View Full Version : kome uopste trebaju gitaristi !!
DaBear
14-02-2010, 10:12 AM
..kad covek delje gitaru na klavijaturi sa MusicLab RealStrat-om !!!:shock::shock:
http://www.youtube.com/watch?v=x_E-rsKWq90&feature=related
Zanimljivo, ali, sviranje gitare nije samo "proizvodnja gitarskog zvuka", nego i osećaj koji ima? dok rola? po ?icama, dok se giba? u kukovima i izvija? kičmu ne bi li uhvatio ton, napre?e? mi?iće da "pocepa?" rif...
Jeste da to nema vizualne veze sa primerom koji si naveo, ali mislim da su?tina nije daleko od one Kojine "You've got a mouse in your hand, you need no people in your band!".
google
14-02-2010, 11:50 AM
Ja sam poceo raditi sa atarijem pre 15 godina i odusevio sam se kako mozes upisati sta god hoces.
Kompjuter svira & ne kenja, za razliku od brace muzicara.
Sada sam resio uzeti gitaru i bas gitaru i sve uvezbati i odsvirati, iako me sve to uzasno mrzi, a i nisam svirao ne pamtim, a da sad kao debil uvezbavam i ponavljam isto po milion puta, uopste mi se ne radi.:banghead::banghead::banghead:
Ali pesma koja nije svirana ne zvuci. Moze biti i velik zvuk i dubok i sirok, ali zvuci defektno.
Solidno odsvirano na solidnoj opremi zvuci lepse, prijatnije i interesantnije, cak i kad susti, pucka i klipuje. :confused:
Ja sam se malo igrao sa real stratom i bome treba i za to vremena da covjek navjezba...
google
14-02-2010, 01:28 PM
Bolje je vezbati obicnu gitaru.
DaBear
14-02-2010, 03:55 PM
Bolje je vezbati obicnu gitaru.
ko ima vremena, i uci da svira i komponuje / producira za sebe...ok.
Ko radi puno u studiju i "zna da svira samplove" , moze MNOGO posla da odradi....bolji zvuk, tacnije odsvirano, nema mikrofona, pijanoh gitarista itd itd..
alfom
14-02-2010, 04:05 PM
Ko radi puno u studiju i "zna da svira samplove" , moze MNOGO posla da odradi....bolji zvuk, tacnije odsvirano, nema mikrofona, pijanih gitarista itd itd..
... i bubnjara :D
edit : sad sam poslu?ao link. Majstorski jeste ; ali, isto tako jasno ko dan da nije gitara.:(
... ili recimo SC Prominy 8-)
http://www.youtube.com/watch?v=rZ_qq8bpe8w
Kome trebaju klavijaturisti, basisti i bubnjari?
Jo? manje nego gitaristi...
Čak ni vokali nisu vi?e nu?ni...
I ostaje samo ideja i umjetnost... ili ?to već...
:)
alfom
14-02-2010, 04:29 PM
Kome trebaju klavijaturisti, ...
Studijima 8-). Ostale otpi?i :)
google
14-02-2010, 04:32 PM
Ko radi puno u studiju i "zna da svira samplove" , moze MNOGO posla da odradi....bolji zvuk, tacnije odsvirano, nema mikrofona, pijanoh gitarista itd itd..Nije bolji zvuk. Solidno snimljeno i odsvirano lepse zvuci, normalnije, ne znam kako bih rekao od bilo koje vst budzevine.
DA radim drugom, boleo bi me cosak, insertujem vst, svira da klinac padne na dupe, wov.
Svi zadovoljni, ali jbg. sviram, komponujem i produciram za sebe... :)
Studijima 8-). Ostale otpi?i :)
Pa klavijaturist je glazbenik koji se najlak?e simulira... čak je kod bubnjeva problem u samom zvuku činela i kako ga učiniti prirodnim, dok je kod klavijatura moguće programirati bilo ?to...
alfom
14-02-2010, 04:45 PM
Pa klavijaturist je glazbenik koji se najlak?e simulira... čak je kod bubnjeva problem u samom zvuku činela i kako ga učiniti prirodnim, dok je kod klavijatura moguće programirati bilo ?to...
Kako god, svi prilo?eni primjeri 'gitarskog sviranja' pokazuju da 'gitare' sviraju klavijaturisti. Zato i trebaju.
Osim ako me neko ubijedi da se midi pisaljkom ono iz ovih primjera mo?e napisati - 'odsvirati'.
Kako god, svi priloženi primjeri 'gitarskog sviranja' pokazuju da 'gitare' sviraju klavijaturisti. Zato i trebaju.
Osim ako me neko ubijedi da se midi pisaljkom ono iz ovih primjera može napisati - 'odsvirati'.
Pa ne trebaju klavijaturisti, sa mišom i malo midi programiranja, možeš napraviti sve što sviraju i ti klavijaturisti...
Teoretski sve što se može odsvirati na klavijaturi, može se i programirati.
Ali za simulirati prirodan instrument, treba puno napredniji sampler prirodnih zvukova tog instrumenta... mada opet ovisi tko što svira i kako...
Problem kod električne gitare je što je to još uvijek prirodan instrument... a prirodan instrument ima neke karakteristike zvuka koje je teže simulirati...
Meni ovo ne zvuči ko gitara, ali ne zbog sviranja, nego zbog samog zvuka simulirane gitare... da je bolji zvuk možda bi zvučalo još bolje...
Uostalom, smatram da je bit glazbe prvenstveno kreiranje i ideja, a ne nabijanje po instrumentima... dal je prava gitara, pravi bubanj, koga briga dok je pjesma i ideja dobra i zanimljiva.... glazbenika ima na milijune, ali je dobre glazbe i originalnih ideja, sve manje...
Smatram da se uopće ne treba time opterećivati, što je samplirano što je prirodno... na kraju krajeva, većina ljudi sluša glazbu a ne svirače... osim fanatika i svirača...
:D
Ma ljudi sve je ovo priča sa ograničenim rokom trajanja.
Bilo ko, ko u muzici kreće od nule, a da pritom ima usvirani bend, jednostavno, nije siguran ima li uop?te smisla objavljivati ne?to ili ne.
Internet je, u tom smislu, postao neuni?tiva protivte?a muzičke industrije, i verujem da je pitanje vremena kada će stvari doći na svoje, u smislu da umetnost ispliva u ?abokrečini recikliranih ideja i ?anse da danas maltene svako mo?e imati svoj studio.
A mo?e i ovako...
Recimo, ako te snimanje i miksovanje albuma ko?ta par 'iljada evra, ako te spot u hd produkciji ko?ta bar pet puta vi?e, a na kraju balade 10000 njih dowloaduje taj album sa Rapida i svega 37 fanova kupi tvoj disk koji staje cirka 5-8 evra, pa valjda je jasno da pravljenje muzike postaje privilegija bogatih, kojima je jedino va?no da budu poznati.
Muzika je, na?alost, ovde u drugom planu.
Ako ne verujete meni, pitajte Đuleta!
google
14-02-2010, 05:01 PM
a prirodan instrument ima neke karakteristike zvuka koje je te?e simulirati...To je nemoguce "simulirati".
To je nemoguce "simulirati".
Ovisi... prvo o tome tko sluša sve to.
Prosječnom slušatelju ovo na ovom youtube videu i prava gitara, zvuči isto...
Nadalje, ovisi i o vrsti sviranja... postoje sampleri električne gitare koji sadrže odsvirane riffove... spojiš par tih riffova i eto ti pjesme...
A uz danasnju mogucnost editinga, punch in/out, svatko moze odsvirati super gitare...
alfom
14-02-2010, 05:15 PM
Badava je sva priča. Nema te pisaljke koja će zapisati ono ?to se odsvira. Čak i simuliranje karakteristika zvuka pisaljkom (pitch, modulation, velocity, itd., itd.) bi zahtjevalo softver za kori?tenje softvera, da bi bilo produktivno.
Elektronska muzika je nekada smatrana muzikom SVIRANOM na elektronskim instrumentima. Danas je to sasvim drugi par rukavica i pojam je do?ivio totalnu promjenu.
Bez ?ivih instrumenata, vokala, i sl. nema muzike. Industrija je dovoljno moćna da poizmi?lja sve i sva i klepetanje inzkvantiziranog kvazi bubnja i ostalih 'instrumenata' nazove muzičkim pravcem.
VST-ima se mo?e lijepo urediti ne?to od pratnje u beku, korus / flend?er arpeđa, tepisi, i sl.
Ali, jo? je to sve daleko.
I ove reklame ?to u prvi mah ponesu, padaju u vodu kada treba uraditi ne?to ozbiljnije.
Čestim slu?anjem snimaka ozbiljne muzike (naravno, izvedene 'u ?ivo' bilo u studiju ili na koncertu), postaje jasno koliko su ove imitacije prirodnog i Bo?ijeg jadne - bijedne.
U svakom slučaju, kupih gitaru da koliko-toliko dobijem na istinitosti, a 'vatiću se i trube, koju nisam uzeo u ?ake dobru deceniju i po, iz istog razloga.
Čestim slušanjem snimaka ozbiljne muzike (naravno, izvedene 'u živo' bilo u studiju ili na koncertu), postaje jasno koliko su ove imitacije prirodnog i Božijeg jadne - bijedne.
Za tebe i po tvom mišljenju... a koliko ljudi obraća pažnju na to?
Većina ljudi ne sluša glazbu da se udubi u tehnike sviranja, nego da se zabavi...
Ja smatram da je glazbena ideja najbitnija... ostalo su nijanse... uzalud svirka ako je pjesma bezveze... a super pjesma je super, ako se sviđa ljudima, bez obzira odsvirana ili programirana...
To je moje mišljenje naravno...
:grin:
alfom
14-02-2010, 05:29 PM
O.K.
O.K.
O.K.
...
Nisi me ubjedio :grin:
O.K.
O.K.
O.K.
...
Nisi me ubjedio :grin:
Ma nisam te ni ubjeđivao, ima bitnijih stvari nego da se svađamo oko ovakvih... tko voli, neka izvoli... ako ti je gu?t, radi ?to i kako hoće?... na kraju krajeva sve to radi? zbog vlastitog zadovoljstva pretpostavljam...
:wink:
google
14-02-2010, 06:38 PM
Ovisi... prvo o tome tko slu?a sve to.
Prosječnom slu?atelju ovo na ovom youtube videu i prava gitara, zvuči isto...
Slazem se. Ali meni ne zvuci ni blizu. Napisam sam arpegio u jednom aranzmanu i upisao. Sve tacno.
Posle je sve to isto odsvirano na Creative Live, gitara direkt u komp, cubase 1 ili 2. Snimak je puckao, klipova i zujao, ali je bolje zvucalo od najboljeg vst instrumenta.
Kada slusas, cak i ne lice ta dva fajla, iako su svi tonovi isti, isti tempo, tonalitet.
alfom
14-02-2010, 07:13 PM
Slazem se. Ali meni ne zvuci ni blizu. Napisam sam arpegio u jednom aranzmanu i upisao. Sve tacno.
Posle je sve to isto odsvirano na Creative Live, gitara direkt u komp, cubase 1 ili 2. Snimak je puckao, klipova i zujao, ali je bolje zvucalo od najboljeg vst instrumenta.
Kada slusas, cak i ne lice ta dva fajla, iako su svi tonovi isti, isti tempo, tonalitet.
O tome napisah i sam.
Čak kada su u pitanju ne samplovi, nego i gotovi snimci!
Nema ?anse da se membrana mica, zvučnika, plastika, digit ili već ?ta, poredi sa onim ?to ljudsko uho čuje 'u ?ivo'. A kamo li da sa npr. 'logici' gitare nekompatibilnim klavijaturama (pa da je u njih ubačeno ne znam ?ta) proizvede gitara. Bar za sada je tako.
Isto tako koječime filtrirani samlovi, snimci, ...
Kada nauka razluči koliko treba parametara da bi se definitivno prevarilo ljudsko uho (mozak), mo?da ?ta i bude. Za sada imam utisak da bi nekakav računar sa potrebnim softovima, koji bi to mogao, bio velik kao pola moje čar?ije.
Mo?emo samo pričati o tome da li mi se ne?to umjetno sviđa ili ne : kao i plastično cvijeće : lijepo izgleda ali - ne miri?e.
Sve ostalo je borba za hiperprodukciju ili zaradu. A to ba? da je ikada donijelo ?ta dobro - nije.
Dodu?e, svaka roba ima svog kupca.
Zato jo? uvijek prolazi TF :grin:.
silicon science
14-02-2010, 07:13 PM
Bez živih instrumenata, vokala, i sl. nema muzike. Industrija je dovoljno moćna da poizmišlja sve i sva i klepetanje inzkvantiziranog kvazi bubnja i ostalih 'instrumenata' nazove muzičkim pravcem.
Samo mi nije jasno koja je industrija izmislila ove indijance sto zapevaju i vrte te turske melodije i slichna sranja??? I to je kao muzika??? Nije mi jasno zasto ste svi "vi" (folk, melos i slichni) uvek isprovocirani svime sto nije "odsvirano" i "otpevano". Muka mi je vise od te priche. Evoluirajte vishe ljudi :banghead::banghead::banghead::banghead:
balthazaar
14-02-2010, 11:30 PM
O tome napisah i sam.
Nema šanse da se membrana mica, zvučnika, plastika, digit ili već šta, poredi sa onim što ljudsko uho čuje 'u živo'. A kamo li da sa npr. 'logici' gitare nekompatibilnim klavijaturama (pa da je u njih ubačeno ne znam šta) proizvede gitara. Bar za sada je tako.
Kada nauka razluči koliko treba parametara da bi se definitivno prevarilo ljudsko uho (mozak), možda šta i bude. Za sada imam utisak da bi nekakav računar sa potrebnim softovima, koji bi to mogao, bio velik kao pola moje čaršije.
Možemo samo pričati o tome da li mi se nešto umjetno sviđa ili ne : kao i plastično cvijeće : lijepo izgleda ali - ne miriše.
Sve ostalo je borba za hiperprodukciju ili zaradu. A to baš da je ikada donijelo šta dobro - nije.
Doduše, svaka roba ima svog kupca.
Zato još uvijek prolazi TF :grin:.
Znaš kako, tvoja priča malo ide u jednu krajnost...Na kraju će ispasti da ništa nije dobro, niti ima bilo kakve prave vrijednosti osim muzika koja se izvodi živo i to isključivo na akustičnim instrumentima i vokalno! Bacimo onda i tu električnu gitaru u smeće - jer, jako je diskutabilna i njena "prirodnost" pogotovo kad prođe kroz distorziju ili procesor...ode ti priroda...sa dovoljno jakim ozvučenjem - ta gitara će biti glasnija od simfonijskog orkestra...'bem ti ja tu "prirodu"...bacimo onda električni bas, bacimo sve klavijature i sintisajzere...mikrofone... snimanje....ništa od toga nije prirodno! Ama baš ništa! Muzika bi onda trebala da involuira na taj nivo kada se izvodila isključivo uživo i na akustičnim instumentima....Ne mogu se složiti sa tobom!...Bacimo onda automobile i vratimo se konjima...ugasimo struju i vratimo se svijećama...postanimo amiši ;) Ja ću se definitvno složiti sa tobom iz jednog određnog filozofskog ugla da tehnologija ne utiče dobro na određene vrijednosti i da se neke vještine razvitkom tehnologije gube...Međutim, treba imati mjeru i postaviti stvari realnije....znamo dobro da je džez u svojim nastancima za tadašnje ljubitelje klasične muzike bio nešto ljigavo i prostačko do zla boga...eto taj džez je sad i sam klasika...znamo dobro , da je sličnima kao ti smetala i pojava električne gitare i klavira...Sjećam se da jedan pijanista (zaboravih mu ime) nije htio da svira sa Milesom Davisom na Rhodesu , jer mu je ta elekrična sprava bila , malo je reći, odvratna...A, Rhodes sad postade kultni instrument i sad kao isti taj rhodes predstavlja neku "prirodnost"...bla bla...Predpostavljam da će jednom u budućnosti biti rasprave tipa " da li ikad HMVsti874 mogu da zvuče kao stari VSTi-jevi....Onda će neki nostalgičari da pričaju o tome kako ništa ne može da bude masno ili prirodno kao stari dobri VSTi, onda će neki klinac da dođe i da tvrdi da on sa svojim supersoničnim HMVSTi874 može sve puno bolje nego što to može na matorom, analognom , VSTi :)
Vrijeme ide i stvari se mijenjaju...sve ima dobre i loše strane...sve je manje vrhunskih svirača...
balthazaar
14-02-2010, 11:31 PM
O tome napisah i sam.
Nema šanse da se membrana mica, zvučnika, plastika, digit ili već šta, poredi sa onim što ljudsko uho čuje 'u živo'. A kamo li da sa npr. 'logici' gitare nekompatibilnim klavijaturama (pa da je u njih ubačeno ne znam šta) proizvede gitara. Bar za sada je tako.
Kada nauka razluči koliko treba parametara da bi se definitivno prevarilo ljudsko uho (mozak), možda šta i bude. Za sada imam utisak da bi nekakav računar sa potrebnim softovima, koji bi to mogao, bio velik kao pola moje čaršije.
Možemo samo pričati o tome da li mi se nešto umjetno sviđa ili ne : kao i plastično cvijeće : lijepo izgleda ali - ne miriše.
Sve ostalo je borba za hiperprodukciju ili zaradu. A to baš da je ikada donijelo šta dobro - nije.
Doduše, svaka roba ima svog kupca.
Zato još uvijek prolazi TF :grin:.
Znaš kako, tvoja priča malo ide u jednu krajnost...Na kraju će ispasti da ništa nije dobro, niti ima bilo kakve prave vrijednosti osim muzika koja se izvodi živo i to isključivo na akustičnim instrumentima i vokalno! Bacimo onda i tu električnu gitaru u smeće - jer, jako je diskutabilna i njena "prirodnost" pogotovo kad prođe kroz distorziju ili procesor...ode ti priroda...sa dovoljno jakim ozvučenjem - ta gitara će biti glasnija od simfonijskog orkestra...'bem ti ja tu "prirodu"...bacimo onda električni bas, bacimo sve klavijature i sintisajzere...mikrofone... snimanje....ništa od toga nije prirodno! Ama baš ništa! Muzika bi onda trebala da involuira na taj nivo kada se izvodila isključivo uživo i na akustičnim instumentima....Ne mogu se složiti sa tobom!...Bacimo onda automobile i vratimo se konjima...ugasimo struju i vratimo se svijećama...postanimo amiši ;) Ja ću se definitvno složiti sa tobom iz jednog određnog filozofskog ugla da tehnologija ne utiče dobro na određene vrijednosti i da se neke vještine razvitkom tehnologije gube...Međutim, treba imati mjeru i postaviti stvari realnije....znamo dobro da je džez u svojim nastancima za tadašnje ljubitelje klasične muzike bio nešto ljigavo i prostačko do zla boga...eto taj džez je sad i sam klasika...znamo dobro , da je sličnima kao ti smetala i pojava električne gitare i klavira...Sjećam se da jedan pijanista (zaboravih mu ime) nije htio da svira sa Milesom Davisom na Rhodesu , jer mu je ta elekrična sprava bila , malo je reći, odvratna...A, Rhodes sad postade kultni instrument i sad kao isti taj rhodes predstavlja neku "prirodnost"...bla bla...Predpostavljam da će jednom u budućnosti biti rasprave tipa " da li ikad HMVsti874 mogu da zvuče kao stari VSTi-jevi....Onda će neki nostalgičari da pričaju o tome kako ništa ne može da bude masno ili prirodno kao stari dobri VSTi, onda će neki klinac da dođe i da tvrdi da on sa svojim supersoničnim HMVSTi874 može sve puno bolje nego što to može na matorom, analognom , VSTi :)
Vrijeme ide i stvari se mijenjaju...sve ima dobre i loše strane...sve je manje vrhunskih svirača...
google
14-02-2010, 11:54 PM
Samo mi nije jasno koja je industrija izmislila ove indijance sto zapevaju i vrte te turske melodije i slichna sranja??? I to je kao muzika??? Nije mi jasno zasto ste svi "vi" (folk, melos i slichni) uvek isprovocirani svime sto nije "odsvirano" i "otpevano". Muka mi je vise od te priche. Evoluirajte vishe ljudi :banghead::banghead::banghead::banghead:
Uopste niti slusam folk, niti me to interesuje. Niti sam isprovociran. Jednostavno, meni to ne zvuci. I sada cu morati pod stare dane da sviram.
Jedino sto je gore od turbo folka, to je rep, tehno i tsl. Kada cujem tri deteta koji prosipaju mudrost & mlataruju rukama, podidje me jeza. Isto tako se jezim od raznih dj. i alternative... :(
Sta sve ljudi nece izmisliti, samo da ne bi morali da sviraju. :D
DaBear
15-02-2010, 09:03 AM
Uopste niti slusam folk, niti me to interesuje. Niti sam isprovociran. Jednostavno, meni to ne zvuci. I sada cu morati pod stare dane da sviram.
pa nista...ti lepo sviraj , po stare dane...sto i sam kazes...a i Alfom, isto..neka i on svira svoje gitare i svima dobro!!
Posto (verovatno) obojica svirate iz hobija, to nece nikome smetati,.. mislim...nema vas na radiju i TV-u pa nece nikoga uzbudjivati ili nervirati i svima mirna i cista glava!!) :)
Predpostavljam da će jednom u budućnosti biti rasprave tipa " da li ikad HMVsti874 mogu da zvuče kao stari VSTi-jevi....Onda će neki nostalgičari da pričaju o tome kako ni?ta ne mo?e da bude masno ili prirodno kao stari dobri VSTi, onda će neki klinac da dođe i da tvrdi da on sa svojim supersoničnim HMVSTi874 mo?e sve puno bolje nego ?to to mo?e na matorom, analognom , VSTi :)
Super teorija, a tak ce vjerovatno i biti...
Treba vremena da se razvije sposobnost sviranja nekog instrumenta, siguran sam da ima odredjeni broj instrumenata na kojima jos nije razvijen sviralacki potencijal...Pa i u ITB industriji se sve vise paznje polaze na interfejs, vst instrumenata ima brdo, i to stvarno dobrih, sad treba razvijati sisteme kako da se ti instrumenti sto bolje kontroliraju u muzikalnom i prirodnom smislu, tj. sviraju...
Sto se tice emulacija stvarni instrument uvijek zvuci bolje! S druge strane ako nekom hitno treba neki instrument koji nije u prvom planu naravno da ce koristit emulaciju i ustedjet si vrijeme i pare...
Vrijeme ide i stvari se mijenjaju...sve ima dobre i lo?e strane...sve je manje vrhunskih svirača...
S tim se ne bi slozio...ima sve vise super sviraca, sam sto im se na zalost ne pridaje tako velika paznja pa mnogi ostanu i u sjeni...
Evo i zanimljive pricice o tome:
http://www.stumbleupon.com/su/7ngfVl/www.egodialogues.com/general/violinist-in-metro.php
postoji i vidoja.. http://www.youtube.com/watch?v=WC9IvjrgZ7I
balthazaar
15-02-2010, 11:52 AM
Sto se tice emulacija stvarni instrument uvijek zvuci bolje! S druge strane ako nekom hitno treba neki instrument koji nije u prvom planu naravno da ce koristit emulaciju i ustedjet si vrijeme i pare...
Ma to definitivno...u to ne treba sumnjati...ipak će akustični instrumenti postojati dok bude postojalo muzike...to je fakat! Ništa ne može da zamjeni kad pravi instrument odjekne u sobi....čak mislim da neki ne mogu ni da se snime sa potpunim doživljajem koji slušalac ima dok ga sluša u prostoriji...Dok naravno isto tako razni elektronski instrumenti pružaju nešto drugo što ovi ne mogu...Treba pomiriti oba "svijeta"...Ja nekog muzičkog genija iz budućnosti zamišljam kao nekog ko savršeno poznaje kompjutere i programe i isto tako virtuozno svira :) Davno sam pročitao da je neko napisao negjde na netu da je jedan od problema moderne muzike to što oni stari i prekaljeni muzički znalci ili ne kapiraju uopšte savremenu tehnologiju ili je kapiraju na pogrešan način, a da neki novi klinci odlično kapiraju tehnologiju , ali ne kapiraju uopšte muziku ili je kapiraju na pogrešan način :)
google
15-02-2010, 11:58 AM
pa nista...ti lepo sviraj , po stare dane...sto i sam kazes...a i Alfom, isto..neka i on svira svoje gitare i svima dobro!!
Posto (verovatno) obojica svirate iz hobija, to nece nikome smetati,.. mislim...nema vas na radiju i TV-u pa nece nikoga uzbudjivati ili nervirati i svima mirna i cista glava!!) :)Jedino sto raznih tehno smaracina i komercijale ima na radiju, pa vrse genocid nad sluhom, ali sta se moze... :rolleyes:
S tim se ne bi slozio...ima sve vise super sviraca, sam sto im se na zalost ne pridaje tako velika paznja pa mnogi ostanu i u sjeni...
Ima svirača ali nema glazbe... ili je ima, ali je previše druge glazbe, pa se ne čuje za nju...
Vrijeme kada su ljudi slušali gitarske super starove je prošlo, danas slušaju glazbu...
Netko na mobitelu moze skladati hit bez da zna išta svirati. Dosta je ljudima 'profesionalnog' gledanja na glazbu... koga briga ako netko rastura gitaru, civilizacija živi ubrzano, u gomili glazbe ljudi zapažaju melodije, neki ritam, neku ideju...
Danas ljudi poslušaju mp3, prvih 10 sekundi pa gase... ne čekaju dok bude solo na gitari... niti neke dubokoumne skladbe koje samo autor razumije!
Poslušat će samo takve stvari i udubiti se ako ih natjeraš da sve preslušaju i da steknu dojam o čemu govoriš.
Ali to je već image, koncept i promocija.
Ako ih ne interesiraš ti kao pojava i tvoj glazbeni koncept, neće se ni truditi shvaćati tvoju glazbu i vrtiti cd dok ne 'shvate'...
Jedino sto raznih tehno smaracina i komercijale ima na radiju, pa vrse genocid nad sluhom, ali sta se moze... :rolleyes:
Pa ti ugasi radio, u čemu je problem?
Najbezveznije je kada osoba misli da je njegov osoban ukus, mjerilo ičega.
Mjerilo industrije je ponuda/potra?nja/profitabilnost...
Ti kući mo?e? svirati ?to hoće?, u?ivaj ali ako te nitko ne kupuje, ne treba kukati kako su svi glupi i ne razumiju pravu glazbu...
Ma to definitivno...u to ne treba sumnjati...ipak će akustični instrumenti postojati dok bude postojalo muzike...to je fakat!
Postojat će, jer uvijek možeš nategnuti kožu na bačvu i udarati ili napraviti frulu od drveta... ali koliko će se koristiti...
Mislim da industrija ide u smjeru da svatko može svirati/skladati nešto, bez i da zna svirati. Smjer neometanog kreiranja... i to nije nista lose. Ako netko ima ideju, neka je i ostvari a ne da mora godinama prije nabadati po instrumentu.
Tu ide i produkcija, svatko doma može skladati bilo što na laptopu i napraviti da zvuči tako da sam zvuk ne ometa nikog u slušanju te glazbe. Dobro, treba nekog znanja, ali ne sumnjam da će biti programi koji će sve to smiksati i odraditi sami mastering u budućnosti...
DaBear
15-02-2010, 01:52 PM
Ima svirača ali nema glazbe... ili je ima, ali je previ?e druge glazbe, pa se ne čuje za nju...
Vrijeme kada su ljudi slu?ali gitarske super starove je pro?lo, danas slu?aju glazbu...
Netko na mobitelu moze skladati hit bez da zna i?ta svirati. Dosta je ljudima 'profesionalnog' gledanja na glazbu... koga briga ako netko rastura gitaru, civilizacija ?ivi ubrzano, u gomili glazbe ljudi zapa?aju melodije, neki ritam, neku ideju...
Danas ljudi poslu?aju mp3, prvih 10 sekundi pa gase... ne čekaju dok bude solo na gitari... niti neke dubokoumne skladbe koje samo autor razumije!
Poslu?at će samo takve stvari i udubiti se ako ih natjera? da sve preslu?aju i da steknu dojam o čemu govori?.
Ali to je već image, koncept i promocija.
Ako ih ne interesira? ti kao pojava i tvoj glazbeni koncept, neće se ni truditi shvaćati tvoju glazbu i vrtiti cd dok ne 'shvate'...
Mudro zboris ! tako je...
google
15-02-2010, 02:13 PM
Pa ti ugasi radio, u čemu je problem?
Najbezveznije je kada osoba misli da je njegov osoban ukus, mjerilo ičega.To ti nije po tvom ukusu? :wink:
Mjerilo industrije je ponuda/potra?nja/profitabilnost...I politika/novac/mediji/sex/mafija.
Ti kući mo?e? svirati ?to hoće?, u?ivaj ali ako te nitko ne kupuje, ne treba kukati kako su svi glupi i ne razumiju pravu glazbu...Nisam na trzistu, niti planiram biti. Gadim se na sve to, i nemam vremena za makar sta. Zivot kratko traje.
[quote=MD;271625]ne kupuje, ne treba kukati kako su svi glupi i ne razumiju pravu glazbu.../quote]Nek' slusa sta god ko hoce, svejedno mi je...
[quote=google;271632]To ti nije po tvom ukusu? :wink:
Nisi shvatio...
Mogu se ja u svemu slagati s tobom, ali to nije bitno za išta. Treba biti realan...
Nabijati po gitari dan-noć ne znači da bi itko to trebao cijeniti ili poštivati/kupovati samo zbog toga jer nabijaš po gitari i posvetio si tome vremena. Ima puno zaslužnijih ljudi na svijetu pa nemaju priznanje.
Naravno da će gitaristi gledati na tvoj rad iz perspektive gitarista, ali takvih ljudi je malo i najbolje da radiš glazbu za takvo tržište ako ćeš raditi, ako si već orijentiran na to. Postoji cijela scena takve glazbe i nekakvo tržište ali i tamo je sve pretrpano, svi dobro sviraju i opet se sve svede na PJESME. Govorim ovo slikovito, ne znam sviraš li ili ne.
Ljudi ponegdje još kuju alate, ali drugi su prešli na strojeve i kineske proizvode.
I nitko ne pita kako je to izrađeno, sve dok služi svrsi. A sigurno da kovači imaju reći što o tome! Ali tko ih pita... civilizacija ima svoja kretanja i smjer...
Netko je cijeli život radio kao varioc, pa više nema na tržištu rada potrebe za njime. Netko je doktorirao marksizam i što će danas, u demokraciji?
I politika/novac/mediji/sex/mafija.
Naravno i još puno gorih stvari.
google
15-02-2010, 02:54 PM
Nisi shvatio...To je bila sala.
Mogu se ja u svemu slagati s tobom, ali to nije bitno za išta. Treba biti realan...
Nabijati po gitari dan-noć ne znači da bi itko to trebao cijeniti ili poštivati/kupovati samo zbog toga jer nabijaš po gitari i posvetio si tome vremena. Mislim da se to ne isplati. Ja sam imao izbor kad sam poceo da sviram, da li cu da po ceo dan vezbam gitaru ili da pisem muziku. Vise mi se dopalo ovo drugo.
Ne mora se pisati tako da je nemoguce odsvirati. Mogu napisati i jednostavno. Bitna je muzika, ideja, kako bi ti rekao.
svi dobro sviraju i opet se sve svede na PJESME. Govorim ovo slikovito, ne znam sviraš li ili ne.Nisam svirao/vezbao, godinama... Ali planiram uzeti gitaru i bas i odsvirati to sto mi treba. Iskljucivo sam komponovao, u zadnje vreme sam pisao aranzmane na to, i polako poceo da miksam.
Snimicu sta mi treba i gotovo.
Netko je cijeli život radio kao varioc, pa više nema na tržištu rada potrebe za njime. Netko je doktorirao marksizam i što će danas, u demokraciji?Da predaje tkz. "Gradjansko vaspitanje", kao kod mene u skoli.
Naravno i još puno gorih stvari.To je realno tako. Ja sam izbegavao sve to. A i sa muzicarima nisam imao veze.
Ja sam i poceo da radim preko kompa, jer komp svira & ne kenja. Sada cu samo koliko budem mogao brze, zavrsiti sve sto sam ikad zapoceo...
Da predaje tkz. "Gradjansko vaspitanje", kao kod mene u skoli.
Nema toga ovdje... oni sto su doktorirali takve stvari su najče?će u politici i veliki demokrati ili antikomunisti...
google
15-02-2010, 04:09 PM
Nema toga ovdje... oni sto su doktorirali takve stvari su najčešće u politici i veliki demokrati ili antikomunisti...
:DKod nas se marksizam sacuvao, prerusio se u gradjane: lepo zvuci, dobri predavaci- stari kadar. Proveren, prekaljen. :da:
alfom
15-02-2010, 05:55 PM
Sta sve ljudi nece izmisliti, samo da ne bi morali da sviraju. :D
Brrrrrraaaaaaaaaaaaaavvvvvvvvvoooooooooooooo stari moj.
To je to !!!!!!! :D:D:D:D:D
silicon science
19-02-2010, 01:46 PM
Brrrrrraaaaaaaaaaaaaavvvvvvvvvoooooooooooooo stari moj.
To je to !!!!!!! :D:D:D:D:D
Aha. Po toj logici je vesh mashina sranje, jer ce sve ljudi izmisliti da ne bi prali vesh na ruke, ili auto, jer je bolje ici peshke nego smisljati kojekakve naprave koje ce nas brze odvesti na odrediste. :banghead::banghead:
I dalje se ne kapira da je muzika najbitnija a ne to da znas da sviras a prazan si i nemastovit. Larpurlartizam je besmislen bio i ostao :wink::wink::wink:
kejkz
19-02-2010, 02:12 PM
kome jos treba muzika
alfom
19-02-2010, 03:53 PM
Aha. Po toj logici je vesh mashina sranje, jer ce sve ljudi izmisliti da ne bi prali vesh na ruke, ili auto, jer je bolje ici peshke nego smisljati kojekakve naprave koje ce nas brze odvesti na odrediste. :banghead::banghead:
I dalje se ne kapira da je muzika najbitnija a ne to da znas da sviras a prazan si i nemastovit. Larpurlartizam je besmislen bio i ostao :wink::wink::wink:
Tu je to negdje.
A posebno su ma?toviti slagači 'Lego' samplova.
A jo? ma?tovitiji oni ?to vrte dva gramofona :wink:.
silicon science
19-02-2010, 04:26 PM
Tu je to negdje.
A posebno su maštoviti slagači 'Lego' samplova.
A još maštovitiji oni što vrte dva gramofona :wink:.
Zalosno je sto ne vidis da je to sto si spomenuo kao primer bas prozeto mashtovitoscu a i umetnoscu, jer sigurno ne poznajes, npr, termin "Ready made art" i nemas pojma ko je Marcel Duchamp, kao i ceo koncept moderne umetnosti i stvaralastva, od kojih je nezavidan broj nesretno prozvan subkultura, sto je glupost jer tu nista nije ispod :banghead::confused::shock::wink: Od grafita preko skejta do programiranja, montiranja i skrechowanja. Vrlo sirok koncept, zar ne... Tako da ako cemo o mashti, bolje nemojmo :wink:
Zalosno je to sto nerazumevanje uglavnom dolazi od starijih, a mozda i nije zalosno, jer to tako ide valjda. Mada je neoprostivo, recimo, sokojevo i od ostalih udruzenja totalno NEGIRANJE i nepriznavanje ovog gore navedenog za bilo kakvu licencu, koja bi recimo zastitila izvodjace na ikakav nacin i omogucila neki profit za iste. I to onda povlachi socioloski problem mladih, i nema leba od muzike osim ako.. da sad ne spominjem... I zato je ovde sranje a tamo daleko je bolje, i bice tako doveka...
I posle svega ovoga jos cujes vesti da hoce i internet da stave pod kontrolu (ne ovi nasi vec veliki igrachi) i odosmo u qr^c.
alfom
19-02-2010, 04:45 PM
Zalosno je sto ne vidis da je to sto si spomenuo kao primer bas prozeto mashtovitoscu a i umetnoscu, jer sigurno ne poznajes, npr, termin "Ready made art" i nemas pojma ko je Marcel Duchamp, kao i ceo koncept moderne umetnosti i stvaralastva, od kojih je nezavidan broj nesretno prozvan subkultura, sto je glupost jer tu nista nije ispod :banghead::confused::shock::wink: Od grafita preko skejta do programiranja, montiranja i skrechowanja. Vrlo sirok koncept, zar ne... Tako da ako cemo o mashti, bolje nemojmo :wink:
To si 100 % u pravu. Stvarno ne znam.
Ali znam da se ni najobičniji ekser ne mo?e zakovati bez ne?to znanja i kreativnosti. Tako ostaje svakom svoje. Stalni sukob generacija, ukusa, ... , iz koih po pravilu ispliva pravac umjetnosti.
'Nema ljuti?' Silicon. Ma ovo je samo dru?enje.
U principu kod bilo koga visoko cijenim : trud, istrajnost, ..., poslije toga znanje (jer bez njega nema ni?ta).
Ali, stvarno me nervira ?to nemam dovoljno posla radi midi disketica u aran?erima i sl. :mad:
slowstar
19-02-2010, 06:57 PM
MD je napisao:
I ostaje samo ideja i umjetnost... ili što već...
I to je neverovatno tacno!!! trebalo mi je vise od 40 godina da shvatim da najbolji svirac na svetu, nije nista u poredjenju sa osrednjim kompozitorom...
Sto se "zivih" i "Mrtvih" instrumenata tice, zbog posla, a i prakse sam se prilicno izvestio u imitiranju "pravih" gitara, "pravih" gudaca, i "pravih" simfonijskih orkestara, i tek tada shvatio da u aranzmanu, kompoziciji, operi, simfoniji nijedan instrument nije "instrument" nego samo FUNKCIJA, zapamtite vi "gitarski heroji" u SNIMLJENOJ pesmi, simfoniji, oratorijumu bilo cemu - svaki instrument je FUNKCIJA u realizaciji neke muzicke ideje, a ne izvodjac "Heroj" koji strahovito svira - KOJESTA!!!
Prema tome pravi svirac Fender precision Bassa ili isti taj, dobro semplovan, je svejedno! cak je semplovan, i odsviran na klavijaturi ponekada bolja verzija, jer je bolje realizovana, ili zemunski: "Ispostovana" ideja kompozitora, aranzera, coveka sa
I D E J O M....O cemu vi diskutujete?
Onom prvom recenicom koju sam citirao MD je rekao SUSTINU!
Koje bre "Prave" gitare ili "Pravi' bubnjevi? Zasto? zbog vecih problema? sukoba ideja autora pesme/aranzmana sa velicanstvenim "sviracima"
U funkciji pop pesme je POTPUNO SVEJEDNO ili cak i bolje koristiti MIDI, semplove i slicno nego zive instrumente,pogotovo ako su adekvatno i umesno odsvirani ili "isprogramirani" izuzev kada se radi o improvizovanoj, ZIVO izvedenoj muzici, kojoj su "Zivi" izvodjaci sustina i temelj, svrha postojanja, i tu su stvari jasne!
Ljudi koji "Analiziraju" snimak, i glume neke detektive, koji ce da otkriju jel' u pesmi prava ili "vestacka" gitara su zaludne nadzak-babe koje nemaju drugog posla, bolje bi im bilo da smisle neku melodiju, aranzman, pesmu nego da traze "vestake" u snimku!
Dakle ono sto sam hteo da kazem, a nasrao sam mnogo ponovo, sve u teznji da kao budem jasan - je prosto - IDEJA JE NAJVAZNIJA, a cilj OPRAVDAVA SVAKO SREDSTVO, bar u muzici, zar ne?
balthazaar
19-02-2010, 07:46 PM
Jao, sad će stvarno ispasti kao da klizam slowstaru - ali stvarno moram da iznesem koliko mi je drago i koliko mi prija da neko poput njega misli i govori ovako :) Ovaj Slobov post ću zasigurno čitati i citirati nekima! :)
google
19-02-2010, 08:12 PM
To niko ne osporava. Sustina toga sto pricam je da ono sto je napisano bolje zvuci kada se lepo odsvira, nego kada se samo upisu tonovi.
google
19-02-2010, 08:19 PM
Koje bre "Prave" gitare ili "Pravi' bubnjevi? Zasto? zbog vecih problema? sukoba ideja autora pesme/aranzmana sa velicanstvenim "sviracima"
Kompzitor pise. Svirac svira. To je to. Kompozitor ne mora biti dobar svirac, svirac ne mora znati da komponuje.
Jedan radi jedno, drugi drugo. Dakle, kompozitor napise. Svirac odsvira. To je bolja varijanta ove kad kompozitor napise i upise tonove koja masina reprodukuje.
Varijanta skupe se dobri sviraci i "prze, razvaljuju i sl", je sterilna, besplodna. "Cujem mlin da melje, ali brasno ne vidim".
Na stranu to sto su sviraci nedisciplinovani i sujetni i problematicni i nepouzdani. Pa je bolje sve sam odsvirati, jer sam sebi mozes napisati nesto sto je jednostavno, a zvuci pristojno, nego izigravati Frojda raznim ufuranim izvodjacima, koji cak i nisu neki izvodjaci...
2. :dj: dj- ing, tehno, rep, hip hop i sl. niti znaju da sviraju, niti umeju da komponuju. Tu je zvrcka. To je spoj muzike koju je komponovao svirac koji ne zna da komponuje, a odsvirao kompozitor koji ne zna da svira.
Zivo mrtvorodjence.
Everbeatz
19-02-2010, 08:54 PM
2. :dj: dj- ing, tehno, rep, hip hop i sl. niti znaju da sviraju, niti umeju da komponuju. Tu je zvrcka. To je spoj muzike koju je komponovao svirac koji ne zna da komponuje, a odsvirao kompozitor koji ne zna da svira.
Zivo mrtvorodjence.
Uh
alfom
19-02-2010, 09:02 PM
Kompzitor pise. Svirac svira. To je to. Kompozitor ne mora biti dobar svirac, svirac ne mora znati da komponuje.
Jedan radi jedno, drugi drugo. Dakle, kompozitor napise. Svirac odsvira. To je bolja varijanta ove kad kompozitor napise i upise tonove koja masina reprodukuje.
....
....
Zivo mrtvorodjence.
E, hej!
Ovo ću da uglazbim i makar tepih da odsviram.
Mo?e Google?
Neće? me ganjati za autorsko pravo ? :wink:
google
19-02-2010, 09:06 PM
Mozes odrepovati.
Zivo mrtvorodjence je dobro ime za neki metal bend. :da: Zivo mrtvorodjence, gori od smrti. Urghhhhh...
tek tada shvatio da u aranzmanu, kompoziciji, operi, simfoniji nijedan instrument nije "instrument" nego samo FUNKCIJA, zapamtite vi "gitarski heroji" u SNIMLJENOJ pesmi, simfoniji, oratorijumu bilo cemu - svaki instrument je FUNKCIJA u realizaciji neke muzicke ideje, a ne izvodjac "Heroj" koji strahovito svira - KOJESTA!!!
Potpuno se slažem, pogotovo sa ovim tu.
Orkestar je nekad sluzio kao i MIDI sampler danas.
Da ostvari ideju autora, kako ju je on napisao.
Da nije bilo orkestra, ne bi se ta glazba mogla ni čuti.
Kao i danas. Da nema midi samplera, mnogi talenti ne bi mogli ostvariti svoje ideje.
Da nema cdea, trebali bi ići u Beč slušati orkestar na carskom dvoru.
SumAnuT
19-02-2010, 09:09 PM
Zivo mrtvorodjence.
Ako se meni svidja nesto, od nekog poluostvarenog kompozitora koji ne zna da svira, jer ja to sad ne bi trebao da slusam?
Cak i da je to napisao nagluvi, copavi, drogarani klinac na ekserima, ako se to meni svidja, ako budi neku emociju u meni, sta ja treba da radim? Da se prekorim i kazem u sebi - ne smes to slusati!
Sta je sledece, da proglasimo to za djavolja posla i da spalimo sve te ljude? :)
Pre su se ljudi skupljali oko vatre, mlatili u bubnjeve, drogirali se lizuci zabe i skakali i vristali ... danas je to malo modernije ali princip je isti ...ne vidim da je i u jednom momentu ovaj proces zahtevao skolovanog muzicara ili kompozitora, jer da je tako muzika ne bi ni postojala dok se neko prvo ne bi odskolovao za to, a ne bi mogao da se odskoluje za to jer to ne psotoji, jer se niko za to nije odskolovao! :rotfl:
SumAnuT
19-02-2010, 09:10 PM
Zivo mrtvorodjence, gori od smrti. Urghhhhh...
gori od smrti :rotfl::rotfl::rotfl:
Everbeatz
19-02-2010, 09:13 PM
Ako se meni svidja nesto, od nekog poluostvarenog kompozitora koji ne zna da svira, jer ja to sad ne bi trebao da slusam?
google je predstavnik moderne muzicke inkvizicije
google
19-02-2010, 09:23 PM
Ako se meni svidja nesto, od nekog poluostvarenog kompozitora koji ne zna da svira, jer ja to sad ne bi trebao da slusam? To je tvoj izbor, slusaj, ako ti se svidja. Nemam nista protiv, svejedno mi je.
Cak i da je to napisao nagluvi, copavi, drogarani klinac na ekserima, ako se to meni svidja, ako budi neku emociju u meni, sta ja treba da radim? Da se prekorim i kazem u sebi - ne smes to slusati!to nije napisano. A sta je, ne znam. Ali svejedno, slusaj, dozivi emociju.
Sta je sledece, da proglasimo to za djavolja posla i da spalimo sve te ljude? :)Ne. Samo nema potrebe umisljati da dj i tehno svira, ili komponuje muziku. To je kao simulacija vagine, nije lose, budi emociju. :D
Pre su se ljudi skupljali oko vatre, mlatili u bubnjeve, drogirali se lizuci zabe i skakali i vristali ... danas je to malo modernije ali princip je isti ...slazem se. Ali i ti ljudi su bar nesto svirali. Trebalo je udarati po tom drvetu, a to nije radio svako. Kada slusas kako dobuju neki domorodci, to je vrhunski osecaj za ritam. Al' toga nema u kada neko skine jedan komad plasitke, pa turi drugi.
ne vidim da je i u jednom momentu ovaj proces zahtevao skolovanog muzicara ili kompozitora, jer da je tako muzika ne bi ni postojala dok se neko prvo ne bi odskolovao za to, a ne bi mogao da se odskoluje za to jer to ne psotoji, jer se niko za to nije odskolovao! :rotfl:Nije mogao da udara po bubnjevima ko je hteo, ili kako je hteo. A vracevi su milenijumima cuvali pismo ili muziku, kakvo god da to pismo ili muzika bili, ili koliko god da ih mi smatrali za primitivne. Cak su i tako primitivni, opet bili sviraci i muzicari, za razliku od onih koji ture jedan komad plastike, pa ga skinu, i stave drugi...
Tu nema nista. Ali mozemo zamisljati da se nesto bitno desava, jer cupkaju, i klate se, vrlo zaneseno i znacajno. Ali realno, to nije muzika, a sta je ne znam.
Najvise mi lici na pricu o carevom odelu.
Google, zvučiš mi ko poneki metalac, kada tvrdi da Nirvana nije sviranje nego bezveze nabijanje po dva akorda...
Je, ali ajde ti udaraj tako po ta dva akorda i budi jedan od najvećih rock bandova!
Ili kada se metal bandovi hvale kako 'se nisu prodali'... je, nema nista lakse nego se prodati u milijune... svirat cemo neke pop gluposti i ljudi ce nas slusati i kupovati cde.... i bit ćemo bogati i slavni...
Sve je to omalovažavanje druge glazbe....
SumAnuT
19-02-2010, 10:06 PM
Evo je definicija muzike sa wikipedije:
Music is an art form whose medium is sound. Common elements of music are pitch (which governs melody and harmony), rhythm (and its associated concepts tempo, meter, and articulation), dynamics, and the sonic qualities of timbre and texture. The word derives from Greek μουσική (mousike), "(art) of the Muses".[1]
Dakle tehno ima note u sebi tj. ima melodije kao i harmonije, ima ritam, ima dinamiku, menjaju se i boje, dakle ispunjava sve ove elemente ...
Na osnovu čega ti baziraš svoju trvdnju da to nije muzika?
Everbeatz
19-02-2010, 10:16 PM
Sve je to omalovažavanje druge glazbe....
uz to i generalizacija, a predstavnici takvog razmisljanja su doveli muzicku industriju gde i jeste - ti koji se "navodno" razumeju sta jeste muzika i sta nije, predstavnici "urbane, inteligentne elite" koja je preko svog urednistva odlucila sta ljudi trebaju da slusaju i sta ne trebaju - sve preko svog subjektivnog univerzuma koji je apsolutno ispravan
P.S. Read my signature :)
google
20-02-2010, 07:20 AM
Nisam elita, vec obican muzicar. I ne branim ti da slusas sta god hoces.
2. Ja dj, tehno, rep, hip hop turbo folk, razni ded metal, pank i sl. ne smatram za muziku. Ali vam ne branim da slusate to, ni da zamisjate da je to muzika... umetnost... moderan izraz... Mozes dati zvucno ime svemu tome, ali to ostaje to sto jeste tup, tup, tup... c,c,c...
Dakle tehno ima note u sebi tj. ima melodije kao i harmonije, ima ritam, ima dinamiku, menjaju se i boje, dakle ispunjava sve ove elemente ...
I mrtvorodjence ima sve sto ima dete po rodjenju. Ja vam ne barnim ni da ga volite ni da se igrate sa njim.
SumAnuT
20-02-2010, 09:02 AM
Isto kao sto si ti naucio da sviras instrument, taj neko je naucio da svira kompjuter, da se izrazi tim putem, isto je vremena proveo sedeci za racunarnom kao ti za gitarom, klavirom ili bubnjem ...
Ja znam koliko treba da bi se naučila gitara jer se i sam zezam sa njom, isto tako znam koliko treba da bi se napravila dobra produkcija sa računarom, pa i sa hardverom, i iz ličnog iskustva znam da nema mnogo razlike.
Postoji gomila luposlagaca i dece koja repuju o svemu a ne znaju ništa, ja se potpuno slažem, ali postoji i gomila bendova koji ne mogu da se sastave da to zvuči kako treba, pa niko preko njih ne omalovažava Queen-a i G'n'R.
Može svako sklopiti dva lupa, kao što svako može da odsvira par akorda, ali da bi se bilo dobro u bilo čemu potreban je rad, upornost, talenat i mnogo odricanja, te zaista ne vidim po kojoj osnovi ti to dels na mrtvoredjencad i zivu decu.
Po definiciji ima sve elemente muzike, po težini da se stvori nešto dobro je možda čak i teže ovo drugo, tako da sta nije u redu, molim te prosvetli nas?
alfom
20-02-2010, 09:38 AM
Ode ovo daleko.
A počeli smo samo sa tim da jo? uvijek postoje problemi oko dočaravanja digitalizovanih klasičnih instrumenata (u ?ta ubrojismo i el. gitaru) 'sviranjem' na klavijaturi (ili kako god), te da su oni koji su prisiljeni na to itekako zakinuti za mno?tvo onoga ?to bi htjeli izraziti.
Na taj način se muzički izra?aj, silom prilika, svodi na ono ?ta se iz digit klasičnih instrumenti mo?e na ovaj način izvući. Tako kompozitori su?avaju nenamjerno svoje mogućnosti izra?avanja, čime ih limitiraju ovi faktori.
I - to je sve.
Pred nama su jači compovi i bolji načini za sviranje npr. gitare na klavijaturi.
O tom - po tom ; kada proteče jo? malo Bosne.
silicon science
20-02-2010, 10:53 AM
Nisam elita, vec obican muzicar. I ne branim ti da slusas sta god hoces.
2. Ja dj, tehno, rep, hip hop turbo folk, razni ded metal, pank i sl. ne smatram za muziku. Ali vam ne branim da slusate to, ni da zamisjate da je to muzika... umetnost... moderan izraz... Mozes dati zvucno ime svemu tome, ali to ostaje to sto jeste tup, tup, tup... c,c,c...
I mrtvorodjence ima sve sto ima dete po rodjenju. Ja vam ne barnim ni da ga volite ni da se igrate sa njim.
Iskreno bih voleo da chujem nesto od tvoje "muzike" tj. muziku koju sviras i skladas, zanima me i mislim da ce ova polemika dobiti i na nekoj tezini :wink:
Daj neki link
google
20-02-2010, 02:44 PM
Iskreno bih voleo da chujem nesto od tvoje "muzike" tj. muziku koju sviras i skladas, zanima me i mislim da ce ova polemika dobiti i na nekoj tezini :wink:
Daj neki linkRadim za sebe.
A počeli smo samo sa tim da još uvijek postoje problemi oko dočaravanja digitalizovanih klasičnih instrumenata (u šta ubrojismo i el. gitaru) 'sviranjem' na klavijaturi (ili kako god), te da su oni koji su prisiljeni na to itekako zakinuti za mnoštvo onoga što bi htjeli izraziti.Moze se da prodje neki arazman tog tipa ako je onaj koji to svira na klavijaturi dobar svirac, dok samo upisavanje tonova koje svira masina sama, ne moze da prodje uopste, ne zvuci. Moze da olaksa posao oko komponovanja u velikoj meri i posao oko aranzmana, sto sam i sam koristio maksimalno i sto je veoma dobra i srecna okolnost za svakog ko pise muziku, to uopste ne sporim. Medjutim to nije dovoljno, bolje zvuci kada se sve sto je napisano i dobro odsvira, sto je i logicno i razumljivo svakom ko nije preterano tvrdoglav...
google
20-02-2010, 02:53 PM
I isto tako znam koliko treba da bi se napravila dobra produkcija sa računarom, pa i sa hardverom, i iz ličnog iskustva znam da nema mnogo razlike. Kompozitor pise. Svirac svira. Producent producira.
Producent ne moze producirati nista, mora biti pesme, ako nema pesme, onda je sve to cudno.
Ne mozes producirati nista, zar ne? Producent ne mora da zna ni da svira, ni da pise... Isto kao sto svirac ne mora znati da producira. Svako radi svoj posao.
Ja sam mislio da svako razborit tako razmislja. Uopste ne vidim sta je tu sporno? Producent realno niti svira, niti pise. Doprinosi da to sto je napisano i odsvirano zvuci najbolje sto moze i ima svoje mesto i svoju tezinu u svemu tome. Sam za sebe je besmilen, kao sto je besmisleno i tup, tup, c,c...
Ti mozes upisati tup, tup, c,c... I staviti gomilu efekata na to, ali je to i dalje tup, tup, c,c, bez obzira sta ko ili kako ga producirao...
SumAnuT
20-02-2010, 03:12 PM
Sve i da je samo tup tup i c c, opet je muzika jer ima ritam, a da ne pricamo da pored tup tup i c c ima i melodiju i boje zvuka se menjaju kao i jos trista cuda, tako da citaj onu definiciju dok ti ne bude jasno, ne znam sta drugo da ti kazem, definicija muzike nigde ne postavlja kao moranje kompozitora ili muzičara ili producenta.
DaBear
20-02-2010, 03:13 PM
Radim za sebe.
ovakve "muzicare" volim...tzv "hobisti".
Sve znaju, a kad treba da se nesto puti / pokaze..onda mrka kapa!
google
20-02-2010, 03:28 PM
ovakve "muzicare" volim...tzv "hobisti".Ne znam sta je hobista.
Sve znaju, Ne znam mnogo sta i nikad necu saznati, niti me interesuje da saznam.
a kad treba da se nesto puti / pokaze..onda mrka kapa!Radim za sebe, rekao sam ranije. Gadim na sve to oko muzike kao posla i da izbegavam. To sam napisao u odgovoru na nekoj drugoj temi, bas na jedan od tvojih postova, ako se dobro secam...
Sumanut, muzika nije definicija iz Wikipedie, to bi bilo sasvim neozbiljno tvrditi, ali mozes insistirati na tome, ako zelis...
Ne vidim zasto se nalazis pogodjen, slusaj sta god hoces, bas me briga. Ja sam kao mali slusao Motorhead i bilo mi je lepo, ponekad volim cuti ponesto od toga, ali nikad nisam imao ideju da je to umetnost nego samo gomila buke, koja mi pogoduje u odredjenim trenutcima, ne vise od toga.
Uopste mi nije jasno zasto dj & tehno MORA biti muzika i umetnost? Nek' bude to sto jeste- nista. To ne znaci da se tebi ne svidja, niti da prestanes da slusas to sto ti se svidja. Samo ne vidim potrebu da se tome pripisuje neki kvalitet i znacaj. To je bez znacaja, kvaliteta i bez ukusa, ali ti se svidja, kao sto se i meni nekad svidjao Motorhead. Ima dosta budalastina koje ljudi vole, ali to su budalastine, iako su popularne. Sta tu ima sporno?
To je isto kao kad muskarac odsece onu stvar, izbusi rupu na stomaku i stavi silikonske sise, pa umislja da je zena. To je i dalje muskarac, samo sa rupom u stomaku i silikonskim sisama, bez obzira da li ga neko smatra zenom, ili se uklapao u definiciju zene iz Wikipedie...
To ne znaci da ga neko nece smatrati za zenu i ozeniti sa njim i biti sretan/buditi emocije. Ukusi su razni... :(
SumAnuT
20-02-2010, 03:37 PM
Pa identicnu definiciju sam ucio i ja na audio video fakultetu, a verovatno istu uce i u muzickoj skoli, ja sam samo citirao wikipediju posto nemam knjigu ovde iz muzike skole ...
Mada, verovatno ni ovi ostali ne znaju sta i kako treba, i da je jedina tacna definicija ta koju si ti osmislio u svojoj glavi ... samo ne znam onda kako ti možeš da radiš muziku ako nisi kompozitor, ti smeš po tvojoj logici da samo sviraš već postojeće stvari ... :banghead:
Meni je stvarno žao što realnost ne podržava kontrukciju koju si ti napravio u glavi da ti olakša frustraciju, ali ipak je bolje biti realan, kad tad se isplati :)
google
20-02-2010, 03:46 PM
Mada, verovatno ni ovi ostali ne znaju sta i kako treba, i da je jedina tacna definicija ta koju si ti osmislio u svojoj glavi ... Ja mislim da se muzika ne moze iskazati definicijom, niti se bavim tim.
SumAnuT
20-02-2010, 03:50 PM
Kako možeš isključiti nekoga iz nečega što se uopšte ne može definisati??? :)
google
20-02-2010, 03:51 PM
samo ne znam onda kako ti mo?e? da radi? muziku ako nisi kompozitorObrnuto je. Ja pisem muziku, nisam imao zice na gitari zadnjih oko 7 godina...
Meni je stvarno ?ao ?to realnost ne podr?ava kontrukciju koju si ti napravio u glavi da ti olak?a frustracijuPoslusaj neki tup, tup, c,c, pa ces se oraspoloziti.
ali ipak je bolje biti realan, kad tad se isplati :)Ja sam potpuno realan. Ti tvrdis da dj svira ili sta vec sto svako zna da ne radi. On stavi jedan komad plastike na gramofon, pa ga skine i stavi drugi. To sto mlati glavom i cupka, ne znaci da svira, vec da mlati glavom i cupka. To je realno svakom ko ima culo vida, bar sam ja tako mislio.
google
20-02-2010, 03:55 PM
Kako mo?e? isključiti nekoga iz nečega ?to se uop?te ne mo?e definisati??? :)Sta je tu sporno? Ne mogu definisati ni ljubav, ali mogu tvrditi da muskarac kome je odsecen penis i izbusena rupa u stomaku, nije zena. Iako se verovatno uklapa u definiciju zene sa Wikipedie. To ne znaci da ga drugi ne moze smatrati za zenu ili voleti... Razni su ukusi, ne vredi raspravljati...
SumAnuT
20-02-2010, 04:12 PM
Ja sam potpuno realan. Ti tvrdis da dj svira ili sta vec sto svako zna da ne radi. On stavi jedan komad plastike na gramofon, pa ga skine i stavi drugi. To sto mlati glavom i cupka, ne znaci da svira, vec da mlati glavom i cupka. To je realno svakom ko ima culo vida, bar sam ja tako mislio.
Rekao si:
2. dj- ing, tehno, rep, hip hop i sl. niti znaju da sviraju, niti umeju da komponuju. Tu je zvrcka. To je spoj muzike koju je komponovao svirac koji ne zna da komponuje, a odsvirao kompozitor koji ne zna da svira.
Dakle, pored DJa koji naravno da ne svira ništa, nabrojao si i tehno i rep i hip hop, a pod tehnom verovatno podrazumevaš sve vrste 4/4 elektronike s'obzirom na tvoje poznavanje iste, a tu ulaze i progresiv i trance i psy trance i dnb i elektro i trista cuda, dobar deo ambijenta kao i chillouta je takodje elektronski, i u svim tim pravcima ljudi itekako sviraju, pevaju, ili stvaraju muziku putem racunara.
evo ti slusaj uzivaj:
http://www.youtube.com/watch?v=sAH_HN4kE1c
http://www.youtube.com/watch?v=Jj8QFxrjyMU
http://www.youtube.com/watch?v=fMrPTG0tCWo
http://www.youtube.com/watch?v=Eb9flO2E0Vk
http://www.youtube.com/watch?v=HnhuZ_p-dbQ
SumAnuT
20-02-2010, 04:32 PM
Sta je tu sporno? Ne mogu definisati ni ljubav, ali mogu tvrditi da muskarac kome je odsecen penis i izbusena rupa u stomaku, nije zena.
:shock:
brate ...
google
20-02-2010, 04:38 PM
Rekao si: Dakle, pored DJa koji naravno da ne svira ni?ta, nabrojao si i tehno i rep i hip hop, a pod tehnom verovatno podrazumeva? sve vrste 4/4 elektronike s'obzirom na tvoje poznavanje iste, a tu ulaze i progresiv i trance i psy trance i dnb i elektro i trista cuda, dobar deo ambijenta kao i chillouta je takodje elektronski, i u svim tim pravcima ljudi itekako sviraju, pevaju, ili stvaraju muziku putem racunara.Meni je sve to isto. Pogotovo je smesan rep. To se razlikuje, moram priznati i od toga sto je za mene tehno (tup,tup,c,c).
Isto tako moram priznati da je rep nesto najjadnije i najsmesnije sto sam ikada cuo. Pogotovo je urnebesan nas, domaci rep ili hip hop i sl, sto je jedno isto... Neki klinci glume magupe i nesto pricaju, i nalozeni su neobicno mnogo. Pale se vise i od metalaca koji je prvaci sveta u toj disciplini, do nedavno...
Kad vidim/cujem neki domaci rep i sl. tome, to je zaista zalostan prizor. Najinteresantije je da se oni ponasaju kao neke mesije, proroci, filozofi, nesto tako. Kao da vrse neku misiju nesto izvaredno i neprocenjivo znacajno... :rotfl:
rep i hip hop A sta "reper" svira? :grin: Mislim da je ocigledno da reperi ne pevaju. Nesto pricaju, vrlo napaljeno, dok iza te price ide tehno tup, tup, c,c... :blabla:To je dno. Kraj.
Muzika je ispustila svoju plemenitu dusu, posle duge i teske bolesti. Slava joj!
google
20-02-2010, 04:42 PM
i u svim tim pravcima ljudi itekako sviraju, pevaju, ili stvaraju muziku putem racunara.Ja isto radim muziku na racunaru i to je nesto sto pomaze coveku. Radio sam muziku na racunaru, verovatno pre nego sto si se ti rodio.
Poenta moje price je da nije dovoljan racunar za to... Ja bih voleo da jeste, ali nije. Bolje zvuci to sto se svira od onoga sto upisano, bar iz mog iskustva.
To je sve sto sam hteo reci, da se vise ne prepucavamo... Slusaj sta god hoces, svejedno mi je...
SumAnuT
20-02-2010, 04:57 PM
Kad vidim/cujem neki domaci rep i sl. tome, to je zaista zalostan prizor. Najinteresantije je da se oni ponasaju kao neke mesije, proroci, filozofi, nesto tako. Kao da vrse neku misiju nesto izvaredno i neprocenjivo znacajno... :rotfl:
Meni je isto to ili smesno ili zalosno, razumem te potpuno ...
Poenta moje price je da nije dovoljan racunar za to... Ja bih voleo da jeste, ali nije. Bolje zvuci to sto se svira od onoga sto upisano, bar iz mog iskustva.
Ja imam vst instrument, ali moram ili da ga odsviram preko midi klavijature pa snimi ili da upisem note kao kompozitor, ne pojavljuju se meni note same od sebe ... Nesto bolje zvuci ovako, a nesto onako, ne mozes ti gitarom napraviti ono sto ja napravim u sintu i programu, niti ja mogu napraviti ono sto ti odsviras ... tj. moze i jedno i drugo ali kao sto neko vec rece bilo bi porebno previse vremena da bi se to odradilo ...
google
20-02-2010, 05:04 PM
Ja imam vst instrument, ali moram ili da ga odsviram preko midi klavijature pa snimi ili da upisem note kao kompozitor, ne pojavljuju se meni note same od sebe ...Ja radim isto to, upisem note, nemam klavijaturu...
Kada odsviram isto to sto sam upisao, cela pesma zvuci primetno bolje kada je odsvirana u odnosu na to tu istu pesmu koja je upisana.
Voleo bih da to nije tako, da ne moram da se njakam sa sviranjem i snimanjem, vec samo da napisem i aranziram, jer mi je to ono sto mi najbolje ide (sto ne znaci da je to nesto izuzetno).
To je manje- vise sve sto sam hteo reci... :)
SumAnuT
20-02-2010, 05:13 PM
To je tačno kada je u pitanju gitara, ali kod klavijatura nema toliko parametara koji bi se mogli podesavati pri sviranju da bi to bilo nemoguce odraditi preko midija, što se za gitaru ne može reći, mada evo vidimo da je i to donekle moguće ...
Isto mi je svirao pravi klavir ili sint na racunaru preko nekog VST intrumenta, imam velocity, imam mod i pitch wheel, mogu namestiti kontrolere da kontrolisu filtere, oscilatore, anvelope ... nista nema da moze hardverski sint, a da ne moze preko midi klavijature ... sem jbg kvaliteta dirki i zvuka :)
google
20-02-2010, 05:23 PM
To je tačno kada je u pitanju gitara, ali kod klavijatura nema toliko parametara koji bi se mogli podesavati pri sviranju da bi to bilo nemoguce odraditi preko midijaUglavnom se slazem. Radio sam el. u nekoliko aranzmna, zadovoljn sam kako zuci. Nisam probavao da pronadjem pravi el. klavir pa da ga neko svira preko pojacal i da ga usnimim, ne verujem ni da cu to raditi, bilo bi gubljenje vremena. Dobar je i ovako, ne treba bolji.
Sa zvukom klavira nisam zavoljan kada ide preko vst, nije to to, verovatno cu probati da snimim pravi, makar taj snimak ne licio ni na sta. El. klair i eventualno bubanj, za moj ukus mogu da prodju sa vst. S tim sto sam sa zvukom el. klavira bas zadovaljan, a bubanj bi mogao da prodje kao kombinacija vst + odsvirane cinele. To ne bi trebalo da je narocito komplikovano.
Bas gitaru bih isto snimio.
balthazaar
21-02-2010, 03:57 AM
Snimaj kume, sretno ti bilo snimanje! :)
Vidiš, ja sam neko ko umije po malo i da odsvira i po malo da isprogramira...nije sve tako crno bijelo...evo jedan banalan primjer - ono što TREBA da zvuči repetativno - npr određeni ritam, bas linije itd - puno je ljepšte isprogramirati i složiti kao lup...zašto se mučiti i to snimati? ČEMU to? Dok sa druge strane - određeni slajd ili trzaj žice u sklopu melodije dođe jako komplikovano i dosadno programirati, a na "živom" instrumentu je to banalni pokret prstom koji umije i početnik da napravi - tako da ako čovjek ima ulsove to da snimi -ĆEMU onda mučenje da se to programira!
gugl,
Daješ sudove o midi programingu i o tome kako to ne zadovoljava tvoje kriterijume , a zašto se ne zapitaš o tome da li ti to radiš dovoljno dobro prije nego što omalovažiš jednu čitavu disciplinu...
Sa druge strane - treba da se zapitaš o tome da li sviraš dovoljno dobro da bi bio toliki pobornik sviranja i toliko se "busao u prsa" ponavljajući sviranje, sviranje, sviranje...
HeatMan
21-02-2010, 06:41 AM
ne pljuj sve repere, neki od nas zaista znaju da sviraju.. pa chak i po vishe instrumenata, a i da odrade neke kompleksnije kompozicije
to je kao kad bih rekao da su svi pop punk rock basisti kurac.. zato pogledaj pino paladina... lupam u ovo doba vecheri (jutra) al kapirash poentu..
poz
DaBear
21-02-2010, 08:12 AM
Techno ide : tup, c, tup, c,..a NE tup, tup, c, c,... samo da znas !!!:mad:
google
21-02-2010, 09:15 AM
gugl,
Daješ sudove o midi programingu i o tome kako to ne zadovoljava tvoje kriterijumeJa sam programirao muziku, verovatno pre nego sto si se ti rodio.
I napisao sam, da posle dosta vremena programiranja cujem da ista pesme bolje zvuci kada se svira i snimi nego upisana. To nije neko epohalno otkrice. Ne vidim potrebu da se oko toga dize velika galama. To sam/smo znali i pre, jedino sto je drugacije i kada se i sam uveris.
2. sto sam se uverio najbolji gitarista koji svira po svome, kako mu padne na pamet, svuci slabije od mnogo losijeg koji svira nesto sto je komponovano. A kada svira ono sto je drugi komponovao, onda nije na "svom terenu", moze se desiti da mu stil pisanja ne odgovara i sl. Obrni, okreni, najbolje je uraditi sve sam, jedino sto je jako sporo.
Ja uopste ne volim da sviram, cak nisam imao ni stavljene zice na gitari, ne znam koliko dugo, mozda preko pet godina ili vise. Ali ne vredi, treba odsvirati, sam ili neko drugi... Ima i par stvari koje mogu da prodju kao odsviran midi, ali ni jedna kao upisan midi, iz mog iskustva...
Sa druge strane - treba da se zapitaš o tome da li sviraš dovoljno dobro da bi bio toliki pobornik sviranja i toliko se "busao u prsa" ponavljajući sviranje, sviranje, sviranje...To znam- ne sviram dovoljno dobro, godinama nisam svirao a pogotovo vezbao i uopste mi ne odgovara da sviram- jer mnogo brze smislim sta/kako/gde, nego sto to odsviram i snimim. I kada sam pozajmio gitaru od drugara da probam nesto uraditi, naispadao sam se kao konj i nisam mogao tona da ubodem. Ali cu ipak uzeti i gitaru i bas i skoro sve odsvirati i usnimiti. Posle cu videti da li da isto snimi neki pravi muzicar u pravom studiju ili mi odgovara i to sto sam sam uradio...
Techno ide : tup, c, tup, c,..a NE tup, tup, c, c,... samo da znas !!!Eto, izmislio sam novi pravac u tehnu. Doprineo sam necemu. Tako sam ponosan. :da:
alavuk
21-02-2010, 09:15 AM
i to treba naslagati !
elem beat bivsi bubnjar engleske verzije discipline kicme je dokazao da i jungle moze da se svira uzivo tj akusticnim bubnjem , tako da ne vidim nesto preterano uzbudjivanje oko gitare ili bilo koje emulacije zivog instrumenta , kao sto je i slowstar rekao onomad kzd se pojavio na forumu sve moze preko midija samo da se poznaje instrument koji se "emulira" pa se nece provaliti razlika , ukratko sve se moze kad se 'oce ...samo su se ljudi ulenjli i cekaju da kompujter uradi sam sve ...
kejkz
21-02-2010, 01:13 PM
Radite li vi i?ta drugo nego ?to kucate po forumu gluposti celu noć? Ima dobre muzike danas, bilo je mnogo dobre muzike juče, biće je i sutra, stvarala se ona na kompjuteru, svirala, ili je komponovali laici ili muzičari. To ?to se vama ili meni ne?to ne sviđa ne znači da nije dobro. Ako dobro udara? u ?erpe i u lonce, i to mo?e biti muzika, posebno ako si gladan. Analiza je lepa stvar, ali kada u njoj pretera?, gubi? su?tinu, a jo? je zeznutije kada sa analize lako sklizne? ka generalizaciji. Podela muzike je samo uslovna, i korisna jedino u smislu osnovnog raspolo?enja koju nosi, ali muzika je suvi?e velika (ako do toga dođe) da bi se uop?te mogla razvrstavati na pravce. Sve je to samo stil, ali od stila se lako dolazi do su?tine, a to je da je svaka muzika iznad stila, određen iskaz, izraz, sentiment, nezavistan od bilo čega izvan nje. O ukusima se mo?e raspravljati, ali se oni na kraju svode na lične sudove bilo koga od nas, i nemaju nikakve veze sa istinom, jer su uvek subjektivni. U svakom trenutku na?ih ?ivota mo?emo preferirati određen izraz, način stvaranja, ali on je opet samo na?,a ne standard kome svi trebaju te?iti.
balthazaar
21-02-2010, 01:32 PM
Ja sam programirao muziku, verovatno pre nego sto si se ti rodio.
Mogao si ti da programiraš četerespete...ali to ne znači da si to radio dobro!?:wink:
Ako nisi provalio - upisivanjem midija možeš da kontrolišeš sve parametre kao pri sviranju midija...
evo isprogramirao sam nešto za tebe ;)
http://dl.dropbox.com/u/538090/teema.mp3
google
21-02-2010, 02:55 PM
Mogao si ti da programira? četerespete...ali to ne znači da si to radio dobro!?:wink:Kako ti kazes.
Ako nisi provalio - upisivanjem midija mo?e? da kontroli?e? sve parametre kao pri sviranju midija...Znam sta se sve moze kontrolisati i sta se time dobija. Jos malo pa nista.
silicon science
21-02-2010, 03:00 PM
Kako ti kazes.
Znam sta se sve moze kontrolisati i sta se time dobija. Jos malo pa nista.
Heh lako je bez argumenta biti tvrdoglav.. mozemo ovako do prekosutra... Ne znam sta je i meni i drugima da se upustamo u polemiku sa tobom, jer je vise nego izvesno da si neuk, i istrajan u tvrdoglavom neznanju. A ako hoces da te neko iole ozbiljno shvati, daj to sto za "sebe" radis pa da chujemo, ovako samo prduckas (bez uvrede, iako si stariji :wink:) :wink::wink:
66musicman
21-02-2010, 03:06 PM
Interesantno bi bilo koliko vas bi pogodilo da to nije VSTi da je pokretac teme dao link samo ka melodiji bez videa.
Mnogi bi od vas polomili prste na tastaturi trazeci na netu ko je to odsvirao.
66musicman
21-02-2010, 03:07 PM
Interesantno bi bilo koliko vas bi pogodilo da to nije VSTi da je pokretac teme dao link samo ka melodiji bez videa.
marcos
21-02-2010, 03:17 PM
e da...jo? interesantnije da nitko ne spominje da je te?e odsvirati ovaj rif ovako na klavijaturi (i da je u stvari kljaver majstor) nego na gitari. Tim vi?e su gitaristi potrebni jer klavijaturista koji mogu ovako ekspresivno svirati "gitaru" ima jako malo.
balthazaar
21-02-2010, 03:19 PM
Kako ti kazes.
Znam sta se sve moze kontrolisati i sta se time dobija. Jos malo pa nista.
Jako si uporan čvrsto se držeći nečega u čemo često protivurečiš samom sebi...Znači, onda se sviranjem dobije isto još malo pa ništa...
Kad se rezimira čitava tvoja teorija - na kraju se dođe do toga da je u stvari muzika još malo pa ništa...tj. da su sve same "mrtve bebe"...(o, morbidnog li izraza) osim onoga što ti misliš da nisu...
Ako već nećeš da daš da se čuje tvoja muzika - onda nam daj nešto tuđe što ti smatraš nečim, a ne ničim :)
Ja se slažem sa tobom da savremena muzika mahom nema dodira sa umjetnošću...ALI ti ideš u jednu drugu krajnost...Smatram da to nema veza sa sviranjam ili programiranjem, već sa manjkom originalnih i zanimljivih ideja. Ko ima pravu muzičku ideju - sprovešće je onako kako može, mora ili hoće - a tu nije bitno da li je svirao virtuozni pijanista ili je ukucao u kompjuter....To ti nećeš da razumiješ! Ja nisam od onih koje fasciniraju dva tupc tupc lupa, a boga mi, nešto puno me ne fascinira ni neka "fiskultura" na gitari ili klaviru...Ja sam od onih koji su jednom nogom u toj tvojoj, a drugom u ovoj drugoj priči i po meni je to jedini pravi izbor s obzirom na okolnosti i duh vremena. Sve treba samo da je u službi ideje. Prava ideja ima svoj smisao i kad je neko zviždi...bez bilo kakvog instrumenta...Jedan mađarski kompozitor slagerske muzike je komponovao tako što bi nacrtao dirke na stolu i onda zviždao ;)
google
21-02-2010, 04:48 PM
Heh lako je bez argumenta biti tvrdoglav.. Kazem ono sto sam imao prilike cuti. jer je vise nego izvesno da si neuk, i istrajan u tvrdoglavom neznanju.Dobro.
A ako hoces da te neko iole ozbiljno shvati, daj to sto za "sebe" radis pa da chujemo,Ne dam.Jako si uporan čvrsto se držeći nečega u čemo često protivurečiš samom sebi...Znači, onda se sviranjem dobije isto još malo pa ništa...Upisano i odsvirano zvuci drugacije iako su isti tonovi.Kad se rezimira čitava tvoja teorija - na kraju se dođe do toga da je u stvari muzika još malo pa ništa...tj. da su sve same "mrtve bebe"...(o, morbidnog li izraza) osim onoga što ti misliš da nisu...Rekao sam sta sam imao, bolje zvuci svirano nego programirano. To je sva mudrost.Ja se slažem sa tobom da savremena muzika mahom nema dodira sa umjetnošću...ALI ti ideš u jednu drugu krajnost...Smatram da to nema veza sa sviranjam ili programiranjem, već sa manjkom originalnih i zanimljivih ideja.To je jasno. Ko ima pravu muzičku ideju - sprovešće je onako kako može, mora ili hoćeI sa tim se slazem. Radis kako moras/mozes.Ja tu nije bitno da li je svirao virtuozni pijanista ili je ukucao u kompjuter....To ne stoji. Ja bih voleo da je tako, ali nije. Bolje zvuci svirano. Mnogo bolje, drugacije. Kada upises, zvuci defektno, odsviras isto to, zvuci odlicno.
Ako nije napisano dobro nece zvucati ni upisano ni odsvirano. Medjutim ako je dobro napisano a nije svirano, vec samo upisano, ne valja, ne lici na to sto hoces.
Slucajne vrednosti, razne glasnoce i tehnike sviranja mnogo poprave midi, ali cim ubacis u matricu nesto sto je svirano, odmah se primeti razlika i midi pocinje da smeta.To ti nećeš da razumiješ! Ja bih voleo da je tako, to bi mi ustedelo vremena i zivaca i novca. Ali nije tako.nešto puno me ne fascinira ni neka "fiskultura" na gitari ili klaviru...Takodje. Uopste mi nije bitno da svirac moze da svira brzo. Das mu tri tona da odsvira, mora da zvuci. Ako zvuci mehanicki ili bledo, neubedljivo i sl. nepotrebljiv je. Ne mora svirati brzo, ne bitno je. Mora biti izrazajan, lep ton, ubedljiv, dobrog osecaja za ritam. Odsvira jedan takt, jedan akord, mora da taj ritam radi, da zvuci...
Sve treba samo da je u službi ideje. Prava ideja ima svoj smisao i kad je neko zviždi...bez bilo kakvog instrumenta...Dobra ideja zvuci na bilo cemu, ali bolje kada se dobro odsvira.
e da...jo? interesantnije da nitko ne spominje da je te?e odsvirati ovaj rif ovako na klavijaturi (i da je u stvari kljaver majstor) nego na gitari. Tim vi?e su gitaristi potrebni jer klavijaturista koji mogu ovako ekspresivno svirati "gitaru" ima jako malo.
Pa to sam i ja rekao...treba to bome navjezbat i na klavijaturi...a i ak se u midiju sve programira treba vremena da tak zazvuci...
Zdravo,
sam naziv trida je malo provokativan, narocito za gitariste :wink:
mislim da je tema otisla u drugom pravcu, vec se i ne secam od cijeg posta.
Potpuno se slazzem sa MD-om, (ne)vezano za temu, to je rekao bih, sustina ne samo MUZIKE vec UMETNOSTI uopste. Poenta je u prenesenoj poruci koja se nekome nece dopasti, a nekom hoce, neko ce je dozziveti na jedan nacin, a neko na drugi, a mozzda i nece ni primetiti poruku, ali na SVE ce ostaviti odredjeni utisak, ukoliko ista ima odredjenu VREDNOST ..
O ukusima, pravcima (zzanrovima) mislim da ne treba diskutovati, narocito u ovom tridu jer ni nije tema rasprave.
Znate li onu narodnu 'neko vozi kombajn, neko vozi (DJ)traktor, a ja i moja mala motokultivator' ovaj stih me toliko asocira na zzanrove muzike :rotfl:
balthazaar:
dopala mi se tvoja izvedba ali mi je original lepsi
http://www.youtube.com/watch?v=7sMD6W0qhYk&feature=related
:haha:
:wink:
pozdrav svima iz Zemuna :beer:
LAMPASH
30-05-2010, 07:48 PM
Heh lako je bez argumenta biti tvrdoglav.. mozemo ovako do prekosutra... Ne znam sta je i meni i drugima da se upustamo u polemiku sa tobom, jer je vise nego izvesno da si neuk, i istrajan u tvrdoglavom neznanju. A ako hoces da te neko iole ozbiljno shvati, daj to sto za "sebe" radis pa da chujemo, ovako samo prduckas (bez uvrede, iako si stariji :wink:) :wink::wink:Otkud znas da je stariji?Covek je najobicniji smarac ovde koji minira svaku temu,a u svakoj se hvali kako je programirao na atariju pre nego sto smo se mi i rodili:rotfl:Potpuno se slazem sa tobom i ostalim forumasima da je lik neuk i istrajan u svom neznanju!Jako me podseca na banovanog clana "kompozitor" koji je na isti nacin minirao teme. Jako mi je krivo sto od ovako dobre teme ispade ovo,samo zato sto ste svi usli u raspravu sa ovim "ja sam programirao/ja malo znam i ne treba mi vise"!
google
30-05-2010, 08:40 PM
Otvorite temu o meni, kad sam vec toliko bitan. Obecavam da je necu minirati.
Svako ima pravo na svoje misljenje. Ovde je tema, da li ima smisla uopste svirati gitaru?
Moje misljenje, ukoliko znas da sviras gitaru, onda je treba snimati. To je realan stav. Iako sam godinama radio sa kompjuterom, misljenja sam da je ziv instrument ne zamenljiv i da ga treba odsvirati i snimiti...
LAMPASH
30-05-2010, 09:45 PM
Otvoriti temu o tebi!Covece,shvati jednu stvar,ti si ovde apsolutno nebitan i zato te vecina ignorise,a od danas i ja.
google
30-05-2010, 09:56 PM
Otvoriti temu o tebi!Covece,shvati jednu stvar,ti si ovde apsolutno nebitan i zato te vecina ignorise,a od danas i ja.Sto onda pises o meni? :confused: Kako vidis post koji ignorises? :D
Otkud znas da je stariji?Covek je najobicniji smarac ovde koji minira svaku temu,a u svakoj se hvali kako je programirao na atariju pre nego sto smo se mi i rodili:rotfl:Potpuno se slazem sa tobom i ostalim forumasima da je lik neuk i istrajan u svom neznanju!Jako me podseca na banovanog clana "kompozitor" koji je na isti nacin minirao teme. Jako mi je krivo sto od ovako dobre teme ispade ovo,samo zato sto ste svi usli u raspravu sa ovim "ja sam programirao/ja malo znam i ne treba mi vise"!
Mislim da je kompozitor prije toga imao i drugi username pa su ga banirali, legenda....
Francuz
30-05-2010, 10:53 PM
Muzika je nastala od muzickih instrumenata kao alat sa kojim prenosimo nasa osecanja i kompjuteri su sad moderni instrumenti kojima prenosimo nasa osecanja . Svaki instrument je odraz svoga vremena prvi covekoliki majmuni su koristili mocuge u kojima su udarali u debla i stvorili prvi ritam .A to je bilo sasvim dovoljno za taj intelektualni nivo tog vremena . kako se covek razvijao tako su i instrumenti napredovali a i muzika . Nemojte me pogresno razumeti ali vrhunac muzike je doba klasike kad su se uglavnom i postojali svi vidovi instrumenata pa i muzika je najkopleksija billa , da ne pricam o filharmonijama to je vrhunac . Iako sad tehnoloski smo mnogo napredniji od tog vremena muzika je sve prostija ali sirovija koji je odraz ovog vremena to jest nasilja . Tacno po muzici covek oseca u kakvo je vreme je pisano delo.Po mom senzibilitetu uvek cu davati prednost zivom instrumentu jer tu se oseca dusa. Dok semplovi u elektronskoj muzici su u redu jer su jednolicni prazni kao i ovo vreme koje sad zivimo .:rolleyes:
google
30-05-2010, 11:04 PM
Po mom senzibilitetu uvek cu davati prednost zivom instrumentu jer tu se oseca dusa. Jednostavno receno, bolje zvuci.
Dok semplovi u elektronskoj muzici su u redu jer su jednolicni prazni kao i ovo vreme koje sad zivimo .:rolleyes:Pre bih rekao da su prazni kao i muzika u kojoj se koriste, mada ne mora biti tako.
silicon science
31-05-2010, 09:46 AM
Jednostavno receno, bolje zvuci.
Pre bih rekao da su prazni kao i muzika u kojoj se koriste, mada ne mora biti tako.
Mene fascinira tvoje samopouzdanje i sigurnost u sebe dok prichash kojestarije u svim delovima foruma iz dana u dan :) U pochetku si mi isao na zivce, dok si mi sada bas simpatichan, jer te ne mogu prihvatiti kao iole ozbiljnu osobu, vec kao neko odraslo dete koje misli da puno zna... :)
vasko
31-05-2010, 11:30 AM
fina tema :)
google
31-05-2010, 01:25 PM
Mene fascinira tvoje samopouzdanje i sigurnost u sebe dok prichash kojestarije u svim delovima foruma iz dana u dan :) U pochetku si mi isao na zivce, dok si mi sada bas simpatichan, jer te ne mogu prihvatiti kao iole ozbiljnu osobu, vec kao neko odraslo dete koje misli da puno zna... :)Ziv instrument bolje zvuci, to nije neka tajna. Ako tebi ne zvuci, ti nemoj svirati. :)
Za moj ukus tehno i sl. je bez sadrzaja i ideja. Nekom nije, stvar, ukusa. Slusaj sta hoces i pusti druge na miru... Ako zelis otvori temu o meni, pa se sit ispricaj, imas dosta sagovornika...
Granata
31-05-2010, 03:56 PM
Za moj ukus tehno i sl. je bez sadrzaja i ideja.
Elektronska muzika je upravo i ochishcena od individualnih ekspresija sviracha da bi se u prvi plan neometano probila ideja. Sve je u ideji.
Ni ja ne volim "tehno", ali to nije ovde ni stvar ukusa vec razumevanja. Muzika kao medium jednostavno evoluira. Ideje i ciljevi umetnosti se vremenom menjaju.
Sviranje je nezamenljivo samo u situaciji gde je poenta u nesavrshenosti i lichnoj ekspresiji onoga ko svira.
Tradicionalisti ne shvataju da ono sto oni smatraju muzikom, i kakvu su je spoznali nije muzika.
Diskusija nema smisla jer nema ni zajednichkog jezika!
Pozdrav
google
31-05-2010, 04:33 PM
Elektronska muzika je upravo i ochishcena od individualnih ekspresija sviracha da bi se u prvi plan neometano probila ideja. Sve je u ideji. Nisam primetio da ima ideja, zaista.
Muzika kao medium jednostavno evoluira. Pre bih rekao da regresira.
Sviranje je nezamenljivo samo u situaciji gde je poenta u nesavrshenosti i lichnoj ekspresiji onoga ko svira.Izraz i nesavrsenost nije isto. Ti mozes pogresiti, ali to ne mora da zvuci. Nije poenta u gresci. Ima opcija za podesavanje greske u sekvenceru, pa ne zvuci ni nalik na izvodjenje.
Tradicionalisti ne shvataju da ono sto oni smatraju muzikom, i kakvu su je spoznali nije muzika. Moguce. Ako je tehno muzika ja nisam muzicar.
Meni je to najvise nalik na pricu o Carevom odelu. Verovatno da sam tradicionalista, ili nemam ukusa ili dovoljno intelektualne dubine za to.
Granata
31-05-2010, 05:16 PM
Izraz i nesavrsenost nije isto. Ti mozes pogresiti, ali to ne mora da zvuci. Nije poenta u gresci. Ima opcija za podesavanje greske u sekvenceru, pa ne zvuci ni nalik na izvodjenje.
Nesavrshenost i greshka nisu isto.
google
31-05-2010, 05:24 PM
Nesavrshenost i greshka nisu isto.
Ja ne znam sta je nesavrsenost. Ima sviraca koji imaju dobar izraz, ali to je majstorstvo, a ne "nesavrsenost".
Da bi se odsviralo "izmedju" nota, a da zvuci odlicno, treba iskustvo i dar. Kad majstor odsvira, to zvuci. To je poenta sve price.
Granata
31-05-2010, 05:53 PM
Pod nesavrshenostima sam mislio na odstupanja od matematichki savrsheno prorachunatog, ono shtao zasad razlikuje ljude od mashina.
To za svirache je jasno, da ne davimo vishe prichu, ali to majstorstvo dominira muzikom chiji je deo, a to u nekim pravcima jednostavno nije pozeljno jer odvlachi od ideje.
Takodje, to majstorstvo se chesto moze naci i u elektronskoj muzici.
google
31-05-2010, 05:57 PM
a to u nekim pravcima jednostavno nije pozeljno jer odvlachi od ideje.Pisem muziku preko 20 godina, znam sta je dobra ideja, bez obzira da li je svirana ili ne.
Tehno je uglavnom potpuno prazan, bez ideja. To mu je glavni nedostatak...
Mozda je ideja nedostak ideje? :D Ali tu vec ozbiljno ulazimo u metafizku...
silicon science
01-06-2010, 09:16 AM
Pisem muziku preko 20 godina, znam sta je dobra ideja, bez obzira da li je svirana ili ne.
Tehno je uglavnom potpuno prazan, bez ideja. To mu je glavni nedostatak...
Mozda je ideja nedostak ideje? :D Ali tu vec ozbiljno ulazimo u metafizku...
Klasifikovanje moderne elektronske muzike pod "tehno" je neznalachki, a bogme i frustrirajuci (jer ti ono sto "ne razumes" stavljas u jedan dzak)... Ali jasno mi je da je tebi puno stvari nikada nece biti jasno. :wink: Ali opet izrazavam zelju da chujem barem delic toga sto si komponovao za svojih 20 godina, pod uslovom da tako nesto i postoji kod tebe...:rotfl::rotfl:
klasifikovanje moderne elektronske muzike pod "tehno" je neznalachki, a bogme i frustrirajuci
+1000
google
01-06-2010, 09:39 AM
Klasifikovanje moderne elektronske muzike pod "tehno" je neznalachki, a bogme i frustrirajuci (jer ti ono sto "ne razumes" stavljas u jedan dzak)... Sve je to prazno i bez ideje, zovi kako god hoces. Naravno, ukusi su razni. Nekom to zvuci puno i sjajno. Meni ne, sto ne mora da te frustrira.
Slusaj sta ti se dopada, meni je svejedno.
Ali opet izrazavam zelju da chujem barem delic toga sto si komponovao za svojih 20 godina, Radim za sebe.
Radim za sebe.
Pa s obzirom na znanje i iskustvo bilo bi lijepo da svoja djela podjelis s ostatkom ekipe na forumu... Siguran sam da bi neiskusniji pojedinci mnogo naucili iz glazbe koju stvaras...ja sam npr. na ovom forumu prvenstveno da naucim nesto novo od ljudi koji znaju "znanje"
google
01-06-2010, 10:05 AM
Siguran sam da bi neiskusniji pojedinci mnogo naucili iz glazbe koju stvaras...Pisanje muzike je nesto sto mozes ili ne mozes.Tu ne vredi znanje. Mogu dati par saveta oko aranmana i sl. ali ni to ne vredi ako nema ideje.
Da ponovim, primer sa pocetka pesme je super, kome to treba. :wink:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.