View Full Version : (Pred) Dilema... :)
zlobisha
20-01-2010, 04:29 AM
Imajući u vidu da trenutno nisam u stanju da izdvojim veće sume novca za monitore, a da sam svoje main monitore pretvorio, na koji sam kivan, pretvorio u kućni hi-fi, vrlo sam zaintrigiran predlogom za Esi near.
E sad, pre nego ?to odem da ih oslu?nem i eventualno pazarim, interesuje me da li bi bilo pametnije uzeti nEar08 ili nEar05?
Za?to ovo pitam?
Verovatno će me veće kutije kupiti na slu?anju, a budući da će raditi u akustički neobrađenom prostoru fine zapremine, interesuje me va?e mi?ljenje...
Dakle diskusija bi se delila na:
1. Va?e mi?ljenje između Esi nEar05 vs Esi nEar08
2. Mali ili veći monitori u akustički ne tretiranom prostoru
E sad, ovo zvuči malo bzvz kada pročitam, ali bolje da pitam... :)
shashko
20-01-2010, 01:37 PM
licno misljenje....
ja bih pre radio na 8" i proveravao mix na hi fiju ili na nekom drugom mestu nego na 5" jer jednostavno nijedna jedina 5" koju sam slusao niej imala dovoljno bassa, pa bi imao stalnu tendenciju da ga pojacavas u mixu.... i podebljavas pojedine instrumente... sto moze rezultirati.......
a prostoriju uvek mozes malo po malo sredjivati, za pocetak panele iza monitora itd....
dok od 5" nikad 8"
moje misljenje........
boggy
20-01-2010, 01:54 PM
.....
2. Mali ili veći monitori u akustički ne tretiranom prostoru
.......
U svakom slucaju je najbolje da se provere monitori upravo u prostoru u kome ces ih koristiti, i na osnovu toga odluciti o kupovini.
Svaki drugi savet je besmislen, makar i zvucao razlozno.
Velicina drajvera realno utice na kolicinu vazduha koji se u jednom potezu moze pomeriti membranom zvucnika (osnova za prenos zvuka), i to je sve... da li ce tebi takav zvucnik svirati bolje od manjeg... to je daleko od ocekivanog... po mom iskustvu...
iako je bass jako bitan... kvalitet snimka/miksa se ogleda po srednjim frekvencijama, na koje je ljudski sluh (vasi slusaoci su ljudi... jel') daleko najosetljiviji, a takodje je poznato da je (skoro) uvek detaljniji u mid frekvencijama manji drajver od veceg... itd
prema tome... najbolje je poslusati u svom prostoru i NE POLAZITI od navedenih i slicnih principa i pravila, nego od svog ukusa.
pozdrav
bogi
exc083
29-01-2010, 11:17 AM
nemoj ESI.... pogresan izbor
http://www.artistsystems.net/mex/kategorija_sa_kateg.php?glavna_kat=17&kat=119
procesljaj tuda malo... nacices za te pare i bolje
zlobisha
29-01-2010, 01:13 PM
nemoj ESI.... pogresan izbor
http://www.artistsystems.net/mex/kategorija_sa_kateg.php?glavna_kat=17&kat=119
procesljaj tuda malo... nacices za te pare i bolje
Gledao sam tu stranicu milion puta...
HeatMan
29-01-2010, 06:41 PM
uzmi osmice. ako ti previshe odjekuje soba, stishaj ih. bolje da chujesh niske (kako god) nego da ih ne chujesh uopshte.
i sa peticama ce ti raditi soba..
poz
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.