Log in

View Full Version : Mikrofon i studijska oprema

DobarDan
27-01-2010, 09:46 AM
Pozdrav svima na forumu, ja imam problema sa kupovinom mikrofona i opreme, interesuje me koji mikrofon najbolje uzeti i koju mixetu, onu sa preampom (pre-amp je predpojachalo? i sta to ustvari radi?) ili mixetu posebno i preamp posebno? i ako moze objasnjenje sta radi mixeta tachno? kontam da se majk utakne u mixetu a mixeta u audio kartu, ali sta onda radi pre-amp? treba mi i pop-filter? i koja je razlika izmedju dinamichkog mikrofona i kondezatorskog i ako ima josh neka vrsta da mi se pojasni.. hvala, planiram da se bavim profesionalno bavim muzikom..

MHz
27-01-2010, 10:47 AM
:d:d:d

DobarDan
27-01-2010, 10:48 AM
:S help?

Bitch
27-01-2010, 11:10 AM
Pa osnove masteringa su da morash smanjiti napon izmedju tvoje kartice i glasa sto uraids sa remove dc offsetom, ali to nije sve imash gomilu radnji kao sto je normalize (normalizuje glas/povecava ili smanjuje jachinu glasa/pesme itd..) mastering se ne moze opisati u par postova na forumu, potreban je dugogodishnji rad..

hehe, mastering ti je skroz jasan, ali ove osnove ne znas. :)

nema frke
evo malo stiva za pocetak : http://www.tweakheadz.com/guide.htm
pa se posle vrni :)

BaSSic
27-01-2010, 11:52 AM
Pozdrav svima na forumu, ja imam problema sa kupovinom mikrofona i opreme, interesuje me koji mikrofon najbolje uzeti i koju mixetu, onu sa preampom (pre-amp je predpojachalo? i sta to ustvari radi?) ili mixetu posebno i preamp posebno? i ako moze objasnjenje sta radi mixeta tachno? kontam da se majk utakne u mixetu a mixeta u audio kartu, ali sta onda radi pre-amp? treba mi i pop-filter? i koja je razlika izmedju dinamichkog mikrofona i kondezatorskog i ako ima josh neka vrsta da mi se pojasni.. hvala, planiram da se bavim profesionalno bavim muzikom..

ma ne treba ti nista od toga... :banghead:

al' ako ipak hoces, imas dosta toga na forumu... probaj "search" :wink:

geckonium
27-01-2010, 11:56 AM
koji mikrofon je najbolje uzeti? :rotfl:

napishi za shta ti treba mikrofon i verovatno ce neko vec da ti pomogne...
a onda polako mozhesh da pochnesh sa profi karijerom...

DobarDan
27-01-2010, 01:10 PM
pa za pevanje? ISKLJUCHIVO za vokal, jer ne planiram da snimam sa monitorima... znachi samo za vokal a kontam da mi treba mixeta sa preampom ili odvojeno i pop filter.. e sad ako moze objasnjenje sta radi preamp i mixeta? znam ja onako "laichki" ali neko malo objasnjenje :) Pa masteringom se bavim ali snimam na obichnom majku, nikad nisam ulazio dublje u "studijski hardware" odnosno opremu pa sam nov u ovome. :)

MHz
27-01-2010, 02:05 PM
Sta je koristio u ovim vokalima?
http://www.youtube.com/watch?v=id8bHM5atNU

Mislim da je dodao malo room worka i malo auto-tunea ali nije preterao ali sta je sa ostalim efektima??

kontam da je ovo bez pop-filtera.. a ono nije autotune nego je on to malo sa glasom..

jel ti to ima? room work pa se hvali?? ono je reverb A name?ten na hal

DobarDan
27-01-2010, 02:10 PM
da nisi omashio thread?

MHz
27-01-2010, 02:17 PM
da nisi omashio thread?

nisam, nego nisam razumeo da čovek peva o stvarnom životu, a ne o dosadi pa onda kao klikćem na like, comment, create new accont on rumski etc.

MD
27-01-2010, 02:27 PM
Sm57 i bilo kakva kartica sa preampom i ne zamaraj se previše trenutno...

:grin:

BaSSic
27-01-2010, 02:39 PM
ma ja mislim da je ovo ipak neka zajebancija...

MHz
27-01-2010, 02:41 PM
ma ja mislim da je ovo ipak neka zajebancija...

ma kakvi, DobarDan je veoma ozbiljan član ovog foruma.

DobarDan
27-01-2010, 02:58 PM
jesi omashio si ova tema je namenjena za mikrofone a ne za temu koji je ovo vokal....

MHz
27-01-2010, 03:01 PM
jesi omashio si ova tema je namenjena za mikrofone a ne za temu koji je ovo vokal....

nadam se da će moderatori uskoro sve lepo srediti.

DobarDan
27-01-2010, 03:03 PM
U cemu je ovde fazon? na kraju ja ispao neozbiljan a ovaj MHZ mi odgovara i stavlja citat koji ne postoji u ovoj temi?? i onda sam ja neozbiljan? vec je prebacio sa mog drugog threada citat u ovaj sto je koliko ja znam offtopic.

geckonium
27-01-2010, 03:40 PM
U cemu je ovde fazon? na kraju ja ispao neozbiljan a ovaj MHZ mi odgovara i stavlja citat koji ne postoji u ovoj temi?? i onda sam ja neozbiljan? vec je prebacio sa mog drugog threada citat u ovaj sto je koliko ja znam offtopic.

i ja sam mislio da se za*ebavash pogotovo shto "znash" o masteringu (?!) a o mikrofonima ne znash, da ne pominjem "chemu sluzhi mixeta"...

DobarDan
27-01-2010, 05:36 PM
Gde pishe da znam o masteringu? jednostavno sam se vishe interesovao za obradu nego za "konstrukciju" i nigde nisam napisao da sam expert vec ono sto znam. a i mani se offtopica nego meni pomozi :)

geckonium
27-01-2010, 07:11 PM
Sm57 i bilo kakva kartica sa preampom i ne zamaraj se previ?e trenutno... :grin:

da nisi mislio na sm58 ?

@DobarDan: napishi i koliki ti je budzet za kupovinu?

MD
27-01-2010, 09:39 PM
da nisi mislio na sm58 ?

@DobarDan: napishi i koliki ti je budzet za kupovinu?

Ne, sm57... vokali, gitare, što hoće... najjeftinije... s obzirom da ne zna čemu služi mikser i slično... trebat će dosta da izvuče maksimum iz sm57... a onda će znati što mu treba...

:)

dacustic
27-01-2010, 10:04 PM
Sm57 i bilo kakva kartica sa preampom i ne zamaraj se previše trenutno...

:grin:

SM58 mislis

MD
27-01-2010, 10:10 PM
SM58 mislis

Ne, mislim sm57, napisao sam... mislim, to bi ja uzeo da počinjem... ne mora značiti da bi netko drugi, no taj mikrofon će i dalje koristiti bez obzira kakvu opremu ubuće nabavi...

http://www.moonbase69.nl/images/studio/shuresm57sm58.jpg

Bitch
27-01-2010, 10:10 PM
:rotfl:

covek misli na sm57, sto mislite da ne zna sta prica?

al ok - i sa 57 i sa 58 mogu da se snimaju i vokali i gitare i sve :) 58-ica je mrvu univerzalnija za vokal i zna da bude tunjava na guitar ampovima, dok 57 ne :wink:

DobarDan
28-01-2010, 05:43 PM
Pa zato i trebam pomoc da mi neko objasni chemu sluzi mixer?? odnosno ne mixer nego mixeta ako je to jedno te isto.. ?? mixeta izvlachi najbolji ton iz mog glasa odnosno od mog glasa preko mikrofona? jer se majk usteka u mixetu a mixeta u audio kartu?? ispravite me ako greshim... a budzet mi je onako solidan necu neki skart pa da posle budem nezadovoljan (skupljam pare, a ne radim znachi polako..)

alexale
28-01-2010, 07:48 PM
iskreno, mene bi bilo sramota da postavim ovakva pitanja na ovom forumu!:banghead::banghead::banghead::banghead::ba nghead::banghead::banghead::banghead::banghead::ba nghead:

MD
28-01-2010, 08:21 PM
Pa zato i trebam pomoc da mi neko objasni chemu sluzi mixer?? odnosno ne mixer nego mixeta ako je to jedno te isto.. ?? mixeta izvlachi najbolji ton iz mog glasa odnosno od mog glasa preko mikrofona? jer se majk usteka u mixetu a mixeta u audio kartu?? ispravite me ako greshim... a budzet mi je onako solidan necu neki skart pa da posle budem nezadovoljan (skupljam pare, a ne radim znachi polako..)

Kakvu karticu imaš? Reci što imaš i što bi htio raditi, pa će ti ljudi dati savjet... i koliko novaca hoćeš potrošiti...

DobarDan
28-01-2010, 09:02 PM
Za novce ne brinem jer cu ih nabaviti pa nemam audio kartu ali uzeo bih onu m audio... a oprema mi je potrebna iskljuchivo za vokale (znachi najbolji majk za vokale i ostala oprema) ne treba mi za snimanje "live" odnosno da ja sviram vec napravim matru u frutiju i pustim je i snimam a od monitora nemam nista osim slushalica (ako se mogu smatrati monitorima)

iskreno, mene bi bilo sramota da postavim ovakva pitanja na ovom forumu!:banghead::banghead::banghead::banghead::ba nghead::banghead::banghead::banghead::banghead::ba nghead:

Iskreno takvi komentari meni nisu potrebni, ako ne znas ili ne zelis da prenesesh svoje znanje onda bolje nemoj prosipati svoju "pamet". Verujem da si ti mozda sve odjednom znao i pronashao i skontao ali sta ces mozda si vunder kid :)

VladaNS
28-01-2010, 10:45 PM
@ DobarDan,

ako si se zajebavao oko svega ovoga sto si napisao ti si najbolji zajebant na ovom forumu i ja ti skidam kapu 8-)

Ukoliko nisi, moj savet ti je da istrazujes po internetu. Dobar pocetak je sajt www.tweakheadz.com i tu mozes naci odgovore na sva ta pitanja. Ljudi sa rumskog ce ti pomoci za sve one stvari koje na netu ili od prijatelja ne mozes da saznas. Poz<cite style=""></cite>
<cite style=""></cite>

Bitch
29-01-2010, 12:20 PM
hehe, mastering ti je skroz jasan, ali ove osnove ne znas. :)

nema frke
evo malo stiva za pocetak : http://www.tweakheadz.com/guide.htm
pa se posle vrni :)

:wink: