View Full Version : Usporedba mikseva prije i poslije masteringa
DADDY Z
18-01-2010, 09:23 PM
podelio bih sa vama loše iskustvo koje sam pre par meseci imao sa masteringom.
Prilažem konkretan zvučni primer ako nemate ništa protiv i naravno očekujem vaša mišljenja.
Trek je jedan od tri koji su izašli pre par meseci za američki Headtunes label tako da sam stavio isečak od minut zbog copyright-a.
Svestan sam da je mix daleko od savršenstva (rađen 1999. ali je dočekao svoje objavljivanje tek prošle god.)
Mastering je radio čovek koji je po mom mišljenju odličan house producent i dj ali se nažalost ispostavilo da je vrlo loš mastering inžinjer(čime se bavi u poslednje vreme).
evo linka sa RAR-ovanim wav fajlovima:
http://rapidshare.com/files/336645300/primeri.rar
SumAnuT
18-01-2010, 11:04 PM
Daj negde drugo, ovaj rapidshare slabo kad ima slobodnijeh slotova, evo refresujem vec peti put.
http://www.sendspace.com/
http://depositfiles.com/en/
gregor z
19-01-2010, 07:22 AM
Mislim da je ovo dobra ideja.....svako ima neko dobro i loše iskustvo sa masteringom....
Tako da sam topic napravio "sticky" i promijenio mu ime u:
Usporedba mikseva prije i poslije masteringa....ako neko ima bolju ideju za ime , otvoren sam za predloge....
Stavit ču i sam par primjera ako ču dobiti dozvolu od vlasnika snimki......a to važi i za sve ostale , koji če postat primjere , zbog copyright razloga....
Mislim da je fer da se ne navodi konkretna imena ako ste bili nezadovoljni uradjenim poslom,a čovek se na ovom forumu ne može braniti....
i napisati svoje razloge zašto je nešto uradio kako je uradio.
Možete napisati zemlju iz koje dolazi, cijenu koju ste platili za uslugu i neko generalno iskustvo o komunikaciji.
A ako ste zadovoljni sa mastering uslugom slobodno napišite ime i neku recenziju rada.
Pozdrav,
G
DADDY Z
19-01-2010, 08:45 AM
super !!!:jupi::thumbsup:
za one koji nemaju pristup rapidshare-u:
http://www.rumski.com/clanovi/primeri.rar
hvala Diviner !
DaBear
19-01-2010, 10:48 AM
Ok, pojachao ga je dosta (u poredjenju sa tvojim), overal EQ je ostao isti, manje vise, samo je napanjio bass (koji mu je malo "pobegao" by the way...)
Opet da se vratim (po 100-ti put)..treba teziti da miks zvuci kao gotov jos dok je u studiju i NE OCEKIVATI da ce mastering da ga "izvuce" ili uradi ne znam sta..
Ok, pojachao ga je dosta (u poredjenju sa tvojim), overal EQ je ostao isti, manje vise, samo je napanjio bass (koji mu je malo "pobegao" by the way...)
Meni zvuci kao i da je ove neke srednje nebulozno isekao...
DaBear
19-01-2010, 11:32 AM
evo sad sam se malo "poigrao" sa trackom...mislim u startu je (po meni)
bass sound malo nedefinisan. Sav je u sub-bassu i jako nizak, samo "mulja" i nema nicega ispod da mu da malo definiciju.
Ovo moze u kucnom studiju da zvuci supet na malim zvucnicima, tipa "vidi kako ubija bass!", ali na velikim kutijama nema toliku snagu, samo mulja...
Ako vec "treba" takav bas, onda kick treba da ga nadopuni (pravi sound, eq, sta vec) da bi lepo izasao.
U principu, ceo tvoj miks je malo mekan...ja volim kad je "tvrdo".
Mozda imas neki mali problem u slusanju, jer ja sam potrosio 6 minuta i onako, na brzinu sam namestio da zvuci mnogo bolje...
(imam dobru sobu i velike monitore - esencijalno za club muziku !!)
ne znam...po meni, ako se puno uporedjuje sa drugim snimcima, dok se miksa, nemoze mnogo da se omashi
DADDY Z
19-01-2010, 12:32 PM
Meni zvuci kao i da je ove neke srednje nebulozno isekao...
da i ja sam stekao ba? taj utisak...
evo sad sam se malo "poigrao" sa trackom...mislim u startu je (po meni)
bass sound malo nedefinisan. Sav je u sub-bassu i jako nizak, samo "mulja" i nema nicega ispod da mu da malo definiciju.
Ovo moze u kucnom studiju da zvuci supet na malim zvucnicima, tipa "vidi kako ubija bass!", ali na velikim kutijama nema toliku snagu, samo mulja...
Ako vec "treba" takav bas, onda kick treba da ga nadopuni (pravi sound, eq, sta vec) da bi lepo izasao.
U principu, ceo tvoj miks je malo mekan...ja volim kad je "tvrdo".jeste...ali ne bih ulazio u polemiku oko miksa...imao sam mnogo lo?ije slu?anje (čitaj HIFI) i ba? zato ?to je bass muljav ga ne bi trebalo bud?iti a on je to uradio zar ne ?
I ja sad kad sam uradim master mnogo bolje izađe od ovog ?to je dotični uradio, a ja sam nekako očekivao da će neko neutralan i sa novim pristupom (poput tvog sada) napraviti to podno?ljivije ako ne bolje...a on ga prebud?i...mislim 'bem ti glasnoću kad izgubi? dinamiku i pikovi su potkresani kao sekirom...
DaBear
19-01-2010, 12:45 PM
da i ja sam stekao ba? taj utisak...
jeste...ali ne bih ulazio u polemiku oko miksa...imao sam mnogo lo?ije slu?anje (čitaj HIFI) i ba? zato ?to je bass muljav ga ne bi trebalo bud?iti a on je to uradio zar ne ?
I ja sad kad sam uradim master mnogo bolje izađe od ovog ?to je dotični uradio, a ja sam nekako očekivao da će neko neutralan i sa novim pristupom (poput tvog sada) napraviti to podno?ljivije ako ne bolje...a on ga prebud?i...mislim 'bem ti glasnoću kad izgubi? dinamiku i pikovi su potkresani kao sekirom...
hmmm...pa u dance muzici, pogotovu ovaj house fazon koji ti radis NEMA neke dinamike (kao kod zive svirke na primer)...sve se zna kad i kako ulazi, i sve je ravno manje vise.
A sto se tice "podrezivanja" ja gde god sam isao da gledam dok masteruju, sve izadje ko cigla na kraju !! he he..
Opet, i sam kazes da bas mulja, a nema nista drugo zasta EQ ili compressor moze da se "uhvati" u tom spektru..odabir instrumenata je MNOGO vazan...
a izgleda i da ti ocekivao malo previse (kao sto i sam kazes)..
idemo dalje...
DADDY Z
19-01-2010, 12:51 PM
a izgleda i da ti ocekivao malo previse (kao sto i sam kazes)..
pa ne...baš naprotiv...nisam očekivao ovako radikalne promene...znao sam da ne može napraviti mnogo bolje a ovo po meni ispade lošije...
voleo bih da čujem šta Grega misli?
google
19-01-2010, 02:45 PM
Mozda imas neki mali problem u slusanju, jer ja sam potrosio 6 minuta i onako, na brzinu sam namestio da zvuci mnogo bolje...
(imam dobru sobu i velike monitore - esencijalno za club muziku !!)Mozes li uplodovati to sto si popravio, da cujemo?
SumAnuT
19-01-2010, 02:59 PM
+1
DaBear
19-01-2010, 03:39 PM
evo bacio sam na Soundcloud...
http://soundcloud.com/dabear/dddyz
valhda sam ga ubacio kako treba...nece nesto embeding da radi/?
Znaci 5 minuta sa (demo verzijom) Ozone 4 i nista drugo...ok?
Jos nesto -puno producenata kad zavrse mix, sami probaju beku varijantu "masteringa" samo da bi videli kako se mix ponasa kad se pojaca/ sabije itd...pa onda imaju boplju sl;iku sta bi trebalo u miksu da se popravi...neke stvari ne izplivaju na videlo dok ih ne potkacih na masteru...
SumAnuT
19-01-2010, 03:45 PM
Meni se svidja.
EDIT: mislim dabearovo ovo.
gregor z
19-01-2010, 04:28 PM
Meni original bolje "radi" od "mastera" - mislim, da bi samo sa limiterom zvučalo bolje od "mastera" .....i DaBear-ova verzija je puno bolja od "mastera".
Meni taj "master" zvuči ko da bi gore stavio neki plug-in preset i odmah napravio bounce, bez da bih napravio usporedbu sa originalom na istoj glasnoči....
Ako bih ga usporedio odmah bi čuo da ima "original" bolji groove i punch....
I da treba kompresor malo drugčije podesit.....
A na miksu bi mogao jo? malo radit.....:D
G
DADDY Z
19-01-2010, 07:33 PM
hvala...
eto baš me je to i razočaralo...za 5-10 minuta igranja većina članova bi ovde došla do boljeg rezultata nego što je ovaj master...a nisam napomenuo da je ova verzija mastera koju ste čuli druga i bolja varijanta,urađena nakon mog uloženog negodovanja...ja sam hteo opet da se žalim,međutim izdavači koji su svakako plaćali mastering su odlučili da im je ta druga verzija OK i žurili su da to objave tako da je ostalo na tome
Eomsy
19-01-2010, 07:58 PM
...ja sam hteo opet da se ?alim,međutim izdavači koji su svakako plaćali mastering su odlučili da im je ta druga verzija OK i ?urili su da to objave tako da je ostalo na tome
Kako to da se nisi onda usudio da TI ne?to sprčka? po kojem plug-inu prije samog izdavanja ??? Mislim kad već nisi bio zadovoljan ni drugi put ?? Usput, kada bi dobio ne?to bolje, uvijek bi mogao poslije izdavačima da ponudi? za njihova buduća izdanja i svoje "mastering" usluge :D ...
DADDY Z
19-01-2010, 08:07 PM
Kako to da se nisi onda usudio da TI ne?to sprčka? po kojem plug-inu prije samog izdavanja ??? Mislim kad već nisi bio zadovoljan ni drugi put ?? Usput, kada bi dobio ne?to bolje, uvijek bi mogao poslije izdavačima da ponudi? za njihova buduća izdanja i svoje "mastering" usluge :D ...
poku?ao sam ali su oni u "deal"-u sa ovim likom kome veruju vi?e nego svojim u?ima...
gregor z
19-01-2010, 08:23 PM
poku?ao sam ali su oni u "deal"-u sa ovim likom kome veruju vi?e nego svojim u?ima...
Hehe...to se dogadja veoma često....:D
Zadnji primjer je bio remix za poznati ?vedski disko band , kojeg je radio producent iz Kanade za kojeg puno stvari masteriram i miksam.
On ?alje bandu i izdavaču neki demo miks , oni ka?u o.k.
Remixer mi ?alje fajlove, sve skupa odlično izmiksamo i izmasteriramo....online komunikacija
On me zove sledeči dan i ka?e da je label slao DEMO miks nekom "kao" faca mastering in?enjeru i da če izdati njegovu verziju jer mi jo? nismo zavr?ili na?u verziju - iako nismo pre?li deadline..
Nisu ni slu?ali pet puta bolji miks i master koji sam napravio....i kojeg je izvodjač hteo imati na singlu....
A ne bi ni komentirao posao koji je "faca" mastering in?injer napravio....sa kojim imaju nekakv deal.....:(
Njegovo ime vi?e znači od sounda i u konačnoj fazi "efekta" na danceflooru....:confused:
G
DaBear
19-01-2010, 08:44 PM
Rule No.1 - NIKADA NE SLATI / PUSTATI / OSTAVLJATI demo mikseve, radne mikseve, rough verzije itd NIKOME (clanovi banda, A&R people, disko kuca)
U 99% slucajeva, oni se naviknu na nedovrseni miks i posle prave probleme!
to se valjda zna....?? ne?
gregor z
19-01-2010, 08:54 PM
Rule No.1 - NIKADA NE SLATI / PUSTATI / OSTAVLJATI demo mikseve, radne mikseve, rough verzije itd NIKOME (clanovi banda, A&R people, disko kuca)
Hehe...ja to znam veoma dobro....i uvijek kompliciram oko toga.....
Ali nekad nemam 100% kontrolu.....ili nije moja stvar da se brinem o tome....
Ali to je jedno najbitnijih pravila u biznisu....:D
Eomsy
04-03-2010, 10:49 AM
Ahoj, ljudi :D!
Volio bih da mi iskomentirate moje "amaterske" mastering sposobnosti, odnosno ako nešto ne valja ili kakav savjet bi dobro došao. Remixirao sam od E-Base & Paul Wish feat. Maria - Move on me ... original video spot @:
http://www.youtube.com/watch?v=U8MvJVZv_6Q
Znači:, moja ideja, aranžman, mix i jel'te mastering. Pošto ne smatram sebe nekim znalcem ovog polja, volio bih čiti vaša mišljenja.
Proces je bio sljedeći:
1.Har-Bal eq : sitne preinake + hi-pass, low pass ... air od 9% (to je kao neki mastering reverb u samom softwareu, za one koji nisu upoznati sa njime).
2.Waves Lin MB (addaptive electro mastering preset sa potrebnim tweekovima)
3.Waves L3 Ultramaximizer (coussy and warm algoritam)
4.R'n'D Ditailer (samo opcija ditail u srednjim i visokim frekvama, bez dodatnog limitiranja!!!)
5.bit deapth u 16 bit
Ovo je samo sample, jel nisam baš upoznat sa pravnim zavrzlamama, pa da nebi došlo do istih ...
http://rapidshare.com/files/358767093/Maria_cuts_za_Rumski.zip.html
gregor z
05-03-2010, 02:21 PM
Hej!
Kod mene ni mix ne master nemaju dovoljno low enda.....
Kick osobito nema nikakve energije ispod nekih 50Hz .....isto va?i za bas....
Kao da bi stavio neki HPF na cijeli miks....
Stereo je o.k.,
Pozdrav,
G
Eomsy
05-03-2010, 03:37 PM
Hej!
Kod mene ni mix ne master nemaju dovoljno low enda.....
Kick osobito nema nikakve energije ispod nekih 50Hz .....isto va?i za bas....
Kao da bi stavio neki HPF na cijeli miks....
Stereo je o.k.,
Pozdrav,
G
Ok, hvala na odgovoru!
Da li smatra? da bi taj problem mogao rije?iti u Har-Balu, odnosno sa mastering EQ-om ili da se vratim na mix? Ja se uvijek pribojavam tog low enda, bojim se da ne ubija, a po?to nemam prilike poslu?ati na BIG sistemu, oslanjam se na slu?ke (sennheiser HD 280 pro) koje jo? nisam dovoljno naučio kako "sviraju", pa je stoga svako mi?ljenje dobrodo?lo ....
Jo? jednom, hvala puno ... V
P.S. Jo? jedno pitanje. Pri overall limiting, na je jednom dijelu gdje se čuje samo gitara i bass (koji se filtrirano podi?e), se čuje distorzija na određenim segmentima. Kako nisam upoznat kojom metodom bi to rije?io u samom mixu (probao sam sa rezanjem svakakvih freqva, ali bi pri tom izgubio boju sounda koju ?elim), pristupio sam iZotope-ovom RX Advance softwareu, i taj dio rije?io de-cliperom. Da li je takva metoda prihvatljiva u masteringu ili bi trebao to rije?avati u mixu (ako u njem, molim savjet) :confused: ... Rezultat mi je sasvim zadovoljavajući, distorzija (ili ko da clipa) se vi?e ne čuju, a dB rms ostao isti ...
gregor z
05-03-2010, 03:56 PM
Ok, hvala na odgovoru!
Nema problema....zato smo tu....
Da li smatra? da bi taj problem mogao rije?iti u Har-Balu, odnosno sa mastering EQ-om ili da se vratim na mix? Ja se uvijek pribojavam tog low enda, bojim se da ne ubija, a po?to nemam prilike poslu?ati na BIG sistemu, oslanjam se na slu?ke (sennheiser HD 280 pro) koje jo? nisam dovoljno naučio kako "sviraju", pa je stoga svako mi?ljenje dobrodo?lo ....
To mora? srediti u miksu.....poku?aj staviti jo? jedan sub kick ispod oviog kojeg ima?....ili uporijebi HiPass filter sa resonance kontrolom i poku?aj sa time rije?it problem....pogledaj sliku....
P.S. Jo? jedno pitanje. Pri overall limiting, na je jednom dijelu gdje se čuje samo gitara i bass (koji se filtrirano podi?e), se čuje distorzija na određenim segmentima. Kako nisam upoznat kojom metodom bi to rije?io u samom mixu (probao sam sa rezanjem svakakvih freqva, ali bi pri tom izgubio boju sounda koju ?elim), pristupio sam iZotope-ovom RX Advance softwareu, i taj dio rije?io de-cliperom. Da li je takva metoda prihvatljiva u masteringu ili bi trebao to rije?avati u mixu (ako u njem, molim savjet) :confused: ... Rezultat mi je sasvim zadovoljavajući, distorzija (ili ko da clipa) se vi?e ne čuju, a dB rms ostao isti ..
Primjetio sam taj clipping.....problem se pojavi kad hoče? dignuti visoke i onda ta distorzija mo?e ru?no izači....rije?i to u miksu...inače neki stilovi muzike trebaju malo distorzije i clippinga da zvuče kako treba...:D
Bitno je da ?to vi?e problem rije?i? na solo trakama - eq, compression, stereo image, reverb i limiting...tako da na kraju radi? sam neko lagano peglanje i korekcije.....
Eomsy
05-03-2010, 04:40 PM
To mora? srediti u miksu.....poku?aj staviti jo? jedan sub kick ispod oviog kojeg ima?....ili uporijebi HiPass filter sa resonance kontrolom i poku?aj sa time rije?it problem....pogledaj sliku.........
Do jaja. Hvala, poku?at ću ba? te savjete ...
...inače neki stilovi muzike trebaju malo distorzije i clippinga da zvuče kako treba...:D
Jel ovakav tip muzike jedan od tih :confused::D
Bitno je da ?to vi?e problem rije?i? na solo trakama - eq, compression, stereo image, reverb i limiting...tako da na kraju radi? sam neko lagano peglanje i korekcije.....
Tak sam si nekak i mislil :(, natrag na posao !!!
gregor z
05-03-2010, 04:58 PM
Jel ovakav tip muzike jedan od tih :confused::D
Absolutno!
I bitno je da saturaciju/distorziju/clipping dozira? po trakama, a ne na masteru....iako i na msteru funkcionira ako je korektno napravljeno.....
Pozdrav,
G
Eomsy
05-03-2010, 05:29 PM
Absolutno!
I bitno je da saturaciju/distorziju/clipping dozira? po trakama, a ne na masteru....iako i na msteru funkcionira ako je korektno napravljeno.....
Mo?da zvučim dosado, al' dal' je u mom masteru to "dobro" dozirano ili smatra? da jo? treba poraditi na trakama, odnosno group busevima (mo?e se i preko njih, zar ne?).
gregor z
05-03-2010, 06:35 PM
Pa te?ko je to reči......nije to toliki problem koliki je manjko "puncha" na low basu.
Uradi novu verziju.....okači je na rumski pa čemo opet slu?ati.....
Pozdrav,
Gregor
Eomsy
05-03-2010, 07:13 PM
Pa te?ko je to reči......nije to toliki problem koliki je manjko "puncha" na low basu.
Uradi novu verziju.....okači je na rumski pa čemo opet slu?ati.....
Pozdrav,
Gregor
Oki-doki! :D
Eomsy
28-03-2010, 03:25 PM
Sorry :( Gregore, kaj nisam prije uploadao rezultate, al' sam doma na običnom dile-upu, pa mi treba oko dva dana da uploadam 18 megi ... s toga moram čekati da odem do frenda to obaviti (DSL :banghead:) ... Danas sam na ro?tilju kod njega :D
http://rapidshare.com/files/369150528/E-Base_Paul_Wish_feat_Maria_-_Move_on_me__E.O.M.S.Y._project_Keep_on_Movin__rmx __MASTER_cut.rar.html
Upotrijebio sam sve tvoje ideje i moram priznati da su upalile !!! A meni se potkrala gre?ka u produzkciji (koju ne zamjetih do me ti nisi upozorio:grin:), te sam na kick stavio EQ dip na 39 Hz (umjeso da stavim cut na 30 :banghead:) ... ovo su rezultati ...
Pozz ...
Ovo sam krvavo ukapirao nakon nekoliko godina...Ali najgore je kad meni salju stvari na miks a u studiju gde su snimali im je onaj sto ih snima vec izbacio rough verziju...Tu nastaje jebada :)
gregor z
29-03-2010, 03:11 PM
Ovo sam krvavo ukapirao nakon nekoliko godina...Ali najgore je kad meni salju stvari na miks a u studiju gde su snimali im je onaj sto ih snima vec izbacio rough verziju...Tu nastaje jebada :)
Hehehe....to je zaista najgore....onda smiksa? pet puta bolje , a neko u bandu ka?e da su originalni miksevi imali ne?to ?to konačni nemaju.....:banghead:
I onda ih pita? , a za?to to uop?te onda miksamo.....a odgovor da je u originalnim ne?to falilo....
A sad pogodi.....:confused:
Imam ba? sada jednu sličnu situaciju, gde je bend slu?ao "ruff" mikseve tri mjeseca prije nego su odlučili , da bi to mo?da bilo dobro malo bolje izmiksati....ufff
Pozdrav,
G
gregor z
29-03-2010, 03:40 PM
Upotrijebio sam sve tvoje ideje i moram priznati da su upalile !!! A meni se potkrala gre?ka u produzkciji (koju ne zamjetih do me ti nisi upozorio:grin:), te sam na kick stavio EQ dip na 39 Hz (umjeso da stavim cut na 30 :banghead:) ... ovo su rezultati ...
Skinuo....slu?at ču odmah kad stignem i napi?em neke commente.....
Pozdrav,
G
HeatMan
29-03-2010, 04:13 PM
Hehehe....to je zaista najgore....onda smiksa? pet puta bolje , a neko u bandu ka?e da su originalni miksevi imali ne?to ?to konačni nemaju.....:banghead:
I onda ih pita? , a za?to to uop?te onda miksamo.....a odgovor da je u originalnim ne?to falilo....
A sad pogodi.....:confused:
ja sam se tako vrteo u krug sa jednom poznatiom njushkom za koju sam mislio da zna shta hoce
da bih na kraju shvatio da on zapravo ne zna.. hteo je stari mix, ali da zvuchi punije od seke aleksic :/ kad se pusti njegova pesma posle njene da zvuchi bar isto
ja kazem to sa starim miksom nije izvodljivo
skinem seku - aspirin
uradim miks da zaista zvuchi punije i glasnije i masivnije.. on kaze pretanko je.. ajde da chachkamo master
ajd kao ok (a ovo je vec 3ci mesec) spusti visoke.. ja kazem gubi se tako al ajde.. digni bass.. uh lepo je masno.. taman.. super
pusti u kolima
brate ovo samo tutnji nishta se ne razume.. nema visokih..
pa sam si to trazio
ajde opet
krenemo opet.. u medjuvremenu pozovemo jednog choveka sa foruma da ispravi moje propuste.. on se ponudi da smiksa. ja taman se malo opustim, lik se vraca besan i kao ne svidja mi se mix
ja poslusham.. i nije losh, ali nije ono kako ja radim i ono na shta sam navikao.. kazem mu ajd popravi te neke stvari da se ovaj ne bi nervirao (da nas ne bi nervirao)
on popravi.
klijent kaze, meni je tvoj prvi najbolji. samo mu fali muda.
ok vracamo se na prvi
a mozda mu shejkeri ubijaju dinamiku..
sad treba naci projekat prvog miksa. kog naravno nema. pa radi mix shto slichniji prvom (koji je od pre 3 godine tj matrica je davno radjena pa je vokal posle samo nalepljen na nju)
ok..
sredim kolko tolko.. ajde izbaci ovo izbaci ono ubaci ovo ubaci ono..
josh nedelju dana toga
i ja na kraju dignem ruke i kazem ne mogu. prosto. imash moj poslednji mix koji je do jaja meni. ja ti kazem uzmi to. uglavnom je muzika bitna a ne mix.
on ode kod drugog producenta i osakati matricu.
donosi mi masterovanu. basa na glasu previshe, muzika pojednostavljena maksimalno. samo glavna melodija ima veze sa onim shto sam ja radio.. pesma je usporena 1000% ranije je bila dancehall sad je neki loungehop. bukvalno.
i kao ok.. kako god da tebe radi..
"ali meni se ne svidja ovo sad.."
ja da ti pomognem ne mogu..
shto je najgore, pesma je bila tematska. i da je izashla kad je snimljena, bilo bi smisla.. a posle godinu dana od snimanja (toliko je proshlo) nema smisla izbacivati je uopshte..
tako da, uchite na tudjim greshkama.. nemojte dozvoliti da vam se to desi.
poz
ja sam se tako vrteo u krug sa jednom poznatiom njushkom za koju sam mislio da zna shta hoce
da bih na kraju shvatio da on zapravo ne zna.. hteo je stari mix, ali da zvuchi punije od seke aleksic :/ kad se pusti njegova pesma posle njene da zvuchi bar isto
ja kazem to sa starim miksom nije izvodljivo
skinem seku - aspirin
uradim miks da zaista zvuchi punije i glasnije i masivnije.. on kaze pretanko je.. ajde da chachkamo master
ajd kao ok (a ovo je vec 3ci mesec) spusti visoke.. ja kazem gubi se tako al ajde.. digni bass.. uh lepo je masno.. taman.. super
pusti u kolima
brate ovo samo tutnji nishta se ne razume.. nema visokih..
pa sam si to trazio
ajde opet
krenemo opet.. u medjuvremenu pozovemo jednog choveka sa foruma da ispravi moje propuste.. on se ponudi da smiksa. ja taman se malo opustim, lik se vraca besan i kao ne svidja mi se mix
ja poslusham.. i nije losh, ali nije ono kako ja radim i ono na shta sam navikao.. kazem mu ajd popravi te neke stvari da se ovaj ne bi nervirao (da nas ne bi nervirao)
on popravi.
klijent kaze, meni je tvoj prvi najbolji. samo mu fali muda.
ok vracamo se na prvi
a mozda mu shejkeri ubijaju dinamiku..
sad treba naci projekat prvog miksa. kog naravno nema. pa radi mix shto slichniji prvom (koji je od pre 3 godine tj matrica je davno radjena pa je vokal posle samo nalepljen na nju)
ok..
sredim kolko tolko.. ajde izbaci ovo izbaci ono ubaci ovo ubaci ono..
josh nedelju dana toga
i ja na kraju dignem ruke i kazem ne mogu. prosto. imash moj poslednji mix koji je do jaja meni. ja ti kazem uzmi to. uglavnom je muzika bitna a ne mix.
on ode kod drugog producenta i osakati matricu.
donosi mi masterovanu. basa na glasu previshe, muzika pojednostavljena maksimalno. samo glavna melodija ima veze sa onim shto sam ja radio.. pesma je usporena 1000% ranije je bila dancehall sad je neki loungehop. bukvalno.
i kao ok.. kako god da tebe radi..
"ali meni se ne svidja ovo sad.."
ja da ti pomognem ne mogu..
shto je najgore, pesma je bila tematska. i da je izashla kad je snimljena, bilo bi smisla.. a posle godinu dana od snimanja (toliko je proshlo) nema smisla izbacivati je uopshte..
tako da, uchite na tudjim greshkama.. nemojte dozvoliti da vam se to desi.
poz
To se zove kurshlus.
HeatMan
29-03-2010, 04:29 PM
pazi a to je sazeto.. ja sam odlepio tada. hteo sam da se preselim iz drzave majke mi..
pazi a to je sazeto.. ja sam odlepio tada. hteo sam da se preselim iz drzave majke mi..
Ma kapira, svi kapiram da su imali takva ili slicna iskustva...Napinjanje je to veliko.
DaBear
29-03-2010, 04:57 PM
Taman sam hteo da ti kazem da si mogao sazeto daprepricas !!!
Kad ono....:shock:
DADDY Z
30-03-2010, 10:45 AM
daj majke ti koji to lik radi loungehop ili dancehall a bitno mu je kako zvuči posle Seke Aleksić...tu je već jasno da su mu lončići žešće pobrkani...
HeatMan
03-04-2010, 03:03 AM
daj majke ti koji to lik radi loungehop ili dancehall a bitno mu je kako zvuči posle Seke Aleksić...tu je već jasno da su mu lončići ?e?će pobrkani...
veruj mi da to nisam ochekivao.. predaleko je doshao da bi bio toliko chudan.. al ajd..
gregor z
05-04-2010, 09:18 PM
Sorry :( Gregore, kaj nisam prije uploadao rezultate, al' sam doma na običnom dile-upu, pa mi treba oko dva dana da uploadam 18 megi ... s toga moram čekati da odem do frenda to obaviti (DSL :banghead:) ... Danas sam na ro?tilju kod njega :D
http://rapidshare.com/files/369150528/E-Base_Paul_Wish_feat_Maria_-_Move_on_me__E.O.M.S.Y._project_Keep_on_Movin__rmx __MASTER_cut.rar.html
Pozz ...
Hej...konačno na?ao vremena i slu?ao song dvaput.....
Meni je dosta bolje nego prije ali jo? uvijek ti fali ne?to na kicku.....ima prejaki punch na middlovima sa obzirom na low end....
Bass bi mogao biti prezentniji....poku?aj mu stavit neki overdrive u paralleli....
Vokali su malo previ?e mutni......i preduboko u miksu....za moj feeling...ali na neki način funkcioniraju....
Generalno ti fali puno visokih....kao da ima? stavljen LPF na cijeli miks.....
Toliko za sada....ako ima? volje po?alji jo? koju verziju....
Pozdrav,
Gregor
Kao odgovor Heatman-u,slicno mi se tako desavalo,najzad se dogovorimo oko mixa,on zadovoljan ,ja tu i tamo ,ali nisam popustio i nadjemo se negde na pola.Uradim post i mastering,predam materijal klijentu,izljubimo se i sve ok (to je bilo pre 3 godine),cd bomba,vrti se na svim stanicama,11 hitova ,cesto slusam u kolima,na radio stanicama,pomislih nije lose ispalo.Posle 6 meseci pevac dolazi da mi cestita i donosi original cd sa posvetom ,jako zadovoljan,ja radi reda pustim cd ,i zamalo ne padnem u nesvest,materijal zguzvan ,udavise se instrumenti rms oko 6-7 dB,uzas!!!Naravno da on ne vidi moje iznenadjenje pitam sta si uradio,kaze video sam ja da tu nesto fali pa sam otisao u jedan studio poznati u Bg i malo mu dodao muda (na vec uradjenu postprodukciju i mastering...).Songovi hitovi,mix uzas,pa mi ti kazi druze ko je ovde lud, mi ili oni???
google
06-04-2010, 04:51 PM
Preslusao sam pesmu, zvuci unisteno. Verovatno kompresijom.
Eomsy
06-04-2010, 08:22 PM
Hej...konačno na?ao vremena i slu?ao song dvaput.....
Meni je dosta bolje nego prije ali jo? uvijek ti fali ne?to na kicku.....ima prejaki punch na middlovima sa obzirom na low end....
Bass bi mogao biti prezentniji....poku?aj mu stavit neki overdrive u paralleli....
Vokali su malo previ?e mutni......i preduboko u miksu....za moj feeling...ali na neki način funkcioniraju....
Generalno ti fali puno visokih....kao da ima? stavljen LPF na cijeli miks.....
Toliko za sada....ako ima? volje po?alji jo? koju verziju....
Pozdrav,
Gregor
Ja volim da mi vokali nisu previ?e napred (to isto zavisi o ukusu), ovako mi ipak zvuče kao cjelina ... Kaj se tiče visokih, vjerojatno zato ?to sam na Waves LMB stavio previ?e kompresije na visoke, tad su mi se činili prejaki ... ali, imam jo? vremena učiti, no ne i snage ponovo ne?to na njoj raditi :cry: ... Hvala na odovoru ... Link cijele pjesme http://www.youtube.com/watch?v=fw2dLP_G_0w
Kao odgovor Heatman-u,slicno mi se tako desavalo,najzad se dogovorimo oko mixa,on zadovoljan ,ja tu i tamo ,ali nisam popustio i nadjemo se negde na pola.Uradim post i mastering,predam materijal klijentu,izljubimo se i sve ok (to je bilo pre 3 godine),cd bomba,vrti se na svim stanicama,11 hitova ,cesto slusam u kolima,na radio stanicama,pomislih nije lose ispalo.Posle 6 meseci pevac dolazi da mi cestita i donosi original cd sa posvetom ,jako zadovoljan,ja radi reda pustim cd ,i zamalo ne padnem u nesvest,materijal zguzvan ,udavise se instrumenti rms oko 6-7 dB,uzas!!!Naravno da on ne vidi moje iznenadjenje pitam sta si uradio,kaze video sam ja da tu nesto fali pa sam otisao u jedan studio poznati u Bg i malo mu dodao muda (na vec uradjenu postprodukciju i mastering...).Songovi hitovi,mix uzas,pa mi ti kazi druze ko je ovde lud, mi ili oni???
Ovo sam procitao na GS pa me podsetilo na vas slucaj:)
Client - Please I want a lot of of dynamics !
ME - (too happy to stay quiet) : You mean you really want your music groovy, lot of space and not too much compression ?
Client - Yes sure ... but please make it loud ! With lots of dynamics
HeatMan
14-04-2010, 12:59 AM
apsolutno to brate! neverovatno.. a chovek shto ej najgore i zna poneshto o produkciji...
posle me ortak pita, a shto jednostavno umesto da dizesh rms, zashto jednostavno nisi odvrnuo monitore..
mada kapiram da je to jedino reshenje.. jer je bilo, daj mu muda.. ja mu dam po basu.. pa kao daj mu visoke sad.. dam mu visoke... ok daj mu sad sredinu.. i opet smo na istom.. ok.. aj daj mu josh muda.. aj sad digni rms..
pa brate krchi ti!
a srednji rms na -4db.. i tako u krug.. hvala bogu pa sam prekinuo tu agoniju.. silom da.. ali sad sam opushten potpuno
apsolutno to brate! neverovatno.. a chovek shto ej najgore i zna poneshto o produkciji...
posle me ortak pita, a shto jednostavno umesto da dizesh rms, zashto jednostavno nisi odvrnuo monitore..
mada kapiram da je to jedino reshenje.. jer je bilo, daj mu muda.. ja mu dam po basu.. pa kao daj mu visoke sad.. dam mu visoke... ok daj mu sad sredinu.. i opet smo na istom.. ok.. aj daj mu josh muda.. aj sad digni rms..
pa brate krchi ti!
a srednji rms na -4db.. i tako u krug.. hvala bogu pa sam prekinuo tu agoniju.. silom da.. ali sad sam opushten potpuno
Jebes ga, pre su me cimali za taj RMS, sto glasnije sto glasnije, sad sve u startu pokusavam da im objasnim da ne mora toliko glasno da bude, da je bolje i organskije ako ima makar malo dinamike...Tipa ne mora rep pesma da bude -9 ili -8 RMS-a, moze da bude i -12 i -13 i to dosta bolje zvuci, a pot za volume uvek mozes da pojacas na sistemu na kome slusas... A pre su me cimali "Ocu da mi bude RMS isto ko na pesmi od ovog onog"... Onda ih pitam a jel hoces da ti lupam, kick, snare, bass bude isto tako izoblicen ili pa oces da zvuci ovako i pustim im nesto bolje...
Ima svakavih majmuna jebi ga
HeatMan
15-04-2010, 12:50 AM
ma hvala bogu.. ,samo ja to nisam ochekivao od ovog lika.. al ajd..
ne znam ni shto mu kriejm ime kad ni ner adim vishe sa njim
ma hvala bogu.. ,samo ja to nisam ochekivao od ovog lika.. al ajd..
ne znam ni shto mu kriejm ime kad ni ner adim vishe sa njim
gru? :S
HeatMan
16-04-2010, 12:23 PM
nishta ja nisam rekao
:)
nishta ja nisam rekao
:)
Au Bog te mazo, sha sve necu cujem :)
HeatMan
16-04-2010, 11:39 PM
nisi ti josh nishta ni chuo.. :/
nazalost
btw, si slao igoru ono za dvougao? ja ne znam o chemu se radi u bonus pitanju ahahh.. aj reci da ne budem pglu.. napisao sam da sam suzdrzan
nisi ti josh nishta ni chuo.. :/
nazalost
btw, si slao igoru ono za dvougao? ja ne znam o chemu se radi u bonus pitanju ahahh.. aj reci da ne budem pglu.. napisao sam da sam suzdrzan
Veruj mi da sam video svasta i cuo :)
Nisam jos poslao, poslacu danas, pa jebem li ga, nisam jos sve odgovore napisao
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.