PDA

View Full Version : Backup snimljenog materijala

marcos
01-03-2010, 02:02 PM
Problem je slijedeći?

Imam na lageru već gotove i izdane projekte nekoliko bendova. Ja bi vrlo rado predao eksportirane pojedinačne trake (isto tako i snimljene izolirane sendove) bendovima da si imaju backup materijala za neki budući remiks ili slično. E sad, zanima me kava je praksa sa tim. Po?to se tu radi o ne tako malom poslu (računaj 10-15 pjesama i iz u svakoj barem 20 traka...ima sati posla) dali imam pravo tra?iti neku naknadu za to?

Znaći, ja sam naravno backupove projekata predao bendovima, ali me zanima dali je predavanje pojedinačnih traka (koje su naravno sve eksportirane tako da se mogu u bilo kakvom programu otvoriti) stvar koja se inace radi, i ako da pod kojim uvjetima.

Hvala.

Bockie
03-03-2010, 05:24 PM
Skakljiva tema....

Radim terensko snimanje ,bendovi ,klubovi,podrumi,tavani...:D

Znas sta je tu sranje:
Recimo, nesto snimim, i ako dam kanale,"to ce drugar na kompu da miksa" (citaj:zasere) i na kraju ce reci kad neko pita - "to je Boki snimio!"...
I kad dajem trake (a do sad jos nisam,nisu ni toliko trazili,a i vesto sam izbegavao i kad jesu,vadeci se na "tehnicke" probleme...) uvek bih vodio racuna KOME ih dajem,da ne odu "kod drugara" na miks...
Iskreno, par puta su me u startu pitali, dok se jos ugovara i rekao sam da se to naplacuje dodatno! Tu se prica o tome obicno zavrsi i ugovorimo posao bez obaziranja na to, jedva 'oce i ovo prvo da plate...

Sad, mozda ce neko reci da im to pripada, jer su oni svirali,bla,truc, a ja cu reci da i meni pripada - jer sam i ja snimio! Trt Milojka...!

Dakle,ja kazem: ako mozes - naplati...!

Druga je prica ako u startu tako dogovaras posao,dakle snimas samo da bi dao kanale,takav je dil, to je onda drugo....

Poz'

marcos
04-03-2010, 01:18 PM
Skakljiva tema....

Dakle,ja kazem: ako mozes - naplati...!

Poz'

e tako nekako sam si i zamislio stvar...ponudit ću pa ako ih stvarno zanima onda će neku siču i dat za to. Nikakvog dogovora o predavanju kanala nije bilo, samo mixevi tako da mislim da je to dodatna usluga.

Ajd hvala na odgovoru!

DaBear
06-03-2010, 09:37 AM
Problem je slijedeći?

Imam na lageru već gotove i izdane projekte nekoliko bendova. Ja bi vrlo rado predao eksportirane pojedinačne trake (isto tako i snimljene izolirane sendove) bendovima da si imaju backup materijala za neki budući remiks ili slično. E sad, zanima me kava je praksa sa tim. Pošto se tu radi o ne tako malom poslu (računaj 10-15 pjesama i iz u svakoj barem 20 traka...ima sati posla) dali imam pravo tražiti neku naknadu za to?

Znaći, ja sam naravno backupove projekata predao bendovima, ali me zanima dali je predavanje pojedinačnih traka (koje su naravno sve eksportirane tako da se mogu u bilo kakvom programu otvoriti) stvar koja se inace radi, i ako da pod kojim uvjetima.

Hvala.

to je back-up celog snimka i OBAVEZNO je da se preda kopija sessiona.
A sto se tice "posla oko izbacivanja traka" - to je smesan posao.

Ja u Pro Tools selektujem sve trake od pocetka do kraja i kliknem "consolidate". Odem u WC i vratim se i gotovo je !!
Znaci da mozes da odradis ceo album za 15 minuta...nije nikakav posao.
Ja napravim i za mene backup na DVD + na hard disku. Moze da zatreba. Kad izadje ploca / CD, brisem hard disk, cuvam DVD.

Ako si im vec dao back up od projekta - bas te briga, neka ga daju onome ko radi remix pa neka se on zeza. Bitno je da ostanete u dobrim odnosima, mozda se vrate da snimaju jos nesto...po meni je mali posao da bi trazio (neke) pare...

marcos
07-03-2010, 11:29 AM
Ja u Pro Tools selektujem sve trake od pocetka do kraja i kliknem "consolidate". Odem u WC i vratim se i gotovo je !!

eee, ja u cubaseu jednu po jednu:banghead::banghead:

kažeš, ko ti je kriv kad nisi na Pro Tools-ima

Bockie
09-03-2010, 12:31 PM

I ja sam ovo probao, ali tako mozes samo 2-3 pesme...
Posle mi vec bude jako tesko da idem 4. put u wc...
:D

Lag
17-03-2010, 02:50 AM
haha