View Full Version : Prostorija Za Snimanja Bubnja
zdravo momci!
ovako, situacija je sljedeća: imamo dvije prostorije za snimanje bubnja i obe su neobrađene i te?ko da će se tu u skoroj budućnosti i?ta promijeniti. e,sad....jedna prostorija u kojoj inače sviramo je prilično mala, otprilike 15 metara kvadratnih i strop je dosta nizak, oko 2 i po metra. zidovi od knaufa, tanki.
druga prostorija u kojoj bi se moglo snimat je dosta veća, duplo, mo?da i vi?e, stropovi vi?i, oko 3 i po metra. radi se o starom skloni?tu, dakle zidovi betonski, debeli da deblji bit ne mogu, ima jeke.
zanima me koja od ove dvije bi bila bolja, odnosno manje lo?a za snimanje bubnja! velika rupa ili mala?
zahvaljujem
fipke
17-02-2010, 10:49 AM
ako je rokenrol u pitanju, bez'te u veliku, samo pazljivo sa postavkom mikrofona, neka budu sto blizi zbog jeke, tj. nema potrebe za ambientalcima.
za sve ostalo u malu.
to je i neko generalno pravilo kojim bi se trebalo voditi za sve ne samo za bubanj;
velika pesma, mocan aranzman - velika soba, intimna pesma - mala soba
rokenrol kažeš? čuj. radi se o nekakvoj panki-rege muzici gdje ima distorzije i brass sekcije tako da bi se vjerojatno moglo svesti pod rokenrol. i definitivno se ne radi o kakvim baladama i sličnom. ok, hvala ti, mislim da si bio jasan oko toga.
ako ima kakvih drukčijih mišljenja, dobrodošla su.
Boki_R
17-02-2010, 09:43 PM
Generalno se slazem, ali bi preporucio da udenfujete malo sav taj beton. Mozda u nedostatku boljeg nekakvim stalazama i starudijama po njima, cisto da zvuk ne vitla u beskraj.
Mislim da najvise iskustva sa sklonistima ima Arthur.
Pokusajte dosta eksperimentisati i sa pozicioniranjem bubnjeva u samoj prostoriji. Nekad pola metra cini cuda.
da, tako nešto smo i mislili u tom slučaju. ne bi bili prazni zidovi, stavili bi se trosjedi i slične gluposti unaokolo. ćemo vidit još.
Bockie
18-02-2010, 04:19 PM
velika pesma, mocan aranzman - velika soba, intimna pesma - mala soba
Znaci od 2. svetskog rata pa do pojave privatnih studija po supama,potkrovljima i kupatilima 90-ih nije bilo intimnih pesama na ovim prostorima?
:D
Ovo se mozda moze primeniti na koriscenje reverba pogotovo u produkciji 80-ih,ciji sam fan...
Dakle ovo nije nikakvo pravilo, i ovakve stvari treba posmatrati sa veelikom rezervom,ako ovaj forum misli da ostane ozbiljan,bar malo.
Teziste ove price je na akustici prostora, a to kako i sta koristiti od materijala imate vec na dugacko i siroko opisano na rumskom,malo procesljajte,tu je i cika Boggy sa svojim znanjem pa pitajte i tako dalje,pogledajte i koji se materijali koriste (a nisu kartoni od jaja) i tako dalje.
Licno mislim da je daleko bolje dobro izolovati veci prostor,a postavka mikrofona ce imati veze samo sa produkcijom onoga sto se zeli dobiti od bubnja u snimku. Priblizavati mikrofone bubnju i uopste generalno na ustrb prostora u kome se snima - sakatiti ono sto se snima je veoma pogresna teza. Overhedi su najvazniji deo ozvuke bubnja i nije sve jedno gde i koliko visoko stoje!
Bubanj zahteva i visinu i sirinu, pa idi na veci - dobro akusticki obradjen prostor!
Amin.
poz'
fipke
18-02-2010, 05:52 PM
Znaci od 2. svetskog rata pa do pojave privatnih studija po supama,potkrovljima i kupatilima 90-ih nije bilo intimnih pesama na ovim prostorima?
:D
Ovo se mozda moze primeniti na koriscenje reverba pogotovo u produkciji 80-ih,ciji sam fan...
Dakle ovo nije nikakvo pravilo, i ovakve stvari treba posmatrati sa veelikom rezervom,ako ovaj forum misli da ostane ozbiljan,bar malo.
Teziste ove price je na akustici prostora, a to kako i sta koristiti od materijala imate vec na dugacko i siroko opisano na rumskom,malo procesljajte,tu je i cika Boggy sa svojim znanjem pa pitajte i tako dalje,pogledajte i koji se materijali koriste (a nisu kartoni od jaja) i tako dalje.
Licno mislim da je daleko bolje dobro izolovati veci prostor,a postavka mikrofona ce imati veze samo sa produkcijom onoga sto se zeli dobiti od bubnja u snimku. Priblizavati mikrofone bubnju i uopste generalno na ustrb prostora u kome se snima - sakatiti ono sto se snima je veoma pogresna teza. Overhedi su najvazniji deo ozvuke bubnja i nije sve jedno gde i koliko visoko stoje!
Bubanj zahteva i visinu i sirinu, pa idi na veci - dobro akusticki obradjen prostor!
Amin.
poz'
Dobro znam o cemu pricam. Covek je formulisao pitanje "koja od dve prostorije dve bi bila bolja", bez price o bilo kakvom akustickom tretmanu. Shodno tome, ja uzimam u obzir da uz samo snimanje, prostoriju, instrument i opremu, nema vise mesta ili tek sitno za dalje insvesticije u bilo sta. Samim tim i moj odgovor je dosledan, da je drugacije formulisano bilo pitanje drugaciji bi bio i moj odgovor.
Sto se tice ovog "pravila";imas pravo da je ono danas upotrebljivo za reverbe, ali treba shvatiti da je ono poteklo iz estetike snimanja u 60im i 70im (ciji sam ja fan), kad se nisu bash svi mogli bashkariti sa 480tkama.
@choi
u tom slucaju pank i moze da prodje, no po mom ukusu rege bash i ne trpi velike (betonske) prostore tako da bi najbolje bilo ono sto je Boki_R predlozio.
Bockie
18-02-2010, 10:43 PM
Dobro znam o cemu pricam. Covek je formulisao pitanje "koja od dve prostorije dve bi bila bolja", bez price o bilo kakvom akustickom tretmanu. Shodno tome, ja uzimam u obzir da uz samo snimanje, prostoriju, instrument i opremu, nema vise mesta ili tek sitno za dalje insvesticije u bilo sta. Samim tim i moj odgovor je dosledan, da je drugacije formulisano bilo pitanje drugaciji bi bio i moj odgovor.
Sto se tice ovog "pravila";imas pravo da je ono danas upotrebljivo za reverbe, ali treba shvatiti da je ono poteklo iz estetike snimanja u 60im i 70im (ciji sam ja fan), kad se nisu bash svi mogli bashkariti sa 480tkama.
Onda coveku treba reci da odustane od svega ili zaradi bar za usrani azmafon.
Bavljenje muzikom je ipak plemenita disciplina i zahteva glas ili instrument,vestinu i prostor za vezbu. Nema sviranja gitare ako je nemas! Nema vezbe bez prostora! Azmafon ili makar karton za jaja ili nek raskomada taj glupi trosed i izvadi sundjer...!
Jel moze za dzabe!? Jel moze za nista?! Jel moze sve dobijemo - NISTA ne damo!? Jel moze ni da ne vezbamo,samo prdnes i "voila" svi imaju sve i sve znaju...?!
Izvinjavam se ali malo mi kiselo na k.. udari od onih koji bi da nesto rade a da im se nesto ne desi...!
dobro momci, polako. ajd sad da odem u detalje. e pa ovako....dakle, imamo dvije prostorije za bubanj, jedna je velika, druga mala. ova velika je sada praktički prazna i ne dolazi u obzir da se u njoj išta snima u ovom trenutku jer je jeka prevelika. međutim, u idućih mjesec dana ta soba bi trebala biti "sređena", sagradio bi se zid koji bi je razdvajao od ostalih, stavili parketi, rasporedio namještaj. tako da ne bi bila prazna kakva je sad. e sad, mi tu možemo kemijat s raspoređivanjem namještaja, ipak u oba slučaja radi se o dvije akustički neobrađene prostorije i pitanje je samo koja je manje loša. inače, sve osim bubnja snimamo u akustički sređenoj prostoriji. bubanj ne možemo jer se nalazi u stanu pa kolega ne želi u rat sa susjedimadakle, zaključak, velika prostorija ne bi bila samo 4 betonska zida već bi bio neki vrag u njoj.
redwater
19-02-2010, 07:53 PM
besi cjebad po zidovima,popunjavaj uglove,pazi na stojecji talas......
shto vishe kabastih stvari a koje "upijaju" stavish imacjesh vecju kontrolu...
generalno vecja prostorija bi trebalo da je malo manje problematichna...
a shto se postavke mikrofona tiche...ja bih definitivno ishao na close varijantu,ali vidi po sobi kada vecj unesete bubanj...shetaj mozhda nadjesh neki zanimljiv zvuk u prostoru vredan postavljanja room mikrofona...
samo budi svestan da od ozbiljnosti u pripremama zavisi i rezultat...sam ti znash chime bi bio zadovoljan...pa dotle i idi....
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.