View Full Version : Kako oziveti zvuk soft synth-a
AleksandarK
27-01-2010, 02:05 PM
Zanima me ustvari, postoji li neka audio kartica za PC, makar i nedostupna($$$), sa kojom bi softverska sinteza dala izlazni kvalitet zvuka bar priblizan onom sto proizvodi hardver.
Mislim pre svega na dinamiku i osecaj 'pod prstima' da sviras realan instrument, a ne bledi bezivotni sempl.
Imam Audiophile 2496, i izmedju ostalog KORG Wavestation SR hardverski i njegovu 'identicnu' Korg legacy softversku kopiju. Razlika je ... poprilicna.
Mnogi znaju o cemu pisem, ima li ko kakav savet ?
pleon
27-01-2010, 04:35 PM
Zanima me ustvari, postoji li neka audio kartica za PC, makar i nedostupna($$$), sa kojom bi softverska sinteza dala izlazni kvalitet zvuka bar priblizan onom sto proizvodi hardver.
Mislim pre svega na dinamiku i osecaj 'pod prstima' da sviras realan instrument, a ne bledi bezivotni sempl.
Imam Audiophile 2496, i izmedju ostalog KORG Wavestation SR hardverski i njegovu 'identicnu' Korg legacy softversku kopiju. Razlika je ... poprilicna.
Mnogi znaju o cemu pisem, ima li ko kakav savet ?
pa generalno mislim da svaki skuplji konverter mora dati bolje rezultate od jeftinoga.
ali to se više tiče samplovanih instrumenata, snimaja i ostalih stvari vezanih uz sam DAW.
no nemoj očekivat dobar zvuk što se tiče softverskih emulacija suptraktivne sinteze. kako je sa fm, aditivnom, wavetable sintezom i ostalog ne znam.
al za očekivat je da stvari (hardver) koje su zamišljene da od starta budu digitalne, mogu imati svoju kolko tolko uspješnu softversku inačicu, dok analogna tehnologija emulirana u digitalnoj domeni gubi svoje čari tj. život.
ja sam koristio svojevremeno istu karticu kao i ti pa sam prešo na tascam fw-1884 koji ima kvalitetniji konverter ali ni to mi nije pomoglo (to mislim na soft sinteve ).
suočen sa tim istim problemom koristio sam izotopov plugin ozone, tj. harmonajzer i multi band kompresor koji su dio tog masteringu namjenjenog vst-a.
pomoglo je malo.
mrtvac je posto frankejštajn :D
edit: zanimljivo pitanje zapravo. mislim da dosta razmišlja o tome što će točno dobiti time ako kupe bolju zvučnu karticu?
pozdrav
Ko je usnimavao analogne ili bilo koje starije synth-eve (analogne i digitalne) zna kakva je muka procistiti zvuk od sumova, dok na drugu stranu los sample (VST) je los sample... i tu nema popravke.
Bila je neka kombinacija gde su VST-e pustali prvo da prodju kroz dobre preamp-ove da dobiju "mudanca" pa ih tako usnimavali.
Postoje razne kombinacije... ali cemu sve to...
Rhino
27-01-2010, 06:09 PM
[quote=sRce;270334]
Bila je neka kombinacija gde su VST-e pustali prvo da prodju kroz dobre preamp-ove da dobiju "mudanca" pa ih tako usnimavali.
[quote]
Ja to radim s vremena na vrijeme, volim ih provuci kroz jednog 'starijeg' pre-a kad pomislim da zatreba:wink:
Ja to radim s vremena na vrijeme, volim ih provuci kroz jednog 'starijeg' pre-a kad pomislim da zatreba:wink:
Evo odlican primer... bio bih ti zahvalan kad bi dao jedan primer iste deonice (pad, solo...) nekog vst-a sa i bez preampa da ljudi cuju kako to zvuci.
pozz
Sto rece pleon, uvek mozes probati sa nekim boljim saturatorom (npr. PSP MixSaturator/Vintage Warmer, WaveArts Tube Saturator, SPL TwinTube, itd...).
slowstar
28-01-2010, 11:12 AM
nije stvar u saturaciji, preampu ili kompresiji, jednostavno soft jos uvek ne moze ni blizu hardvera, valjda zbog "specijaliziranosti" hardvera, i primetno vece gustine zvuka, ako tako mogu da se izrazim...
Valjda, kada racunari budu radili na preko 20 gigaherca, kada memorija bude u terabajtima, i kada konvertori budu 32/384 bice manja razlika, ili nece vise biti tako cujna, ali bar za doglednu buducnost HARDWARE RULES. Zao mi je zbog ljudi koji misle da mogu da prave sjajne sintove i snimke na P.C.-u od 300 eura i gomili piratskih programa....jos uvek vazi ona "Koliko para, toliko muzike" bar po mom vidjenju...
Rhino
28-01-2010, 12:08 PM
Evo odlican primer... bio bih ti zahvalan kad bi dao jedan primer iste deonice (pad, solo...) nekog vst-a sa i bez preampa da ljudi cuju kako to zvuci.
pozz
Ocu vala... Kasnije. Trenutno nemam vremena..
Ne radi se o tome da to 'popravi' zvuk ili je nesto epohalno. Ali ovaj joemeek vc1q (koji nije skupa naprava) ima svoj odredjeni karakter koji kad legne-legne sto se mene tice. U suprotnom moze i vitage warmer ili nista.:) Sve zavisi..
Moritz
28-01-2010, 12:08 PM
nije stvar u saturaciji, preampu ili kompresiji, jednostavno soft jos uvek ne moze ni blizu hardvera, valjda zbog "specijaliziranosti" hardvera, i primetno vece gustine zvuka, ako tako mogu da se izrazim...
Valjda, kada racunari budu radili na preko 20 gigaherca, kada memorija bude u terabajtima, i kada konvertori budu 32/384 bice manja razlika, ili nece vise biti tako cujna, ali bar za doglednu buducnost HARDWARE RULES. Zao mi je zbog ljudi koji misle da mogu da prave sjajne sintove i snimke na P.C.-u od 300 eura i gomili piratskih programa....jos uvek vazi ona "Koliko para, toliko muzike" bar po mom vidjenju...
Ne bih se u potpunosti slozio sa tobom da je hardver i dalje toliko ispred softa.
Native Instruments i Spectrasonic ( inace rade sva prosirenja za Rolanda) su otisli jako daleko. Massive od NI je dosao u rang sa Virusom, Waldorfom.....itd. i novi Absynth 5 takodje..... o semplovima ( bubnjevi, stringovi i slicno ) necu ni da govorim. OK , Klaviri jesu i dalje za korak ispred softa ali ne zadugo. Sve je stvar na sta si navikao svoje usi i sa cime ti je lakse da radis.
silicon science
28-01-2010, 02:04 PM
Ne bih se u potpunosti slozio sa tobom da je hardver i dalje toliko ispred softa.
Native Instruments i Spectrasonic ( inace rade sva prosirenja za Rolanda) su otisli jako daleko. Massive od NI je dosao u rang sa Virusom, Waldorfom.....itd. i novi Absynth 5 takodje..... o semplovima ( bubnjevi, stringovi i slicno ) necu ni da govorim. OK , Klaviri jesu i dalje za korak ispred softa ali ne zadugo. Sve je stvar na sta si navikao svoje usi i sa cime ti je lakse da radis.
Slazem se i dodao bih... I sam znas sta i kako radim i ne mogu da zamislim svoje stvaralastvo bez soft sinteva, sve koje si pomenuo uz jos poneke, tipa AAC itd. Ali jos uvek nema softa koji tuche kao minimoog, arp odyssey ili Waldorf MW1...:) I tu nema iskljucivosti i izbora vec odabira. Ne moze Arp da uradi nesto kao Absynth, i obrnuto. Takodje soft emulacije analognih vco monofonika su "shumeca tableta", barem za sada, koliko god se primakli u "karakteru", a jesu, jos uvek nema mesa. A za takve stvari preporucujem NI Reaktor i mnogobrojne ensemblove. Dosta je blizu kad se solo svira, chim udje jos par stvari u mix, krece muljanje, i eq i ostale stvari samo jos pojedu zvuk. :cry:
Back on topic: svakako da provlachenje kroz ampove daje nov i ziv karakter soft sintu, kao i kroz kvalitetne outboard FX procesore :) Zavisi sta vec imas od toga, pa to i upotrebljavaj. A ako ces ulagati novac, onda pazljivo, mozes cak napraviti DIY do jaja linijski preamp za malo novaca, tranzistor ili lampa, zavisi sta zelis, tj. kakav karakter
Moritz
28-01-2010, 02:45 PM
@Silicone
Nisam ni mislio da poredim analogiju sa VST, za to ce se popricekati jo spar godina.
Mada istini za volju poredio sam Andromedu sa Virusom Ti i razlike su primetne samo kada ih sviras jedan pored drugog dok u matrici gotovo ne mozes da prepoznas sta je sta, i da stvar bude jos zanimljivija ocekivana razlika je mnogo manja nego sto sam ocekivao na moje veliko iznenadjenje.
Razlika ja primetna, da ne bude zabune, u korist Andromede ali ako govorimo o finansijskom momentu i bang for the bucks odnosu Virus TI definitivno pobedjuje.
A sad back on topic
sto se "utopljavanja" sintova kroz externe sprave tice tu treba biti pazljiv. Moze se desiti da napravite vise stete (vise suma, distorzije, smanjenje dinamike i fazne probleme) nego koristi. Pre sam za varijantu sa nekim tube ili amp simulatorima, dobio sam savet da pokusam sa Guitar Rigom samo da pojacala ostavim na clean setingu, nisam probao ali kazu da radi jako dobro.
clusterchord
29-01-2010, 02:32 AM
Moritz, možda je to tebi tako, bez ljutnje, probao sam i ja Andromedu i TI u matrici, i bez matrice, ne znam kako da kažem.. al ja bih morao bih gluh da ne cujem razliku odmah. to su razliciti sintesajzeri, i sluze za razlicite stvari. sve im zvuči različito. nema virus sa čime napraviti to što radi andromeda (i obratno).
npr uzmi neki PWM pad na andromedi odsviraj dvije glupe harme stavi u miks, i probaj to na TI, pa to je cista naučna fantastika da da mozes to ponovit. nemas na čemu; oscilatori nemaju nikakvu organičnost, niti PWM diše. rezonanca suha i gotovo nepostojeca. to uopće nije složeno na taj način u njegovom codu. micro drift i saturacija svakog pojedinog elementa u signalu svakog voice-a polifonije ponaosob, jednostavno ne postoji.
to sto TI puno kosta, kosta zbog drugih stvari. njegova cijena se na nikoji način "magično" ne preslikava u kvalitetu analognog modeliranja - TI je jednako dobar, ili loš, u tome kao što je bio B i C. nikakvog tu napretka nije bilo u tom VA segmentu. to je identičan kod. ili, digni malo rezonance, sviraj više tonove, pad kad krene škripa od aliasinga ima da te nema. i to već iznad middle C. neupotrebljivo. ko misli da je to "analogno" ponašanje, pa taj nije primiriso analogiji nikad u životu svome.
neki dan sam svirao TI po neznam koji put, i stvarno super mi je za ono sto radi, kao *eben digitalni sint za trance/ambinet i ostalo, ali svi problemi sa analognim emuliranjem su tu. da ne govorim da je Virusu bandwith ograničen u viskoim frekvencijama, u odnosu na androemdu, koja je sama za sebe vec jedan od tamnijih analogaca. strava. nisu to nikakve suptilne nijanse, ni u miksu ni izvan miksa.
mogao sam ovo da prešutim iz "političke korektnosti", al ne mogu više.
jos bi se nadovezao na tu priču o dodatnim gigaherzima koji će nešto promjeniti - to slušam već od 1995-te.. stalno isto... "za par godina"... "slijedeće generacije"... brate neće se to nikad desit. ta dva sistema su sustavno različiti, i nikad nemozes napravit 1:1 klon. samo aproksimacije. otac koji mi je citav zivot proveo dizajnirajuci digitalne filtere, i držo katedru za DSP 35 godina.. mi to objasnio jos davnih dana.
ima sinteva koji rade nešto solidniju aproksimaciju ponašanja analoognih sklopova i saturacije. al Virus nije jedan od njih. da me nebi neko shvatio krivo, meni se virusov filter upravo zato svidja... za taj sound karakter kakav je. jer jest drugačiji i poseban.
da se vratim na glavnu temu.. moje iskustvo je da je poželjno je provući VST kroz vanjski preamp, filter, bilo što, reamp, mic/amp da se pokupi malo sobe i kompresije od zraka. i sl.. NE ZATO, da bi ga se opet "magično" pretvorilo u analogni sint, već samo da mu se da malo 3dimenzionalnosti, karaktera na koji je naš mozak i uši navikle. čim nešto prodje kroz analgoji ili zrak putem mikrofona, omdah je prirodnije.. bolje se slaže u miks, sa puno takvih sličnih ITB signala. ta faza se naravno moze "preskočiti" ako se radi analogni miks, iz DAWa, pa se procesing jednostavno stavlja na inserte na konzoli.
nije štos da napraviš na VSTu neki proces koji se čuje "iz aviona", već jedna suptilna promjena koja se tek pošteno osjeti kao kumulativni efekt - kad miksas 32 kanala tako analogno procesiranih kanala, u usporedbi sa 32 kanala cistog ITB.
ja koristim stvari iz VSTa kojih nema u hardveru, i nemam s time problem, ali mi neki put jako pomogne kako mi se "lijepi" u miksu, ako ga malo provezem van i natrag. ne radim to uvijek. ovisi i o stilu glazbe i produkcije, namjeni. i vremenu koliko imas da dovrsis :D
PS bolja kartica ce ti pomoci da imas bolju konverziju pri usnimavanju. i ako nesto saljes van na procesing. i da tocnije cujes svoj miks. ali sama po sebi nece popraviti VA code ili nedostatke analgnih emulacije koje primjecujes.
Everbeatz
29-01-2010, 02:52 AM
Cluster, ti imas GreatRiver preamp? Da li je jako primetna razlika kad neki vst prodje kroz njega? Ako budes ima vremena, mogao bi da okacis neki primer..ako te ne mrzi
Btw, cela prica oko analog/vst-digital. Jasno mi je da ne moze da bude 1:1, ali dizanje sample rate-a ce umnogocemu pomoci da digitalni kod bude "jaci" nego sto je sadasnja vrednost od 44k.
Dinamicki opseg nije problem vec samo uzorkovanje tj sample rate, kako u VSTi tako u pluginovima. Matematika koja ce se koristiti da bi se izguralo sve to ce biti komplikovanija, ali kazu da je najveci prob nedostatak expertskog DSP kadra koji je uglavnom izasao iz digital audio price zbog piraterije i samim tim loseg finansijskog momenta..otuda gomila loseg softa i implikacija da je digital inferioran
Nauka je u stanju da modeluje puno slozenije procese u prirodi nego sto je analog konzola ili sint, a to sto im nije fokus na audio trzistu to je druga prica..
Joyba
29-01-2010, 09:20 AM
Nauka je u stanju da modeluje puno slozenije procese u prirodi nego sto je analog konzola ili sint, a to sto im nije fokus na audio trzistu to je druga prica..
slazem se, stvarno nas ubi ova piraterija.
Mozda ce se kvalitet VST-ova promenti za nekih par hiljada godina kada piraterija bude stvar moralne dileme.
balthazaar
29-01-2010, 10:30 AM
Sledeći primjeri su snimljeni sa Access Virus, Moog Prodigy, Waldorf PPG Wave 2V, Waldorf Pulse, Waldorf microQ, DSI Evolver i besplatni soft synth1
http://www.trippler.net/music/basses/synth1.mp3
http://www.trippler.net/music/basses/synth2.mp3
http://www.trippler.net/music/basses/synth3.mp3
http://www.trippler.net/music/basses/synth4.mp3
http://www.trippler.net/music/basses/synth5.mp3
http://www.trippler.net/music/basses/synth6.mp3
http://www.trippler.net/music/basses/synth7.mp3
Hajde identifikujte koji je od ovih primjera snimljen sa softverskim sintom!
mekonin
29-01-2010, 10:36 AM
broj 6
balthazaar
29-01-2010, 10:37 AM
neću još govoriti jel tačno ili nije..neka pokušaju i drugi
Moritz
29-01-2010, 11:32 AM
Moritz, mo?da je to tebi tako, bez ljutnje, probao sam i ja Andromedu i TI u matrici, i bez matrice, ne znam kako da ka?em.. al ja bih morao bih gluh da ne cujem razliku odmah. to su razliciti sintesajzeri, i sluze za razlicite stvari. sve im zvuči različito. nema virus sa čime napraviti to ?to radi andromeda (i obratno).
npr uzmi neki PWM pad na andromedi odsviraj dvije glupe harme stavi u miks, i probaj to na TI, pa to je cista naučna fantastika da da mozes to ponovit. nemas na čemu; oscilatori nemaju nikakvu organičnost, niti PWM di?e. rezonanca suha i gotovo nepostojeca. to uopće nije slo?eno na taj način u njegovom codu. micro drift i saturacija svakog pojedinog elementa u signalu svakog voice-a polifonije ponaosob, jednostavno ne postoji.
to sto TI puno kosta, kosta zbog drugih stvari. njegova cijena se na nikoji način "magično" ne preslikava u kvalitetu analognog modeliranja - TI je jednako dobar, ili lo?, u tome kao ?to je bio B i C. nikakvog tu napretka nije bilo u tom VA segmentu. to je identičan kod. ili, digni malo rezonance, sviraj vi?e tonove, pad kad krene ?kripa od aliasinga ima da te nema. i to već iznad middle C. neupotrebljivo. ko misli da je to "analogno" pona?anje, pa taj nije primiriso analogiji nikad u ?ivotu svome.
neki dan sam svirao TI po neznam koji put, i stvarno super mi je za ono sto radi, kao *eben digitalni sint za trance/ambinet i ostalo, ali svi problemi sa analognim emuliranjem su tu. da ne govorim da je Virusu bandwith ograničen u viskoim frekvencijama, u odnosu na androemdu, koja je sama za sebe vec jedan od tamnijih analogaca. strava. nisu to nikakve suptilne nijanse, ni u miksu ni izvan miksa.
mogao sam ovo da pre?utim iz "političke korektnosti", al ne mogu vi?e.
jos bi se nadovezao na tu priču o dodatnim gigaherzima koji će ne?to promjeniti - to slu?am već od 1995-te.. stalno isto... "za par godina"... "slijedeće generacije"... brate neće se to nikad desit. ta dva sistema su sustavno različiti, i nikad nemozes napravit 1:1 klon. samo aproksimacije. otac koji mi je citav zivot proveo dizajnirajuci digitalne filtere, i dr?o katedru za DSP 35 godina.. mi to objasnio jos davnih dana.
ima sinteva koji rade ne?to solidniju aproksimaciju pona?anja analoognih sklopova i saturacije. al Virus nije jedan od njih. da me nebi neko shvatio krivo, meni se virusov filter upravo zato svidja... za taj sound karakter kakav je. jer jest drugačiji i poseban.
da se vratim na glavnu temu.. moje iskustvo je da je po?eljno je provući VST kroz vanjski preamp, filter, bilo ?to, reamp, mic/amp da se pokupi malo sobe i kompresije od zraka. i sl.. NE ZATO, da bi ga se opet "magično" pretvorilo u analogni sint, već samo da mu se da malo 3dimenzionalnosti, karaktera na koji je na? mozak i u?i navikle. čim ne?to prodje kroz analgoji ili zrak putem mikrofona, omdah je prirodnije.. bolje se sla?e u miks, sa puno takvih sličnih ITB signala. ta faza se naravno moze "preskočiti" ako se radi analogni miks, iz DAWa, pa se procesing jednostavno stavlja na inserte na konzoli.
nije ?tos da napravi? na VSTu neki proces koji se čuje "iz aviona", već jedna suptilna promjena koja se tek po?teno osjeti kao kumulativni efekt - kad miksas 32 kanala tako analogno procesiranih kanala, u usporedbi sa 32 kanala cistog ITB.
ja koristim stvari iz VSTa kojih nema u hardveru, i nemam s time problem, ali mi neki put jako pomogne kako mi se "lijepi" u miksu, ako ga malo provezem van i natrag. ne radim to uvijek. ovisi i o stilu glazbe i produkcije, namjeni. i vremenu koliko imas da dovrsis :D
PS bolja kartica ce ti pomoci da imas bolju konverziju pri usnimavanju. i ako nesto saljes van na procesing. i da tocnije cujes svoj miks. ali sama po sebi nece popraviti VA code ili nedostatke analgnih emulacije koje primjecujes.
Sve OK, zasto bih se ljutio. Daleko od toga da nema razlike, samo ne toliko koliko sam ocekivao. Upravo kako kazes, i jedan i drugi imaju mogucnosti koje su specificne samo za njih, i da , svakiima svoju namenu i trziste.
Moja poenta je bila da, vi se nije tolika razlika u DSP based i Analog koliko je bilo ranije. Naravno svaka roba ima svog kupca i trziste i namenu.
Opet, ti se ceo zivot bavis sintovima do u sitna creva ( iznutra napolje) i sasvim je za ocekivati da ces lako cuti razliku u kom parametru, za razliku od 80 usera koji to ne mogu da cuju...cak i vise od toga.
Elem, mislim da od ove teme ne bi trebalo da se flame-uje, nego da se daju konstruktivna resenja i zakljuci ( zasnovani na iskustvu kao tvoje) .
DaBear
29-01-2010, 12:41 PM
Ljudi koji TREBA da slusaju tu muziku NEMAJU POJMA O CEMU VI PRICATE !!
I nema sanse da primete....ikada ..neke razlike!
I ima toliko dobre muzike koja se I PRODALA PUNO i DOBRA JE i URADJENA sa SOFT SINTOVIMA !!
To sto NEKO cuje razliku a drugi ne cuju JE TOLIKO BESMISLENO i NEBITNO da je glupo trositi vreme raspravljati se oko toga...
:(:mad::(:mad:
U principu, pogledajte bilo koja remek-dela u umetnosti stvorena epohama unazad... Behu to srce, du?a, rad i... ...kraj.
Mislim, u redu je ?to se na Rumskom analogija stavlja u ring sa digitalijom, ali ja bih u nekim svojim optimističkim opservacijama najvi?e voleo kada bi na ovom mestu u budućnosti mogao da pročitam (čujem) rasprave, recimo o stilskim razlikama te kako ih prilagoditi konkretnom projektu.
Da budemo kreativci vi?e u stvaralačkom nego li tehničkom smislu.
Sorry zbog iskakanja iz teme. Napade me...
...opet! :shock:
silicon science
29-01-2010, 01:14 PM
Opet isto. Sve sami filozofi ovde.
Jer mora svaka tema da se zavrsi na metazfizichkom bulshitu od price kako se sve sa svime moze i kako je bitna masta i muzika, a ne oprema.
Muka mi je vise od ovoga iskreno.
Tebe Baltazare ne kapiram. I sam si se uverio da neke domace zadatke koje sam ti zadao nisi uspeo da uradis, i ne kapiram sta sad pokusavas sa ovim primerima. Da dokazes kako nema neke razlike i bla b;la. Samo bih vas zamolio da prvo uzmete neki analogni sint u ruke jednom u zivotu pa onda komentarisite isto, jer je ovako smesno, degutantno i iritantno. Izuzev DaBeara koji je svirao sve to u svoje vreme ali je puko u medjuvremenu, i uvek se posere na ovakve teme, uvek.
DaBear
29-01-2010, 02:04 PM
Jer mora svaka tema da se zavrsi na metazfizichkom bulshitu od price kako se sve sa svime moze i kako je bitna masta i muzika, a ne oprema.
Tebe Baltazare ne kapiram. I sam si se uverio da neke domace zadatke koje sam ti zadao nisi uspeo da uradis, i ne kapiram sta sad pokusavas sa ovim primerima. Da dokazes kako nema neke razlike i bla b;la. Samo bih vas zamolio da prvo uzmete neki analogni sint u ruke jednom u zivotu pa onda komentarisite isto, jer je ovako smesno, degutantno i iritantno. Izuzev DaBeara koji je svirao sve to u svoje vreme ali je puko u medjuvremenu, i uvek se posere na ovakve teme, uvek.
nisam puko - raspuko sam se! :rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:
Ima sad na Gearslutz zustra rasprava oko Spike Stenta...preselio se se u USA i izjavio da je poceo da miksa (neke) projekte ITB !!:shock:
I sad po Gearslutz panika / ludilo / histerija / svadje...:rotfl::rotfl::rotfl:
Kako neko ko je imao (i jos uvek ima) tonu analogije i hardware-a radi ITB??????
Isto kao i ovde...ako neko radi posao day-in-day-out, i nema vremena ni zivaca da se mlati sa starim analog sintevima, nego zavrsava sve sa soft sintovima...koga to briga.
Ako imas vremena sedi lepo kuci, skuvaj kafu, zapali cigar i polako vrti dugmice na analogiji..i uzivaj, za svoju dusu (ukoliko se u tome moze uzivati)
Razlike su NEBITNE - bitna je pesma! (ako ih vise i mozemo nazvati pesmama :ups:)
PS - Jedan od Najprodavanijih albuma prosle godine - Lady Gaga - SVE SOFT SINTOVI !! Publici ocigledno nije smetalo ??
silicon science
29-01-2010, 02:13 PM
nisam puko - raspuko sam se! :rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:
Ima sad na Gearslutz zustra rasprava oko Spike Stenta...preselio se se u USA i izjavio da je poceo da miksa (neke) projekte ITB !!:shock:
I sad po Gearslutz panika / ludilo / histerija / svadje...:rotfl::rotfl::rotfl:
Kako neko ko je imao (i jos uvek ima) tonu analogije i hardware-a radi ITB??????
Isto kao i ovde...ako neko radi posao day-in-day-out, i nema vremena ni zivaca da se mlati sa starim analog sintevima, nego zavrsava sve sa soft sintovima...koga to briga.
Ako imas vremena sedi lepo kuci, skuvaj kafu, zapali cigar i polako vrti dugmice na analogiji..i uzivaj, za svoju dusu (ukoliko se u tome moze uzivati)
Razlike su NEBITNE - bitna je pesma! (ako ih vise i mozemo nazvati pesmama :ups:)
Pa na GearSlutzu su 80 % ljudi u najmanju ruku napaljeni trolovi, koji veze nemaju sa zivotom :wink: Ne bih to uzimao kao primer
DaBear-probaj da razumes (bice ti tesko znam ali potrudi se) da ne razmislja ceo svet kao ti iz ugla biznisa i frke i ludila i day in out chega vec :wink: I imaju ljudi vremena da sede kuci i da uzivaju za svoju dushu i da okrecu dugmice na analogiji. I bitne su razlike, veoma. Tebi mozda nisu bitne jer si full prezauzet biznisom i vreme ti je novac (mada vidim da se ne skidas sa rumskog i da imas vremena na pretek-sto je dobro naravno :))
Elem, tema ovog topika nije Da li se moze napraviti dobra pesma sa soft ili hard sintom vec Kako oziveti zvuk soft synth-a
Kapiras? Aaa?
DaBear
29-01-2010, 02:27 PM
Pa na GearSlutzu su 80 % ljudi u najmanju ruku napaljeni trolovi, koji veze nemaju sa zivotom :wink: Ne bih to uzimao kao primer
DaBear-probaj da razumes (bice ti tesko znam ali potrudi se) da ne razmislja ceo svet kao ti iz ugla biznisa i frke i ludila i day in out chega vec :wink: I imaju ljudi vremena da sede kuci i da uzivaju za svoju dushu i da okrecu dugmice na analogiji. I bitne su razlike, veoma. Tebi mozda nisu bitne jer si full prezauzet biznisom i vreme ti je novac (mada vidim da se ne skidas sa rumskog i da imas vremena na pretek-sto je dobro naravno :))
Elem, tema ovog topika nije Da li se moze napraviti dobra pesma sa soft ili hard sintom vec Kako oziveti zvuk soft synth-a
Kapiras? Aaa?
ha ha...pa ja se uvek nadovezujem na zadnji post...ko ima vremena da cita sve? Vreme je novac ..!
A za ozivljavanje - treba biti mastovit!!
Provlaciti ih kroz sve i svasta, na primer! Pre-ampe, pedale, pojacalo, razglas, kasetofon, magnetofonske glave, gramofonsku iglu (ne zezam se uopste!) , itd itd...
Problem je sto 99% novih korisnika soft sintija, nisu nikad videli ni culi pravi sinti, a ni kompjuter pre vise od godinu dana mozda..i misle da je sve instant..
Ima vec generacija muzicara koji nikad nisu culi zvuk trake ili pravog bubnja..sign of the times.!!
Gearslutz - jeste ima mrmota i tamo, ali sa malo boljom opremom nego sto ima u nasim krajevima...a ako je tamo 80% trolova, onda je kod nas 99%:rolleyes:
PS biznis sad radi sam - ja se dosadjujem (i nadgledam) po ceo dan..:D
AleksandarK
29-01-2010, 02:32 PM
Ama znao sam odmah, al reko ajd' da pocnem tred, mozda nece.
Ok, ajde drugacije da formulisem pitanje:
Da zaboravimo mix i produkciju na momenat. Previse detalja
odvlaci paznju od glavne stvari. Konkretno,
jel' uspeo neko da sedne sam za klavijaturu, ustaruje bilo sta
softversko (multi-tera-giga-piano, bas, pad, lead, ...), zatvori oci,
odsvira nesto dobro i da mu zvuk iz monitora potera zmarce uz kicmu ?
(Ko ovako nikad nije koristio svoju ergelu, zao mi je, neka ne cita dalje.)
A onda to isto da odsvira sa naglasenijom dinamikom,
i da mu velocity vec na 110 pomeri dijafragmu do krajnika ?
Jel naterao neko BII da vristi ?
Jel' doveo neko ribu kuci i smuvao je da mu umesi kiflice na taj zvuk, i jos da vristi kao BII ?
(Dobro sad sam preterao, zaboravite ovo)
Ako jeste, sta je tada bilo povezano u lancu izmedju klavijature i monitora ? (I kakve su joj bile kiflice ?)
pozdrav i samo opusteno
DaBear
29-01-2010, 02:39 PM
Ama znao sam odmah, al reko ajd' da pocnem tred, mozda nece.
Ok, ajde drugacije da formulisem pitanje:
Da zaboravimo mix i produkciju na momenat. Previse detalja
odvlaci paznju od glavne stvari. Konkretno,
jel' uspeo neko da sedne sam za klavijaturu, ustaruje bilo sta
softversko (multi-tera-giga-piano, bas, pad, lead, ...), zatvori oci,
odsvira nesto dobro i da mu zvuk iz monitora potera zmarce uz kicmu ?
(Ko ovako nikad nije koristio svoju ergelu, zao mi je, neka ne cita dalje.)
A onda to isto da odsvira sa naglasenijom dinamikom,
i da mu velocity vec na 110 pomeri dijafragmu do krajnika ?
Jel naterao neko BII da vristi ?
Jel' doveo neko ribu kuci i smuvao je da mu umesi kiflice na taj zvuk, i jos da vristi kao BII ?
(Dobro sad sam preterao, zaboravite ovo)
Ako jeste, sta je tada bilo povezano u lancu izmedju klavijature i monitora ? (I kakve su joj bile kiflice ?)
pozdrav i samo opusteno
Ja koliko znam - zmarci podilaze od nota...a ne od zvukova??
balthazaar
29-01-2010, 02:51 PM
Ja ovoga puta ne filozofiram već sam iznio konkretne primjere! NAĐI GA! Ne znam zašto se ozlojeđuješ...taj primjer " ko nije uzeo analogiju u ruke je" isto tako degutantan i iritantan...ne sluša se valjda rukama, već ušima...a, fala bogu evo širokoga interneta da se ne može sve ni preslušati...zato...ne znam šta hoćeš time da kažeš...DA! Nemam problem sa tim da priznam da tada nisam uspio da preslikam karakter one bas linije sa Waldorfa...ja NIKAD nisam tvrdio da su identični, niti da se soft bolji! Već tvrdim da se sve instrumenti sa svojim karakteristikama i sa svojim šmekom...kao što je među samim hardverom...ništa više! A ljudi koji pitaju "kako oživjeti soft sint?". Prosto ne znaju da barateju sa njim! Još nešto - DA! postoje određene razlike u karakteru zvuka, ali uoooopšte to nije tako daleko u korist hardvera kao što neki uporno žele da dokažu...
I meni je već muka od čitave ove priče...jebeš filozofiranje...ja sam dao primjere - sve instrumenti sa svojim karakterom...ako je soft toliko tanak naspram hardvera - ona neće biti problem locirati ga
Hoće li neko?
Čim se iznesu primjeri odma se eksperti prave ludi...šta bi to moglo biti?!:)
Još nešto - zar stvarno misliš da je tebi ne bih mogao dati "zadatak" koji NIKAD ne bi ponovio sa Waldorfom...ali nisam to forsirao, jer sam htio da te ispoštujem...tako da...budimo realni
no hard feelings...za mene si ti više nego OK tip...:)
@aleksandark
Onda batali softver...kupuj hardverske sprave i uživaj žmureći :) Šta da ti drugo kažem...
@DaBear
Ovoga puta se slažem 103% sa svim što si ovdje napisao! :)
Everbeatz
29-01-2010, 03:11 PM
hehe, sto bi braca ameri rekli - "popcorn time"!:D
aj ljudi batalimo rasprave, covek je dobio dosta saveta na postavljeno pitanje
AleksandarK
29-01-2010, 03:13 PM
Ja koliko znam - zmarci podilaze od nota...a ne od zvukova??
Da, pise: "..odsviras nesto dobro..." itd, ali nije bitno,
dabear, procitaj pm
silicon science
29-01-2010, 03:37 PM
Ja ovoga puta ne filozofiram već sam iznio konkretne primjere! NAĐI GA! Ne znam zašto se ozlojeđuješ...taj primjer " ko nije uzeo analogiju u ruke je" isto tako degutantan i iritantan...ne sluša se valjda rukama, već ušima...a, fala bogu evo širokoga interneta da se ne može sve ni preslušati...zato...ne znam šta hoćeš time da kažeš...DA! Nemam problem sa tim da priznam da tada nisam uspio da preslikam karakter one bas linije sa Waldorfa...ja NIKAD nisam tvrdio da su identični, niti da se soft bolji! Već tvrdim da se sve instrumenti sa svojim karakteristikama i sa svojim šmekom...kao što je među samim hardverom...ništa više! A ljudi koji pitaju "kako oživjeti soft sint?". Prosto ne znaju da barateju sa njim! Još nešto - DA! postoje određene razlike u karakteru zvuka, ali uoooopšte to nije tako daleko u korist hardvera kao što neki uporno žele da dokažu...
I meni je već muka od čitave ove priče...jebeš filozofiranje...ja sam dao primjere - sve instrumenti sa svojim karakterom...ako je soft toliko tanak naspram hardvera - ona neće biti problem locirati ga
Hoće li neko?
Čim se iznesu primjeri odma se eksperti prave ludi...šta bi to moglo biti?!:)
Još nešto - zar stvarno misliš da je tebi ne bih mogao dati "zadatak" koji NIKAD ne bi ponovio sa Waldorfom...ali nisam to forsirao, jer sam htio da te ispoštujem...tako da...budimo realni
no hard feelings...za mene si ti više nego OK tip...:)
@aleksandark
Onda batali softver...kupuj hardverske sprave i uživaj žmureći :) Šta da ti drugo kažem...
@DaBear
Ovoga puta se slažem 103% sa svim što si ovdje napisao! :)
A sto se tiche domacih zadatak:
1. uradi prvo svoj pa drugima zadaj
2. ja se nisam kur*io (ruzno zvuchi, znam) da mogu da napravim sa softom svaki zvuk koji analogija moze, vec ti. Ja znam sta kako radi i nije mi potrebno dokazivanje :wink:
Hvala sto mislis da sam ok tip (iako ne znas nista o meni), ja mislim isto o tebi samo manje nego pre...
Sve 5 kod mene, da ne ispadne da se nesto tangiram.
Moritz
29-01-2010, 04:43 PM
hehe, sto bi braca ameri rekli - "popcorn time"!:D
aj ljudi batalimo rasprave, covek je dobio dosta saveta na postavljeno pitanje
Pre bih rekao " porncock time" ...jbg. navika je cudo, navikli da svaki thread ode u qr pa to ti je .:rolleyes:
Opet se prica o babama i zabama, jedno se pita drugo se cuja a trece odgovara.
Ako je komercijala u pitanju, tj. zaradjivanje para onda KOGA ZABOLE NA CEMU JE RADJENO
Ako je za svoju dusu i ima se vremena i para onda brate mili udri po cemu god ti je volja.... Roland System 100, Yamaha CS 80 ....itd. pa nek ide zivot
SumAnuT
29-01-2010, 05:03 PM
Tema je trebala biti malo strozije moderisana i ne bi bilo problema, ovde ima teskog offtopica.
Dakle ovo je tema sa pitanjem kako oziveti soft synt, ne da li je soft bolji od harda, i kada i za koliko i da li ce ga stici, i da li je bolje itb od otb i da li je isplativo cimati se ako radis komercjalu ... to bi sve trebalo prebaciti u odvojene teme, pa da se vodi rasprava lepo, a ne ovako.
relis
29-01-2010, 05:57 PM
Jedan od Najprodavanijih albuma prosle godine - Lady Gaga - SVE SOFT SINTOVI !! Publici ocigledno nije smetalo ??
Koliko sam uspio razabrati, ima nesto Juna 106 gore. Arpeggio, pad. I mozda 808 kick. Ili sample-ovi?!
Nisam imao sreću da me roditelji pre tri'jes godina upi?u u muzičku ?kolu. Ćale je kontao kako je karate prava fora, a keva se zdala da joj sin ide na tečajeve plesa :ups:.
I ako im i?ta budem zamerao u ?ivotu biće to njihovo "začepljeno uho" na sve one moje dečačke poku?aje da zvi?dukom artikuli?em melodije i ritmove koje bih čuo na radiju.
U međuvremenu naučio sam rifovati na gitari, "čukati" molove i durove na crnim'n'belim dirkama, a i pevah u horu godinama ali, na?alost, ne znam da čitam note i ne stidim se to da vam priznam.
Ali strast prema zvuku, načinima da se on stvori, promeni, prethodno snimi i naposletku prosledi do recipijenta nikada me nije napu?tala.
A onda, radeći na radiju, upalila mi se ona sijalica iznad glave i osvetlila cilj koji sam sebi tada zacrtao!
Neću da se izra?avajući se u radio-skečevima, radio-dramama te ostalim radio-foničnim formama koristim gotovim zvucima, serviranim na gotovo. Hoću da kada nekome ponudim svoje "nazovigakakohoće?" delo, ono bude kompletno moje. Da, zapravo, sebe nateram da ulazeći u svet audio-produkcije spojim korisno i lepo, u stvari, posao sa s njim usko vezanim hobijem.
Kupio sam, između ostalog, M-Audio Radium 49, otkrio Rumski forum, skinuo gomile semplova, tutorijala, i polako učim da koristim sve to.
Nisam profesionalni muzičar, niti ću to ikada biti, ali s obzirom da vas isprva u mnogim temama nisam ni razumeo, a da sada to nije slučaj, mislim da sve ovo nije gre?ka.
Dakle, relativo je do apsolutno neva?no ?ta će vam neko poput mene reći o "O?ivljavanju soft synth-a", ali stoji i to da nikad ne zna? ?ta će? i od koga naučiti.
Recimo i to da na M-Audio Pro 5 verovatno ne bih mogao ni čuti razliku između soft i hard synth-a, sve da i ovaj drugi imam.
P.S.
I da, zaista je bezveze ?to svaki drugi topic ode u aut, ali to je, mislim, zbog toga ?to u umetnosti uop?te (svuda) vlada stvaralačka kriza, pred kojom uvek pada paravan, i to, iz ruku muzičke i uop?te kulturom "inspirisane" industrije.
Individualnost je otud nema, ali bunt postoji, mada se kanali?e kroz prepucavanja i pritom, ?to mi naročito smeta, ne biraju se reči....
Ja ih neću potezati, niti prozivati one koji ih koriste.
To neka je njima na čast i domaće vaspitanje.
vasko
29-01-2010, 09:49 PM
meni sjajna tema,interesantno za citanje :)
alavuk
29-01-2010, 10:34 PM
ubili ste zeca ... bez obzira koliko volim da klikcem sintove preko bcr-a pravi osecaj mi je user preset br.1 poznatiji kao repetitor na jx8p-u ... vec je sve receno ... pre-ampi , kompresori ... sve sto ti padne pod ruku ...
Da se vratimo na temu...evo starog mudrog i strucnog forumskog saveta:batali ozivljavanje soft syntova,nemoz' to. plati onome ko ima prave pa nek ti odsvira sta treba :-D
clusterchord
30-01-2010, 04:43 AM
evo , neka se nitko ne naljuti, ja sam malo počistio sve off topice, i sve personalne opaske, bez favoriziranja ikoga.
nastavimo o procesiranju soft sinteva, miksu s njima i sl.
da se i sam vratim na temu: Baltazare, vjeruj mi da se eksterni procesing soft sinteva koristi pododosta, kao sto ti je i kolega DaBear napomenuo. s kojim se 103% sla?e?. naravno i interni, sa saturacijama, vintage warmerima, nebula reel to reelom itd. to nije zato jer netko "ne zna da rukuje s njima", nego ima svoje opravdanje u miksu, separaciji, postizanju RMS-a prije masteringa, ali i estetici/uhu samog producenta/izvođača. mogli bi jednom rijecju rec da to spada pod "produkciju".
Cluster, ti imas GreatRiver preamp? Da li je jako primetna razlika kad neki vst prodje kroz njega? Ako budes ima vremena, mogao bi da okacis neki primer..ako te ne mrzi
pa ako stavis GR u linearni mode, znaci izlazni atenuator na nulu (odn maximum output), a shodno tome ulazni gain smanjis, da ne deres puno po izlaznom trafu, nije to u A/B usporedbi neka velika razlika. kao sto sam spomenuo ranije, osjeti se jedna suptilna komponenta koje tek u kumulativnom efektu brda kanala dodje vise do izraza. jednostavno bolje mi stoji u miksu. moje uho ga prepoznaje kao realniji source nego prije. manje plastike. ako se nakuri (jak ulaz, atenuacija izlaza), da dodje do nelinearnosti na trafu, onda se vise osjeti, sound postane gu?ći, malo saturiran. niski fokusiraniji, visoki mek?i itd. tipično pona?anje za trafo/solid state preamp.
znam stavit jos neke stvari u chain, recimo Mutator filter, ali sa svim kontrolama na nuli i ful otvorenim filterom.. skoro kao bypass.. tu se vec dobije vi?e masti (makar ne volim taj izraz, al u opisima tog tipa, jezik je siroma?an). i element vsti plastike je jos smanjen. koristio sam nekad i tube pedalu od EHX, ili EHX memoryman na Wet Only, sa single repeat, za lo-fi, to je vec bilo manje suptilno, i nije za svaki sound i priliku al kad radi, onda je bruka.
u svakom slucaj, probas, eksperimentiras, i uho treba da je jedini faktor odluke.
psionic
07-03-2010, 08:51 PM
Reaktor 5 je jako mocna softverska spravica. Mozda ako imas neki substraktivni zvuk, zamenis taj plug in reaktorom, a zatim podesis reaktor. Zasto reaktor ? Zato sto se u njemu moze doterati sampling rate na 192000 i time se dobiti mnogo u kvalitetu filtera. Oni tada zvuce kao ni jedni drugi na softveru a blize se opasno hardveru. To se moze lako uvideti iz nekog SWEEPa nekog SAW oblika. Radio sam neku pesmu pokusavajuci da izemuliram neki saw lead sa neke sprave i video sam sta sve nedostaje softveru - generalno. Kada sviras SAW i bez filtra, cujes izoblicenost cim ode u gornji deo spektra. To je zbog toga sto soft sve radi u 44100(nekad i manje interno zbog CPUa) a hard sintovi rade to na daleko vecim frekvencijama pa posle to resempluju i diteruju i sta vec... Postavicu 2 saw sweepa sa reaktora - jedan na 44100 a drugi 192000 i videcete IZ AVIONA ogromnu razliku u zvukovima... Samo ako nemate neki ljut procesor, pojesce ga za dorucak. Posle su tu jos i bojenja kvalitetnim efektima ( neki stereo korus, reverb ) u nedostatku hardvera probaj plug TC Studio M40 da malo ozivis stvar...
Povodom cestih opaski - ma sta ima veze na cemu se radi - bitna je ljubav i muzika - Ja volim tehniku i nailazim ovde na ljude koji takodje vole tehniku. Radim kao tehnicar a ne kao kompozitor i dosao sam na podforum - Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika - ne vidim tu mesta umetnickim vec samo tehnickim diskusijama i zato "get the f**k out of here" :D
Kirdan
10-03-2010, 10:41 PM
Eh, ako bih mogao ja nesto da priupitam...
Dosta je receno (i previse) o tome sta znaci hardware, sta moze software za sad, itd, ali gdje je tacno u svemu tome virtual analog ili kako se vec kaze ?
Moram odmah da se ogradim da kazem da nisam synth-man, gitarista sam, i nikad stvarno nisam ni cuo prave analogne, ali radim u studiju, i tamo imamo Clavia Nord Lead 2x, koji je na tu foru, virtual analog i uglavnom koristimo njega, i omnishpere za neke stvari. Ja sam rezultatima i zvukom koji dobijam iz Nord Leada dosta zadovoljan, bez ikakvog "ozivljavanja" ali moram priznati da ni ne znam za bolje, pa me interesuje, po vama, koji je to nivo, gdje su sprave poput ove, koje koriste tu VA tehnologiju u citavoj slici ? Bolje od soft-a, slabije od analogije ?
PS. Sorry za offtopic :)
Kirdan
13-03-2010, 11:23 AM
Niko nista ?! :confused:
silicon science
13-03-2010, 11:52 AM
Niko nista ?! :confused:
Ovde se toliko pisalo o tome da me blam da pricam o tome :wink::rolleyes:
Prelistaj forum naci ces puno o tome, mahom rasprave o tome kako se moze sve sa softom, jebo hard itd... Ako imas Nord lead bez brige, odlichan VA sint, kombinuj ga sa NI Reaktor i ne treba ti nista vise u zivotu. Mozda neki analogni VCO monofonik, u sluchaju da se bavis sint muzikom, pa ti zatreba neki mastan lead ili bass, da seche kroz mix... Mada Nord Lead zavrsava i 70% tog posla, finese su u pitanju :) Eto nadam se da sam pomogao.
P.S. Obavezno chekiraj Reaktor, fantazija od programa. Zvuchno je primetno ispred ostalih soft sint programa
Kirdan
13-03-2010, 02:00 PM
Hvala, hvala, pomogao si :)...
Ma prelistavao sam ja forum, i iako malo postujem (kad nemam sta pametno da kazem, radije cutim), pratim forum odavno i aktivno :)... Nego eto, htio sam samo neku potvrdu da je to kako ja radim ok, koliko-toliko...
Reaktor cu vidjeti ponovo, probao sam ga negdje prije, ali mi je nesto bio prekomplikovan pa sam se opredjelio za Omnisphere, sa kojim sa zadovoljan za sad :)
clusterchord
13-03-2010, 02:45 PM
Kirdan, u vecini slucajeva ne radi se o izboru izmedju boljeg i losijeg.
kod razlika analogije i virtual analoga, jedino je bitno znat da su to razlicite sprave, svaka sa svojim prednostima i specificnim karakterom. i odluka sto ce gdje bolje leći jest jedino stvar produkcije/kreativnosti/estetike pojedinca. i dotičnog tracka ili pjesme na kojoj radis.
ukoliko te zanima koje i kakve su razlike, ni?ta ti neće moći zamijeniti iskustvo da sam sjedne? za jedan dobar analog i proba?, i usporedis sa recimo nordom ili nekim vstijem. s time da se neki put prave aplikacije za pojedinu od tih varijanti tek otvore s vremenom - kroz iskustvo tek vidis kako ti neki sound sa neke sprave *ebeno le?i u toj i toj varijanti itd. znači ?arafljenje po nečemu sat vremena ti moze dat neke ideje, ali nije to uvijek sve sto se tu krije. :)
da se vratimo na "o?ivljavanje":
da bi znao dali nekom soundu treba neke intervencije,ili ne, nema duge nego probati. ali ne radi se uvijek o "o?ivljavanju", vec o kreativnim zahvatima, koji te neki put odvedu u potpuno drugo područje zvuka. nije to medicina, ili kvantna fizika, vec muzika.. daklem sve je dozvoljeno. glavno da dobro zvuči. da inspirira tebe, i slu?atelja.
primjer: ja bih recimo snimao Nord 2X kroz neki pre, i ovisno o soundu koji trenutno snimam, npr. bass ili pad, dao vise ili manje boje od transformatora. isto tako neki analogni efekti le?e fantastično na nordu. dobar chorus, analog delay, small stone phaser i sl.
nord je o?tar, i re?e kroz miks. al neki put ti to ne treba. analogija je super za to da ga malo omek?a i da mu distancu, prostor.
Alessandro
15-03-2010, 06:26 PM
Ljudi treba mi pomoc....
Imam Arp Odyssey I i zeleo bih da ga prodam, koliko vi mislite da vredi???
bio je u servisu i sredjen je a i lepo je ocuvan...
hvala unapred...
clusterchord
16-03-2010, 03:53 AM
oko 900 do soma ako fino radi. mozda bi vani dobio stotku vise , da ga zvekneš na ebay.de i netko naleti..
makar tesko je rec, u ovoj krizi... svi prodaju slabo se kupuje.
u americi se krecu od 900 do 1300 dolara, kako koja verzija
derossi
29-03-2010, 06:17 PM
Sledeći primjeri su snimljeni sa Access Virus, Moog Prodigy, Waldorf PPG Wave 2V, Waldorf Pulse, Waldorf microQ, DSI Evolver i besplatni soft synth1
Trojka?
alfom
29-03-2010, 08:22 PM
Ljudi koji TREBA da slusaju tu muziku NEMAJU POJMA O CEMU VI PRICATE !!
I nema sanse da primete....ikada ..neke razlike!
I ima toliko dobre muzike koja se I PRODALA PUNO i DOBRA JE i URADJENA sa SOFT SINTOVIMA !!
To sto NEKO cuje razliku a drugi ne cuju JE TOLIKO BESMISLENO i NEBITNO da je glupo trositi vreme raspravljati se oko toga...
:(:mad::(:mad:
Mnogo istina.
Zavisno na ?ta ciljate. Ako govorimo o kopiranju tkzv. 'prirodnih' instrumenata - jo? ni?ta na vidiku. Ali, za analogiju, unazad jednu godinu, nisam ba? najsigurniji.
Ni samplovi 'prirodnjaka' nisu uporedivi sa live snimkom i smje?tanjem u mix (?to, naravno, nisam radio, ali ...).
Okačih ja malo prije jednu starinsku stvar. Sve je VST u njoj. ?ta fali VST analogiji? Da je ovo radio neko profi, podrazumjeva se da bi sve bilo o.k. u primjeru :ups:.
Ono ?to me zanima jeste zapa?anje tonaca u vezi snimka kojeg (čini mi se) slowstar nazva 'gu?ći' ; je li lak?e raditi sa analogijom / hardverom, nego sa VST-ima? Pitanje sjedanja i ne sjedanja u mix i sl. pitanja.
(Moja pitanja se ne odnose na 'prava' snimanja micovima u gluvaćima).
pleon
30-03-2010, 10:25 AM
misli? snimljen sa besplatnim soft sintom? ja bi reko sint3. a i sint 7 mi je čudan.
pleon
30-03-2010, 10:26 AM
ja bi reko sint3. a i sint 7 mi je čudan.
balthazaar
30-03-2010, 03:52 PM
Nije :)
pleon
30-03-2010, 10:46 PM
e ebemu..:banghead: daj mi molim te pošalji odgovore na pm!:D baš me zanima:confused:. bio sam siguran da je to! zato jer mi najlošje zvuči trojka. pa sedmica. jesam barem blizu bio?:)
isss!!! zakaj sve dvaput kod mene?
pleon
30-03-2010, 10:50 PM
e ebemu..:banghead: daj mi molim te po?alji odgovore na pm!:D ba? me zanima:confused:. bio sam siguran da je to! zato jer mi najlo?je zvuči trojka. na trojci ima neka zvončasta distorziica. pa sedmica, isto neki ko aliasing. jesam barem blizu bio? to nije analogije, jelda? ziher neki od ovih VA sinteva :) ili..
mekonin
30-03-2010, 10:52 PM
a ja, jesam li bio u pravu?
balthazaar
31-03-2010, 02:47 AM
nisi ni ti bio u pravu ;)
SumAnuT
31-03-2010, 10:29 AM
Ma rekao je covek vec, sve su mu ovo soft sintovi zaebava nas malo :)
milos
31-03-2010, 01:19 PM
primer br. 6 :wink:
kejkz
31-03-2010, 01:32 PM
Balthazaar je provokator, i to samo kakav! Hazarder je to, tezak co'ek, licnos' kivna i bestna sto nije u pravu. Mada, ko je u pravu, na kraju ove balade?
silicon science
31-03-2010, 01:56 PM
Mada, ko je u pravu, na kraju ove balade?
"Istina" je u pravu
SumAnuT
31-03-2010, 02:01 PM
E bas odlican si :rolleyes:
:)
silicon science
31-03-2010, 02:05 PM
E bas odlican si :rolleyes:
:)
Mislis, istina?
:wink::)
pleon
31-03-2010, 03:22 PM
ja sam fulo al postoji re?enje! ajd pogadjajte ! da bude zabava :grin:
edit:
bilo bi fora da se gadja i moog i bespl soft sinth
branoy
31-03-2010, 05:28 PM
ko radi za novac nek radi scim ce brzo zavrsitii i uzeti pare.. ko radi iz ljubavi nek radi sporo i uziva.. i od tog dvoga narod nikad nece primetiti obican covek .. ni sta je u toj pesmi analogija ni digitalija ni jednu jedinu sitnicu na svetu .. njemu ce se ili svidet ili ne pesma i to je to!
a mi se ubijajmo od ozivljavanja..
da bar neko ovde hoce staviti primer stavio sam taj i taj plug u npr cubase5 i isao sam na insert ili kako vec te i te efekte i prozvucao mi je .. e to je primer! a ovako mozemo do ujutro!
bolje stavljati konkretno nesto! poz za sve
balthazaar
31-03-2010, 07:16 PM
Ja sam završio sa pričama ko je u "krivu", a ko je u "pravu" u ovoj baladi... do daljnjeg...ali kad sam već postavio test - ispoštovaću to da ljude koji pokušaju da pogode udostojim odgovora, te...
ne, nisu sve soft sintovi i ne, a za broj 6 ćemo vidjeti kasnije
branoy
01-04-2010, 01:07 AM
danas treba ljudi praviti zvuk na onim PC zutim zvucnicima sa treble bas i volume :( zasto??
zato sto danas sva "deca" slusaju cim skinu pesmu na njima.. msm da niko nema profi zvucnike na pc povezane nego svi one od 5eura.. i ako ima se svidi ne bode ih u usi i to sve ostalo do pesme zavisi isto, prolazi.. !! ja napravim ovamo extra stavim na te kante nema tu LEPOTE tvrdo .. a ovamo ima sve zivo na snimku.. :( i od sad spojim te kutice na audio kartu i kad na njima bude dobro boli me za ove... danas sve zivo kontam i razmisljam! :(
pre su svi slusali linije ubaci cd kasetu i zvuk je tu.. danas svi na ove kante od kutijia i ako im se svidi prebace u mp3 player i slusaju.. nema vise KVALITET CD WAV zvuka, bilo nekad davno ,... :( sve je 128bit mp3! jebes ga tako je!
i kad mi soft sint zazvuci na njima bicu happy! jer ja sve radim u cubase vsti.. i mixam .. i od sad drugacije razmisljanje.. ! monitore vise i ne palim..
a toliko je ruzno ovamo slusati :( al kad na njima zazvuci to je to!
psionic
01-04-2010, 08:31 PM
Mislim da je covek postavio konkretno pitanje i dobice konkretan odgovor od mene:
Stavi malo reverba i maaalo delaya, mozes i onaj Mono to Stereo iz Cubasea 5 da upotrebis ako ne zelis bash da imas reverberaciju, i zvuk ce se malo "odlepiti" od membrana.
Ovde niko ne pita da li soft, VA, ili true Analog, vec prosto i jednostavno - Kako oziveti VST!!!
I kada bi svi bili malo konkretniji, ovaj forum bi se sveo na po pet replika po temi :)
SumAnuT
01-04-2010, 10:03 PM
ja bih jos dodao da ga je najbolje oziveti dobrom melodijom :)
psionic
01-04-2010, 11:44 PM
ja bih jos dodao da ga je najbolje oziveti dobrom melodijom :)
A i to je tacno! Pa jeste li nekad slusali kad oni gabelji iz shutke uhvate Casio CZ pa opleve po njemu, boja - cist neki square sa malo filtera i eho i cepaaaj - nema problema sa "ozivljavanjem"
silicon science
02-04-2010, 10:27 AM
A i to je tacno! Pa jeste li nekad slusali kad oni gabelji iz shutke uhvate Casio CZ pa opleve po njemu, boja - cist neki square sa malo filtera i eho i cepaaaj - nema problema sa "ozivljavanjem"
Pa to nije soft sint
psionic
03-04-2010, 02:25 PM
Pa to nije soft sint
Da, losa paralela... Nema veze, htedoh reci kako taj njihov sound na CZu je u stvari neki krsh - a ne boja, ali odsvirana od strane "vrsnih klavijaturista" dobija zivot ! Taj CZ ipak zvuci krajnje idiotski, nesto izmedju priveska-igracke i klavijaturice sa buvljaka :)
Da znaju da rade sa VSTima, njihovoj sreci ne bi bilo kraja :) Imam jednog koji kad dodje kod mene i vidi nexus, bukvalno umokri stolicu na kojoj sedi :rotfl:
psionic
03-04-2010, 02:26 PM
Gosn. Ru, nesto nije u redu sa postovanjem. Pritisnem submit i on ceka i ceka i ceka, a onda ponovo ucitam stranu i imam dupli post... (?)
alfom
03-04-2010, 03:21 PM
O?ivjeti ga evo ovako :
http://www.youtube.com/watch?v=zF8SYLjl07g :D
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.