Log in

View Full Version : Precnik bass membrane -optimalno

Zoki
24-01-2010, 04:50 PM
Pozdrav svima.Znam da moja tema nema puno veze sa izgradnjom studija ali je verovatno dosta bitan faktor u samom studiju.Moje pitanje je koliki precnik bass membrane je odgovarajuci za frekvencije od 20 hz?

slowstar
24-01-2010, 07:34 PM
32 hz ti je talasna duzina oko 10,5 metara, pa sada ti vidi sta treba za 20 hz!
Mislim da postoji samo jedna (zvanicno) prostorija na svetu u kojoj se cuje 20 hz,a tako se i zove (20 hz room) i nalazi se negde u Kaliforniji, a monitori su KINOSHITA 4X15 inch i TAD drvena horna, a pojacala su dimenzija oveceg frizidera...u poslednje vreme se i studio "Ocean Way" trudi da napravi slicno "duboke" monitore, ali jos nisu prisli blizu gore navedenom. 20 hz je DALEEEEEKO ispod upotrebljivog podrucja za muziku. 32 hz je takodje tesko dostizan, ali realniji cilj.
Pozdrav!
P.S. 1hz= cca 340 metara, 2hz duplo manje, 4 hz opet duplo manje, i tako redom, pa ti racunaj!
P.S.2 precnik membrane bass drivera nije u direktnoj vezi sa reprodukcijom niskih tonova, jer zvucnik NE REZONIRA, nego se ponasa kao pumpa za vazduh, specijalno vidljiva na niskim frekvencijama, dakle NIJE REZONATOR, ali da bi se u tom zamisljenom studiju culo kako membrana pumpa 20 puta u sekundi, soba mora da bude GIGANTSKIH DIMENZIJA, nadam se da sam shvacen?

DaBear
24-01-2010, 08:21 PM
mislis ove Ocean Way...star i novi model !! frizideri na kvadrat!!

boggy
24-01-2010, 08:36 PM
Pozdrav svima.Znam da moja tema nema puno veze sa izgradnjom studija ali je verovatno dosta bitan faktor u samom studiju.Moje pitanje je koliki precnik bass membrane je odgovarajuci za frekvencije od 20 hz?

otprilike kao sto ti je objasnio slowstar....

Sto se tice bass frekvencija pa nanize, jedino su povrsina membrane i neizobliceni hod membrane woofera relevantni. A i tada uticu samo na maksimalni raspolozivi zvucni pritisak u prostoriji za te frekvencije.

Sto se tice prostornog rasprostiranja zvucnih talasa, paa... dimenzije membrane uticu na vise frekvencije (manje talasne duzine), uporedive sa dimenzijama membrane...

Uz ove opaske, mogu da kazem da je "optimalni precnik" membrane povezan sa maksimalnim zeljenim zvucnim pritiskom na (navedenim) niskim frekvencijama, i to je najznacajniji uticaj koji se danas uracunava...

Sto se tice zvucnog pritiska na 20Hz u zatvorenom i malom prostoru... pa... nije nemoguce ostvariti ga, naprotiv... evo merenja jedne male sobe,... gde se moze videti koliko je monitorski sistem sposoban da reprodukuje 20Hz (i nize)...

http://www.bozoel.com/images/merenja/Graph2-.gif

e sad, ... sta na tim frekvencijama moze da se cuje.. paaa... treba poslusati. :D

pozdrav

bogi

p.s. E da... za navedeni grafikon koriscena su dva woofera od 12" a neizobliceni hod membrane je oko 1". Za prostoriju vece zapremine, neophodan je utoliko veci broj drajvera za neki zadati zvucni pritisak na 20Hz...

slowstar
24-01-2010, 08:49 PM
Bogi, sve stoji, ai sam ja mislio na PUN TALASNI OBLIK, a ne polutalas ili alikvot, koji se cuje "kao" da ima zaista 20 hz, ali u realnosti ga NEMA!

boggy
24-01-2010, 09:04 PM
Bogi, sve stoji, ai sam ja mislio na PUN TALASNI OBLIK, a ne polutalas ili alikvot, koji se cuje "kao" da ima zaista 20 hz, ali u realnosti ga NEMA!

Greska... ima ga... ne treba ti prostorija mnogo vecih dimenzija, ili zvucnik nekih monstruoznih gabarita, da bi (uopste) mogao da formiras (upotrebljiv) zvucni pritisak na spomenutim niskim frekvencijama. Samo ti treba odgovarajuci monitoring sistem i akusticki tretman prostorije.

U malim sobama, ispod najnize moguce rezonantne frekvencije, pocinje da "radi" tzv. "room gain", odnosno svojevrsni low pass shelving filter.

Znaci da je u maloj prostoriji jos lakse generisati niske frekvencije, ako sa njima idemo ispod frekvencije "najnizeg" sobnog moda.

Meni je jasno da je velika prostorija neprikosnovena u svakom slucaju, najvise zbog atenuacije prvih refleksija i kojecega drugog... ali mi se cini da muzicka/filmska produkcija ide u nekom drugom smeru, i da isplativost zakupa/izrade tih velikih prostorija danas postaje sve tezi i tezi zadatak za mnoge. Iz tih razloga na "dnevni red" dolaze teme ovog tipa... recimo ova... reprodukcija zvuka u malim prostorijama... koje su nekada tako "lako" resavane (samo) velicinom prostorije...

pozdrav

bogi

Zoki
28-02-2010, 09:57 AM
Evo posle duzeg vremena nasao sam vremena da se javim.Hvala svima na odgovorima sada su mi stvari puno jasnije.