PDA

View Full Version : Gradim studio - pomoć

Dirigent
12-02-2010, 03:20 PM
Pozdrav svima,

Kada sam pristupio realizaciji ideje o preuredjivanju jedne sobe na spratu (ujedno i potkrovlju) u studio, shvatio sam da pojma nemam o zvuku i akustici. Evo već mesecima krstarim forumom i sličnim forumima i skupljam informacije, a sada konačno i krećem u izgradnju. Pa bih molio za mi?ljenja, da li je vredno ulaganja i truda? Budite maksimalno kritični molim, to mi samo mo?e pomoći!

?elim mali atelje, sa malom gluvom sobom. Prostor se nalazi na spratu dvori?ne kuće i praktično je potkrovlje. Ima kosinu. Zidovi su od cigle i omalterisani, krov je crep, trska, drveni paneli. Omalterisano je, a ispod je samo ko?uljica (čak nije ni zavr?ena na jednom delu. Dimenzije sobe su date na crte?u. U sirovom je stanju i ispod mo?ete videti i slike.

http://img651.imageshack.us/i/dsc00594e.jpg/
http://img718.imageshack.us/i/dsc00596a.jpg/
http://img704.imageshack.us/i/skicat.jpg/

?eleo bih da mogu da imam prostor gde bih stvarao pop rock muziku, snimao svoje gitare, radio sa Workstation-om, snimao vokal, malo umiksao da na ne?to liči i to bi bilo to.

MO?E LI SE TO NAPRAVITI OD OVOG PROSTORA, a da na ne?to ipak liči ili da se strpim za bolji prostor? Bio bih vam zahvalan na savetima i uop?te mi?ljenju da li vredi da se zezam sa ovim.

Veliki pozdrav

Bockie
12-02-2010, 04:13 PM
Moze, naravno, pitanje je koliko ulagati, a po dimenzijama ne verujem da ce moci bubanj da se snima, ali pominjes workstation, pa verujem da ti nece ni trebati veca gluva soba...

Pretrazi ovaj forum,to ti je moj savet, jer je vec dosta ovakvih tema bilo, naci ces interesantnih resenja,pa kad sve sagledas,pitaj sto god pa cemo resavati...!

Poz'

tillco
12-02-2010, 08:33 PM
Moze. Od manjeg prostora sam sebi napravio kvalitetan prostor za rad. Tvoj je problem - kosa tavanica: dodatno ti smanjuje (vec mali) prostor a, verujem, da je i za slusanje u reziji - zlo...

Dirigent
13-02-2010, 03:24 AM
Zbog kosine se i razmisljam da li da idem u investiciju. Nisam naisao na temu, gde je neko imao ovakav problem.. A svasta sam citao i ne znam odakle da pocnem.

Ako je ovo vredno truda, hajde da pocnemo sa studijom (ne racunam gluvu sobu sada) i njegovim krovnim delom. Sta mi savetujete na kosinu da stavljam? Ja sam razmisljao odmah samo gipsane ploce i posle na njih neke apsorbere. Treba li mozda rostilj od letvi, pa staklena vuna, pa mozda tek onda gipsane ploce?

Hajde da nastavimo sa zidovima. Jel dovoljno samo omalterisati i posle neke apsorbere po zidovima stavljati?

A pod? Moze li samo laminat na kosuljicu?

Pozdrav svima!

NLP
16-02-2010, 09:02 PM
Za snimaču prostoriju bi jo? i?lo (bubnjevi ba? ne, neče biti nekako kvalitetno...).
Za kontroling bi bilo kritično, ima? jo? koju prostoriju, vi?e simetričniju i veče kubik?e?

Dirigent
17-02-2010, 11:54 AM
Trenutno nemam nista bolje od ove, jbg. Trenutno razmisljam da svoju sobu preuredim u studio i da se iselim u predsoblje kuce :).

Salu na stranu, moja soba gde zivim i odakle bih mogao da se iselim je 4,5 x 3 x 2,2. Na podu je već parket, a zidove bih mogao da napravim ro?tilj i u njega staklenu vunu, pa onda preko toga neko platno - Video sam da je OFF radio tako ne?to. Imam jedan prozor na strani ?irine sobe i on je 1x1.

Napomenuo bih to da ne ?elim da snimam bubanj, jer ni ne znam da ga odlupam i vi?e ću koristiti softver za to, pa čak i drugarev studio da mi on pomogne.

Hvala na pomoći savetovanja unapred.

NLP
18-02-2010, 12:05 AM
Znači nema problema da uznemiravaš druge susjede?
Ima dosta threada gdje smo govorili oko akustičkog tretmana malih prostora iako je kosina u pitanju; drži se simetrije i čim više absorpcije kada je tako sve na "usko".

Dirigent
19-02-2010, 12:58 PM
Hvala, pozdrav :wink:

NLP
19-02-2010, 10:02 PM
Nemoj misliti da je odgovoreno povr?no ali kad je rječ o takvoj malenoj kubika?i nema neke bolje ideje nego umrtviti koliko ide.
I kad bi bile poveče financije, tvoja volja i max. kreativnost ne bi bilo ne?to mnogo bolje/revolucionarno:(
Jedino jo? jedan nasvet; separiraj bubnjeve od poda bar sa pohodnom mineralnom vunom od oko 5cm (knauf/tervol, rockwool/steprock i slično...) i preko daj pohodnu ivericu+elastični adeziv+kri?no prekriven drugi sloj pohodne iverice (nek budu drvene plohe čim deblje/te?e!).

Dirigent
26-02-2010, 10:37 AM
Odlučio sam da batalim ideju da u ovoj prostoriji u potkrovlju pravim bilo ?ta nalik muzičkom ateljeu. Čačkaću neki lep?i prostro. Pozdrav svima i hvala puno na odgovorima.

NLP
26-02-2010, 09:26 PM
Dobra odluka.