View Full Version : ?ta je fantomsko napajanje?
SumAnuT
20-02-2010, 06:05 PM
Fantomsko napajanje služi da napaja najčešće kondenzatorke mikrofone, mada i dosta DI box-ova koristi ovaj vid napajanja. Ovakva napajanja su ugrađena u miksere ili mikrofonske pojačavače. Napajanje šalje potršaču jednosmernu struju od 12 do 48 V (najčešće 48), ali u praksi ovaj napon varira od 9 do 48 volti, u zavisnosti od uređaja. Neki proizvođači ne poštuju zahteve kada je u pitanju 48 volti, najčešće zbog manjih troškova proizvodnje.
Nastavak (http://www.rumski.com/index.php?categoryid=49&p2002_articleid=15) ...
Bockie
20-02-2010, 11:56 PM
Fantomsko napajanje služi da napaja najčešće kondenzatorske mikrofone (osim elektret mikrofona)
Iz ove recenice:
-Ispada da elektretima ne treba fantom napajanje?!
-Ispada da elektret kondenzarci nisu kondenzatorski mikrofoni?!
-Ispada da fantom napajanju nije osnovna namena napajanje svih vrsta kondenzatorskih mikrofona, pa tek onda i drugih potonjih uredjaja?!
Samo pitam, gomila literature govori upravo suprotno...:confused:
SumAnuT
21-02-2010, 11:58 AM
1.) Treba im za pojačanje signala, ne treba im za sam kondenzator, dodaću to da ne bi bilo zabune, ili ću jednostavno izbrisati ovo u zagradi o elektretima i mirna Bosna :)
2.) Ako isključujem nešto iz grupe koju navodim, onda je to valjda deo te grupe, jer da nije ne bih ga ni isključivao ...
3.) Jeste osnovna, to i piše, najčešće se za to koristi, ali ja recimo nisam znao sve do sada da se koristi i u druge svrhe, pa sam naveo i njih.
Najbolje da izbrišem ovaj deo o elektritima, a deo o funkcionisanju elektreta se može objasniti u nekom budućem tutorijalu o mikrofonima.
Ja sad brišem elektret iz ovog faq, a ako ko bude imao dalje primedbe neka pise ovde.
diviner
21-02-2010, 12:03 PM
Da da...slobodno Boki i ostali, neka ostave primjedbe, jer kao sto rekoh vec na stotinu mjesta :) , ovo su clanci na netu, pa kao takvi podlozni izmjenama :)...
Bockie
21-02-2010, 05:25 PM
Ako isključujem ne?to iz grupe koju navodim, onda je to valjda deo te grupe, jer da nije ne bih ga ni isključivao .
:confused::confused::confused:
Bravo!
Treba da radis za neko nase ministarstvo kao portparol...! :D
Poz'
SumAnuT
21-02-2010, 06:04 PM
:confused::confused::confused:
Ok, polako cemo ...
Ako ti imas četiri drugara, kao u telenor reklami, i neko uvek podrazumeva da ste vi uvek zajendo, i kada vas neko pita, jeste bili tu i tu (a pero, jedan od vas četvorice, igrom slučaja nije bio) ti kažeš bili smo svi osim pere.
To ne znači da pero nije deo vaše ekipe, već baš zato što jeste moraš ga isključiti jer u ovom slučaju nije bio sa vama, a obično je uvek sa vama.
Tako se i za elektret mikrofone podrazumeva da su kondenzatorski, i kada se ne misli na sve kondenzatorske mikrofone, nego na sve osim elektret mikrofona, onda se valjda kaže osim, kao što sam ja i rekao?
Ja stvarno ne mogu jednostavnije od ovoga, jedino da ti nacrtam skupove i preseke skupova?
Bockie
22-02-2010, 05:36 PM
:D:rotfl:
Opusteno,matori,mozda i ja sad malo teram mak na konac, ali sutra ce neki ljudi pomisliti nesto u odnosu na neprecizno definisane stvari pa eto zato sam malo zategao...:D
Ali s' druge strane,zasto u opste pominjati frazu "osim elektreta"?
Zar oni ne rade na fantom? Tacno je da mogu i na bateriju od volt i po' ili slicno,generalno rade na mnogo manjem naponu ali za najveci deo je potrebno fantom napajanje, pa sad, sta se desi unutar mikrofona i koji deo struje koristi a koji ne,mislim da je manje bitno,obzirom da mixer daje fantom napajanje i da ja moram da ga upalim da bi mic radio,kaze se - DA, radi na fantom...!
Poz' :)
SumAnuT
22-02-2010, 05:51 PM
Ali s' druge strane,zasto u opste pominjati frazu "osim elektreta"?
Ja sad brišem elektret iz ovog faq, a ako ko bude imao dalje primedbe neka pise ovde.
Obrisao sam taj deo cim si stavio primedbu na to, a u ostatku teme smo pokušali da definišemo značenje reči "osim" :)
poz :)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.