Log in

View Full Version : Windows 7 i HDD problem

Ad Fines
17-02-2010, 11:12 PM
Pozdrav svima.
Odlucio se i ja prebaciti na Win 7 64 bita....i eto problema...
Naime...Dva paralelna diska mi os ne vidi. Da bude stvar zanimljivija, jucer sam radio na istoj toj konfiguraciji, samo je bio XP.
Ovako, imam u sistemu 3 paralelna diska i dva serijska.
Jedan paralelni je za OS, jedan za neku arhivu, jedan je sa samplovima u gig formatu, dok su dva serijska za soundove virtualnih instrumenata i za project fileove.
Drugi komp je zadu?en za audio snimanja, na ovom samo programiram.
Ploca i procesor nisu novijeg datuma, ali podrzavaju taj os.
Ploca je gigabyte GA 8I945P-G-RH
Procesor je Intel Dual Core 3.4
Za sad ima 4gb rama
Diskovi su Seagate Baracuda

Kad sam ustanovio da ne vidi diskove, nakon nekoliko sati googlanja, instalirao sam ponovo XP 32bit. Tamo je sve normalno.
Poku?at ću i Win 7 32....
Do tad, nadam se da netko od vas ima rjesenje.
:banghead::banghead::banghead::banghead::banghead: :banghead::banghead::banghead::banghead::banghead: :banghead::banghead::banghead::banghead::banghead:

66musicman
18-02-2010, 02:06 AM
Pod paralenim diskovima najverovatnije podrazumevas neki RAID niz, u tom slucaju je problem mozda u drajverima za RAID kontroler.

Ad Fines
18-02-2010, 07:37 AM
Mozda sam se krivo izrazio.....Pod paralelni disk sam mislio iskljucivo na PATA diskove.

Samo radi pod XP-om. Ni Vista ni Win 7 ni u kojoj varijanti ne vide ta dva diska.

S obzirom da ploca ne podrzava vise od 4 gb rama, necu se ni petljat vise s njom. Kupit cu drugu plocu, procesor i memoriju.

Hvala svima.

66musicman
19-02-2010, 12:52 AM
Hmmm.
Skini najnoviji drajver za chipset sa Intel sajta za 945P koji ima podrsku i za Win7.
iako Win7 bi morao da sam "vidi" taj chipset ipak daj mu najnoviji drajver.

diviner
19-02-2010, 09:27 AM
Gdje si Tiho :) ...

Evo je tvoja ploca:

http://www.gigabyte.com.tw/FileList/Image/motherboard_productimage_ga-8i945p-g-rh_big.jpg

Taj prvi PATA hdd ti je na crvenom konektoru, a druga dva koja se ne vide na zelenim, zar ne?

Ako je tako, fazon je u tome sto ti se druga dva hdda nalaze na

GigaRAID ITE8212 IDE RAID controlleru

http://www.gigabyte.com.tw/Products/Motherboard/Products_Spec.aspx?ProductID=1960

Znaci, ili da pronadjes drajver za win7, za taj kontroler (pregledaj u biosu da li je setovan u IDE modu, sto bi trebao da bude slucaj, ako nisi ti nesto dirao), ili da se zadovoljis kompromisom da koristis ukupno 2 HDDa na crvenom portu (premjesti jedan od ta dva koja ne rade na kabel koji je na crvenom portu).

Trece rjesenje je kupovina nove platforme (a ja bih ti predlozio da se strpis, posto mi radimo na win7 64bit, snow leopard i core i5 platformama, probavamo razne ploce, pa cu ti moci, doduse nesto kasnije, preciznije pomoci sta i kako i gdje...sada je jos rano).

diviner
19-02-2010, 09:50 AM
Evo nije me mrzilo da malo searchujem...

Nema mnogo i ovo je otprilike nesto smisleno sto sam uspio da pronadjem, a sto mozes da uradi sa ghostom:

http://www.sevenforums.com/drivers/48946-ite-it8212-driver-windows-7-solution.html

Ad Fines
19-02-2010, 06:55 PM
PLATINUM DIVINER.

Sve sto si napisao, tako je. Poslusat cu te i ovaj put. Strpit cu se neko vrijeme...

66musicman
21-02-2010, 12:08 AM
"rekoh" ti ja da su drajveri u pitanju.

diviner
21-02-2010, 09:29 AM
Ono sto si ti spominjao je chipset drajver za intel chipset, a sa time ne bi dobio nista (HDD nakachen na ICH7 u ovom slucaju vec radi, i nista ne bi dobio ponovnom instalacijom chipset drajvera). Nego je problem u win7 drajverima (generickim ili kakve vec ima) za taj ITE kontroler (u principu nisam upoznat sa time, jer novije Gigabyte ploce nemaju vise toliko IDE konektora, pa ni kontrolera).

E sad, koliko vidim, neki su vec uspjeli da instaliraju win7, ali direktno na hdd koji je bio na ITE kontroleru, i taj metod izgleda radi (pa poslije prebaciti sistem sa ghostom na zeljeni disk). Ovom metodom win7 konaco "ucita" odgovarajuci drajver za ITE i kao sve poslije radi (vide se diskovi zakaceni na njega). Ovo je ujedno i dodatno pojasnjenje za Ad Finesa...