View Full Version : Plasma vs. LCD TV
Sta kupiti i zbog cega ?
Konkretno pitanje za vlasnike TV-a sa plazma ekranom... da li posle visecasovnog gledanja jednog kanala ostaje vidljiv logotip kad se promeni kanal (burn-in efekat) ili je to bio slucaj samo sa starijim modelima?
pozz
ugljesa
28-01-2010, 02:01 PM
zar ovo ne ide u pricaonicu ??
silicon science
28-01-2010, 02:08 PM
zar ovo ne ide u pricaonicu ??
Idi ti tamo, sad cemo mi :wink:
DaBear
28-01-2010, 02:39 PM
Sta kupiti i zbog cega ?
Konkretno pitanje za vlasnike TV-a sa plazma ekranom... da li posle visecasovnog gledanja jednog kanala ostaje vidljiv logotip kad se promeni kanal (burn-in efekat) ili je to bio slucaj samo sa starijim modelima?
pozz
samo PLASMA ! Zaboravi LCD...Mnogo losija slika.
Burn in - ? na mojoj plasmi (koja radi manje vise po 10-12 sati dnevno...) nema nista !
Slika - svi kojima sam instalirao AV sisteme su dobili plasmu i svi se izuvaju na sliku. Kod jednog lika smo stavili 60incha Pioneer KURO (full HD) u dnevnu i Pioneer 37 in LCD (za klince) isto full HD..razlika je vrlo ocigledna u korist plasme!
Pogotovu na obicnom materijalu (normalni kanali, ne HD). Brze reaguju, ne razmazuje se slika, itd...
ugljesa
28-01-2010, 02:52 PM
Idi ti tamo, sad cemo mi :wink:
Evo vec te cekam.Oces sa secerom ili bez secera kafu ? :):wink:
Moritz
28-01-2010, 03:11 PM
Burn in - ? na mojoj plasmi (koja radi manje vise po 10-12 sati dnevno...) nema nista !
Slika - svi kojima sam instalirao AV sisteme su dobili plasmu i svi se izuvaju na sliku. Kod jednog lika smo stavili 60incha Pioneer KURO (full HD) u dnevnu i Pioneer 37 in LCD (za klince) isto full HD..razlika je vrlo ocigledna u korist plasme!
Pogotovu na obicnom materijalu (normalni kanali, ne HD). Brze reaguju, ne razmazuje se slika, itd...
Ne znam kakav si LCD gledao ali LCD uopste nije mnogo losiji kako kazes, na protiv gledao sam novi AMOLED Samsug LCD TV slika izuva ( naravno i cena), Druga stvar sto je vek plazma ekrana mnogo manji nego LCD, plus potrosnja struje i emitovanje toplote.
RokStudio
28-01-2010, 04:00 PM
Glas za plazmu. Ja imam 42in plazmu, a moj brat 42in LCD i to dobar, a ne neki najjeftiniji. Njegova slika je nekako cudna, previse ostra, nije za TV. Cak i filmovi izgledaju kao snimljeni magnetoskopom, vidi se 'aliasing', preostre ivice... moja plazma izgleda prirodno, mekana slika, ali istina je da se posle nekoliko minuta logo utisne, ali se to vidi samo ako odes na neki gde je taj deo prazan, a nestaje posle par minuta. To ne treba da te brine uopste.
mekonin
28-01-2010, 05:44 PM
Plasma ima bolju sliku i kako kazu "pravu crnu boju", ima bolji odziv piksela i zbog toga je bolja za filmove i televiziju. Ako bi koristio tv kao kompjuterski display, LCD je mnogo bolje resenje zbog toga sto nema problema sa dugim prikazom staticne slike i bolje se integrise u racunar.
zlobisha
28-01-2010, 10:18 PM
Nope, nope, nope, nope, nope...
Plasma = crap
LCD = goo' goo
Za?to? Cena, kvalitet slike, vek trajanja...
A po tome ?to si napisao, pome?ao si koji je koji... :p
LCD all the way!
Ja sam imao plazmu a sad imam LCD (42")... jeste da je sadasnji lcd bolji po specifikacijama od te plazme ali slika je neuporedivo bolja (doduse mozda ima i veze sto je plazma bila LG a lcd je Tosibin, a Toshiba Roolz 8-))... ima tu i onog sta kome vise prija ili mu se vise svidja... gledao sam i po radnjama zajedno plazmu i lcd koji prikazuju isti program i meni se uvek vise svidjala slika na lcd-u...
... e sad, stvarno mi nedostaje plazma sad kad je zima jer je fino grejala prostoriju :wink::grin::D ... potrosnja struje je dosta veca kod plazme (sto znaci nama kojima je, sto zbog nas samih sto zbog klinaca, tv upaljen prosecno 18h dnevno a cesto se i ne gasi) i vek trajanja je (bar po specifikacijama) veci kod lcd-a.
... dakle... uzmi lepo kintu, svratis do bg-a, odes na Banovo brdo i jedan preko puta drugog su ti velike radnje Tehnomanije i Tehnomarketa... pogledas, probas, vidis sta ti se svidja, platis i vozis kuci :wink:... ne mozes mnogo da se zeznes...
Pozz
p.s. Rece mi ortak juce da Tehnomanija daje robu po najmanjoj ceni u Srbiji, sto znaci da ako znas da negde ima nesto jeftinije, das telefon od te radnje, oni pozovu i provere cenu i daju ti po toj ceni ako je niza od njihove... resili izgleda da ubiju konkurenciju nacisto...
"Glavne mane plazma televizora su zadr?avanje prethodne slike (Image rentation) i problem tzv. zapečene slike (screen burn). Prvi problem je uočljiviji kod manje kvalitetnijih plazmi i rje?ava se sam od sebe. Drugi problem je moguć kod svih plazmi. Do njega dolazi prilikom zadr?avanja iste statične slike na ekranu dugo vremena, a sprječava se screen-saver metodama gdje se slika stalno neprimjetno pomiče. Da bi se ovaj efekt smanjio, potrebno je u prvih 200 sati rada plazmu koristiti na 50% kontrasta i osvjetljenja te gledati sliku preko cijelog ekrana (ne u 4:3 modu). Stalno zapečenje slike mo?e nastati ukoliko se na ekranu satima dr?i ista statična slika i u tom slučaju nema popravka".
http://hdtelevizija.com/2008/12/06/pomoc-pri-kupnji-novog-hdtv-a/
DADDY Z
29-01-2010, 09:15 PM
Kupujete novi HDTV i još se niste odlučili? Slušate razne priče o prednostima i manama plazma i LCD TV-a? Proizvođači će rado prikazati prednosti tehnologije koju proizvode i naglasiti mane druge, neupućeni trgovci će Vas navesti na krivi trag i potpuno kriva razmišljanja… HDtelevizija donosi realne činjenice i odgovore na Vaša pitanja! Pa počnimo…
1. Plazma ili LCD TV - što je bolje?
Pravi odgovor je: ovisi! Obje tehnologije imaju svoje prednosti i mane, koje ćemo razraditi u ovom članku.
2. Razlika u kvaliteti slike kod plazma i LCD ekrana?
Plazma TV-i imaju blagu prednosti u kvaliteti slike. Razlog leži u tome što plazma ekrani nude bolji prikaz crne boje i samim tim bolji kontrast. Drugi razlog je u tome što plazma ekrani pružaju bolji prikaz boja, zbog činjenice da boje dobivate “direktno iz izvora” odnosno isijavanjem iz RGB piksela dok LCD ekrani boje dobivaju filtriranjem bijelog svijetla koje je kombinacija svih boja. Crna boja kod LCD-a se dobiva blokiranjem bijele svjetlosti.
3. Prednosti i mane plazma TV-a?
Prednosti: bolji kontrast, veći vidljivi kut, jasnije boje, mali odziv iz čega proizlazi da plazma odlično prikazuje brze pokete;
Mane: efekt upečenja slike (screen burn-in), zadržavanje prethodne slike (image retention), titranje prilikom prikaza računalnih slika, staklena površina ekrana jako reflektira svjetlo, nešto veća potrošnja energije od LCD-a.
Prednosti plazme najviše će doći do izražaja u tamnijim prostorima i prilikom gledanja filmova.
Najveća mana plazme je upečenje slike i refleksija ekrana. Rizik od upečenja slike smanjuje se na način da plazmu koristite s određenim ograničenjima u prvih 200 sati rada (smanjivanje kontrasta i osvjetljenje ispod 50% vrijednosti, izbjegavanje prikaza statičnih slika na ekranu više od 30 minuta i gledanjem slike preko cijelog ekrana, u 16:9 modu - više u ovom članku).
4. Prednosti i mane LCD TV-a?
Prednosti: općenito veća izvorna rezolucija (veći broj piksela na ekranu), troše nešto manje energije od plazmi, općenito su laganiji kod istih dijagonala, nemaju problema sa upečenim slikama, pogodniji su za spajanje na računalo i igranje igara na konzolama poput Sony Playstationa, LCD zasloni manje reflektiraju svijetlo od plazma zaslona i pogodniji su za upotrebu u osvjetljenim i otvorenim prostorima;
Mane: lošiji kontrast, nešto lošiji prikaz i prirodnost boja u odnosu na plazma TV-e, manji vidljivi kut, mogući zaglavljeni i “mrtvi” pikseli, znatno veće vrijeme odziva piksela nego kod plazma ekrana što može uzrokovati “razmazivanje” slike prilikom prikaza brzih pokreta.
Prednosti LCD-a će najviše doći do izražaja u osvjetljenim i otvorenim prostorima te kod spajanja na računalo i igranja na konzolama.
Najveće mane LCD-a su manji kontrast, manji vidljivi kut i manje vrijeme odziva u usporedbi s plazmama, premda su modeli nove generacije otišli jako daleko po pitanju ovih karakteristika, no i dalje u mnogočemu zaostaju za plazma zaslonima. Kontrast je znatno poboljšan kod novijih LCD TV-a sa LED pozadinskim osvjetljenjem (veliki broj LED dioda umjesto jedne CCFL lampe). “Razmazivanje” slike kod LCD-a znatno je smanjeno i gotovo prevladano kod LCD-a sa 100Hz tehnologijom.
5. Veličine i cijene?
Plazma televizori proizvode se u veličinama (mjeri se duljina dijagonale) od 32″ (82 cm) do 65″ (165 cm). LCD televizori proizvode se u veličinama od 13″ (33 cm) do 65″ (165 cm). Postoje i televizori većih dijagonala ali još uvijek nisu dostupni kupcima.
LCD TV-i su u prosjeku 1″ (2,50 cm) tanji od plazma TV-a i također laganiji.
Uspoređujući cijene plazma i LCD televizora obzirom na veličinu veličini (duljinu dijagonala), plazma televizori su danas još uvijek jeftiniji, iako se cijene LCD-a postepeno spuštaju.
izvor:
http://hdtelevizija.com/
roginator
29-01-2010, 11:26 PM
mozda ovo
http://www.houseofbroadcasting.com/NewFiles/77_trinitron_tv.jpg
:D:D:D:D
ma plazma je jedino sta sada valja
da ima trinitrona ja bi sada kupio jedan!!!!!
LCD izgleda ko C64 kad ide iz fade out u fade in slike...KOMA :(
slowstar
30-01-2010, 02:55 AM
Pazario sam 40 inch SAMSUNG, neki model LE 40 551, i tada shvatio koliko nam emiteri, kao i provajderi NISTA NE VALJAJU.
Uporedjivao sam LCD i Plazmu u radnji, gde su bili veoma strpljivi, i iskreno, sa istim signalom, nisam uspeo da vidim NIKAKVU razliku, koliko god se trudio.
Jedinu znacajknu razliku sam video kada su mi taj isti signal (blu ray) propustili na neku seriju 8 LED televizora, koji je totalno "razbio" i plazmu i LCD, slika je naprosto FENOMENALNA! ima samo jednu manu, a to je da 40 incha kosta oko 200 soma sa popustom, tako da moja lova tamo otisla nije, ali da je najbolji, najbolji je. Znaci LED tehnologija rules, samo treba sacekati da malo padne cena, jer kako sam cuo u proizvodnji je LED tehnologija najjeftinija, ali se drzi samo zbog toga sto je sada to vrh, i opasce cena za 6-8 meseci, kako mi kazu.
Toliko o LCD-PLASMA prepirci, prevazidjeni i jedan i drugi!
Moritz
30-01-2010, 08:44 AM
@Roginator
To je pravi MlatiMudijalni kucni sistem!!!! :rotfl:
DobarDan
30-01-2010, 11:26 AM
Pa plazma je mnogo veca dok LCD mozes da birash velichinu moj ima 72 po dijagonali (LCD je) i ima hd ready nema full hd ali dobro dovoljno mi je hd ready.. mada ako imash veliku sobu uzmi plazmu (ako imash toliko kesha) a lcd je jeftiniji i manji.. a veci tv kvari ochi ako gledas na blizinu :D zato kupi naspram sobe.. mani se tih "kvaliteta" neces ti videti bitnu razliku na plazmi i lcd-u ako oboje imaju hd ready ili full
@edit: i na kraju sam skontao da si kupio TV ^^
Pazario sam 40 inch SAMSUNG, neki model LE 40 551, i tada shvatio koliko nam emiteri, kao i provajderi NISTA NE VALJAJU.
To je tacno...
Uporedjivao sam LCD i Plazmu u radnji, gde su bili veoma strpljivi, i iskreno, sa istim signalom, nisam uspeo da vidim NIKAKVU razliku, koliko god se trudio.
Jedinu znacajknu razliku sam video kada su mi taj isti signal (blu ray) propustili na neku seriju 8 LED televizora, koji je totalno "razbio" i plazmu i LCD, slika je naprosto FENOMENALNA! ima samo jednu manu, a to je da 40 incha kosta oko 200 soma sa popustom, tako da moja lova tamo otisla nije, ali da je najbolji, najbolji je.
To se samo da uociti kada je A/B test u pitanju. Kad se stavi kuci to vise i nije bitno jer kad sam gledao blu-ray demo disk u radnji nije mi bilo dobro :shock::confused::D ...i onda dodjes kuci, pustis kablovsku i "mnogo se lepo osecas"... :wink:
didovzub
01-02-2010, 08:54 PM
DobarDan Re: Plasma vs. LCD TV
<hr style="color: rgb(169, 171, 161); background-color: rgb(169, 171, 161);" size="1"> Pa plazma je mnogo veca dok LCD mozes da birash velichinu moj ima 72 po dijagonali (LCD je) i ima hd ready nema full hd ali dobro dovoljno mi je hd ready.. mada ako imash veliku sobu uzmi plazmu (ako imash toliko kesha) a lcd je jeftiniji i manji.. a veci tv kvari ochi ako gledas na blizinu :D zato kupi naspram sobe.. mani se tih "kvaliteta" neces ti videti bitnu razliku na plazmi i lcd-u ako oboje imaju hd ready ili full
@edit: i na kraju sam skontao da si kupio TV ^^
bravo ,odlično si to objasnio.:da::(
Nemania
01-02-2010, 09:14 PM
E, zna li neko gde to ima da se uzme lcd 26" do 30000? to mi je gornja granica...Na it-svetu, kao ima a kada pozoves-nemamo trenutno...:rolleyes:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.