Log in

View Full Version : Defragmentacija diskova

boggy
03-03-2010, 03:31 PM
Koristim te alatke jos od DOS-a i Norton Speed Disk-a.... skoro nadjoh jedan koji radi bolje nego bilo sta sto sam do sada koristio (na WinXP)... a jos je i freeware:

Piriform Defragler (http://www.piriform.com/defraggler)

ko ima problema sa fragmentacijom velikih fajlova na disku... ovo je izuzetno dobro resenje gde ponekad posle sredjivanja diskova, prenos tih fajlova bude brzi desetak puta.... moze biti zgodno u audio produkciji.

pozdrav

bogi

Mika Technika
03-03-2010, 04:48 PM
ako je tako dobar, onda download

fala

Solozabal
03-03-2010, 04:56 PM
Piriform Defragler (http://www.piriform.com/defraggler)

Vec neko vrijeme koristim PerfectDisk2008, sasvim zadovoljan..
Jednostavan i brzo odradjuje posao!

Arthur
04-03-2010, 09:30 AM
neko je ovde na forumu kukao da mu je dosta stvari otišlo u majčinu posle defragmentacije. Ima li neko potvrdu ovakvih posledica? I drugo pitanje, meni je Win defragmenter kad sam poslednji put radio analyze, rekao da ne moram da radim defragment. Jel on u pravu il je ipak pametnije da prođem hard sa ovim alatom koji se hvali ovde?

boggy
04-03-2010, 11:37 AM
neko je ovde na forumu kukao da mu je dosta stvari otišlo u majčinu posle defragmentacije. Ima li neko potvrdu ovakvih posledica? I drugo pitanje, meni je Win defragmenter kad sam poslednji put radio analyze, rekao da ne moram da radim defragment. Jel on u pravu il je ipak pametnije da prođem hard sa ovim alatom koji se hvali ovde?

Ja konkretno nikada nisam imao problem sa tim alatima, a cesto sam se "igrao" sa njima. Bilo je bitno da se ne resetuje ili prekida u pola posla nekada... ali koliko vidim ovaj sto sada koristim (i hvalim) je doziveo dva ili tri nezeljena restarta u toku noci zbog windows update (proces defragmentacije je prekinut od strane operativnog sistema, koji bi, eto, u restart po svaku cenu, jerbo se updateovao, zatekao sam login prompt ujutru)... pa je, koliko vidim, sve ostalo u redu.

NEMA drugog nacina (ili ja ne znam) da se poredjaju komadici fajlova da ne budu razbacani po disku osim na ovaj nacin... pogotovo za VELIKE fajlove. Pokusao sam mnogo puta da kopiram veliki fajl na sredjen disk... nema sanse... opet se iskopira razbacano po praznom prostoru, bez obzira sto ima prostora da se slozi "sam od sebe" kako treba.

Kada je uvodjen ntfs u pricu, cuo sam glasine, da se ntfs ne fragmentira(!?).. odnosno da se defragmentira sam od sebe.. sto je kasnije bila izmisljotina.

Windefragmenter nisam kosristio (Diskeeper jesam) i ako je to ona ugradjena alatka u WinXP, imam osecaj da je tu samo reda radi... i ne ocekujem da je bas svaka aplikacija koju su napravili da se bavi ovim poslom uspesna u tome... pogotovo je problem sa velikim diskovima i malo slobodnog prostora... to ne treba ni pokusavati, moze da vrti nedelju dana i da ne sredi nista.

Ja sam testirao ucitavanje velikih fajlova, pre i posle defragmentacije... disk je bio pristojno prazan... fajl tek iskopiran na prazan prostor... razlika je bila deset puta (sporije je bez).

Ako nisi to koristio do sada, i nemas problema... odnosno sve ti je ok sto se tice ove problematike... onda ga nemoj koristiti...

Meni licno smeta kada se zapali HD ledara i masina "skace po stolu"... dok pokusava da sastavi veliki fajl i prebaci ga u memoriju.... pa se sa tim borim na ovaj nacin.

Onima kojima to ne smeta, ova prica nije ni namenjena. Problema sa gubitkom fajlova nisam imao (ni sa ovim niti sa Diskeeper i SpeeDisk), da ponovim.

Na kraju... dobar bekap je uvek zastita... cak moze da bude i fragmentiran... ovo o cemu pricam je priprema fajlova za rad s njima na disku koji ce biti koriscen za to... ako su neki fajlovi jako bitni... cuvajte ih na jos jednom (drugom) disku... ima raznih procesa koji mogu izazvati korupciju fajlova na njemu... ne samo defragmentacija.

pozdrav

bogi

Klarinetista
04-03-2010, 02:18 PM
Ja koristim diskeeper na svim racunarima, narocito zbog podrske za ssd diskove

boggy
04-03-2010, 02:45 PM
Trenutno mi je optimalno da redovno (jednom sedmicno, uglavnom nocu) defragmentiram sistemski disk (ubrzava ucitavanje programa) i radni disk (ubrzava se ucitavanje fajlova)... diskovi sa arhivama i bekapovima su fragmentirani "najstrasnije"... prebacivanje sa njih traje vecnost... ali ih NE defragmentiram... i to nije problem... to se prebacuje ponekad... ovo sto sam prvo naveo se radi cesto... da ne kazem stalno... i to je (za mene) agonija, koja se NE DA resiti niti brzinom procesora/ploce niti brzinom diskova.... to je vise pitanje organizovanosti fajlova na disku i njihove "urednosti".

pozdrav

bogi

Klekih-petra
19-03-2010, 10:38 AM
Meni se desilo da mi je sistem potpuno puko posle defr. sa PerefectDisc-om, stvarno neznam vise sta da radim sa tim programima za odrzavanje sistema.
Uzgred, koje vi programe koristite za odrzavanje, defregmentaciju,ciscenje junk-a registra,defr.registra, uninstall, drivers,...

SumAnuT
19-03-2010, 11:02 AM
Koristimo bekap.

Instaliras sve sto ti treba, podesis i bekapujes, ako treba jos nesto da dodas koristis incremental backup ... Kad sistem pocne da koci, smara, gusi itd, vratis bekap i kao da si instalirao novi win, za 5 minuta ... naravno sve bitne fajlove drzis na drugoj particiji ...

anap25
19-03-2010, 11:14 AM
JK Defrag (ili nanovo mydefrag)- freeware

http://kessels.biz/JkDefrag/

Moze biti protable, nema instalacije, izuzetno brz i efikasan, ima optimizaciju. Tata mata od defragmentacije :D

Tiki the Boyler
23-03-2010, 09:45 PM
Nakon što je Defraggler sredio moju sistemsku particiju... apsolutno ništa više ne funkcioniše kako treba!
Što je najgore u završnoj fazi miksa albuma ja uopšte ne mogu da pokrenem Cubase!

:banghead:

Arthur
23-03-2010, 09:48 PM
ajd sad :( dobro se sećam da je neko već kukao da mu defragmenteri prave opaka sranja po hardovima.

Tiki the Boyler
23-03-2010, 10:37 PM
Nije baba imala đavla pa kupila prase...

boggy
23-03-2010, 11:03 PM
radio sam to barem dvadeset puta (sistemski disk) od kako je masina instalirana (ruDAW)... bez ikakvih problema....

Da li Cubase koristi diskove na nacin koji nije bas standardan? To mi jedino pada na pamet. Pogledao sam malo po netu... nije se javljao problem sa Defragglerom i Cubaseom (barem ja nista nisam nasao)

pozdrav

bogi

Arthur
23-03-2010, 11:10 PM
ja sad, evo koliko čupam iz sećanja, neko se već žalio da mu pola programa ne radi, ne samo cubase, i da i kad je naterao cubase da proradi, ovaj opet nije mogao da nađe pola audio fajlova u projektima, da su popucali linkovi ka istim. Čak, ako već taj deo nisam sanjao, da je taj isti user ovde prijavio da su se na audio fajlovima javili glitchevi, onaj white noise kurton koji se meni javi kad god mi nešto prsne pa uradim recovery - vrati sve fajlove u originalnoj velčini, samo u njima više nije muzika, nego gomila krčanja i noisa.

boggy
23-03-2010, 11:20 PM
ja sad, evo koliko čupam iz sećanja, neko se već ?alio da mu pola programa ne radi, ne samo cubase, i da i kad je naterao cubase da proradi, ovaj opet nije mogao da nađe pola audio fajlova u projektima, da su popucali linkovi ka istim. Čak, ako već taj deo nisam sanjao, da je taj isti user ovde prijavio da su se na audio fajlovima javili glitchevi, onaj white noise kurton koji se meni javi kad god mi ne?to prsne pa uradim recovery - vrati sve fajlove u originalnoj velčini, samo u njima vi?e nije muzika, nego gomila krčanja i noisa.

to je pre korupcija svih fajlova...
Ozbiljan problem od koga ni ja ne bih mogao da se spasem... iako ne koristim Cubase

pozdrav

bogi

Tiki the Boyler
23-03-2010, 11:30 PM
Iz 14-og puta ga digoh... radio glupi ASIO MME test... ne zna koji su drajveri... inputi i outputi...
Sve ponovo podesim... neće da svira... blokada... totalna... potpuno bijeli ekran... ništa ne reaguje... tup restart grubijanski na taster.

Iz 21-og puta opet se diže... isčitava sve plugove kao da mu je prvi put u životu... i odjednom sve svira normalno... samo neke postavke u "Preferences" otišle u fabričke default modove...

Hmmmm...
Da li je jutro pametnije od večeri?

boggy
23-03-2010, 11:41 PM
..........

Jeste.

pozdrav

bogi

Tiki the Boyler
23-03-2010, 11:41 PM
Let It Be :)

boggy
24-03-2010, 05:59 AM
ponovo sam nocas uradio defragmentaciju sistemskog i radnog diska... nikakvih problema nisam imao.

pozdrav

bogi

avantgarde2
29-03-2010, 05:29 PM
Defraggler je dosta komercijalna alatka sto znaci da ga ogroman broj ljudi koristi i samim tim ne bi trebalo da bude problema sa njim. A secam se da sam ranije koristio alatku u sklopu System mechanic-a za defragmentaciju, a imao je neku naprednu tehnologiju za defragmentaciju za koju se ne secam bas kako funkcionise i na cemu se zasniva (treba da se progoogluje). Nakon toga nisam je koristio vise i proslo je nekih 2 god. Ukljucih Windows-ovu alatku i uradih analizu ali kaze da je "unnecessary", tako da radi izgleda :)

Jan
03-04-2010, 02:52 PM
Iz 14-og puta ga digoh... radio glupi ASIO MME test... ne zna koji su drajveri... inputi i outputi...
Sve ponovo podesim... neće da svira... blokada... totalna... potpuno bijeli ekran... ni?ta ne reaguje... tup restart grubijanski na taster.

Iz 21-og puta opet se di?e... isčitava sve plugove kao da mu je prvi put u ?ivotu... i odjednom sve svira normalno... samo neke postavke u "Preferences" oti?le u fabričke default modove...

Hmmmm...

Evo i meni se desava isto nakon defragmentovanja defraglerom...
Stalno skenira pluginove, pola plugins vise ne rade, Cubase nece da se digne i tako...
Moracu da reinstaliram Windows !:confused:
A morao sam defragmentovati C particiju, pa reko da probam ovaj softver...

zeleni
03-04-2010, 03:11 PM
Evo i meni se desava isto nakon defragmentovanja defraglerom...
Stalno skenira pluginove, pola plugins vise ne rade, Cubase nece da se digne i tako...
Moracu da reinstaliram Windows !:confused:
A morao sam defragmentovati C particiju, pa reko da probam ovaj softver...

I kod mene ista stvar :D a govorio sam ja sebi nemoj to probat ne treba ti :)
Pozdrav svima

Jan
03-04-2010, 03:27 PM
I kod mene ista stvar :D a govorio sam ja sebi nemoj to probat ne treba ti :)
Pozdrav svima

Sad kad se pali Cubase 5, I ovaj Initializing VST 2x Plugin, skenira neke cudne fajlove, imam utisak kao da skenira citav system 32 folder ili tako nesto, izlaze neka imena fajlova cudna koja nisam vidjao ranije...

Jan
03-04-2010, 03:42 PM
Ovaj fix je hvala Bogu uspeo, ako neko ima problema sa skeniranjem celog C drajva i crash-ovanjem Cubase-a:

1) Go to Start / Run and type Regedit
2) Browse to HKEY_LOCAL_MACHINE / Software / VST
3) In this section there is a key called VSTPluginsPath with the value set to the location of your VST plugins. I assume you will see that it is set to C:\ instead of something like C:\Program Files\Steinberg\VstPlugins
4) Just double click VSTPluginsPath and paste the path in

Na kraju, ne znam dali Defragler ima nesto sa ovim, ali hvala Bogu Cubase radi sad

zeleni
03-04-2010, 04:52 PM
Hvala Jan :wink:

Jan
03-04-2010, 05:08 PM
Hvala Jan :wink:

Da li je isti problem bio i kod tebe?

Tiki the Boyler
03-04-2010, 07:42 PM
Ovaj fix je hvala Bogu uspeo, ako neko ima problema sa skeniranjem celog C drajva i crash-ovanjem Cubase-a:

1) Go to Start / Run and type Regedit
2) Browse to HKEY_LOCAL_MACHINE / Software / VST
3) In this section there is a key called VSTPluginsPath with the value set to the location of your VST plugins. I assume you will see that it is set to C:\ instead of something like C:\Program Files\Steinberg\VstPlugins
4) Just double click VSTPluginsPath and paste the path in

Na kraju, ne znam dali Defragler ima nesto sa ovim, ali hvala Bogu Cubase radi sad

Eto ja ne nađoh to rje?enje, pa je pao Format C:

Jan
03-04-2010, 07:44 PM
Eto ja ne nađoh to rje?enje, pa je pao Format C:

Pasce i kod mene, cim zavrsim neke projekte i onda cu najverovatnije preci na Windows 7

alfom
03-04-2010, 09:38 PM
Meni se desilo da mi je sistem potpuno puko posle defr. sa PerefectDisc-om, stvarno neznam vise sta da radim sa tim programima za odrzavanje sistema.
Uzgred, koje vi programe koristite za odrzavanje, defregmentaciju,ciscenje junk-a registra,defr.registra, uninstall, drivers,...
Ja koristim TuneUp Utilities. 1Click Maitenance svakodnevno, čim starta sistem, a TuneUp povremeno.

zeleni
03-04-2010, 09:39 PM
Da li je isti problem bio i kod tebe?

Jeste, bio je pa sam sa onim tvojim savjetom rijesio problem. Sad sve normalno radi, kao i prije:)
Pozdrav;)

Jan
03-04-2010, 09:55 PM
Jeste, bio je pa sam sa onim tvojim savjetom rijesio problem. Sad sve normalno radi, kao i prije:)
Pozdrav;)

Okej, super :)