonima i drugim uredjajima dok smo u okruzenju koje proizvodi zvuk preko 30 dB (sto je otprilike zvuk normalnog ljudskog razgovora na ciju amplitudu nase "unutrasnje uho" deluje bez negativnih efekata cak i ukoliko zvuk traje duzi vremenski period).
Zbog ovoga upravo dolazi do stetnog dejstva "bubica". Kada ih slusamo u glasnom okruzenju (u autobusu, u gradskoj "guzvi" ili nekom trecem glasnom okruzenju) mi se (nazalost) trudimo da nadjacamo taj spoljasnji zvuk tako sto cemo pojacati nivo signala zvuka i na taj nacin ni ne primecujemo,ali cesto dostizemo i maksimalnu jacinu na nasim plejerima, a da nam to uopste ne zvuci glasno (!?). Ova pojava se zove maskiranje zvuka, kada se frekvencije zvuka iz spoljasnjeg sveta "mesaju" sa (istim) frekvencijama zvuka koji dolazi do naseg uha, sam zvuk "postaje" tisi i ne jasniji.
(Ovo uglavnom svi na ovom forumu veoma dobro znamo, pa necemo ulaziti u detalje phasing-a i zvucnog maskiranja.)
To je veliki problem kod klasicnih "bubica", jer one nemaju dobru izolaciju zvuka a jos su i "preblizu" bubne opne, tako da imaju veliko "curenje" zvuka u spoljni svet ali i "usisavanje" zvuka iz njega. Bas zbog toga su earbuds slusalice i dizajnirane, kako bi se prevazisao problem "curenja zvuka" odnosno, nedostatka zvucne izolacije i mnogo manje su stetne jer je kod njih i "curenje" mnogo manje (naravno, moramo imati curenje zvuka i kod njih ali u veoma maloj meri, jer je "curenje" neizbezno. Potpuna izolacija bi se mogla postici kada bi earbuds slusalice napravile potpuni vakuum sa bubnom opnom, ali tada nista ne bi culi, jer zvuk mora da se prenosi kroz medijum tj. vazduh- u vakuumu se ne moze prenositi zvuk). Zbog dobre izolacije od spoljasnjeg sveta i buke kod earbud slusalica, nemamo "potrebu" da pojacamo zvuk na plejeru i na taj nacin manje stetimo nasim usima.
Pored svega toga nije razjasnjeno, kako mi to stetimo usima glasnim zvukom i sta se tu u stvari desava?
Celije receptora u usima su nista drugo nego medijumi za prenos zvucnih signala do glavnog procesora (mozga) koji stvara zvuk u nasoj glavi. Kao i svaki drugi medijum koji postoji, tako i celije receptora imaju svoj propusni opseg, tj. granicu kolicine podataka (informacija) koje mogu da posalju mozgu na obradu. Receptori salju mozgu podatke i visini (frekvenciji), amplitudi (glasnoci) i boji (karakteru zvuka) i to su tri osnovne komponente zuka koji mi, ljudi, poimamo. Medjutim svaka od ovih komponenti je jos veoma slozena i delikatna i samim tim prenosi veliku kolicinu informacija. Npr. rezolucija amplitude (glasnoce) zvuka predstavlja tipicno ogranicenje i kod audio interfejsa (zvucnih kartica) gde je bit depth ("dubina bita") predstavljena brojem vrednosti kojima se opisuje jedan fragmenat (delic, fraktal) zvuka, tako da rezolucija od 16bit-a ima 65536 potencijalnih vrednosti kojima mozemo prikazati jacinu delica zvuka u trenutku vremena.
Ovo ogranicenje samim tim nosi i ogranicenje jacine zvuka kod konvertera. Nase uho ima konvertere zvuka (receptore) finije od 16 bita ali se krece oko 24 bita, u zavisnosti od toga koliko receptora u sistemu sluha ima pojedinac. rezolucija od 24 bita ima granicu amplitude od 144dB, koji predstavljaju maksimalnu glasnocu koje nase uho moze da podnese a da se ne osteti. Medjutim, znamo i sami da svi 24bitni audio interfejsi imaju ogranicenje od oko 120 dB SNR-a (signal to noise ratio) iako je teoretski 144dB. Tako i nas culni sistem ima ogranicenja i vremenom se ta ogranicenja pomeraju.
Zvuk velike glasnoce ( sve preko 30-40ak dB) jednostavno "bomabarduje" i "uposljava" nase receptore da prenose informacije i sto je zvuk glasniji, receptori moraju da rade brze i vise ih se uposljava i kada dostignu svoju granicu mogucnosti oni ne stizu da posalju sve informacije mozgu i tada mozak pali prirodni alarm koji mi opisujemo kao "zujanje u usima".
Poredjenja radi, zvuk normalnog ljudskog govora se krece od 34-40dB, zvuk u diskoteci se krece oko 120 dB, zvuk poletanja aviona moze da dostigne 140 dB. Na 180 dB, ljudsko telo pocinje da se raspada. Naravno zbog velikog zvucnog pritiska i velike kolicine informacija nase bubne opne bi na 180 dB "pregorele", odnosno eksplodirale.
Toliko o sluskama.. Mnogo sam citao o svemu tome, pa sam hteo samo da podelim mali delic o ovoj temi koja je svakako bitna i ne treba se "igrati" sa sluhom.
Moram da napomenem da me narocito iritiraju uslovi u nasim klubovima i "diskotekama", gde se uglavnom instaliraju zvucni sistemi loseg kvaliteta sa losim pojacalima gde je zvuk "napanjen" do kraja, gde sve "prsti, krci, skici, trese" i ima svega, samo dobrog zvuka nema. To je veoma stetno za nase usi a znamo i sami koliko nam zuje usi kada dodjemo iz grada.
OVIM PUTEM APELUJEM SVE KOJI IMAJU UTICAJA NA OVO DA SMANJE JACINU ZVUKA U DISKOTEKAMA, KLUBOVIMA I MESTIMA JAVNOG OKUPLJANJA, FESTIVALIMA ITD (mada tu mozemo i "pobeci od glasnog zvuka i guzve") I DA IZMERE JACINU ZVUCNOG SIGNALA U TIM PROSTORIJAMA.
Doci ce generacija gluvih ljudi a to je posledica modernog doba :( .. Razmislimo o tome ..
Pozdrav!
btw.
http://www.stetoskop.info/MP3-uredjaji-nepovratno-unistavaju-sluh-2724-s1-news.htm
boggy
05-03-2010, 01:37 AM
.....
Poredjenja radi, zvuk normalnog ljudskog govora se krece od 34-40dB, zvuk u diskoteci se krece oko 120 dB, zvuk poletanja aviona moze da dostigne 140 dB. Na 180 dB, ljudsko telo pocinje da se raspada. Naravno zbog velikog zvucnog pritiska i velike kolicine informacija nase bubne opne bi na 180 dB "pregorele", odnosno eksplodirale.
.....
Zvucni pritisak obicnog normalnog ljudskog govora tesko da moze biti 34-40dB(SPL), posto je to zvucni pritisak koji pravi "tisina" (!) prilicno dobre "gluve" sobe. Znaci... govor je realno tisi od pritiska u prosecnoj diskotici, ali ne BAS toliko.
Sto se tice zvucnog pritiska u diskoteci ili na koncertu... pa to zna da bude i preko 120dB na mestu gde slusa mixing inzenjer (odavno to nije maksimum).
pozdrav
bogi
euphoric
05-03-2010, 01:52 AM
Zvucni pritisak obicnog normalnog ljudskog govora tesko da moze biti 34-40dB(SPL), posto je to zvucni pritisak koji pravi "tisina" (!) prilicno dobre "gluve" sobe. Znaci... govor je realno tisi od pritiska u prosecnoj diskotici, ali ne BAS toliko.
Sto se tice zvucnog pritiska u diskoteci ili na koncertu... pa to zna da bude i preko 120dB na mestu gde slusa mixing inzenjer (odavno to nije maksimum).
pozdrav
bogi
da..u pravu si za govor..verovatno se krece oko 50-60 dB..
nasao sam zanimljivu tabelu ovde http://trace.wisc.edu/docs/2004-About-dB/
kaze da je 120 dB vec threshold of pain :cry: ..i u pravu si za pritisak u diskoteci i na koncertima da je cesto veci od 120 dB..stizu polako generacije gluvih :( ..
boggy
05-03-2010, 01:56 AM
da..u pravu si za govor..verovatno se krece oko 50-60 dB..
nasao sam zanimljivu tabelu ovde http://trace.wisc.edu/docs/2004-About-dB/
kaze da je 120 dB vec threshold of pain :cry: ..i u pravu si za pritisak u diskoteci i na koncertima da je cesto veci od 120 dB..stizu polako generacije gluvih :( ..
Veci je... 50dBSPL je pritisak u prilicno tihoj obicnoj sobi. 60dB je "buka" sporadicnih automobila u gluvo doba noci, kad su (dobra) vrata i prozor zatvoreni...
Racunaj da je govor najpre oko 70dB... (pricam iz iskustva)
pozdrav
bogi
Arthur
05-03-2010, 10:16 AM
Na Exit festivalu je propisani SPL na mestu mixing inženjera 115db maximalno. Ortak koji je proputovao evropu sa grupom Kal mi je rekao da napolju dolaze da se žale već kad je preko 105db na mernom mikrofonu za mix pultom. Ja sam nedavno na tonskoj probi u Areni poterao meyer-a na 120dB ne primetivši, pa me je glavni tehničar sistema zamolio da malko olabavim master :) a šta ću kad lepo radi taj Meyer :da:
ugljesa
05-03-2010, 11:12 AM
Ljudi zahvaljujem vam se na korisnim informacijama i savetima pouceni iz licnog iskustva ali sta vi meni predlazete da uzmem ??:wink:
Vezano za glasnocu,bas zato i hocu da uzmem neke sluske sa Noise-cancelling tehnologijom.Sto znaci da sluske imaju mic koji registruje zvukove iz spoljne sredine i salje "antinoise" signal i tako ponistava tu buku te ih cini idealnim za autobuse tj zvuk njihovog motora :) . .
Bockie
05-03-2010, 11:14 AM
Citam ovaj thread i kontam da treba sesti ispod stola sa cebencetom i palac u usta...
:D
Evo jedno upu'stvo iz Mackie Onyx serije...
http://dl.dropbox.com/u/2806767/decibelaza.JPG
boggy
05-03-2010, 01:51 PM
......,bas zato i hocu da uzmem neke sluske sa Noise-cancelling tehnologijom.Sto znaci da sluske imaju mic koji registruje zvukove iz spoljne sredine i salje "antinoise" signal i tako ponistava tu buku te ih cini idealnim za autobuse tj zvuk njihovog motora :) . .
bojim se da se to pravi za mnogo ozbiljniji problem, a to su helikopteristi... i njima je buka uzasna... pa da bi se razumeli (ne neka visoka vernost reprodukcije,... hi fi i sta ti ja znam) medjusobno u radio-komunikaciji oni im prave ovako nesto: http://www.bose.com/controller?url=/shop_online/headphones/aviation_headsets/index.jsp
pozdrav
bogi
ugljesa
05-03-2010, 02:55 PM
bojim se da se to pravi za mnogo ozbiljniji problem, a to su helikopteristi... i njima je buka uzasna... pa da bi se razumeli (ne neka visoka vernost reprodukcije,... hi fi i sta ti ja znam) medjusobno u radio-komunikaciji oni im prave ovako nesto: http://www.bose.com/controller?url=/shop_online/headphones/aviation_headsets/index.jsp
pozdrav
bogi
Uff mislim da si pogresio:rolleyes:.Ima da se nadje to i kod obicnih sluski beats by dr dre, jvc ha-nc250 itd ..
boggy
05-03-2010, 03:20 PM
Uff mislim da si pogresio:rolleyes:.Ima da se nadje to i kod obicnih sluski beats by dr dre, jvc ha-nc250 itd ..
ok... ja pamtim ove... Bose je bas napravio posao sa pilotima
pozdrav
bogi
Arthur
05-03-2010, 08:44 PM
vidi uglješa, ne moš doći na pro-audio forum gde se ljudski sluh ceni kao svetinja, pitati koje sluške da kupiš i očekivati takvu preporuku. Ovde ćeš jedino dobiti unison glas protiv korišćenja slušalica u te svrhe. Bilo koje vrste. Pitaj me koje sluške za mix, za bubnjara ili in-ear monitoring na bini, to će ti hiljadu ljudi reći. Ali nama religija brani da preporučujemo išta za svakodnevno nošenje okolo po prevozu jer to SIGURNO i dokazano JAKO LAKO oštećuje sluh. Barem ovaj nivo zdravlja sluha koji je potreban za našu profesiju.
ugljesa
05-03-2010, 10:30 PM
vidi uglje?a, ne mo? doći na pro-audio forum gde se ljudski sluh ceni kao svetinja, pitati koje slu?ke da kupi? i očekivati takvu preporuku. Ovde će? jedino dobiti unison glas protiv kori?ćenja slu?alica u te svrhe. Bilo koje vrste. Pitaj me koje slu?ke za mix, za bubnjara ili in-ear monitoring na bini, to će ti hiljadu ljudi reći. Ali nama religija brani da preporučujemo i?ta za svakodnevno no?enje okolo po prevozu jer to SIGURNO i dokazano JAKO LAKO o?tećuje sluh. Barem ovaj nivo zdravlja sluha koji je potreban za na?u profesiju.
Ali pokusaj da me razumes da ja nemam sluske uopste :)
Kapiram ja vas sve ali to se odnosi na pojacano slusanje koliko ja kapiram.Mislim da pri normalnoj jacini ne dolazi do ostecenja ...
Necu sada da ispadne da zaguljujem nesto nego ajmo malo da raspravimo o ovome . ..
Nemojte da me shvatite kao neko matoro gunadjalo koje tera mak na konac :wink::D:D:):rotfl:
boggy
05-03-2010, 10:34 PM
Ali pokusaj da me razumes da ja nemam sluske uopste :)
....
kao sto vidis, ti si srecan covek :p :rotfl: :rolleyes:
pozdrav
bogi
Arthur
06-03-2010, 12:03 AM
ja tebe razumem, al ti i dalje nisi skontao da ne pričamo samo o glasnom slušanju na istima, nego na slušanje muzike više sati dnevno, svaki dan (koliko sam ja skontao, to ti je za prevoz u svakodnevnim uslovima). Svako dugotrajno i često korišćenje slušalica utiče na sluh. A i nisam siguran da postoje noise cancelling earbud slušalice već samo velike. Ako bi ta dr.Dre čuda nosio okolo na glavi po prevozu, i ona na mrtvo ubijala svu buku, a ti ih slušao na pola snage, sačuvao bi sluh, al bi ti vrlo brzo postale nelagodne na ušima, tokom dužeg perioda, a bogami smorio bi i kožu glave. To što milioni ljudi svaki dan furaju okolo sluške po prevozu, ne znači da su oni carevi, a mi budale. Nek uživaju. Dok mogu. Ne zaboravi da je IPod proizvod star jedva 2-3 godine, a earbudovi u masovnoj upotrebi takođe jedva 5-6 godina. Sasvim sam ubeđen da nas za jedno 20ak godina, sve ove naše genaracije, čeka jedna masovna epidemija slušnih obolenja, i razvoj industrije slušnih pomagala.
A ja se nešto kanim da doživotno živim od svojeg para. Ušiju, ne slušalica.
Everbeatz
06-03-2010, 01:11 AM
Ja ne koristim slusalice odavno - i puno sam sretniji covek od tada :)
ugljesa
06-03-2010, 11:06 AM
ja tebe razumem, al ti i dalje nisi skontao da ne pričamo samo o glasnom slu?anju na istima, nego na slu?anje muzike vi?e sati dnevno, svaki dan (koliko sam ja skontao, to ti je za prevoz u svakodnevnim uslovima). Svako dugotrajno i često kori?ćenje slu?alica utiče na sluh. A i nisam siguran da postoje noise cancelling earbud slu?alice već samo velike. Ako bi ta dr.Dre čuda nosio okolo na glavi po prevozu, i ona na mrtvo ubijala svu buku, a ti ih slu?ao na pola snage, sačuvao bi sluh, al bi ti vrlo brzo postale nelagodne na u?ima, tokom du?eg perioda, a bogami smorio bi i ko?u glave. To ?to milioni ljudi svaki dan furaju okolo slu?ke po prevozu, ne znači da su oni carevi, a mi budale. Nek u?ivaju. Dok mogu. Ne zaboravi da je IPod proizvod star jedva 2-3 godine, a earbudovi u masovnoj upotrebi takođe jedva 5-6 godina. Sasvim sam ubeđen da nas za jedno 20ak godina, sve ove na?e genaracije, čeka jedna masovna epidemija slu?nih obolenja, i razvoj industrije slu?nih pomagala.
A ja se ne?to kanim da do?ivotno ?ivim od svojeg para. U?iju, ne slu?alica.
'
Jaooo :):)
E Stvarno si me "smorio" u pozitivnom smislu da ne batalim slusanje muzike po prevozu.Tj prvo da uzmem velike sluske zbog noise cancelling a sada uopste da ne koristim iPod (sta da radim sa njim sad haha :rotfl:)..
Sledece nedelje cu da bas da pitam prof (inace sam na Medicinskom fakultetu) da mi pojasni i razjasni detaljno kako utice prevelika buka i do koje mere moze pa vam javljam informacije . .
:wink:
'
Jaooo :):)
E Stvarno si me "smorio" u pozitivnom smislu da ne batalim slusanje muzike po prevozu.Tj prvo da uzmem velike sluske zbog noise cancelling a sada uopste da ne koristim iPod (sta da radim sa njim sad haha :rotfl:)..
Sledece nedelje cu da bas da pitam prof (inace sam na Medicinskom fakultetu) da mi pojasni i razjasni detaljno kako utice prevelika buka i do koje mere moze pa vam javljam informacije . .
:wink:
Pfff..
Pre godinu dana sam isao u ORL jer povremeno imam neko pucketanje u jednom od uha, sad ne mogu da se setim koje je:) To je sve povezano sa nosom, a postoji i mogucnost da su mi usi nervozne od umora, chitaj mnogo slusanja muzike. Povremeno na slusalicama ponekad sam nocu pripremao neke mikseve za ujutru.
Doktorka na ORL me je pitala da li chesto koristim slusalice, ja sam joj rekao "Tu i tamo" sto je tacno, i rekla mi je da prestanem skroz da ih koristim.
Eto, toliko o tome koliko su slusalice zdrave
slowstar
07-03-2010, 03:34 PM
Covek pita za savet u vezi "brenda" i modela sluski koje da kupi, a vi "solite pamet" sa zdravljem, ORL, VMA i tako dalje, jeste, u pravu ste, ali evo moj kratak savet:
1. Zabatali "In ear' sluske generalno, mada su jake, i mozda ti se ucini da imaju dobar "bas"
2. koristi slusalice koje delimicno ili potpuno prekrivaju usnu skoljku
3. nemoj kupovati sluske koje ne kostaju barem 120 evrica, to je neka generalna indikacija kvaliteta istih. Ovo pricam da ne bih ispao pristrasan po pitanju brenda, ali mogu da kazem da se dobre sluske uglavnom proizvode (projektuju) u Nemackoj i Austriji, uz dodatak jedne marke poreklom iz Japana sa "Y" na kraju.
Eto tako....
Dodatak: ukoliko se samo SLUSA muzika, dobro resenje su slusalica otvorenog tipa, a ukoliko se i radi, snima, miksuje, onda treba koristiti "closed" tip
Ima jos par indikacija: velicina membrane u milimetrima (vece su naravno bolje) i materijal magneta (Neodym, Cobalt-Samarium)
naravno i efikasnost drajvera je bitna - sto vise, to bolje, ali doooobro preko 90db/mw
magnum
07-03-2010, 03:41 PM
Moj predlog ti je shure scl5, ja ih imam i koristim ih za monitoring uzivo, perfektno dihtuju i ne moras uopste mnogo da ih pojacavas da bi cuo muziku http://www.earphonesolutions.com/she5easaassh.html
ugljesa
07-03-2010, 05:14 PM
Covek pita za savet u vezi "brenda" i modela sluski koje da kupi, a vi "solite pamet" sa zdravljem, ORL, VMA i tako dalje, jeste, u pravu ste, ali evo moj kratak savet:
1. Zabatali "In ear' sluske generalno, mada su jake, i mozda ti se ucini da imaju dobar "bas"
2. koristi slusalice koje delimicno ili potpuno prekrivaju usnu skoljku
3. nemoj kupovati sluske koje ne kostaju barem 120 evrica, to je neka generalna indikacija kvaliteta istih. Ovo pricam da ne bih ispao pristrasan po pitanju brenda, ali mogu da kazem da se dobre sluske uglavnom proizvode (projektuju) u Nemackoj i Austriji, uz dodatak jedne marke poreklom iz Japana sa "Y" na kraju.
Eto tako....
Dodatak: ukoliko se samo SLUSA muzika, dobro resenje su slusalica otvorenog tipa, a ukoliko se i radi, snima, miksuje, onda treba koristiti "closed" tip
Ima jos par indikacija: velicina membrane u milimetrima (vece su naravno bolje) i materijal magneta (Neodym, Cobalt-Samarium)
naravno i efikasnost drajvera je bitna - sto vise, to bolje, ali doooobro preko 90db/mw
That's my boy.God bless you :D:da:
A koja je razlika izmedju otvorenog i zatvorenog tipa ??Pa prvenstveno bi ih uzimao za slusanje jer imam kod kuce monitore tako da mi nece trebati ..Jos ako su te otvorenog tipa jeftinije,ide mi u prilog jer iovako stekam pare za zvucnu ..
Arthur
08-03-2010, 10:27 AM
eto svi srećni. Mi se israli, Sloba opet naravno ispao pametan i car, a uglješa može na miru da se otvori za Sony i dugoročno gledano, izgubi svoj mladi lepi sluh.
Ejmeen !
Hladan_kao_Led
08-03-2010, 12:35 PM
Ovo pricam da ne bih ispao pristrasan po pitanju brenda, ali mogu da kazem da se dobre sluske uglavnom proizvode (projektuju) u Nemackoj i Austriji, uz dodatak jedne marke poreklom iz Japana sa "Y" na kraju.
Ja se ubi razmišljajući koja je to marka i ubijam se i dalje...:banghead:
ChoME
08-03-2010, 09:31 PM
Ja se ubi razmi?ljajući koja je to marka i ubijam se i dalje...:banghead:
aahhaha i ja se zbunio.
nego ova ekipa gore me ubedila da batalim svoj mp4 i svoje nove lepe panasonic slusalice... a sad mi je i drago sto sam ortaku dao prastare hitachi HD...:wink:
Color
09-03-2010, 09:57 AM
hahah koja diskusija :)
Ma dajte, to bi vec bilo gluvih na svakom cosku... Umereno koriscenje slusalica, slusanje na nekoj normalnoj glasnoci i nema panike. U prevozu koristim sluske skoro svakodnevno, po nekih 20-30minuta i nemam problema sa sluhom ali naravno ne trudim se da eliminisem okolne zvukove time sto cu odvaliti volume na playeru.. Istina je, dok sam mahom kuci radio, bio sam u stanju aktivno da radim na slusalicama i po 5-6 sati dnevno...e tu vec dolazi do zamaranja usiju i onoga sto je neko vec pomenuo "pritisak u glavi"....sreca, to nije dugo trajalo a sluh me za sada sluzi odlicno :)
Sve u svemu, nece nikome usi otpasti ako umereno bude slusao muziku na sluskama...
pozzz
korguser2001
14-04-2010, 10:42 AM
Ako želite vrhunski zvuk preporučujem definitivno Bose In-Ear ! Imam ih i sam i prezadovoljan sam, totalna ludnica od zvuka - pozitiva naravno !
Inače i ovo što kažu kolege, noise cancellation je jaaakooo poželjno ako si možete priuštiti. Imam u vlasništvu Audio Technica Noise Cancellation slušalice i mogu reći samo da je to nebo i zemlja u usporedbi sa ostalim slušalicama pri slušanju glazbe i čak miksanju u studiu.
Inače probao sam i Bose Noise Cancellation i kad ću imati novaca odmah kupujem - po meni one su sam vrh ponude u toj sferi !
Pozz svima !
korguser2001
14-04-2010, 10:43 AM
Ako ?elite vrhunski zvuk preporučujem definitivno Bose In-Ear ! Imam ih i sam i prezadovoljan sam, totalna ludnica od zvuka - pozitiva naravno !
Inače i ovo ?to ka?u kolege, noise cancellation je jaaakooo po?eljno ako si mo?ete priu?titi. Imam u vlasni?tvu Audio Technica Noise Cancellation slu?alice i mogu reći samo da je to nebo i zemlja u usporedbi sa ostalim slu?alicama pri slu?anju glazbe i čak miksanju u studiu.
Inače probao sam i Bose Noise Cancellation i kad ću imati novaca odmah kupujem - po meni one su sam vrh ponude u toj sferi !
Pozz svima !
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.