PDA

View Full Version : Provlacenje kroz traku

tomo
03-02-2010, 01:45 PM
Molim vas kakav savijet, preporuku, varijantu oko snimanja na komp te kasnijeg provlacenja svakoga kanala kroz traku nekog trakasa.

Cijelokupnu snimku koja je doradjena, editirana, miksana, pa onda
provucena kroz traku sam cuo i nije velika razlika.

Sada bih probao svaki element snimiti po kanalima, onako sirovo, cisto kroz konverter, bez ikakavih kompresija i ostaloga te onda tek kod provlacenja na traku stelao zvuk i dalje ga provlacio kroz razne rackove, reverb-ove, EQ-ove itd. itd.

Na sto treba pripaziti kod ovog slucaja, sto nije dobro, kako se sto moze odraziti, krivo ili dobro? Netko mozda vec probavao ovaj put?
Savjetuje.

Hvala!

DaBear
03-02-2010, 02:06 PM
Molim vas kakav savijet, preporuku, varijantu oko snimanja na komp te kasnijeg provlacenja svakoga kanala kroz traku nekog trakasa.

Cijelokupnu snimku koja je doradjena, editirana, miksana, pa onda
provucena kroz traku sam cuo i nije velika razlika.

Sada bih probao svaki element snimiti po kanalima, onako sirovo, cisto kroz konverter, bez ikakavih kompresija i ostaloga te onda tek kod provlacenja na traku stelao zvuk i dalje ga provlacio kroz razne rackove, reverb-ove, EQ-ove itd. itd.

Na sto treba pripaziti kod ovog slucaja, sto nije dobro, kako se sto moze odraziti, krivo ili dobro? Netko mozda vec probavao ovaj put?
Savjetuje.

Hvala!

Kad se kaze "provlaci kroz traku" - znaci PRVO se snima na traku, pa POSLE prebacuje u komjuter.
Mikrofon - u - preamp - u - magnetofon - u - DAW

Samo , treba da znas sta radis kad usnimavas na traku (da li je magnetofon nastelovan, koliki nivo, itd itd..- jer "toplina / distorzije" se javljaju kad se traka "gazi" malo jace, ALI TO TREBA DA ZNAS STA RADIS..inace mozes da ukakis.

Koji je magnetofon / traka u pitanju ?

tomo
03-02-2010, 02:35 PM
Onda sam se krivo izrazio ali bas sam mislio prvo na komp, svaki element bubnja, gitare, basa, vokale, sve odvojeno snimati, totalno sirovo, cisti signal da imam. Tek onda kroz traku svaki posebno i natrag na kompjuter.
Poslije toga svaki element provlaciti kroz stvari po potrebi, razne rackove, efekte...
Dosta rizicno ali ako se pazljivo odradi mislim da bi se dobio dobar rezultat.
Glavno sto mi je na umu izvuci pozitivne strane analogije i digitalije, znaci, ne retro sound. Jasno mi je i da se vrline od mana ne mogu skroz odvojiti, bit ce i u ovakvom postupku kompromisa.
Zato pitam savjete da ne bih dosao do pola puta pa uvidio da mi nesto promaklo.
U pitanju su Tascam portastudio 246 4-kanala i jos jedan Fostex, ne znam tocno koji je model trenutacno ali isto 4 kanala, nesto slicno ovom Tascamu.
Vise kanala niti nije nuzno posto ce se snimati prvo na komp. Jedino je upitna kakvoca kazetice, naspram pravih traka,koja ide u takve uredjaje ali vise manje i to ce biti u redu jer sam snimao na to direkt i to sa dosta losom opremom pa okvirno znam sto se iz toga moze dobiti.

DaBear
03-02-2010, 02:42 PM
Onda sam se krivo izrazio ali bas sam mislio prvo na komp, svaki element bubnja, gitare, basa, vokale, sve odvojeno snimati, totalno sirovo, cisti signal da imam. Tek onda kroz traku svaki posebno i natrag na kompjuter.
Poslije toga svaki element provlaciti kroz stvari po potrebi, razne rackove, efekte...
Dosta rizicno ali ako se pazljivo odradi mislim da bi se dobio dobar rezultat.
Glavno sto mi je na umu izvuci pozitivne strane analogije i digitalije, znaci, ne retro sound. Jasno mi je i da se vrline od mana ne mogu skroz odvojiti, bit ce i u ovakvom postupku kompromisa.
Zato pitam savjete da ne bih dosao do pola puta pa uvidio da mi nesto promaklo.
U pitanju su Tascam portastudio 246 4-kanala i jos jedan Fostex, ne znam tocno koji je model trenutacno ali isto 4 kanala, nesto slicno ovom Tascamu.
Vise kanala niti nije nuzno posto ce se snimati prvo na komp. Jedino je upitna kakvoca kazetice, naspram pravih traka,koja ide u takve uredjaje ali vise manje i to ce biti u redu jer sam snimao na to direkt i to sa dosta losom opremom pa okvirno znam sto se iz toga moze dobiti.

kasetofone (stereo i visekanalne) uglavnom koriste za LO-FI sound...ne reaguju isto kao traka sa magnetofona. Sto bolja traka i magnetofon - to ti je bolji efekat....
Taj "efekat" je uglavno kompresija trake i blaga distorzija (harmonici) ali kod kasetofona...tesko.

MD
03-02-2010, 04:06 PM
U pitanju su Tascam portastudio 246 4-kanala

To je onaj stari 4 kanal kazetofon? Tu ćeš pretpostavljam dobiti šum i slabiji zvuk od original signala, frekventno siromašniji... ja sam davno snimao na jedan takav, onda sam prešao na višekanalni mini-disc i to mi je bila revolucija u zvuku...

Mislim da je bolje kroz neki kvalitetan cassette deck ako ćeš eksperimentirati nego kroz ta portastudija jer u portastudiju signal ide i kroz onaj mikser i tko zna kuda sve ne...

Ima kupiti jeftino pravih trakaša po oglasima...

Zašto ne staviš neku dobru simulaciju trake na svaki kanal, prije ikakvih efekata pa probaš tako?
Pogledaj dvd, mix it like a record, ima o tome.

:)

fipke
03-02-2010, 05:53 PM
upravo tako, ne bih preporucio portu za takav eksperiment. zapamti, efekat trake (taj pozitivni koji zelis pridobiti) je bolji sto je pre magnetofon u lancu. znaci za najizrazeniji efekat razmisli o usnimavanju na traku.

ima jedan zgodan nacin kako da integrises magnetofon sa daw-om, da ne bih objasnjavao pogledaj ovde:
http://www.youtube.com/watch?v=bswx5zrFRl0&feature=related
ja sam radio jedan album tako i bio sam prezadovoljan kako je ispalo.

malo OT ali isto to radi i onaj fenomenalni CLASP, samo za mnogo, mnogo vise para :)

tomo
03-02-2010, 08:17 PM
Simulaciju trake probao, isto nedovoljnog ucinka po mom misljenju.

Da, mozda je ipak najbolje i najsigurnije magnetofon.
Mada muzika koju cu snimati pomalo i tezi lo-fi produkciji
ali ne skroz. Probati cu par pokusa napraviti i sa mojoj pricom
i sa vasim prijedlozima.

Ako ima jos netko nesto dodati sam neka puca.

Hvala vam puno svima!

Everbeatz
04-02-2010, 03:28 AM
Mada muzika koju cu snimati pomalo i tezi lo-fi produkciji
ali ne skroz. !

Sta tacno hoces da postignes? Kakav sound? Daj neki primer..

tomo
04-02-2010, 09:37 AM
Primarno zelim eksperimentirati zvukom i odstupati od standarda, pogotovo danasnjih. Tesko mi reci koji zvuk se zeli postici, smjesno tj. nedefinirano bi vam bilo da vam kazem od Sex Pistolsa do Simple Mindsa sto zapravo i jest kao neka referenca ali ne i da se striktno toga drzimo.

Everbeatz
04-02-2010, 01:35 PM
ok, kapiram donekle, samo uzdavanje u traku, kao primarni vid karaktera snimka, mislim da nije bas najbolja osnova za realizaciju tog posla...osim ako ne gadjas bas potpuni lo-fi i neki stari kasetofon koji bi ti pomogao u tome

po meni je tu vise do samih instrumenata i onome sto se desava pre samog tonskog zapisa..verovatno poprilicno i do samog prostora gde ce se svirati kao i do lanca snimanja - mic, outboard, preamp

jos bi i dodao da je najveca greska, a to je digitalna tehnologija omogucila, da se "ostavlja za kasnije" tj snimicu pa cu kasnije provlaciti kroz kojekakve stvari. Od toga uglavnom ispadne svasta samo ne potpuno zadovoljstvo...iz nekog mog iskustva...

poz

kejkz
04-02-2010, 02:04 PM
Pa mozes pokusati sve trake provuci kroz tape, pa ih onda koristiti paralelno sa postojecim, sa neki suptilniji efekat trake, i to samo u odredjenim trenucima. Pusti masti na volju. Mozda ces neke fraze, npr u refrenima , introu ili outro-u, ili na drugim mestima, moci iskoristiti, zajedno sa dodatnim efektima, za postizanje necega.

alfom
04-02-2010, 03:18 PM
Probao sam ovo. Dosta davno sam se konsultovao sa puRetom. Nabavio sam bio i uređaj i - ne pije ovo vode. Uglavnom se ganja 'toplina' trake. Prebacivao sam sa kolegom i na dat traku i sva?ta radio.
Zaboravi. Ne umaraj se.
Ovo se bolje dobije kada se 'provuče' kroz kvalitetan video tape soft i nazad nego kroz ove stvarke.
Moje iskustvo je takvo. Opet, ...

google
04-02-2010, 08:32 PM
Nemoj zameriti, ali mislim da treba da odustanes od tih ideja i da probas da jednostavno snimis nesto dobro odsvirano i dobro napisano.

Ako ne zvuci, sa tom trakom neces bas nista postici, osim sto gubis vreme i lozis se da ces ni od cega napraviti nesto.

Zaboravi na to.

DaBear
04-02-2010, 09:18 PM
Probao sam ovo. Dosta davno sam se konsultovao sa puRetom. Nabavio sam bio i uređaj i - ne pije ovo vode. Uglavnom se ganja 'toplina' trake. Prebacivao sam sa kolegom i na dat traku i sva?ta radio.
Zaboravi. Ne umaraj se.
Ovo se bolje dobije kada se 'provuče' kroz kvalitetan video tape soft i nazad nego kroz ove stvarke.
Moje iskustvo je takvo. Opet, ...

na DAT traku !!??:shock::confused:

Pa dat je DIGITALNI zapis ...nema tu "topline"...

ko sto rekoh, BEZ DOBROG MAGNETOFONA i SIROKE TRAKE nema efekta !!
(a da ne pominjem mikrofone, pre's itd..)

tomo
04-02-2010, 10:03 PM
Everlast: da, to me i brine, da ne bi snimili pa provlacili kroz sto stvari, a nikako zadovoljni. prvo cemo jako dobro analizirati materijal, pokusati predvidjeti sve sto bi moglo dobro doci u svim pjesmama i tek onda poceti snimati.
postaviti vise mikrofona, vise vrsta, na razne pozicije pa imati u backup-u
sve zivo i ne zivo. sve ovo zvuci kao da se igramo i izmisljamo toplu vodu ali mislim da na kraju krajeva iz takvog necega moze zbilja izaci nesto "different" i specificno, inovativno.

Kejkz: to smo i imali na umu, zato smo i odlucili da je bolje da snimimo prvo na komp, a onda blendati iliti stavljati odredjeni postotak jedne ili druge snimke, provucene ili neprovucene kroz traku ili kroz nesto pedeseto.

google: znam. dobar riff, dobra melodija i tekst su na prvom mjestu, to ljude pali i njih boli briga da li je to provuceno kroz traku ili je snare bez reverba ili sa i koje pedale imamo svi mi. Zakacio sam se na produkciju i htio bih napraviti takav neki zvuk o kojem pricam, tome nikad kraja, samo diskusija i prica ali imam na pameti da bez dobre muzike ne ide i sa svom tehnologijom i znanjem svijeta.
Misljenja sam da je prije dvadesetak godina produkcija i glazba bila mastovitija nego danas, najvise mi je i takav ukus ali gledam i objektivno tako da se trudim u svim domenama biti u full pogonu i razmisljanju kako napraviti visokih standarda dobar produkt.

DaBear: izgleda da najbolje da probam sa magnetofonom, sirokom trakom. morat cu probati i to jer koliko mi se cini ima veliki raspon medju njima, mislim da ima i "predobrih" trakasa pa da opet nista od onog mog htjenja ka gazenju zvuka i iskrivljivanja prirodnosti sto mi je isto jedan od ciljeva.

Oprostite na ovakvim odgovorima bez "noramalnog quote-a", nisam vican sa racunalima.
I dalje stoji tema otvorena, ako jos netko ima stogod za reci, sam neka da, zahvalan sam vam.
Hvala vam svima!

alfom
04-02-2010, 10:52 PM
na DAT traku !!??:shock::confused:

Pa dat je DIGITALNI zapis ...nema tu "topline"...

ko sto rekoh, BEZ DOBROG MAGNETOFONA i SIROKE TRAKE nema efekta !!
(a da ne pominjem mikrofone, pre's itd..)
Ma jasno DaBear. Malo sam se nejasno izjasnio. Dakle, prebacivao sam i na magnetofonsku traku i na Video traku (na dobrom uređaju) i ništa se nije moglo bolje dobiti, osim pojačanog šuma, koji kada se očisti, ostaje lošiji snimak nego 'original'.
Usput pomenuh i dat traku kao nosač digita umjesto CD-a na kojoj sam nosio snimak kod kolege da bismo probali nešto kod njega.
@ tomo :
mislim da postoji velika razlika između direktnog usnimavanja na široku traku nekadašnjih višekanalnih studijskih magnetofona i snimanja na kanal trake sa CD-a i sl.
Šta ćeš dobiti : u suštini analohni signal opterećen prirodnim šumom trake (uređaja), a digiti su odabrani u nekoj od rezolucija i to ne možeš trakom promijeniti.

google
05-02-2010, 03:41 PM
google: znam. dobar riff, dobra melodija i tekst su na prvom mjestu, to ljude pali i njih boli briga da li je to provuceno kroz traku ili je snare bez reverba ili sa i koje pedale imamo svi mi. Zakacio sam se na produkciju i htio bih napraviti takav neki zvuk o kojem pricam, tome nikad kraja, samo diskusija i prica ali imam na pameti da bez dobre muzike ne ide i sa svom tehnologijom i znanjem svijeta. vijaj samo pesmu, arazman i i svirace.

Kada to skupis, cuces i "toplinu" i "analogiju" i sve ostalo, a da uopste neces morati da "provlacis" i izvodis razne indijanske trikove. Tvrdim da UAD radi fenomenalno, ukoliko imas dobro snimljenu traku. Ako nemas, razlika nije nesto preterano primetna u odnosu na native.

Malo sam eksperimentisao sa MCI + Neuman, fali mi komresor da bih snimio kako treba, prezadovoljan sam sa zvukom, NIKAD ne bih provlacio traku ili izlazio iz kompa, zvuci sasvim dovoljno dobro i sa UAD u miksu. Slusao sam i kako rade analogni mikseri. Ako imas dobro snimljenu traku, to je to. U bilo kom sekvenceru se moze odlicno smiksati, ili cak ne moras uopste koristi bilo sta osim glasnoce i panorame. Ako hoces da miksas, UAD ce se cuti brutalno (sto je snimak bolji, to se bolje cuje sta UAD radi)...

Jos ako je odsvirano i napisano dobro... 8-)

tomo
05-02-2010, 09:00 PM
Ovako kaze jedan producent koji je ovo procesu:

taj portastudijo megaabnormalno utjece na signal i svojim preampom i eqom bez obzira dal ga provuces prije ili poslije. hocu reci kad jednom ga bacis na porta to je zgazeno u tolikoj mjeri da je zapravo svejedno. totalni lofi oces neces. e sada kad se prica o vrhunskim studijskim trakasima to je druga prica jer oni zapravo mogu konkurirati vrhunskim digitalnim konverterima ali to zapravo nije to sto ti trazis. ti oces zgazenost a oni su napravljeni da ne gaze. i jedni i drugi sume. konverteri sugavi sjebu signal a vrhunski ga ne diraju. dakle ako imas los konverter i dobru traku onda ste u pravu. ako dobro i jedno i drugo onda je svejedno ali to nemamo. ako imas losu traku i dobar konverter onda sam ja u pravu. i to ti je to. na kraju krajeva svejedno. samo da dobro zvuci.
na kraju krajeva to mozda mjenja max 1 - 5% cijele price.

sira
22-03-2010, 06:23 PM
Da ne otvaram novu temu, imam kod sebe Tascam 48 magnetofon, 1/2 incna traka,

http://www.haywirerecording.com/images/Tascam_48-big.jpg

Je li se šta dobija s njim osim šuma ako ga stavim između predpojačala i zvučne kartice, a ne koristim snimanje na traku, znaći samo signal provučem kroz njega na putu do kartice?

google
22-03-2010, 06:30 PM
Cijelokupnu snimku koja je doradjena, editirana, miksana, pa onda provucena kroz traku sam cuo i nije velika razlika.Naravno.

Sada bih probao svaki element snimiti po kanalima, onako sirovo, cisto kroz konverter, bez ikakavih kompresija i ostaloga te onda tek kod provlacenja na traku stelao zvuk i dalje ga provlacio kroz razne rackove, reverb-ove, EQ-ove itd. itd.Uzalud tracis vreme, mozes ga provuci kroz sta god hoces, to zvuci lose, ako je snimak los.

Je li se ?ta dobija s njim osim ?uma Brum? :D

Shot
23-03-2010, 02:33 AM
To je višekanalni magnetofon! Koliko vidim, 8 kanala.
Puno zezanja za ono što ti hočeš napraviti, a to se sve može i u kompu.
Ali bez obzira na sve - probaj!!
Pusti što ti svi govore, eksperimentiraj malo.
Ima nas koji otprilike po iskustvu već znamo što bi mogao dobiti od tog trakaša i zato ćeš dobivat komentare da se to ne isplati raditi i da se ostaviš gnjavaže. Al svi smo mi na takav način učili. Malo isprobavali neke svoje sulude ideje pa prvo par mjeseci mislili kako je to preje*eno da bi kasnije shvatili da baš i nije. Al bez tih eksperimenata nema niti učenja. Uostalom, kako ćeš znati kako zvuči neki plugin koji simulira traku ako nisi nikada čuo kako zvuči snimka s trake!
Otprilike ono što možeš očekivati je da zvuk koji snimiš na traku pa ga kasnije presnimavaš u komp vjerovatno nešto izgubi. Al to ne mora biti nužno loše. Ovisno o jačini na kojoj usnimavaš (koliko ti igla na vu-metru zabija u crveno) zvuk bi se mogao malo zatamniti i stisnuti. Nešto kao distorzija, ali ne tako neugodno. To zovu saturacija. Zasite se magnetna zrnca koja su na traci pa se izgubi malo definicije visokih frekvi i dinamika se malo smanji (de facto nekakav oblik kompresije, laički rečeno). Nemoj očekivati da u usporedbi sa snimkom direkt u kompjuter to bude "plemenitije". Komp je ipak brutalno realan i sigurno bi direkt u karticu dobio nešto što je "više hi-fi". Snimka s trake je pak malo manje hi-fi (osječam se ko kreten kad to tako definiram al ne znam kako drugačije na jednostavan način objasnit, heh), ali ima neku svoju debljinu i zvuči dosta zdravo (ako je sama traka u redu... kad se traka potroši onda je sve užasno).
Ma igraj se s tim trakašem! Zabavne su to spravice!
Ako kad pukneš i odlučiš da to nije to, javi ako odlučiš prodavat taj magnetofon! Meni bi baš bio zabavan za snimanje bubnja, hehe!

Bockie
23-03-2010, 11:50 AM
To je višekanalni magnetofon! Koliko vidim, 8 kanala.
Puno zezanja za ono što ti hočeš napraviti, a to se sve može i u kompu.
Ali bez obzira na sve - probaj!!
Pusti što ti svi govore, eksperimentiraj malo.

Bravo!!!

I jos jedna stvar:

Kod magnetofona je presudno sledece: brzina trake + sirina zapisa! Uz sve ovo naravno da su tu i preampi itd... Ono sto jeste plus je sto odredjene starije sprave poput tog 1/2 incnog tascama, verovatno ima bolje preampe nego vecina danasnjih kartica gde su isti djubre ne opevano, obzirom na cene. E sad stanje glava,elektronike,kvalitet trake (koja sve i da je stajala,vremenom gubi svojstva i tesko da je bila u "idealnim uslovima" pa da se moze koristiti bez bojazni) Nova traka od 1/2 inca koliko sam shvatio kosta 50-tak i vise evra za 1km. Pa ti vidi.

Ti 4-kanalci mogu da se koriste,ali bi trebalo da je to najlosiji sistem sa trakom. Mada eto, info-a radi, Lee man iz Novog Sada, za onaj njegov prvi album je koriscen malo bolji 4-kanalni tascam ili fostex nisam siguran koji, onaj sa kasetom. To je neka '93.-'94. ili tako nesto, nisam siguran. Imao sam originalni cd u to vreme i slusao i to je to, osim mpeg cvrkutanja od kompresije pride zbog u-tubeta, cuje se vijuganje azimuta glave itd i sum koji cujete jeste na i originalu! U to vreme se nije skidala sa domacih radija.

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/0ccgPyKfTBY&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/0ccgPyKfTBY&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>

sira
23-03-2010, 01:29 PM
Hvala, na komentarima, magnetofon nije moj pa ga neću moći prodavat, nego sam ga dobio na revers, od radija na kojem radim, ono, koristi ga koliko hočeš ali nije tvoje vlasništvo (pokupija sam tako podosta stare opreme iz podruma, čak i ovu Echo Leyla karticu) pa lagano radimo jedno primitivno demo studio :rotfl:

Za sad nam predpojačalo glumi prastara M&M electronics mixeta, ali smo nabavili sada i jednu još stariju lampašku 8 kanalnu - Binson PA 602-8, samo je čekamo da dođe :D

google
23-03-2010, 01:51 PM
Onda probaj, to je korisno da bi cuo da li je to taj zvuk koji si ocekivao.

sira
23-03-2010, 02:02 PM
Ma igrat ću se s njim ali će to malo pričekat, samo moram uzet lemilo u ruke i napravit hrpu kabela a ne da mi se trenutno.

DzoniPFC
31-03-2010, 07:17 PM
Ja imam jedno off topic pitanjce.
Da li bi mogao da koristim studer a827 bez studijske konzole
prvo bi snimio pesmu na 24 kanala pa onda svaki kanal prebacio u Pro Tools preko Apogee rosseta 800 konvetora i uradio mix iz Pro toolsa digitalno, i, sa analognim hardverom ?

najvise me zanima kako bi mogao da osposobim studer za vise kanalno snimanje bez konzole/mixete i onda iz studera/24 kanala prebaciti u komp...

Bockie
01-04-2010, 12:27 AM
prvo bi snimio pesmu na 24 kanala pa onda svaki kanal prebacio u Pro Tools preko Apogee rosseta 800 konvetora i uradio mix iz Pro toolsa digitalno, i, sa analognim hardverom ?

najvise me zanima kako bi mogao da osposobim studer za vise kanalno snimanje bez konzole/mixete i onda iz studera/24 kanala prebaciti u komp...

Nista novo, radi se to,ali Studer nema mikrofonske preampe,svakako mora neka mixeta... Snimis na traku pa u komp... E sad ostaje pitanje isplativosti toga...

sira
01-04-2010, 02:17 AM
Na ?alost, ovaj magnetofon ne radi ba?, odnosno raspala se guma na pogonskom kotačiću, a i motor ne vrti ba? kako bi trebalo, ali je zato odličan kao splitter, ima po 8 balansiranih i 8 nebalansiranih ulaza i izlaza a i lijepo je vidit 8 analognih VU-metara kako skakuću :D

Bockie
01-04-2010, 10:56 AM
...mmmskupo odrzavanje,glave da ne spominjem,osim tog vizuelnog efekta - slabe vajde... Mozda eventualno te neke linijske preampe ako ima nekog smisla, ali sumnjam da se tu ista znacajno desava... Verovatno je na jedan inch, posto li je kotur toga...:shock:

Vise smisla bi imao neki 2-kanalac, revox, studer,nesto, pa da na njega snimnas mixeve ili da povremeno provuces neki kanal preko trake i slicno...

sira
01-04-2010, 01:58 PM
Ma imam na poslu Tascamov 2-kanalni koji je ispravan pa se budem možda poigrao s njim da provučem koji miks ili nešto, neka splita kanale za razglas i za karticu i neka stoji u prostoriji i lijepo izgleda :D

dvuckovic
02-04-2010, 12:50 AM

Studer 827 je poslijednji analogni snimac koji su proizvodili, vrhunac dometa analogne tehnologije. Odakle ti? Imaj u vidu da ti je sa njim potreban i veoma obucen tehnicar za kalibraciju i odrzavanje.

Bockie
03-04-2010, 12:03 AM
A sta ti Dejo kazes, ima li smisla pribaviti neki 1/4'' za mix? Evo gledam onaj B77 je relativno jeftin, ima i za manje od 300e,da nije razgazen...

dvuckovic
03-04-2010, 12:12 AM
Pola inca, definitivno. 1/4, ne.

RetroMan
05-04-2010, 08:10 AM
Pola inca, definitivno.
Ako moze da ga nadje.

1/4, ne.
Nemoj da si bas toliko iskljuciv, jer kad 2 incha podelis sa 24 kanala dobijes i manje od 1/4 incha po kanalu, pa su to ljudi sasvim uspesno koristili, do skora. :grin: Veci problem sa B77 je nivo namagnetisavanja trake (Gauss), koji je nizi nego kod profi masina, a bas to je bitno za efekt kompresije koji se dobije kad "nagazis" traku. I mada ce 1/2 incha definitivno dati najkvalitetniji zapis na traku, neki efekat mozes postici i sa kasetofonom, a koliko je to zadovoljavajuce za tebe, mozes znati samo ti, nakon sto probas.

RM

HeatMan
05-04-2010, 02:23 PM
ajd kad ste vec na toj temi, ima li ko iskustva sa porticom 5042?

koliko sam skapirao on ima glavu trakasha u sebi.. tako da je prilichno verna simulacija.. ili "to shto propaganda pricha.. to nije istina.."?

RetroMan
06-04-2010, 12:54 PM
on ima glavu trakasha u sebi..
Glava bez trake!!!

tako da je prilichno verna simulacija..
:confused:

"to shto propaganda pricha.. to nije istina.."?
Prica se da je efekat toliko blag, da se jedva da uociti, pa mnogi koji su kupili hitno ga prodaju, ali ne mogu da izvuku ni delic cene.

Zakljuci sam.

RM

Bockie
06-04-2010, 03:59 PM
"Traka" nije ni kompresor ni limiter.
To sto ti ljudi prodaju je verovatno nesto sto ima veze sa tim da su mozda ljudi ocekivali "cudo" ili nesto sto ima neku ogromnu razliku. U osnovi, sam "zvuk trake" i jeste relativno suptilan efekat.

Za samu glavu ne znam da li ima unutra,mislim da nema i mislim da je u biti pogresna interpretacija, ali ono sto je mnogo bitnije za "zvuk trake" je to da 5042 sadrzi magnetofonsko elektronsko kolo slicno onome na studijskim magnetofonima,i amp na taj fazon a i sami linijski preampi su uvek delom "krivi" za "taj" zvuk.
Dakle mislim da su za veci deo poznatog "zvuka trake" odgovorni fantasticni elektronski sklopovi (preampi itd), renomiranih proizvodjaca (Studer - Revox, MCI, Otari, Teac - Tascam, itd.), pa zatim i glave i izbor trake i slicno...
Kada se uzme u obzir da je R.N. ozbiljan proizvodjac, sumnjam da se radi samo o marketingu i slicno...

Poz'

Bambino
07-04-2010, 09:48 PM
Kad smo vec kod simulacija trake, sta mislite o ovome http://www.soundskulptor.com/uk/sts.html (http://www.soundskulptor.com/uk/sts.html?)?

RetroMan
09-04-2010, 02:10 PM
Za samu glavu ne znam da li ima unutra,mislim da nema i mislim da je u biti pogresna interpretacija
Izrazavati misljenje je OK, ali kad su u pitanju tehnicke stvari, trebalo bi imati neki nivo znanja - poznavanja / iskustva sa spravom, sto znaci da si mogao bar da procitas info koji R.N. daje o spravi, pa bi video da ima pravu (malu) magnetofonsku glavu.

"Traka" nije ni kompresor ni limiter.
Hvala na objasnjenju, medutim ni cevni mikrofon, ni mikser, to nisu, ali nacin na koji svaki vrsi kompresiju (kad se malo "nagazi"), je ono sto se (izmedju ostalog) trazi. Uostalom, evo sta sam R.N. kaze za 5042:

... emulation circuit provides the nostalgic rounding and compression usually only achieved by the use of tape.

Dakle mislim da su za veci deo poznatog "zvuka trake" odgovorni fantasticni elektronski sklopovi...
Ne sporim, ali sto bolji magnetofon, to je manja razlika u zvuku (u poredjenju sa originalom na ulazu). Moje iskustvo je da je znatno veca razlika u zvuku dve trake (cak i dva modela istog proizvodjaca), na jednom magnetofonu, nego sto je razlika u zvuku dva magnetofona (pravilno nastelovanih - naravno) sa istom trakom.

Sve te spravice i plugini se ne zovu emulatori magnetofona, vec emulatori trake (neki imaju i biranje modela trake), to vazi i za 5042, pa je malo cudno da ima u sebi sve osim trake, a kad uzmes u obzir da je danas magnetofon, sa "pravom" glavom i "pravom" trakom, jeftiniji od te Portico igracke, odluka sta da kupis bi trebala biti prilicno laka.

RM

Bockie
09-04-2010, 02:53 PM
U pravu si cika Retromane, evo sad vidim da su stavili i glavu. Ono sto sam ja citao o njemu je pominjalo samo genuine tape drive circuitry i zato sam i rekao da nisam siguran da li je tako...ali, evo,bio si u pravu. Dakle portico zaista ima malu magnetnu glavu!

Pitanje je samo da li je to uopste bitno da li ima glavu ili je unutra krompir povezan na dve elektrode pa daje taj efekat.

Uvek vodim racuna da ovde ima ljudi koji pocinju i kojim treba na jedan malo pojednostavljen nacin pribliziti materiju , svakako da to kod onih koji nemaju druga posla osim da se bave didaktickom analizom moze evocirati uzbudjenje,no ja ovom prilikom molim za razumevanje, ipak sam vodio racuna da mladje i buduce kolege ne upadnu u zamku, povlaceci znak jednakosti izmedju dve sustinski razlicite stvari: koriscenja trake(ili efekta iste) i kompresije (na koju bi neko ko pocinje mogao da pomisli) ...

Nisam elektro inzenjer niti sam se tako igde ovde predstavljao i zato i nisam koristio tehnicke termine,pa samim tim ne vidim mesto za pricu o tehnickoj potkovanosti,al ajd, moz' i tako...

Kada se uzme u obzir da je iole ozbiljno ocuvan i redovno servisiran Studer ili neki u tom rangu ozbiljnijih magnetofona ide i preko 1000e i da kotur 1/4'' Ampex-a kosta i do 100e + amortizacija + servis i odrzavanje, onda 1500e za portico, ako nekome odgovara nacin na koji radi ,jeste definitivno isplativije!

poz'

google
09-04-2010, 03:14 PM
Uvek vodim racuna da ovde ima ljudi koji pocinju i kojim treba na jedan malo pojednostavljen nacin pribliziti materiju , svakako da to kod onih koji nemaju druga posla osim da se bave didaktickom analizom moze evocirati uzbudjenje,'Kada sam ja pricao pojedostavljeno, ti si se pravio pametan.

Bockie
09-04-2010, 03:20 PM
Ahaha... De si google...?

Sad si rekao sve o sebi i bas nista o meni.

Al' nema veze, sve to MCI resava...

HeatMan
09-04-2010, 11:12 PM
ne znam samo kojim si novajlijama hteo da pomognesh.. to mi samo nije jasno.. inache, donekle se slazem sa tobom.. ali opet, mene su interesovala iskustva ljudi ili bar preprichano nechije iskustvo..

sa druge strane se slazem i sa retromanom pa je pitanje ko je upravu.. ali ni ti ni on ni ja nismo to probali niti smo toliko upuceni u tehniku, a svako drzi do svog stava i mishljenja, tako da mozemo do besvesti da diskutujemo o tome...

pozdrav

google
09-04-2010, 11:43 PM
Ahaha... De si google...?

Sad si rekao sve o sebi i bas nista o meni.

Al' nema veze, sve to MCI resava...Vidi se da si ljubitelj analogije> zvucis kao pokvarena ploca.:wink:

Bockie
11-04-2010, 07:48 PM
Ima dosta "guest"-ova uvek... Ali nema veze...

Evo izbunario... Test 5042...

1.
unprocessed loop.wav (http://dl.dropbox.com/u/1672854/5042%20test/unprocessed%20loop.wav)
2.
tape disengaged 12 o clock saturation 10 o clock input line driver.wav (http://dl.dropbox.com/u/1672854/5042%20test/tape%20disengaged%2012%20o%20clock%20saturation%20 10%20o%20clock%20input%20line%20driver.wav)
3.
tape engaged 15 Ips saturation 9 o clock input 2 o clock.wav (http://dl.dropbox.com/u/1672854/5042%20test/tape%20engaged%2015%20Ips%20saturation%209%20o%20c lock%20input%202%20o%20clock.wav)

HeatMan
12-04-2010, 01:53 AM
e da sam video 15 mina ranije.. sad se vrnuh iz studija.. hvala! :)