PDA

View Full Version : Studio u potkrovlju

TheBraco
07-02-2010, 04:05 PM
Pozdrav svima.
Ovo je moj prvi post, a (nadam se da sam uspio uploadati sliku) moj problem. Ovo je skica mog prostora koji bi trebao biti studio ( snimanje bubnja svakako ja sam bubnjar ) a za sada je u fazi gradnje. Zidovi su od cigle a visoki i jedna kosina od ytong. Znači dva cigla dva ytong 12 cm. Svi zidovi i krov su izolirani sa 20 cm staklene vune i na njih je stavljena knauf ploča, a pod je betonska deka pa na nju ide 3 + 3 stiropor i 6 cm deka. I ?ta sad kako razmjestiti prostor bubanj, stol sa opremom monitori...Kako smirivati sobu mislim na zvuk obzirom na konstrukciju itd.
Svaka pomoć je dobrodo?la i hvala svima.

Reinhardt
09-02-2010, 08:24 PM
ne ku?im..ovo dole ti je nacrt.. auralex?

TheBraco
10-02-2010, 10:19 PM
Da ovo je skica koju sam poslao njima. Tako izgleda taj prostor.

NLP
16-02-2010, 08:55 PM
A ?to ka?e Auralex?:)

TheBraco
17-02-2010, 08:56 PM
Auralex naravno nudi svoj tretman sobe ( naravno u pitanju je akustika )

TheBraco
17-02-2010, 08:58 PM
Mene zapravo zanima kako smjestiti radni stol, sa komponentama monitorima itd. To je na?alost jedina prostorija tako da tu i snimam i miksam koliko mogu.:ups:

NLP
18-02-2010, 12:10 AM
Kad smo kod tako malih prostora iako imaš kosinu;
- prvo pokrij prve releksione površine;
- pokrij sve čoškove koje može zbog niskih frekvencija;
- na zadnjem zidu upotrebi absorpciju jer je preblizu "sweet spota".

To važi kad slušaš več snimano/monitoring, kad bubnjaš stvar bi mogla biti drugačije tretirana ali koliko vidim (slabo se vidu mjere ali mislim da nisu velike...) možeš da ogluviš koliko je optimalno...

Poručaj kakvi su utisci.

TheBraco
18-02-2010, 08:46 PM
Da slabo se vide mjere. Soba je 415 x 415, onaj visoki ( zadnj zid ) je 377 visok i pada na 65. Je li ok slo?iti bubanj po Auralex-u i gdje onda slo?iti stol sa pc-om monitorima itd ( mo?da iza na taj visoki zid???):banghead:

NLP
19-02-2010, 10:11 PM
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?p=271993#post271993
... a oko pozicioniranja bubnjeva je tako - tako; važno je eksperimentiranje i pozicioniranje mikrofona kad/ako snimaš.

TheBraco
26-02-2010, 08:38 PM
- na zadnjem zidu upotrebi absorpciju jer je preblizu "sweet spota".
To znači ako bi tu stavio stol i opremu tada bi absorpcija bila iznad stola?
Kao jedan stolac okrenem za svirati pa se okrenem za stol?
Mo?e li to tako?

NLP
26-02-2010, 09:52 PM
Stol za miksanje postavi u smjeri kosine i tretiraj kao što sam ti napisao prije u postu 7.
Trebat če ti dosta absorpcije, čim više, iznad mix pozicije i levo i desno i iza leđa (ravna stijena).

Auralex ti nije ništa pametno nacrtao nego samo upotrijebio princip razporeda "šahovnice" absorpcijskog materijala, da bi se dostigao (pored neke absorpcije, koju uopšte mogu da nude auralexovi sundjeri...) i učinak nekog kvazi difuzionog polja... priča za sebe... to je star princip i nije baš neko rješenje...

Radije ugluvi koliko ide (do nizkih frekvencija dakako, prostor je kritičan...) , mogli bi se i ubaciti poneki difuzori ali po pameti!

boggy
26-02-2010, 09:57 PM
....mogli bi se i ubaciti poneki difuzori ali po pameti!

Pomalo besmislen trosak ako bass frekvencije nisu sredjene... pustite difuzore .... sredjujte niske frekvencije... ako je nategnut budzet. To je barem moj princip rada... to savetujem i klijentima.

pozdrav

bogi

NLP
26-02-2010, 10:06 PM
Da jeste ako je proračun zategnut svakako.
Drugačije bi se moglo kad snima bubnjeve mogli dobaciti kakvi mobilni difuzor paneli...

TheBraco
27-02-2010, 05:37 PM
Ok hvala na savjetima, sada sam u fazi podloge podne pa kad to zavr?e ( zidari ) i postavim pod krećem u bitku sa zvukom.
?to se tiće Auralex-a jasno mi je da mi ba? odgovara ono ?to oni imaju za prodati ali od nekud sam morao krenuti. Postavit ću se kako savjetujete pa javim kako izgleda jer tada detalji postaju bitni.
Hvala jo? jednom.

TheBraco
08-05-2010, 08:51 PM
Pozdrav nakon male pauze. ( su?ila se podloga u potkrovlju )
Dakle sada je pored gore opisanog pod napravljen sistemom na betonsku deku 2X3cm stiropora i na to "estrih" ( valjda se tako zove ) uglavnom betonska deka sa nekim vlaknima umjesto armature. To se su?ilo 45 dana da bih mogao staviti parkete koji će biti klasični 2,5 cm. Parketi bi trebali u neko kraće vrijeme biti postavljeni i onda sam sa građevinom gotov. E da ugradit ću dupla vrata. Sada bi molio ako neko mo?e svoju ideju razmje?taja stola, bubnja, monitora te prijedloga za tretman zvuka malo skicirati. ( gdje ?to staviti ). Kako biste vi namjestili taj prostor? Eto svaki savjet će mi koristiti pa ne ?tediti riječi, skice, ...
btw je li ova Auralex ponuda rje?enje za mene ?

NLP
10-05-2010, 09:36 PM
Auralex proizvodi ne!
A odgovorio sam ti več ne?to: http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=271800&postcount=7

TheBraco
10-05-2010, 10:22 PM
Koja je alternativa Auralexu?

boggy
10-05-2010, 10:27 PM
Koja je alternativa Auralexu?
Knauf, Azma, Isover,... itd

Mike Vale - od nule do finala (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25103)
Od nule do studija (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=20060)
DIY Apsorbcioni paneli (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=22682)
Studio u kuci (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25214)

.....

ima jos na sticky temama

pozdrav

bogi

TheBraco
12-05-2010, 09:12 PM
Ok, shvatio sam prijedlog. Ovo sa Auralexom je blo vjerovatno skuplje ali jednostavnije rješenje ( naravno rezultat se nezna ). Može li se neko poigrati sa mojim tlocrtom pa skicirati kako bi postavili opremu. bubanj, stol, panele, difuzore, trapove, možda:rolleyes:

boggy
13-05-2010, 01:52 AM
Ok, shvatio sam prijedlog. Ovo sa Auralexom je blo vjerovatno skuplje ali jednostavnije rje?enje

Skuplje i jednostavnije .... DA!
Resenje.... NE!

( naravno rezultat se nezna ).

Zna se... ispod 200-300Hz sve ce ostati kao sto je i bilo. A tu su najveci problemi

Mo?e li se neko poigrati sa mojim tlocrtom pa skicirati kako bi postavili opremu. bubanj, stol, panele, difuzore, trapove, mo?da:rolleyes:
Ja to uvek radim na licu mesta. Malo se sta moze planirati toliko unapred, ovako usput ... na forumu. Naravno.. ne zelim da obeshrabrujem druge da pokusaju nesto da ti predloze... da me pogresno ne shvatis... samo pricam sta ja ne bih radio ...

pozdrav

bogi

TheBraco
13-05-2010, 09:44 PM
Hvala Bogi, ku?im da ne mo?e? srediti moj prostor na forumu.
Obzirom da Auralex ne ( i Nenad se sla?e ) a firme koje si predlo?io ranije ne rade gotove elemente predla?e? li da ih sam izrađujem po postovima koje si naveo.
Nadalje da li je dobro moje razmi?ljanje da bubanj postavim u najvi?i dio sobe , tako da su mi leđa na najvi?em zidu ( dok sviram ). Tada bi mogao overe postaviti kako treba. Ako sam dobro shvatio Nenada ( hvala i tebi na savjetima ) on bi stol postavio na najni?i zid ( ?to bi i meni odgovaralo ) ali mi je malo nisko za monitore i radijator mi je tu.
Jo? nisam shvatio čime da ugluvim prostoriju i kako ( Nenad ), te kako da smirim baseve ( Bogi ).?

TheBraco
17-05-2010, 08:46 PM
Pozdrav.
Uspostavio sam kontakt sa jednim čovjekom kome je zvučno tretiranje prostora struka. Doći će u moj prostor ( tada ću saznati ?to je on to zapravo odstudirao ) pa vam napi?em njegovo razmi?ljanje i sugestije.

TheBraco
21-05-2010, 11:45 AM
Svi su nestali. Imam jo? jedno pitanje obzirom da sam čitao postove oko smje?tanja monitora na stalke ili ne. Pijesak koji bi trebao biti u stalcima je samo da ih ote?a ? Dakle svejedno je kakav je pijesak ili bilo ?to pijeskovito i te?ko??

Solozabal
21-05-2010, 01:54 PM
Svi su nestali. Imam jo? jedno pitanje obzirom da sam čitao postove oko smje?tanja monitora na stalke ili ne. Pijesak koji bi trebao biti u stalcima je samo da ih ote?a ? Dakle svejedno je kakav je pijesak ili bilo ?to pijeskovito i te?ko??

Pijesak je da smiri vibracije i zvonjenje stalaka, sto sitniji to bolje radi (npr. kvarcni)..

TheBraco
21-05-2010, 05:25 PM
Ok hvala.

NLP
21-05-2010, 09:59 PM
Pozdrav.
Uspostavio sam kontakt sa jednim čovjekom kome je zvučno tretiranje prostora struka. Doći će u moj prostor ( tada ću saznati ?to je on to zapravo odstudirao ) pa vam napi?em njegovo razmi?ljanje i sugestije.

... pa pomislio da ti ne treba vi?e neko mi?ljenje oko tih stvari:)

TheBraco
22-05-2010, 08:31 PM
Da naravno da mi treba, jer nisam ni počeo praktično sređivati sobu ( namje?tati ) sve je samo teorija, a naravno bih volio krenuti u pravom smijeru.
Dakle ja o tome ( uređenju prostora za snimanje ) znam jako malo.
Snimao sam u raznim studijima ( dobrim, lo?im, skupim i jeftinim ) a moj je zadatak bio da mi bubanj zvuči, te da naravno odsviram ?to trebam.
Moj je alat Yamaha recording custom i ja znam napraviti da taj bubanj zvuči dobro. A prostor u kojem će isti zvučati ne znam urediti bez pomoći.
Tako da sam zato tra?io pomoć od vas.
Za početak kako uopće organizirati prostor ( bubanj, stol itd )
Hvala

NLP
22-05-2010, 10:33 PM
... pa ja sam ti princip več rekao a oko nekih detajla mo?e? da razgovara? tek kad to uradi?.

TheBraco
23-05-2010, 08:51 PM
Naravno ( Nenade ), danas sam dogovorio parketara i to bih trebao zgotoviti uskoro.
Prije toga ću ugraditi dupla vrata ( neka ideja oko izolacije unutarnjih ?? ), i to je to selim unutra.
No i dalje nisam siguran Auralex project 2 kit za sobu ili da sam izrađujem panele kao u sugeriranom postu. Nitko nije konkretno sugerirao ni?ta osim ne Auralex, onda ?to da??

NLP
23-05-2010, 09:48 PM
Pa naravno da napraviš sam panele (ili kupiš komercijalne) iz guste kamene vune (recimo 10cm i težine od 80kg/m3), prečačkaj ovaj podforum, dosta je toga.
U kutove superchunkse i ne zaboravi nešto takvo improvizovano za ispod bubnjeva http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=271993&postcount=9

Oko vrata, pa neka budu bar iz punog drveta a ako trebaš još više izolacije onda je druga priča.

TheBraco
24-05-2010, 10:06 AM
Ok po svemu sudeći ću ih izrađivati, a ko radi ( proizvodi ) komercijalne.
Zanima me da usporedim cijene ( koliko se isplati da ih sam izrađujem )
Tnx

NLP
24-05-2010, 09:03 PM
pa one dosta efektivne recimo http://www.realtraps.com/ , http://www.readytraps.com/ , http://www.gikacoustics.com/ ali to su amerikanci sa odličnim marketingom ima i nekoliko evropejaca, cjene su tu negdje. Surfaj i traži.
Slične možeš da napraviš za nekoliko manje para odvisno koliko se snađeš.
Neke jake razlike neče bit ako napraviš da izgledajo elementi dobro i svoje uloženo vrijeme češ morati odmisliti i još što.
Uzmi si nekoliko dana vremena i malo pregledaj ovaj subforum, prvo stickyje i tako dalje. Ima dosta o tome i o ugradbenoj akustici pa se onda odluči.

Modularna ima svoje prednosti (mobilnost, mogučnost nadogradnje, mogučnost promjene... ali manje efektivni u nizkim regijama frekvencija kao ugradna akustika - ako je dobro odrađena dakako itd.) a ugradna akustika se težko spreminja ako nije iz prva dobro isplanirana ali za ovakvo nešto predlagam stručan plan akustičara.
... ima više oko toga...

Uvijek je odvisno kolik ti je budžet.
Koliko če ti se povratiti, koliko si profesijonalan i slično.

Reci koliko namjeravaš uložiti, bit če lakše:)

TheBraco
25-05-2010, 07:21 AM
Hvala ti,
bio sam spreman platiti Auralex kit, to je nekih cca 800?, građevne radove sam zavr?io u smislu da sam sobu izolirao sa kamenom vunom, plivajućim podom ( cijelo potkrovlje ), sada postavljam parkete i ugrađujem vrata.
Ovo neće biti komercijalni studio ( ipak je to soba u mom potkrovlju gdje ne bi volio da dolazi ekipa snimati svoje materijale ), nisam ni ja na tom nivou znanja da bih to radio. Ja sam neko određeno vrijeme svirao ( 25 god :grin: ) i sada obzirom da sam kupio kuću konačno bih mogao imati neki svoj prostor za sviranje, i eventualno posnimit ne?to.
Nisam ni recording opremu kupio profesionalni ( Alesis multimix 16 usb 2.0 ( btw. nema drivera za win 7 64 bit), Alesis M1Active MKII, AKG drumset BIG II mikrofoni, AKG Perception 220,...).
Glazbena oprema mi je vrlo profesionalna ( ipak sam ja bubnjar ) Yamaha Recording custom 8,10,12,14,16,22,14x6,5,18x14BD,12x4SD, Premier iz 1967 god 12,16,20,14x5 sa svim origigi dijelovima.
No za ?ivot radim u jednoj gradskoj firmi vodim informatiku.
Tako da nisam glazbeni profesionalac, posebno ne studijski pa se ispričavam na eventualno glupim pitanjima.
Dakle nisam profesionalac ali sam spreman ne?to ipak ulo?iti u prostor za mene.

NLP
25-05-2010, 07:35 AM
Aha onda svakako sve DIY!
I bez Auralexa i slične sundjer re?enja jer če? uzalud potro?iti i te pare.

TheBraco
25-05-2010, 09:22 AM
Hvala, radit ću ih sam. Prvo se uselim unutra pa isprobavam. Javim utiske.
LP

NLP
25-05-2010, 09:36 AM
Dr?im palčeve!

TheBraco
29-05-2010, 07:10 PM
Pozdrav,
evo samo da podijelim muku sa vama. Upravo je propala moja ideja oko duplih vrata jer majstori ko majstori kad su to krenuli raditi zaličilo na katastrofu. Jedna se pomakla na lijevo a druga na desno. Kako sam već po?teno iznerviran po pitanju raznih majstora prekinem ja tu farsu te ih zamolim za odlazak no da skratim ostao sam na jednimn vratima.
Sada ide nastavak one priče ( Nenad ) nek su bar od punog drva ( jesu ) a ako će? trebati jo? izolirati ( pretpostavljam da da ).
:(:mad::(

NLP
29-05-2010, 11:03 PM
Pa videt če? ako je doista tako uznemirujuče.
Ako jeste oda treba da menja? vrata dakako, tapeciranje i slična rje?enja su efikasna samo kod srednjih i visokih frekvencija.
Ima? i limena po?arna vrata pa ako i to nije dovoljno da se ispune sa kvarcnim pjeskom itd. ... vidio sam i veoma uspje?ne rezultate sa vratima od starih hladionica...
Takva i slična vrata mo?e da ti uradi i jedan bolji zavarivač...

TheBraco
30-05-2010, 09:03 PM
Poku?at ću malo pofotkat pa dignut neku sliku ( nakon parketara ).
Tnx za vrata.

NLP
31-05-2010, 10:32 PM
Nema za?to.
?alji fotke kad bude? imao.

TheBraco
01-06-2010, 08:21 AM
Mo?da bi mogao malo detaljnije opisati absorbere i trapove koje je Vale stavljao u svoj studio. ( na ovaj ili njegov post ).

NLP
01-06-2010, 11:08 PM
... pa onda za početak pročitaj sve moje postove u tom threadu:rolleyes::D

TheBraco
02-06-2010, 01:00 PM
Istina propustio sam link na kojem raspravljate o materijalima ( tkaninama )( ono vreće za krumpir ) . Dobar primjer jer sad ku?im kakav materijal bi to trebao biti.:D

NLP
02-06-2010, 09:02 PM
... ima i vi?e detajlan opis kod Valetovog threada.

TheBraco
07-06-2010, 11:04 PM
Evo dok čekam parketare i ne mogu u prostor pozabavio sam se stolom koji će biti moj radni. Po?to sam spasio dva solidna stola ( moja se firma selila pa ih odlučili rashodovati ) jednog sam ostavio u originalnom stanju, a drugog sam malo prekrojio te iz dobivenih dijelova sastavio gornji dio.
Moram jo? napraviti mjesto za pc, mo?da ladicu za klavijaturu ali to je otprilike to DIY radni stol.:grin:

Eomsy
08-06-2010, 07:16 PM
Ajd, samo naprijed :D!!!!

TheBraco
12-06-2010, 10:31 PM
Evo mali update, uletio nakon prve ruke lakiranja parketa pa da malo dobijete dojam koliko je to moguće. Sku?io sam da tako mali prostor nije lako ni slikati.

analog
13-06-2010, 03:35 PM
Od kog drveta je parket i ove grede na plafonu?
fino izgleda

pozdrav

TheBraco
13-06-2010, 09:39 PM
To je jasenov parket 3. klasa zovu ga Rustik i najmanje ko?ta. Prve klase parketa su onako skroz "čiste" bijele vrlo skupe i meni osobno ru?nije.
A grede su stara tesana građa ali nisam siguran koje je to drvo. To je krovi?te napravljeno negdje 70- ih a ja sam imao ( potvrdili mi naravno iz tvrtke koja mi je radila novi krov ) tu sreću da mogu ostaviti tu staru građu koju onda naravno nisam skrivao. Inače na parket treba doći jo? dvije ruke laka, pa će biti onako jako sjajan.
Eto

analog
13-06-2010, 11:17 PM
Iskreno, ne bih stavljao lak visokog sjaja na ovakav parket, pre bih neki mat. Mada ukusi se razlikuju..

Hvala na odgovoru, pozdrav

TheBraco
14-06-2010, 11:52 AM
Da ukusi, imao sam prilike vidjeti isti parket ( kon nekih frendova, od tuda i ideja ) samo zavr?en polumat lakom, a u pro?lom sam stanu imao hrastov parket isto ?areni u klasi koji je bio zavr?en sjajnim lakom. Meni se osobno ovaj sjajni vi?e sviđa pa se nadam da će i ovaj jasen u toj kombinaciji izgledati dobro.
No u svakom slučaju grede će biti mat ( nadam se ) samo neki bajc bezbojni.

TheBraco
14-06-2010, 10:12 PM
Evo malo sam se poigrao sa sweet home 3d pa bi to otprilike ovako izgledalo ( valjda ). Nemam model bubnja ali on naravno ide na postolje iza stolice.

Eomsy
15-06-2010, 10:48 PM
Evo malo sam se poigrao sa sweet home 3d pa bi to otprilike ovako izgledalo ( valjda ). Nemam model bubnja ali on naravno ide na postolje iza stolice.

Nemoj zaboraviti na mobilni Superchunk za ulazna vrata!!!:D A, da li su ova tri druga biti dovoljno velika da ubiju te podivljale donje frekve ... Koje si dimenzike zamislio? ... pitam jel mi se čini mala ta sobica ... nemoj krivo shvatiti:grin:

TheBraco
16-06-2010, 07:13 AM
Da sobica je mala, nakon izoliranja je oko 400 x 400 sa ovom neravninom na desnom zidu. Inače sam za vrata zamislio ( obzirom da su u usubljenju u zidu ( zbog izolacije )) neku izolaciju, pa pokretnu kocku ili absorber koji bi odgovarao udubljenju pa superchunk zbog kuta ( koji bi se nastavio na ovaj iznad vrata. Imam i novi problem sa gredama. Na lijevom zidu gdje bi trebao biti superchunk od lijvog zida do poprečne grede ima 30 cm. Tako da ili je to dimenzija ili preskačem gredu i nastavljam veći. Inače je plan da uselim i dodajem panele ( koje planiram raditi samostojeće ) koje bih mogao premje?tati po potrebi. Znači slu?am i dejstvujem ( gluhi bubnjar sigurno ima savr?en sluh:grin: ). Absorbere sam crtao 2m x 1m veće i pod kosim zidom ovisi o visini zida. Superchunkse u niskim kutevima ću napraviti ne?to veće jer mi se čini da bi tu moglo biti najvi?e problema sa basevima.
E sad ?to sa plafonom i kutevima prema istom? Pitam zbog vje?anja absorbera na knauf ( bit će ne?to te?i ) i bi li ti zatvarao sve uglove obzirom na dimenziju sobe?
Tnx

TheBraco
18-06-2010, 06:00 PM
Počela muka sa materijalima. Punim lagano prostor sa opremom i naravno poku?avam rije?iti materijale za absorbere, postolje za bubanj i trapove.
Na?ao sam materijalza ( tkaninu )koji bi mogao biti za absorbere ( ne sviđa mi se ba? boja ) ali izgleda mi u redu.
Za postolje imam dvije kombinacije Rockwool steprock 5 cm ili mljevena spu?va 3 cm ( koja je bitno skuplja ) naravno sa ivericom iznad i tepisonom preko.
E sad, je li taj steprock za puniti absorbere i superchunkse ok? ( lak?e se njime barata od kamene vune " rijeđe ".

TheBraco
19-06-2010, 09:32 PM
Danas sam počeo slagati postolje za bubanj. Između steprocka i knauf iste inačice odlučio sam se za ploče od sitno mljevene spu?ve ( 1 m x 2m su ploče pa dva komada) debljine 3 cm ( okačim sutra slike ) preko koje sam stavio 2,8 cm debeli mediapan ( te?ak ko sto vragova, četvorica smo ga jedva iznjeli u potkrovlje i postavili na mjesto ). Preko toga ću zalijepiti crni tepison i to bi trebalo biti to i lijepo i funkcionalno:). Za?to sam se odlučio za spu?vu jer se ne sipa kao ovi gore navedeni materijali, a funkcija bi trebala biti ista.
Btw snimao sam u studiju koji su tretirali tom spu?vom, na način da su je kačili po zidovima i time smirivali baseve, preko toga su slagali veće i manje piramide spu?ve, a nigdje bas trapova ili chunksova. Svidio mi se sound mog bubnja posebno BD dakle Yamaha RC, tako da izgleda da to donekle funkcionira.
Inače spu?va me ko?tala 380,00 kn, mediapan ploča 330,00 i tepison 160,00 kn pa eto 870,00 je iza?lo postolje.
Sliknem pa dignem.

NLP
20-06-2010, 06:37 PM
Par dana nisam mogao u redu dostupati do foruma neki gateaway 504 ili ne?to slično...

Pa odabir te mljevene spu?ve nije ne?to posebno.

Ta tkanina je previ?e porozna da bi zadr?ala air borne čestice vune.

Steprock C ima 120kg/m3 i malko je prete?ak za popuniti kutove a za ravne absorbere je vrlo okej.

Kada ide za sobu za vje?bu ili snimanje mo?e da se akustika rje?ava i po umjetničkom utisku ako se ne zna drugačije i ?to ti je lep?e ili kako da ka?em a ako če? prostor upotrijebiti kao prostor za miksanje, slu?anje onda zaboravi na tu gumu i takva kvazi rje?enja.

To je reciklirana mljevena spu?va? Ne znam da li je ista kao ta: http://www.fonaterm.com/index.php?stran=plosce&sklop=main&lang=si
nema nekih boljih karakteristika kao gusta kamena a sa 3cm če? napraviti ni?ta osim da damfuje? membranu/mediapan kojeg pominje? onda se nadam da si kalkulirao na kakvim frekvencijama če te membrane da zadu?uju dotične modalne frekvencije tvog specifičkog prostora...

TheBraco
20-06-2010, 11:29 PM
Pa ovo sa spu?vom se tiće samo postolja na koji ću slo?iti bubanj, i mediapan i tepison, ne mislim ju stavljati na zidove. Panele planiram uraditi kao ?to je već prije spomenuto ( Nenad ) 10 cm okvir drveni, kamena vuna unutra i platno preko.
Ako je ovo platno prerijetko u redu ionako mi se nije svidjelo. Mogu li koristiti ( danas mi je pala ideja kada sam slagao postolje ) tepison koji zapravo nije pravi tepison? Jako je tanak i kroz njega se lako "pu?e" , nema nikakav dodatni sloj ispod i jo? se kroz njega vidi ( probam i to slikati ). Meni izgleda kao onaj s kojim se oblače razni monitori, pojačala i sl. Mislim :confused: da kroz njega ne bi trebale prolaziti čestice kamene vune. ?to se tiće kamene vune u baumaxu niko ne zna o kila?i kamene vune. Ima li kamena vuna jo? neku oznaku po kojoj bi mogao znati da je to 120 kg po m3, ili 80 ili koliko već je? ( znam da je to već negdje pisalo na forumu ali vi?e nemam pojma gdje ).
Evo i slike spomenute spu?ve, i postolja koje sam danas zavr?io.
E da na slikama se vidi taj tepison za koji pitam.

NLP
20-06-2010, 11:55 PM
Da probaj i slikati kako se kroz njega vidi, mora da bude dosta gusta tkanina, za orijentaciji 220g/m2 +, nije ?tetno ni 300-400g/m2 ali to je takva "?pekulacija" odnosno neprofesionalan nasvet jer ne mogu da ti tako na daljinu bez fizičkog kontakta sa specifičkim materijalom da ka?em ?to je okej a ?to ne.

Aha za postolje je verovatno okej, pardon nisam dobro razumeo.

Ostalo klasika - okej.

Pa hrvatski Steprock ima toliku gustinu ali u Bauhausima prodaju i če?ke i o drugih tvornica pod okriljem Rockwool Grupe ali ako se dr?e nekih standarda kao ?to bi se nekako morala tako velika firma kao ?to je Rockwool onda bi to moralo biti to... ne znam... nadam se:)

Probaj se raspitati kod trgovine od koga dobivaju i onda pitaj tu dotičnu "rockwool tvornicu" ili pitaj direktno http://www.rockwool.com/.

Inače na http://www.rockwool.si/izdelki+in+uporaba/tehni%C4%8Dni+listi imaju te podatke (hrvatska tvornica) ali da li ima "tvoja trgovina" od njih produkte je pitanje.

TheBraco
21-06-2010, 08:46 PM
Tnx,
evo slika tog materijala ako će se moći procijeniti gustoća. Meni se čini da sam to vidio na nekim binskim monitorima ili nekim razglasnim kutijama:confused:.
Raspitam se za steprock c pa ako ni?ta izlistam specifikaciju i u dućan.
Ako je ovaj " tepison" ok onda sam rije?io i gotovo sve samo jo? da pljunem u ?ake:).
LP
Btw kroz ovo se poprilično lako pu?e. Zrak lako prolazi.

NLP
22-06-2010, 11:27 AM
Jako uspje?no to neče zaustavljati airborne djeliče vune.

Razpitavaj se za Steprock ako ima označbu C onda i nju navedi ako je bez C onda ga ne pominji. Pazi i iz koje dr?ave/tvornice je!
Jedne firme imaju Steprock bez C i sa C, ne znam kakva je razlika.

TheBraco
22-06-2010, 11:41 AM
Kako se točno zove onaj materijal za obući panele "strech ne?to" i gdje to potra?iti, ako ne u Hrvatskoj mo?e i Slovenija ( naravno količine koje meni trebaju ).

NLP
22-06-2010, 12:26 PM
... mo?e biti bilo ?to, mo?e da je jersey, mikrofibra... samo mora? je fizički testirati.
Mogu da ti pomognem ako ide za veče količine... barem od 30 tekučih metara/tm dalje (jedna bala/rola je oko 50tm).

TheBraco
22-06-2010, 04:27 PM
Mo?e? mi dati malo vi?e detalja jer nisam napravio ni jedan abs tako da guran koliko mi materijala treba. ( planirao sam raditi jedan po jedan pa kupovati kako mi treba ).
Koliko je ?irok taj materijal ako je 30 m du?ine pa je to ne?to m2.
Koji to je materijal ako ima? negdje sliku na forumu ili inače.
Da li se stavlja u dva sloja pa ga treba vi?e?
Koliko ga treba za absorber 1x 2 m x 10 cm dubine ( mislim ide li na obje strane isto?
E da i cijenu ako mo?e? i kako ga ja mogu dobaviti?
Tnx

NLP
22-06-2010, 10:11 PM
Tekuči metar/TM je od 140-180cm kao je slučaj/standard kod svih tkanina.
Cjena je odvisna kakvu si za?eli? i kakav kvantitet treba?, a za sve detajlne informacije mo?e samo preko PM.
Ne bavim se preprodajom tkanine i nisam ovla?ten za to, samo mogu da posredujem, i ja to koristim i to je sve:(
Zato nemam nekih javnih slika i uzoraka.
Paleta farbi i strukture je stvarno dosta velika.
Dobava dakako preko po?te oko carine ne znam kako je.
Ali najprije se pozanimaj sam kako i ?to oko tkanine u svojoj dr?avi.

Koliko treba? tkanine za jedan absorber: pa napravi neku miseonu konstrukciju, mo?e? si pomoči sa skicama... suma sumarum m2 = vidnih povr?ina+od pozadi da ne ispu?ta airborne djeliče pa ne?to rezerve, i to je to:)
Ako če? imati stranice absorbera perforisane (-veča iskori?čenost obstoječeg ugrađenog absorpcijskog materijala) onda uračunaj i to.

NLP
23-06-2010, 08:24 AM
http://www.rumski.com/forum/member.php?u=2554&tab=visitor_messaging#visitor_messaging

Today 12:30 AM
TheBraco (http://www.rumski.com/forum/member.php?u=9266) Evo me ovdje.
Dakle meni i dalje nije jasno kakav je to materijal. Naravno da bi ga bilo možda praktičnije nabaviti u Hrvatskoj ali ako ne idem po njega u Slo. Da li postoji šansa da nekako ipak to vidim neki tvoj jpeg na moj email? Ja bi volio da to bude crne boje pa ako je moguće da mi napišeš neku cijenu.
Nisam još shvatio jel mi to ti prodaš ili me spojiš sa nekim ili uputiš?
Imam još jednu ideju ako ti to nije davež. Možda da mi poštom naravno na moj trošak pošalješ mali komadić materijala pa ga pokušam tražiti u Hrvatskoj? ( tada bi znao što tražim )

Pa nemam pojma što ima u hrvatskoj. Ali iz izkustva znam da se uvijek može nešto nači, možda ne baš prava boja ili točno takav i takav materijal kojeg si zamisliš ali zadovoljivo da. Mnogoputa se zna nači posve odlična tkanina u trgovinama koje prodaju tkaninu na kg samo treba biti uporan i tražiti (ali ako znaš što tražiš...)

Ako ne drugo okreni se dealerima za "upholstery" i nađi jedan gust materijal (ali da još dozvoljava da zrak ide skroz, duvni skroz i nek ima nek otpor... pa teško je reči koliki:(... - rumski/search/akustička tkanina, par puta smo se raspisali). Ima mnogo tipova tkanine što dolaze u obzir ali u glavnom dosta velika gustoča... od oka minimalno 220g/m2 pa super je i 300g/m2 pa i više... podložena mikrotkanina, suede... ma nači češ.
Evo praktički: idi majstorima što tapeciraju fotelje pokazat če ti uzorce tkanine i vidjet češ uvoznika ili proizvođača na uzorcima:) e onda njih pozovi.

Ako ti sve to otkaže možeš da uzmeš od mene koje ja koristim ali mora biti pozamašna količina. Cena veoma varira od količine i to po 50, 100 i više% (i koja vrsta tkanine...) tako da nema smisla da ti nešto pišem ako nema konkretne zadače.
Ako te spojim direktno sa mojim (ima ih više) dobavljačem onda če te doči još skuplje (oko 50-100%) nego ako uzmeš preko mene jer imam kredit, nema neke tajne.
Evo orijentacije: cjene bez nekog kredita male količine od proizvođača direktno od oko 12€/tm (zadovaljujuča kvaliteta), kvalitetnije od 15,18,25...€/tm (ima i skupljih:)) + PDV + možda carina i prevoz/poštanski troškovi.
Ja ima pola te cjene to je sve.

Yesterday 12:43 PM
TheBraco (http://www.rumski.com/forum/member.php?u=9266) Jesam li nešto krivo pohvatao ili ti izrađuješ elemente potrebne za studio, npr Vale?

Da također.

TheBraco
23-06-2010, 08:56 PM
Ok,
istra?ivat ću jo? malo, naravno ako je tko u Hrvatskoj nabavljao materijale i zna im naziv dobrodo?li.
Tnx za savjete ovo sa tapetarima namje?taja bi moglo ići, znam ih nekoliko u blizini.
Ako ?to nađem dignem fotku, iako po slikama se ne mo?e ba? vidjeti ( ne mogu sku?iti kakva je tkanina na absevima koje imaVale ).
LP

NLP
23-06-2010, 09:34 PM
Kaširana mikrotkanina.
Gustine oko 280-300g/m2.

Vjerujem da češ sigurno nači nešto kod kakvog tapetara ako se potrudiš, samo je pitanje kakva če biti cjena i koliko češ biti zahtjevan... brzo vidiš da one lepše, gustije imaju i cjene par puta više...

Gledaj i na to da češ jednog dana morati i oprati tkaninu na absorberima koji če biti u visini rada. Ljudi rado pipkaju ili slučajno se dodiruju u malim prostorijama... ma svakako če da se uprlja kroz vrijeme pa i može se oštetiti (to sve ništa nije uopšte redkost) e tamo neka bude trdovratnija tkanina da se barem ne podere (verovatno viša cena tkanine) a tamo gdje su absorberi "izvan dohvata" može biti manje gustine, finija, jeftinija tkanina.

Jedne tkanine za "upholstery" imaju impregnaciju koja koristi, da je dosta neosvetljiva za raznorazne tvrdovratne mrlje ako se dosta hitno opere dakako. Kao na boljim kaučima.

(sponzor ovog podforuma bi mogao biti kakav persil, ariel i slično:)... ko neke babe)

TheBraco
24-06-2010, 09:16 PM
Da nakon ovoga ( kad propu?em gomilu tkanina, i kad me proglase mahnitim pu?aćem u krpe ) moći ću se zaposliti u nekoj tekstilnoj industriji na propuhivanju.:)
?alu na stranu, danas sam na?ao mikrofibru.:D:D:D
I to ovakvih specifikacija:
SAND - 311 g/m2 69,57 kn du?ni metar a ?irina je 1,40 m
FUTURA - 305 g/m2 64,31 kn du?ni metar a ?irina je 1,40 m
MICRA - 185 g/m2 24,54 kn du?ni metar a ?irina je 1,40 m.
Sve su dobavljive u crnoj boji ( to bi ja najvi?e volio ) i SAND i FUTURA imaju jo? neki bijeli sloj materijala odozdo. MICRA nema ?to govori i grama?a.
Sad ku?im da treba na puhanje davati neki otpor jer ovi materijali zaista i daju, jedino nisam sku?io razliku ( test puhanjem ) između ovih sa dodatnim slojem i ove bez. Nekako jednako "te?ko" prolazi.
Inače centralno skladi?te je negdje u Sloveniji ( to su mo?da tvoji ( Nenade ) dobavljači, pa onda to uzima neko u Zagrebu a onda ja u Klc.
Isto vrijedi za uzimanje veće količine odobrava se nekih 10 ili 15 % popustapa onda izađe ovako :
SAND - cca 60,00 kn du?ni metar a ?irina je 1,40 m
FUTURA - cca 58,00 kn du?ni metar a ?irina je 1,40 m
MICRA - cca 21,00 kn du?ni metar a ?irina je 1,40 m
BTW 1 ? je cca 7,3 kn.
Eto potraga je urodila plodom, nadam se da su to materijali koji zadovoljavaju.
Je li dovoljna MICRA? obzirom da je puno jeftinija od ostalih?
LP

TheBraco
24-06-2010, 09:18 PM
Zaboravio sam ako treba mogu dignuti neki jpg imam neki na telefonu iz dućana, a komad tkanine su mi dali da "poka?em".
LP

grada27
25-06-2010, 09:30 PM
Ja sam uzeo ovako nesto,ne izgleda lose i vazduh lepo prolazi
ako sam ti pomogao malo oko izbora onda super!

NLP
25-06-2010, 10:41 PM
Da nakon ovoga ( kad propušem gomilu tkanina, i kad me proglase mahnitim pušaćem u krpe ) moći ću se zaposliti u nekoj tekstilnoj industriji na propuhivanju.:)
Šalu na stranu, danas sam našao mikrofibru.:D:D:D
I to ovakvih specifikacija:
SAND - 311 g/m2 69,57 kn dužni metar a širina je 1,40 m
FUTURA - 305 g/m2 64,31 kn dužni metar a širina je 1,40 m
MICRA - 185 g/m2 24,54 kn dužni metar a širina je 1,40 m.
Sve su dobavljive u crnoj boji ( to bi ja najviše volio ) i SAND i FUTURA imaju još neki bijeli sloj materijala odozdo. MICRA nema što govori i gramaža.
Sad kužim da treba na puhanje davati neki otpor jer ovi materijali zaista i daju, jedino nisam skužio razliku ( test puhanjem ) između ovih sa dodatnim slojem i ove bez. Nekako jednako "teško" prolazi.
Inače centralno skladište je negdje u Sloveniji ( to su možda tvoji ( Nenade ) dobavljači, pa onda to uzima neko u Zagrebu a onda ja u Klc.
Isto vrijedi za uzimanje veće količine odobrava se nekih 10 ili 15 % popustapa onda izađe ovako :
SAND - cca 60,00 kn dužni metar a širina je 1,40 m
FUTURA - cca 58,00 kn dužni metar a širina je 1,40 m
MICRA - cca 21,00 kn dužni metar a širina je 1,40 m
BTW 1 € je cca 7,3 kn.
Eto potraga je urodila plodom, nadam se da su to materijali koji zadovoljavaju.
Je li dovoljna MICRA? obzirom da je puno jeftinija od ostalih?
LP

Pa evo i ja non-stop duvam:)

Teeoretski akustička tkanina ne sme manje da propušta nego absorpcijsko jedro a to možeš samo tako da proveriš da duvaš kroz vunu sa pripravom u obliki deblje cjevi koja se nalaga na usta i na površinu absorbera (kao onaj kartonski cilindar što ostane od WC papira ali on na spojevma malo previše propušta zrak, jedino da ga obaviješ salotejpom:wink: ... i pazi da je čist da ga nije netko posra*:D).

Ako propušta manje onda se več počinje ponašati kao membrana (gik acoustisc koristi takav princip ima deblje platno ali ne previše nepropustno...) ali i to nije strašno, samo da nije previše a to znači da ako upotrebiš malo veči napor da duvneš skroz, posve je okej (samo ne daj da duva kakva cura sa slabo razvijenim plučima:))

U večini slučajeva one kaširane /sa dodatnim slojem slabije propuštaju ali posve odvisno što imaju za drugi sloj i kako su kaširali i što su upotrebili za kaširanje i da nije previše zavareno jedno na drugo...

Sad opet imaš i nekaširane tkanine kod kojih se treba dosta potrudit da se duvne skroz... ima svega, malo se snađi, mislim da je dosta napisanog.

Ne znam da li su "moji", ja koristim ponajviše poznate engleske i jedne koji nemaju nekog jakog skladišta:)

Cjene su dobre ali da nije ta mikrotkanina malo previše propustna, pretanka... ne znam sam prosudi!

TheBraco
26-06-2010, 08:38 AM
tnx Grada, ?to si presvukao sa tim materijalom? Izgleda da kroz njega mogu prolaziti čestice kamene vune. Mo?da nisi koristio kamenu vunu i zna? li mo?da kako se zove taj materijal? Taj izgleda kao ( Valetov thread ) spomenute "vreće za krumpir" vrsta materijala.
Ako sam ja dobro shvatio Nenade onda tkanina ipak mora pru?ati neki "pu?ački" otpor. Naravno trebala bi i spriječiti da čestice kamene vune izlaze van ( thread o ?tetnosti kamene i staklene vune ).
Pa je po tome ova mikrofibra najbli?a. Jo? ću malo potra?iti pa javljam rezultate.
Tnx Grada i Nenade.
LP

NLP
26-06-2010, 09:20 AM
Da.
Eto još nešto malo oko materijala: http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=24746

TheBraco
26-06-2010, 09:09 PM
Evo malo slikica mikrofibre koju sam na?ao. Ova deblja ima taj neki bijeli sloj. Meni se i ova tanja bez tog sloja čini dosta gusta ( "pu?ački otpor" = nova jedinica za gustoću materijala ).
LP

TheBraco
26-06-2010, 09:22 PM
Evo malo slikica mikrofibre koju sam na?ao. Ova deblja ima taj neki bijeli sloj. Meni se i ova tanja bez tog sloja čini dosta gusta ( "pu?ački otpor" = nova jedinica za gustoću materijala ).
LP

NLP
27-06-2010, 07:07 PM
Pa dobro, tako preko foruma je tako tako, odluči se sam.
Koja Slo. firma je to ako znaš, možda da osobno provjerim ako mi je usput?

TheBraco
27-06-2010, 07:51 PM
Provjerit ću pa javim.:)

TheBraco
29-06-2010, 09:40 AM
Firma koja dobavlja za ovu firmu od koje bi ja kupio je Mercis d.o.o.
Tržaška 216 Ljubljana. ( prepisano sa reklamnog uzorka )
LP

TheBraco
29-06-2010, 09:46 AM
Sad vidim da postoji i u ZG neka podru?nica pa tra?im jo? malo uglavnom Mercis d.o.o. na googleu ne u vugleu.
LP

Eomsy
29-06-2010, 03:26 PM
Sad vidim da postoji i u ZG neka podru?nica pa tra?im jo? malo uglavnom Mercis d.o.o. na googleu ne u vugleu.
LP
Jel si se odlučio za tu MIKRU ili kaj? Ak jesi, jel ima toga u narančastoj, jer bi ja takvo ne?to htio, a cijena mi je jebenica :D (ja trebam oko 20 metara ... mo?da ne?to malo manje)!

TheBraco
29-06-2010, 05:06 PM
Meni MIKRA izgleda dovoljno gusta da ne propu?ta čestice ali neka jo? Nenad to provjeri ak mu je blizo.Mo?da dva sloja ? Boja ima raznih a ja mogu provjeriti ima li narančaste. Ja sam planirao uzeti crnu jer mi najvi?e pa?e u prostor.
Radi? absorbere?
LP

Eomsy
29-06-2010, 08:44 PM
Meni MIKRA izgleda dovoljno gusta da ne propu?ta čestice ali neka jo? Nenad to provjeri ak mu je blizo.Mo?da dva sloja ? Boja ima raznih a ja mogu provjeriti ima li narančaste. Ja sam planirao uzeti crnu jer mi najvi?e pa?e u prostor.
Radi? absorbere?
LP
Ja sam svoje absorbere napravio, ali trebam tkaninu za superchunkse i za cloudove koje radim, te za helmhotz rezonatore (za njih vi?e radi estetike) :D

http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=28239&page=15

... do ovdje sam stigao, pa vidi ... na nekoj od prethodnih stranica ima? nacrtan cijeli projekt u google sketchupu kako bi to trebalo finalno izgledati :wink:

Ajd provjeri za narančastu ak ti nije te?ko ... Si iz Karlovca, kaj ne? Ja sam ti u Pisarovini, pa mi nebi bio ni problem skoknuti po to ...:D. Ajd hvala.

NLP
29-06-2010, 09:18 PM
Mercis da iz Ljubljane.
Onaj Sand vidim da je ka?iran, mo?da da ima prevelik otpor ili ne ne znam jedno slično sam koristim i odličan je materijal, odvisno kako ka?iraju da materijal koji je privaren da nije zato premalo propustno...
E pa za mikrofibru nemam pojma ako je okej, kao ?to sam rekao, sam odluči:)
Daj za foru ju slikaj tako da ima? od pozadi svetlo pa da vidimo očividno koliko je porozna, katkad si i tako poma?em ako ne mogu da duvam:wink: ali svakako nije isto.

TheBraco
30-06-2010, 08:20 AM
Evo par slikica mikrofibre slikano prema suncu i svijetlu ne bi li nekako pribli?io propustnost. Na dah pru?a otpor ali ne preveliki, Je li to dovoljno da se zaustave mikročestice kamene vune :confused:.
Da ja sam u Karlovcu, i lako provjerim ima li narančaste boje mikrofibre MIKRA. ( ja sam tamo vidio neku tamno crvenu i komadić ove plave koju slikam ).
LP

TheBraco
30-06-2010, 08:31 AM
Ja sam svoje absorbere napravio, ali trebam tkaninu za superchunkse i za cloudove koje radim, te za helmhotz rezonatore (za njih vi?e radi estetike) :D

http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=28239&page=15
Si iz Karlovca, kaj ne? Ja sam ti u Pisarovini, pa mi nebi bio ni problem skoknuti po to ...:D. Ajd hvala.

Meni izgleda odlično ovo ?to si do sada slo?io. Sam bih trebao također neki mobilni SC za vrata koja su u čo?ku. Obzirom da smo relativno blizu mo?da bi se mogli dogovoriti za posjet pa da u ?ivo to pogledam i pokupim koji savjet.
Sad sam uselio sve stvari u prostor i stvar se komplicira. Poprilična je gu?va nastala ( probam nacrtati na 3du )
LP

Eomsy
30-06-2010, 05:41 PM
.... Obzirom da smo relativno blizu mo?da bi se mogli dogovoriti za posjet pa da u ?ivo to pogledam i pokupim koji savjet.
Sad sam uselio sve stvari u prostor i stvar se komplicira. Poprilična je gu?va nastala ( probam nacrtati na 3du )
LP

Samo daj navrati :D, pa ćemo da popričamo. A kaj se tiče stvari koje si uselio .. VADI SVE VAN, jer kad počne? raditi, bit će pa?ine posvuda ... rađe prvo sve napravi, pa onda useli. ... da , malo će potrajati (kao i meni), ali će se nakraju isplatiti :wink:. ?aljem ti moj broj na PM, pa se javi!

TheBraco
30-06-2010, 07:13 PM
ok tnx.

NLP
01-07-2010, 07:47 AM
Pa tako slikana premu svijetlu je mnogo propustna... ne mogu da ti ka?em konačni odgovor.

TheBraco
01-07-2010, 01:38 PM
Probat ću sljedeće.
Imam onaj mali komadić pa ću malo kamene vune unutra i probat udarat ili ne?to slično ?to bi moglo istjerati pra?inu ili ne?to iz kamene vune.
Bi to moglo kaj pokazati?
LP

TheBraco
01-07-2010, 01:49 PM
Ima narančaste mikrofibre MIKRA ne kričave već tamnije narančasta ( ka?e gospođa u dučanu ).
LP

NLP
01-07-2010, 11:43 PM
Probat ću sljedeće.
Imam onaj mali komadić pa ću malo kamene vune unutra i probat udarat ili ne?to slično ?to bi moglo istjerati pra?inu ili ne?to iz kamene vune.
Bi to moglo kaj pokazati?
LP

Hoče? test?!
Evo!

Probaj rigoroznu varijantu (to neče tkanina nikada da bude primorana da odradi):):
- uzmi mineralnu vunu koju ima? na umu da upotrebi?;
- preko stavi tu tkaninu;
- preko tkanine stavi bjeli rubčič iz tkanine za brisanje nosa;
- uključi usisivač na najmanju vrijednost i testiraj.

Javi rezultate.

Eomsy
02-07-2010, 08:16 PM
Hoče? test?!
Evo!

Probaj rigoroznu varijantu (to neče tkanina nikada da bude primorana da odradi):):
- uzmi mineralnu vunu koju ima? na umu da upotrebi?;
- preko stavi tu tkaninu;
- preko tkanine stavi bjeli rubčič iz tkanine za brisanje nosa;
- uključi usisivač na najmanju vrijednost i testiraj.

Javi rezultate.

Vi?, vi?, tog se ne bi sjetio ... Jbga, iskustvo je tu ipak u igri :D, hvala ti ?to ga dijeli? sa nama!

@Braco. Thanx za tip o narančastoj ... jo? kad bi mogao da sliku po?alje? (ili uzorak kada dođe? do me :D).

TheBraco
02-07-2010, 09:20 PM
Vi?, vi?, tog se ne bi sjetio ... Jbga, iskustvo je tu ipak u igri :D, hvala ti ?to ga dijeli? sa nama!

@Braco. Thanx za tip o narančastoj ... jo? kad bi mogao da sliku po?alje? (ili uzorak kada dođe? do me :D).
Sla?em se naravno i zahvaljujem i ja.
Otići ću u dučkas i poku?ati ?to vjernije slikati taj uzorak. To je ona mapa sa poljepljenim komadićima tog materijala u bojama koje nude. Tamo imaju samo taj neki tamno crveni i mali komadić ovog plavog (donesem njega). ( koji je upravo pro?ao test ( ako negdje ne grije?im ).
Dakle ovako:
Uzeo sam komad kamene vune neke male gustoće ( ostalo od izolacije krova ) ali prepunog građevinske pra?ine. Kad sam ga stisnuo pobijelila mi ruka od iste.
Preko njega sam stavio mikrofibru MIKRA i preko nje bijelu gazu ( malo gu?ću tzv. tetra ( ko ima djecu zna )):D.
Sa usisavača sam skinuo nastavak i naslonio otvor cijevi na taj sendvič tkanina ( dakle na gazu i upalio na najmanju snagu.
To su prve dvije slike.
Onda sam htio vidjeti kako će biti dalje i upalio usisavač na najjaču snagu.
Na bijeloj tkanini opet ni?ta, na mikrofibri sa vanjske strane ni?ta, a na unutarnjoj strani ( onoj koja se dodiruje sa vunom ) se nahvatale male sitne dlačice kamene vune.
Treća i četvrta slika.
E sad nisam siguran da se to na slikama dobro vidi, ali mislim da takav tretman absorberi neće nikada do?ivjeti, tako da bi MIKRA mogla biti ok.
LP

NLP
03-07-2010, 12:33 AM
Pa nadam se da sam dovoljno pomogao.
Pa i plačan sam mnogo oko nasveta pa eto:)
Odličan test TheBraco.

TheBraco
03-07-2010, 12:49 PM
Zato je forum super stvar.
Uglavnom imamo materijal koji je dovoljno dobar po 20ak kuna po du?nom metru ( 1,40 m u ?irinu ) u boji koju odaberemo. Poslikam paletu pa stavim ovdje ( uključujući narančastu :) )
LP

Eomsy
03-07-2010, 03:07 PM
Zato je forum super stvar.
Uglavnom imamo materijal koji je dovoljno dobar po 20ak kuna po du?nom metru ( 1,40 m u ?irinu ) u boji koju odaberemo. Poslikam paletu pa stavim ovdje ( uključujući narančastu :) )
LP
Ma do JAJA! Svaka čast na slikanom testu! Kada dolazi?, donesi i tetru, pa ćemo i nju uspoređivati, lol :rotfl: ....

TheBraco
03-07-2010, 07:34 PM
Ma do JAJA! Svaka čast na slikanom testu! Kada dolazi?, donesi i tetru, pa ćemo i nju uspoređivati, lol :rotfl: ....
Naravno:grin::grin::grin:

TheBraco
06-07-2010, 11:07 AM
Evo ponude boja koje se nude za MIKRU mikrofibru pa i narančasta izgleda mrak.
LP

TheBraco
01-08-2010, 01:35 PM
Evo ljudi nakon malo sviranja i kupanja vraćam se u stvarnost.
Uselio ja u svoj prostor koji je bio mali a sad je nestao. Ako se sa slika mo?e dobiti dojam kako je mala ta sobica bit će vam jasno.
E ?ta sad????????????????????????????????????:confused:
U kuteve bi mogao staviti DIY SC i to mi je jedina opcija. A moj plan samostojećih 10cm absorbera pada u vodu. Nemam 10 cm pa jo? 10 da ih odmaknem od zida dakle 20 X 2 = 40 cm manja soba.
Ako idem kombinirati SC u sve kuteve ( okomite njih 4, dva velika i dva mala ) i neku spu?vu po zidovima na prve refleksije i plafon di sam onda ?
Mo?e opet malo razmi?ljanja?:banghead:
LP

Eomsy
01-08-2010, 02:08 PM
AAAAAAAUuuuuuuuuuuuuuu ... fakat ti mala soba!? Kaj stvarno nema? ni jedan drugi sobičak, barem kao pomočni (mislim uz ovaj postojeći)?

TheBraco
01-08-2010, 07:09 PM
Ma jok, totalna ?tanga a da stvar bude bolja, sva ova oprema je bila pod stepenicama ( dok nisu bile u funkciji ) pa kad sam to slo?io jaoj:(.
Jo? mi je set za svirke vani.
LP

NLP
01-08-2010, 09:27 PM
... pa nema čudesnog rje?enja na ?alost.

TheBraco
01-08-2010, 09:35 PM
Ma jasno mi je to, ne tra?im čudo već najbolju soluciju obzirom na okolnosti.
LP

NLP
02-08-2010, 03:21 PM
Ne mo?e? imati svega i svačega u takvom malom prostoru, zaista bi morao potra?iti ako ima? takve zahtjeve puno veči prostor, na ?alost nije to Sport Billy ta?na:)

Eomsy
02-08-2010, 08:23 PM
... Na ?alost nije to sport billy ta?na:)

lol! Dobro rečeno :wink:!

TheBraco
02-08-2010, 08:48 PM
E da na?alost je ovo sve ?to imam tak da ću se morati tu snalaziti. A ?to se tiće veličine, danas mi je bio prvi puta frend u gostima koji ima svoj studio u Zg, ozbiljniji posao radi ( audio i video produkcija većih Hrvatskih imena bla,bla ). Odemo mi gore i ja malo zasviram u toj sobi a on zaključi, pa nema? ti problem sa basevima ovo je toliko mali prostor da se te frekve ne mogu ni razviti:shock:.
No nema tu ni posla ni zvuka. Tapkat ću pomalo i poku?at smiriti ono ?to me sad najvi?e smeta a to su visoki koji lete po cijeloj sobi, pa ću vidjeti dalje.( druga je opcija da nađem mjesto za opremu koja mi tu stoji, a ne koristi )
Eto

NLP
02-08-2010, 09:09 PM
Pa brez zamjere verovatno je tvoj frend stručnjak oko produkcije ali oko akustike...
Nizke mogu postojati i u dupetu... nečemo sad da pričamo o osnovama...

Gledaj ima? vi?i strop tako da njega tretira? da umiri? nizke koliko uspije?, a sad oko stena... pa bolje da upotrebi? gustiju vunu direktno na stenu nego pjenu na stijenu, vuna če svejedno djelovato nekoliko ni?e.
Tako če? umiriti srednje i visoke a nizke koliko če strop da pomogne.

Strop ti je na oko 377cm i ide do cca. 65 (... a tlocrt kvadrat...), tu mo?e? da napravi? neku dobru zamku za nizke i sni?i? strop na... pa čim ni?e pa da je jo? praktičko... čim vi?e izolacije i napravi neke membranske absorbere... hangere... helmholtz resonatore... ali prvo akustički izmjeri prostor, da vidi? koje su te osnovne frekvencije koje treba tangirati...

TheBraco
09-08-2010, 10:32 AM
Nema zamjere naravno svatko je stručan u onome čime se ozbiljno bavi.
Ovako sam zaključio, obzirom da mi je prostor jako mali biti će i tako tretiran. Nema ozbiljne akustike već Kajagogo poster na zid a novac ću potro?it na opremu kojom ću ne?to i zaraditi.:)
No svakako je neosporno da sam naučio dosta ( od laika pa do " znam kad trebam odustati" ). Hvala naravno na trudu i savjetima i ako rije?im bolji prostor ponovo sam tu.
LP

Eomsy
09-08-2010, 07:28 PM
Nema zamjere naravno svatko je stručan u onome čime se ozbiljno bavi.
Ovako sam zaključio, obzirom da mi je prostor jako mali biti će i tako tretiran. Nema ozbiljne akustike već Kajagogo poster na zid a novac ću potro?it na opremu kojom ću ne?to i zaraditi.:)
No svakako je neosporno da sam naučio dosta ( od laika pa do " znam kad trebam odustati" ). Hvala naravno na trudu i savjetima i ako rije?im bolji prostor ponovo sam tu.
LP
Ma ja ne bi odustao potpuno :shock:! Zaključio si da ima? mali prostor, ali kako ka?e Nenad, mo?e? staviti absorbere direktno na zid (opet je bolje od piramidalne ili bilo kakve druge spu?ve !!), pa mo?e? koji Helmhotz resonator postaviti ( da ubije? barem koju krucijalnu frekvenciju koja te ubija u toj prostoriji), pa tu su jo? i membranski absorberi, mo?da neki mali 2D difuzor iza sebe ... Mo?e? ?to?ta napraviti ... naravno da neće biti idealno, ali bo?e moj, neće biti ni kod mene, a dok dođe? do boljeg prostora .... hhhmmm, mo?e proći PUUUNOOO vremena ... Al, sve je opet na tebi da odluči? :wink:.

TheBraco
10-08-2010, 10:41 PM
Kajagogo poster na zid
Pa nisam skroz odustao:rotfl:

NLP
15-08-2010, 10:12 PM
... pa nadam se da nije bilo uzaludnih 12 stranica dugog threada...

TheBraco
16-08-2010, 06:36 AM
Naravno ne, samo stvari koje sam naučio ( i nadam se ne samo ja ) vrijede "tolikog" pisanja. Ali kao ?to si i sam rekao nema tu čuda tako da moramo biti realni. Svakako tnx na svim savjetima i dalje koristim forum.
LP

NLP
17-08-2010, 09:06 PM
... dobro, dobro, veseli me, samo ti nađi neki konkretniji prostor...

TheBraco
13-03-2011, 11:29 AM
... dobro, dobro, veseli me, samo ti nađi neki konkretniji prostor...
Pozdrav nakon "male" pauze. Nisam jo? na?ao konkretniji prostor tako da sam ovaj uredio donekle. No danas sam dovr?io stalke za monitore ( do sada sam ih dr?ao na stolu ), i pao na dupe. Očekivao sam razliku ali ovako ne. Stalci nisu ne?to ( u usporedbi sa Eomsy- stalcima :wink: ) dvije metalne ploče cijev u sredini, punjeni su pijeskom, a ispod njih i ispod monitora sam stavio tepison. Obzirom da sam neko vrijeme radio sa monitorima na stolu, preporučam stalke.
Evo i par slikica:

Eomsy
13-03-2011, 07:57 PM
... Očekivao sam razliku ali ovako ne. ...He, he ... Welcome to the club :D ...
P.S. Ajd ako mo?e jedno pitanjce. Ja kao biv?i primjenski tehničar za boje i premaze za metal, ne mogu da te ne pitam kako si tretirao ?eljezo prije nano?enja boje (koje po slikama izgledaju jednokomponentne, il' se varam)?

TheBraco
13-03-2011, 09:02 PM
He, he ... Welcome to the club :D ...
P.S. Ajd ako mo?e jedno pitanjce. Ja kao biv?i primjenski tehničar za boje i premaze za metal, ne mogu da te ne pitam kako si tretirao ?eljezo prije nano?enja boje (koje po slikama izgledaju jednokomponentne, il' se varam)?
Pozdrav,
sad na red dolazi moje neznanje. Ako jednokomponentne boje znače ono otvori? jednu kanticu i farba? ( dakle ne mije?am ni?ta s ničim ) onda su to takve boje. Crvena je temeljna ( ostaci od stepenica ( metalna konstrukcija )) a crno isto neki premaz za metal i drvo:confused:. ?to se tiće ?eljeza cijev je pocinčana ( ako se ne varam ) uglavnom je onako sijajna ne mo?e pohrđaviti, a ploče sam pobrusio ( skinuo hrđu ) sa onom ?ičanom četkom na brusilici. Pijesak je Kupski :wink: su?eni ( bez vatre na zraku ).
Uglavnom tro?ak 0 kuna a monitori "proradili".
LP

NLP
13-03-2011, 10:31 PM
He, he ... Welcome to the club :D ...

A ?to predla?e??!
Svakako predlozi i oko konačnog kvalitetnog premaza (osim pra?nog elektrostatičnog lakiranja ?to je "slično izdr?ljivo"...)
Verovatno ima? mnogo ideja:D

NLP
13-03-2011, 10:32 PM
TheBraco; fino, korak po korak.

Eomsy
14-03-2011, 08:38 PM
A što predlažeš?!
Svakako predlozi i oko konačnog kvalitetnog premaza (osim prašnog elektrostatičnog lakiranja što je "slično izdržljivo"...)
Verovatno imaš mnogo ideja:D
To Braco: Da, takove boje su ti jednokomponentne i u većini slučajeva (ako se radi o zatvorenim prostorima) zadovoljava većinu korisnika ... na neko vrijeme ... dolje je pojašnjenje zašto tako mislim ...

@ NLP i drugi ...

Svakako predlažem dvokomponentne premaze svim korisnicima. Zato što su u većini slučajeva takvi premazi čvršći, postojaniji (na nijansu i dugotrajnost), neki i elastičniji ... Uglavnom tu isto vrijedi pravilo, koliko para, toliko muzike.

Prvo, nije svaki premaz za svakakvo železo dobar. Kao što si rekao, cijev ti je pocinčana i postoji ti mogučnost (ali ne kažem da će se i desiti) da ti kroz koje vrijeme počne cijela boja otpadati sa cijevi, jer ako temelj ne drži, ne drži ni završni premaz.

Drugo, znači kada ste našli (posavjetovali se sa prodavačem boja) koji temelj je ok za stvar koju farbate, podlogu treba izbrusiti (brusnim papirom, rotacionom četkom i sl.) ne pregrubim da ne ostanu brazde koje će se na završnom premazu vidjeti ... doduše, uvjek se može i kitati veće brazde, pukotine i sl.), DOBRO ODMASTITI (recimo nitrom ... natopiš krpu malo sa nitrom i pređeš preko cijevi da skineš prljavštinu. Tu moram nadodati da je hrđa rak željeza , te istu bi trebalo skroz ukloniti. Da malo pojasnim. Ako odete doktoru sa rakom nečega, on ostrani nešto, ali ne SVE. Što se dešava? Pa ... niste izlječeni, jer se RAK dalje širi :wink:. Odmastiti se isto MORA JER AKO JE BOJA NANESENA NA MASNU POVRŠINU, ISTO NEĆE DRŽATI !!!

Treće. Nije svaka završna boja kompotibilna sa temeljom. Posavjetovati se s prodavačem .....

Oćete dugotrajnost?? Pa dajte malo više novaca za fakin boju :banghead: . Uzmite primjer farbanja ograde koju imate većinom svi koji žive u kućama. Svi uzmu ovakovu jednokomponentnu boju (koja im je ionako skupa, jer svi gledaju da je to više dekoracije radi :shock:), pofarbaju istu onakova kakva jest već na postojeću boju i hrđu i onda za godinu - dvije ... evo ponovo HRĐA!!! I kažu, pa jbga. to tak ide, farbaš svake dvije god ... :confused: ... Ja sam frendu farbao ogradu sa troslojnim dvokomponentim sustavom (temelj, međusloj, završni premaz) gdje već druga godina ide ( a sigurno će biti miran 10-15) a hrđe nema :D , OK to sam ja radio sa bojama za brodove, pa će stoga biti toliko dugotrajno, ali ako se dobro posao obavi, možete biti mirni 5-7 godina ... Zapamtite da je priprema, više pola posla !!!!

OK, ograde je teško brusiti, pa možda i nije idealan primjer, ali ovakove male površine najbolje je PJESKARITI (pocinčane cijevi ne morate) ili DOBRO POBRUSITI (manje četke, više brusni papir :wink:), te odmah staviti shop-primer (dvokomponentan, koji služi kao primarni antikorozivni premaz, a da se variti preko njega jer se nanosi u vrlo tankom filmu i zelenkastožute je boje). Na mojim stalcima je Sigmacover 280 SP (shop primer). Takovo tretirano željezo može da se transportira gdje god i može da stoji neko vrijeme bez završnog premaza. To podrazumjeva par dana, do tjedan (možda i više ako je u zatvorenom prostoru),. No to je samo privremeno antikorozivno rješenje i mora se nanjeti završni premaz da bude full antikorozivno do mjere koje je kvalitete završni premaz. Preporučam poliuretanske zavšne premaze za unutarnje i vanjske aplikacije., ja sam (a i drugi) vrlo zadovoljan sa rezultatima. Na svojim stalcima je upravo takvi premazi (Chromoden lakboja). I još se može (što mene čeka ovo ljeto) da se stavi preko toga prozirni dvokomponenti lak (sjajni, polumat, mat ... kako koga volja) da se zaštiti nijansa i habanje prethodnog "završnog" premaza. S time se neće vidjeti razni bugući zarezi i sl ...

Sada su sve više zastupljeniji vodeni sustavi zaštite, ali ja nažalost nisam upućen previše u njih, jer moja firma još to ne razvija ... Malo smo nazadni mi tu na Balkanu (po mnogim pitanjima, nažalost :cry:), te ako vas takvi sustavi zanimaju, to ćete morati da se posavjetujete sa prodavačem.

NE VJERUJETE HAMMERITE REKLAMI. Ide boja preko hrđe ... ma molim te ... SVAKA BOJA IDE PREKO HRĐE, samo što ista NE DRŽI ŽELJEZO, VEĆ HRĐU , a to je stabilno isto kao i ja na klizaljkama .... dupe na podu, a noge u zraku :D ...

Nadam se da sam nešto pomogao :grin: ...

P.S. Da nadodam da je za vanjske aplikacije, atmosfera u kojoj boravite isto jako bitna, jer na morskoj obali i u unutrašnjosti nisu isti uvjeti, pa se stoga i prikladni sustav preporučuje od strane tehničara proizvođača boje (kojeg svaka veća firma ima), pa je stoga bolje nazvati direktno proizvođača boje nego pitati prodavača u nekoj trgovini bojama koji ne znaju uvjek baš sve, a vole se praviti da znaju ... samo da proda :D ..

NLP
14-03-2011, 10:35 PM
:thumbsup:
Znači tako bi i Chuck Norris pravio:D

Posve jednako je ovdje u SLO oko prodavača, nemaju uopšte pojma što prodaju i treba da sam napraviš doktorsku dizertaciju oko boja...

Ne brini, niste ništa propustili sa "novijim vodnim vrhunskim" solucijama, klasika je klasika, zajedanput...

Odlična uputstva!

Možeš i da navedeš "thrust worthy" firme.

Eomsy
15-03-2011, 12:05 PM
:thumbsup:
...

Odlična uputstva!

Možeš i da navedeš "thrust worthy" firme.
Hvala :D!

Kaj se tiče ovoga drugoga, sve firme koje sam upoznao imaju i loše i dobre sustave zaštite. Opet se vraćamo ka onome, koliko para toliko muzike :wink: ... Ali bi mogao izdvojiti "Sigma"-u kao meni favourite ...

Posve jednako je ovdje u SLO oko prodavača, nemaju uopšte pojma što prodaju i treba da sam napraviš doktorsku dizertaciju oko boja....

Zato je možda najbolja opcija nazvati samoga proizvođača i tražiti nekog savjetnika za podlogu koju želite tretirati (drvo, metal, zid i sl.) i s njima se posavjetovati ..

TheBraco
16-03-2011, 06:42 AM
Hvala ovo je bilo vrlo detaljno i stručno. Vidim farbat ću ja to opet, nego kupio sam ja boju i za ogradu ( pogodi kakvu ).

Eomsy
16-03-2011, 09:18 PM
Hvala ovo je bilo vrlo detaljno i stručno. Vidim farbat ću ja to opet....
No, frx, glavno da sam pomogao. Nemoj ni?ta vi?e farbati (kaj se tiče stalka), jer ako ih neče? micati previ?e, vjerojatno će boja stajati (po?to ti nije vani već unutra), ali nemoj se čuditi ako malo zakvači? sa čime, pa ti počnu "plahte boje" otpadati :D ... Za pocinčano ?eljezo kao temelj treba ići neka reaktivna boja poput Luxal Wash Primer ili SigmaCover 280 Shop Primer (kojeg sam naveo već prije) ....

....nego kupio sam ja boju i za ogradu ( pogodi kakvu ).
E, jbga :banghead: ... Ne mora? je bacati, samo se potrudi onda da maksimalno skine? hrđu prije nano?enja samoga temelja ...