PDA

View Full Version : RME HDSP 9632 pitanje

Jan
24-01-2010, 03:52 AM
Dakle razmisljam o kupovini ove karte ili Multiface II, ali sam izracunao da bi multiface II sa sve PCIe ili PCI kartom izasao nov oko 800 E, izgleda da cu se pre odluciti za HDSP 9632.Jedino sto me smara vezano za nju sto je PCI,ne bash sto je PCI, nego sto cu morati da se zavlacim sa breakout kablovima i video sam da postoji onaj breakout box, ali mislim da se vise ne proizvodi, i smara me takodje sto su na tom boxu, ako se moze naci uopste, ins i outs chinchevi. Al Boze moj, nema veze sto je PCI...
Sad moje pitanje je, mozda nekome idiotski, da li ja mogu uredjaj poput Focusrite Octopre da povezem preko ADAT-a na RME 9632 i da simultano snimam 8 kanala ako mi to bude bilo neophdono nekad?
Znaci tvrdo razmsiljam o ovome, ali ne zelim da kupim nesto sto ne znam tacno sta mogu sa njim,a mozda mi zatreba visekanalno snimanje nekada...
Za RME se odlucujem zbog stabilnosti drajvera, konverzije blabla...
Takodje sam jako razmisljao o M-Audio ProFire 2626, zbog svega sto nudi za "tricavih" 550 E. I hteo bih da pitam nekog ko je koristio obe sprave, da li su konvertori na profire2626 osetno losiji nego na RME HDSP 9632 ili je mozda razlika zanemarljiva, kako se drajveri ponasaju u Steinberg okruzenju, negde sam procitao da je Arthur pomenuo da su namerno zabagovali neke stvari?
Ili pak uzet i M-Audio Delta 1010 (ne onu sa breakout kablovima, nego veliku varijantu) i neki preamp ako mi ikada bude bio potreban tipa SMpro, kakvi su na njoj konvertori u odnosu na profire i HDSP 9632?
Sta bi bi uradili na mom mestu, a finansije jesu problem, jer treba kupiti i nove monitore (to znam koje cu :)), i jos jedan mikrofon ( i to znam koji cu :)) ?

Eto moje pitanje, ono 200 njih :)
Hvala pozdrav

Arthur
25-01-2010, 02:43 AM
9632 je best buy definitivno, imao sam je 4 godine i prodao samo zbog Fireface 800 :) Ako ti trebaju dva maximalno efektna AD-DA konvertera, i odličan mixer, drajveri kao i predivan Digicheck, nema razmišljanja. Imam sada FF800 i MAudio Profirea u vlasništvu, i mogu samo da ti kažem da je razlika u funkcionalnosti mixera između RME i Maudia veoma osetna. Da me ne shvatiš pogrešno, Maudio je napravio dobru kartu, za male pare svašta nešto. I uopšte je to tako, a ja ne volim takve stvari. Kupio sam je isključivo zbog PT koji mi je tada trebao za jedan berićetan projekat, i kad je već tu, nek bude i neki preamp na njoj. 9632 je ipak bolji izbor ako se traži maximalan učinak konvertera i same karte, tako da ako ne snimaš multimic setupe često, zajebi obaranje kvaliteta pojedinačnog parametra zarad broja parametara, u ovom slučaju kanala. I da, uvek možeš da nakačiš jedan ADAT-capable uređaj, kao što je taj focusrite i da snimaš preko njega direktno u RME i Nuendo. A pritom još vežeš i neki 2ch konverter preko SPDIFA i sve će zapravo raditi. Ja sam dokupio i breakout cable za AES, za svaki slučaj, al ga nisam nikad upotrebio i eno ga tamo kod mene, sad skuplja prašinu, ako nekom treba nek se javi.

Pritom, nisam nigde pominjao nikakvo namerno bagovanje MAudia, on se jednostavno debilno ponaša, kad je upaljen neki host, nuendo ili PT, nema pristupa parametrima sa njegovog control panela. NEgo gasi program pa podešavaj buffer, pa opet pali program.

Arthur
25-01-2010, 02:45 AM
e da, i osetno su lošiji konverteri na profire2626 u odnosu na FF800, ali je i FF bolji od 9632 (čuo svojim ušima) a direktnu komparaciju 9632 - profire nisam radio tako da ne znam.

Jan
25-01-2010, 03:38 AM
I ocekivao sam te da ces se ti javiti :)
Hvala na iscrpnom odgovoru, to mi je bilo bitno da znam, da li mogu neki ADAT uredjaj da prikacim na HDSP 9632 i direktno da snimim 8 kanala recimo.
SUper je sto ima AES konekciju, kasnije bih mogao neki high end AD DA konvertor da prikacim na nju, mozda Lake People (samo AES/EBU i Spdif ima, nema adat-a) ili neki Apogee, a mozda necu ni osetiti potrebu za tim...
Jos jedna stvar, navikao sam da koristim mikser (yamaha mg16/4) za monitoring prilikom snimanja, jer mi je puno lakse da podesim level, matrica-vokal u slusalicama.
Posto 9632 koliko znam ima samo jedan analogni izlaz (left i right) i plus slusalice, koliko bi bilo zdravo izvesti signal iz izlaza za slusalice u mikser?

Arthur
25-01-2010, 06:07 AM
nisam pokušavao to, al kontam da bi radilo skroz ok.

kejkz
25-01-2010, 08:53 AM
A sto ne uzmes noviji model 9632 (http://www.rme-audio.de/en_products_hdspe_aio.php) koji je pci-e? Sa njim takodje imas i dva konvertera, odnosno, poseban za slusalice, tako da mikser mozes poslati u penziju sa dodatnim kontrolerom izlaza.

Jan
25-01-2010, 10:03 AM
A sto ne uzmes noviji model 9632 (http://www.rme-audio.de/en_products_hdspe_aio.php) koji je pci-e? Sa njim takodje imas i dva konvertera, odnosno, poseban za slusalice, tako da mikser mozes poslati u penziju sa dodatnim kontrolerom izlaza.

mislim da me nisi razumeo.

Ja u mikser iz preampa izvedem signal i izvedem iz zvucne karte, da bih mogo lakse da kontrolisem nivoe, mnogo je lakse nego softverski gadjati odnose, paliti zuti zvucnik u Nuendu/Cubase-u, i pipkati misem da se stisaju svi elementi matrice itd, pa onda onaj za mikrofonom kaze da mu nije dovoljno glasno, pa onda juri klikci da pojacavas signal itd, mikserom to resim za 3 sekundi, oces glasnije dignem regler, oces tise spustim, na jednom regleru mi je matrica, na drugom vokal izveden iz preampa...
Zato bih vise voleo jos jedan zaseban izlaz da ga izvedem na mikser, nego izlaz iz slusalica i da monitoring resavam softverski

kejkz
25-01-2010, 10:47 AM
Zato bih vise voleo jos jedan zaseban izlaz da ga izvedem na mikser, nego izlaz iz slusalica i da monitoring resavam softverski

A ne, nisi izgleda ti mene razumeo, ili ja nisam bio dovoljno jasan, svejedno :)

Da bi se resio miksera, dovoljan bi ti bio potenciometar ala Level Pilot (http://www.tcelectronic.com/levelpilot.asp) ili nesto kao Mpatch2. Na to sam mislio kada sam rekao dodatni kontroler izlaza. Mikseri su super za ruting, ali za monitoring ima transparentnijih resenja.

Sad je na tebi da odlucis.

Pozdrav

Jan
25-01-2010, 12:26 PM
A ne, nisi izgleda ti mene razumeo, ili ja nisam bio dovoljno jasan, svejedno :)

Da bi se resio miksera, dovoljan bi ti bio potenciometar ala Level Pilot (http://www.tcelectronic.com/levelpilot.asp) ili nesto kao Mpatch2. Na to sam mislio kada sam rekao dodatni kontroler izlaza. Mikseri su super za ruting, ali za monitoring ima transparentnijih resenja.

Sad je na tebi da odlucis.

Pozdrav

I dalje se ne razumemo :)
Nikako ne bih kacio out-e u mikser pa monitore na mikser, znaci oute bih kacio ili na neki monitor kontroler (ala mpatch2) pa u monitore, ili direktno u monitore.
A druga dva outa (pod uslovom da karta ima 4 outs) bih izveo na mikser i tako bih pevacu dao slusanje u slusalicama jer mi je lakse da kontrolisem odnos mikrofon/matrica u slusalicama mikserom, takodje na drugi kanal miksera iz TRS iz preampa izvodim signal sa mikrofona i tako mi je lakse da shtelujem onog ko snima u slusalicama sa matricom, a XLR out iz preampa vodim direktno u audio interfejs.
Znaci ja mikser koristim, iskljucivo za slusanje u slusalicama prilikom snimanja.

kejkz
25-01-2010, 12:35 PM
Da, imas pravo, prevideo sam da ga koristis samo za monitoring slusalica. To svakako mozes izvesti, posto izlaz za slusalice moze da se koristi i kao linijski. To mozes izvesti i sa novijim i sa starijim modelom, samo sto sa novijim imas jos i dodatnu kontrolu u okviru softvera, sa posebnim nivoima, a sa starim imas samo da mutiras, posto se koriste isti konverteri.
Pardon, izvin'te. moj previd.

Jan
25-01-2010, 12:58 PM
Da, imas pravo, prevideo sam da ga koristis samo za monitoring slusalica. To svakako mozes izvesti, posto izlaz za slusalice moze da se koristi i kao linijski. To mozes izvesti i sa novijim i sa starijim modelom, samo sto sa novijim imas jos i dodatnu kontrolu u okviru softvera, sa posebnim nivoima, a sa starim imas samo da mutiras, posto se koriste isti konverteri.
Pardon, izvin'te. moj previd.

Izvinjenje prihvaceno:)
Samo mi je bilo bitno da znam da li mogu iz izlaza za slusalica da izvedem...

kejkz
25-01-2010, 12:59 PM
Ma mozes, taj izlaz sam ja jedno vreme koristio i monitore da vozim, u nedostatku kablova, tako da nije problem.

Jan
25-01-2010, 02:23 PM
Ma mozes, taj izlaz sam ja jedno vreme koristio i monitore da vozim, u nedostatku kablova, tako da nije problem.

Super, onda ce to biti definitivno sledeca kupnja, posle monitora...
A o monitorima cemo drugi put:)

Rhino
25-01-2010, 07:03 PM
Eto da se i ja ukljucim, tek sad vidim raspravu, mada su ti momci sve rekli. Korisnik sam doticne karte vec dugo vremena [4-5-6god] i furacu je jos izvjesno vrijeme tj sve dok mi neki naredni komp ne bude imao pci ulaz :)

Koristim upravo izlaz za sluske kako si opisao, preko malog mixera jer mi je tako lakse i brze sredit nivoe matrice i mica u sluanju.. Kacio sam mu x puta sprave preko adat-a i nikad nikakvog problema s tim nije bilo. Ustvari da kucnem, nikad nikakvog problema nije bilo!

Ne mozes pogrijesit sa tom kupovinom. Mada razmisli o pci-e kartici cisto iz razloga sto pci ode polako ali sigurno u istoriju.

Pozz

Jan
25-01-2010, 07:33 PM
Ne mozes pogrijesit sa tom kupovinom. Mada razmisli o pci-e kartici cisto iz razloga sto pci ode polako ali sigurno u istoriju.

Razmisljam i o tome, i takodje razmisljam o Multiface II sa PCIe kartom takodje...To, ako budem imao pare, bice multiface, a ako ne onda ce biti 9632, a ako bas ne onda nista :)
Jer prvo sto moram ubaciti u setup su neki monitori, bili oni Adam A7 ili Mackie HR 624 (mada su skuplji od Adama), ili nesto trece, pa tek onda ce da dodje sound interface na redu...

Rhino
25-01-2010, 08:05 PM
Da.. Ali ti multiface II sa pci-e i ne ispadne nesto previse jeftinije od fireface-a, tako da razmisli i o tome onda.. U sv slucaju sto se RME tice sve to funkcionise ok. Od drajvera, softvera, hardvera sve do njihovog support-a:)

Jan
25-01-2010, 08:27 PM
Da.. Ali ti multiface II sa pci-e i ne ispadne nesto previse jeftinije od fireface-a, tako da razmisli i o tome onda.. U sv slucaju sto se RME tice sve to funkcionise ok. Od drajvera, softvera, hardvera sve do njihovog support-a:)

Pa ispadne oko 800 E, a fireface 800 1300 valjda :S
A Fireface 400 je 870, e sad, vredi li FF400 toliko? Negde sam procitao da FF800 i FF400 nemaju iste konvertore, odnosno da je FF800 mnogo bolji. I da li je Mutliface bolji od FF400 hhaha, milion pitanja :)
Kod multiface-a mi PCI odnosno PCIe uliva poverenje...Ne znam, videcu kad dodjem do para :)
Sa multiface-om ili FF400 imam dovoljno ulaza, a imam mikser koji ima zasebno izlaze na 8 kanala tako da pored focusa i buduceg AMEK M2500 koji cu duitjorselfovati imacu i 8 preampa sa yamaha miksera, al boze moj, tako da ako nekad treba nesto visekanalno da se snima obezbedio sam se...Ne znam videcu jos, jos nemam para ni za 9632 :) Ali cu definitivno ici sa RME.

Arthur
25-01-2010, 09:14 PM
multiface nema iste konvertere kao FF800, mislim da možda ima iste kao 9632, proveri po specifikaciji. Isto mislim da ti je bolje da uzmeš 9632 pa da nekad u budućnosti kupiš ili neki ozbiljan 8 ad-pre ili FF800 a prodaš 9632. FF400 se ne isplati, a ff800 se može naći dobrano jeftinije.

Elf
25-01-2010, 09:31 PM
Ja imam FF400 i Adam A7 i mogu ti reci da je kombinacija odlichna(sve je to subjektivno naravno). :)
A FF400 se jedino ne isplati ako ti ne treba mobilnost i toliko ulaza i izlaza...

Pozz

Arthur
25-01-2010, 10:24 PM
mislim da se ne isplati u smislu premalo razlike između ff800 u opcijama i ceni.

Elf
25-01-2010, 11:17 PM
Pa jeste mala razlika,mada ja sam mislio da je FF400 pojeftinio,a on i dalje drzhi istu cenu kao pre 2 godine... :confused:

Jan
26-01-2010, 02:28 AM
Pa jeste mala razlika,mada ja sam mislio da je FF400 pojeftinio,a on i dalje drzhi istu cenu kao pre 2 godine... :confused:

Ma da skup je...

Arthure, za koji novac se moze naci nov FF800, osim tih 1200 E kod artista?